2019-04-03 159 浏览
在澳洲留學時經常買Twinings 的茶來喝,其中喜歡的口味是伯爵茶☕️。最近得知Dazzling Cafe 與Twinings 合作推出了甜品及飲品😍,作為伯爵茶的粉絲,當然要身先士卒去嘗嘗🤣。•1️⃣ 仕女伯爵珍珠流心蜜糖吐司🍞 Lady Grey Bubble French Toast $108伯爵茶味的奶蓋非常出色,伯爵茶味很香濃💯。-有三塊蜜糖吐司🍞。厚度與在超巿常見的「嘉頓白麵包」的一樣。配上伯爵茶奶蓋真的欲罷不能🤤。珍珠很Q彈👍。-🤑 吐司份量少,定價太高😭。-2️⃣ 冰河仕女伯爵 Lady Grey Chocolate Tea Sorbet $48🤔 帶有丁點茶味,但茶味不夠突出。-不得不讚它的忌廉,真的很滑😋。喝到中間喝到有沙冰,破壞了整杯飲品的口感。•⁉️20:00左右侍應拿著賬單告訴我們離還枱時間還有15分鐘,我下意識望一望四周,有1/3 座位是空的😟,為何要請客人還枱?😧非常不解🤔。-想當年這店人氣旺盛,現在只剩下這分店,光顧的客人也不多。也不難明白因由,因為它的服務一般,定價較高🤯。•回頭指數:5/10(如果真的很喜歡伯爵茶是可以一試,但$108真的有點貴😦)

伯爵茶味的奶蓋非常出色,伯爵茶味很香濃💯。

珍珠很Q彈👍。
🤑 吐司份量少,定價太高😭。

🤔 帶有丁點茶味,但茶味不夠突出。
不得不讚它的忌廉,真的很滑😋。

喝到中間喝到有沙冰,破壞了整杯飲品的口感。

2019-03-31 99 浏览
Dazzling Cafe👀呢個品牌已經黎左香港一段時間㗎啦今日去咗銅鑼灣分店食個晚飯Reception入座嘅時候已經講明90分鐘限時,至少都要點一杯飲品😏我哋叫咗👅*芒果沙冰*野莓沙冰💜沙冰意外地好飲,始終呢度唔係主打飲品,算係唔錯👍🏻但略嫌啲冰打得唔夠細成日都會有啲粗粒塞住支飲筒🥴—*豬扒三文治💜呢個三文治我個人非常非常喜歡💋麵包好脆,豬扒炸得剛剛好👍🏻唔會太乾亦有肉汁👅推介🥳!—*黃金烏魚子蒜香意大利麵好少見到呢個菜式,貪新鮮叫咗黎試吓份量有啲細😂男仔應該四五啖就冇晒味道偏咸,魚仔脆卜卜,都幾特別😁另外有小插曲就係侍應上意粉時’嘭’一聲放落黎連啲脆卜卜魚仔都彈左出碟邊當堂嚇咗一下🙄下次小心d啦
Dazzling Cafe👀

我哋叫咗👅

*芒果沙冰
*野莓沙冰
💜沙冰意外地好飲,
始終呢度唔係主打飲品,算係唔錯👍🏻
但略嫌啲冰打得唔夠細
成日都會有啲粗粒塞住支飲筒🥴

*豬扒三文治
💜呢個三文治我個人非常非常喜歡💋
麵包好脆,豬扒炸得剛剛好👍🏻
唔會太乾亦有肉汁👅推介🥳!

*黃金烏魚子蒜香意大利麵
好少見到呢個菜式,貪新鮮叫咗黎試吓
份量有啲細😂男仔應該四五啖就冇晒
味道偏咸,魚仔脆卜卜,都幾特別😁

另外有小插曲
就係侍應上意粉時’嘭’一聲放落黎
連啲脆卜卜魚仔都彈左出碟邊
當堂嚇咗一下🙄
下次小心d啦
Dazzling Cafe最近跟著名茶包品牌Twinings合作,推出四杯新飲品和一個新蛋糕。 仕女伯爵珍珠流心蜜糖吐司台灣大熱的溶岩流心吐司,在香港的Dazzling面世啦。先把紙蓋拉起,伯爵奶茶漿緩緩流下,然後自行倒下珍珠,完成啦,相機食先後可以開動啦。珍珠軟糯,伯爵奶茶漿奶味重略甜,切下去才知道,內裡不是蛋糕,原來是西多士呀,質感軟身,令人很驚喜呢。冰河仕女伯爵 $48 四杯飲品中,以這杯伯爵茶朱古力沙冰最漂亮,插上朱古力威化和Kitkat朱古力,單看賣相以為會好甜,但入囗微甜帶苦,喝光光也絶不會膩。

仕女伯爵珍珠流心蜜糖吐司

台灣大熱的溶岩流心吐司,在香港的Dazzling面世啦。

,質感軟身,令人很驚喜呢。

冰河仕女伯爵 $48

2019-03-22
2019-03-20 238 浏览
今日行完花展經過銅鑼灣,想搵個地方舒舒服服坐底飲杯野,一行三大三細,一定要搵個好地方休息一下!經過呢間餐廳見到無咩人就決定入去飲杯野,職員話用餐90分鐘,對於我地黎講都無咩所謂,最緊要安置好d小朋友!職員好細心,幫我地拍好檯,比左8個位我地,等我地可以坐係小朋友隔離又可以擺袋👍🏻我叫左凍仲夏熱帶水果茶 ,好多水果,蘋果,橙,士多啤梨,提子,完全岩哂小朋友👍🏻另外叫多左個草莓繽紛冰淇淋鬆餅,士多啤梨味雪糕好好味,鬆餅好軟熟,鬆餅上面啲士多啤梨好甜,食到唔停口🤭朋友叫左另一款綠茶味鬆餅,不過我麻麻地綠茶,所以唔特別推介了!埋單係要自己出去櫃面,甘岩果陣收銀接緊電話,我企左係度5分鐘,佢都好似冇理過我⋯其實佢可以叫我等一陣嘅,不過佢又無,所以有小小扣分啦⋯呢樣野有待改善!

草莓繽紛冰淇淋鬆餅
草莓繽紛冰淇淋鬆餅
2019-03-14 92 浏览
依家真係好多女仔鍾意嘅一間台式Cafe。嘢食非常不錯。選擇非常多。無論係咸食定甜食都非常非常之好味。尤其是甜品非常好味。值得推介嘅係鬆餅。係一定要加麻薯。先至係重點
依家真係好多女仔鍾意嘅一間台式Cafe。
2019-03-12 109 浏览
今次食飽晚飯之後,又想搵個地方食甜品。就去左皇室堡間dazzling cafe食甜品。依然食返最常食既士多啤梨味,再轉麻薯!真係好好食,如果可以多球雪糕就仲正😍😍不過佢有最低消費,係兩杯飲品,即你一定要叫野飲😂😂😂
2019-03-10 106 浏览
Dazzling Cafe係我平時諗吾到食咩既時候就會去食既餐廳。我覺得佢既主餐小食甜品甚至飲品都好有水準,基本上隨便叫都吾會踩雷。而且價錢都好合理,好食又吾太貴。我個人推介明太子意粉、珍珠奶茶窩夫加麻薯(一定要加!真係好味好多!)
  • 明太子義大利麵
  • 綿綿珍珠奶茶鬆餅
  • 仲夏熱帶水果茶
2019-02-28 89 浏览
Great food and drinks / amazing atmosphere / excellent service / friendly staff / authentic Taiwanese flavor / fantastic dessert. I would highly recommend Dazzling Cafe for a friends gathering, afternoon tea, lunch and dinner. Sample the tasty delights and enjoy the beautiful ambience all delivered with great value.

• 松露薯條
  • 鹽酥雞拼盤
  • 明太子意大利麵
  • 仲夏熱帶水果茶
  • 明太子義大利麵
  • Rose Latte
2019-02-19 93 浏览
點左薄荷朱古力,好好飲。 食物方面,点.咗朱古力吐司,都吾錯。 最想贊嘅係呢間舖頭嘅裝修好靚,同埋我預早book位可以坐窗口位坐得好舒服。 服務方面店員都好細心,服務態度唔錯, 另外佢哋著咗好有特色嘅服裝,好特別。
2018-10-13
2019-02-19 110 浏览
係銅鑼灣食下午茶其實真係大把選擇,hesheeat,,茶木,,咖啡弄, 日式梳乎厘pankcake等等。度度都多人等,今次就等下呢間。入到去d椅背都有兔仔耳,好適合女仔黎!多士同waffle 之間諗左勁耐,最後選擇左士多啤梨waffle! 我地點左兩款茶,一隻水果茶,一隻紅茶!水果茶幾有驚喜,好fresh呀!酸酸甜甜~紅茶有俾糖,奶,棉花糖,,嗯……但我冇落到😂😂😂waffle都有幾隻醬點,但已經唔太記得,有焦糖醬同蜜糖(?)

2019-01-15
2019-02-14 329 浏览
坐裡面啲位開揚光猛,又有維園景,不過有時帶位嘅同事會話無晒位,跟住我又見到之後有客人堅持又俾枱,所以大家可以問下堅持下。 午餐好抵,最抵係的黃金烏魚子蒜義大利麵餐 ($120),個麵平時單點都成$118,午餐包埋壺原價$52的熱帶水果茶,超抵又好味。 即使單叫,熱帶水果茶(凍)都係好抵好推介,比其他杯裝飲品多幾蚊,就有成壺同可多生果,好推介,茶味甜甜地好好味,加埋水果覺得清甜可口。秋煥葡萄果香茶, 本來我地叫嘅係蔓越莓蘋果茶,但係嗰位妹妹侍應落錯單,就由佢,不推介,似藥水味。經典蜜糖吐司, 基本上成大舊包,影相同睇就幾靚,食就相信無乜人尤其女仔中意食咁大舊包,連裡面都全是包,而且好乾下,都幾惡哽。松露薯條炸得好脆口,跟茄汁同類似他他汁的白色醬,唔太似松露醬,同薯條好襯,建議點這個白汁,好味,不建議點茄汁。

黃金烏魚子蒜香義大利麵

黃金烏魚子蒜香義大利麵
熱帶水果茶
  • 黃金烏魚子蒜義大利麵
2019-02-13 99 浏览
早幾天難得和男友一起早放工,於是我地便決定去銅鑼灣行下,順便去呢間食lunch。男友上次食過一次,佢表示好中意哈哈 。雖然男友早到, 但係我地都等左一陣先入得去。難得出黎食好西,我地決定叫得豐富d! 試左新野,叫左個黃金烏魚子意粉,吉列豬扒三文治,朱古力窩夫同兩杯野飲。我地兩個都覺得個意粉無明太子意粉咁好食,下次都會叫返明太子意粉!反而個三文治好正,好脆又飽肚,不過最中意都係個窩夫,加左錢升級入面有麻薯,好綿好好味👍🏻👍🏻成餐食得好飽好正😆期待下次再嚟

雖然男友早到, 但係我地都等左一陣先入得去。

2019-02-04
2019-02-12 66 浏览
咁岩呢晚喺銅鑼灣附近做完嘢我睇吓皇室堡有冇野啱食呢一間係台灣嘅Cafe喺尖沙咀都開咗一間我哋今次就試吓銅鑼灣呢間究竟好唔好食睇吓同尖沙咀又或者同台灣嗰間差幾遠我哋叫咗一個黑松露薯條薯條上面已經有黑松露 再加埋兩個醬有茄汁同埋黑松露醬 真係好入味我哋仲嗌咗一個軟殼蟹包隻蟹都幾大隻 兩個人食啱啱好配埋個薯條 真係幾惹味㗎嘢飲方面叫咗一個焦糖瑪奇朵 可圈可點啦最後食咗個甜品 係丹麥多士仲有個朱古力雪糕 唔會太肥膩 好味
咁岩呢晚喺銅鑼灣附近做完嘢

最後食咗個甜品 係丹麥多士

仲有個朱古力雪糕 唔會太肥膩 好味

• 松露薯條
  • 巧達起司丹麥吐司
-京都宇治抹茶💚紅豆鬆餅🥞($85)依個甜品賣相幾靚,睇落好吸引,鬆餅是心型的,配上紅豆❤️,cream,馬卡龍,抹茶雪糕,而馬卡龍超甜,不太喜歡😅,而抹茶雪糕好好味💚,抹茶味挺濃郁,鬆餅食落偏軟,口感普通,不太特別🙂-大馬士革玫瑰花茶🌹☕️($45)由於很愛玫瑰花茶,每次去餐廳都直接選擇飲玫瑰花茶!玫瑰花🌹味道好香,原本以為$45是一杯,但原來是一壺玫瑰花茶👍🏻都算抵飲😚-PS 依間餐廳設最低消費,每人要點一杯飲品🙂-

京都宇治抹茶💚紅豆鬆餅🥞($85)
京都宇治抹茶紅豆鬆餅

大馬士革玫瑰花茶🌹☕️($45)
大馬士革玫瑰花茶

PS 依間餐廳設最低消費,每人要點一杯飲品🙂

大馬士革玫瑰花茶
2019-01-18 257 浏览
幾年前知道呢間台灣著名嘅cafe打到嚟香港~已經好想試下,但係一開始個個都嚟朝聖,我真係好憎排隊😅🤦🏻‍♀️ 直到最近有朋友生日,佢地提起而家唔需要大排長龍了~ 先記得終於可以嚟試下呢度環境比較舒適寬敞,好適合同朋友聚會,慢慢飲杯嘢慢慢傾水果茶好清新,不過略甜,勝在可以添飲(添熱水),覺得太甜加點熱水就剛剛好非常好味嘅柚子蜜雞翼,而且每隻都已切開一半,方便食客香脆唔油膩嘅炸薯條,松露味好香,不過食咗上半兜薯條,下面無曬松露,如果可以多少少松露會更好~友人一來到已推薦呢度嘅明太子意粉果然好味!全晚最普通就係呢個飯,味道合格,不過不失。由於我地要食自帶嘅生日蛋糕,所以無點呢度嘅招牌甜品~下次先可以嚟試喇另外值得一提嘅係,呢度食飯時間限時90分鐘,我地最後影緊蛋糕相嘅時候,眼見店內仲有好多吉檯,但係店員都走埋嚟提我地好多次夠鐘交檯,我都明白每間店有不同規矩,只係若果唔係外面有其他食客等緊位,而且呢度唔係任點任食嘅地方,其實係咪可以放寬其他用膳中嘅食客,唔需要催促食客快啲埋單交檯?
幾年前知道呢間台灣著名嘅cafe打到嚟香港~
已經好想試下,但係一開始個個都嚟朝聖,
我真係好憎排隊😅🤦🏻‍♀️

呢度環境比較舒適寬敞,好適合同朋友聚會,慢慢飲杯嘢慢慢傾

仲夏熱帶水果茶

水果茶好清新,不過略甜,
勝在可以添飲(添熱水),覺得太甜加點熱水就剛剛好

柚子蜜雞翼
非常好味嘅柚子蜜雞翼,
而且每隻都已切開一半,方便食客

松露薯條

香脆唔油膩嘅炸薯條,松露味好香,
不過食咗上半兜薯條,下面無曬松露,
如果可以多少少松露會更好~

明太子義大利麵

友人一來到已推薦呢度嘅明太子意粉

果然好味!

夏威夷熔岩漢堡排飯

全晚最普通就係呢個飯,味道合格,不過不失。

2018-12-18
庆祝纪念