2010-03-15
為左睇戲就腳, 所以去左好耐無去過嘅太古廣場Dan Ryan食飯.訂位訂七點半,訂位果陣,個接待生話要九點還枱。我心諗,乜西餐都好似中餐咁興食兩輪嘅咩?! Anyway, 照訂。我到達餐廳時間為七點九,眼見都仲有成四五張吉枱,心諗睇怕都唔會催我九點還枱嘞掛。我到嘅時候朋友已到,大家一輪咀咁傾唔停,其間,有一位侍應(一位幾高吓嘅四眼哥哥)問可以點菜未? 於是我地先點左一支紅酒,然後再慢慢商量食乜,響商量緊呢段其間,我地起碼俾人問左三次可以點菜未,但係支酒都仲未黎。最後當支酒到時,我地準備好點菜嘞。我地諗住叫一個沙律同一個十二安士牛排,不過我地先叫沙律,等差唔多食哂先叫牛排,(因為我朋友試過講明食完頭盤先上主菜,結果就全部菜一齊上 >_<)。個沙律上果陣我地問有無大d嘅碟 (枱頭d碟係細碟,好似茶樓果d茶杯碟咁細),個侍應行左去,無應我地,算數照用細碟食,但枱面亦無公义公匙,於是再叫個侍應攞,佢就淨係攞隻匙黎,於是我朋友問佢攞埋隻大义,個侍應行左去行番轉頭話"义得一個 size";我覺得佢呢句說話係寸緊我地。食完沙律,於是叫牛排,加一個 side dish菠菜,個侍應(呢
食完沙律,於是叫牛排,加一個 side dish菠菜,個侍應(呢個同上面果個唔同人黎嘅)好 nice 咁用英文覆一次(雖然唔明點解我地用中文講佢就用英文覆述), "12 oz steak, medium rare and a steamed broccoli", 我英文唔係好叻但我都知 spinach 同 broccoli 嘅分別,所以我糾正左佢,轉頭,不嬲 serve 開我地果個侍應(四眼哥哥)行埋黎再覆一次個柯打,"12 oz steak, medium rare 同埋 sautéed spinach and mushroom ",我話我要淨菠菜唔要mushroom,跟住佢就話菠菜有 creamy 同 sauteed,咁我話要 creamy,於是佢又覆述個柯打一次,由於佢講得好快,我朋友叫佢慢d講一次,佢就真係拖長d字黎講 "十…二…安…士…牛…排…",我好覺得佢好有玩野嘅成份囉。同埋我叫兩樣野啫,都要錯同埋覆完又覆!!
老實講,Dan Ryan 絕對唔係一間快餐店,食晚飯食個半鐘係趕嘅,所以我覺得佢地唔應該限人食幾耐,更加唔好為左要我地個半鐘內離開而狂催我地寫菜。再者,我唔expect Dan Ryan 嘅服務係唔差,呢位 serve 我地嘅四眼哥哥應該要再培訓,今時今日咁嘅服務態度真係唔掂。
再講,個 seared ahi tuna salad 同 steak都係水準以下。相信下次如果再響太古廣場食飯都唔會考慮 Dan Ryan 咯