2010-06-15 63 浏览
I love it!I would not say that this is the best italian but the quality of the food is good and portion are huge !Food=> 4/5I always ordered the pasta quattro fromaggio which si delicious They also bring you a bowl full of fresh parmesan...so gooddddPizzas are also very good specially the roccula...Decoration=> 2/5Quite noisy but good for group dinner !Service=> 3/5So so
I love it!

Food=> 4/5

Decoration=> 2/5

Service=> 3/5
So so
2010-06-14
2010-05-24 31 浏览
Love this place! And always come here whenever I can't think of where to go....I even soemtimes crave for their pasta!Prefer this over Al Dente (their sister restaurant) because it's more spaciousI would consider it being one of the best Italian restaurants in town! The prices are considered VERY REASONABLE (even cheap) for the quality and portions! And in portion, I mean, all their salads/pastas can be shared between 2! But that's what great about it. I would think the service can be better, b
But that's what great about it. I would think the service can be better, but you can only expect so much from a restaurant that's always packed!
Generally ALL the food is good, my personal favourites are their:
The bread basket is good! Normally comes hot and fresh and unlimited, as long as you ask. But becareful of losing appetite for the mains!!
Appetizers:
Chicken salad
Seafood salad
Bruchetta
Mushroom with goat cheese (and I don't normally eat goat cheese!)
Pastas:
Vongole
Pepperoncino
Pizza: one of the best in town! It's because of the mozzarella they use! Just a note: It's thick crust
Main:
The steak with tiger prawns- for less than $200? Seriously where else can you find this kinda deal in town?!!
Dessert:
I'm always too full for dessert!
But I did manage to try out the tiramisu

It's good!

Tastes great!
Excellent price (especially for the large portions!)
Great for all occassions! But definitely need to book in advance.
2010-05-10 6 浏览
五月六日(星期四)預祝娜姐牛一,我們特地選了此店,之前吃過的,食物質素很好,價錢又很超值,唯一的問題是地點較為遠這裡可以訂枱的,12:45先頭部隊已來到,八人大枱已為我們預留好了!!!是日的menu,lunch set有大約5-6個main course供選擇,和我們先前吃的那一次都是差不多價錢亦然,都是$88,另送前菜,飲品或甜品!!還記得上次吃過的麵包,印象很深刻.今次我當然不會放過麵包非常的鬆軟,不用塗牛油已經很香牛油味了!!我一口氣吃了三大塊前菜我們要了忌廉湯味道不錯,不稀,味道很清香隨之而來的是main course,賣相很不錯老公仔點的烤雞胸肉,薄薄的數片,加上燒汁,很入味,雞肉很鮮嫩配上很多的薯蓉,很出色呢!我點了西班牙海鮮炒飯飯炒得很香口,配上大量的海鮮,有鮮蝦,青口等等最值得讚的是那鮮蝦,很鮮甜爽脆...無得頂時間關係,我們無暇等甜點了,唯有喝了較普通的凍檸檬茶沒太有檸檬味,也沒有太多的茶味...雖然路途遙遠,來吃一個午餐確實很趕的,不過,趕也值得的!
五月六日(星期四)

價錢亦然,都是$88,另送前菜,飲品或甜品!!

還記得上次吃過的麵包,印象很深刻.今次我當然不會放過

前菜我們要了忌廉湯
味道不錯,不稀,味道很清香

隨之而來的是main course,賣相很不錯
配上很多的薯蓉,很出色呢!

我點了西班牙海鮮炒飯
飯炒得很香口,配上大量的海鮮,有鮮蝦,青口等等
最值得讚的是那鮮蝦,很鮮甜爽脆...無得頂

時間關係,我們無暇等甜點了,唯有喝了較普通的凍檸檬茶
沒太有檸檬味,也沒有太多的茶味...

雖然路途遙遠,來吃一個午餐確實很趕的,不過,趕也值得的!
烤雞胸肉
西班牙海鮮炒飯
2010-05-06
烤雞胸肉
西班牙海鮮炒飯
2010-05-04 13 浏览
星期天的中午,這裏仍然高朋滿座,幸好巳訂座,侍應很快就引領我們入座。先來了香草包,香軟好吃,一份選了湯,菠菜湯簡單味美,忌廉下得不多,反而喜歡;另一份選沙律,份量不少,味清新,菜新鮮,主菜未到,巳是一個很好的開始。主菜一份是Fish fillet,肉質嫩滑鮮美,配菜也可口;另一份Grilled beef tenderloin也是驚喜,以如此價位,真是很有誠意,肉味算濃,滿意。主菜吃完,甜品和飲品選一,看見甜品是Apple crumble,打算兩份都選甜品。寫到這裏,有需要交代一下之前發生的小插曲。話說在主菜未來之前,剛完成湯和沙律之際,經理過來告訴我們需要換檯,原因是有客人每個星期天都指定坐這位置的,她的態度是非常有禮但語氣堅定,好像是非換不可。但我並無不快,並且心中暗喜,果然沒選錯餐廳,有定期捧場的熟客,食物應不賴,當然並不排除美味的食物帶來了好心情。換了靠梳化的二人桌後,很快就替我們妥當地打點好。當我們告訴經理選甜品時,她問我們要什麼飲品,因為之前要換檯,唔好意思,請我們餐飲。於是要了Latte和Cappuccino,兩者都香濃。甜品Apple crumble並配上雪糕,冷熱交錯,
寫到這裏,有需要交代一下之前發生的小插曲。
於是要了Latte和Cappuccino,兩者都香濃。
甜品Apple crumble並配上雪糕,冷熱交錯,滿意滿足。
淡淡的香
冷熱交融
意外收獲之一:Cappuccino
意外收獲之二:Latte
2010-05-03 15 浏览
之前已經黎過食晚飯,覺得味道實在唔錯友人又話 lunch set $100 有找,不可不試,所以星期日下午就同女朋友攀山涉水上去食晏 其實地點都算方便,IFC經 mid-level 電梯上都係 10 分鐘,稱不上真係攀山涉水12pm 去到,一個人都未有 感覺好似去左外國旅行一樣 店內環境唔錯,擺設都算有特色服務方面冇咩特別,正正常常都幾 friendly~叫左個西冷lunch set面包食落有 d 似鬆軟蛋糕既 feel,加埋 d 醋同olive oil 就即時三位一體!最好趁熱快 d 食,因為一凍左個 level 就暴跌! 首先 appetizer 食左個salad,個汁真係好好食,大熱天時食都會幾 refreshing 主菜 sirloin steak 叫左 medium rare平時出去食叫medium rare 好危險,有時真係睇彩數,黎呢度食兩次 medium rare 都唔錯,水準穩定!塊 steak 比夜晚份量少,但係正常既~ 口感柔軟又不失咬口,冇乜筋mushroom sauce 食得出有少少紅酒味,d side dish 蔬菜同薯蓉我都掃晒 最後可以要 tea or
之前已經黎過食晚飯,覺得味道實在唔錯

12pm 去到,一個人都未有
感覺好似去左外國旅行一樣

店內環境唔錯,擺設都算有特色

服務方面冇咩特別,正正常常都幾 friendly~

叫左個西冷lunch set

最好趁熱快 d 食,因為一凍左個 level 就暴跌!

最後可以要 tea or coffee,或者甜品,冇理由唔要甜品姐~

之前食過一個太好食既心太軟,都係附近,搞到而家食其他類似既野都有左比較
甜品總算不過不失,雪糕加 chocolate cake (brownie?)

正體而言,係 soho 區食個 lunch $100 唔洗,有環境又有味道,值得一試
要趁熱食!
grilled 西冷
medium rare
不過不失
2010-03-16 3 浏览
成日渣車落去返工都會見到佢出面寫住$88 set lunchsoho黎講已經係超級超值 今日見公司咁得閒 就同左幾個同事鼠左上去食lunch啦入到去環境真係好好.. 感覺真係好似去左旅行咁 完全唔似係香港或者呢個就係soho區既魔法 個set lunch包一個湯/沙律/main/ 甜品野飲二揀一今日salad係 半熟牛肉沙律.. 牛肉勁嫩 菜種好多 好新鮮 + 埋d topping 酸酸甜甜好醒胃湯今日係 海鮮周打 cream 又多料另外一題個包真係 好好好味佢姐姐話可以點台上面果支黃色野 原來裡面係 olive oil 同 黑醋個樽好特別 好想帶佢返屋企 haha..main dish 要左魚, 份量好足.. 一個女仔真係食唔晒所以分左一半比個男仔 haha但係 女生們應該都有多個甜品肚..當知道有cake既時候 當堂開胃返個cake係熱的 旁邊有一個凍既雪糕球開心死.. 反而d男仔食完話好飽 叫左杯野都飲唔晒而且呢度環境真係好好好好好好 係中環咁既價錢有咁既環境同質素 真係只此一家 晚餐來都幾抵食.. 我諗埋單每人都唔洗過200..一定會再來=]
soho黎講已經係超級超值

今日見公司咁得閒 就同左幾個同事鼠左上去食lunch啦

或者呢個就係soho區既魔法

今日salad係 半熟牛肉沙律..

湯今日係 海鮮周打 cream 又多料
另外一題個包真係 好好好味
個樽好特別 好想帶佢返屋企 haha..

所以分左一半比個男仔 haha

但係 女生們應該都有多個甜品肚..
當知道有cake既時候 當堂開胃返
個cake係熱的 旁邊有一個凍既雪糕球
開心死.. 反而d男仔食完話好飽 叫左杯野都飲唔晒

而且呢度環境真係好好好好好好

係中環咁既價錢有咁既環境同質素 真係只此一家
晚餐來都幾抵食.. 我諗埋單每人都唔洗過200..
一定會再來=]
坐呢度真係冇人嘈你 不過上菜應該會有d難度
  • 果仁蛋糕配雪糕
  • 香草包
2010-03-16 5 浏览
漫長既新年隻黎到臨開工前既一日加上係女朋友既生日!! 好就等我豪下 行遠少少去soho食間好野老實講係度住左咁耐 呢間野開左咁耐我都未幫襯話而且 真係唔多起眼呢間野入到去見到裝修好正!!!左手邊係數唔晒咁多酒 仲有一支 成部冷氣咁大既vodka係度而且食物唔貴.. 我本身好怕食"騷"既野女朋友點左個羊排.. 一d都唔騷 我都食到入口我個steak.. 岩岩好冇流血 冇太熟 係岩岩好由紅變成粉紅既中間唔識講太多.. 總之就係 好好味而且 佢有個青口 .. 真係必食服務唔錯 waitress 都會同你傾下計 有講又有笑.. 見我女朋友生日仲送左支放台面既花比我送比佢 hahaha 笑左下次去 見到個好瘦既女仔可以同佢玩下 叫"Indu" 佢真係好好笑 但佢唔識講中文
漫長既新年隻黎到臨開工前既一日
老實講係度住左咁耐 呢間野開左咁耐我都未幫襯話
而且 真係唔多起眼呢間野
入到去見到裝修好正!!!
而且食物唔貴.. 我本身好怕食"騷"既野

而且 佢有個青口 .. 真係必食

服務唔錯 waitress 都會同你傾下計
2010-02-22
2010-03-07 8 浏览
朋友生日,壽星女指定去呢度, 一星期前打電話去訂枱, 星期三7:30準時到達, first impression 唔錯, 好似好有情調咁,不過原來係惡夢開始....一入去,可能時候尚早, 當時餐廳只有四成坐滿, 用緊餐既客人都係操英語既本地人或外籍人仕, 一位類似shop manager 既女士見我地入黎, 即趨前上下打量了我們三人一番, 朋友向她說book了位, 她就指示我地坐在餐廳正中央既一張小小四方枱, 原來呢張係"僭建"既, 何解? 因為佢只係一張大牌檔既摺枱, 上面再舖上枱布, () 椅子都係坐得不太舒服既木凳,而唔係其他枱, 有絲絨軟墊既椅子, 我地都唔係好picky既人, 無所謂啦, 坐低後,侍應只派了兩份menu, 同我地講: "你地share 睇啦 !" ( 吓 ??)壽星女口渴, 我地跟侍應要水, 外籍男侍應問 "sparking ? or distilled ? ", 我地要了distilled water, 不過之後我地先至發覺, 原來佢地有free of chare 既水, 侍應仲好主動幫其他客人加水......落完order後, 類似shop manager

落完order後, 類似shop manager 既女士為我地按order既食物擺餐具, 例如食steak就換支合適既刀, 壽星女當時講緊電話,不自覺一邊講電話一邊把換手邊餐具, 將女shop manager剛擺好既餐具弄亂了位置, 女shop manager大力 "jeep"左一聲, 再擺正餐具..(吓,
??)

食過頭盤, 餐廳都仲係半滿而已, 旁邊既L 形梳化位都仲有許多吉位, 我地真係唔明, 點解咁都唔一開始安排我地坐呢d位?

到上main course時, 侍應將第一碟上枱既意粉放響枱中間,再給我地每人派一個小碟, 意粉既主人將碟粉拿到自己面前, 果位類似shop manager 既女士望一下, 問我地 :" 你地係唔係share架?", 我地話唔係, 佢面黑黑咁話 "咁另外兩碟要等, 我地以為你地share 食tim", (大佬,玩野咩? 西餐梗係一人一份, 同一時間上枱架啦, 當時其他客人都係咁)

講番食物, 呢度d野食真係好有水準, 頭盤要了青口, 酸酸甜甜,夠開胃, 我既7成熟羊扒亦好嫩滑,全無羶味, 碟上除左三塊羊扒外, 仲有一大堆新鮮疏菜

All in all, 雖然食物美味,價錢亦唔貴, 環境優雅, 不過如果服務可以同步就更好, 食野都要講total experience既..........
2010-03-03
  • 羊扒
2010-03-02 14 浏览
1. 先來了一藍BREAD, 真的好食, MOIST ,SOFT, BUTTERY , 跟VINEGAR一起食-超配. 我一口氣食了3片. p.s. 一定要在chill 前就要食,不然美味減半.2. daily soup - 朋友說很好味.3. salad - 有很多配料, rocket, baby spainish, grape, roasted chestnut, apple及ham 再加上佢既special dressing真的食到停唔到.4. steak - 唯一不太好的一道菜; 有好多筋, but side dishes及gravy都好正5. garlic spagetti with mashroom; 好食都不得了, 不過真係太多油了.一定有下次的

2. daily soup - 朋友說很好味.

一定有下次的
2010-02-19 4 浏览
二月十二日 (星期五)由於今年的情人節比較特別,與年初一撞正,所以我們都不能一起渡過第三個情人節,不要緊吧!就提早慶祝情人節呢!我就比老公仔幾間餐廳選擇做午餐!因為中環西餐廳吃晚餐很貴的!午餐相對就抵得多了!老公仔就說這間是沒有喊樣的,值得一試!本身我book了檯12:45,但是因為工作太忙了,晏了點放!一點左右才到Cenacolo,見到店子已經滿了,只有一張二人檯,相信是留給我們吧!很好彩呢!!!在門口見到menu,lunch set有大約5-6個main course選擇!都是$88,又有前菜和飲品/甜品!!抵呀!坐進去,店員上前給了兩杯溫水!暖一暖心呢!首先,前菜我要了雜菜湯,老公仔要了cesar salad,雜菜湯味道比較清,相對比較淡,有幾樣菜和逍粉,味道一般,因為我比較喜歡濃味的湯,老公仔的salad味道不錯!!!不得不提麵包都好吃呀!!非常的鬆軟,不用塗牛油已經很香牛油味了!!讚呀!!!!隨之而來的是main course,上得都比正常西餐快,應該是lunch時間吧!賣相相當唔錯!唔知吃下來會怎樣呢...老公仔點的烤雞扒味道,薄的,加上燒汁,好吃呢!雞都唔錯!!!下面有薯
二月十二日 (星期五)

老公仔點的烤雞扒味道,薄的,加上燒汁,好吃呢!雞都唔錯!!!下面有薯茹,我反而覺得薯蓉做得比較出色呢!加上了不同的配料!!!
我點的西班牙海鮮炒飯都沒有令我失望吧!!!炒得香!海鮮料出奇的多!!!美味!!

最後,我們點了甜品,因為見到生品是brownie配上雪糕...賣相徵致!吃下來都不錯!是一件小小的brownie味道濃,vanila雪糕很香滑!!

值得推介給同事呢!!!!!!!
2010-02-12
情人节
2010-01-02 13 浏览
今日約咗幾位外籍朋友食飯, 見到 openrice 介紹, 全部都係讚, 所以就試吓啦!地處soho區, 裝修氣氛都幾舒服, 係有少少迫, 但如你唔係肥仔肥女, 都ok. 冷氣亦唔凍, 由於我喺地鐵站行過嚟, 所以開頭有d熱, 不過坐落就o岩o岩好.我地一行五人, 叫咗以下嘢rinks:- 2 杯西柚汁- 2 杯house wine- 1 杯可樂appetizer:- grilled squidmain course:- 2 x US Sirloin Steak with Spaghetti- Chicken with ham- Angel Hair with Scallop and Prawn- Fish of the Day (Seabass)dessert:- Chocolate pudding with Ice-cream- tiramisu- cheese platter with cracker (唔知點會係屬於甜品??)食物賣相好不特止, 仲好大份, 而且不粗製濫做, 我份牛扒味道好好, 亦做到medium rare又唔會流血不止, 正!! 跟上意粉軟硬情度適

我地一行五人, 叫咗以下嘢:

Drinks:
- 2 杯西柚汁
- 2 杯house wine
- 1 杯可樂

appetizer:
- grilled squid

main course:
- Chicken with ham
- Fish of the Day (Seabass)

dessert:
- tiramisu

食物賣相好不特止, 仲好大份, 而且不粗製濫做, 我份牛扒味道好好, 亦做到medium rare又唔會流血不止, 正!! 跟上意粉軟硬情度適中, 又香蒜頭味, 但外籍朋友話意粉無過冷河, lup 咗d.

都有不足之處... 當外籍朋友問個疑似鬼佬老闆d 芝士種類時, 佢似乎唔係好知, 頻頻 I guess, I think 咁, 最後話自己唔係好記得個cheese 名, 有少少唔prof 啦!

食咗咁多野, 連酒都飲埋, 都只係$1,400, 好抵呀!!!! 最好係佢張單計埋每人幾多錢, 唔使自己計咁煩, 值得一讚

仲有, 最好係預先訂枱, 因為呢間餐廳都幾受歡迎, 不停都有人入嚟食飯, full house, walk-in 都冇位.
Chicken & ham
Angel Hair with Scallop & Prawn
Fish of the day - Sea Bass
Chocolate Pudding with Ice-cream
2010-01-02
Chicken & ham
Fish of the day - Sea Bass
2009-12-29 4 浏览
呢一區,西式餐廳多不勝數,但午餐要牛扒又唔駛加錢o既,分分鐘只係得呢一間是日Sandy 姐大駕光臨,就齊齊去搵好o野食。一班牛扒狂熱者(我除外),就集中搵牛扒,於是發現,似乎呢度最化算拿了餐牌,二話不說要牛扒,只需為其他配角而取捨先來的麵包很新鮮,軟綿綿又有少少香草味。好少會沾橄欖油來吃,所以無試,但其餘三人對此愛不惜手吞拿魚沙律,有好大好多o既吞拿魚,其實一向唔多鍾意食呢種整法o既吞拿o既o個陣味,但呢度我放到落口,而且o既鮮甜。仲有好多菜同橄欖呢主角兩大塊牛扒,大家一直都覺得要medium 就會變medium well,但我偏要medium well,咁出o黎o既效果反而都似乎符合到大家o既需要,我本人唔多好肉淋淋o既味道,所以幾熟o既牛扒最好(當然又一o的都唔韌)。配菜o的薯仔及露筍都好正其他人因為已經好飽,要了飲品,但我仍有空間所以一定要甜品(所以會無飲品)一球雪糕加果仁蛋糕,一冷一暖就都唔錯所以想要平一點o既牛扒又對口味o既,不妨來一來

拿了餐牌,二話不說要牛扒,只需為其他配角而取捨

一球雪糕加果仁蛋糕,一冷一暖就都唔錯

所以想要平一點o既牛扒又對口味o既,不妨來一來
2009-11-02
$96.8 (午餐)
圣诞节
  • set lunch
2009-12-09 135 浏览
同事話呢度食dinner好好味又抵, 經過見佢有set lunch, 唔算好貴, 就黎試下12點半前去到, 人唔係好多, 同事話條馬路好多車既廢氣, 所以就決定坐入d可惜waiter帶我地坐到最入個張檯時, 環境唔係差, 但就超焗, 好似無冷氣咁! 我地即刻調番出一張檯先好dd...menu即上, set lunch都幾多選擇, $88有前菜(湯/沙律) + 主菜 + 甜品/餐飲點完餐後即送上麵包, 仲以為係西餐包, 竟然係類似雪芳蛋糕既野! 好得意喎! 暖暖地既, 點olive oil + vinegar好配合! 我揀左湯, 今日係mushroom, 非常濃滑, 而且幾杰身, 好味! 最重要係夠晒熱! 最怕d湯拎黎只係暖暖地...同事既沙律係鴨胸, 見到好大份, 好似主菜咁大份, 佢地話好好食主菜揀左fish fillet, 成條魚上, 有埋薯蓉同菜魚既肉質非常好, 煮完都好滑, 而且外面仲有少少脆脆地, 加埋d汁, 夾得好好! 薯蓉超creamy!! 係非常好食!! 菜有蘿蔔, 茄子, 西蘭花, 青豆, 竟然仲有南瓜, surprise! 同事叫左牛扒, 分別rare & medi

我地即刻調番出一張檯先好dd...

最重要係夠晒熱! 最怕d湯拎黎只係暖暖地...

主菜揀左fish fillet, 成條魚上, 有埋薯蓉同菜

薯蓉超creamy!! 係非常好食!!

同事叫左牛扒, 分別rare & medium
全部都非常適中, rare係真係有血水的, 恰到好處!!

肉質都係非常軟, 外層仲有d燒完既脆脆地, 正!!!

甜品本來係香蕉蛋糕+雪糕, 但因為下午有同事買蛋糕返黎請大家食
結果都係揀左咖啡, 不過就唔算好好味

服務算幾好, 有一位serve我地既waiter仲識講下笑, 好親切既感覺
不過人多時就會甩look, 未必次次舉手都有人應你囉...

環境就一般有裝修既西餐廳, 因為聖誕, 所以佈置左靚好多
不過就算唔係聖誕, 佢本身裝修已經係紅磚牆 + 深色木板, 感覺都好有聖誕feel~

整體黎講非常surprise既服務同質素
不過差唔多1pm時就見到出面要排隊, 所以記得book位呀!
Set lunch menu
  • fish fillet
  • steak
2K
2009-10-31 5 浏览
31-10-2009想試呢度好耐, 今日放工後終於嚟食 lunch 了, 仲要係朋友請 坐低先來一籃熱辣辣 focaccia, 香草味一般, 好濕, 似 pound cake 多過麵包 -- 乜咁似 Al Dente (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1918736)? 不過睇完 lunch 及 a la carte 兩份 menu 後, 就發現原來呢度同 Al Dente 係同一個老闆的, 唔怪得啦 大家都叫了 $88 set lunch, 跟 soup 或 salad, 及 dessert 或 coffee / tea:Soup of the day 係 cream of pumpkin, 南瓜味道微甜清新, 質地細滑; 面頭的 croutons 帶脆, 不過我「餵相機」「餵」得太慢, 搞掂後其中一粒已浸到腍晒發晒水, 勁失策 一聽到 waitress 話 pasta of the day 係 penne 兼有 capsicum , 主菜決定唔食 pasta, 揀了 grilled ri
31-10-2009

, 主菜決定唔食 pasta, 揀了 grilled rib-eye steak -- 面頭有「網燒」痕跡, 要求的 medium rare 亦做到了, 但咬落係好韌好多筋, 肉味亦一般, 真係
Gravy 內有唔少 mushroom, 但味道太鹹, 又唔多香, 幾麻麻. 墊底的 mashed potatoes 有點「開粉」feel, 較嚡口, 薯味太淡, 唔喜歡; veggies 就以 carrot 最好食, 微燶, 軟腍又清甜
南瓜就甜而不夠腍身; eggplant 就係咁多樣最難食, 鹹得不能接受

朋友的主菜係 fish fillet, 面頭帶點脆身, 魚肉就極度嫩滑, 味道鮮而清香, 呢個好食好多!

食唔落是日 dessert, 只飲了咖啡: 幾欣賞用熱奶 serve, 但咖啡滑度一般, 可幸幾香, 而且係好 strong 的, 飲了一半就放棄 -- 無辦法, 近排好似飲得太多了...

朋友的 tea 就係 Lipton 茶包, 睇怕...

食物一般, 環境就同 Al Dente 一樣輕鬆 casual, 仲有幾有心思的 Halloween 佈置; sertvice 就 ok, 店員們唔算好友善, 但起碼係有禮貌的, 至少比 Al Dente 的不知所謂 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1939330) 好.

連加一每人約 $97 埋單, 唔貴, 不過有少少失望, 應該唔會再來了.
2009-10-31
九月中,在日本唸書的Blog友,匆匆到訪香港時,豬豬只有一餐的機會和他一起用膳。當豬豬問他想吃甚麼菜式時,答案竟然不是『隨便』或甚麼也可以,而是全部也想吃。哈哈... 可以想像他在中國旅行的兩個多星期,是多麼難過的了。於是,豬豬只好隨自己的喜好選擇了。結果不用半分鐘,就決定選擇 Cenacolo Steak & Pasta。七月中的時候,曾經打算和朋友仔到 Cenacolo Steak & Pasta 吃生日飯的,但是最後卻選了別的食肆。八月時,決定和朋友H到這裡午膳,結果發現這店的食物不錯。開始後悔七月的時候沒有到這裡來。原來 Cenacolo Steak & Pasta 是 Al Dente 集團其下的一間食肆,因此做意大利菜的水準亦不會太差。和 Al Dente Soho 相比,Cenacolo Steak & Pasta 的服務更佳。這裡的裝修和 Al Dente Soho 並不相同,但也是走較大眾化的路線。大家別看這裡光線昏暗,收費必定高仰。其實他的收費,是同區意大利餐廳中較便宜的一間,味道卻排在頭3名之內呢!Linguine Carciofi $98份量比想像中大很多。菠菜

Linguine Carciofi $98

份量比想像中大很多。菠菜做的沙律是豬豬的至愛。真的很好吃呢!最後豬豬還把它KO了。哈哈...

Spaghetti Del Pescatore $98

海鮮意粉的份量算是正常,但是海鮮的份量,卻比意粉還要多呢!超級抵食!

Grilled Baby Lab Chop $168

薯蓉吸收了羊排的味道,很不錯。可惜此時我們已太飽了。連最後的一塊羊排也不能吃掉。

我們一共點了三道菜。各人一杯飲品。最後收費(連加一服務費),合共$476。中環的意大利菜中,以這樣的食物質素和分量,收費一點也不貴。

飯後我們打算到銅鑼灣逛街。但是臨離開前的一刻,豬豬感到有點頭眩。於是就躺在梳化座位上休息。店內的職員看到後,也上前詢問豬豬的情況。當我們回應說只要躺一會就好了,他們就不再打擾,任由豬豬躺下休息。約半小時後,豬豬覺得情況好轉了,於是就和Blog友打算離開。店員見狀就上前說,不介意豬豬多休息一會,叫豬豬離開時要小心一點。

他們的服務和關懷的確讓豬豬感動。於是豬豬就回應說:『我以後還會再來光顧的。』

不知道下一次再來,會是何時呢?
Sangria,每杯$46。
Spaghetti Del Pescatore $98
Grilled Baby Lab Chop $168 (一共有三塊羊排,這是吃剩的一塊。)
2009-09-15
  • Spaghetti Del Pescatore