2020-06-23 655 浏览
舊同事來石門開會, 跟以前一樣, 跟他到大家都最愛的咖啡落腳點, Coti 就算是這區咖啡比較出色的一間; 店子採用 open area, 兩個女生負責煮食及咖啡沖調; 雖然店子小小, 不過食物不馬虎, 這裡的鰻魚飯及 all day breakfast 獲得公司同事一致好評今天試試話梅咖啡上面貌似朱古力粉的就是話梅粉, 第一口不以為以大口喝下, 原來都額酸濃; 第二口小心的跟咖啡大口的喝下, 味道有趣, 很有新鮮感all day breakfast 材料不俗, 小小的兩件雞扒煎得香脆, 其中的新鮮哈蜜瓜更是亮點, 比起一般八成是肉的 all day breakfast, 這個更合自己口味

今天試試話梅咖啡

• all day breakfast
2020-06-14 542 浏览
之前經過見佢面門幾chill幾文青咁,已經有想試一試嘅意欲,耐何每次都好多人 😅今日經過終於見到有位,就入去一試, 係自助形式嘅,自己攞咖啡,自己飲完俾番佢點左杯flatwhite 同mocha, 一見杯flatwhite就有少少不妙嘅感覺, 成杯野好奶,又冇拉花. 不過之前試過其他鋪都冇拉花但係好飲嘅,見佢仲好似外國咁有個蛋糕仔跟,應該都ok gwa. 點個就出事喇... 個味同普通茶記餐廳跟嗰杯咖啡一樣... 係隻杯靚囉,呃like一流 🤣再黎係杯mocha,一啲朱古力味都冇,似係一杯溝稀左嘅奶啡咁... 蛋糕我就冇試到,但見都多人買黎食,好似買蛋糕加咖啡飲會平少少咁,如果食景冇也人嘅時候都ok 嘅... 但我試完就吾會再試囉,咁嘅價錢其他鋪嘅質素會好飲好多...

今天放假,到石門這間cafe吃一個輕鬆的午餐。餐廳有十多個坐位。Menu很是吸引!🥰有鰻魚飯、牛肉飯、豬軟骨飯、檸檬「大蝦」意粉、all day breakfast等等。兩位年輕美女店員負責煮食及收錢,可能做唔切,檸檬「大蝦」意粉等了約25分鐘才煮好,飲品玫瑰茶約等候了30分鐘。that’s fine, 放假我們有時間等候。失望 - 是因為Menu照片中的檸檬「大蝦」意粉,大蝦很大(如圖),可是,我的午餐卻沒有大蝦,只有small size蝦仁(如圖)。在港九新界不同的餐廳吃過不少大蝦意粉,第一次見這麼細小的「大蝦」,感覺中伏雖然餐廳有一半的座位在餐廳以外的範圍,但還是坐得比較迫。不要說相隔1.5米,一部份的枱與枱之間就相隔10多cm。有一點還是很有趣的。像很多cafe般,飲品配有一粒巧克力。這粒原來不是巧克力,口感是一粒雞旦仔。最後,期望小店多注意衞生,客人進店前需量體溫(其他食肆都是這樣守法去做的)。另外,餐具放了出來,本身已不太衞生,唯一的刀還是污糟的,請多加留意。尤其是疫情期間,需多加注意衛生。

2020-05-29
2020-04-18 565 浏览
熱抹茶鮮奶,用心拉花,見到咁靚,心情都即刻靚晒~好好飲仲食左-檸檬大蝦意粉 濃淡得宜-鰻魚滑蛋飯 份量不俗坐落一角 唔浮誇 唔起眼 反而顯得忙裡偷閒的氣氛週末安坐嘆返啖都唔錯
熱抹茶鮮奶,用心拉花,見到咁靚,心情都即刻靚晒~好好飲

仲食左
-檸檬大蝦意粉 濃淡得宜
-鰻魚滑蛋飯 份量不俗

坐落一角 唔浮誇 唔起眼 反而顯得忙裡偷閒的氣氛
週末安坐嘆返啖都唔錯

2020-02-03 807 浏览
咖啡店,是一個很 flexible 既 business,唔同主題,唔同概念,面對唔同既客戶,細心地改變一下,賣的東西一樣,但給客人的感覺就可以大大不同了。地方大,舒適一點的咖啡店很多大喜歡,地方小,幾張檯凳的小食店又很受文青型顧客歡迎,再細一點,在商場的小角落主打外賣,也有她一定的市場。近日,我在石門的商場裡,發現一間名叫《Coti Coffee》的咖啡小店。佔用的,只是一個商場的小舖位,三、四張檯,全 open 的空間,令咖啡香傳遍整層商場。一個人食 lunch 的一天,我決定來一試。這一間咖啡店,地方細細,只有利用全開放式空間的這個設計才可以容立到客人堂食。簡單的咖啡吧,三幾張長檯,就是石門京瑞廣場《Coti Coffee》既空間。lunch time 來,當然看看有沒有除包餅外的熱食供應。開心地讓我發現這一個 carbonara,有完美的忌廉汁,有香口的煙肉,更美妙的,就是有一隻美味的生雞蛋。把雞蛋兼連汁連意粉攪拌好,味道更加的 creamy,更容易令人得到滿足。是日的咖啡,是一杯濃香的 Black Coffee。這濃度早已經超越了 Americano。咖啡,當然有咖啡味啦,但

是日的咖啡,是一杯濃香的 Black Coffee。這濃度早已經超越了 Americano。咖啡,當然有咖啡味啦,但這咖啡味是甘香的,濃烈中沒有帶苦澀的感覺,甘味的幾口,再口含一角甜曲奇,令回甘的咖啡香多了種可口的味覺感受。這,絕對是一杯有水準的咖啡。

輕鬆,relax 了近一小時,這一個感覺是食物同咖啡帶給我的。小小的店,座位的舒適度雖一般,但食物同飲品的出品,係會帶給你開心的。
2020-01-09 534 浏览
石門是我經常出入的地方,所以常常會去發掘一些新的商店和餐廳。這間是我近來常到的cafe,除了就腳、環境尚可之外,食物和咖啡算是不錯。來過幾次,今日終於要試吓All day breakfast 啦!哇!賣相好得!👍最特別是有哈蜜瓜,切了方塊還排到靚靚!😍另外還有炒滑蛋,煎難扒、多士和沙律菜。整體味道不錯。咖啡☕️點了cappuccino ,不用另外加錢,奶泡尚可接受,不算太幼滑,咖啡味道幾香!$72有all day breakfast真係抵食,會來試埋其他野食。😋

2019-12-28
2020-01-04 201 浏览
常常要送囡到石門返學,總想找個地方竭一竭腳打發時間,知道京瑞廣場二期開了新Cafe,真的超開心!😍😍坐位不多,裝修簡約舒適,環境尚可。😉揀好坐位,點餐後立刻付款,然後自取食物。Latte不錯👍奶泡幾滑,送咖啡蛋糕。😋牛油果多士配沙律🥗👍😍賣相吸到,份量剛剛好,最啱不愛吃飯的我。法包外脆內軟很好吃,牛油果加了黑椒更惹味!😘😊👍平時照顧小朋友也頗忙碌,難得有點獨處時間,當然要歎吓啦!☕️

坐位不多,裝修簡約舒適,環境尚可。😉
揀好坐位,點餐後立刻付款,然後自取食物。

Latte不錯👍奶泡幾滑,送咖啡蛋糕。😋

午餐
2019-10-15 670 浏览
喺石門商場入邊見到一間門面幾文青嘅Cafe,諗住試吓啦, 原來佢係隔離富臨集團開嘅一條新Line😯貪得意試咗杯有氣檸檬咖啡,叫完就後悔啦。同爆漿瀨尿牛丸有得揮,兩樣完全拉唔埋嘅嘢擺埋一齊,好奇怪,好後悔。右邊係expresso,左邊係一杯檸檬梳打水。如果將兩者分開飲都正常啲(不過杯expresso無乜香味),但偏偏要將佢哋倒埋一齊。結果咖啡有氣泡係第一奇怪、咖啡加埋檸檬係第二奇怪。雖然坊間都有檸檬咖啡呢個組合,但係今次佢嘅檸檬味只係淡淡係梳打水入邊,到喉唔到肺,總之就係好奇怪啦。最後想講碟上附送左一舊曲奇,但係個外型真係😰。或者你哋都係做返酒樓啦,做文青咖啡真係唔得。最後呢杯要$40 ,你俾返$40我都唔會再飲。
有氣檸檬咖啡
2019-10-10 419 浏览
在點心店上吃飽飽,想嘆一杯咖啡又沒有幫襯餐廳之需要下、就來到這間簡簡單單的小店, 較早前亦幫襯過觀塘總店感覺良好、所以二話不說點坐下來歇歇腳。。。餐廳位置很開陽從電梯而上可直達, 當日的(石門站)雖然店鋪大致都有開、但是冷清清的場面隨處可見,大家冷戰期間走在時間空隙之內幫襯一下食肆與店舖、自問是雙贏之選~簡單來一杯Rose latte 糖水咖啡HK$42.味道對辦自己就比較愛上(拉花動作)、總好過比一大堆玫瑰葉好睇不愛吃~坐下良久玩玩手機, 距離新聞報導員在寧靜下這杯咖啡好像特別好喝、走出石門站當日由於没有九鐵協助又要開始搵車的路線。

走出石門站當日由於没有九鐵協助又要開始搵車的路線。
Rose latte
2019-09-26 488 浏览
曾經幫襯過觀塘區的Coti,一試難忘,冇諗過小店原來有分店!琴日係openrice搵下沙田區有咩特別的cafe,一見到Coti就已經決定要黎試下。跟住個地址去到Coti,位置喺一個屋村商場,覺得有d神奇,屋村商場有一間咁既coffee shop,有d意想不到。10:30左右去到,小店一個客人都冇,相信本來都應該好清靜。我同朋友叫左兩杯咖啡,三文魚炒蛋多士同雞扒流心蛋三文治。咖啡的拉花好靚好有水準。煙三文魚炒蛋好好食,蛋炒得好滑,蛋味好濃,三文魚咸咸地,兩樣野好夾至於朋友叫的雞扒三文治,我以前係觀塘店食過,今次試食左少少,覺得味道都唔差的,只係可能甘岩雞扒有少少肥兩次於Coti的用餐感覺都唔錯,提供的食物都與一般的coffee shop唔同,帶有日式的感覺,至於沙田店的服務方面,職員完全冇主動approach 客人,可以多d笑容同主動d :/

我同朋友叫左兩杯咖啡,三文魚炒蛋多士同雞扒流心蛋三文治。
咖啡的拉花好靚好有水準。

2019-09-26
2019-07-18 302 浏览
午飯時間,石門的餐廳全部都要排隊。想寧靜,慢慢地享受午餐,選擇不多。見到這間cafe不用逼,只有10個座位,乎合要求。代價是,要慢慢等。錯過了第一輪,就要等兩位店員做完第一輪的單和等位,一等便是半小時。幸好,食物都算不錯。簡單的麵包、雞扒和蛋,是兩道菜的主角,拼出不同的菜式。流心蛋雞扒三文治沒有流心,但熟透的蛋不乾,蛋白仍嫩。雞扒煎得香,皮乾得香而不膩,滿是香草味。厚多士夠鬆,帶少少脆。全日早餐多了蘑菇、煙三文魚和煙肉。炒蛋夠濕夠滑,不過鹽味和香草偏重,吃不到蛋味。煙三文魚普通,欠油香。Mocha值得一讚。咖啡的香很出,濃度正合我意,有朱古力味卻不會喧賓奪主。Mixed berries tonic炎炎夏日,天氣悶熱,喝這個一流。冰涼,解暑,有莓的甜,甜度適中。美中不足,沒有cafe的hea的感覺,而且兩名店員忙得一言不發,氣氛一般。

流心蛋雞扒三文治

全日早餐

Mocha

Mixed berries tonic

在沙田食lunch有點悶,就走過去石門~我喜歡飲咖啡,所以選了Coti,上網一查原來觀塘及荃灣也有店。Coti 主要是簡約木系設計,有吧檯座位,好適合我一個人來享受Me Time,這裡是自己找好座位後再點餐。點了流心蛋雞扒三文治及玫瑰鮮奶咖啡賣相十分吸引,有香噴噴的三文治令人流口水~而咖啡的玫瑰花拉花很精緻生動,充滿藝術感。先呷一口香滑濃郁的Rose Latte,咖啡味幾濃厚,還配上一粒可愛的咖啡豆蛋糕。流心蛋雞扒三文治,雞扒好厚,咬開有脆卜卜的外皮配juicy雞肉,第一次品嚐到這美味的雞扒。最初以為小份量,最不知幾大份,食得好飽好滿足。這裡也有冷麵、鰻魚飯很吸引,下次要帶同事來。
在沙田食lunch有點悶,就走過去石門~

點了流心蛋雞扒三文治及玫瑰鮮奶咖啡
賣相十分吸引,有香噴噴的三文治令人流口水~

這裡也有冷麵、鰻魚飯很吸引,下次要帶同事來。

2019-07-14 608 浏览
因為不用太早回公司工作,所以相約媽媽吃一個brunch。*原條鰻魚滑蛋配日本飯 ($78)一起身第一餐就吃飯,好似有點太過份;但這個鰻魚滑蛋飯真的超吸引,性價比超高!鰻魚肉是結實彈牙的;滑蛋亦炒得很好,在熟與不熟之間,質感很滑。*Deluxe Breakfast (煙三文魚、香煎雞扒、炒滑蛋、煙肉、蘑菇、吐司) ($88)這個是媽媽點的多士烘得夠脆夠金黃!煙肉媽媽評價不錯,唔會太咸,煎得夠乾身,唔油。蘑菇炒得很香,很菇味。炒蛋同鰻魚上面一樣咁高質。雞扒很滑。*玫瑰鮮奶咖啡 (+$10)咖啡頗香,但略縑玫瑰味不夠濃,太淡。*野莓西柚特飲 (+$15)媽媽點的。
因為不用太早回公司工作,所以相約媽媽吃一個brunch。

*原條鰻魚滑蛋配日本飯 ($78)
一起身第一餐就吃飯,好似有點太過份;
但這個鰻魚滑蛋飯真的超吸引,性價比超高!
鰻魚肉是結實彈牙的;
滑蛋亦炒得很好,在熟與不熟之間,質感很滑。

這個是媽媽點的
Deluxe Breakfast

多士烘得夠脆夠金黃!
Deluxe Breakfast

煙肉媽媽評價不錯,唔會太咸,煎得夠乾身,唔油。
Deluxe Breakfast

蘑菇炒得很香,很菇味。
Deluxe Breakfast

炒蛋同鰻魚上面一樣咁高質。

雞扒很滑。
Deluxe Breakfast

*玫瑰鮮奶咖啡 (+$10)
咖啡頗香,但略縑玫瑰味不夠濃,太淡。
玫瑰鮮奶咖啡

*野莓西柚特飲 (+$15)
媽媽點的。
野莓西柚特飲
2019-07-05
玫瑰鮮奶咖啡
2019-07-11 642 浏览
石門京瑞廣場新開的一家咖啡廳,不只有甜點、麵包還有正餐可以吃,當然少不了咖啡和茶類飲品,座位不是很多外觀看起來很工業風,中午時段很多上班族光顧,外帶和內用都有提供,餐點都是現點現做的,需要等一會,食物很新鮮又熱辣辣Deluxe Breakfast 88 含飲品豐盛的早餐整天都有供應呦~滿滿的配料,光是蛋白質就有四種:雞扒、煙三文魚、培根和滑蛋,厚片吐司上抹上牛油去烤很香,吃起來鬆軟,而且還切邊兩塊雞扒去皮烤得酥酥的,味道很香不會油,培根帶一點肥的脂肪,帶有焦香,不過有些地方偏硬一點蘑菇炒完後保留爽脆的口感,滑蛋上面是半熟狀,吃起來偏扎實煙三文魚有兩大塊非常多,味道不會腥,鹹香鹹香的整份吃完很有飽足感,補充活力!原條鰻魚滑蛋配日本飯 78 lunch set 含飲品一整條鰻魚豪邁的鋪在飯上,再將炒滑蛋蓋上去,最後灑上滿滿的柴魚片和淋上鰻魚醬汁,看起來超級吸引!鰻魚吃起來肉質有彈性,很長一條,帶有細細的魚骨,但可以吞下去,味道上甜甜鹹鹹的,帶一點鰻魚的腥味滑蛋吃起來嫩嫩滑滑的,濕潤度很夠,配上甜鹹的鰻魚和醬汁剛剛好光用看的就很滿足吃到最後一口都還有很多滑蛋和鰻魚,份量很大,米飯煮的剛好朱古

Deluxe Breakfast 88 含飲品
厚片吐司上抹上牛油去烤很香,吃起來鬆軟,而且還切邊

蘑菇炒完後保留爽脆的口感,滑蛋上面是半熟狀,吃起來偏扎實
Deluxe Breakfast

煙三文魚有兩大塊非常多,味道不會腥,鹹香鹹香的
整份吃完很有飽足感,補充活力!

原條鰻魚滑蛋配日本飯 78 lunch set 含飲品

光用看的就很滿足

原條鰻魚滑蛋配日本飯

吃到最後一口都還有很多滑蛋和鰻魚,份量很大,米飯煮的剛好
原條鰻魚滑蛋配日本飯

朱古力咖啡 (+10升級)
玫瑰鮮奶咖啡(+10升級)

兩杯咖啡都不會太甜,咖啡味大於奶味,喝起來有淡淡的玫瑰味和朱古力味,不甜膩適合配餐點飲用
rose latte
2019-07-11
rose latte
2019-07-04 120 浏览
自從發現左呢個位置好多美食之後,都來過幾次呢區食飯,今日亦不例外,食過大滿足的豐富全日大早餐,嘆杯靚咖啡☕️,這都是我的人生金句:享受人生是我的人生也✌️👍😋今日又同屋企人一齊享受:原條日式鰻魚蛋飯——-甜味適中,飯有口感,蛋又滑溜😋估唔到西式咖啡店都可以做到甘好味既日式鰻魚飯😋全日大早餐——雞扒蛋煙肉磨菇吐司,食完昵個甘豐富既大早餐,真係要跑反一個鐘😂即叫即製,夠熱新鮮,磨🍄甜,蛋滑溜,最喜歡吃烤得脆的多士,煙肉又不會太油上碟👍煙三文魚😋,雞扒好食到不得了,外脆內軟✌️野莓西柚特飲—-味道調配均勻,西柚味特出,配野莓剛剛好,一甜一酸,絕對匹配的組合✌️玫瑰鮮奶咖啡——-面頭的玫瑰🌹驚喜➕咖啡的香濃,完全是我喜愛的口味😘環境舒適,優雅寧靜😊日日夜夜都要嘆咖啡的我,又多一個地方Enjoy 😉

今日又同屋企人一齊享受:

環境舒適,優雅寧靜😊
日日夜夜都要嘆咖啡的我,又多一個地方
Enjoy 😉

2019-07-04