2020-08-28 190 浏览
Can’t fly out for months..... just can just leave the “city” for the rural 🤣🤣🤣 「出走」錦田.. CoHee! Nothing but awesome ... lovely coffee and drinks with lovely dishes! Cappuccino in oat milk + Iced Earl grey chocolate 😍😍😍+ bagel in Scallops with scrambled eggs serving with salad + bagel in duck breast with avocado 🥑 + brownie 😋😋😋~ Presentation: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ ~ Quality of drinks: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ ~ Quality of dishes: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ ~ Service: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ ~ Portion: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Staff are all sincere and nice, is a small cafe at the corner bu

Cappuccino

Iced  Earl  grey  chocolate

~ Presentation: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
~ Service: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
~ Portion: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Staff are all sincere and nice, is a small cafe at the corner but is not hard to locate it ... 10+ mins from the MTR exit B of Kam Tin Station which isn’t too bad 😉 you can also walk around after the meal / coffee break there 👏🏻👏🏻👏🏻
2020-08-28
Cappuccino
Iced  Earl  grey  chocolate
  • Earl  grey  chocolate
IG @karlatimes👧🏻卡拉的美食評分🌟 4 / 5👧🏻卡拉的小評價🌟個日好熱仲要等好耐 大家有耐性或涼啲先好去🙇🏻‍♀️擺盤幾靚❤️都見到有人會拎本書坐喺入面睇🙈好chill咁🥴但同我一樣為咗去食嘢嘅人更多🔸小龍蝦沙律、牛油果、三文魚籽Bagel配雜菜沙律 $88我食嘅 先講一下我係第一次食Bagel🥯 所以我唔知個口感應該軟啲定係硬啲(?)但真係覺得個Bagel有啲似A1-bakery買到嘅短版法式麵包🥖 我覺得啲配料好襯呀 特別係小龍蝦沙律同埋牛油果都好正夾住個Bagel食係perfect match🥰🔸煙三文魚、牛油果、忌廉芝士Bagel配雜菜沙律$78我覺得個樣好靚😳個三文魚砌左朵花好打卡able❤️ 味道就...我唔知哈哈 係 @dr.dailyblog 食嘅😛 但佢係🥯忠粉 所以佢應該幾鍾意(?)🥴🔸caffe mocha $38☕️上面嗰層白色嘅好似泡泡嘅 飲完之後個嘴會好似飲完奶蓋咁樣😂
IG @karlatimes
👧🏻卡拉的美食評分🌟 4 / 5
小龍蝦沙律、牛油果、三文魚籽Bagel配雜菜沙律 $88
煙三文魚、牛油果、忌廉芝士Bagel配雜菜沙律$78
caffe mocha $38☕️
上面嗰層白色嘅好似泡泡嘅 飲完之後個嘴會好似飲完奶蓋咁樣😂
午餐
2020-08-24 264 浏览
呢間cafe應該係長期都要排隊,係文青既打卡勝地。雖然地方隔涉,但星期六曰去都要等一個鐘左右先會有位。因為放假又冇野做既關係,都可以去等下既。佢會叫你留低電話,有位會打俾你,唔洗企係個度等。雖然附近好似都冇乜野行。建議大家係等既時候買杯野飲拎走先都得,附近都有士多仔。hojicha latte呢個小龍蝦牛油果bagel,超!級!好!食!個小龍蝦沙律應該加左啲明太子醬,同小龍蝦好夾。我同朋友都話下次再黎要一人叫一個!😋😋😋呢個帶子蛋拖鞋包其實都唔錯,但係對比起個小龍蝦bagel,呢個就相對冇咁吸引。沙律汁可以揀黑醋或芝麻醬,個人鐘情芝麻醬。呢個蘋果脆脆蛋糕,正正常常,可以唔洗試。Long black 同杯凍綠茶都正常,唔錯。

hojicha latte

沙律汁可以揀黑醋或芝麻醬,個人鐘情芝麻醬。

呢個蘋果脆脆蛋糕,正正常常,可以唔洗試。

Long black 同杯凍綠茶都正常,唔錯。
2020-08-22
2020-08-20 219 浏览
是日平日下午跟朋友前來試下哩間幾出名既cafe,如果你地係搭西鐵過黎,建議可以搭54或64k在蒙養小學站落車行過黎會近好多!唔駛甘曬行過黎嘛!我地大約2:30黎到,都等左大概半小時,如果星期六日就可能要再預長d時間拿!同埋最好帶埋蚊怕水!不過店員都好好,會主動提供蚊怕水同凍水俾排隊既人。我地叫左小龍蝦沙律拖鞋包配麻醬沙律,沙律菜好新鮮,好爽口!沙律包我覺得食到後期會鹹左小小。不過都ok~另外一份就係煙三文魚貝果配黑醋沙律,水準不錯!飲品方面就叫左焙茶latte同綠茶latte! 飲品方面好有驚喜,好飲過果間連鎖店多多聲!
是日平日下午跟朋友前來試下哩間幾出名既cafe,

另外一份就係煙三文魚貝果配黑醋沙律,水準不錯!

2020-08-18 229 浏览
CoHee Studio位於錦田市街,位置有點偏僻,但不論平日或假日依然座無虛席。店舖分為左右兩面鋪位,裝潢以日系簡潔風為主,調色和諧又舒適。他們除了提供單品咖啡,還有即製的早午餐、蛋糕等。客人只要到櫃檯前面落單和找個位置坐下便可,店裡附設送餐服務。🧀【Scone with cream cheese parmesan cheese & sun-dried tomato巴馬臣芝士及蕃茄乾英式鬆餅搭忌廉芝士 $28】平常吃到的英式鬆餅一般是原味、巧克力為主,鹹味的英式鬆餅坊間比較少見。這件鬆餅帶有濕潤不會太乾,入口充滿芝士的鹹香味, 蕃茄乾更有減膩作用,整體配搭美味又清新。🍰【Cheese cake芝士蛋糕$48】欣賞小店有花心思擺盤裝飾,蛋糕口感滑溜,餅底略嫌不夠實淨,略帶鬆散。☕️【Iced mocha $38】入口順滑,上層的奶泡豐厚綿密,而咖啡跟巧克力的味道亦平衡得宜。最後一張照片由Delegate下載。

最後一張照片由Delegate下載。
2020-08-11 268 浏览
星期一嘅下午,我同朋友相約係cohee 傾下計。估唔到平日門口都好多人等位😱 店員話要等2個鐘左右... 不過好彩前面嘅客人食得比較快,我地最後等左30分鐘左右就入到去。Café 環境走日系風格,簡潔清新,有2面落地玻璃令室內充滿自然光,配上一張working table係正中間,令人唔會有太侷促嘅感覺。Dirty ($38)通常café 都係serve Latte, flat white 之類嘅咖啡,dirty都比較少見。Creamy 嘅expresso short 撞落香濃嘅凍牛奶上,一啖飲落去,會飲到有2種唔同嘅texture👍🏻 店員亦提醒,如果想好飲啲,就唔好搖個杯mix 埋咖啡同牛奶。Scone with cream cheese with Parmesan cheese & sun-dried tomato ($28)巴馬臣芝士及蕃茄乾英式鬆餅搭忌廉芝士,個名水蛇春咁長😂 唔同平時食開嘅甜scone,呢個scone充滿咸香味得黎係好rich,入面都唔會太乾,正😋Duck breast, avocado & yuzu sauce ciabatta ($78)煙鴨胸、牛油果、

Dirty ($38)

煙鴨胸、牛油果、柚子醬法式拖鞋包,包身外脆內軟麥味濃。可惜鴨胸同柚子味太出,遮蓋左牛油果嘅味🧐

上網見到佢地有做coffee workshop,可惜因為疫情停咗。希望疫情快啲過去,佢地可以resume d workshop 喇☺️

Dirty
Hojicha  cheesecake
下午茶
Dirty
Hojicha  cheesecake
香港夏天太熱啦,想同陽光玩遊戲都唔敢玩太耐,就打算晨早流流去行個短山,然後去Cohee嘆個brunch。之前都黎過一次,環境舒適,咖啡好飲,感覺好唔錯,所以今次行完山之後都特登搭車過黎。 (有關是次入坐安排)😣“ 知道呢間黃店好受歡迎,我地都盡量早到,11點未到,門都未開已經有一堆人係出面等緊,當時有幾個客人拎住menu係出面排,有個男職員係店入面幫其他人落單,隨後又叫落得單既客人可以入埋去落單,咁我未有menu就以為繼續係出面等,點知突然又離多一堆人,佢地見有人入左鋪入面落單,就自己走左去入,我見狀,都唔知究竟係喺出面排定係入面排,好似比人打左尖咁,我就走埋入店排,負責落單既男職員又叫返我地未有位的出返出面等,當下真係覺得好混亂🤯,究竟係自己先搵位,定係等佢地安排入坐呢?因為出面已經冇一條所謂既隊,邊個先邊個後真係口同鼻拗🤦🏽‍♀️。後尾男職員出黎整理返我地出面既呢班人,(由於唔知邊個先邊個後,話自己先嗰個就先)結果就係因為食肆只可以坐一半的關係,11點嗰轉已經full左啦,第二輪唔好彩既要等90分鐘,先留名同電話,有位會call你⋯⋯嗰下其實心情唔係太好,出面又熱又焗,就係因為入坐安

(有關是次入坐安排)😣
“ 知道呢間黃店好受歡迎,我地都盡量早到,11點未到,門都未開已經有一堆人係出面等緊,當時有幾個客人拎住menu係出面排,有個男職員係店入面幫其他人落單,隨後又叫落得單既客人可以入埋去落單,咁我未有menu就以為繼續係出面等,點知突然又離多一堆人,佢地見有人入左鋪入面落單,就自己走左去入,我見狀,都唔知究竟係喺出面排定係入面排,好似比人打左尖咁,我就走埋入店排,負責落單既男職員又叫返我地未有位的出返出面等,當下真係覺得好混亂🤯,究竟係自己先搵位,定係等佢地安排入坐呢?因為出面已經冇一條所謂既隊,邊個先邊個後真係口同鼻拗🤦🏽‍♀️。後尾男職員出黎整理返我地出面既呢班人,(由於唔知邊個先邊個後,話自己先嗰個就先)結果就係因為食肆只可以坐一半的關係,11點嗰轉已經full左啦,第二輪唔好彩既要等90分鐘,先留名同電話,有位會call你⋯⋯嗰下其實心情唔係太好,出面又熱又焗,就係因為入坐安排混亂而要等90分鐘,如果唔係一場黎到,要等甘耐真係唔會等,真心希望可以改善下
 ”

好彩大約一個鐘左右就有位,不過係成間鋪都坐哂人既狀態,如果唔係應該有排等lol 有一點係surprise既就係叫完野食野飲,一入坐就上得野飲啦。

Mushroom, Scrambled egg & Parmesan cheese Bagel 🥯
今次就試下點個bagel先,幾鐘意佢地個沙律,配黑醋好開胃。炒蛋同蘑菇的份量都唔少,加埋芝士都幾濃味。至於bagel方面普通左少少,一般偏硬身的麵包,味道單一左啲。

Smoked Salmon, Avocado & Cream Cheese Ciabatta 🥖
朋友叫左個實冇死既煙三文魚牛油果,今次我反而比較鐘意ciabatta的口感,外脆內軟,加埋cream cheese都係個唔錯既brunch選擇。

Dirty 🥃
第一次飲whole milk的dirty,感覺比oat milk的苦,但係口感依然特別,比較兩次飲dirty的經歷,用oat milk沖的更有「壞壞」感覺lol 下次都係飲返oat milk haha

Iced Green Tea Latte 🍵
抹茶粉攪拌均勻,唔會話有粉沉澱左,而且味道濃郁🤔

其實整體真係幾好既,店員都好有效率,食物咖啡都有一定水準,環境真心舒服寫意,只係安排坐位方面清晰啲就更好!食完個lunch,心情都靚返

2020-08-09 156 浏览
冇諗過呢間Cafe唔近西鐵站都咁多人等咗十幾張枱,終於有得食小龍蝦沙律、牛油果配法式拖鞋包味道好清新好新鮮而且好健康即叫即整!份量都幾多幾足夠冇諗過呢個法式拖鞋包又唔會好硬好乾北海道帶子、三文魚籽炒蛋配bagel 成個炒蛋好滑好有蛋香同奶味帶子都煎得啱啱好配上三文魚籽,食落好有口感咖啡嘅香味真係遠遠都聞到睇住店員即叫即沖真係值得一試
冇諗過呢間Cafe唔近西鐵站都咁多人
等咗十幾張枱,終於有得食

小龍蝦沙律、牛油果配法式拖鞋包
味道好清新好新鮮而且好健康
即叫即整!份量都幾多幾足夠
冇諗過呢個法式拖鞋包又唔會好硬好乾

北海道帶子、三文魚籽炒蛋配bagel
成個炒蛋好滑好有蛋香同奶味
帶子都煎得啱啱好
配上三文魚籽,食落好有口感

咖啡嘅香味真係遠遠都聞到
睇住店員即叫即沖
真係值得一試
2020-08-05 159 浏览
星期日吃完,今天又跟朋友來吃, 沒辦法, 疫情下不想走太遠.難得家附近有家不錯的咖啡店,完美~ 這次來是想再試一次鰻魚飯!!$38 Green Tea Latte$38 Flat White這次店員特地提我不要把espresso倒進去...哈哈$98 鰻魚飯&玉子燒*鰻魚飯跟上次一樣好吃,不過玉子燒沒上次那麼甜. 上次是手抖下多了糖嗎$28 咸Scone我第一次試咸的,起初以為伯很奇怪,但原來味道還不錯, 很香的芝士味道.$88 小龍蝦沙拉拖鞋包小龍蝦沙拉有點咸,不過夾了麵包後就中和了.

$38 Green Tea Latte

$38 Flat White
這次店員特地提我不要把espresso倒進去...哈哈

$98 鰻魚飯&玉子燒

$28 咸Scone

$88 小龍蝦沙拉拖鞋包
小龍蝦沙拉有點咸,不過夾了麵包後就中和了.

2020-08-05
庆祝纪念
生日
1K
2020-08-04 127 浏览
Cohee studioIced mocha藍莓cheesecakeBrownie價錢💲: $38/ $48/ $28好味程度😋: 3.8/5服務🍴: 3.6/5環境🗾: 4.3/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.5/5-係錦田就有間隱世coffee shop,會定期有coffee workshop搞,不過都真係有啲遠架🤯 今次難得去到就飲返杯咖啡,食件cake,嘆下先,大家記得疫情過做先好去呀😝-我地叫左杯iced mocha,一件blueberry cheesecake同brownie😌 唔識飲咖啡的我覺得好好飲😂 佢有層厚奶係面,加小小可可粉,入口有淡淡的朱古力味😌 佢同咖啡味好平均,咖啡好香,唔苦澀,杯mocha仲唔會太甜添。細心位係側邊仲有幾粒nuts😍 -cheesecake就一般,顏色粉紫好靚,食到小小藍莓味🤓 入面啲cream cheese都幾滑,正正常常。但佢口感比較粉,唔知點解食到有啲粉粒🤨 而個餅底都冇咩牛油香,我覺得勉強合格🙈 個brownie就外脆內軟既,暖暖地。但佢朱古力味唔濃,見佢色都唔深🧐係佢入面有啲nuts,有啲咬口,但我覺得可以濃啲朱古力。佢地2碟
Cohee studio
服務🍴: 3.6/5
環境🗾: 4.3/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.5/5
cheesecake就一般,顏色粉紫好靚,食到小小藍莓味🤓 入面啲cream cheese都幾滑,正正常常。但佢口感比較粉,唔知點解食到有啲粉粒🤨 而個餅底都冇咩牛油香,我覺得勉強合格🙈 個brownie就外脆內軟既,暖暖地。但佢朱古力味唔濃,見佢色都唔深🧐係佢入面有啲nuts,有啲咬口,但我覺得可以濃啲朱古力。佢地2碟個伴碟幾靚架,有啲燒焦的蛋白,影相都靚啲😚 我覺得飲品好好,食物一般,但環境又真係幾舒服既,話晒都遠離市區,大家得閒都可以去下😜
2020-08-02 165 浏览
雖然住附近,但一直無去試呢一間錦田市的清泉.最近竟然COHEE同東屋台合作,而家有飯食, 之前我記得有過意粉,但無去試.今日一於一試!! 11點去已經好多人了.不過野食有點耐...11:10分下單, 11:40才有餐呢. 不過咖啡出很快. 可以慢慢嘆住咖啡.剛巧又落雨. 看著雨景等飯到Iced Mocha $38 咖啡味濃一點會更好Latte $38 附一杯espresso 不過我喜歡濃一點的Latte,所以我就加了進去.$98 因為堂食,所以沒discount囉~如果拿走就$78天阿, 我係為左呢個鰻魚飯才來的~超!!好!!吃!! 鰻魚又大又大件. 超級厚身!!玉子有點太甜了,不過好好食!!$48 心太軟正常質素 不錯吃的~不太甜巧克味濃.
今日一於一試!! 11點去已經好多人了.
剛巧又落雨. 看著雨景等飯到

Iced Mocha $38 咖啡味濃一點會更好

玉子有點太甜了,不過好好食!!

$48 心太軟
正常質素 不錯吃的~不太甜巧克味濃.

2020-08-02
$110 (早餐)
  • 鰻魚飯
2020-07-31 197 浏览
限聚令收緊到2人, 平日下午黎個coffee time, 因為之前已經去川龍飲左茶, 所以只係叫左coffee 同scone.平日唔算多人, 唔使等位, 買完就可以坐低, 環境relax, 岩哂chill. Staff 斯文有禮, 服務態度良好.每杯咖啡連1杯expresso 及小盤合桃, 覺得幾貼心, 賣相亦一流, 非常岩打卡.Scone 以為係甜, 但原來係咸scone, 非常香口, 充滿芝士咸香味, 食唔停口~ 揸車黎要泊向10分步程既收費停車場, 唯一唔太方便~

揸車黎要泊向10分步程既收費停車場, 唯一唔太方便~
Long Black

Flat white with oats milk

scone

Flat white with oats milk
scone
2020-07-29 101 浏览
喺錦田呢個寧靜嘅小區本身已經冇咩Cafe,有一日行過竟然比我發現到呢一間隱世嘅小店,呢間餐廳位於蒙養學校隔離,無論係搭巴士或者係西鐵過嚟都唔難搵到。呢間Cafe無論係飲品同埋嘢食質素都好高,我叫咗一個培茶Latte,仲有北海道帶子Bagel,同埋一個三文魚牛油果意式麵包。培茶好飲甜度屬於少甜剛剛好,北海道帶子有鮮味同埋炒蛋好滑,沙律有得揀胡麻將定係黑醋,我就揀咗黑醋,整體唔錯。而煙三文魚同牛油果好夾,好好食。另外呢度仲有咖啡Workshop,除咗食嘢仲可以上堂一齊學沖咖啡。如果你住附近又未試過,可以一試啊。呢度難得仲可以收卡,不過性價比來講喺同區唔算高,甚至高出一倍,所以我比3.2/5。

2020-07-13
錦田對於住九龍港島區嘅人嚟講相對小去~想平時放假遠離市區,感受鄉郊嘅清幽🏡呢間Cohee studio 就好岩大家去!Cafe位置距離西鐵站約要步行10-15分鐘~而當日假日下午時間嚟到都要有心理準備要等半個鐘以上位💦所以夏天嚟排隊,記得要拎定風扇仔🌞每次開面都會聞到好香嘅咖啡味,店員亦都會不斷炒豆🥰真係喺門口等緊位已經表示非常期待!推薦菜式:小龍蝦沙律牛油果三文魚籽拖鞋包價格:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟衛生:🌟🌟🌟🌟✨環境真係幾chill~ 有日光下嘅鄉郊cafe🏡座位寛闊加上環境舒服🥰🥖北海道帶子、滑蛋、三文魚籽、洋蔥拖鞋包 $78包可以比你簡拖鞋包或bagel🥯拖鞋包本身有小小鹹鹹地嘅味道!而且包身唔算乾同埋硬!加上滑蛋炒得好滑而且都有蛋香同埋奶味~加埋三文魚籽,令到成個滑蛋質素提升左!✨有鮮味亦都有滑蛋嘅香✨🥖小龍蝦沙律、牛油果、三文魚籽拖鞋包 $85本身我係唔係好鍾意食牛油果嘅!但呢個拖鞋包嘅組合令到我覺得好驚喜🥑原來牛油果在配搭小龍蝦沙律,可以平衡左沙律嘅先鹹味亦都帶出左龍蝦嘅鮮味🥰🥰🥰表示大推🍵焙茶latte $38相對地焙茶latte就略為失色,焙茶味唔夠重,
錦田對於住九龍港島區嘅人嚟講相對小去~

推薦菜式:小龍蝦沙律牛油果三文魚籽拖鞋包

小龍蝦沙律牛油果三文魚籽拖鞋包

🥖小龍蝦沙律、牛油果、三文魚籽拖鞋包 $85

Hojicha  latte

🍵焙茶latte $38
相對地焙茶latte就略為失色,焙茶味唔夠重,而且feel到可能加得太多冰嘅關係,令到茶味淡咗好多同埋太甜~可能嚟到呢度都係飲返咖啡比較好😂

Caffe  Mocha

☕️Caffe Mocha $38
相對地咖啡質素真係高過茶~Mocha有濃濃嘅可可味,而且仲會飲到炒咖啡香嘅味道

柚子芝士蛋糕

🍰柚子芝士蛋糕 $48
最後食埋個cake就正式收結✨柚子味非常濃,不過略嫌蓋過咗芝士嘅味道!整體來講個蛋糕都幾Fresh~ 加上凍餅質地亦都唔會太硬而且帶有水份!讚🥰🥰🥰
2020-07-11
北海道帶子三文魚籽炒蛋洋蔥拖鞋包
小龍蝦沙律牛油果三文魚籽拖鞋包
Caffe  Mocha
柚子芝士蛋糕
  • 北海道帶子滑蛋三文魚籽拖鞋包
2020-07-23 94 浏览
今日同老公入元朗特別搵下有咩好野食。上網見到黎間包包同咖啡好正咁,就開車黎食。雖然係平日,但黎到已經2:30pm都好多人等緊,我都等左半個鍾,真係熱到就中暑⋯ 入坐後滿心期待下落餐,點知佢話無晒主打既包。因為已經好肚餓,就接受左用多啲沙律菜代替面包,因為店內除左主打包,就只有cake。食完個沙律都重係好肚餓(本人唔係大食)⋯😭 我本以為我唔好彩咁岩到我無晒包,點知坐左1個鍾後,有客叫野食,佢都係叫主打包餐(因為得一款主食),佢都係同我一樣好錯愕咁先知無晒包,佢都係餓住個肚係到等。我想講既重點係,無包既話就應該在客人等既時候就要講聲先,因為除左包餐外無其他主食,客人好肚餓既話已無其他選擇。等左咁耐先入坐到才知道,咁走好唔走好⋯ 真係好失望。另外,有位整既食嘅姐姐,整整下野食拉低個口罩食蛋糕。之後,就咁拉返上去。佢整野食既手套係一路帶住,拉完個口罩又無換個個手套。其實咁樣唔係咁好,由其近日疫情嚴重。咖啡係好飲,沙律係新鮮。但服務質素有待改進。
今日同老公入元朗特別搵下有咩好野食。

咖啡係好飲,沙律係新鮮。但服務質素有待改進。