2021-06-14 972 浏览
Chateraise的蛋卷及雪糕條件件日本出品好好味~是近期至愛。最近炎炎夏日到Chateraise買滿12條雪糕條還會送個精緻冰袋,Chateraise真的非常貼心。今次生日飯局侄女就去Chateraise買了個綠茶忌簾蛋糕慶祝。蛋糕設計簡單綠茶忌簾上只有一顆糖粟子及幾粒紅豆~不花巧,蛋糕面上的幾粒紅豆,甜甜的帶出風味,果然紅豆與綠茶是絕配,濃濃的綠茶忌廉包裹着綠茶蛋糕~忌廉香滑&蛋糕軟綿,食出綠茶忌簾蛋糕的原味道,Chateraise果然是近期出色的餅店。
2021-06-08
庆祝纪念
生日
2021-02-28 1511 浏览
相處左幾年的好同事,係2月最後一個工作天是真正最後的工作天祝佢有一個燦爛的將來好有心的佢專登係屯門Chateraise買左好多好味又靚既🍰比我地呢間來自🇯🇵山梨縣的法式蛋糕店Chateraise,其實在🇯🇵國內已經有4xx間分店,東南亞各國亦設都有多家分店。而他們更用到🇯🇵原材料(當然水係例外啦)相信大家現在未去得到🇯🇵旅行,都可以從中感覺到🇯🇵情懷。今日好同事買左幾款🍰比我地,有🍓🍵🥭🍫味的🍰其實心意比食物更重要,但Chateraise又靚又美味既🍰襯托底下,成件事就令人忘記唔到❤️Chateraise 在香港已經有4x多間分店,緊有一間係你左近,想睇得又食得的話就一定無理由唔去幫襯吓啦
相處左幾年的好同事,係2月最後一個工作天是真正最後的工作天
祝佢有一個燦爛的將來

,想睇得又食得的話就一定無理由唔去幫襯吓啦

2021-02-27
下午茶
2020-12-25 1175 浏览
12月生日既朋友好有福因為12月啲蛋糕好靚又好食尤其呢間 我買完再買朋友生日順便慶聖誕 買左個雙味聖誕蛋糕 真係滿足晒所有願望因為個蛋糕一邊係牛奶味 一邊係朱古力味個蛋糕好軟熟通常啲男性朋友唔套好甜野 對蛋糕又冇咩興趣呢間蛋糕真係連男性朋友都讚牛奶味好香 仲有層朱古力脆脆3百零蚊 又唔算好貴食完不斷回味 而家仲心念念🤤🤤🤤呢幾日聖誕 可以比藉口自己再去買黎食🤣🤣
12月生日既朋友好有福
2020-12-20
庆祝纪念
生日
2020-11-11 1233 浏览
由於一直未試過依間舖頭嘅蛋糕,但係知道他所有材料都是由日本直送到香港,所以一直想嘗試這間舖頭的蛋糕🎂而且蛋糕外形非常美觀。由於,我爸爸生日所以買左一個比較健康淡味既~ 果然買完返嚟之後個蛋糕個甜度同想像一樣咁好味
而且蛋糕外形非常美觀。
由於,我爸爸生日所以買左一個比較健康淡味既~
果然買完返嚟之後個蛋糕個甜度同想像一樣咁好味
2020-10-26 966 浏览
Halloween就到~Chateraise 都推出左限定哈囉喂蛋糕~有3款「調皮鬼」,「傑克南瓜」,「黑貓」~今次我就買左「調皮鬼」,「傑克南瓜」跟平時高人氣嘅「熊貓」~「傑克南瓜🎃」充滿秋天感覺嘅一款,味道係南瓜混紅薯~本身個cream都打得好滑,味道都好濃但唔太甜~至於個杏仁餅底就不過不失,冇咩杏仁味但夠鬆脆~「調皮鬼👻」呢款我最鐘意,有煙韌嘅麻糬皮包住入面香濃嘅朱古力慕絲同香蕉奶油~仲有一粒粒好有咬口嘅朱古力脆脆~層次豐富,好似食緊蛋糕版本嘅香蕉船~「熊貓🐼」人氣在我諗絕大部份嘅小朋友都會鐘意食佢~個奶油係超滑,重奶香但好實在,唔會係空氣奶油~再配上軟綿綿嘅朱古力蛋糕底,呢個組合簡單直接又好味,小朋友一定鐘意~
Halloween就到~
Chateraise 都推出左限定哈囉喂蛋糕~
有3款「調皮鬼」,「傑克南瓜」,「黑貓」~
今次我就買左「調皮鬼」,「傑克南瓜」跟平時高人氣嘅「熊貓」

「傑克南瓜🎃」
充滿秋天感覺嘅一款,味道係南瓜混紅薯~
本身個cream都打得好滑,味道都好濃但唔太甜~
至於個杏仁餅底就不過不失,冇咩杏仁味但夠鬆脆~

「調皮鬼👻」
仲有一粒粒好有咬口嘅朱古力脆脆~
層次豐富,好似食緊蛋糕版本嘅香蕉船~

「熊貓🐼」
人氣在我諗絕大部份嘅小朋友都會鐘意食佢~
個奶油係超滑,重奶香但好實在,唔會係空氣奶油~
2020-08-27 1059 浏览
-🦄CHATERAISE @chateraisehk-みたらし団子 Hkd18Rating🌕🌕🌗🌑🌑いそべ餅 Hkd18Rating🌕🌕🌕🌕🌑-🔥煙韌控可以望下呢邊喎😂🔥雖然 @chateraisehk 有好多蛋糕🍰都好吸引🤤但煙韌控嘅我就對呢兩盒丸子🍡好有興趣😻😻於是乎就買左佢地返來試吓喇🤤🤤😤😤-🍡みたらし団子中文係御手洗団子🤤係我好愛食嘅一樣喇😋但近期係網上見到原來佢係日本🇯🇵十大中伏食品😀原來有好多人都唔鍾意食佢😟覺得佢味道好怪😂但我唔理了😌反正我自己超鍾意食団子🍡😗一盒有4串嘅團子🍡每一串就有兩粒😋好小巧好得意😂面頭仲附上一盒醬油😎食嘅時候好方便👍🏻拎出嚟點醬油食就得🙊但係團子其實唔太煙韌😨口感上我略為失望😟醬油我都覺得冇期望中咁好🥺佢唔夠鹹味😰反而係甜味比較多🥺鹹同甜個味唔係好BALANCE...所以我對呢個團子係有啲失望😌之後未必會回購😗-🍘いそべ餅中文又叫做磯辺餅🙈本身對佢冇咩期待冇咩好感純粹見佢幾得意就買來食😂點知佢又有驚喜喎😳佢嘅口感係比醬油團子個款仲要煙韌👍🏻👍🏻而且佢本身已經係有醬油🤤就算唔額外點醬油都已經好夠鹹香味🙈同埋加分位係佢有塊紫菜包住食落口紫菜味好出🥴
🦄CHATERAISE @chateraisehk

好小巧好得意😂面頭仲附上一盒醬油😎
食嘅時候好方便👍🏻拎出嚟點醬油食就得🙊
但係團子其實唔太煙韌😨口感上我略為失望😟
醬油我都覺得冇期望中咁好🥺佢唔夠鹹味😰
反而係甜味比較多🥺鹹同甜個味唔係好BALANCE...
所以我對呢個團子係有啲失望😌之後未必會回購😗

遲啲要再發掘下CHATERAISE有啲咩正嘢先🤪
一啲和菓子呀🤤蛋糕呀🤤雪糕都好吸引咁🤤
2020-08-26
2020-07-15 974 浏览
限聚令下 冇得出去食晚餐所以朋友就轉移陣地上黎屋企飯聚仲帶左飯後甜品 一見到佢買chatraise即刻心心眼因為之前其實都成日買佢既泡芙黎食佢既泡芙都好好食而佢既蛋糕每次係櫥窗出面睇都覺得好吸引不過次次都冇買過 今次終於可以試下喇朋友買左特濃朱古力蛋糕一睇佢既外型就知佢好足料似足一磚朱古力咁佢既外層係一層好薄既朱古力而入面係朱古力忌廉同朱古力蛋糕朱古力味超級濃!但一啲都唔苦!反而係有種好香淳既朱古力味 甜而不膩 一啲都唔濟 好好味😋
限聚令下 冇得出去食晚餐

一睇佢既外型就知佢好足料
似足一磚朱古力咁
佢既外層係一層好薄既朱古力
而入面係朱古力忌廉同朱古力蛋糕
朱古力味超級濃!但一啲都唔苦!
反而係有種好香淳既朱古力味
甜而不膩 一啲都唔濟 好好味😋
2020-07-14 611 浏览
炎炎夏日加上疫情,唔會即時食用,避免除低口罩,買完雪條要跑返屋企咁滯,同氣溫鬥快,本身係抹茶控嘅我,當然要先食支濃厚抹茶啦,由內到外都充滿茶香,脆皮上有少許脆脆,好有口感,內裡濃郁幼滑,一點點的苦味,係我心目中嘅味道,抹茶控必試。
2020-07-14
外卖自取
$65 (其他)
2020-06-30 678 浏览
外賣左蛋糕返屋企食,打正旗號係日本嘢,加上上次食左雪條,今次件蛋糕都好期待,仲要係千層cake, 來吧,用忌廉來征服我的味蕾啦!食落第一啖,抹茶味甘香,濃厚,甜中帶少許茶的苦澀味。而紅豆就得幾粒,有啲失色,亦唔突出,好似路人甲咁。重要的薄餅皮就一般般,嫌佢唔煙韌,同食落有少少散,唔同係因為係我返到屋企雪左陣🤔🤔 ~總括黎講,抱住要品嚐到日本單道的期望,呢件餅就落地返少少,無日本食的咁甜,但相對無咁滑。

抹茶千層蛋糕

2020-06-08 731 浏览
行經屯門見好吸引,有好多吾同品種的甜品,標榜日本直送,吸睛指數好高,一於走埋去了解一下,鋪面吾算大,但櫥窗放滿林林總總的甜點,第一眼見到既就系千層蛋糕🍰,仲有牌寫住no1 字眼,即刻要1件,再睇下有咩其他選擇先,睇另一面櫃見寫上誠意推介,好就買你啦-睇上去平平無期的芝士蛋糕。買完好心急地拎回家,今晚甜品有着落😃先講千層蛋糕🍰食落口中有一層層的感覺,層次分明,淡淡的奶油香味,不會太甜膩。跟著是芝士蛋糕🍰睇落平平無奇,食落有香濃的芝士味,口感細膩軟滑,軟硬適中。飯後甜品,終給人有種幸福感覺。
2020-06-07
$35 (其他)
2020-03-29 997 浏览
V city 之前龍島個位轉左呢間日本cake Chateraise,之前喺九龍見過一路都好想食,蛋糕款式真係好多日本野梗係靚啦,揀咗忌廉吉士醬嘅泡芙,$14/個又唔算好貴,味道超好味😋如果唔係即刻食一定要放雪櫃淋咗就大打折扣啦🤭
#雙味泡芙 (#朱古力 🍫)小編食過喱間幾款既甜品,但印象最深刻既一定係佢既Puff,全部都大大件,脹卜卜,未食都知佢入面真材實料!!🤩👍🏻 佢地個 #原味泡芙 好得小編歡心,入面既吉士忌廉好好味!!♥️ 而今次小編因為比前面個位顧客影響左,由原味轉買朱古力,試試佢!!🙊點知,又幾有驚喜喎!!!佢入面唔係普通忌廉配朱古力忌廉嫁,而係朱古力忌廉配朱古力味吉士!!😍🍫 入口又甜而不膩,食落d朱古力味都唔錯,都濃濃地,個朱古力味吉士又幾好味!!一如以往既爆漿仍然係小編覺得最幸福既地方~😳 不過因為雪藏既關係,大家唔好期待佢既外皮會好脆啊,佢係會偏淋既…但係只係HKD$15,大家絕對可以買黎當茶點/飯後甜品啊😋.🏆 「豬」味指數:8/10📌 溫馨提示:因為食到第二/第三啖,係一定會出現爆漿既情況,大家一定要小心啊!最好拎好個包裝/墊好紙巾咁食啊!😜
#雙味泡芙 (#朱古力 🍫)
🏆 「豬」味指數:8/10
朱古力雙味泡芙
朱古力雙味泡芙
2019-12-26 663 浏览
之前經過Vcity個時已經留意到呢間日式甜品店,出名人氣No.1嘅牛奶雪條☝但由於我地係極度朱古力控,所以最後都忍唔住揀咗朱古力味😂雪條嘅朱古力味做得不算太濃郁但勝在口感豐富,內層有朱古力簿脆每次咬落去都聽到‘卜卜’聲😚以價錢12蚊黎講,真係唔算太貴,經過嘅話可以一試~
脆脆朱古力雪條
但由於我地係極度朱古力控,所以最後都忍唔住揀咗朱古力味😂
雪條嘅朱古力味做得不算太濃郁
但勝在口感豐富,內層有朱古力簿脆
每次咬落去都聽到‘卜卜’聲😚
以價錢12蚊黎講,真係唔算太貴,經過嘅話可以一試~
下午茶