3K
2023-03-04 771 浏览
重新裝修過嘅Delifrance 再次營業,見佢人頭湧湧咁,走埋去八下先,午餐都幾多野揀,仲多左唔少特式飲品,今日就食佢啦。店內都幾多人食,但發現好多都係單身一人,仲好優雅咁食完正餐又加下甜品,環境真係唔錯,食好西之餘又唔使有壓力。🥪招牌至尊公司三文治同朋友決定share食,三文治就係好選擇,點左份公司治,幾豐富喎,件件足料厚身。夾左雞腿肉、火腿、蛋、芝士、青菜等,好好味😋🍳牛角酥窩夫配炸雞脾煎蛋另一份要左炸脾🍗炸得香脆肉嫩,牛角窩夫配上牛油同蜜糖,又香又甜,仲附上沙律菜添。🧇法國牛角酥窩夫配雪糕•迷你朱古力蛋糕•焦糖爆谷食完主餐想加份甜品,發覺得無散點,咁叫多份下午茶餐先。牛角窩夫很香脆,加上雪糕、焦糖、朱古力醬等,甜甜地好好味😘🥨雪糕特濃咖啡配蝴蝶酥特濃咖啡沖落雪糕度飲,有啡香又有奶香,又香又滑勁好飲,仲有塊脆脆蝴蝶餅🥰🍫凍法式焦糖爆谷朱古力朋友叫左凍朱古力,上面有一層奶泡,放左少量爆谷,好睇得黎又可以增加口感,朱古力甜而不膩,好飲喎。🍵熱有機蘋果茶叫多左份餐就多左杯野飲,揀左要杯熱茶,諗住食完甜品飲番杯熱茶去膩,估唔到用公平點茶包,蘋果茶好香啊,正😍兩點幾黎食,傾下偈坐到成五點😆

🥪招牌至尊公司三文治

🍳牛角酥窩夫配炸雞脾煎蛋

🧇法國牛角酥窩夫配雪糕•迷你朱古力蛋糕•焦糖爆谷

🥨雪糕特濃咖啡配蝴蝶酥

🍫凍法式焦糖爆谷朱古力

🍵熱有機蘋果茶

兩點幾黎食,傾下偈坐到成五點😆見外邊無人排隊可以安心hea下,食物有質素價錢又唔貴,仲可以慢慢坐,抵讚~
2023-03-02
2023-02-20 514 浏览
18.02.2023 星期六 午Délifrance Bistro 屯門Délifrance終於回歸,猶記得以前都喜歡幫襯,但忘記那一年結業,直至最近在屯門錦薈坊同一個地方重開。來到餐廳,感覺地方大了,裝修很高雅,牆上有些壁畫佈置;按號碼等位,雖然星期六食午餐時間,不多人排隊,只要排三張檯就安排入座,除了直入地方,原來內堂還有座位。坐下背面一個玻璃窗,看見內裡有一些焗爐,還見一個廚師在用心工作。用QR code下單,主要是set lunch十款,有兩款全日早餐、幾款意粉、兩款藜麥飯、也有牛角酥窩夫和窩夫;價錢由$98-138,套餐午餐包飲品來說是合理,另外可加$14田園沙律或是日餐湯,又可加$28迷你法式海鮮湯或黑松露白汁薯條,又或加$36四件炸燒烤解無添加激素雞選。田園沙律(+15)包括羅馬菜、粟米、蕃茄仔、沙律菜等,夠清新,新鮮。電子下單時只能選擇沙律或湯,於是職員用人手再加單。迷你法式海鮮湯(+$28)包括大蝦、蜆等海鮮,湯少少但味道濃郁。烤草飼牛柳鮮蘑菇藜麥飯 $108賣相不錯,牛柳呈淡紅色有肉味,很是討好,藜麥飯咀嚼起來不會太硬,美味可口。熱意大利牛奶咖啡(+$12)
18.02.2023 星期六 午
Délifrance Bistro

田園沙律(+15)

田園沙律

迷你法式海鮮湯(+$28)
包括大蝦、蜆等海鮮,湯少少但味道濃郁。
迷你法式海鮮湯

烤草飼牛柳鮮蘑菇藜麥飯 $108
烤草飼牛柳鮮蘑菇藜麥飯

熱意大利牛奶咖啡(+$12)
有心型拉花,濃滑。
熱意大利牛奶咖啡

地方舒適,午餐選擇也豐富,現在正在試業中,只開朝八晚六,繁忙時間限九十分鐘,如果遲些開晚市,可再來嚐嚐。
2023-02-18
田園沙律
迷你法式海鮮湯
熱意大利牛奶咖啡
最近我發現屯門多了不少新食店,今次想跟大家介紹 Delifrance Bistro,曾經它都好像係差不多的地方開店過,最近它再一次回歸屯門區囉!!今次我襯少爺又要考試前,比佢同我都一個小小休息時間,所以我就揀左這兒同佢享受一下寧靜既環境當天我們在門口等了一下,就由店員安排了座位入座,由於我們放學後才出發,所以入座時就有下午茶及午餐可選擇,所以就點了一款午餐,一款Tea Set這店的座位很闊落,即使是Girl Talk 也好朋友們聚會也好,就不會太打擾其他的客人最重要的是,連我家少爺也說,店員們大部份都是對小朋友很友善的,會主動跟小朋友傾計同玩的(抵讚)先介紹我的午餐烤新西蘭草飼牛柳有機磨菇藜麥飯(或白飯) $98我很欣賞它的藜麥飯,開頭諗住會唔會好難入口呢?但係磨菇汁配以藜麥飯,每啖米飯都充滿了醬汁加上粒粒的磨菇配以米飯超好吃的!開頭我就諗,d牛柳好似好生咁,其實牛柳煮成五成熟, 雖然看起來是粉粉的,但它的口感都算嫩,沒有筋亦容易入口同時亦很細心地均勻切成一片片我很欣賞這道菜式,牛肉嫩滑,飯粒分明,最重要係吃得健康呀嗎另外我們加購 +$28黑松露薯條  及+$16 鮮熱果伯爵茶一壺水果
最近我發現屯門多了不少新食店,
今次想跟大家介紹 Delifrance Bistro,
曾經它都好像係差不多的地方開店過,
最近它再一次回歸屯門區囉!!

今次我襯少爺又要考試前,
比佢同我都一個小小休息時間,
所以我就揀左這兒同佢享受一下寧靜既環境
當天我們在門口等了一下,就由店員安排了座位入座,
由於我們放學後才出發,所以入座時就有下午茶及午餐可選擇,
所以就點了一款午餐,一款Tea Set
這店的座位很闊落,即使是Girl Talk 也好
朋友們聚會也好,就不會太打擾其他的客人
最重要的是,連我家少爺也說,
店員們大部份都是對小朋友很友善的,
會主動跟小朋友傾計同玩的(抵讚)
先介紹我的午餐
烤新西蘭草飼牛柳有機磨菇藜麥飯(或白飯) $98
我很欣賞它的藜麥飯,開頭諗住會唔會好難入口呢?
但係磨菇汁配以藜麥飯,每啖米飯都充滿了醬汁
加上粒粒的磨菇配以米飯超好吃的!
開頭我就諗,d牛柳好似好生咁,
其實牛柳煮成五成熟,
 雖然看起來是粉粉的,但它的口感都算嫩,
沒有筋亦容易入口
同時亦很細心地均勻切成一片片

我很欣賞這道菜式,牛肉嫩滑,飯粒分明,
最重要係吃得健康呀嗎
水果茶內有少量水果,如橙奇異果片等等
曾經我很怕這茶,會弄得蠻酸,
但此家味道恰到好處,
有水果的微酸,亦有輕微的甜度
未知是水果好的關係?
一壺的份量大約可以飲用到兩杯
亦可以有添水服務 ,
如果真係約咗朋友嚟聚會的確係一個不錯嘅選擇
另外這個是黑松露薯條是少爺指定要點的,
薯條應該係即叫即炸起,
送到時仍有陣陣的薯條香及熱辣辣的
(個人認為可以點上Tea Set 的雞翼薯條餐)

份量屬於小吃類,不算太多
(加購價而言少貴)
另外我們也各自點了一款甜點,
先說一下,這款是鮮士多啤梨法式拿破崙蛋燃
都是跟餐 +$38/件
(除了士多啤梨外仍有芒果的)

這份鮮士多啤梨法式拿破崙有三層,
酥皮尚算鬆化,最令我驚喜係佢哋嘅cream唔算好甜,
加上每一層也有數粒士多啤梨
絕對是餐後之選
而我家少爺,一來就已經看中了這款甜點,
它是法國牛角酥窩夫配雪糕·
迷你朱古力蛋糕及焦糖爆谷 $68
配餐飲 七喜一杯

這甜點的味道是如何,我不能去分享
因為當我想享用的時候,
他已經把整個甜品吃光了
我曾經嘗試過一件窩夫,
跟雪糕冷熱配合很好吃,
所以我只可以說窩夫配雪糕(一小件)
是好好吃,雪糕好夠凍
其他的,少爺說好好食,但係好少唔夠喉...
媽OS : 成碟食曬...仲唔夠喉..
最後大少當天很滿意媽媽的安排,媽媽也很滿意這場的Tea
我們已經打算當要獎賞的時候,
這兒是我們考慮的地方

是日分享:
 Delifrance Bistro
屯門屯隆街1號錦薈坊3樓316號舖

就這樣完結啦,下次再見啦!(拜~)

2023-02-09
  • 烤新西蘭草飼牛柳有機磨菇藜麥飯
  • 鮮士多啤梨法式拿破崙蛋糕
  • 鮮熱果伯爵茶
2023-02-19 416 浏览
和家人一起逛商場再吃下午茶,見到在錦薈坊有新開張的Delifrance餐廳,環境寬敞,除了麵包,也有閒日套餐和下午茶餐,價錢頗經濟的。焗烤雞有機黃薑汁飯$78:在平日有悠閒午餐,選擇也多,有飲品的。雞肉份量算多,切成粗條,有拿坡里汁,濃郁而不油膩,濕潤著米飯,爸爸愛吃飯,吃得津津有味。拿坡里會手撕豬肉螺絲粉配溫泉蛋及巴馬臣芝士$68:十分推介這個螺絲粉,看似普通,實質味道很好。茄汁是鮮番茄煮的,味道清甜而不會太酸,吃著很清新開胃,又有芝士拉絲,增添香口感。手撕豬肉比較少吃到,滲透著鮮茄汁,吃得超開胃的。下午茶餐迷你法式三文治$48:有四款餡料:白汁碎蛋、白汁吞拿魚、白汁三文魚、布里芝士配蕃茄。從小就愛吃 Delifrance 的法式麵包,這個下午茶套餐可以吃齊四款法式三文治,而且很夠飽。最喜歡白汁碎蛋味,因為碎蛋非常香又滑溜。三文魚肉醬微微咸香,也很滋味的。每個餐還附送兩小盒蜜糖,可以加在飲品或麵包,塗在法包上,甜而不膩,很不錯!下午茶餐是日精選蛋糕$68:我是甜品控,見到蛋糕絕不放過。是日精選蛋糕是藍莓芝士蛋糕,配有朱古力醬伴碟,賣相漂亮。芝士蛋糕口感鬆軟,不會太濕,鬆化的消化餅底,

焗烤雞有機黃薑汁飯$78:

拿坡里會手撕豬肉螺絲粉配溫泉蛋及巴馬臣芝士$68:

下午茶餐迷你法式三文治$48:

下午茶餐是日精選蛋糕$68:
我是甜品控,見到蛋糕絕不放過。是日精選蛋糕是藍莓芝士蛋糕,配有朱古力醬伴碟,賣相漂亮。芝士蛋糕口感鬆軟,不會太濕,鬆化的消化餅底,夠香又不會太甜膩。喜歡餐飲可以配錫蘭奶茶,香而不濃,加蜜糖代替砂糖,味道更香甜,不過要攪拌得均勻一點才能夠融化蜜糖。

四個套餐加一服務費,埋單還不到三百元,如果平日有時間,也會再來吃午餐下午茶呢!
2023-02-15
2023-02-10 300 浏览
呢間delifrance新開左1個多月,以前覺得都無咩特別,但食過呢間對佢有所改觀。環境幾靚,裝修配色感覺好high class同舒服,幾岩約埋朋友食tea傾計。鱈魚柳鮮蘑菇意粉配紅酒燒汁 $108擺盤以花襯托幾靚。鱈魚厚身,魚肉幾有咬口。值得一讚個紅酒燒汁,廚師有自家調教過,未食已經聞到好香,食落好香燒汁味,意粉都好入味。炸燒烤醬無添加激素雞翼配薯條 $59雞翼寫明無添加激素,雖然我食吾出,但雞翼大大隻,都幾多肉,而且以烤焗方式,吾會太熱氣,肉質仲幾滑。薯條就正常發揮。MochaMatcha latte2杯飲品跟餐各加$12,2杯都有拉花,不過偏重牛奶味。蛋糕跟餐+$39士多啤梨法式拿破崙蛋糕餐廳signature cake,以$39黎講都幾抵食,夠大件,酥皮位置切開完全無碎哂,仲好完整,食落幾鬆脆,不過略嫌落得吾夠牛油。Tiramisu 比起signature cake,個人比較喜歡呢件tiramisu ,cream cheese好軟滑,咖啡味吾會過重,最底層系浸濕左咖啡既蛋糕。環境:餐廳:

鱈魚柳鮮蘑菇意粉配紅酒燒汁 $108

炸燒烤醬無添加激素雞翼配薯條 $59

Mocha
Matcha latte
2杯飲品跟餐各加$12,2杯都有拉花,不過偏重牛奶味。

蛋糕跟餐+$39
士多啤梨法式拿破崙蛋糕

Tiramisu

環境:

餐廳:

2023-02-09 244 浏览
今日放假同家人和小朋友到來試食門口接待有詢問要不要highchair 雖然只有兩大一小不過比較多行李 安排左張陀圓形大台比我地 小朋友係入面 左右兩邊既大人都可以方便照顧環境很舒服 手機點餐而家都好方便 有兒童餐具係角落小伙伴間鋪仲好新所以就算大人同兒童既餐具都好新正叫左兩個下午茶餐包熱飲 +15蚊 有磨菇湯+28蚊有黑松露醬薯條,上菜都幾快 等左5-10分上左飲品 餐湯就係主菜 最驚喜佢個熱錫蘭奶茶拍得住茶餐廳個隻對於我呢啲奶茶控真係一大喜悅咖啡都幾正 我地叫左個普通即磨咖啡 奶係自己加食左165 包加一整體很好 會再去
今日放假同家人和小朋友到來試食

整體很好 會再去

2023-02-09
  • 熱錫蘭奶茶
2023-02-08 200 浏览
Délifrance Bistro屯門屯隆街1號錦薈坊3樓316號舖Delifrance以新模式 新面目登場裝修優雅 高貴 裝飾擺設落落大方卡位 半圓雅座 睇得出有心思嘅間隔門口有烤焗麵包🥯精緻甜品 烤草飼牛柳鮮蘑菇藜麥飯——食草大嘅牛牛係唔同啲 牛柳鮮嫩可口 細心地幫你均勻切成一片片 內裏粉嫩 入口感覺非常正 蘑菇藜麥飯 健康美味 醬汁水份啱啱好 凍莫加牛奶咖啡炸燒烤醬無添加激素雞翼法國朱古力焦糖榛子撻迷你法式三文治。 with 橙汁蛋黃醬配蔬菜沙律 一次過識到四種三文治係佢嘅特色 吞拿魚三文治 熟三文魚 鮮茄芝士 蛋黃蛋白 加上香脆多士做底 飲杯鮮橙汁 Today is a good Day黑松露白汁薯條
Délifrance Bistro

——食草大嘅牛牛係唔同啲 牛柳鮮嫩可口

凍莫加牛奶咖啡

炸燒烤醬無添加激素雞翼

法國朱古力焦糖榛子撻

迷你法式三文治。 with 橙汁
加上香脆多士做底 飲杯鮮橙汁
Today is a good Day

黑松露白汁薯條
琴日同老公逛 街,經過呢間新開同以前好似快餐形式有小小不同,便行入去,中午十二點三 左右啦 唔洗等便 由 職員安排入去 兩人坐一張四人大檯,感覺環境舒服,唔會覺得好侷促,整體裝潢設計都很舒服,啲凳唔似機場 個間 硬瓜瓜,以前啲位又逼~ 整體環境都舒適👍檯與檯之間都有距離 ~ 食物方面,老公叫一個 「烤新西蘭草飼牛柳有機鮮蘑菇藜麥飯」+$15配餐湯+$10配英國伯爵茶 一壺 (茶包)X2而我叫 E6 「法國牛角酥窩夫🧇配炸雞脾🍗及煎蛋🍳」跟餐免費伯爵茶 一杯 (茶包)X1落單 有 15分左右 牛柳藜麥飯就到了,而 窩夫餅就要等耐小小大概20分左右 牛柳 大概5成熟 中間仲有粉粉色,口感都算嫩,沒有筋 容易入口,而 窩夫配雞脾 都算新鮮熱辣,雞脾 有百里香 抱住 來煎炸,脾脆脆入邊又有汁 都算 高指數,只不過見到應該係凍雞髀 骨頭之間有熟曬啲血 黏住骨頭,建議 炸之前浸曬啲血水再炸.煎蛋係太陽蛋,加上 鮮花點綴 ,而沙律 都有 甘藍 菜,沙拉汁都似蛋黃醬 唔會太甜 整個 餐感覺好 法式,整體感覺唔錯加埋加一兩人用左$280左右

2023-01-29
  • 牛柳配藜麥飯
  • 法式牛角酥窩夫配炸雞脾煎蛋
2023-01-24 199 浏览
等咗咁多年,Delifrance終於返嚟屯門,非常興奮!我哋食味牛尾意粉同埋素食全日早餐,all day breakfast入邊嘅牛角酥好好食,非常高質素!不過個牛角酥唔夠熱,如果餐廳能夠將牛 角酥加熱會令口感更加好! 甜品方面食咗芒果拿破崙,味道唔太甜,亮點係個酥皮,非常香脆,紹對值得加配$39!焦糖爆谷朱古力飲品味道相當唔鍇,加配$12非常抵! 之前食過Delifrance麵包味道非常高質,其他食物都相當唔錯,不過佢嘅質相比較casual ,唔太適合打卡。今次喺呢間Bistro Delifrance食,食物賣相比其他Deli France分店做得更好。要加一係比其他Delifrance貴少少,不過服務非常好,食物賣相有進步,希望最重要嘅食物質素都可以繼續keep住咁好,加油!
等咗咁多年,Delifrance終於返嚟屯門,非常興奮!
2023-01-23