2024-06-05 11 浏览
椰香黃咖哩牛肉飯 $88Beef Curry Rice咖喱味幾香,牛肉份量雖然好少,但炆得幾冧幾入味,薯仔食落都好粉好入味自家手打雞肉芥未漢堡包配黑松露醬薯條 128Home-made Chicken Burger w/ Truffle Fries雞肉好厚身,芥未醬好突出🥹我本身想偷食一啖試下~但芥末味重到我食唔落🙂‍↕️薯條係茶餐廳粗薯條嗰種,配有茄汁同黑松露醬~蜜桃乳酸沙冰 $58乳酸唔會太甜,沙冰大大杯!爆打檸檬梳打 $38幾好飲,係雪碧嘅味道🤣Cocoon (觀塘)觀塘開源道54號豐利中心1樓104室
椰香黃咖哩牛肉飯 $88
Beef Curry Rice

自家手打雞肉芥未漢堡包配黑松露醬薯條 128

蜜桃乳酸沙冰 $58
乳酸唔會太甜,沙冰大大杯!

爆打檸檬梳打 $38
幾好飲,係雪碧嘅味道🤣

Cocoon (觀塘)
觀塘開源道54號豐利中心1樓104室
︎話說朋友係觀塘返工,因為太耐冇見,所以趁佢食飯時間約出嚟食,佢就介紹我去呢間啱啱新開冇耐嘅fusion菜,質素完全拍得出出面嘅餐廳,抵食又好食香煎龍利柳配蕃茄汁意粉 $78推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟龍利柳食落仲保持到嫰滑,而且外皮煎到金黃色,蕃茄汁意粉味道唔會太酸,而且意粉質感都不錯自家手打雞肉漢堡包配黑松露醬薯條 $128推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟雞肉漢堡扒超級厚,而且仲要有兩塊,差唔多有我面咁大,食落好鬆軟,質感唔似雞肉,但食落雞味都幾濃,而且唔乾,雖然食嘅時候會麻煩少少,但都值得而薯條係粗身薯條,口感外脆內軟,另外黑松露醬超香黑松露味,配搭一齊食,好正百香果檸檬梳打 +$28推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟百香果味超濃,飲落唔會太酸,反而帶少許甜,好解滯蜜桃乳酸沙冰 +$38推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟一開始蜜桃味會突出啲,但之後乳酸味會慢慢湧出來,味道相對會甜啲,但冰冰涼涼好適合依家咁熱嘅天氣,飲完個人即刻涼返✨整體來講,雖然都知觀塘多好嘢食,不過如果唔係朋友介紹都唔知有呢間Fusion菜,位置唔係好大,不過都唔會坐得太迫,而且食物好食之餘仲抵食

香煎龍利柳配蕃茄汁意粉 $78

自家手打雞肉漢堡包配黑松露醬薯條 $128
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟

百香果檸檬梳打 +$28
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

百香果味超濃,飲落唔會太酸,反而帶少許甜,好解滯

蜜桃乳酸沙冰 +$38

2024-06-02 30 浏览
最近比我發現工廈有間cafe可以食西餐之外,仲有串燒食🤩雖然唔算係勁平😆但勝在夠大份,而誠意十足,質素都好高🥰仲好啱搵班朋友share一齊食😙😙🍔自家手打雞肉漢堡 ($138)個漢堡勁巨大🤣一啖都咬唔哂🫣一咬落去醬汁大爆發,好彩貼心嘅店員一早已經比定手套我哋🥰但就食到成面都係😆漢堡係雞軟骨漢堡,口感更豐富而唔會死實👍🏻加埋芥末味勁重嘅醬汁,好醒神😆粗薯條炸到酥脆🍟再灑上海苔粉已經好滋味🤤再另上黑松露蛋黃醬同茄汁🥫多重選擇😝🐥慢煎果園雞配薯條 ($138)又係好大份!差唔多有有半隻雞😆上脾同下脾都比我食哂🤤食到一半用手食勁滋味🤣🤣🤣雞皮煎到金黃色,又薄又脆👍🏻肉質嫩滑,配搭醬汁好惹味😋😋🍗燒雞肉 ($18一串,$28兩串)其實食完主食都已經好飽🤣但我哋係衝住串燒嚟😌點都要試吓😋呢個燒雞肉真係必叫😍😍😍連住少少雞皮嘅雞髀肉,所以燒起嚟仲好juicy😋雞皮燒得微脆,咬落去雞油香爆滿,搽少少醬汁已經好好食🤤🐮燒牛舌 ($38一串,$58兩串)呢個牛舌唔似平時大大塊薄片,而係厚厚一嚿😆每串有四嚿,肉質軟熟味濃👍🏻雖然未到好juicy,但都值得一試😉🍑蜜桃乳酸沙冰 ($48)🍋檸檬茶 ($28)
自家手打雞肉漢堡

🍔自家手打雞肉漢堡 ($138)

慢煎果園雞配薯條

🐥慢煎果園雞配薯條 ($138)

燒雞肉

🍗燒雞肉 ($18一串,$28兩串)

燒牛舌

🐮燒牛舌 ($38一串,$58兩串)

蜜桃乳酸沙冰

🍑蜜桃乳酸沙冰 ($48)
🍋檸檬茶 ($28)

慢煎果園雞配薯條
燒雞肉
燒牛舌
蜜桃乳酸沙冰
2024-05-30 25 浏览
去左觀塘區做野,  呢區工廈有好多樓上隱世美食小店,今次黎左間叫COCOON cafe 食午餐, 佢地裝修好簡潔, 又有D日系FEEL. 好舒服, 好CHILL !  點左兩個SET LUNCH , 已包沙律和飲品,可以另外加錢轉特飲。  有沙律菜,蕃茄,仲有蛋. 好新鮮. 香煎龍脷柳配蕃茄汁意粉  -  個龍脷柳魚肉厚身, 仲要外脆內軟, 肉嫩多汁. 佢地個意粉都煮得好到位. 軟硬度剛好. 唔會太淋, 有咬口 個蕃茄汁好開胃同掛汁.  呢個意粉我會俾90分. 好食 ! 香辣魚香茄子意粉 - 呢個中西FUSION 菜, 都有驚喜, 意粉都係煮得剛好. 好穩定. 自己一向都好鐘意食魚香茄子, 所以要求會更高. 佢地無死咸嘅感覺, 但又保留到魚香嘅味道, 配埋意粉, 更惹味. 佢地個沙冰好出名. 咁我地兩個都點左黎試. 藍莓乳酪沙冰, 蜜桃乳酪沙冰.   -  真係好大杯勁抵飲, D 果味好足. 炎炎夏日真係啱曬. 下次打算試佢地嘅BURGER . 都有好多選擇 .

有沙律菜,蕃茄,仲有蛋. 好新鮮.
佢地個沙冰好出名. 咁我地兩個都點左黎試.
下次打算試佢地嘅BURGER . 都有好多選擇 .
2024-05-23
2024-05-23 44 浏览
觀塘工廈都有好嘢食, 地鐵站B出口大概兩5分鐘路程, 隱蔽嘅地點意想唔到別有洞天, 估唔到又誤打誤撞畀我搵到 串燒 × fusion菜下次夜晚嚟試下🍡串燒🍢先簡簡單單叫咗兩個set lunch沙律唔錯🥗除咗沙律菜🍅蕃茄,仲有蛋香煎龍脷柳配蕃茄汁意粉🍝 龍利柳魚肉厚身又冇骨,茄醬味道清甜,意粉彈牙🍝和風🐽豬軟骨烏冬烏冬q彈,🐽豬軟骨唔錯都幾出色 ,不但好入味食落仲唔鞋夏天飲沙冰解渴一流藍莓🫐乳酸沙冰 / 蜜桃🍑乳酸沙冰

下次夜晚嚟試下🍡串燒🍢先

簡簡單單叫咗兩個set lunch

沙律唔錯🥗除咗沙律菜🍅蕃茄,仲有蛋

香煎龍脷柳配蕃茄汁意粉🍝
龍利柳魚肉厚身又冇骨,茄醬味道清甜,意粉彈牙🍝

和風🐽豬軟骨烏冬
烏冬q彈,🐽豬軟骨唔錯都幾出色 ,不但好入味食落仲唔鞋

夏天飲沙冰
解渴一流
藍莓🫐乳酸沙冰 / 蜜桃🍑乳酸沙冰

2024-05-23
2024-05-23 16 浏览
呢日經過觀塘工廈就見到呢個廣告,既然咁啱就試下啦原來係間走木系嘅餐廳,雖然唔係好大,但線條簡約,空間感唔錯。未見食物就先被飲品引起興趣,好大杯沙冰呀🍧唔錯,飲到尾唔會只係得返水👍🏻呢個百香果檸檬梳打水,都係好抵飲又香係西餐見到「川味麻香豬頸肉意粉」,咁特別當然要試啦。😂真係川味架!首先要讚擺盤好靚,意粉仍彈口。「慢煎果園雞配薯條」 勁讚呀!慢煎的確肉特別嫩,又入味!而且唔會令雞皮乾柴,全部都食剛剛😂
呢日經過觀塘工廈就見到呢個廣告,既然咁啱就試下啦

呢個百香果檸檬梳打水,都係好抵飲又香

• 慢煎果園雞配薯條
  • 百香果檸檬梳打
2024-05-23 12 浏览
今次就揀咗一間好特別嘅Cafe食,依家Cafe好多board game玩,好適合同三五知己一齊嚟🫡川香豬頸肉扁意粉($88)一嚟到已經好香,聞到一陣麻辣味,不過唔係好辣,仲食到浸芝士味。扁意粉都煮得啱啱好,唔會太腍或者太硬👍🏻慢煎果園雞配薯條($138)薯條炸得好香脆,田園雞係取用兩個雞髀位置,所以都係比較Juicy~,整體味道比較淡,如果可以濃味啲就好啦🙂‍↕️蜜桃乳酪沙冰($48)//凍檸茶($28)

川香豬頸肉扁意粉($88)

慢煎果園雞配薯條($138)

蜜桃乳酪沙冰($48)//凍檸茶($28)
2024-05-22 26 浏览
觀塘工厦的食店一向質素不俗,今晚我們就去了一間樓上cafe~Cocoon晚餐。店如其名,cafe面積雖不算大,但裝修雅致簡約,真的讓人有一種置身安樂窩的感覺。餐廳主打西餐及串燒,亦供應一些特式飲品。🍔自家手打雞肉漢堡:份量十足,雞肉烤得焦香juicy,漢堡的麵包焗到外脆內軟,伴上粗身曲曲的薯條,薯條面撒上紫菜粉香脆又惹味,附上的醬汁除了必然的茄汁還有特別的黑松露醬,水準之作完全可以媲美那些過江龍美式漢堡店。🍝咸蛋黃卡邦尼意粉:驚喜滿fun又特別的意粉,意粉沾滿咸蛋黄醬,creamy又帶煙肉咸香,加入咸蛋黃的卡邦尼比普通只用蛋黄,味道更濃郁,咸蛋控必試。🍑🍹蜜桃乳酸沙冰:蜜桃汁乳酪打成沙冰,味道香甜帶微酸,清新解渴。

• 自家手打雞肉漢堡配黑松露醬薯條
2024-05-22 18 浏览
Cocoon地址:觀塘開源道54號豐利中心1樓104室今日就嚟同大家分享我最新食嘅發現啦!🍽️😍鹹蛋黃卡邦尼意粉🥚🍝$98呢個鹹蛋黃卡邦尼意粉真係超正呀!😝鹹蛋黃嘅香濃味道同意粉混合得恰到好處,每一口都係滋味爆炸🤤👌自家手打雞肉漢堡🍔🍗$138每一口都有滿滿嘅雞肉味道,😛而且漢堡包夠外脆內軟,加埋新鮮蔬菜同特製醬汁,味道更加豐富🤩✨藍莓乳酸沙冰🫐🍧$48藍莓乳酸沙冰真係冰涼解渴啊!🤣冰沙上面擺滿咗新鮮藍莓,食落冰冰涼涼又有藍莓嘅酸甜味道,真係一流!🌞❄️檸檬茶🍋🍵$28檸檬茶酸酸甜甜,清涼又解渴😛!一啖入口,仲有檸檬嘅清香味道,真係開胃又爽口!😋👍#nicefoodie觀塘----------------#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #香港美食 #美食 #觀塘美食 #打卡 #觀塘 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #西菜 #
Cocoon

藍莓乳酸沙冰🫐🍧$48
檸檬茶🍋🍵$28
#nicefoodie觀塘

----------------
#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #香港美食 #美食 #觀塘美食 #打卡 #觀塘 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #西菜 #西餐
2024-05-21 15 浏览
香煎龍脷柳配蕃茄意粉- 魚肉柔軟多汁。外皮酥脆。對比鮮明。西蘭花同埋蕃茄形成了很好的藝術效果和對比。番茄醬汁是燉了很久的,所以非常入味,亦有適量芝士伴隨。意大利麵的口感煙靭,讓人體驗到新鮮的意大利麵。法色紅酒燴牛柳意粉-燴牛柳略有點韌,但味道濃厚。古唔到芽菜與紅酒汁相當配合。紅酒醬汁唔太鹹,亦帶有微辣。意大利麵是新鮮烹制的。碟子上有黑醋汁襯托。番茄沙拉新鮮,蕃茄,雞蛋也煮得非常完美。總括:除咗好多特色意大利粉,佢哋仲有串燒,熏雞,漢堡包。環境優雅,地點適中。價錢合理。另切加一。Pan-fried sole fillet with spaghetti in tomato sauce - Inside of the fish is soft and juicy. The outside is crispy. Good contrast. Vegetables on top of the dish create a good artistry and contrast. The flavor and the oil in the Sauce tastes like it’s been sim

番茄沙拉新鮮,蕃茄,雞蛋也煮得非常完美。

Pan-fried sole fillet with spaghetti in tomato sauce - Inside of the fish is soft and juicy. The outside is crispy. Good contrast. Vegetables on top of the dish create a good artistry and contrast. The flavor and the oil in the Sauce tastes like it’s been simmering for a long time. Tomatoes and sweet based. Pasta texture is aldente making it a more authentic spaghetti experience.

Braised Beef in red wine sauce with spaghetti - Braised beef is slightly tender, but the flavor is good and fresh still. The sprouts complement the braised beef very well. Their sauce is definitely very rich and delicious with a hint of red wine and spicy kick to it. The pasta was freshly cooked to aldente. Plate was decorated with a Swirl of thick balsamic vinegar sauce.

Salad is also surprisingly fresh, including the tomatoes and the egg was cooked to perfection.

Overall: the restaurant also gave skewers and smoke chicken and burger dishes. Nice atmosphere and location is good. Their price is reasonable with 10% service charge.
2024-05-20 37 浏览
一早都聽聞過觀塘工廈有好多好食嘅小店,一於去尋覓下。今次搵到喺觀塘Cocoon呢度fusion不同美食,主打串燒、中餐、西餐嘅樓上cafe。簡約裝修,乾淨企理,坐得好舒服,店員仲非常友善。我哋叫咗2個set lunch,有主食,是日沙律和飲品。(我哋冇要跟餐杯飲品,加咗$38配特飲)美麗的東坡肉飯 $78東坡肉肥瘦適中,有豐富油脂,肉味香濃,入口鬆化,肥而不膩,配飯食一流。回魂冰 +$38好大杯沙冰,咖啡味道比平時飲嘅特別濃郁,微甜,飲後回甘。自家手打雞肉漢堡包配黑松露薯條 $128自家手打雞肉扒,煎到微微蕉香,咬落好juicy。漢堡包外皮鬆脆,配上新鮮蔬菜,蕃茄醬和蜜糖芥末醬,食落更惹味。薯條上枱熱辣辣,有茄汁和黑松露醬任你點,食落更美味。蜜桃乳酸沙冰 +$38超級大杯嘅蜜桃乳酸沙冰,顏色呈粉紅色,甜度適中,蜜桃有清新芳香嘅味道,飲到最後都唔會冇味。是日沙律新鮮生菜切成絲配以番茄和雞蛋,加入芝麻醬,感覺清新又好味。cocoon觀塘開源道54號豐利中心1樓104室
一早都聽聞過觀塘工廈有好多好食嘅小店,一於去尋覓下。
簡約裝修,乾淨企理,坐得好舒服,店員仲非常友善。

美麗的東坡肉飯 $78

回魂冰 +$38
好大杯沙冰,咖啡味道比平時飲嘅特別濃郁,微甜,飲後回甘。

自家手打雞肉漢堡包配黑松露薯條 $128

蜜桃乳酸沙冰 +$38

是日沙律
新鮮生菜切成絲配以番茄和雞蛋,加入芝麻醬,感覺清新又好味。

cocoon
觀塘開源道54號豐利中心1樓104室

• 自家手打雞肉漢堡包配黑松露醬薯條
2024-05-19 39 浏览
之前已與朋友吃過Cocoon這次再去回顧一下 餐廳水準依然 亦都有不同串燒今次吃慢煎果園雞跟意大利飯🤤⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆ 🐓🍟慢煎果園雞配薯條 慢煎法令每隻雞 都是外皮薄脆 大大隻雞髀 口感嫩滑 流晒肉汁🤤啖啖肉 好滋味 薯條粗身脆卜卜🍛🦀軟殼蟹配紫薯蘑菇意大利飯紫薯飯賣相好吸睛每口飯都充滿紫薯蘑菇的香氣 唔會膩👍🏼意大利飯軟硬度適中 軟殼蟹炸得酥脆香口🤩🍧 藍莓乳酸沙冰很大一杯沙冰解下喝!沙冰軟綿 藍莓味香香 甜道適中🍋🍹百香果檸檬梳打果味清新 帶輕微檸檬酸清爽解膩👍🏻 又醒胃
之前已與朋友吃過Cocoon

每口飯都充滿紫薯蘑菇的香氣 唔會膩👍🏼
意大利飯軟硬度適中
軟殼蟹炸得酥脆香口🤩

🍧 藍莓乳酸沙冰
很大一杯沙冰解下喝!
沙冰軟綿 藍莓味香香 甜道適中

🍋🍹百香果檸檬梳打
果味清新 帶輕微檸檬酸
清爽解膩👍🏻 又醒胃

2024-05-16 39 浏览
餐廳屬於西餐小店,餐牌款式都好吸引~🍽️自家慢熬8小時龍蝦汁意大利飯配磯煮鮑魚 $148見到risotto又有鮑魚都只係$148真係超級抵!食落好creamy, 奶油味好香,飯粒保留到risotto嘅口感,鮑魚鮮甜爽蛋彈!🍽️慢煎果園雞配薯條 $138雞肉超Juicy嫩滑,外皮煎至香脆,好惹味。重點介紹配菜薯條,比平時嘅薯條更好食!🍽️蜜桃乳酸沙冰 $48🍽️凍檸茶 $28地址:觀塘開源道54號豐利中心1樓104室

餐廳屬於西餐小店,餐牌款式都好吸引~

🍽️自家慢熬8小時龍蝦汁意大利飯配磯煮鮑魚 $148

🍽️慢煎果園雞配薯條 $138

🍽️蜜桃乳酸沙冰 $48
🍽️凍檸茶 $28

地址:觀塘開源道54號豐利中心1樓104室
2024-05-15 36 浏览
成日都去觀塘工廈入面食野既我,搵到呢間環境夠哂清新,帶有田園風格既餐廳。餐廳主打西式料理🍔自家手打雞肉漢堡配黑松露醬薯條 $138雞肉大大片夠厚身又多汁,配上新鮮蔬菜同蜜糖芥末醬。佢哋既漢堡係豬仔包黎,夠哂特別。薯條係粗薯條,夠脆口。除了蕃茄醬外另外配上黑松露醬🍝軟殼蟹配紫薯磨菇意大利飯 $138軟殼蟹整隻都炸得酥脆,全隻都可以食用,夠方便。意大利飯有驚喜,飯粒軟硬適中,粒粒都食到紫薯既清甜味,但唔會過於甜膩🧊蜜桃乳酸沙冰 $48香甜既蜜桃味,飲落酸酸甜甜,夠哂解渴🍹爆打檸檬梳打 $38係近期常見既手打檸檬飲品,佢哋仲用上泰國梳打水,清涼好飲仲解膩佢哋另外仲有串燒提供,今次已經食得好飽,留返下次再試

🍔自家手打雞肉漢堡配黑松露醬薯條 $138

🍝軟殼蟹配紫薯磨菇意大利飯 $138

🧊蜜桃乳酸沙冰 $48
香甜既蜜桃味,飲落酸酸甜甜,夠哂解渴

🍹爆打檸檬梳打 $38

佢哋另外仲有串燒提供,今次已經食得好飽,留返下次再試
2024-05-09
是金子,永遠都會發光!隱藏在商廈中的美味餐廳~~搵地方約舊同事食飯,朋友介紹响開源道工廈有好嘢,一於試吓!!裝修佈置清雅,感覺好chill!川味麻香豬頸肉扁意粉($88):用中式口味煮西餐,特別!麻香,好惹味~豬頸肉爽脆,扁意粉做到彈牙爽口,賣相也不錯,一個字:正!慢煎果園雞配薯條($138):上碟賣相唔錯,打卡able~雞煎得好香,皮脆但係肉嫩~雞肉好淋好juicy,亦都好入味!!薯條香脆,配上蕃茄仔、西蘭花菜心(!)~蛋白質、澱粉質同纖維配搭平均!!蜜桃乳酸沙冰($48):好香蜜桃味,乳酸飲落好似益力多咁~酸酸甜甜,好開胃!!手打檸檬梳打($38):用咗我至愛嘅泰國梳打水~手打檸檬好香,酸酸地,又係好開胃!!其實佢餐牌選擇有好多,前菜、主菜、pasta、甜品同飲品~估唔到仲有日式串燒添!!下次要帶老細嚟試下!!

2024-05-06