2021-06-29 19 浏览
紅火龍果x楊枝甘露想試呢間純素雪糕好耐😍 今日休息日黎到尖沙咀行吓街~ 行到累食番杯雪糕真係一流🍦 今期有紅火龍果/ 楊枝甘露/ 榴槤味!我就唔食榴槤嘅😆 所以試咗紅火龍果x楊枝甘露扭紋款💕 味道食落好fresh😋 紅火龍果食到有果籽、證明真材實料~ 楊枝甘露好香芒果味~ 整體黎講味道唔錯、純素夠健康、顏色鮮艷打卡一流,$56一杯值得試吓!🍴
紅火龍果x楊枝甘露

今期有紅火龍果/ 楊枝甘露/ 榴槤味!

紅火龍果x楊枝甘露雪糕

紅火龍果x楊枝甘露雪糕
  • 雙味軟雪糕筒
2021-06-26 23 浏览
真係好開心!人氣雪糕店,宜家仲推出雪糕杯。除咗堂食之外,仲可以拎返屋企慢慢歎啦~今次試咗幾樣嘢,都覺得好有驚喜。.烤豆腐🔥哩個小食真係好特別,原先驚唔會好多,諗唔到佢都成杯滿,好滿足。豆腐好香脆,入邊上邊仲加咗少少孜然粉,更加香口。.杯裝榴槤雪糕🍦食落去,榴槤味都好重。入口香滑,果然係店鋪招牌。.和風紫菜百葉豆腐淮山拌麵🍜好鍾意佢旁邊嘅醬汁,撈埋一齊清新之餘,亦唔會覺得有負擔。.牛油果燒烤醬素菜卷🍙香濃嘅牛油果一直係我嘅最愛,搭配埋濃郁嘅燒烤醬,就算係素菜都唔單調。.日式麻醬豆腐卷🥠香濃嘅麻醬加埋可口嘅脆豆腐,好有日式風情。.香蕉草莓沙冰🍓細細杯清涼油解渴,沙冰一定係夏日必備,士多啤梨味濃郁,我覺得都幾唔錯。

烤豆腐🔥

杯裝榴槤雪糕🍦
食落去,榴槤味都好重。入口香滑,果然係店鋪招牌。

和風紫菜百葉豆腐淮山拌麵🍜
好鍾意佢旁邊嘅醬汁,撈埋一齊清新之餘,亦唔會覺得有負擔。

牛油果燒烤醬素菜卷🍙

日式麻醬豆腐卷🥠
香濃嘅麻醬加埋可口嘅脆豆腐,好有日式風情。

香蕉草莓沙冰🍓

2021-06-22 26 浏览
𝘿𝘼𝙈𝘼🍹 - 尖沙嘴📌First try 純素雪糕!!!🍦 係紅肉火龍果味道😙 ($48) 口感方面因為不含牛奶, 所以超似雪芭🤓 入口溶得好快 所以要快d食haha🤣 味道方面係超清新嘅火龍果味❤️ 超級驚喜, 唔會太甜, 啱啱好👍🏻不過我個人鍾意有牛奶嘅雪糕多啲🍦🤣 不過真心呢個有驚喜!!#尖沙嘴美食 #dama
𝘿𝘼𝙈𝘼🍹 - 尖沙嘴📌

不過我個人鍾意有牛奶嘅雪糕多啲🍦🤣 不過真心呢個有驚喜!!

#尖沙嘴美食 #dama
2021-06-22 22 浏览
🍦榴槤味純素雪糕 (HKD$68/杯或筒)雪糕雖然顏色不深,但味道份外香濃,質感厚實軟滑,雖然沒有吃到啖啖榴槤果肉,但榴槤味道香濃,仿如雪葩口感,不容易溶,十分驚喜😋。
🍦榴槤味純素雪糕
🍦榴槤味純素雪糕 (HKD$68/杯或筒)
雪糕雖然顏色不深,但味道份外香濃,質感

🍦榴槤味純素雪糕
2021-06-20 32 浏览
我要健康!😛1. 貓山王榴槤盒裝雪糕 $48榴槤味超濃郁 好似食緊啖啖榴槤咁 雖然唔係好大盒 但係我都覺得抵食 因為味道一啲都唔假 真心推介榴槤fans一定要食2. 牛油果燒烤醬素菜卷 + 牛油果香蕉沙冰 $88素菜卷都幾大份 入面滿滿牛油果 同啲沙律菜 燒烤醬都足 而個沙冰都好重牛油果香 真係見到佢絞碎左啲果蓉 真材實料3. 番薯條 + 火龍果鳳梨沙冰 $68番薯條都幾大份 炸得好香脆 個沙冰好正 火龍果同鳳梨味都好出 飲落甜甜地酸酸地 解咗番薯條啲油膩 正4. 純素奇亞籽芒果燕麥奶芭菲 $40超多奇亞籽 第一次食 撈埋啲芒果同奶同nuts食 口感都幾豐富 健康又好味5. 朱古力港式雞蛋仔 $48呢個係純素雞蛋仔 朱古力味超濃郁 唔太甜 只係唔係好脆 不過同埋啲生果一齊食 都幾健康Overall推介指數:4.5/5冇諗過啲純素嘅嘢食咁健康竟然咁好味 餐廳又裝修到好靚 打卡一流 真心係尖沙咀行街行到攰 可以過黎食個tea差下電 個雪糕真心一流 值得一試
我要健康!😛

1. 貓山王榴槤盒裝雪糕 $48

2. 牛油果燒烤醬素菜卷 + 牛油果香蕉沙冰 $88

3. 番薯條 + 火龍果鳳梨沙冰 $68

4. 純素奇亞籽芒果燕麥奶芭菲 $40

5. 朱古力港式雞蛋仔 $48

Overall推介指數:4.5/5
平時成日行過已經好想試, 除左因為顏色鮮豔打卡🤳🏻靚之外, 佢係純素雪糕嚟, 岩哂唔飲得奶嘅小妹, 今日碌Ig見到有紅火龍果同朱古力橙於是收工就即刻🐶衝過去買嚟試下!🌟奇異果香蕉沙冰本身小妹諗住試伏, 點知飲落去估唔到幾夾, 入口先係好濃嘅奇異果味, 之後會飲到香蕉味, 飲落微酸清爽!🌟粉葛赤小豆扁豆素湯素湯幾足料, 味道濃郁唔咸無味精, 用左腰果代替肉, 飲落同肉湯無太大分別仲無咁油!🌟和風紫菜百頁豆腐准山拌麵拌麵有3款, 有辣有唔辣, 小妹就揀左和風紫菜味, 麵質清爽開胃, 醬汁調味唔錯, 百葉豆腐質感軟綿彈牙, 非常吸汁!🌟迷你竹炭椰子可可雪糕筒🥥🍦迷你版雪糕好可愛😍, 椰子味好香, 味道好似特濃椰子糖咁🌟迷你朱古力橙雪糕筒🍫🍊🍦朱古力味好濃郁帶點橙香又唔太甜🌟火龍果/竹炭椰子可可雪糕配朱古力味雞蛋仔紅火龍果雪糕味道清甜, 因為無奶嘅關係所以唔會被奶味蓋過左, 但口感依然好滑, 雞蛋仔係朱古力味, 外面香脆, 入面質感就好似brownie咁, 朱古力味極濃帶微甘苦, 同雪糕好夾, 上面鋪左好多水果, 而最底層仲有唔同款嘅果仁, 口感非常豐富!🌟楊枝甘露雪糕杯雪糕杯有6款, 小妹揀

🌟奇異果香蕉沙冰

🌟粉葛赤小豆扁豆素湯

🌟和風紫菜百頁豆腐准山拌麵

🌟迷你竹炭椰子可可雪糕筒🥥🍦
迷你版雪糕好可愛😍, 椰子味好香, 味道好似特濃椰子糖咁

🌟迷你朱古力橙雪糕筒🍫🍊🍦
朱古力味好濃郁帶點橙香又唔太甜

🌟火龍果/竹炭椰子可可雪糕配朱古力味雞蛋仔

🌟楊枝甘露雪糕杯
雪糕杯有6款, 小妹揀左楊枝甘露味, 芒果味好香濃, 之後慢慢會食到椰子味, 甜度適中
2021-06-17
  • 奇異果香蕉沙冰
  • 竹炭椰子可可雪糕
  • 港式雞蛋仔軟雪糕
  • 紅肉火龍果軟雪糕
3K
2021-06-18 33 浏览
K11 Musea 呢間雪糕店想食好耐,今日終於有時間來吃了。有多款味道,我選擇了橘子乳酪。份量比想像中細杯。顏色鮮艷好吸睛,味道酸酸,有好清香的橘子味。但欠缺滑溜感。威化筒略為過氣不夠鬆脆。講真,味道真的一般,沒什麼特別之處,五十移元一杯,價錢偏貴,試過一次就足夠了。

有多款味道,我選擇了橘子乳酪。份量比想像中細杯。
顏色鮮艷好吸睛,味道酸酸,有好清香的橘子味。但欠缺滑溜感。
威化筒略為過氣不夠鬆脆。
2021-06-14
2021-06-17 39 浏览
雖然本人唔係食素 但佢地既雪糕我真係好鐘意 一啲都唔似我平時係超市買既純素雪糕咁難食🤣口感綿綿的 有啲似雪葩但又未到雪葩咁冰咁水既感覺😍榴槤味好重 好香好軟滑 鐘意食榴槤既朋友一定唔可以錯過啊🤤我亦都試過其他雪糕口味 都好好味 但我最鍾情都係榴槤味😆✨

我亦都試過其他雪糕口味 都好好味 但我最鍾情都係榴槤味😆✨
  • 貓山王榴槤雪糕
2021-06-16 32 浏览
Dama 係主打素食嘅餐廳,當中最受歡迎嘅係純素軟雪糕,無牛奶及無雞蛋成份,健康又好味!楊枝甘露 $38期間限定嘅雪糕杯都係純素雪糕,有6款口味!一聽到係期間限定,忍唔住要試吓,點知好有驚喜!一入口真係以為自己飲緊楊枝甘露,香甜嘅芒果味之中帶少許西柚酸味,好正呀!軟雪糕筒$48 雙味 加$4港式雞蛋仔軟雪糕 加$30成杯好靚,好吸引呀!軟雪糕我選擇了紅肉火龍果 及 菠蘿+薑,軟滑香甜,再配上香脆濃郁嘅朱古力雞蛋仔,及多款新鮮生果,口感味道層次豐富,推介!自家製麻辣百頁豆腐稻庭烏冬 套餐$88多款蔬菜、百頁豆腐、稻庭烏冬 撈埋少少麻辣醬汁,輕盈滋味!牛油果燒烤醬素菜卷 套餐$88如果牛油果份量多啲,燒烤醬改成日式麻醬,應該會更岩我口味!火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶 跟餐海鹽杏仁奶蓋夠濃厚又滑溜,可以比美真嘅奶蓋,加埋紅肉火龍果烏龍茶,好味道!士多啤梨芒果沙冰 跟餐除咗士多啤梨嘅酸甜味,仲有濃濃嘅香蕉味,口感幼滑!

楊枝甘露 $38

軟雪糕筒$48 雙味 加$4
港式雞蛋仔軟雪糕 加$30

自家製麻辣百頁豆腐稻庭烏冬 套餐$88

多款蔬菜、百頁豆腐、稻庭烏冬 撈埋少少麻辣醬汁,輕盈滋味!

牛油果燒烤醬素菜卷 套餐$88

如果牛油果份量多啲,燒烤醬改成日式麻醬,應該會更岩我口味!

火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶 跟餐

士多啤梨芒果沙冰 跟餐

除咗士多啤梨嘅酸甜味,仲有濃濃嘅香蕉味,口感幼滑!
.📍 𝙳𝙰𝙼𝙰..呢間位於K11 Musea嘅純素雪糕店開咗咁耐,我哋終於去試🤪 店舖嘅軟雪糕由天然食材製成,冇人造色素😋 而且亦都冇牛奶,所以有乳糖不耐症嘅人都食得😍😍 雪糕色彩繽紛好吸引,而佢💩嘅形狀亦都令佢更吸睛👀.⚫️ 菠蘿+薑 - HK$42✏️ 呢款雪糕菠蘿味同薑味都好平均,唔會其中一隻味特別重😋 間唔中會食到一條條好幼細嘅薑絲🧟‍♀️🧟‍♂️ 雖然係菠蘿味,但食落去唔會好酸😋 第一次食薑味嘅雪糕,感覺好新穎🤪.⚪️ 朱古力橙 - HK$58✏️ 因為朱古力嘅關係,個雪糕望落去更加似💩😂 雪糕一食落去有一陣苦苦哋嘅朱古力味,之後先有陣陣嘅酸味😚 雖然雪糕不含牛奶,但都好滑身😆 呢款雪糕亦都係兩隻味道好平均,唔會太搶味😌..
📍 𝙳𝙰𝙼𝙰
⚫️ 菠蘿+薑 - HK$42

⚪️ 朱古力橙 - HK$58

2021-06-11
2021-06-12 31 浏览
Dried tofu stirred yan noodles 🍜 The noodles looked quite nice, with quite a lot of tofu. I chose the seaweed and sesame dressing which added flavour to the noodles. Cold noodles were not too soft, the texture was just right for me! 😋 Japanese sesame sauce dried tofu wrapThis wrap was quite large in portion! It contained a lot of veggies in it, including avocado! The wrap is definitely suitable for those who is on a diet, or want to eat healthily! 👍🏻👍🏻👍🏻 The two mini cones were red dragon fruit

The two mini cones were red dragon fruit and pineapple with ginger flavours.
The red dragon fruit ice cream tasted quite fruity! It wasn't too sweet, I quite like this special flavour!🥰
Pineapple with ginger ice cream was surprisingly nice! The pineapple 🍍 gave mild sourness, and together with ginger flavour were absolutely fabulous!

I also ordered the mix flavour ice cream, i chose durian with chocolate orange! 🍦
The ice cream looked very attractive! I love the rich chocolate flavour as well as the strong smell of durian! Again, the 2 flavours surprisingly matched very well together! The cone was crispy and it was pink! Very pretty! 😊

DAMA also has new ice cream cup, which I would like to recommend. The ice cream is hard served, so customers can take away the ice cream and bring home! 😯😋👍🏻
I chose the red dragon fruit ice cream again, because I really like red dragon fruit flavour! The ice cream wasn't too sweet, and even though it is hard served, it is still quite smooth and yummy!🥰

All the ice creams are dairy free, suitable for vegans 😍😍😍

2021-06-12 25 浏览
早幾日溫書溫到都頭都大的謙謙同我講想食雪糕輕鬆下,咁媽咪知你有用心,就特別帶佢來到尖沙咀K11內的 DAMA食 純素雪糕。難得出到來K11見佢原來呢到除左雪糕仲有其他野食,一於係到先食dinner 後再食甜品。⚛️ 牛油果燒烤醬素菜卷 ~ 食落去口感豐富,因為好多蔬菜,菇,牛油果,耐唔時清清地食返個素卷都唔錯。⚛️ 冷百頁豆腐稻庭烏冬 +和風沙律汁 ~ 謙謙好喜歡食冷烏冬呢味岩哂佢 ,仲要配的係芝麻醬酸酸甜甜好開胃。⚛️ 士多啤梨芒果沙冰 ~ 太悶熱謙謙話要飲沙冰爽一爽,佢話呢到d沙冰好幼滑,唔會飲到冰粒, 士多啤梨和芒果又香甜。謙謙好快已經KO成杯了。⚛️ 招牌水果烏龍茶 ~ 我就想飲水果茶消消暑, 內裡的水果好新鮮,烏龍茶淡淡的香。🍨 榴槤雪糕加雞蛋仔 ~ 我地最期待的放到最後來, 因為係食榴槤純素雪糕呀!榴槤味香濃最最最正係個朱古力味雞蛋仔新鮮熱辣整好,旁邊有新鮮水果,外層脆內裡軟糯旁邊沾一D榴槤雪糕一口過那份滋味真係好正,食到最底仲會有好多唔同nuts ,我們超喜歡這杯。

2021-06-11 23 浏览
呢間主打素食美食的小店,由輕食到甜品通通都係健康之選。和風紫菜百頁豆腐淮山拌麵($88)清新又開胃,麵條爽口彈牙。套餐包飲品,我們點了牛油果香蕉沙冰和火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶。飲品同樣是全素,可免費轉燕麥奶或者豆奶。特別喜歡口感順滑的牛油果香蕉沙冰。而火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶就有多重口感。喝起來很飽肚!而一定要點的當然是甜品!今期有紅肉火龍果雪糕和荔枝雪糕($48)~荔枝雪糕比較甜,而火龍果有果味又軟滑,飯後過來嘆返杯啦!

2021-06-08
2021-06-10 28 浏览
行過k11 musea被colorful軟雪糕吸引住 ,Dama既雪糕真係好靚, 聽店員講原來佢地既係不含牛奶既純素軟雪糕 ,不含人造色素,見到水果口味~岩哂啲要注重健康既大人同小朋友。天氣咁悶熱就不如去食返杯雪糕先啦~😆火龍果荔枝扭紋軟雪糕:我哋揀咗呢兩隻味配搭,其實兩隻味都幾相似,都係清清甜甜地, 但火龍果軟雪糕多咗一重口感。 仲有一塊薄荷葉做裝飾, 配落火龍果軟雪糕既紫紅色好靚。港式雞蛋仔軟雪糕:呢度既雞蛋仔原來都係不含牛奶、無蛋純素嘅~ 配搭上鮮果杯底鋪滿雜果仁, 雪糕我哋仲揀咗榴槤味, 口感超香濃~ 一杯甜品多重口感又滿足地飽飽地🤣火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶 ,滿滿既一杯, 小朋友急不及待飲咗一大啖,顏色好靚一層層,清甜既火龍果配搭杏仁奶奶蓋口感又滑有層次,海鹽令到杏仁奶同火龍果汁味道更加突出, 火龍果同烏龍茶都好夾味。 比起一般嘅奶蓋, 杏仁奶蓋仲多咗啲清新嘅感覺, 仲有輕輕既茶香味。另外仲叫咗個和風紫菜百頁豆腐稻庭烏冬 , 配日式芝麻醬同埋和風紫菜汁, 亦都有好多不同嘅素配菜(菇類、沙律菜、小蕃茄 及豆類等), 第一次食百頁豆腐,咬落去有少少煙韌, 脹卜卜,所以都感覺幾特別

火龍果荔枝扭紋軟雪糕:

港式雞蛋仔軟雪糕:

另外仲叫咗個和風紫菜百頁豆腐稻庭烏冬 , 配日式芝麻醬同埋和風紫菜汁, 亦都有好多不同嘅素配菜(菇類、沙律菜、小蕃茄 及豆類等), 第一次食百頁豆腐,咬落去有少少煙韌, 脹卜卜,所以都感覺幾特別呀~ 係冷麵黎既

入面仲有一幅好靚嘅綠油油打卡牆。 旁邊座位好打卡able,坐得都幾舒服~

走前先發現原來仲有個迷你軟雪糕筒套餐, 見到細細支軟雪糕,可以一次過食幾款唔同味~ 份量啱曬小朋友食, 下次嚟再要試埋迷你軟雪糕筒先得。
2021-06-07 18 浏览
#尖沙咀美食 #小蓮星呑食尖沙咀🔻 DAMA尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖///🧃和風紫菜百頁豆腐淮山拌麵 $88/set淮山拌麵有兩隻色,麵條較幼同爽身,配上同樣清爽嘅和風紫菜汁,感覺好refreshing。百頁豆腐外表似豆卜,但係一咬入口完全係兩件事,入面勁有空氣流感,軟綿綿好有彈性,好好食。/🧃自家製麻辣百頁豆腐稻庭烏冬 $88/set自家製麻辣其實酸味比較重,只係有小辣,不過要嚟做拌麵汁就啱啱好,非常醒胃,烏冬比較扁身,好煙韌,下面更加墊咗沙律菜同埋豆,夠晒健康飽肚。/🧃招牌水果烏龍茶(跟餐)水果好多種類,一飲入口就知道真係好健康,一啲糖水味都冇,真係純天然嘅果糖水果茶,好清新。/🧃牛油果香蕉沙冰(跟餐)一樣都係只有牛油果、香蕉同埋冰整出嚟嘅沙冰,非常健康,牛油果同香蕉都好creamy,好順滑。/🧃紅肉火龍果雪糕 $48想試好耐嘅純素雪糕,其實係類似雪巴嘅質地,淡淡的火龍果味,唔似普通雪糕咁甜咁漏。/🧃開心果雪糕 $68呢個超級推薦,真係好似食緊開心果咁,但又唔會過分濃烈。/////#food #foodie #hk
#尖沙咀美食 #小蓮星呑食尖沙咀
🔻 DAMA
///
🧃和風紫菜百頁豆腐淮山拌麵 $88/set

🧃自家製麻辣百頁豆腐稻庭烏冬 $88/set

🧃招牌水果烏龍茶(跟餐)

🧃牛油果香蕉沙冰(跟餐)
🧃紅肉火龍果雪糕 $48

🧃開心果雪糕 $68
呢個超級推薦,真係好似食緊開心果咁,但又唔會過分濃烈。
/////
#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig