2023-09-24 32 浏览
網上見到呢間荃灣cafe出名抹茶甜品,身為控茶控嘅我一定要去試吓啦!位於樓上舖,上到去彷彿去咗露營咁感覺舒服放鬆。平日午飯時間去,揀咗一個lunch set同一個抹茶甜品抹茶窩夫派對$188-擺盤靚一定要相機食先,望到已令人垂涎欲滴,窩夫仲有溫度,外脆內軟,每一啖都有濃郁嘅抹茶香氣,配上抹茶雪糕、蕨餅、紅豆、生果有滿滿嘅口感,推薦!煙三文魚牛油果沙律蛋菜卷$88-色彩繽紛,沙律蛋菜清新脆爽,連埋煙三文魚同牛油果食味道口感剛好Matcha Special+$25-香濃抹茶味微甜,仲有抹茶凍食好滿足!

2023-09-14
  • 抹茶特飲
2023-09-23 25 浏览
👈🏻Corefy榴槤SET $388榴槤控又出動啦🤩甜品set有croffle同芭菲杯 再喺巴斯克芝士同千層蛋糕中2揀1神奇地上枱時聞落榴槤味唔係話好重 但係食落嘅時候勁濃郁呀😆法式榴槤croffle好香脆 帶有煙靭嘅口感😙榴槤肉加上榴槤custard同nuts層次好豐富霸氣榴槤芭菲杯有勁大pat榴槤蓉喺頂 成座小山丘咁😍下面仲有大量脆卜卜嘅粟米片底層有滑嘟嘟嘅啫喱 啫喱相比之下就比較清淡榴槤巴斯克芝士蛋糕唔會heavy😋有一絲絲嘅榴槤肉而芝士味比榴槤味突出青檸特飲好refreshing 氣泡感滿滿炎炎夏日飲番一杯好爽吖🤤Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟💫📌服務:🌟🌟🌟🌟
👈🏻Corefy

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟💫
📌服務:🌟🌟🌟🌟

2023-09-21 44 浏览
🔸Corefy🔸🔆​依間Cafe出名係以camping風格做主題,所以一入到佢就見到大大個tent係中間,亦有啲睇落好chill嘅打卡位可以選擇,但數量唔多。而🐭同朋友就揀左入面一啲嘅普通坐位。🔆香煎肉眼扒果仁牛油果沙律 $98落單時店員並無問我哋牛扒要幾成熟,上到黎見到基本上已經熟哂😳。不過好彩食落並唔算太硬,有牛肉味,不過已無咩肉汁會有啲乾,如果有得自己揀幾成熟會好啲~ 沙律菜都新鮮,亦加左唔少款式嘅果仁,例如腰果,杏仁,胡桃等,口感清新爽口。但牛油果略生,唔夠綿密,令整體會有種乾乾地嘅感覺。🔆BBQ手撕豬莎莎醬粟米片 $88依個小食🐭同朋友都覺得好好食,佢個Nachos有足夠的調味,不過相信係買現成嘅🤭。酸甜嘅莎莎醬配上到滿滿嘅BBQ手撕豬,非常惹味!BBQ手撕豬有咬口,一路食一路會有肉汁,BBQ醬有做到帶甜同煙熏味亦唔會過鹹。用脆口嘅Nachos連同BBQ手撕豬一齊食,嗯~多重口感多重享受~😋🔆綠野仙蹤 $55飲品係由羽衣甘藍,牛油果同蘋果打出黎的沙冰。味道清新,口感幼滑無渣。🔆招牌抹茶特飲 $55抹茶味幾濃,唔係好假/好甜嘅抹茶怪味。飲品仲落左一啲抹茶Jelly,大大粒爽爽地
🔸Corefy🔸

🔆香煎肉眼扒果仁牛油果沙律 $98

🔆BBQ手撕豬莎莎醬粟米片 $88

🔆綠野仙蹤 $55

🔆招牌抹茶特飲 $55
抹茶味幾濃,唔係好假/好甜嘅抹茶怪味。飲品仲落左一啲抹茶Jelly,大大粒爽爽地邊飲邊食,同樣都好重抹茶味。唔錯!

🔆抹茶窩夫派對 $188
本身🐭同朋友係想食抹茶芭菲,但店員話依家已經無出🥲。所以我哋叫左個抹茶窩夫,成份甜品有4塊窩夫,一球抹茶雪糕,蕨餅,紅豆。窩夫小脆,抹茶味濃,食落有抹茶苦味,但略澀,唔係個種順口回甘抹茶味,不過同雪糕/Cream一齊食都balance到,紅豆正常。但!個蕨餅真係太太太太甜,甜到食唔到落去,而且口感淋patpat完全唔煙韌彈牙。真係比蕨餅搞串哂個Party...🥲

🔆Cafe星期六日要加一,鹹食比甜品好食。另外都想講下個環境,其實都坐得幾舒服,亦好適合同幾個朋友嚟吹水,甚至可以帶埋寵物黎。但不時有幾隻小昆蟲係啲食物到飛下飛下,🐭同朋友係到笑:唔知係唔係要營造個露營風所以有小昆蟲飛下飛下呢🤭。

🔆Pleasure指數(滿分5粒🤩)
🐭小姐:🤩🤩🤩
📌地址:荃灣享和街68號2樓
2023-09-11
見過好多人介紹,但試完覺得好失望😮‍💨😮‍💨😮‍💨(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑抹茶窩夫派對+莓之戀($298)其實好耐之前已經見到人食佢個綠茶Tea set但一直都未的起心肝去試,今次經開個頭諗住試下點知就得番甜品Combo,有少少失望🥲不過難得都去左就叫左個抹茶窩夫同草莓芭菲食下喇🫣抹茶窩夫係幾好食既,個窩夫好濃綠茶味,然後配搭埋中間有一球綠茶雪糕同紅豆,好快就KO曬成碟😃不過旁邊啲cream大多同食落都好味,寧願佢比多一球雪糕算😂😂莓之戀就有啲失望,其實本身想叫香印個款但佢話冇,又唔想食蜜瓜就叫左士多啤梨🍓,但係啲士多啤梨好酸,士多啤梨味雪糕就唔錯🍦然後又係cream為主,比多次機會我我應該唔會叫😂😂柚子梳打(套餐加$10)因為特價加$10一杯就叫左一杯試試,正常發揮,不過不失,亦都算大杯,$10黎講算ok😂😂Brownie(打卡社交平台送)我地成日去到啲餐廳見到打卡送野都會挑戰一下,今次係每人送一舊brownie,但真係免費冇好野😂😂😂舊brownie硬到食唔到,仲覺得有啲啲酸味,不過免費既野就唔可以要求咁多,大家下次可以唔使特登打卡🤣🤣價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
見過好多人介紹,但試完覺得好失望😮‍💨😮‍💨😮‍💨

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑

抹茶窩夫派對+莓之戀($298)

柚子梳打(套餐加$10)

Brownie(打卡社交平台送)

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑
其實呢個甜品combo真係唔算平,不過上到去想食甜品就得呢個選擇,正餐黎講都係$150左右一份,睇其他人叫份量都正常既,不過唔知味道如何🫣

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
係荃灣廣場行過去好近,係蘇媽後面咪錶場既唐樓上面,樓下係一間gym房,一開頭都用左啲時間搵係邊幢樓😂😂😂不過啲咪錶場多車到一定泊唔到🙈

環境/服務:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
上網睇就係用露營style黎形容佢,但上到去其實得一個帳篷🏕️你鐘意可以影下相😂😂我地其實都叫做有book位,但上到去都係full曬,仲要住入去動物房,我後因為寵物味道比較濃烈,都係等一陣再坐番出去普通枱,咁book位既作用係咩呢😂😂然後唔係坐地下個啲位都係普通2人枱,同埋環境有啲嘈,老實講唔算坐得好舒服,係得個冷氣叫做夠涼😀

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑
覺得網上啲傳宣太多同埋影到啲野食環境好靚,搞到上到去有比較大既落差🫣🫣野食唔算話好平,味道就不過不失,所以都係試過一次就夠,唔會特別想再去🙈
2023-09-17 27 浏览
少有空間大又寵物友善的cafe ,有陽光曬入黎好warm好舒服😌之後都會帶狗狗黎❤️今次叫左兩杯飲品,分別係抹茶特飲同檸檬咖啡!抹茶特飲唔會好甜,有茶味,仲會有抹茶果凍,好特別!
少有空間大又寵物友善的cafe ,
有陽光曬入黎好warm好舒服😌
之後都會帶狗狗黎❤️

今次叫左兩杯飲品,
分別係抹茶特飲同檸檬咖啡!
抹茶特飲唔會好甜,有茶味,
仲會有抹茶果凍,好特別!
2023-09-12 60 浏览
在網上發現這間寵物友善Cafe,於是今天便帶同小狗嚟依間Cafe朝聖。🙂樓下有大大個咪錶場附近係荃灣西地鐵站沒想到這麼大間,小狗活動空間充足,環境佈置得很舒服。可能係因為平日啦,無乜人,相信假日一定好多人架!食物方面很多選擇,最後我選擇了香煎草飼肉眼果仁牛油果沙律 $168 牛肉有少許肥法式菠菜批 $65 好好食呀😋玫瑰抹茶拿鐵 $25(下午茶套餐加錢)焙茶拿鐵 $46 飲品拉花拉得好好睇,好飲👍🏽寵物餐-慢煮雞胸胖胖餐 $38 小狗🐶食得好美味甜品都多選擇,我都想試下!下次生日party會再嚟架!
樓下有大大個咪錶場
附近係荃灣西地鐵站

牛肉有少許肥
法式菠菜批 $65
好好食呀😋
玫瑰抹茶拿鐵 $25(下午茶套餐加錢)
焙茶拿鐵 $46
飲品拉花拉得好好睇,好飲👍🏽

寵物餐-慢煮雞胸胖胖餐 $38 小狗🐶食得好美味
甜品都多選擇,我都想試下!

下次生日party會再嚟架!
法式菠菜批
2023-09-12
法式菠菜批
  • 焙茶特飲
2023-09-08 22 浏览
位於荃灣廣場附近嘅樓上Cafe!空間非常之大,裝修舒服之餘,亦設有唔同嘅帳篷俾人打卡!非常適合一班朋友聚會!而呢度更加係香港少有寵物友善既地方,如果養咗寵物嘅朋友,十分值得黎消磨時間!
位於荃灣廣場附近嘅樓上Cafe!

空間非常之大,裝修舒服之餘,亦設有唔同嘅帳篷俾人打卡!

非常適合一班朋友聚會!

而呢度更加係香港少有寵物友善既地方,
如果養咗寵物嘅朋友,
十分值得黎消磨時間!
2023-09-07 37 浏览
Corefy 擁有5000尺Cafe shop是一個寵物cafe,有不同品種的狗隻都可以到來,有露營風、有日式、有嬰兒party room 等等。//之前聽朋友講佢哋有個抹茶祭,但今次去就完咗lu,所以是日叫了全日早餐,平時好少叫全日早餐只因我覺得比較細份,但食完都唔覺肚餓味道相當知好,上餐時間都岩岩好。而野飲咖啡nutty 啲,成個feel 好舒服,係度做野/chill 下一流。//全場都有很多打卡位,整體都舒適。店員都好貼心,會推介精選同埋佢地自己個人鐘意啲咩,有選擇困難症嘅我都揀到😂//下次會再來。
Corefy 擁有5000尺Cafe shop
是一個寵物cafe,有不同品種的狗隻
都可以到來,有露營風、有日式、
有嬰兒party room 等等。
只因我覺得比較細份,但食完都唔覺肚餓
下次會再來。
  • 全日早餐
  • 抹茶莓姬
  • 招牌小山園抹茶特飲
  • 抹茶祭
荃灣一間推崇低碳生酮飲食的特色Cafe,露營風設計,空間寬敞;而且是動物友善,餐廳更有提供小食和餐具給小動物!當天真的遇到了旁邊的客人帶著一隻可愛的兔子🐰,整體氛圍很歡樂。總體而言他們的茶品比咖啡出色。🍵🧇🍦非常推薦他們的抹茶窩夫派對,窩夫的抹茶味濃郁,搭配的抹茶雪糕與紅豆完美結合,外加Q嫩蕨餅。👍🏻🥛招牌焙茶特飲,真心好飲👍🏻,焙茶鮮奶與焙茶啫喱的組合,每一口都能喝到焙茶的獨特香氣。☕️Caffe Shakerato 冰瑤咖啡,Expresso Seasea Lemon檸檬海
總體而言他們的茶品比咖啡出色。
2023-09-06 21 浏览
做完運動同朋友黎左呢度食個brunch餐廳環境好闊落舒適。今次就安排左坐係地台tatami。安格斯手打牛肉漢堡跟沙律漢堡特別用左竹炭漢堡。雖然食唔到有竹炭味,但用黎打卡影相就岩哂🤣 牛肉調味岩岩好唔僧過咸,唔錯👍牛油果煙三文魚 配芝士洋蔥比高作為bagel fan見到餐牌有bagel就一定要試煙三文魚配芝士係bagel既經典配搭,味道上一定冇得輸。bagel本身好有咬口,愈趙愈有麥香。唔會好似連鎖店既bagel剩係得個樣。呢個下次黎會再encore焙茶latte可以揀走糖👍飲落口好順滑,唔會飲到焙茶粉既渣又或者太稀。
做完運動同朋友黎左呢度食個brunch
餐廳環境好闊落舒適。今次就安排左坐係地台tatami。

安格斯手打牛肉漢堡跟沙律

牛油果煙三文魚 配芝士洋蔥比高
作為bagel fan見到餐牌有bagel就一定要試

焙茶latte
可以揀走糖👍飲落口好順滑,唔會飲到焙茶粉既渣又或者太稀。
2023-09-05 26 浏览
朋友生日,決定帶她好好慶祝。店子大,可以辦派對呢,賣點之一,坐得耐,又沒有焗促之感覺,三人訂枱,驚喜滿滿,抵讚露營主題,四季也可以感受到郊外感,以營地及綠意叢林裝潢為主,不受地域限制、不受四季環境影響,亦有露營的樂趣!作為怕熱的朋友,吃了很多甜品慶祝。朋友點了悠閒假期,有滿滿之果醬,加了淡淡之檸檬味同酸香幾配搭,更能帶出清新之味道。清香感覺,再配搭底層酸甜,層次豐富喔,是招牌特飲!洛神花紅棗玫瑰茶,是我點的養生花茶,聊聊心事,棒,缓解胸悶,亦紓解憂鬱情緒。地方風味很獨特,是賣點之一,露營主調,簡約氣氛,綠意叢林裝潢為主,享受露營的樂趣!抹茶派對之抹茶窩夫派對感覺滿滿!窩夫口感結實,雪糕和黑糖很夾。美味窩夫旁有蕨餅和粒粒紅豆,滿滿口感皇牌抹茶巴斯克克燒芝士旦糕巴斯克燒芝士蛋糕質感會比較厚實,芝士味配搭出香氣,食材精心烘烤,店子的巴斯克芝士旦別於傳統巴斯克芝士旦糕,加以鑽研改良,揉合日系甜品手藝風味,創造出特製甜品,感覺很 棒飲品是即叫即做,飲落質感好順,啖啖快樂
朋友生日,決定帶她好好慶祝。

作為怕熱的朋友,吃了很多甜品慶祝。

抹茶派對之抹茶窩夫

皇牌抹茶巴斯克克燒芝士旦糕

飲品是即叫即做,飲落質感好順,啖啖快樂
2023-09-05 30 浏览
露營風高質生酮西餐廳,朋友生日最愛的活動之一,店子露營感覺重, 以文青露營做主題~更重要是寵物友善之店,朋友下次帶埋狗狗一起玩🐶朋友先點了生酮美食🤤🔸黑松露野菌椰菜花飯雜錦芝士碎和黑椒香濃,跟意大利粉很像喔,朋友最近生酮飲食,椰菜花取代米飯是她最愛。朋友說有西班牙燉飯之感,口感滿滿,分到很多椰菜花飯,不錯,黑松露雜菌香口,輕怡椰菜花,炒得潤澤,帶點菇菌香,惹味又低碳呢,充滿健康滋味。🔸生酮 大阪燒透過旦和椰菜來達到面糊之效果,可以降低整體的淨碳水攝取,餡料有滿滿的旦味,充滿香氣又能吃到不一樣的口感,大阪燒的調味很棒,跟真大阪燒相似。⽣酮日式大阪燒。配合生酮飲食對健康脂肪的需要,店子自家調製了這錯日式料理。生酮外,有豐富的蔬菜,是一道好吃又纖維之選。朋友點的洛神花紅棗玫瑰茶,聊了一天,緩解胸悶,紓解憂鬱情緒。最快樂的是店子幫忙的驚喜,安排很細心,貼心的音樂下,朋友點的草莓盛宴,來得快樂。

朋友先點了生酮美食🤤

🔸黑松露野菌椰菜花飯

🔸生酮 大阪燒

2023-09-03 25 浏览
朋友係抹茶控,4月個陣係網上見到推薦就組團一齊去試試預定在一個抹茶甜品set,仲即場做左會員送左幾張優惠劵成個抹茶set都好正抹茶窩夫非常重茶味,但唔會有苦澀既味道另外抹茶特飲都好順口,美中不足係冇得揀凍熱芭菲配有士多啤梨,同抹茶雪糕一齊食味道超配另外就兩款主食不過不失啦
朋友係抹茶控,4月個陣係網上見到推薦就組團一齊去試試

預定在一個抹茶甜品set,仲即場做左會員送左幾張優惠劵

成個抹茶set都好正

抹茶窩夫非常重茶味,但唔會有苦澀既味道

另外抹茶特飲都好順口,美中不足係冇得揀凍熱

芭菲配有士多啤梨,同抹茶雪糕一齊食味道超配

另外就兩款主食不過不失啦
2023-04-21
  • 抹茶窩夫派對
🐶.其實corefy已經由2021啱啱開張嘅時候就開始去,到依家2023年仲會不定時去食🤭 咁耐無上去,啲嘢食都唔同咗🥣.🍔 安格斯手打牛堡配薯條 $138好鍾意佢嘅黑炭麵包,另外有足夠嘅蔬菜係包入面,手打牛肉都唔會話特別無味或太鹹,整個份量啱啱好👍🏻.🍽️ 全日早餐 $148份量冇安格斯手打牛堡餐咁多,但佢嘅價錢就係貴多$10,味道上係可以,但唔知究竟嗰$10係唔係貴在喺嗰兩塊bacon度😀.🍪 曲奇脆脆沙冰 $58適逢當日天氣好熱,所以就嗌咗一杯曲奇脆脆沙冰,味道及口感上係不錯,但係過於太甜,如果可以選擇少甜更佳.🌼 菊花桂圓杞子茶 $55 ♨️養生茶必選之一,茶壺設計特別🫖 茶底清香,唔會特別太甜,向店員再加多一次水都仲保留到壺茶本身嘅清香味☺️.🍰 巴斯克蛋糕 好耐無食呢間嘅巴斯克蛋糕,唔知係咪生酮蛋糕,所以有啲材料冇加佢入去,令到件蛋糕變得咁硬身🤔 但味道上係比起市面上嘅無咁甜🤭.🐶 慢煮雞胸胖胖餐 $38(限時試食)狗狗餐有分雞肉同牛肉,睇menu嘅相就覺得唔係好大份,加上屋企兩隻小寶貝所唔太鍾意食唔係鮮食嘅肉肉,翻叮一定唔得🥹 不過無諗過佢哋竟然會食,亦無諗到時食份量都咁多,一
🐶
🍔 安格斯手打牛堡配薯條 $138
🍽️ 全日早餐 $148
🍪 曲奇脆脆沙冰 $58
🌼 菊花桂圓杞子茶 $55 ♨️
🍰 巴斯克蛋糕
🐶 慢煮雞胸胖胖餐 $38(限時試食)
狗狗餐有分雞肉同牛肉,睇menu嘅相就覺得唔係好大份,加上屋企兩隻小寶貝所唔太鍾意食唔係鮮食嘅肉肉,翻叮一定唔得🥹 不過無諗過佢哋竟然會食,亦無諗到時食份量都咁多,一份試食份量,分兩隻細狗都差少少先食得晒🥹
建議大家可以平日嘅時候去,因為唔知道週末會唔會好多人🙈 openrice 網上訂座都暫停,所以建議大家平日去會好啲, 另外仲可以book佢哋嘅場去開小聚會底大聚會🎈
2023-08-23
  • 自家製安格斯手打牛漢堡
2023-08-25 73 浏览
Corefy餐廳有不同風格房間,有露營風、波希米亞風,最近天氣咁熱,唔洗曬又可以打卡既cafe,最啱想hea 下傾計既me 。✨抹茶特飲茶味唔濃,奶味重啲,唔算特別,但飲品好有層次感,打卡一流~✨all day breakfast 蛋好滑,煙煎得好香口,最欣賞係麵包搽咗酸忌廉,恰到好處。❤️✨homemade tiramisu 咖啡味好濃烈,好creamy,朋友鍾意咖啡話好好食❤️❤️餐廳可以坐好耐傾吓偈,食物質素唔錯,性價比高🤑
Corefy

✨抹茶特飲
茶味唔濃,奶味重啲,唔算特別,但飲品好有層次感,打卡一流~
抹茶特飲

✨all day breakfast
All  day  breakfast

✨homemade tiramisu
咖啡味好濃烈,好creamy,朋友鍾意咖啡話好好食❤️❤️
Homemade  tiramisu

餐廳可以坐好耐傾吓偈,食物質素唔錯,性價比高🤑
All  day  breakfast