2025-02-27 298 浏览
⁂⁎◝#灣仔🇭🇰 新派韓式小酒館🥂⁎◜⁂.餐廳位於灣仔日街 位置有啲隱蔽空間唔算大 但坐得舒服 周圍環境靜靜地好適合黎同朋友飲兩杯傾下計chill下🥂.✧Tteokbokki $148本身都係韓式年糕愛好者 最鍾意煙煙韌韌嘅口感 仲有魚糕同埋紫菜卷 醬汁微辣唔會太稀 好食😋.✧Crispy Kimchi Pancake $148泡菜煎短就普普通通 正常發揮 不過煎得好脆好香口 都幾足料 每一啖都咬到泡菜 .✧Spicy Fried Chicken $108/5pcs雞肉幾嫩滑唔鞋口 調味都唔錯 辣得黎甜甜地 不過略嫌細份🙈.✧Danji Soju Punch (Yuzu) $90✧Danji Soju Punch (Grapefruit) $90兩杯signature嘅soju punch都好飲 好fresh 燒酒味唔會太濃 啱晒想小酌一杯嘅朋友😗 happy hour仲平啲$70!..*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*𝘙𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨: 3.5/5𝘙𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵: yes *・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵
⁂⁎◝#灣仔🇭🇰 新派韓式小酒館🥂⁎◜⁂

📍DANJI
🗺️灣仔日街6-7號日新樓地下A號舖
#mytaste_灣仔
#mytaste_韓國菜
餓咗好耐韓國醬油蟹,終於有人同我去啦!將新鮮的生蟹醃製在醬油之中,仲要見都個樣都知真係蟹膏滿瀉 (我哋呢份 Danji crab 係 1pc 份量)蟹肉晶瑩剔透,軟綿糯一啜就食得好似啫喱咁~而且佢哋嘅調味唔會好鹹,唔會掩蓋咗蟹嘅鮮美~帶點紫蘇嘅香氣好吸引蟹膏味道濃郁,食嘅時侯仲可以直接將白飯加入蟹蓋同蟹膏撈埋一齊食,唔覺唔覺就食曬啲飯,真係不愧為白飯小偷!Crispy Kimchi Pancake 唔係勁炸勁脆路線,反而係偏向酥香而帶啲軟糯~一定要點埋個靈魂蘸醬,更加酸辣醒神~ (連伴碟嘅紫薯,番薯片都好食,食到食材自身嘅甜香~)5-7 點有Happy Hour, 叫咗杯Yuzu Danji Soju cocktail,好甜蜜,好似飲緊果汁咁一啲都唔似酒 😂另外不得不讚嘅係Danji 呢間新派韓式小酒館個環境係勁 chill,直頭係似 cafe 多啲~ (坐窗口位影相,配墨綠色好出色)
餓咗好耐韓國醬油蟹,終於有人同我去啦!
蟹肉晶瑩剔透,軟綿糯一啜就食得好似啫喱咁~
2025-02-24
  • Danji  crab
2025-02-26 329 浏览
今日食咗早餐就無再食嘢lunch time仲去咗上堂hot yoga淨低嘅就只有肚餓 🥶所以拿拿臨約朋友仔一收工就過嚟開餐2個肚餓嘅人坐埋一齊 呢樣又叫嗰樣又叫2個人叫咗4樣嘢食 🤣🍲Rice Cake Dumpling Soup見做緊promotion 就叫咗個試吓滿足又想食餃子 又想食年糕嘅心個牛骨湯夠清 再配埋牛肉碎一齊食 有啲鹹香味餃子好大粒 皮薄年糕比平時食到嘅細片 夠煙韌🌶Kimchi Pancake煎得脆卜卜 香噴噴配埋醬汁食👍🏻🍳Kimchi Fried Rice勁多紫菜 再加一隻太陽蛋喺面頭都蓋唔住啲飯 啲飯炒得夠乾身 唔會痴埋一嚿嚿我想講 碟飯好大碟 🤭雖則係泡菜炒飯 但唔太辣 迎合到食唔到辣嘅朋友仔🦀Crab Soybean Stew本身湯品會跟埋白飯 但我哋食唔晒 所以走咗白飯 勿做大晒鬼啲蟹好鮮甜 湯底亦都調得恰到好處唔會太鹹另外成個湯嘅配料好豐富豆腐 翠玉瓜 青椒 紅椒 菇
今日食咗早餐就無再食嘢

勁多紫菜 再加一隻太陽蛋喺面頭
都蓋唔住啲飯 啲飯炒得夠乾身 唔會痴埋一嚿嚿
我想講 碟飯好大碟 🤭
雖則係泡菜炒飯 但唔太辣 迎合到食唔到辣嘅朋友仔

🦀Crab Soybean Stew
本身湯品會跟埋白飯 但我哋食唔晒
所以走咗白飯 勿做大晒鬼
啲蟹好鮮甜 湯底亦都調得恰到好處
唔會太鹹
另外成個湯嘅配料好豐富
豆腐 翠玉瓜 青椒 紅椒 菇

2025-02-25 462 浏览
灣仔日月星街出名最多有格調餐廳🍽️ ,《Danji》就係最浪漫嘅韓國餐廳之一,微黃燈光加上韓國洒具嘅裝飾,整個氛圍令人好放鬆。🎎🕯️。餐廳裝修簡約有型,有個露天窗口位,我哋坐露天吧枱就更加chill🌬️✨ 。Danji Crab係必點,蟹膏多味道鮮甜,帶有少少海水嘅鹹鮮味,自製醬油真係好正。將白飯放係蟹蓋上,混合蟹膏一齊食,真係「白飯小偷」嘅最佳示範,🍚🦀 配埋紫菜一齊食仲有另一番風味。😋Sliced Beef Salad牛肉薄片沙律,肉質鮮嫩,沙律汁好開胃!🥗🥩 Busan Rice Cake係辣炒年糕亦係經典菜式,年糕嘅嚼勁恰到好處,加上紫菜粉絲卷,配香辣嘅醬汁,辣味同甜味交織,忍唔住一口接一口,既有飽腹感亦唔會覺得油膩。🌶️🍢柚子味 Danji Mocktail,清新嘅柚子味mocktail,好適合同朋友聊天時啜一啜,唔使擔心酒精嘅後遺症。🍹🍊餐廳可以由金鐘站出沿住 soft thunder bakery 入去後面有條樓梯上就到。呢度裝修幾有情調,有遠離繁囂嘅感覺,成個 vibe 好舒服,好適合慶生或者同朋友聚會。😌💕🎉

2025-02-21 407 浏览
小店位於灣仔日街,裝潢獨特,有情調,設有室內同室外吧枱位置,適合約另一半嚟小聚一吓。食物方面融合傳統同現代風味,特別得嚟又幾有新鮮感,價格都算合理,值得到訪一試。Maeseng-E Seaweed Pancake,細細間方便食用,帶咬口,煙煙韌韌,點埋自家醬汁更開胃。Squid Gimbap以魷魚遊戲為主題,賣相可愛迷人,魷魚調味適中,飯粒軟糯,搭配青瓜、煎蛋等口感豐富。Fried Chicken有辣有唔辣,炸至酥脆,採用雞柳,嫩滑可口。另一個期間限定嘅款式係Rice Cake Dumpling Soup,湯底味濃,帶香氣,餃子大粒飽滿,薄身年糕片QQ哋,仲有鹹香牛肉碎同紫菜可幫助調味。Kimchi Fried Rice反而有驚喜,飯粒粒分明,每粒都包住淡淡泡菜味,唔辣,小朋友都啱食,太陽蛋唔會過熟,搭配唔錯。

2025-02-21 326 浏览
週末放工,跟朋友吃頓飯,最為開心。是夜到了灣仔的一間韓國餐廳開飯,有著不一樣的體驗。特式的靠窗雅座,給人悠閑寫意的輕鬆感覺。室內環境骨子 ,座無虛席的,想必食物出品有水準、夠實力😁😁餐前必有的涼菜、泡菜,最欣賞韓國任食泡菜的文化,激讚!Grilled Galbi $368燒肉肋骨配菇菌及洋蔥沙律🥗,牛肋骨唔韌,雞髀菇好食牛肋骨烤熟起肉,賣相精美。酸微微的沙律🥗菜,加上洋蔥的絲絲辛辣,有特色!伴碟的菇菌,味道也很好👍Ssam Set (Pork) $168韓式生菜🥬包,有多款沙律菜、炭燒豚肉、Danji Ssam 特式醬及荷葉五穀飯,味道不錯!炭燒豚肉新鮮的蔬菜五穀飯帶著淡淡荷葉香味,米飯口感軟糯!

特式的靠窗雅座,給人悠閑寫意的輕鬆感覺。

室內環境骨子 ,座無虛席的,想必食物出品有水準、夠實力😁😁

餐前必有的涼菜、泡菜,最欣賞韓國任食泡菜的文化,激讚!

Grilled Galbi $368
燒肉肋骨配菇菌及洋蔥沙律🥗,牛肋骨唔韌,雞髀菇好食

牛肋骨烤熟起肉,賣相精美。

酸微微的沙律🥗菜,加上洋蔥的絲絲辛辣,有特色!

伴碟的菇菌,味道也很好👍

Ssam Set (Pork) $168

炭燒豚肉

新鮮的蔬菜

五穀飯帶著淡淡荷葉香味,米飯口感軟糯!
2025-02-20 239 浏览
最近沉迷Oppa的我一直周圍食韓國菜!店鋪係山上面,要爬少少樓梯。菜單只有英文哦~兩個人吃點了三個菜~Grilled Galbi 烤牛排骨 HKD368呢個腌製十分入味,加上會切好!甜甜的烤肉醬的味道,蘑菇也很好吃好喜歡配菜的酸辣生菜!Bibimbap 韓式拌飯 HKD148出乎意料居然有藜麥!!都幾健康的感覺!有蘿蔔絲、牛肉碎、豆芽菜、紫菜、煎鷄蛋etc辣醬有另外上,唔會怕太辣,可以自己加我個人覺得一定要有醬~ 醬汁係拌飯的靈魂~Rice cake dumpling soup 韓式年糕湯 HKD98有鷄蛋絲、紫菜、免治牛肉比想象中大粒的水餃🥟~雖然得一粒年糕煮到有少少半透明。個湯底幾好飲,飲得出係牛骨湯。雖然可能胡椒味濃d,我覺得分量普普通通。男仔應該唔會飽。内部裝修其實幾好睇鍾意室外都可以坐門口bar 台位置。見到出面有暖爐。整體價錢我覺得都少貴。不過都係食氣氛的感覺。
最近沉迷Oppa的我一直周圍食韓國菜!

店鋪係山上面,要爬少少樓梯。
菜單只有英文哦~兩個人吃點了三個菜~
Grilled Galbi 烤牛排骨 HKD368
呢個腌製十分入味,加上會切好!
甜甜的烤肉醬的味道,蘑菇也很好吃
好喜歡配菜的酸辣生菜!
Bibimbap 韓式拌飯 HKD148
出乎意料居然有藜麥!!都幾健康的感覺!
有蘿蔔絲、牛肉碎、豆芽菜、紫菜、煎鷄蛋etc
辣醬有另外上,唔會怕太辣,可以自己加
我個人覺得一定要有醬~ 醬汁係拌飯的靈魂~
有鷄蛋絲、紫菜、免治牛肉
比想象中大粒的水餃🥟~雖然得一粒
年糕煮到有少少半透明。
個湯底幾好飲,飲得出係牛骨湯。
雖然可能胡椒味濃d,我覺得分量普普通通。
男仔應該唔會飽。

内部裝修其實幾好睇
鍾意室外都可以坐門口bar 台位置。
見到出面有暖爐。
整體價錢我覺得都少貴。
不過都係食氣氛的感覺。
2025-02-05
  • Grilled Galbi
灣仔一間滿有格調的韓式居酒屋餐廳🍴,地方小小但卻雅致,提供傳統地道韓式菜式,仲有Vegetarian Menu Available🍃,照顧埋素食既朋友都可以吃得盡興~高格調韓式Fusion 酒吧小酒館,更設有露天窗口位,帶點點復古風,感覺更chill 更有味道,冬日感覺更浪漫。🔸Dried Prawn Pancake $168chive & korean dried prawn pancake, 餡料豐富帶韭菜香,煎得很香口,配埋homemade dipping sauce 帶咸香。🔸Japchae $128傳統韓式拌粉絲 Korean glass vermicelli tossed with stired-fried veggies & Danji signature sauce 簡單但滿有傳統風味,煙韌粉條滿滿麻油香🖤。🔸Hangover Spicy Beef Soup $158traditional hangover soup with beef, Korean mountain veggies (冬天飲好暖身♨️ 配米飯) 材料十足很多牛肉~帶微辣。🔸Galbi Dumpling

冬日感覺更浪漫。

🔸Dried Prawn Pancake $168

🔸Japchae $128
傳統韓式拌粉絲

簡單但滿有傳統風味,煙韌粉條滿滿麻油香🖤。

(冬天飲好暖身♨️ 配米飯) 材料十足很多牛肉~帶微辣。

🔸Galbi Dumpling $88
Pork dumpling (甜甜的豬肉香)
×××[Danji]×××
©灣仔日街6-7號日新樓地下A號舖

2025-02-18 219 浏览
地點靠近金鐘太古廣場三座,前臨東美花園,上樓梯就見到餐廳了。坐下後送來前菜小吃,特別想讚那甜薯,好美味,可以再添的,不過甜薯在第二輪已派完了。Dried Prawn Pancake,韮菜配韓國蝦乾,煎得香口,不錯!愛吃韮菜的會非常適合,因韮菜份量超多。Truffle Pollack Egg Roll細件精緻,賣相可愛,富蛋香,除了松露,還有鹹香的明太子。Fried Chicken肉質嫩滑,啖啖肉,已去骨。Bibimbap是石鍋拌飯,配上烤牛肉、雞蛋、藜麥、韓國紫菜等,加入醬汁後拌勻,豐盛美味。一男一女外籍/韓籍侍應生勤快、有禮。

Fried Chicken肉質嫩滑,啖啖肉,已去骨。

一男一女外籍/韓籍侍應生勤快、有禮。

2025-02-14 314 浏览
><每次去日月星街 都會為其名字驚嘆一番可惜cafe早已關門 於是去咗間較modern嘅韓式餐廳接近門邊位置更有半開放式設計Ssam Set(168)菜包肉係韓國其中一個經典菜式用菜葉包裹烤過嘅豬肉 雜糧飯 跟自家製包飯醬一齊食我有加埋小食泡菜落去Dried Prawn Pancake(168)煎餅煎得相當有水準 香脆乾身唔會有油膩膩嘅感覺伴着濃郁嘅蝦乾櫻花蝦嘅海鮮味Galbi Dumplings(88)蒸豬肉餃子 餡料飽滿濕潤一口一隻剛好Boksoondoga makgeolli(80) 入口fizzy酒味唔重微甜幾好飲Lemonade(38)真材實料見到好多檸檬肉少少酸所以清爽醒胃><><><><><><><><><><DANJI灣仔日街6-7號日新樓地下A號舖
每次去日月星街 都會為其名字驚嘆一番
可惜cafe早已關門 於是去咗間較modern嘅韓式餐廳
接近門邊位置更有半開放式設計
Ssam Set(168)
菜包肉係韓國其中一個經典菜式
用菜葉包裹烤過嘅豬肉 雜糧飯
跟自家製包飯醬一齊食
我有加埋小食泡菜落去
Dried Prawn Pancake(168)
煎餅煎得相當有水準
香脆乾身唔會有油膩膩嘅感覺
伴着濃郁嘅蝦乾櫻花蝦嘅海鮮味
Galbi Dumplings(88)
蒸豬肉餃子 餡料飽滿濕潤
一口一隻剛好
Boksoondoga makgeolli(80)
入口fizzy酒味唔重微甜幾好飲

Lemonade(38)
真材實料見到好多檸檬肉
少少酸所以清爽醒胃
><><><><><><><><><><
DANJI
灣仔日街6-7號日新樓地下A號舖
2025-02-04 501 浏览
灣仔日街有間隱世韓國小店😍叫✨ Danji佢裝修好有特式👍🏻唔似傳統韓國餐廳環境好chill,同朋友飲下酒真係一個好選擇😚✨Fried Chicken $188雞肉好大舊,好juicy😍冇任何汁都好入味✨Iteokbokki $148年糕好煙韌,份量都幾多,仲有紫菜粉絲卷仲可以點辣汁食🤤好正✨ Japchae $128炒粉絲好香麻油味,好多菜,所以食落好有口感,又香✨Crab Soybean Stew $168大醬湯落左蟹好鮮味😍熱辣辣佢本身係比較咸,佢係會跟個白飯同白飯一齊食,咁樣味道就岩岩好🤤✨Iced Rice Punch $38帶甜米酒,朋友話好易入口,食炸雞可以試吓飲✨Lemonade $38我就簡左飲Lemonade,好飲👍🏻
灣仔日街有間隱世韓國小店😍
叫✨ Danji
佢裝修好有特式👍🏻唔似傳統韓國餐廳
環境好chill,同朋友飲下酒
真係一個好選擇😚

✨Fried Chicken $188
雞肉好大舊,好juicy😍冇任何汁都好入味

✨Iteokbokki $148
年糕好煙韌,份量都幾多,仲有紫菜粉絲卷
仲可以點辣汁食🤤好正

✨ Japchae $128
炒粉絲好香麻油味,好多菜,所以食落好有口感,又香

✨Crab Soybean Stew $168
大醬湯落左蟹好鮮味😍熱辣辣
佢本身係比較咸,佢係會跟個白飯
同白飯一齊食,咁樣味道就岩岩好🤤

✨Iced Rice Punch $38
帶甜米酒,朋友話好易入口,食炸雞可以試吓飲
✨Lemonade $38
我就簡左飲Lemonade,好飲👍🏻

灣仔新派高格調韓式fusion小餐館。Crispy Kimchi Pancake ($148) - 韓式泡菜煎餅煎得香脆又美味,泡菜味略嫌有點遜色,可沾上辣椒醬油汁或餐廳提供的泡菜更加美味。。Fried Chicken ($98/4pcs) - 韓式炸雞炸得香脆可口,咬落去角角聲,另外仲有些炸得脆口的甜蕃薯片同樣美味。。Hanwoo Kimchi Fried Rice ($298) - 這個泡菜炒飯炒得粒粒分明,使用了珍珠米,很有咬口。特別使用了1++等級的韓牛肉切成肉粒炒飯,肉味香濃,上面仲有兩粒煎鵪鶉蛋,非常可愛。。Crab Soybean Stew ($168) - 韓式的大醬湯配上韓國藍蟹,湯頭有蔬菜的清甜,而且有很多蟹肉,蟹肉亦夠鮮甜,配飯更好味。
灣仔新派高格調韓式fusion小餐館

2025-01-27 337 浏览
餐廳位於灣仔日街 由金鐘站出沿着soft thunder bakery入去後面有一條樓梯上去就到~店內裝修都幾有情調有遠離繁囂的感覺 成個vibe好舒服😌💕今次就試咗佢哋嘅招牌菜醬油蟹醬油蟹好鮮甜 好入味爆哂蟹膏!!🦀個人覺得一隻已經夠晒2人份量醬油味調得啱啱好 唔會太鹹絕對係白飯小偷🥹泡菜pancake 外脆內軟配上自家製醬汁更惹味~📍DANJI Shop A, G/F, New Sun House, 6-7 Sun Street, Wan Chai
餐廳位於灣仔日街
個人覺得一隻已經夠晒2人份量
醬油味調得啱啱好 唔會太鹹
絕對係白飯小偷🥹
泡菜pancake 外脆內軟
配上自家製醬汁更惹味~

📍DANJI
2025-01-25 401 浏览
位於金鐘同灣仔之間既新派韓式小酒館@danjihk將現代風味融合於傳統韓式料理中門面以深木色、綠色、玻璃窗戶爲主面積唔大,但係氣氛相當唔錯!𝕋ℝ𝕌𝔽𝔽𝕃𝔼 ℙ𝕆𝕃𝕃𝔸ℂ𝕂 𝔼𝔾𝔾 ℝ𝕆𝕃𝕃 HK$128呢款係松露蛋卷❣️蛋卷蛋味香濃嫰滑,口感紮實。松露配搭埋明太魚,咸香惹味。𝕊𝕊𝔸𝕄 𝕊𝔼𝕋 HK$168𝙆𝙤𝙧𝙚𝙖𝙣 𝙬𝙧𝙖𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙫𝙚𝙜𝙚𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙈𝙪𝙡𝙩𝙞𝙜𝙧𝙖𝙞𝙣 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙘𝙝𝙖𝙧-𝙜𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙥𝙤𝙧𝙠 𝙖𝙣𝙙 𝘿𝙖𝙣𝙟𝙞 𝙨𝙨𝙖𝙢 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚 自己DIY落手包,係特別好食! 隨自己喜好將配料燕麥飯、烤豬肉夾埋菜一齊食,沾自家調製醬汁,口感層次豐富。𝔾ℝ𝕀𝕃𝕃𝔼𝔻 𝔾𝔸𝕃𝔹𝕀 HK$368𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙢𝙖𝙧𝙞𝙣𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙨𝙝𝙤𝙧𝙩 𝙧𝙞𝙗𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙢𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙨𝙥𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙤𝙣𝙞𝙤𝙣 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 (𝟮 𝙧𝙞𝙗𝙨) 牛肉份量都幾多,肉味濃郁、肉質軟嫰。蘑菇質地較軟,幼嫩多汁,好食!沙律菜酸酸甜甜,十分清新,有助解油膩感。
位於金鐘同灣仔之間既新派韓式小酒館
@danjihk
將現代風味融合於傳統韓式料理中
門面以深木色、綠色、玻璃窗戶爲主
面積唔大,但係氣氛相當唔錯!

𝕊𝕊𝔸𝕄 𝕊𝔼𝕋 HK$168

𝔾ℝ𝕀𝕃𝕃𝔼𝔻 𝔾𝔸𝕃𝔹𝕀 HK$368
繁華嘅鬧市中竟然有間特色小店! 今晚同朋友黎到灣仔日街品嘗一間韓式小酒館「DANJI」。店舖裝修別樹一格,今晚坐係Bar檯用餐,環境好有格調好chill💚🫓DRIED PRAWN PANCAKE 건새우전煎餅口感都幾驚喜,首先入口佢係唔會好重粉感,佢係比較脆身,做到外脆內嫩既感覺;然後,搭配著香濃的韓國干蝦,味道相得益彰。自製的沾醬甜中帶鹹,增添整體層次感🍗FRIED CHICKEN 후라이드 치킨非常推薦佢地既韓式炸雞🍗!真係一定要試~佢外皮係超超超酥脆,肉質鮮嫩多汁,佢炸個時間拿捏得啱啱好👍搭配埋蕃薯亁食🍛HANWOO KIMCHI FRIED RICE 한우 김치볶呢道炒飯係餐廳招牌菜之一,驚喜在採用1++級的韓牛,肉質係非常鮮美仲入口即化。炒飯米粒粒分明,吸收咗泡菜的酸辣味,食落每一啖都好香濃📍DANJI (灣仔)灣仔日街6-7號日新樓地下A號舖 #日街 #hongkong

🫓DRIED PRAWN PANCAKE 건새우전

🍗FRIED CHICKEN 후라이드 치킨

📍DANJI (灣仔)
灣仔日街6-7號日新樓地下A號舖
#日街 #hongkong