2023-01-12
自從去過幾次奧運站條食街之後,得閒會黎附近搵下好野食,唔知點解中伏率好似真係零,今晚又有好野。吞拿魚沙律用料豐富,平時只係當健康d食下菜咁,好耐冇試過沙律會有種好似食緊小食咁嘅正式感同質素。 蔬菜好新鮮,尤其鐘意番茄仔好清甜。蟹餅食得出係自家製,明顯有一絲絲蟹肉同保持濕潤,唔會太散或者粉,幼嫩得黎仲有少少彈性,啖啖蟹嘅鮮味。蕃茄蜆肉忌廉湯我預期係接近白湯質感多少少,發現同羅宋湯差唔多,蕃茄味酸酸甜甜好開胃,蜆肉都有好多好足料。加拿大保濕豬鞍淨係睇個橫切面已經知好食,好有光澤、夠哂水潤,豬鞍本身唔算好肥,但唔洗靠太多油脂已經好軟滑有肉味。 我鐘意表面煎得香口,周邊肥膏唔多唔會食到成口油,熟度岩岩好,骨位都僅僅熟透。 薯蓉夠幼滑,好香牛油味。餐酒可以揀紅白酒或汽酒,飲得出係精心挑選過,真係有令菜式加分,簡單食個dinner set配酒真係好chill。甜品最突出當然係個雪糕,係意大利雪糕個種有少少漿口嘅濃稠,特別d揀左開心果味,同食緊開心果冇分別,下次有機會想再黎食佢嘅雪糕,好高質。