2009-07-18 12 浏览
尖沙咀的 domon 拉麵己變左我同男朋友己食堂了,今個星期我地都己去左3次啦...哈哈..因為價錢合理,又有套餐價選擇,而且大熱天時最好就你食麵架啦!!雖然店內位子比較窄狹,但拉麵梨講係快靚正又好味又正宗!!我的最好的是:牛油拉麵...超香濃....而我男朋友就比較喜歡: 北海道香蔥拉麵
雖然店內位子比較窄狹,但拉麵梨講係快靚正又好味又正宗!!
我的最好的是:牛油拉麵...超香濃....
而我男朋友就比較喜歡: 北海道香蔥拉麵
2009-07-17
2009-07-13 6 浏览
在加連威老道行街睇衫, 去到利時見對面正是domon, 聽過好多次個名, 終於都食番次一見個餐牌, 已經決定叫牛油拉麵, 個樣好似幾好食, 額外加多碟煎餃子牛油拉麵有义燒, 紫菜, 粟米粒, 當然唔少得係件牛油, 拉麵的味道都幾日式, 同新宿食到的大同少異, 不過覺得湯比較混濁, 味道比較咸, 我覺得係件牛油唔得, 因為呢隻係咸牛油, 牛油味唔係好香, 但係落少少已經令個湯麵好咸, 所以覺得味道只係一般餃子就ok, 不過個皮煎得太燶, 師父誤了時間了覺得如此名氣, 應該可以更好食, 今次唔算十分滿意, 但又唔太難食
餃子就ok, 不過個皮煎得太燶, 師父誤了時間了
2009-07-07 16 浏览
最近都係多數留在旺角, 沒有跨區消費的意慾 不過尋晚就落尖沙咀唱k兼食飯地點係尖沙咀的 domon 拉麵, 有套餐叫, $238 有兩碗麵, 小食兩款, 沙律同汽水! 拉麵選了招牌牛油拉麵, 湯底係豬骨湯底, 比較濁, 可能加了太多牛油的緣故, 麵就幾滑, 不過牛油太多有漏的感覺, 不是太好多印象小食要了吉列蝦同餃子, 吉列蝦很一般, 只有炸粉的味, 蝦味欠奉了, 反而餃子做的很不錯, 皮很薄, 點少少甜的日式醬汁好好味碗麵可以更好食的, 如果牛油不是成舊上的話, 太誇了
最近都係多數留在旺角, 沒有跨區消費的意慾
不過尋晚就落尖沙咀唱k兼食飯

碗麵可以更好食的, 如果牛油不是成舊上的話, 太誇了
令人有點質疑其水準 湯底好咸+味道卻令人頗為失望.基本上唔會再去第二次(叉燒面 + add $10螃蟹拉麵 : 湯底好鹹, 試唔到湯底既味, 面唔算多, 有些麵仲黏埋一舊, 芽菜差唔多佔左成半. 總之除左鹹之外其他都無嘜印象 餃子: 味道亦一般,包得有點鬆散,四隻餃子煎的程度不一,有生有燶,燒牛舌: 黎道小食係我honey order 牛舌黎樣野基本上我唔會掂. 咬左一啖覺得好韌已經放低無掂過.番茄可以生吃,but 不新鮮+非日本貨+汁料像淡水一像 final 有皮.... 生吃no way la .......
令人有點質疑其水準
湯底好咸+味道卻令人頗為失望.基本上唔會再去第二次

2009-06-21
2009-07-01 10 浏览
是日也, 真正的放大假, 又到四出搵食的時間, 輾轉去到尖沙咀的domon店內果真多人, 不愧蔡生介紹, 有套餐揀, 二人餐二百二左右, 有兩碗拉麵, 三個小食!拉麵選擇牛油拉麵, 另一個要咖哩飯, 獨沽一味豬肉飯, 小食就要餃子, 什菜沙律同炸雞! 拉麵的味道不錯, 重重的牛油味有芽菜, 紫菜, 义燒做餡料, 湯底係豬骨味, 可以一試!三個小食以餃子最可取, 一客六件, 餡好味, 皮薄, 炸雞只係一般, 較鬆散, 油多, 炸粉的味道不好!去食, 係因為一直價錢很高的拉麵, 價錢減到可接受的水平了

去食, 係因為一直價錢很高的拉麵, 價錢減到可接受的水平了
2009-06-28 1 浏览
同個fri行到又攰又餓,去左li度醫肚. 點左個$188既二人套餐:叉燒面: 湯底好咸, 試唔到湯底既味, 面唔算多, 芽菜差唔多佔左成半. 總之除左咸之外其他都無嘜印象燒牛舌: 黎道小食係我個fri揀, 牛舌黎樣野基本上我唔會掂. 咬左一啖覺得好韌已經放低無掂過, 但我個fri可以全碟清晒. 好唔好食睇各人口味喇雞泡魚乾: 食落口感同味道似足零食魚乾仔, 味道最保險.基本上唔會再去第二次. 一來味道真係唔得. 個日同個fri已經餓住肚去食, 照理肚餓時食野應該大部分都會覺得好味, 可惜事實上唔係. 二來咁既價錢可以有其他好味既選擇.
雞泡魚乾: 食落口感同味道似足零食魚乾仔, 味道最保險.
2009-06-27
2009-06-27 12 浏览
因為朋友介紹之下一試,味道卻令人頗為失望.著名的牛油拉麵的牛油味較淡,與普通拉麵分別不大.而且湯底亦偏鹹.與豬骨湯應有的味道有所出入.另外餃子味道亦一般,包得有點鬆散,四隻餃子煎的程度不一,有的偏生有的卻偏向較燶,令人有點質疑其水準.但牛肉飯味道也算是不錯,而且份量適中,連同拉麵作套餐亦不會過分的飽......至於飲品方面,咖啡汽水配上拉麵,感覺卻有點突兀.綜合而言確是有點失望,雖然也不算很差,但食品與其著名程度卻實在不太符合啊.
因為朋友介紹之下一試,
味道卻令人頗為失望.
著名的牛油拉麵的牛油味較淡,與普通拉麵分別不大.
而且湯底亦偏鹹.與豬骨湯應有的味道有所出入.
另外餃子味道亦一般,
包得有點鬆散,四隻餃子煎的程度不一,
有的偏生有的卻偏向較燶,
令人有點質疑其水準.
但牛肉飯味道也算是不錯,
而且份量適中,連同拉麵作套餐亦不會過分的飽......
至於飲品方面,咖啡汽水配上拉麵,
感覺卻有點突兀.
綜合而言確是有點失望,
雖然也不算很差,
但食品與其著名程度卻實在不太符合啊.

2009-05-23 3 浏览
首次來這間拉麵, 見到個名, 想起以前在北海道的拉麵.入內, 人很多, 不過不用等位, 服務也算ok. 待應見我們冇茶, 不停的問要茶定要水, 我地話要水,但結果 佢都係比佐茶比我地.... 我地只係叫普通拉麵同咖哩拉麵, 不過D拉麵好唔得. 我個咖哩拉麵d麵好似未能完全熟透似的, 有些麵仲黏埋一舊, 有乜可能的? 而且咖哩拉麵同普通拉麵冇乜分別, 所有的料都一樣,但就要貴$10.咖哩不是太特別, 如似冇乜味. 同埋個碗好似好多嘢, 實情似乜都冇, 只有一塊薄如薄切的叉燒.不過, 呢d 都係入"口"的事, 當晚之後我們都沒有吃過什麼, 但奇怪的是, 小便的顏色有如草色一般的黃, 比平時的完全不同, 可能是D麵有問題(唔知係咪加了染色素??), 之後的反回正常. 不過如果是真的話, 大家真係要留意, 小心呀!
首次來這間拉麵, 見到個名, 想起以前在北海道的拉麵.

好似好大碗的咖哩拉麵...
2009-05-22
2009-05-11 5 浏览
平時晚飯時間經過, 總係見到好多人等位, 但通常太過肚餓, 唔願等, 選擇去其他地方醫肚.今日真係想試試, 睇下點解咁多人排...星期日, 兩位, 下晝兩點半到達, 唔使等位, 被安排坐吧檯, 點咗:牛油拉麵($58): 我覺得麵嘅質地幾好, 湯底ok, 舊牛油溶哂之後, 個湯仲香螃蟹拉麵($68): 朋友話幾好喎, 但湯太鹹喺拉麵嚟之前, 侍應話想就一就個傳菜位, 再安排我地坐過一個位, 無所謂, 我都怕地方淺窄, 你地會成碗麵淋落我度. 麵嚟咗, 食到一半, 又叫我地再坐過一個位, 因為要就啱啱入嚟嘅三位客人. 我唔明佢地點解唔等另一邊已食完嘅啲客人埋單, 硬係要我去就佢其他客.總括嚟講, 食物ok, 但未係好食到令我要再去.

今日真係想試試, 睇下點解咁多人排...

螃蟹拉麵($68): 朋友話幾好喎, 但湯太鹹

總括嚟講, 食物ok, 但未係好食到令我要再去.
牛油拉麵
螃蟹拉麵
2009-05-10
We had a craving on Sunday morning and decided to drive there. For us this is quite a commitment because we thought there is a queue, and we have to spend money and Tunnel fee to drive to Kowloon side. However it is surprising that there is NO QUEUE at all outside the shop. As usual the service isn't anything to brag about. The ramen is great, I feel the ingredient is fresh. Its not cheap at all but I think its still one of the best Japanese Ramens you can get in HK (definitely better than Ajisen).

2 people
1 small Cha Siu Ramen
1 set (large Butter Ramen and 1 Gyoza)

We dont like the fried Gyoza as it has ice-melted prawn inside it. The ramen was just enough, but that because we are not hungry. otherwise we must have 1 large Ramens. even if you order 1 large Ramen, you only get 2 pieces of thinly-cut chasiu. So basically the conclusion is that its great food, but very poor value-for-money.
2009-04-19
因為雜誌成日都推介,所以之前約左朋友仔黎食~~感想真係好簡單,就係三個字:唔好食~~~麵質唔見得特別,湯頭又唔係特別好味,食材亦都唔係話真係好好味~~~~所以食完覺得又係一間得個名既舖頭!我點既應該係蟹拉麵, 一般.....朋友個個牛油拉麵加叉燒,佢話ok~食完仲要覺得唔飽,雖然都係拉麵,橫綱真係好食好多好多好多~~~~ (不過要勁等位)
因為雜誌成日都推介,所以之前約左朋友仔黎食~~
感想真係好簡單,就係三個字:唔好食~~~

所以食完覺得又係一間得個名既舖頭!
我點既應該係蟹拉麵, 一般.....
朋友個個牛油拉麵加叉燒,佢話ok~

2009-03-05 365 浏览
我地兩個人叫左個$188既set (有2個拉麵 + 3個小食), 以下o係我叫既組合同comments:- 牛油拉麵 x 2 (可能佢用銀牙煮個湯, 所以幾鮮甜又可以帶出個味噌既味道出來; 而個麵只係一般, 本人同honey都覺得因為唔夠彈牙又無乜味, 配料略為少一d, 但整體都ok既)- 煎餃子 x 1 (呢個不錯, 皮夠薄, 餡料又多, 點埋個sauce味道岩岩好)- 鹽燒牛舌 x 1 (呢個都好好食, 燒得幾香又夠味)- 雞軟骨(4串) x 1 (勁耐先到><, 但味道一般, 因為唔太夠味) 總括而言, 下次又見到有coupon既話會再去既...... 埋單就$208, 可能係個雞串原本個set度係無既, 平時八十幾蚊果個set配既只有3串, 而$188呢個加d錢就有多1串
- 鹽燒牛舌 x 1 (呢個都好好食, 燒得幾香又夠味)

• 煎餃子 & 鹽燒牛舌
(非会员)
2009-03-02 366 浏览
因為早早早排睇完電視蔡生極力推介Domon 札幌拉麵所以黎左食, 叫左最貴果款拉麵, 但唔記得個名, 諗住無死.果個拉麵有2-3片叉燒0的湯唔夠濃叉燒韌最重要既兩樣野都無水準可言唔明咩事間野禁出名蔡生既介紹, 真係多謝0西~~
因為早早早排睇完電視蔡生極力推介Domon 札幌拉麵
果個拉麵有2-3片叉燒
0的湯唔夠濃
叉燒韌
最重要既兩樣野都無水準可言
唔明咩事間野禁出名
蔡生既介紹, 真係多謝0西~~

2009-01-26 3 浏览
和同事叫了餐,有豬骨湯底拉面同鰻魚飯,份量還不錯.不過拉面又無想像中咁好食.好似太諗...無咩口感.湯底唔濃,有少少水的感覺...如果湯底濃d成個面可以唔同晒我覺得,至少感覺會更有誠意.仲有鰻魚飯都ok.因為本人鐘意食鰻魚.咁又好難會say no gei..heee
和同事叫了餐,有豬骨湯底拉面同鰻魚飯,份量還不錯.
如果湯底濃d成個面可以唔同晒我覺得,至少感覺會更有誠意.

$66套餐拉麵+4隻餃子餃子味道滋味,煎餃香口,沾上醬料,更清鮮美味。拉麵:豬骨湯底香濃味美,配料有兩塊肉,入味;芽菜、粟米粒、筍絲、蔥花粒、海帶絲,材料爽口新鮮。煎餃出色!!
$66套餐
拉麵+4隻餃子
餃子味道滋味,煎餃香口,沾上醬料,更清鮮美味。

煎餃出色!!