🍴火灸明太子醬 •吉列大虎蝦蛋卷 $62 (7.5/10)蛋捲好有心思,有蟹籽炸蝦沙律菜,玉子燒好係自己煎,食落去甜甜地有少少昆布味,好有日式風味,炸蝦都非常香脆彈牙。🍴餐湯 (7/10)係蕃茄湯,酸酸地,都幾開胃。🍴昆布活蜆扁意粉 $108 (9/10)呢個真係餐廳招牌,大推好好食!蜆肉非常大隻新鮮冇沙唔腥,煮得啱啱好,個蜆肉係用咗白酒,非常香口,意粉用咗扁意粉好有口感,同坊間嘅點唔同都唔同,個汁係啱啱好掛喺意粉上面,個底係唔會有油!廚師講解過係跟足外國蜆肉意粉嗰種做法!真心好食!🍴泡菜燒汁安格斯牛肩胛 •黑松露薯蓉 $138 (8/10)個牛扒份量好足,非常厚肉,食落去都嫩滑有肉香,配咗個泡菜汁泡菜汁,喊喊辣辣咁都幾得意,又要今日冇晒薯蓉,配咗薯條都炸得非常香脆黑松露醬都好香!有心思下面係配啲椰菜炒雜菇!推薦指數: 8.5/10新開小店非常有誠意,嘢食都係好有心思用心去烹調,高質又好食,價錢都唔貴,12點30分前結帳離座,外賣自取及堂食8折!真心推薦🫶🏻

🍴火灸明太子醬 •吉列大虎蝦蛋卷 $62 (7.5/10)

🍴餐湯 (7/10)
係蕃茄湯,酸酸地,都幾開胃。

🍴昆布活蜆扁意粉 $108 (9/10)

推薦指數: 8.5/10
2024-04-11 962 浏览
前排係旺角女人街搵野食,就去咗一間新開嘅西餐小店。估唔到係禾稈擒(冚)珍珠,舖面唔係好顯眼,但師傅用心製作,食物質素都比同街嘅西餐高🫡💪🏻 昆布活蜆扁意粉 ($108)呢個活蜆意粉比其他西餐廳嘅蒜香/白酒蜆意粉高汁!每隻蜆都大大隻,蜆肉新鮮,粒粒飽滿,食落鮮甜🤤 而且意粉嘅調味都幾特別,係用昆布同木魚汁作醬汁,食落滿滿日式風味,調味亦都唔會蓋過蜆肉,反而令到蜆肉更有鮮味😚。強烈推介!💪🏻 巨型虎蝦·三重芝士·龍蝦汁闊條麵 ($128)三重芝士分別用咗水牛芝士、車打芝士同巴馬臣芝士,有齊芝士香、拉絲感同埋灸燒芝士嘅感覺😋 而闊條麵都好掛汁!虎蝦方面如果肉質更彈牙就更好!💪🏻 手工和牛漢堡+薯條 ($78 +$18)和牛漢堡肉質夠實淨唔鬆散,食落都有微微牛香味!比較驚豔嘅反而係啲薯條😍 薯條炸得勁香脆,而且亦都舖上半融芝士,更邪惡🤤 另外,薯條嘅醬汁係自家調嘅黑松露蛋黃醬,黑松露香得黎唔會太假。我本身唔喜好黑松露都狂點😂💪🏻 火灸明太子醬·吉列大虎蝦蛋卷 ($62)呢個蛋卷係類似玉子燒嘅做法,但並非甜蛋,蛋卷有灸燒香,炸蝦都大大隻,好脆身!而明太子醬就唔算好突出。味道:8.5/10性價比:

💪🏻 昆布活蜆扁意粉 ($108)

💪🏻 巨型虎蝦·三重芝士·龍蝦汁闊條麵 ($128)

💪🏻 手工和牛漢堡+薯條 ($78 +$18)

💪🏻 火灸明太子醬·吉列大虎蝦蛋卷 ($62)

味道:8.5/10
性價比:7/10
食住瘦指數:💪🏻/5
昆布活蜆扁意粉
巨型虎蝦·三重芝士·龍蝦汁寬條麵
昆布活蜆扁意粉
巨型虎蝦·三重芝士·龍蝦汁寬條麵
手工和牛漢堡
旺角女人街餐廳林立,今次走訪一間新開小店,內裡雖小但環境骨緻;店主應該是愛貓之人,牆上掛畫都是與貓貓有關 🐾餐廳主打意粉和漢堡 👧🏽 不是牛油果愛好者但卻點了一份 🥑 牛油果醬蟹肉意粉,店家毫不吝嗇額外擺放了蟹肉作伴碟,大大增加了視覺享受,就是略嫌黑胡椒有點搶味。意粉掛汁力可以,一口意粉一口牛油果醬,口感微香清新。小店手工和牛漢堡來自南非 🍔 脂肪少牛味濃的出品,牛肉醃料比較重,配搭清新蕃茄生菜,味道剛剛好;而秘制醬汁是店家特調,酸酸甜甜特別開胃解膩。另外跟餐加配薯條 🍟 即叫即炸,十分酥脆!飽腹感很高的火炙明太子醬·吉列大虎蝦蛋卷 🫔 有點像玉子燒,紮實豐厚,再淋上明太子和醬汁,口感豐富又Juicy!而吉列大虎炸粉沒有很厚,且炸得十分酥脆。星期日午餐時份,客人源源不絕;小店由兩小口經營,男主內女主外,每每有客人經過,老闆娘都用心推介;而小店所有食物都即叫即做,雖然要稍作等候,不過看得出老闆對食物新鮮的堅持。這家小店,不妨一試,細品他們用心的製作❤️

牛油果醬蟹肉意粉

火炙明太子醬·吉列大虎蝦蛋卷

牛油果醬蟹肉意粉
手工和牛漢堡
我係好鍾意食pasta的 🥸但而家出街單點個pasta 都閒閒地百幾蚊 過唔到師奶仔心理關口 所以一睇到女人街呢間新開嘅意粉研究所餐牌已經被吸引 大部分意粉都唔洗$100 就算係牛油果蟹肉呀 黑松露醬 同埋卡邦尼都唔洗$100🤭🤭所以愛意粉之人一定要去試下🤤🤤我都準備去逐款逐款試了🤣🍝廚師絕招•一定要試•昆布活蜆扁意粉($108)我原本係偏好醬汁型意粉 不過大廚推介這個表示這是世一(定係港一)的蜆肉意粉 再加上見到餐牌咁樣寫 講到咁吸引我就決定要試啲平時少食嘅野🤭雖然唔係手工製嘅意粉 但非常有口感 條條都彈牙 相信有特製意粉嘅方法 調味上唔會好膩好濃味 用左蒜黎將蜆嘅鮮味引出黎 隻隻蜆都厚肉 係唔係全港第一我唔敢講 因為我少食蜆肉意粉 但絕對係好花心思製作又高質素嘅pasta!!!🫕叫意粉係包埋湯嫁 是日餐湯係紫椰菜黑椒忌廉湯質地夠creamy 紫椰菜唔係隻紫色 係真係有食到味 仲會食到啲紫椰菜蓉 黑椒調味令到個湯辣辣地好惹味🤓🍳火灸明太子醬•吉列大虎蝦蛋卷($62)呢個都係(老細/店員?)強力推薦餐點 都係我全餐最愛🤤🤤感覺係西日fusion嘅蛋卷 因為食起上黎蛋卷有啲高湯玉子燒感覺
我係好鍾意食pasta的 🥸

🍝廚師絕招•一定要試•昆布活蜆扁意粉($108)

🫕叫意粉係包埋湯嫁

是日餐湯係紫椰菜黑椒忌廉湯

🍳火灸明太子醬•吉列大虎蝦蛋卷($62)

呢個都係(老細/店員?)強力推薦餐點 都係我全餐最愛🤤🤤感覺係西日fusion嘅蛋卷 因為食起上黎蛋卷有啲高湯玉子燒感覺 非常入味之餘口感好嫩滑😭明太子醬都係特製 不是現成 同虎蝦蛋卷好夾之餘都幾好打卡🤣

🍔經典之堡~手工和牛漢堡($78)

手工和牛同羊肉漢堡都係餐牌推介 羊肉漢堡好好好特別 但同行朋友唔食羊 又想share食 今次就冇試了 但有機會一定想試😂😂一上菜望到個漢堡都覺得個包會好好脆 果然外脆內軟
手工和牛都係特製調味的 同啲溶左嘅芝士一齊吃牛味非常香濃 唔係坊間嘅現成野 食小店就係可以食到呢啲心思!

🫕是日餐湯+🍟薯條(+$18)

餐湯都係紫椰菜 薯條很脆 量又多 咁大個漢堡加埋湯同薯條變餐都唔過$100 抵😋😋😋

呢個時勢新開嘅小店不禁令人擔心 實力係絕對有的 定價都好有競爭力 不過要喺女人街重重美食中突圍而出都唔容易😂
餐廳比我嘅感覺係實力派 係冇好靚嘅飲品呀裝修呀比人打卡 但正正可能慳左啲花巧野嘅錢 用較低嘅價錢提供到高質素嘅食物 用食物說話💯💯
2024-04-08 595 浏览
明太子醬吉列虎蝦蛋卷$62虎蝦炸得crispy,食落去唔粉,覺得蛋卷整得唔錯,佢個個蛋卷口感幾smooth,明子醬用黎增加味道既層次感,有幾開胃次選😋 手工和牛漢堡配黑松露醬薯條 $114呢個burger既包整得非常脆,切落去既時候已經聽到chipchip聲😍 佢中間既和牛非常juicy,食落去仲有一粒粒和牛肉,完全唔漿!到薯條部份,加18蚊竟然有黑松露醬既薯條,雖然係幼薯條,但炸得好香口同脆☺️ 巨型虎蝦三重芝士龍蝦汁闊條麵 $140呢個三重芝士闊條麵非常重芝士口感,由香味到質感,食到好cream同拉絲feel,而虎蝦真係好巨型,呢個十分推薦比大家食!😋 昆布活蜆扁意粉 $108呢個意粉既蜆真係好新鮮,由一食落去已經知道材料新鮮,因為無沙而且食得出鮮甜,睇得出餐廳既誠意😋 不過個人比較鐘意多汁d既意粉,佢個醬汁收得比較小,味道變相較淡😗
明太子醬吉列虎蝦蛋卷$62

手工和牛漢堡配黑松露醬薯條 $114

巨型虎蝦三重芝士龍蝦汁闊條麵 $140

昆布活蜆扁意粉 $108

有陣時去旺角都唔知食咩好🤣就會直接去通菜街嗰邊搵食 性價比高d~經過見到有間Cafe新開 比burger吸引咗🍔店舖比較細 唔算太多位🫣七點幾左右就要排隊 想試朋友要早啲到🙌🏻⚠️小編見到餐廳做緊「午市」買5送1優惠‼️📍秘製炸菠蘿脆香雞扒漢堡 ($68)Burger黎到超級巨型👅 一口咬唔晒菠蘿同雞扒都炸過🍍🐓另外仲有蕃茄同埋生菜 略嫌醬汁唔夠多🥺好在雞扒同埋菠蘿都好多汁而且雞係好嫩滑juicy 成個感覺唔會太乾💋📍薯條 + 飲品 ($18)叫咗漢堡跟餐加$18有薯條加飲品~薯條係幼身🍟 熱辣辣好食飲品冇乜特別選擇 所以直接叫可樂🥤📍昆布活蜆扁意粉 ($108)小編覺得呢個意粉好正 枱枱都叫✋🏻嚟到見到成10隻蜆😍意粉同昆布煮埋一齊再蒜香炒成個意粉好香🍝 蜆新鮮冇腥味~絕對值得encore ✌🏻📍湯 + 脆香雞翼($28)呢個係跟餐價~單骨雞翼啖啖肉🫶🏻夠熱夠辣夠脆 醬汁仲好好味是日餐湯:蘑菇湯🍄夠creamy有蘑菇碎 但略嫌偏淡🥲📍火焰明太子醬·吉列大蝦蛋捲 ($62)開頭以為係玉子燒🔥 原來係蛋卷🤣勁大隻吉列大蝦🍤 好脆口蛋捲同蝦之間仲有椰菜🥬+明太子醬蛋卷唔係完全熟🍳中間仲有少少蛋
有陣時去旺角都唔知食咩好🤣
就會直接去通菜街嗰邊搵食 性價比高d~
經過見到有間Cafe新開 比burger吸引咗🍔
店舖比較細 唔算太多位🫣
七點幾左右就要排隊 想試朋友要早啲到🙌🏻
⚠️小編見到餐廳做緊「午市」買5送1優惠‼️

📍秘製炸菠蘿脆香雞扒漢堡 ($68)
Burger黎到超級巨型👅 一口咬唔晒
菠蘿同雞扒都炸過🍍🐓
另外仲有蕃茄同埋生菜 略嫌醬汁唔夠多🥺
好在雞扒同埋菠蘿都好多汁
而且雞係好嫩滑juicy 成個感覺唔會太乾💋

📍薯條 + 飲品 ($18)
叫咗漢堡跟餐加$18有薯條加飲品~
薯條係幼身🍟 熱辣辣好食
飲品冇乜特別選擇 所以直接叫可樂🥤

📍昆布活蜆扁意粉 ($108)
小編覺得呢個意粉好正 枱枱都叫✋🏻
嚟到見到成10隻蜆😍
意粉同昆布煮埋一齊再蒜香炒
成個意粉好香🍝 蜆新鮮冇腥味~
絕對值得encore ✌🏻

📍湯 + 脆香雞翼($28)
呢個係跟餐價~
單骨雞翼啖啖肉🫶🏻
夠熱夠辣夠脆 醬汁仲好好味
是日餐湯:蘑菇湯🍄
夠creamy有蘑菇碎 但略嫌偏淡🥲

📍火焰明太子醬·吉列大蝦蛋捲 ($62)
開頭以為係玉子燒🔥 原來係蛋卷🤣
勁大隻吉列大蝦🍤 好脆口
蛋捲同蝦之間仲有椰菜🥬+明太子醬
蛋卷唔係完全熟🍳中間仲有少少蛋漿~
成個口感都唔錯 幾夾👍🏻
2024-04-01 221 浏览
小店係近排新開,位裡嘅面積唔係好大🙌🏻但勝在店員態度好好同食物價錢都唔貴🫧大部分嘅食物都唔得過$100~🔺是日餐湯當日嘅係雜菌忌廉湯,唔算好濃蘑菇味但也不錯🤲🏻🔺火灸明太子醬•吉列大虎蝦蛋卷 $62蛋卷配上炸蝦椰菜花絲加明太子醬好夾,層次很豐富🥰炸蝦很大隻,炸皮不會太厚又脆🍤重點加上明太子醬令成個蛋卷更正!!只係當日蛋卷有點太熟就差少少了🤏🏻🔺明太子煙三文魚火炙蟹棒烏冬 $98個人最鐘意呢個!!每條烏冬掛上明太子醬😆明太子控表示很愛💕上面還有炙燒芝士撈埋一齊食更正🧀而烏冬口感偏淋一點,煙三文魚唔會過鹹😚🔺Vodka Pink sauce虎蝦•德國腸闊條麵 $126大大隻虎蝦又彈牙仲要剝咗殻真係大加分🤩醬汁有vodka,番茄同香草🌿感覺很開胃與闊條麵也很夾😙另外配料還有德國腸和車厘茄🔺黑松露薯條🍟+$28係啤酒薯條🍻新鮮炸起真係炸卜卜會食唔停口!!再加上芝士碎係更香😆再點黑松露沙律醬真係好正🙌🏻

🔺是日餐湯
當日嘅係雜菌忌廉湯,唔算好濃蘑菇味但也不錯🤲🏻

🔺火灸明太子醬•吉列大虎蝦蛋卷 $62
蛋卷配上炸蝦椰菜花絲加明太子醬好夾,層

🔺明太子煙三文魚火炙蟹棒烏冬 $98

🔺黑松露薯條🍟+$28
2024-03-18 212 浏览
無諗過外表平平無奇嘅小店食物咁有水準!!同朋友諗住搵少少嘢食嘅時候見到呢間係食意粉同漢堡就諗住試吓但係菜式真係非常有驚喜,同埋選擇都唔算好少意粉味超級濃,每一啖都食到明太子味煙三文魚唔係細細舊,求其整俾你,仲好有誠意整咗朵花成個意粉嘅份量仲要非常足夠,唔係嗰啲打卡意粉食完又唔飽又唔入味廚師同埋waiter都好好人,好好禮貌朋友食嗰個黑松露意粉都話好好食,一樣都係份量非常足夠已經話下次都要繼續嚟食,佢哋價錢仲要唔貴,幾乎全部都唔過$100勁抵食希望呢啲小店可以多啲人支持!
無諗過外表平平無奇嘅小店食物咁有水準!!
同朋友諗住搵少少嘢食嘅時候見到呢間係食意粉同漢堡就諗住試吓

但係菜式真係非常有驚喜,同埋選擇都唔算好少
意粉味超級濃,每一啖都食到明太子味
煙三文魚唔係細細舊,求其整俾你,仲好有誠意整咗朵花

廚師同埋waiter都好好人,好好禮貌
朋友食嗰個黑松露意粉都話好好食,一樣都係份量非常足夠
希望呢啲小店可以多啲人支持!
2024-03-17
2024-03-15 164 浏览
因為果日我同幾個friend去完旺角電話中心買完野肚餓諗住去茶記食野,行過女人行見到呢間店新開所以就入去試下。其實對女人街d食店都唔抱太大期望,啊,點知呢間食店又真係比到d驚喜我喎。佢地意粉同寬條麵超正,個羊漢堡好嗱正,個小食豬仔脾同慢煮牛脷做得好有心機(睇得出佢地有誠意)仲有甜品可以點。因為佢地係open kitchen,我見到佢地個廚房好乾淨,老闆又好鬼好傾,傾落先知原來佢係酒店出黎開舖。但唯一缺點係飲品無咩選擇,但係食物方面絕對可以翻踔。

2024-03-15 176 浏览
點樣食推介✨⭐️創意臘腸溫泉蛋卡班尼意粉⭐️⭐️旺角女人街小店⭐️Chefs' Kitchen 地址:旺角通菜街34號地舖🍖黑毛豬臘腸溫泉蛋卡邦尼闊條麵 $88 (7.3/10)估唔到臘腸可以同意粉crossover🤔,卡班尼味嘅基礎下多左陣臘腸味非常之有趣,個溫泉蛋豆好流心🍖牛油果醬黑松露龍葵菇 $68 + 冷萃咖啡+薯條 $32 (7.5/10)非常清爽嘅burger,餡料配搭都好用心,大啡菇菇味好香、配合沙律醬、番茄、沙律菜同牛油果醬好味得黎又唔會油膩薯條都係一定要加配嘅item! 薯條嘅炸衣比一般坊間食到嘅薯條脆,即炸熱辣辣好快就ko曬,普通嘢飲同薯條加18蚊就可以加配🫶🏻,唔可以錯過!🍖芝士黑松露炸漿薯條 $58 (7.5/10)灑上Parmesan芝士碎更加香,個芝士黑松露醬都唔錯,如果burger套餐都可以加配就好🤣🍖焦糖心太軟配雪糕 $68 (7.5/10)估唔到小店都有高質嘅心太軟,極度流心,朱古力味濃郁,球cookies & cream雪糕就普通啦🤣,淨係食心太軟就夠-回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️
點樣食推介✨

⭐️創意臘腸溫泉蛋卡班尼意粉⭐️
⭐️旺角女人街小店⭐️

Chefs' Kitchen
地址:旺角通菜街34號地舖

🍖黑毛豬臘腸溫泉蛋卡邦尼闊條麵 $88 (7.3/10)

🍖芝士黑松露炸漿薯條 $58 (7.5/10)

🍖焦糖心太軟配雪糕 $68 (7.5/10)
回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
人均:$68~100
服務:(7/10)
適合係旺角諗唔到食咩又想walk in嘅大家,最緊要d野食係即叫即整,唔係打卡cafe仔🫶🏻
2024-03-02 212 浏览
係旺角食野食到厭,今日比我發現一間新開西餐小店,座位雖然吾多,但冇局促感覺,當日幫襯全場爆滿,一枱接一枱,可見口碑不錯。講番食物先, 有單點同套餐簡, 套餐包湯或加錢飲品同優惠價加小食,價錢合理。 我叫左明太子煙三文魚闊麵配當日餐湯 : 雜菌湯同黑松露薯條。 明太子煙三文魚闊麵, 明太子汁充足每啖麵都有濃濃的明太子,花型的煙三文魚足料,絕對吾係得幾片交貨。雜菌湯好足料,每淡都好濃郁。黑松露薯條亦吾係炸到乾淨淨咁。
明太子煙三文魚意粉
明太子煙三文魚意粉
2024-03-01 127 浏览
上星期行過通菜街意外發現左呢間小店,見倒佢試業期間八折優惠就入去試下。叫左個龍葵黑松露意粉同黑毛豬蕃茄長通粉,意外地两款意粉都好好食,估唔倒70幾80蚊食倒出面百幾二百蚊嘅西餐廳質素。另外仲有個慢煮牛脷,食落勁淋滑,仲好夠牛味👍🏻👍🏻叫左三碟嘢都好好食,折完两個人都係百幾蚊位,之後路過附近一定會再回頭👍🏻👍🏻👍🏻雖然鋪頭細細得两個人,但都好熱情好好服務,小店要繼續加油💪🏻💪🏻
  • 慢煮牛脷
  • 龍葵黑松露意粉