2018-09-16 585 浏览
朋友住土瓜灣嘅,所以嚟咗土瓜灣揾食,餐廳附近全部都係車房 ,星期五晚上得兩枱客,以為中伏, 點知我地所點嘅菜式 ,全部都好好食, 而且價錢好親民, 紅酒都係一百六十幾蚊枝 ,值得推介,原來餐廳係一對比利時夫婦開嘅, 個廚師係比利時人,佢老婆係香港人,而招呼我地嘅係店主香港岳母,佢不時和我地傾計,佢大讚佢女婿係一個好有heart嘅廚師,兼且要求好高,唔怪得啲食物咁有質素, 好味又新鮮,值得推介!!。

歐洲
2018-09-14
歐洲
2018-09-15 445 浏览
第一次黎呢度食,已經一試難忘!!!個日咁岩入紅磡搵朋友,朋友話想食西餐,上黎搵下附近有乜好食既,見到呢間開張無耐已經有好幾篇好評,又有時間,就決定落黎食!一去到舖頭,個時係星期四去到已經2點幾,細細地既餐廳已經有兩枱客係度,已經覺得應該唔錯!因為好晏先食早餐,又唔係好肚餓,就決定叫一個頭盤一個主菜share食就算,睇其他食評見到個特色泡沫湯好靚咁,就叫左個黎試下,真係 好好飲!!!!一黎到見到咁靚已經好驚喜,影完相就即刻試下個湯,上面粉紅色既係紅菜頭醬既cream,加埋下面既南瓜湯真係好滑好正!然後個多士都好好食,不嬲都係三文魚既忠粉,加埋仲有d脆脆地既多士真係正!!!食完個咁正既頭盤之後已經對個主菜超級期待,隔左陣,個主菜就到左啦!主菜就叫左lunch set既澳洲肉眼牛扒,叫既時候問左waiter推薦幾成熟,佢推薦叫medium,結果又係無令人失望!肉眼扒既熟度岩岩好,好冧一d都唔似食緊香口膠,最記得個fd之後話:傻架一咬爆個下係肉汁唔係血水呀!笑死我值得一提既係佢側邊既配菜,埋單既時候問左原來係比利時醃菜,講真平時真係唔會食,但見佢放得靚靚地就決定食下,佢有d蕃茄青椒酸酸地咁,同
第一次黎呢度食,已經一試難忘!!!
特色泡沫湯  加配  三文魚抹醬多士

笑死我

值得一提既係佢側邊既配菜,埋單既時候問左原來係比利時醃菜,講真平時真係唔會食,但見佢放得靚靚地就決定食下,佢有d蕃茄青椒酸酸地咁,同一般個d唔同,係好食既配菜!

澳洲肉眼牛扒

跟lunch set送左杯飲品,揀左杯凍檸茶share,不過就無影到luuu!
呢間真隱世小店,搵到既時候真係無諗過佢側邊都係車房,不過應該都係因為咁,呢間小店先可以做出性價比咁高既菜色,好欣賞!!!

雖然地點偏遠左dd,但值得!
一定會再黎架!
2018-09-13
特色泡沫湯  加配  三文魚抹醬多士
2018-09-05 436 浏览
朋友喺附近住,之前經過見到開左間西餐廳,book定Happy Friday黎聚一聚。地方算舒服,Nice decoration. 入面有兩個外國人,一位係廚師,另一位係Bartender。好好奇點解佢地會選址喺度,周圍都係車房。Anyway d嘢好食就得啦我地一行五人嗌左一頁紙嘅小食,Carbonara spaghetti,Seafood risotto,厚切豬扒同肉眼扒。嘢飲方面朋友叫左兩杯Mocktail,荔枝同西瓜,仲叫左兩支Sparkling wine。都好抵飲。最後叫左三個甜品。Cream brulee,Chocolate mousse,仲有一個唔記得個名,有杯Espresso嘅。總括黎講我地都好滿意呢一餐,有好嘅嘢食,好靚嘅環境,好好嘅服務。老闆娘周不時都會同客人傾下計。好同意之前有位食評家講呢間係好有誠意嘅餐廳,雖然我冇同過廚師同Bartender傾計,但見到佢地專注地工作,都感受到佢地對食物、飲品嘅執著。希望佢地憑著呢份執著,可以再創作新嘅菜式、飲品。加油!

caesar salad

紫薯cappuccino

香煎肉眼扒

seafood risotto

都好抵飲。
西瓜mocktail

忘記了咩名 哈哈

好同意之前有位食評家講呢間係好有誠意嘅餐廳,雖然我冇同過廚師Bartender傾計,但見到佢地專注地工作,都感受到佢地對食物、飲品嘅執著。希望佢地憑著呢份執著,可以再創作新嘅菜式、飲品。加油!
荔枝mocktail
caesar salad
紫薯cappuccino
香煎肉眼扒
seafood risotto
西瓜mocktail
忘記了咩名 哈哈
以前住土瓜灣…都係食茶餐廳多…聽朋友講話…喺富臨後面開咗間西餐廳2week…係比利時人開既…口碑唔錯…就特登過海黎試下…點知發現臥虎藏龍…我好中意周圍揾野食…但絶少寫食評…因為1篇要寫3-4粒中…但E間好值得我花時間做E樣野…食得出佢地既誠意…性價比極高既良心小店...真係唔寫唔得背景:當通街都係美心集團旗下嘅餐廳…食物味道好commercial….我就特別鍾意呢啲小店…有一份人情味…同佢哋傾偈得知…小店唯1既WAITRESS係香港人同時係barrister…之前係喺澳洲做barrister….鋪頭名CHEZLOUIS顧名思義就係個廚師啦…係比利時人…曾效力歐洲澳洲多個國家嘅餐廳同五星級酒店…而bartender都係比利時人…之前係比利時既酒店同HK1間知名比利時菜任職…唔怪得食物飲品coffee都咁有質素啦…環境:黎左2次...第1次weekday既730PM黎到…4個人無訂位被安排坐係口門既位置…雖然近口門…但因為細街無車行過…唔會沙塵滾滾…幾好…店舖不算大…但樓底高所以完全唔侷促…加上裝潢唔馬虎…所以坐得幾舒服…大約8pm已經有人係出面等位...我地就自動請纓轉左上去bar頭到坐
環境:黎左2次...第1次weekday既730PM黎到…4個人無訂位被安排坐係口門既位置…雖然近口門…但因為細街無車行過…唔會沙塵滾滾…幾好…店舖不算大…但樓底高所以完全唔侷促…加上裝潢唔馬虎…所以坐得幾舒服…大約8pm已經有人係出面等位...我地就自動請纓轉左上去bar頭到坐...飲下野傾下偈...你地去記得book定呀…第2次SUNDAY...BOOK定位坐最入個張枱...都全場FULL
飲品:落晒單後超快飲品已經到啦…好有效率…我地嗌左pina colada同青瓜favor既cocktail…西瓜味既mocktail …賣相吸睛…1飲之下…嘩…估唔到…$40杯…用新鮮生果既?唔係用調味1定好飲啦...
pina colada幾時都係我至愛椰香同菠蘿既酸甜加上酒精比例其實好難拿捏...e到做得非常好

青瓜味清新開胃...酒精濃度唔高...啱晒女士或者渣車黎又想飲下酒既人
watermelon mojito炎炎夏日好解暑...無酒精小朋友1定愛爆e杯野
mango and passion fruit slushy 酸酸地幾開胃

食物:好快就黎頭盤啦…賣相精緻...石碟上...份量仲不多不少啱啱好...好抵讚既係好多西餐廳都係比籃餐包加舊牛油你...e到有我好中意食既三文魚多士...從e part已經feel到佢地既心思... cappuccino soup係紫薯湯...上面既泡沫好特別...問佢先知原來係用蕃茄同幾種野(唔記得啦
)打成...仲有D松子仁...淨係個泡都花咁多心思
平時飲完都已經飽左1半...因為會落好多cream好漏...但e到無喎仲好香滑好好味tim...有淡淡紫薯甜...口感亦恰到好處我唔中意傑撻撻個d西湯...
cappuccino soup

appetizer E個蝦好惹味...1定要試

Main course我地好爭扎地嗌左salmon 羊扒  紐西蘭牛柳 carbonara
我好中意Side dish d fries係分開上...肉既水氣唔會整淋D fries...我覺得薯條1定最夾係茄汁...但E隻秘制既比利時薯條SAUCE令我無Dim過隔離兜茄汁...味道好特別....又1細心位...

另外個side dish焗菜好好味...又係出邊未食過...最驚喜係個SAUCE呀...味道好正...加左干邑既黑椒汁...令人食指大動
秘制既比利時SAUCE

Salmon煎得好香...皮脆肉嫩

私心推介紐西蘭牛柳
好厚身...淨係聞到已令人垂涎欲滴...medium rare切開係誘人既粉紅色好JUICY(掛住食忘了影相
紐西蘭牛柳

羊扒...惹味得黎無羶味...香嫩有肉汁唔靭

意粉掛汁度高...好creamy...carbonara最緊要係蛋黃及芝士既味道...忌廉唔會將所有味道都蓋過...仲有陣陣松露味(+$20)...非常好
carbonara+黑松露

到我至愛既甜品啦…甜品都1絲不苟喎...gourmet coffee 歐洲甜品拼盤...係HK無乜餐廳會整...因為煩掛...又有creme brulee... chocolate mousse同手制coffee Avogadro真係絕配...估唔到係到會食
而且仲好好味TIM...1定要嗌...
gourmet coffee
2018-09-02
cappuccino soup
秘制既比利時SAUCE
紐西蘭牛柳
carbonara+黑松露
gourmet coffee
2018-09-01 200 浏览
在土瓜灣工作,很多餐廳都吃過,深刻的不多。難得發現了新開的小餐廳,見Openrice上僅有的餐牌價錢合理,和同事即時book位試試午餐。Lunch Set只有兩款,但餐牌內的主餐都在午市送飲品,價錢非常合理。食物份量略為輕一點,但味道和質素都很高!海鮮意大利飯的海鮮很好吃,Fish and chips的魚塊不錯,兩款lunch set的Benedict egg和肉丸我沒吃過,但同行的同事給了好評。飲品可以選英式茶或汽水,或半價轉飲其他飲品,選擇多而不貴,讚!聽說3pm後的Happy hour飲品好像買一送一?有機會再試!
在土瓜灣工作,很多餐廳都吃過,深刻的不多。
Fish  and  chips
2018-09-01
Fish  and  chips
2018-08-28 176 浏览
第一次黎呢到食野,位置唔算好方便但絕對值得黎食!店面唔大不過坐得幾舒服唔會逼,燈光同環境都唔錯。服務幾好又有禮貌,又會問客人意見睇下點改進。真正外國人煮既西餐,而且價錢一d都唔貴,抵食!推薦:- Cappuccino Soup 👍🏻👍🏻- Carbonara (勁creamy)- 羊架(大大件 唔會騷) 👍🏻- 牛扒 (煮得岩岩好 個汁好好味)- Fish and chips (炸魚個粉係特別調製 好香 唔會厚)👍🏻👍🏻👍🏻- 意大利海鮮飯 (同我係歐洲食既一樣味) 👍🏻飲品酒水都較出而餐廳平🥂
第一次黎呢到食野,位置唔算好方便但絕對值得黎食!
店面唔大不過坐得幾舒服唔會逼,燈光同環境都唔錯。
服務幾好又有禮貌,又會問客人意見睇下點改進。
真正外國人煮既西餐,而且價錢一d都唔貴,抵食!

推薦:

- Cappuccino Soup 👍🏻👍🏻

- Carbonara (勁creamy)

- 羊架(大大件 唔會騷) 👍🏻

- 牛扒 (煮得岩岩好 個汁好好味)

- 意大利海鮮飯 (同我係歐洲食既一樣味) 👍🏻

• 牛扒
  • Fish  and  chips
  • 意大利海鮮飯
2018-08-26 149 浏览
土瓜灣車房堆中的新食店,重有兩個鬼仔係鋪度,一個大廚,一個Bar tender,裝修都簡簡單單,坐得幾舒服,有興趣重可以坐吧枱睇住大廚煮野!望住佢煮野,感覺到佢對食物既要求!👍🏽第一樣黎既係甘荀湯,平時唔食甘筍既我都比個外觀吸引左,湯係下面,上面打左層泡,重有松子仁同蕃茄粒,酸酸甜甜,又有得咬下,好味!之後係厚切豬扒,西冷同埋牛柳,個自制燒汁有好濃郁既磨菇味,突然覺得好似食緊磨菇飯咁,幾塊扒都好大塊,因為我哋嗌咗七成熟,所以就乾身咗啲,下次會試返五成。什果乳酪沙律Mango and passioafuit沙冰好香,甜同酸擺埋一齊好夾,有驚喜仲要勁抵,先$30,值得一試最後飽到嘔既時候,黎多個焦糖燉蛋同朱古力Mousse, 個焦糖啱啱好,唔會好燶😋,加埋個蛋又唔會太甜!個Mousse如果可以用度數高既朱古力,多少少苦味就好啦!😋呢一餐好滿足,又抵食,下次會再去!
甘荀湯
西冷
牛柳
什果沙律
什果乳酪沙律
朱古力慕絲,焦糖燉蛋

呢一餐好滿足,又抵食,下次會再去!
甘荀湯
西冷
牛柳
什果沙律
朱古力慕絲,焦糖燉蛋
2018-08-25 193 浏览
星期六夜晚經過餐廳,見到店內竟然有外國人廚師,我同朋友就抱著好奇心去試一試。食物水準 Food Quality : 🌟🌟🌟🌟Cappuccino Soup泡沫打得細滑、細細杯啱啱好Main Course第一次食試左兩款1. Caesar Salad食材豐富、大大碟同朋友Share啱啱好!2. Carbonara 加左黑松露更好味、汁唔乾易入口!飲品 Drinks : 🌟🌟🌟🌟Watermelon Mojito酸酸甜甜、大大杯、啱曬夏天飲!服務 Service : 🌟🌟🌟🌟🌟店內職員非常友善、大廚亦有問問食客意見、上菜非常快手!下次一定會再次試試其他菜式👍🏻

食物水準 Food Quality : 🌟🌟🌟🌟

Cappuccino Soup
泡沫打得細滑、細細杯啱啱好

Main Course
第一次食試左兩款
1. Caesar Salad
食材豐富、大大碟同朋友Share啱啱好!
Caesar Salad

2. Carbonara
加左黑松露更好味、汁唔乾易入口!
Carbonara

飲品 Drinks : 🌟🌟🌟🌟
Watermelon Mojito
酸酸甜甜、大大杯、啱曬夏天飲!
Watermelon  Mojito

服務 Service : 🌟🌟🌟🌟🌟
店內職員非常友善、大廚亦有問問食客意見、上菜非常快手!

下次一定會再次試試其他菜式👍🏻
2018-08-25
Caesar Salad
Carbonara
Watermelon  Mojito
2018-08-24 299 浏览
幾經辛苦,終於搵到間喺土瓜灣新開而我又想試嘅餐廳。揸車嚟到先發覺,原來成條街都係車房,心諗呢度會開餐廳?喺全條街都double parking嘅情況下,的確有啲氣餒好想走人,但奈何附近真係冇野想食,又唔想再search餐廳,於是我堅持左兜右兜,終於搵到車位!呢個時候再心諗,都幾辛苦先嚟到,如果食物唔好食,真係會嬲到想鬧人!嚟到門口,連個名都用紅色紙遮住,睇睇個menu,lunch係$58!再望一望入面,街坊客多,究竟呢間係搵兩個洋人喺度行行企企,扮餐廳嘅茶餐廳,定係正正經經做美食嘅餐廳呢?唔知點解,就係有一份堅持,好想試呢個唔知係茶餐廳定係餐廳嘅地方,好想知究竟你係人定鬼$58嘅set lunch有Egg benedict?!睇嚟都係中伏居多,肉醬意粉應該都係茶餐廳貨色。望望頭上嘅黑板,有貴啲嘅豬扒、牛扒及羊,不過第一次嚟,都係試啲平啲先啦,中伏都冇咁肉赤。再望望隔離檯,有碟芝士喺肉醬意粉旁邊嘅?!有位食完嘅街坊又話,個意粉好好味㗎!心諗,係咪做媒㗎?哈哈!Cappuccino (+$8)個樣得喎,啲泡質感綿密,係我鍾意嘅深炒咖啡豆味!放佢喺盆栽附近影相又幾得喎,由這一分鐘開始計起,我

Cappuccino (+$8)
個樣得喎,啲泡質感綿密,係我鍾意嘅深炒咖啡豆味!放佢喺盆栽附近影相又幾得喎,由這一分鐘開始計起,我覺得呢間係餐廳了!
Cappuccino

Egg benedict ($58)
兩隻蛋唔夠漲卜卜,扁咗啲,下面有煙三文魚,自家製醬汁夠杰,唔會稀到水咁。一路食一路讚,$58有egg benedict食,真係超抵!可惜只有一隻蛋做到流心效果,另一隻係全熟,另如果可以改善埋,咁就真係完美喇!
Egg benedict

Mango and passion fruit slushy (+$10)
外面飲開嘅mocktail,最平都要$60一杯,呢度只要$30!Set lunch只要加$10就有得飲,咁當然要一杯試吓!原來係沙冰,老闆娘有問我鍾唔鍾意飲,否則可以為我整過杯。我一向唔鍾意沙冰,但今日就即管試吓。兩者味道好鮮甜,好refreshing!

肉醬意粉 ($58)
上菜時都嚇一嚇,份量超大,一大盤意粉上有一大堆肉醬,老闆娘仲要遞上一小碟新鮮cheddar cheese俾我加上去,實在太講究了吧!!!未食我已經話,真係不枉我堅持要嚟食,實在太有誠意喇!!!肉醬入面有菇、洋蔥、番茄及蒜等,味道適中唔會過鹹過甜,外面實在有太多肉醬意粉只係一味落茄膏,搞到成碟意粉都勁酸。但呢個肉醬嘅味道天然無添加,仲有少少辣味,加埋新鮮cheddar cheese實在非常惹味,份量多到撈到最尾都仲有得撈嚟食。最重要係,食完至到夜晚都完全冇口乾!雖然呢個肉醬意粉未必係完美,但絕對有自家製、天然、冇味精、而且超級抵食!
肉醬意粉

Cappuccino soup (+$20)
未試過食完main dish之後返轉頭飲湯,但食完之後真係覺得好應該要試試佢個湯,所以叫個嚟飲吓。賣相細細杯好得意,黃色嘅湯上面有一層白色泡沫,入面有啲松子仁及番茄。再一次非常欣賞呢度嘅誠意,連set lunch嘅湯(雖然要加$20)都咁認真打層泡喺面,平時嗰啲求其一碗湯咋嘛!先試試啲泡沫,有啲煙燻味道,入口嗰吓有少少鹹香不過好快散,撈埋下層甘筍湯一齊飲,清甜得嚟又有啲煙燻味道作點綴,有層次有心思!
Cappuccino soup

店內有兩位洋人,一位係大廚,另一位係店員,原來佢哋都係比利時人。截至8月24日,呢度只係開咗一個星期,所以menu都仲會繼續update。估唔到隱身喺土瓜灣車房街嘅一間小餐廳,竟然係咁有驚喜。同我講意粉好好味嗰位客人真係唔係媒嚟㗎!!!我亦都終於明白,點解呢度開始短短一個星期,已經有熟客仔食過番尋味。喺我一路食期間,見到老闆娘不停咁喺餐廳門口向途人作出介紹,不過因為聽完佢介紹而行入嚟幫襯嘅客人又好似冇喎!覺得有啲唏噓,咁有heart嘅餐廳竟然唔係座無虛席。所以我決定今晚就要為佢哋寫第一篇食評,推介呢個平靚正嘅lunch。真心希望呢度好快會客似雲來,做到冇停手!

快啲推出青口薯條,我等緊呀!!!
Cappuccino
2018-08-24 108 浏览
餐廳環境舒適,仲係由外國人做㕑師,睇得出廚師用心做每一份餐, 既美味又美觀,另1位調酒師啲手掣飲品又特別,仲有手掣咖啡飲,佢地仲會同啲客人傾計,一路整一路傾,整體都可以話好好