4月29日上完課程後, 欲想約埋班同學仔一齊出去飲下午茶傾下計.但原來即興的事情, 未必個個人都夾到時間,最後只約了一個剛剛認識不久的同學仔.我們兩個都是想尋找一些特別而坐得舒服,適合閒談的地方.一路尋覓, 一路談說風生, 不知不覺行到了-- 九龍 The One 看看指示牌, 便到了3樓 的DAZZLING Cafe !!!離遠一看到這個粉紅色美女招牌,再見到整間餐廳富歐陸色彩, 把每個女性的心都搶了過來. 於是我們決定在這裡品嚐下午茶!看了餐牌後, 朋友決定叫了一杯白巧綠薄荷歐蕾. $45這杯薄荷歐蕾, 味道帶點淡淡薄荷, 下面是類似忌廉與奶的混合, 上面放了幾粒用火槍燒過的細粒棉花糖, 碟上放了一片味道近似某品牌的消化餅乾的味道, 我著朋友嘗試點一點, 薄荷歐蕾來吃,口感又一種不同的境界.可能我們在香港少見, 這杯薄荷歐蕾令我們要用讚嘆及欣賞的角度去形容.佛羅倫斯花枝干具麵 $98這個有兩粒與一般檸檬片差不多大,且厚身的干貝, 7至8成熟, 口感彈牙,鮮味,沒有過熟.有多件粗身剛剛熟透, 的花枝圈圈.而幼身意粉是用乾炒式煮法.雖然$98一碟, 但足料, 好味,兩人分享,再加小食和
4月29日上完課程後, 欲想約埋班同學仔一齊
出去飲下午茶傾下計.
但原來即興的事情, 未必個個人都夾到時間,
最後只約了一個剛剛認識不久的同學仔.
我們兩個都是想尋找一些特別而坐得舒服,
適合閒談的地方.
一路尋覓, 一路談說風生, 不知不覺行到了
-- 九龍 The One 看看指示牌, 便到了3樓 的
DAZZLING Cafe !!!

看了餐牌後, 朋友決定叫了一杯白巧綠薄荷歐蕾. $45
白功綠薄荷歐蕾
佛羅倫斯花枝干貝麵
佛羅倫斯花枝干具麵 $98這個有兩粒與一般檸檬片差不多大,且厚身的干貝, 7至8成熟, 口感彈牙,鮮味,沒有過熟.有多件粗身剛剛熟透, 的花枝圈圈.而幼身意粉是用乾炒式煮法.雖然$98一碟, 但足料, 好味,兩人分享,再加小食和飲品,其實已經很飽.
DAZZLING 拼盤
DAZZLING 拼盤$78( 洋蔥圈, 雞翼件, 魚排, 薯條)(另外有一小杯沙律醬, 和一小杯蕃茄粒)沒有想到一個拼盤$78 會如此豐富.倒如: 兩件魚排 -- 外面上了一層脆槳, 入面一片大大件的魚柳.雞翼--有4件切開一半的雞翼件.洋蔥圈很多件,另外薯條如果可以粗番少少,這個拼盤已經是完美的了!
左面一杯奶,右面是方糖
左面是一大粒棉花糖, 右面是沖了一次的大馬士革玫瑰花茶包, 可以再著侍應加滾水再沖.
大馬士革玫瑰色茶 ( 香氛茶 )
大馬士革玫瑰花茶( 香氛茶 ) $45這生人第一次飲自己最愛的大馬士革玫瑰花做的香氛茶.當侍應生把茶端過來時, 他分開數件上, 自己看見的一剎那很好奇???( 這麼多東西....)一問之下, 原來全部都是可以讓我隨著自己的口味,喜歡甜 -- 可以加方糖或棉花糖;喜歡奶茶味-- 加了奶後, 味道便似一般奶茶;如果飲完一壺, 可以著侍應生幫忙用茶包加水再飲.自己試過加奶和方糖, 最後, 都是喜歡大馬士革玫瑰花的原香氛茶的花味.一杯花茶$45, 可以有這麼多配備, 的確是很值得的!
埋單$292, 兩人分開計, 都只是$150有找,可以品嚐到這麼多特別, 好味, 而又坐在富歐陸色彩的地方, 可以放鬆心情, 舒舒服服地去享受一餐下午茶,是人生一大樂事啊! 後來,回家因一次上網才知道, 這間富歐陸色彩的餐廳,原來是來自 -- 台灣. 真的很佩服, 這間店的東主和廚師的食品設計心思, 和裝潢, 他們完全抓得住女性的心!!!
2017-04-29
白功綠薄荷歐蕾
佛羅倫斯花枝干貝麵
DAZZLING 拼盤
大馬士革玫瑰色茶 ( 香氛茶 )
2017-05-03 120 浏览
Dazzling Cafe已經開張左一段長時間~好記得大半年前都仲要拎定籌,到之後要大排長龍,每次想食都會因為太多人而卻步熱潮終於退去,唔洗等太耐就可以入去喇之前見朋友打卡o係兔仔座位,好似有兔仔耳咁好得意~但今次被安排入房入面有d失望,不過梳化位又坐得幾舒服~經典巧克力鬆餅期待已久嘅窩夫!!!影左幾十張相,影到連雪糕都開始溶喇哈哈~聽朋友講話一定要加麻糬! 加左之後個感覺,好好味呀,有咬口窩夫嘅外脆內軟,令人回味~一定要再黎食過水果茶香甜可口~岩晒我依d 唔鍾意飲凍飲嘅人
Dazzling Cafe已經開張左一段長時間~
好記得大半年前都仲要拎定籌,
到之後要大排長龍,每次想食都會因為太多人而卻步
熱潮終於退去,唔洗等太耐就可以入去喇

之前見朋友打卡o係兔仔座位,
好似有兔仔耳咁好得意~
但今次被安排入房入面有d失望,不過梳化位又坐得幾舒服~

經典巧克力鬆餅
期待已久嘅窩夫!!!

影左幾十張相,影到連雪糕都開始溶喇哈哈~
聽朋友講話一定要加麻糬! 加左之後個感覺,好好味呀,有咬口

窩夫嘅外脆內軟,令人回味~一定要再黎食過

水果茶
香甜可口~岩晒我依d 唔鍾意飲凍飲嘅人
2017-05-01 105 浏览
這道美食帶出濃厚的松露味,配上忌廉芝士,可說是完美配搭,想信大家會喜歡!本人比較喜歡配上忌廉芝士醬,其實餐廳也提供茄汁给食客,而配上松露薯條有種平時在麥當勞食薯條的感覺,不過又有小小不同的味道,以文字實在很難形容,大家還是自己去嚐試吧!
  • 仲夏熱帶水果茶
  • 松露薯條
  • 黑松露意大利麵
  • 仲夏熱帶水果茶(冰)
昨天下午同朋友行 The One,經過 DAZZLING Cafe ,看到有很多人在門外排隊,心想食物質素都應該不會太差,所以我們決定一試。我們在門外等了約20分鐘,尚可接受啦,餐廳裝潢雅緻,帶有歐陸色風情,感覺輕鬆悠閒。款式不是很多,我們㸃了Dazzling拼盤、佛羅倫斯花枝干貝麵、白巧綠薄荷歐蕾、大馬士革玫瑰花茶,等了大約10分鐘食物就到來,賣相很吸引。Dazzling拼盤共有4種食物,分別放在這3個細籃內,食物包括炸魚、炸雞翼、炸洋蔥圈同薯條,炸魚size比想像中大件,不會有腥味,好脆口。雞翼是切開一半變成單骨,方便易食,很香很美味。炸洋蔥圈和薯條都很不錯,還有2種調味醬選擇,白色沙律醬及粒粒蕃茄醬,吃起來更惹味。佛羅倫斯花枝干貝麵,賣相精緻,食得出有橄欖油味道,味道香而不膩,加上大大粒帶子,口感更豐富,非常美味的海鮮意大利麵,推薦。我選了白巧綠薄荷歐蕾,味道清香,而氣味香濃的薄荷味,與熱鮮奶混合,幼滑美味,再配上麥味濃厚的餅乾,整個設計已經很吸引,味道亦非常好,很喜歡這個組合。而朋友的是大馬士革玫瑰花茶,她說味道比想像濃一些,但香氣四溢,不加方糖會較好飲,味道尚算不錯。環境優雅

環境優雅,配上美味可口的食物,很滿意的一餐。
2017-04-29
  • 佛羅倫斯花枝干貝麵
  • Dazzling拼盤
  • 白巧綠薄荷歐蕾
2017-04-26 250 浏览
Was here for my friend's baby shower. I loved their ambience and their cute bunny chairs - definitely a nice area for private events. The food was, to be honest, very mediocre with quite an expensive price tag that came along with it. The drinks were pretty good though. I had the fruit tea- which tasted more like a fruit punch but still pretty good.

2017-04-14 451 浏览
閒日黃昏去Dazzling Cafe唔算好多人,一入去就有位坐。士多啤梨Waffle作為招牌菜,的確係好好味,兩個人食其實幾飽,而且幾易切得開,賣相又精緻。至於飲品方面,叫左杯fresh tropical fruit tea同vanilla matcha au lait,抹茶咖啡奶味好重,加左抹茶,似杯奶茶多D,三種味撞埋一齊,坦白講,我鍾意飲我妹個杯鮮果茶多D,凍凍地甜甜地,又可以自己斟下傾下計,下次都係叫番杯冇咖啡的果茶會好D。

草莓繽紛冰淇淋鬆餅
Vanilla & Matcha Au Lait
2017-04-13
草莓繽紛冰淇淋鬆餅
  • 士多啤梨Waffle
2017-04-11 223 浏览
一路都知有依間食店嘅存在,但遲遲唔去食,因為覺得無咩吸引力。但世事就比你看錯了,當我與男友在The One行街順便搵食,就咁岩好比我見到dazzling cafe,唔通冥冥中自有主宰?咁好啦!排隊入去試下啦!打開meum,其實唔使諗,我叫晒我最歡喜嘅食物。黑松露薯條港女(我)至愛一定要試只係薯條唔夠厚唔夠肉。凍水果茶,mix咗好多水果,但已經比我食晒飲晒熱嘅話應該會好飲啲明太子意粉意粉偏硬,汁偏水,但整體都唔錯,明太子有很多哦原味嘅無咩特別,加咗蜜糖就好食啲咁
咁好啦!排隊入去試下啦!
打開meum,其實唔使諗,我叫晒我最歡喜嘅食物。黑松露薯條
港女(我)至愛
一定要試
只係薯條唔夠厚唔夠肉。
凍水果茶,mix咗好多水果,但已經比我食晒飲晒
熱嘅話應該會好飲啲
明太子意粉
意粉偏硬,汁偏水,但整體都唔錯,明太子有很多哦
原味嘅
無咩特別,加咗蜜糖就好食啲咁

• 明太子意大利麵
  • 黑松露薯條
  • 水果茶
2017-04-11 175 浏览
當年台灣過江龍dazzling cafe啱啱黎到香港,排隊要排好耐呢,不過而家就唔洗排啦,益哂我同班姊妹喺度gathering今次嗌左個草莓冰淇淋鬆餅,士多啤梨唔酸,鬆餅煙煙韌韌,好好味呀地點就腳,下次再約過黎食先,講好下次要食好耐無食過嘅厚多士
地點就腳,下次再約過黎食先,講好下次要食好耐無食過嘅厚多士
2017-04-03
下午茶
  • 草莓繽紛冰淇淋鬆餅
2017-04-09 177 浏览
Dazzling Cafe - 台灣過江龍、據說在台灣是一間人氣Cafe 。既然紅到在香港開分店、當然要試一試啦😄這天趁著同朋友到The One看電影,梗係唔會放過這個機會啦和風辣味噌意大利麵 $82 (感覺草味太濃、不太啱本人口味)黑松露意大利麵 $98 (本人因爲非常中意黑松露、所以覺得這意粉很好味😝)香草雞腿凱薩沙拉 $68 Dazzling經典可可 $43整體來說:價錢合理、味道還有進步空間,我會再來試試其他的。
既然紅到在香港開分店、當然要試一試啦😄
和風辣味噌意大利麵 $82
(感覺草味太濃、不太啱本人口味)
黑松露意大利麵 $98

(本人因爲非常中意黑松露、所以覺得這意粉很好味😝)
香草雞腿凱薩沙拉 $68
Dazzling經典可可 $43

整體來說:價錢合理、味道還有進步空間,我會再來試試其他的。
2017-04-01
2017-04-04 17053 浏览
記憶過往總是美好,還記得大約兩年前在這間Dazzling cafe來港之時、 一度傻瓜瓜的排上兩個多小時,為的只是吃內堂之窩夫及甜品、現在感覺也暗然地笑。。今次再訪大部分原因是為妹妹想吃,故此我們一行三人便在傍晚時段、 再一次走訪一個以經差不多被淡忘了之窩夫及吐司的店子內,希望再品嚐那股從前的味道。。。由於接近晚市所以排隊之客人不多,我們在店外只是等上一兩張枱便可以入座、 裝修格局上完全跟兩年前別無多樣,最大變動我想是梳化上的(殘舊)感覺、 兩年內的歲月痕跡盡覽無遺~眼睛往餐牌身上移, 由於吃過下午茶不久、所以三位女士也不是太肚餓, 但看上那份精美而又吸引之甜品餐牌、胃部總是有停不著的動力般,這份動力 究竟何時只往女仔身上生。。兩位妹妹都揀上仲夏熱帶水果茶( 熱)HK$52. 拼集上了多款生果之果茶, 味道酸酸甜甜、而且帶有新鮮的果香味道, 不過我還是覺得熱到可以提升高一點就會更好、 一碗密密實實的茶壺內,大約可以沖上三至四杯份量, 如果你是一個不愛飲咖啡之人士果茶應該算是一個不錯的選擇~我就比較 一往情深鍾情於抹茶身上,所以要上一杯皇家抹茶立體咖啡HK$48. 送來之抹茶拿鐵視覺上層

仲夏熱帶水果茶
仲夏熱帶水果茶
我就比較 一往情深鍾情於抹茶身上,所以要上一杯皇家抹茶立體咖啡HK$48. 送來之抹茶拿鐵視覺上層次分明,由底層之抹茶、牛奶、咖啡與奶泡組合而成 ,味道在攪拌以後抹茶產生出的淡淡清香、不算過於濃,比例上絕對適合一些剛入門喜歡抹茶之人士、 而且甜度剛好這杯抹茶latte也算符合個人之口味~
皇家抹茶立體咖啡
好嘞, 今日的甜品主角應該要進場,就是這名價值連成 榛子朱古力蜜糖吐司 HK$98., 在云云之美食相片中, 其實點選上都有些疑難度因為各有特色、最終我們三位女士 都共同決定原因這款賣相真是甚為吸引。。

由於吐司製作需時,所以我們也差不多等上接近20分鐘才斯斯然上抬、搬開動人之雪糕球內膽是兩層厚厚吐司隱藏著一件件的脆吐司方塊, 其實吐司之鬆脆度是無可質疑、 不過面層上之白滑忌廉卻滿带椰絲氣味卻是令我們感到詫異, 味道上合併來感覺總是不夾、 故此本應是一件頗為美味的吐司,卻在這個小瑕疵上帶上一份莫名之失色~
榛子朱古力蜜糖吐司
榛子朱古力蜜糖吐司
這一份京都宇治抹茶紅豆鬆餅HK$85. 便是Original鬆餅亦(沒有加入麻薯), 其實鬆餅之鬆脆程度好視乎個人口味、 以這份水滴形之鬆餅,個人就覺得鬆脆度可算合格、但席間之妹妹卻認為還可以再鬆脆一點輕身一點, 而這份鬆餅最為失色可算是這球抹茶雪糕、 濃得化不開之抹茶味道,只有苦澀之下 就算混和上面層之罐裝紅豆粒亦沒有發揮到掩蓋它的苦澀味道之功力。。。

好想深深問一句,負責採購雪糕之職員又或是製作雪糕之人士、有否嘗試過雪糕之濃淡度卻兒草草出餐, 其實這一份又會否叫做小瑕疵?

如果每件食物上都帶著小瑕疵,那麽組合而來豈不是變成大瑕疵? 那~我附上數百元之鈔票,而又可能要排隊之情況下, 我是否真是傻的嗎?
京都宇治抹茶紅豆鬆餅
京都宇治抹茶紅豆鬆餅
就這次進餐中個人認為飲品大大優於甜品之上, 故此建議如果不是太肚餓的而只是歇歇腳、
我建議都是叫來一杯飲品 傾傾偈便可收工走人。
☆附上當日影片, 如要睇片可坐定定在大電腦前按入這篇內、手機暫不適用。☆
2017-04-03 401 浏览
每人指定要叫一杯飲品,飲品太甜,latte and mint white。明太子意面好吃,但份量很少。waffle 令人很失望,waffle很硬,一點兒都不鬆脆。小食拼盤也ok。
2017-03-28 679 浏览
Dazzling Cafe tea time !!平日真係冇乜人完全唔需要等位仲可以坐好耐添!明太子意粉上枱嘅時候已經聞到香噴噴賣相亦都好吸引分量唔算多大食嘅你未必會覺得飽入口真係超香濃啊啱晒係明太子控嘅各位!另外值得一試嘅會係士多啤梨窩夫配埋士多啤梨味雪糕仲有三款sauce淋落窩夫上面好豐富嘅口感飲埋杯Rose Latte 就perfectooooo l啦!有淡淡的玫瑰花香而且唔太甜味道啱啱好啊💁🏼💁🏼💁🏼
Dazzling Cafe tea time !!
平日真係冇乜人
完全唔需要等位
仲可以坐好耐添!

明太子意粉
上枱嘅時候已經聞到香噴噴
賣相亦都好吸引
分量唔算多
大食嘅你未必會覺得飽
入口真係超香濃啊

啱晒係明太子控嘅各位!
另外值得一試嘅會係士多啤梨窩夫
配埋士多啤梨味雪糕仲有三款sauce淋落窩夫上面
好豐富嘅口感

有淡淡的玫瑰花香
而且唔太甜
味道啱啱好啊💁🏼💁🏼💁🏼
2017-03-27 531 浏览
約女朋友去呢度食lunch諗住地方靚靚地女仔一定鍾意而且呢度啲甜品好似幾靚點知我唔記得咗女朋友係唔食甜野架好在呢度都仲有其他小食同埋意粉叫我哋叫咗松露薯條同佛羅倫斯干貝花枝麵松露薯條炸得幾香口松露醬亦都落得比較多女朋友食得好開心不過我自己覺得,如果係厚切薯條就更加好食花枝干貝麵賣相唔錯干貝大大粒,而且煮得啱啱熟海鮮煮嘅時間好重要住得太耐老咗就唔好食呢個係煮得唔錯嘅意粉都係一樣,Al dente菇類亦都煮得夠入味好在其他嘢食都幾出色如果唔係一定俾女朋友話…
約女朋友去呢度食lunch

同佛羅倫斯干貝花枝麵

松露薯條炸得幾香口
松露醬亦都落得比較多
女朋友食得好開心
不過我自己覺得,如果係厚切薯條就更加好食

花枝干貝麵賣相唔錯
干貝大大粒,而且煮得啱啱熟
海鮮煮嘅時間好重要
住得太耐老咗就唔好食
呢個係煮得唔錯嘅
意粉都係一樣,Al dente
菇類亦都煮得夠入味

好在其他嘢食都幾出色
如果唔係一定俾女朋友話…
2017-03-25 525 浏览
成日經過見到入面室內設計幾靚,啲甜品好似好味咁,終於琴日有機會晚餐時間去試。7:00去到等左幾分鐘就有位,滿心期待諗住可以食好味甜品,點知超級失望。首先講吓熟食,點左caesar 沙律、意粉、墨西哥芝士夾餅,味道都算OK!之後滿心期待甜品上嚟,點知一啲都唔好味,感覺自己係屋企求其整都整到,個包超級乾,感覺就係喺度分別食雪糕同埋食麵包,另外想講一講,無論你叫幾多錢嘢食同甜品,每人都要叫一杯野飲,但佢啲野飲每杯都$40 $50都唔平,兩個人飲啲嘢已經$100 ,成餐兩個人要$480 ,食完心理真係好唔平衡,真係覺得好晒錢,真係冇下次唔該

2017-03-19 484 浏览
好耐之前來過一次因為太多人排隊等候 好多時行過the one都不會選這餐廳用膳。咁岩今次夜晚八點幾經過見無人等位就入左去食喇 哈哈已經第二次來 所以要試新野 今次叫了一客檸檬青醬雞腿麵 $95平時很少點的菜式 青醬酸酸地 挺開胃的還配有些少杏仁 增加口感 算是個不錯的嘗試飲品點了杯經典可可 $43 未喝已經聞到很香濃的可可味再淺嚐一口 噢!它絕對是一杯值得付四十多元的朱古力。相片後方小小的一杯 其實是友人點的濃縮咖啡 $26因為我不太喜歡咖啡 所以沒有點喔友人說味道還好 但不太特別。最後,當然不少得主角--甜品。這個綠色的就是抺茶紅豆蜜糖吐司 $95其實賣相並不吸引我我比較喜歡吃窩夫 哈哈它上面白色的一層忌廉糖 太甜了而內裡的吐司也不夠香還好有 抺茶雪糕挺好吃的最後結論是 不會再試它的吐司差不多一百元用來吃窩夫更好
好耐之前來過一次
因為太多人排隊等候
好多時行過the one都不會選這餐廳用膳。

咁岩今次夜晚八點幾經過
見無人等位就入左去食喇 哈哈

已經第二次來 所以要試新野
今次叫了一客檸檬青醬雞腿麵 $95
Chicken  linguine  with  lemon  pasto
平時很少點的菜式
青醬酸酸地 挺開胃的
還配有些少杏仁 增加口感
算是個不錯的嘗試

飲品點了杯經典可可 $43
Dazzling  cocoa
未喝已經聞到很香濃的可可味
再淺嚐一口 噢!
它絕對是一杯值得付四十多元的朱古力。

相片後方小小的一杯
其實是友人點的濃縮咖啡 $26
因為我不太喜歡咖啡 所以沒有點喔
友人說味道還好 但不太特別。

最後,當然不少得主角--甜品
這個綠色的就是
抺茶紅豆蜜糖吐司 $95
Matcha  red  bean  honey  toast
其實賣相並不吸引我
我比較喜歡吃窩夫 哈哈