2024-10-06 787 浏览
之前都見到好多人好評呢間餐廳,終於有機會過嚟食lunch,個三文魚蛋芝士麵包盒子,非常好食,食一個麵包盒子當午餐,女仔嚟講都夠飽。另外都要大贊杯黑芝麻嘢飲,又香又夠滑,唔算甜。至於個牛肉便當,就不過不失。
2024-10-04 1105 浏览
位於大圍的日系咖啡店「E FOR EGG」向來人氣極高,其招牌盒子吐司及窩夫更是到店必點打卡美食;日式木系簡約裝潢,樓上設有塌塌米座位,安坐其中盡感滿滿和風-🔹羽衣甘藍三文魚籽煙三文魚沙律 配意大利黑醋 $78沙律菜份量充足,新鮮爽甜;煙三文魚油脂豐腴,口感緊緻,燻香與鹹香平衡;配合鹹鮮飽滿的三文魚籽及甜酸有致的健康黑醋,開胃之選-🔹期間限定 - 黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 $98到店必點的盒子吐司賣相誘人,吐司裡盛載著兩大片菠蘿及滑蛋,再鋪上兩隻吉列蝦及原片芝士;佐以芝士年糕及沙律菜吉列蝦炸漿厚薄適中,金黃酥脆,蝦肉鮮爽,配搭邪惡芝士更添美味;菠蘿新鮮多汁,酸甜平衡有解膩作用;滑蛋嫩滑細緻,蛋香濃郁;經烘烤的吐司外脆內綿,充滿啖啖麵包香,加上甜中帶酸的千島醬更添食慾;芝士年糕輕糯軟綿,鹹香適中-🔹期間限定 - 厚切燒牛舌定食 配黑松露魚子醬 $148溏心蛋 +$154 大片牛舌放到沙律菜上,配上泡菜、蛋絲、沙律及珍珠米飯牛舌接近 1 吋厚,外層輕脆內裡緊緻肉嫩,每一口皆吃到牛舌獨特的味道,配上黑松露魚子醬更添層次感;珍珠米飯加入海苔飯素增添風味溏心蛋嫩滑細緻富蛋香,醬油香完全滲到雞
🔹羽衣甘藍三文魚籽煙三文魚沙律 配意大利黑醋 $78
🔹期間限定 - 黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 $98
🔹期間限定 - 厚切燒牛舌定食 配黑松露魚子醬 $148
溏心蛋 +$15
4 大片牛舌放到沙律菜上,配上泡菜、蛋絲、沙律及珍珠米飯
溏心蛋嫩滑細緻富蛋香,醬油香完全滲到雞蛋裡,出色!
🔹Tea Set: E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫 $88
配飲品,桂花香梨茶 +$20
同樣為到店必點食物,將兩件窩夫垂直擺放,中間放入兩顆雪米糍;加上芝士奶蓋再鋪上招牌「雞蛋」,整體造型像一座小屋,佐以朱古力布朗尼,誠意十足
芝士奶蓋細滑微鹹,加入濃郁輕澀的可可粉配搭得宜;雪米糍外皮軟糯,雪糕冰涼順滑;窩夫外脆內軟,充滿蛋香卻毫不甜膩;佐以輕甜軟黏的朱古力布朗尼,滿足了甜品控的幾大願望
桂花香梨茶啖啖桂花及雪梨清香,低甜滋潤之選
🔹冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕 $58
每日限量供應
焗至燶面帶微微焦香,冧酒香跟芝士味道互不搶對方風頭,質感緊緻順滑,軟心部分入口即溶,底層放滿甜滋滋的提子乾,整體甜度適中
🔹竹炭黑芝麻咖啡 $45
轉燕麥奶 +$5
簡單精美的拉花,奶泡細滑帶香濃的芝麻香,與醇厚的咖啡香取得平衡
2024-10-04
下午茶
  • E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫
  • 黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司
  • 冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕
2024-10-01 937 浏览
終於到訪這間人氣必試咖啡店😍,餐廳環境闊落,樓高兩層,底層是座位,上層是榻榻米,充滿日本和風感覺😊- 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律滑蛋盒子吐司 $108招牌菜式之一‼️,軟殼蟹炸至金黃酥脆,有少量蟹膏,中間加入大量嫩滑炒蛋🍳,帶有少量胡椒香味,配上煎至香脆蜜糖吐司🍞,牛油香味濃厚,整個配搭很夾🤣- E for egg 芝士奶蓋招牌窩夫 $88賣相相當可愛,表面荷包蛋🍳由奶蓋整成🥛,芝士🧀咸香味十足,配上鬆脆窩夫及軟腍燸米糍,口感豐富😋- 厚切燒牛舌定食配黑松露魚子醬 $148 期間限定菜式,牛舌份量十足,牛味香濃🐮,肉質軟腍,配上蛋絲🥚及泡菜配料,飽腹感很強😍- 抹茶忌廉芝士壓餅 $86終於有機會可以品嚐到倆口小吃既茶忌廉芝士壓餅😍,壓餅質地香脆,抹茶忌廉芝士餡飽滿軟滑,茶味突出,相當滋味❤️- 栗子蒙布朗窩夫外面鋪滿一條條栗子蓉🍠,味道濃郁,質地香甜綿密,內裡是香脆窩夫及糯米糍,層次豐富,很適合兩人分享😆- 抹茶鮮奶🍵- 竹炭黑芝麻鮮奶🥛

- 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律滑蛋盒子吐司 $108

- E for egg 芝士奶蓋招牌窩夫 $88

- 厚切燒牛舌定食配黑松露魚子醬 $148

- 抹茶忌廉芝士壓餅 $86

- 栗子蒙布朗窩夫

- 抹茶鮮奶🍵

- 竹炭黑芝麻鮮奶🥛
2024-09-30 779 浏览
盒子吐司之前在韓國試過,今日恰巧去大圍,朋友推介E for egg,一於去試下這間人氣Cafe。金沙軟殼蟹三文魚籵海鮮沙律盒子吐司 $108 軟殼蟹炸得非常香口,加上炒蛋及沙律醬,感覺不太油膩。而且每粒三文魚籵在口內爆汁,真的很口味🤤還有芝士年糕及沙律菜伴碟。日式牛肉定食配糖心蛋 $86 🍱這個牛肉定食配有沙律菜,白飯,蛋絲及泡菜。牛肉洋蔥配上壽喜燒汁,熱辣辣的加上白飯,不是飯控的我心中很想講聲添飯。開心果鮮奶咖啡 $52 之前好驚開心果產品比較甜,但這杯鮮奶咖啡有著淡淡開心果味而不會奪去咖啡的味道,剛好。泡沫咖啡 $42厚厚的鮮奶泡沫,咖啡香濃。

開心果鮮奶咖啡 $52
泡沫咖啡 $42
厚厚的鮮奶泡沫,咖啡香濃。
開心果鮮奶咖啡 $52   /  泡沫咖啡 $42
開心果鮮奶咖啡 $52   /  泡沫咖啡 $42
2024-09-29 6175 浏览
位於大圍的人氣咖啡店E FOR EGG早在我心目中收藏已久,不但食物賣相打卡一流,店內更設有塌塌米座位。食物與環境面面俱到,怪不得開業以來捧場客源源不絕,據知最近更再下一坊在西營盤開設分店。香脆魷魚鬚 ($68)魷魚鬚炸漿厚薄適中,蘸上蛋黃醬鬆脆惹味。E For Egg大拼盤 ($98) 拼盤包括炸雞粒、薯條、台式黑椒腸、酥炸雞軟骨等,驚喜不大但勝在豐富香口。香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司 ($65)招牌盒子吐司不負所望外酥內軟並充滿牛油香,黑松露炒蛋水漾嫩滑,當中更混有雜菌增加口感,伴碟更有炸芝士年糕煙韌軟心。黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 ($98)作為其中一款期間限定口味當然不容錯過,吉列大蝦雖然炸衣稍厚但肉質彈牙,加上千島醬、沙律醬及芝士醇厚濃郁,配以香甜多汁的鳳梨更加清爽。黑魚子煙鴨胸定食 ($82)煙鴨胸味道屬預期之內但油香與煙燻香俱全,加上黑魚子更添一份鹹香和口感,珍珠米飯粒粒分明,另加$15配上溏心蛋軟滑入味。蒲燒星鰻定食 ($98)蒲燒鰻魚於坊間較為常見,難得一見體形相對短小的蒲燒星鰻,肉身雖薄但不帶細骨,油脂較少而肉質更加細嫩緊緻,配菜則有日式蛋絲「錦系玉子」及韓式泡

香脆魷魚鬚 ($68)
香脆魷魚鬚
魷魚鬚炸漿厚薄適中,蘸上蛋黃醬鬆脆惹味。

E For Egg大拼盤 ($98)
E For Egg大拼盤

香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司 ($65)
香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司

黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 ($98)
黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司

黑魚子煙鴨胸定食 ($82)
黑魚子煙鴨胸定食

蒲燒星鰻定食 ($98)
蒲燒星鰻定食
蒲燒鰻魚於坊間較為常見,難得一見體形相對短小的蒲燒星鰻,肉身雖薄但不帶細骨,油脂較少而肉質更加細嫩緊緻,配菜則有日式蛋絲「錦系玉子」及韓式泡菜。

E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 ($88)
E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫
招牌窩夫上放有一隻以鮮忌廉製成的「太陽蛋」令人愛不釋手,兩件窩夫略帶餘溫而質感偏向乾脆,但加上如瀑布般的芝士奶蓋則恰到好處,細滑稠密而鹹香醇厚,中間更有雪糕糯米糍煙韌軟糯。

竹炭黑芝麻鮮奶 ($42)
竹炭黑芝麻鮮奶
黑芝麻醬融合鮮奶味道溫香平衡。

西柚百香果氣泡水 ($42)
西柚百香果氣泡水
西柚與百香果酸甜清爽,加上百香果肉真材實料。
香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司
黑魚子煙鴨胸定食
竹炭黑芝麻鮮奶
2024-09-21 759 浏览
今日同朋友嚟咗大圍呢間好出名嘅cafe,因為之前都好多人排隊,所以就等到而家先嚟食。叫咗個tea set,包括一個正餐及一杯嘢飲。叫咗個香蒜雜菌黑松露拉絲芝士滑蛋盒子吐司同芝士奶蓋招牌窩夫,睇落好似好細份,但係都夠飽,味道不錯。
呢日黎到大圍既E FOR EGG食晚餐,必點佢地招牌盒子吐司🍞🤭今次仲發現倆口小吃登陸左E FOR EGG,唔使排隊就試到人氣壓餅😍💫 羽衣甘藍三文魚籽煙三文魚沙律 配 意大利黑醋 $78沙律菜份量好多🤭仲有卷成花形🌹既煙三文魚;加入三文魚籽口感卜卜咁。配搭酸甜既意大利黑醋好清爽開胃💫 蒲燒星鰻定食 $108 (糖心蛋+$15)定食組合豐富😆三片蒲燒鰻魚鮮嫩入味,配搭泡菜、沙律菜同蛋絲。鰻魚下仲有三文魚籽、薑片同漬物,配搭好有心思。糖心蛋口感軟滑🥚~💫 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108必點既盒子吐司造型勁靚😍原隻大大隻既金沙軟殼蟹🦀放係盒子吐司上面🍞口感酥脆甘香;盒子吐司加牛油經煎過後口感好鬆脆,中間再加有大量既滑蛋、三文魚籽,蛋黃醬一啖一啖接唔停~配菜有沙律菜同芝士年糕💫 抹茶忌廉芝士壓餅 (配開心果特調+$8) $86倆口小吃既抹茶忌廉芝士壓餅果然好味!🤣趁熱食壓餅好脆身,裏面既抹茶忌廉芝士餡🍵好飽滿軟滑,口感層次豐富🌟 開心果特調係開心果+豆腐+鮮奶,杯邊以開心果圍滿;層次分明,飲落去開心果味十分突出👍配搭豆腐帶點滑溜既質感,增加左口感。💫 竹炭黑芝麻鮮奶 $42💫

💫 羽衣甘藍三文魚籽煙三文魚沙律 配 意大利黑醋 $78

💫 蒲燒星鰻定食 $108 (糖心蛋+$15)

💫 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108

💫 抹茶忌廉芝士壓餅 (配開心果特調+$8) $86

💫 竹炭黑芝麻鮮奶 $42

💫 赤のE FOR EGG窩夫(草莓)$92
勁IG-able既窩夫! 即點即製,落完單大約等15mins,窩夫上面加有滿滿既芝士奶蓋,仲有隻好可愛既蛋🤭窩夫香脆富蛋香;配搭酸甜既草莓醬同草莓片,而窩夫中間則加有冰凍既麻糬雪糕,組合豐富

超人氣𝓬𝓪𝓯𝓮ヽ(✿゚▽゚)ノ原來真係睇得又食得!大圍店有兩層 有日式榻榻米位 超好拍的食物質素頗有驚喜 絕對𝘧𝘦𝘦𝘭到製作有誠意~.✿ 雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $⑧⑧.✿ 厚切燒牛舌定食 配 黑松露魚子醬 $①④⑧.✿ 香脆魷魚鬚 $⑥⑧首推盒子吐司(。◕ˇ∀ˇ◕)外酥內軟 配料澎湃 吐司烘得好好 唔會太乾/太油 滑蛋加芝士係靈魂啊新品有燒牛舌定食 超級厚身 望落似午餐肉 哈哈口感介乎牛腩牛柳之間 肉質好厚實~魷魚鬚好香脆 完全冇油溢味 擺耐左依然好食.✿ 𝐄 𝐟𝐨𝐫 𝐄𝐠𝐠芝士奶蓋招牌窩夫 $⑧⑧.✿ 冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕 $⑤⑧.✿ 開心果特調 $⑤⑥|西柚百香果氣泡水 $④②甜品飲品好出色 (´▽`)≦窩夫充滿蛋香 幾鬆軟 奶蓋厚滑 口感似𝘵𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶 中間仲有麻糬定唔知雪米糍 口感勁豐富~是日甜品有軟心巴斯克 𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚軟滑!超正!好重雲呢拿香 酒香慢慢滲出嚟 又唔會太嗆軟心效果做得超好 可能挑戰到窩夫地位添啊!

超人氣𝓬𝓪𝓯𝓮ヽ(✿゚▽゚)ノ原來真係睇得又食得!
大圍店有兩層 有日式榻榻米位 超好拍的
食物質素頗有驚喜 絕對𝘧𝘦𝘦𝘭到製作有誠意~
✿ 雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $⑧⑧

✿ 厚切燒牛舌定食 配 黑松露魚子醬 $①④⑧

✿ 香脆魷魚鬚 $⑥⑧
香脆魷魚鬚

首推盒子吐司(。◕ˇ∀ˇ◕)外酥內軟 配料澎湃
吐司烘得好好 唔會太乾/太油 滑蛋加芝士係靈魂啊
新品有燒牛舌定食 超級厚身 望落似午餐肉 哈哈
口感介乎牛腩牛柳之間 肉質好厚實~
魷魚鬚好香脆 完全冇油溢味 擺耐左依然好食
✿ 𝐄 𝐟𝐨𝐫 𝐄𝐠𝐠芝士奶蓋招牌窩夫 $⑧⑧

✿ 冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕 $⑤⑧
冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕

✿ 開心果特調 $⑤⑥|西柚百香果氣泡水 $④②

甜品飲品好出色 (´▽`)≦
窩夫充滿蛋香 幾鬆軟 奶蓋厚滑 口感似𝘵𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶
中間仲有麻糬定唔知雪米糍 口感勁豐富~
是日甜品有軟心巴斯克 𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚軟滑!超正!
好重雲呢拿香 酒香慢慢滲出嚟 又唔會太嗆
軟心效果做得超好 可能挑戰到窩夫地位添啊!
冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕
西柚百香果氣泡水
大圍人氣cafe 今日平日放飯終於有機會食同朋友大約黃昏時間來到餐廳都已經是預期中的滿座幸運地稍等了一回就可以入座餐廳有兩層 樓下是廚房及以木系裝飾的餐桌更幸運的是我們被安排了坐樓上閣樓的位置閣樓是以超級日本風設計榻榻米及和式小餐桌的佈置客人須除鞋入坐榻榻米令整餐飯既感覺即刻變得好relax好chill //Latte $38//拉花好靚好定溫度同奶泡都控制得好奶泡打得夠穩 就算放涼了也不起泡飲落奶滑而豆味香濃屬高水準的咖啡 //Matcha Latte $38//又係靚靚拉花岩晒打卡抺茶味香濃 飲落好舒服 //E for Egg 大拼盤 $98//有薯條,台式黑椒腸,酥炸雞軟骨,炸雞件炸物全部都有水準炸粉不厚唔會食到成口油憶味台式黑椒腸入口口感就是台灣夜市的味道雞軟骨脆卜卜點沙律醬一起吃 食唔停口炸雞件入面D雞肉仍然鮮嫩多汁//黑椒十勝牛肉定食配溏心蛋 $82//大量牛肉而且入口肉質嫩滑高質撈埋隻溫泉蛋一齊食令呢個牛肉飯更加好味不自覺食完整碗飯 //金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108//重點來了!原隻軟殼蟹放喺盒子吐司上面加上三文魚籽賣相已經滿分入面既炒蛋蛋漿係要用澎湃黎形
大圍人氣cafe 今日平日放飯終於有機會食

//Matcha Latte $38//
又係靚靚拉花岩晒打卡
抺茶味香濃 飲落好舒服

//E for Egg 大拼盤 $98//
有薯條,台式黑椒腸,酥炸雞軟骨,炸雞
炸物全部都有水準

吐司內層炒蛋同海鮮沙律味道亦都配合得唔錯
整體無論係外觀同口感都是高質
唔怪之得係必食啦

//E for Egg 招牌窩夫 $88//
又是另一個招牌必點!
芝士奶蓋加窩夫
  • EFOREGG芝士奶蓋招牌窩夫
  • 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
  • 抹茶鮮奶
2024-09-11 6304 浏览
大圍滑蛋吐司專門店E FOR EGG以爆餡韓式吐司打響名堂後,一直是區內人氣cafe。樓高兩層,下層裝潢走白色木系簡約風,設有少量戶外座位,這裡亦是Pet-Friendly餐廳。沿著樓梯拾級而上來到閣樓,榻榻米可以席地而坐,木系茶室風格體現侘寂美學。餐牌除了主打招牌盒子吐司之外,還有多款主食、飲品及甜品供應。黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 $98盒子吐司即叫即製,附上炸年糕和沙律菜作配菜,以兩大隻巨型炸蝦舖面,超足料爆餡份量,光看賣相已經覺得非常澎湃。外層麵衣炸得金黃酥脆,內裡包裹著新鮮爽彈的蝦肉,佐以酸甜果香的菠蘿亦可中和炸物的油膩感。金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108原隻軟殼蟹真材實料,一上枱就已是霸氣盡現,連殼都不用剝就可一口咬下,夾雜蜜糖芥末醬和鹹蛋黃的鹹香味。麵包烘至外脆內軟,三文魚籽的粒粒脆感瞬間在嘴裡爆開鹹鮮滋味,炒蛋入口滑溜有蛋香,吃得飽足之餘,構建多重層次的味蕾體驗。黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋 $82每客定食附上蛋絲、泡菜和沙律菜,熱騰騰的米飯拌以醬汁和飯素,相當好下飯。薄切牛肉肉量驚人,肉質細嫩不過韌,吸滿甘甜和風醬汁。炭烤雞粒糖心蛋茶漬丼 $68炭烤雞粒散發

黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 $98

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司

黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋 $82

黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋

炭烤雞粒糖心蛋茶漬丼 $68

炭烤雞粒散發焦香,半熟溏心蛋軟嫩蛋白包裹著晶瑩的流心蛋黃。緩緩倒下綠茶就變成傳統茶漬飯,頓時感到暖胃又充實。
炭烤雞粒糖心蛋茶漬丼

E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 $88

疊成小屋形狀的窩夫以一隻太陽蛋作點綴,造型可愛趣緻,單看已令人賞心悅目。剛出爐的窩夫淋滿綿密順滑的芝士奶蓋,結合成甜中帶鹹的微妙配搭,中心位混合了軟糯麻糬粒,層次感豐富。

栗子蒙布朗窩夫 $88

一絲絲香醇綿密的栗子蓉疊得高高的,並撒上白雪般的糖粉,瀰漫著濃厚甘甜栗香。

栗子蒙布朗

裡面藏有栗子、忌廉、窩夫和煙韌冰涼的雪米糍,迸發多重口感。
栗子蒙布朗窩夫

招牌奶蓋咖啡 (凍$48)

表面放上一隻用奶蓋製成的迷你雞蛋,讓本來濃醇的咖啡多了一份奶香。
開心果特調(開心果+鮮奶+豆腐)(凍$56)
近期大熱的開心果,入口綿柔,加入嫩滑豆腐,散發濃郁堅果香氣。

招牌奶蓋咖啡
2024-09-08
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
栗子蒙布朗
好耐之前食過一次,但keep住見到都仲係好多人介紹,所以又去食多一次😂😂好似都keep到水準(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑黑椒十勝牛肉定食配溏心蛋($86)定食黎講主要係因為俾佢嘅擺盤吸引咗,依個黑椒十勝牛肉有少少鹹,但係撇除依樣味道都唔錯,同埋覺得佢嘅泡菜幾好味,唔會會好酸亦都唔會好辣,味道剛剛好🤣🤣雙重三文魚芝士滑蛋吐司($88)依度最出名嘅一定係滑蛋吐司,上一次好似係食炸軟殼蟹,今次就試吓另一款雙重三文魚芝士滑蛋吐司🍞隔咗咁耐再食覺得依然keep到個水準佢嘅吐司係好鬆脆又軟熟,所以唔會好難切,同埋食落一啲都唔覺得漏,呢個份量對女仔嚟講就啱啱好對男仔嚟講可能就未必夠飽啦🤪🤪🤪抹茶忌廉芝士壓餅($86)配開心果特調(+$8)依個甜品係期間限定,係佢哋同另外一間舖頭Crossover,因為見本身正餐跟嘢飲都冇特價,所以就叫埋呢個芝士餅順便就可以平啲咁樣加一杯特飲😂😂😂😂嗰個抹茶忌廉芝士鴨餅非常之好食上枱熱辣辣外脆內軟入邊嘅抹茶忌廉芝士味道剛剛好唔會好甜又好重綠茶味👍🏻👍🏻👍🏻然後開心果特飲亦都係好想推介佢😎👍🏻開心果味超級濃郁,中間加埋一啲豆腐搞碎左,令到口感更加特別,

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
黑椒十勝牛肉定食配溏心蛋($86)

雙重三文魚芝士滑蛋吐司($88)

抹茶忌廉芝士壓餅($86)配開心果特調(+$8)
然後開心果特飲亦都係好想推介佢😎👍🏻開心果味超級濃郁,中間加埋一啲豆腐搞碎左,令到口感更加特別,飲完一杯都唔會漏仲好想叫多一杯添🫣🫣

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
價錢來講唔算特別平,我覺得屬於中上嘅價錢,因為佢普遍嘅份量唔算特別大份,菜式係以精緻為主,如果平啲或者份量多啲會抵食啲🤣🤣🤣🤣

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
雖然佢係位於大圍站嘅附近,但係喺大圍站A出口行過去都要行10分鐘,而且大部分路程都冇瓦遮頭,所以夏天行過去係好熱🥵附近亦都冇乜位置泊車,一係就要去圍方泊車,因為舖頭出面嘅咪錶基本上冇咩可能等到,所以我哋今次都係搭火車過去🙈🙈

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
舖頭裝修已淺色木系風格為主,所以感覺十分之舒服,其實本身想坐樓上Tatami,不過因為太多人,所以都冇得比你揀坐樓上定樓下🙈🙈等位都等咗半個鐘,不過店員好好知道天氣熱,會特登拎冰水出出邊俾大家飲,依個有加分🤗🤗👍🏻👍🏻

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
第二次到訪覺得水準依然keep到🤗🤗若果份量能夠大啲,會更加想成日去食🤣🤣🤣🤣🤣
  • 雙重三文魚芝士滑蛋吐司
2024-09-10 766 浏览
👧🏻同🐨今次走到去大圍覓食 去左想食好耐嘅Cafe餐點樣樣都好精緻 全部都好igable 📸📸一黎到已經有人排緊隊✨我地即刻跟住排🫶🏻好快就有位期間限定 - 黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 🍍🍤🥚🍞好大個好靚嘅吐司🤤 打卡夠哂浮誇又正之餘面頭有一大塊芝士鋪住 兩大隻香脆吉列蝦有埋沙律醬 同 千島醬嘅香滑味最最最正係香脆吐司夾住🫶🏻香甜鳳梨 同埋滑蛋 每一啖都好夾好好味食落口感豐富得黎 唔怕膩👍🏻黑魚籽煙鴨胸定食 🐟一上枱就係大大份定食🫶🏻煙燻黑魚籽配埋香煎鴨胸每件鴨胸厚度剛好食落夠爽口得黎 味道調得剛剛好再加埋香香嘅魚籽鮮味仲有香蔥同醬油令味道同口感更豐富蒲燒星鰻定食 🐟大大條香甜蒲燒星鰻仲有泡菜 同埋 醬汁蛋絲最正有埋碗有飯素嘅白飯😎每一啖都有香香嘅鰻魚之餘鰻魚魚肉又香又豐富🫶🏻仲有香甜醬汁嘅加持👏🏻窩夫-E FOR EGG招牌窩夫 🧇呢個招牌窩夫真係好靚好正🫶🏻面頭嘅蛋黃係焦糖布丁黎嫁✨仲鋪上一層香滑嘅奶蓋😋窩夫整得好香好脆👍🏻👍🏻👍🏻入面仲有Q彈麻糬😍成個食落豐富又好味❤️竹炭黑芝麻鮮奶 🥛呢款鮮奶真係好特別香濃黑芝麻配埋香奶鮮奶每一啖都充滿黑芝麻香味而且同奶香味夠夾又夠滑🫶🏻開心果
👧🏻同🐨今次走到去大圍覓食 去左想食好耐嘅Cafe

飲落開心果夠香 有埋香滑牛奶
仲有香滑豆花係入面🫶🏻
每一啖都夠香 而且味道幾正嫁

2024-09-09 1255 浏览
自從圍方開左之後,就去多左大圍,明明係嗰邊無咩特別野要做,但就多左個藉口去蕩下,順便係附近搵下食🫢兩年幾前食過一次覺得唔錯,最近終於為左試埋佢個招牌窩夫同埋開心果飲品二訪🤓▪️ E FOR EGG 大拼盤(7.5/10)💲98大拼盤有薯條、炸蠔、炸雞塊、酥炸雞軟骨、台式黑椒腸,全部好脆身,配上茄汁同沙律醬,無咩油膩感😳▪️ 雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 (7.5/10)💲88盒子吐司依舊烤烘得金黃酥脆可口,加上三文魚籽、煙三文魚、滑蛋等,沙律醬份量比起之前少左,感覺恰好無咁膩,伴碟仲有香濃既芝士年糕同黑醋沙律菜🍞▪️ 芝士吉列大蝦定食 (7/10)💲88本身想食牛舌或者牛肉定食,可惜兩者都售罄😢鋪左芝士再燒過下嘅吉列大蝦,外皮略厚但都香脆,米飯有飯素,加埋泡菜同蛋絲一齊食無咁寡▪️ E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫 (7/10)💲88成日見到人地食,終於都輪到我了,賣相真係有夠可愛,打卡一流🥹面頭鋪左隻荷包蛋,芝士奶蓋質感豐厚,入口鹹香十足,可以塗抹上偏乾脆既窩夫,中間夾左軟糯雪米糍,碟上仲有啲朱古力味Brownie粒🍫▪️ 開心果特調(8/10)💲56 (Iced)杯邊有啲開心果碎粒,飲落開
1941 浏览

▪️ E FOR EGG 大拼盤(7.5/10)💲98

E FOR EGG 大拼盤

▪️ 雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 (7.5/10)💲88

▪️ 芝士吉列大蝦定食 (7/10)💲88

芝士吉列大蝦定食

E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫

▪️ 開心果特調(8/10)💲56 (Iced)
開心果特調

杯邊有啲開心果碎粒,飲落開心果味非常濃郁,底部會有啲豆腐花碎,整個配搭出奇地匹配,已經想再去飲🤩

▪️ 招牌奶蓋咖啡💲48 (Iced)

🔎 整體評分(7.5/10)
E FOR EGG 大拼盤
芝士吉列大蝦定食
E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫
2024-09-08 746 浏览
3號波都仲嚟到大圍呢間cafe,幫奀嫋鬼命嘅胃民增肥呢間cafe性價比真係好高,沙律都好大碟,羽衣甘藍好爽但唔難嚼,三文魚捲得靚靚又有鮮香,車厘茄超爆汁勁鮮爽,健康得嚟又有儀式感吐司係呢度嘅台柱,今次就試吓佢地嘅期間限定,吉列大蝦真係好巨,成隻手掌咁長,咬落脆卜卜又膠彈,加$15芝士,令成個吐司好豐富,滿滿幸福芝味。拎開炸蝦就見到一大片鳳梨,甜甜地正好中和油份,而吐司係丹麥酥麵包嘅味道,牛油香從味蕾直上鼻咽,中間仲夾住炒蛋,食到每一part都有驚喜另外有定食,一份配搭都好豐盛,有沙律、泡菜、蛋絲、有飯素嘅飯當然唔少得三大片鰻魚,唔會太濃但又有魚香,底下仲有三文魚籽、漬物同生薑片,食完好似集營養之大全咁加埋$15嘅溏心蛋,juicy度好似食緊魚生咁跟住就食甜品喇,第一當然要食佢地好signature嘅Egg窩夫,原來有士多啤梨味㗎喎,滿滿勁香嘅cream,一切開更有嚿Mochi跌出嚟,口感好煙韌好綿,窩夫底唔會好腍,軟硬度剛好。隔離粒蛋係用雪糕同cream整成,睇得又好食即將要入秋,即興要食栗子蒙布朗入吓mood,冇整到好似坊間咁甜,更有栗子沉穩果香,裡面亦有粒粒栗子,更有窩夫呢個內在靈

3號波都仲嚟到大圍呢間cafe,幫奀嫋鬼命嘅胃民增肥

羽衣甘藍三文魚籽煙三文魚沙律配意大利黑醋

期間限定-黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司

糖心蛋

加埋$15嘅溏心蛋,juicy度好似食緊魚生咁

赤のE FOR EGG窩夫

栗子蒙布朗窩夫

即將要入秋,即興要食栗子蒙布朗入吓mood,冇整到好似坊間咁甜,更有栗子沉穩果香,裡面亦有粒粒栗子,更有窩夫呢個內在靈魂,又一樣夾到絕

抹茶忌廉芝士壓餅

佢地仲有同倆口小吃crossover,要食就快喇,賣埋呢批,應該今個月內冇㗎喇!大胃無緣喺元朗食佢,冇諗過今餐有緣一試,唔怪當時排晒隊,真係超濃超勁抹茶味,壓餅質感極之纏綿

開心果鮮奶咖啡

呢度嘅飲品都好別出心裁,見有開心果,都唔怕夜晚飲啡,果味極濃,啡味仍在,質感豐厚,飲完幾開心㗎

木瓜百合茶

奀嫋鬼命嘅胃民學人玩養生,一樣得,木瓜百合茶都好啱夜晚飲,清幽果香但又唔會刺激,可以倒兩個茶杯兩份飲𠻹

番石榴青檸檬氣泡水

如果口渴,飲杯氣泡水都正,番石榴同青檸嘅配搭唔常見,唔係用糖漿,而真係有果肉喺裡面,仲要幾多吓
2024-09-06
木瓜百合茶
番石榴青檸檬氣泡水
  • 栗子蒙布朗
2024-09-06 344 浏览
ღ雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司三文魚同埋個吐司融合得好好🐟一入口仲有魚籽喺口腔入面爆汁🥰伴碟嘅炸Mochi都好有驚喜~ღ蒲燒星鰻茶漬丼鰻魚就有少少普通😔冇乜口感同冇乜炭烤味配埋個茶漬丼清新開胃不過整體就還好• ───── ✾ ───── •🤍Overall : 6.5/10🤍Revisit : No😢(cafe嚟講質素麻麻哋 性價比唔高📍 E FOR EGG 大圍城河道19-25號城河樓地舖

ღ雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司
三文魚同埋個吐司融合得好好🐟
一入口仲有魚籽喺口腔入面爆汁🥰
伴碟嘅炸Mochi都好有驚喜~

ღ蒲燒星鰻茶漬丼
鰻魚就有少少普通😔