2022-08-22 86 浏览
早排睇有個koL介紹尖沙咀有間印度餐廳,見佢啲裝修同啲嘢食都好似幾得,所以約咗上去happy Friday,餐廳地方好大枱同枱之間都有好多位置,試咗個頭盤Palak patta chaat 老實講完全冇idea佢係啲乜嘢嚟 😂,睇真啲原來係炸菠菜葉,不過最主要係佢啲醬mix埋個味道幾特別、跟住試左個afghani mushroom,主要係一個炸芝士,不過我本人覺得膩口,自己就覺得麻麻地、另外叫咗個主菜,gosht biryani 羊肉飯,用乳酪同咖喱汁家樂羊肉飯都感覺好新鮮我覺得值得一試。
2022-08-21 61 浏览
印度餐廳對於我跟老公也比較少去,但是因為今天為特別日子,所以我倆找了一間特別嘅餐廳,發現餐廳的裝修很精緻。餐廳內有很大的空間,空間感十足,裝修也比較時尚及帶點品味。餐廳的服務員主要講英語,他們的服務態度也很好,會主動向你講解餐牌。我們也點了兩杯嘢飲,一杯為mango lazzi(右) ,另一杯為as ahi(左)Mango lazzi 的芒果味十足, 10分令人有清新的感覺,味道也不會太酸,也不會太甜,口感比較creamy,順滑,容易入口。而啤酒asahi 跟外間一樣口味另外也點了一個naan 烤餅,餐牌內其實有很多烤餅選擇,但是我選了一個比較推薦的烤餅,名叫皇室烤餅皇室烤餅在遠處送過來已經很香,芬香撲鼻,顏色也是金黃色,很受人吸引口感十分爽口及爽脆,而入口裏亦有很強烈的牛油香味,令人十分滿足有皇室烤餅當然要配設一個咖喱菜式,而我們亦都選擇點了西印度罌粟籽椰香咖喱雞($138)椰香咖喱雞內有很多咖喱醬及雞件,椰香及咖喱配合得剛好,份量充足,雙方互相輝映,為菜式加添特色,而到達印度餐廳必定會嘗試進食咖喱,這樣才算叫做到達食印度菜式。因為份量也很足夠,所以我跟老公也很滿足,不需要點太多菜式

而啤酒asahi 跟外間一樣口味

因為份量也很足夠,所以我跟老公也很滿足,不需要點太多菜式也能去滿足肚仔的需要😀😀
2022-08-20 82 浏览
以往在佐敦和尖沙咀一帶光顧過不少印度餐廳,我的朋友對印度菜情有獨鍾,碰巧我也很喜歡印度菜,所以一拍即合,這天來到尖沙咀一間隱世的高級印度菜餐廳,果然沒有令我們失望。看到餐牌有自助午餐,已經約定和朋友下次再來,畢竟香港很少有自助印度菜。餐廳內氣氛很好,寬敞整潔,很適合客人打卡,朋友點的這杯士多啤梨奶昔很大杯,酸酸甜甜很好喝🤤而我則點了芒果拉西,其實我對芒果一直都不感冒,但是芒果奶西真的太好喝了,我相信我相信就算不喜歡芒果的人喝這杯飲料也覺得好喝。這個hot mezze platter有5款小吃,而且份量不少,很適合我和朋友,可以每款小吃也品嚐一下,辣茄子很惹味,蘑菇鮮甜多汁,綠菜包飯味道很有趣,是以前從未試過的菜式,令我和朋友大開眼戒。印度菜當然少不了Naan,我和朋友點了兩款Naan,兩款都很美味,分別是butter naan和sunhari laccha Naan, 牛油薄餅香味四溢,牛油味濃郁,點上咖哩後更上一層樓,而皇家薄餅有很多穀物和果仁,配上印度獨有的香料,是坊間少有口味的薄餅,絕對值得一試。印度菜的羊肉咖哩頗負盛名,咖哩濃郁帶少許辣,羊肉肉質鮮嫩不騷,點上兩款薄餅後,很少便

印度菜的羊肉咖哩頗負盛名,咖哩濃郁帶少許辣,羊肉肉質鮮嫩不騷,點上兩款薄餅後,很少便把咖哩清光,是必點的料理之一🤤
2022-07-11
  • SunhariLachhaNaan
  • Lassimango
  • MangoLassi
2022-08-19 68 浏览
餐廳擺位疏落 環境好大坐得好舒服除左室內座位外,亦都有戶外位置🏝️呢間仲有自助餐, 可以試勻印度唔同特色菜同甜品😍.🌟 乳酪番紅花薄荷羊肉香飯 $158上枱熱辣辣🔥聞到陣陣香料味同羊羶味💕飯加左香料炒到金黃色🧡粒粒分明🍚有少少辣🌶️羊肉夠嫩 羶味食落又唔算太重怕羶嘅人都可以一試😆器具都好有特色打卡都好啱📸.🌟 牛油番茄咖哩雞 $138食印度菜當然必點咖哩🥰咖哩用左多種香料黎煮成醬汁好濃郁🤩雞件都有好多而且每件大大舊😆咖哩用黎送飯/點naan食就啱晒🥳.🌟 Plain Naan $32新鮮出爐嘅naam係另一樣必點🧡點咖哩食又唔會膩❣️.📍CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine (盈豐商業大廈) (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈4樓
餐廳擺位疏落 環境好大
坐得好舒服
除左室內座位外,亦都有戶外位置🏝️
呢間仲有自助餐, 可以試勻印度唔同特色菜同甜品😍
乳酪番紅花薄荷羊肉香飯

點咖哩食又唔會膩❣️
乳酪番紅花薄荷羊肉香飯
牛油番茄咖哩雞
2022-08-11 73 浏览
首先我哋叫咗個roasted papad,印度香脆薄餅,一隻落口脆卜卜,而且內軟!Garlic naan ,蒜香烤餅,首先烤到好脆卜卜,而且亦都有兩款,兩款分別脆既口感有唔同,所以值得一試!香辣蕃茄菠菜茸大蝦意大利扁面,首先個大蝦好新鮮,好甜,好爽口,已香辣蕃茄,好惹味,菠菜茸亦都好香,意大利扁面軟硬度適中!傳統印度菠菜茸咖喱雞,送飯一流,而且係微微嘅辣,加上啲隔離亦都非常之香,而且啲雞都好嫩滑,加上有菠菜蓉,食落口口感更加豐富!嚟到甜品,叫咗一個秘製印度甜奶球,識落口,好香嘅奶香味,加上有口感,慢慢溶化嘅同時,亦都有少少咬口,口感特別!
2022-07-26 111 浏览
呢間想食左好耐,終於約左好朋友去食夜晚,晚上呢度好舒服好有格調,環境好適合2-3個朋友一齊傾下計。店員似係印度/中東人,要用英文落單🥰 但佢地超nice!! 好用心serve!烤紐西蘭羊膝 配地中海特色醬呢個羊膝上碟既時候仲係噴哂煙,熱食超正,肉質好淋身,食落有膠質,滿滿既骨膠原feel,size都好大舊,佢原本係配極多薯蓉,然後我嘗試request 有冇得少薯蓉,改為配少少沙律/菜之類,佢地超好人,幫我配左一堆grilled vegetables 同沙律菜,真係好好人啊佢地。不過當晚佢地比較少客人,我先問,如果佢地太忙就建議唔好阻住佢地啦🥰招牌夭多里乳酪香料烤雞呢個係朋友一見到相就話要order! 果然黎到都係超正!半隻雞講緊係俾左2大隻雞髀😨 而且好入味,肉質相對乾身。另外仲有少少沙律菜同埋有個印度醬汁,辣辣地,好好食,我地仲拎個汁點naan食。皇室烤餅 番紅花、翠粟籽、杏仁呢隻naan相對比較乾身d,但係亦唔會太硬,係店員非常推介既食物。我覺得都好好食,好特別。weekend 仲有brunch buffet!! 價錢又好合理,好想黎食🥹🥹

烤紐西蘭羊膝 配地中海特色醬

招牌夭多里乳酪香料烤雞

皇室烤餅 番紅花、翠粟籽、杏仁

2022-07-26 182 浏览
以前印度公司工作, 經常都會接觸到中宗印度食品, 週年飯亦會在印度包埸。經舊同事介紹位於尖沙咀嘅CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine, buffet lunch!以前以為印度菜都係咖哩啦, 但其實’咖哩’都有好多變化同食法~餐廳空間寬闊, 全間都充滿印度色彩, 有不少印度人一個family一枱聚餐自身感覺好似去左印度當地咁, 一個lunch time走一轉印度餐廳亦有分outside同inside, 可以book枱時預早安排。buffet set 可取全部所有食物之外, 亦包一杯飲品, 包括特式飲品, 我地揀左mango lassi同埋lime soda~第一時間當然係行一個圈睇下有咩食先, 經過店員有向我簡略介紹過之後 發現,次序大概係由右至左數過去, 首先係小食, 煮意粉及包子, 之後係主菜, 再到米飯, 最後係甜品。由於菜名都係寫上印度字, 所以我都係以目測估計同真實試味先知係咩, 不過當有疑問嘅時候, 亦可以隨時問身邊嘅職員。由小食開始, 一個小脆杯放入似係穀物早餐的粒粒或片狀, 再加上醬汁, 感覺輕型又清新之後會係大鑊包子,

之後會係大鑊包子, 個人幾喜歡印度包子配上各式香料汁醬,細細件不會太飽肚;

旁邊亦有近港人口味嘅煮通粉!當然都以香料及茄肉嘅味道為主,個人對鮮茄肉一般,但此通粉即叫即煮又不錯啊。

下一步就到印式沙律,色彩斑斕,有生果,蔬菜及穀物合適素食者,同時亦有多款汁醬配搭,配出自己喜歡嘅口味。

中打後嘅都係煮食,例如咖哩角,薯仔粒,炒菜,炸雞炸魚等等,同時亦有幾盤係較稀嘅汁,就似我哋口中嘅咖哩,有辣有唔辣,有一款係青椒味辣汁,個人唔食青椒都覺得既特別又出色!

最後係buffet較少人食嘅飯…長型嘅印度米幾有咬口,個人就特別鐘意,又可以加其他汁醬,實在太多配搭想試了!

食到最後一定要試試印度甜品,說實話印度甜品係好甜好甜,略試一下就可以~但都有推介啊!就係好似麵包布甸的一款,好似再加入煉奶般,我食左兩粒😅

2022-07-03
午餐
2022-07-24 161 浏览
晚上食飯,中西意日韓,真係好多選擇📝📖但有時真係想再有D新鮮感😍最近見到有朋友去左食印度菜🇮🇳,所以決定來一點新鮮感一試呢💖-朋友介紹這暗的印度菜叫CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine 📍位於尖沙咀,屬於fine dining 的印度菜!💚💙整個環境好闊落同舒適~而且值得一讚餐牌中英對照,點餐更舒服✔️畢竟有一D印度食物的款式較少見,所以在選擇時更加容易😆而且除左印度菜,都有地中海菜的選擇呢!😚-首先,今晚想試下沙律,所以點了Nicosia Salad 🥗尼斯沙律~材料包括銀魚柳,吞拿魚,牛油果等🥑而且好大份,仲有好多沙律菜、蛋同蕃茄等🥚🍅材料超滿,大份又健康!鍾意食沙律的朋友必點💚而且吞拿魚及牛油果這組合好夾又好食!😋食完呢個沙律已經好飽! -另外,由於真係唔太餓,又想試下DIP唔同醬😛所以點了健康有益的Mediterranean Dips Hummus🥣係鷹嘴豆醬!鷹嘴豆 一向健康有益🧡但唔選多地方可以食到~好味的選擇,而且選了土耳其麵包🥯食落好順口又有特色~我覺得想試下新食物的朋友要試呀!🔖-最後,當然要點印度菜試,點了Samosa
晚上食飯,中西意日韓,真係好多選擇📝📖
但有時真係想再有D新鮮感😍
最近見到有朋友去左食印度菜🇮🇳,
所以決定來一點新鮮感一試呢💖
位於尖沙咀,屬於fine dining 的印度菜!💚💙
整個環境好闊落同舒適~
而且值得一讚餐牌中英對照,點餐更舒服✔️
畢竟有一D印度食物的款式較少見,
所以在選擇時更加容易😆
而且除左印度菜,都有地中海菜的選擇呢!😚
尼斯沙律~材料包括銀魚柳,吞拿魚,牛油果等🥑
而且好大份,仲有好多沙律菜、蛋同蕃茄等🥚🍅
材料超滿,大份又健康!
鍾意食沙律的朋友必點💚
而且吞拿魚及牛油果這組合好夾又好食!😋
食完呢個沙律已經好飽!
另外,由於真係唔太餓,又想試下DIP唔同醬😛
係鷹嘴豆醬!鷹嘴豆 一向健康有益🧡
但唔選多地方可以食到~
好味的選擇,而且選了土耳其麵包🥯
食落好順口又有特色~
我覺得想試下新食物的朋友要試呀!🔖
最後,當然要點印度菜試,點了Samosa chart💛🧡
係祕製乳酪醬咖喱薯角配羅望子酸甜醬及薄荷醬🍴
上菜時被顏色驚豔到🌈
好靚好鮮色, 配上薯角偏向酸甜🍋🍊🍐
帶有少少的澱粉質同開胃的味道,
口感同味道有別於平日所想像🪐
但食落都係易入口,同埋好特別~
好值得試一下呢🫧
飲品方面,點了Mango Lassi🥭
滿滿的芒果味,相對會偏甜😜
鍾意芒果的朋友一定要試!
好特別的食物體驗,環境舒適💙🤍
而且食物份量好足夠✅
想來點不一樣的朋友值得一試,來一點新鮮感呢💗
2022-07-21
2022-07-24 1233 浏览
<<Very Fine 的印度Fine Food >>重口味的我好鍾意食東南亞菜式,平日去食咖喱多去小店,今日就帶媽咪試試印度fine food.😋.餐廳佈置非常精緻,一入餐廳就見到好金的吧枱,燈光昏暗卻帶金光閃閃的裝飾及掛畫, 整體氣氛浪漫,有別於平時食東南亞菜黃暖熱鬧的感覺。.🟥Sindhi Gosht 西印慢煮羊肉咖喱 🥘 $158 🟧標示🌶️ 🌶️ 但其實偏椰汁,帶荳蔻香葉獨有香氣,後勁先會有少少辣,味道唔似港式/馬拉咖喱咁刺激帶鹹。而羊肉炆得非常入味軟嫩,唔鞋唔乾,十分惹味.✨!! 必食推介 !!✨🟨 皇室烤餅 🌮 $48 🟩平時食咖喱一定要薄餅啦!✨超級推介✨呢道薄餅✨食唔停口。表面有脆芝士,而脆脆下係酥香柔軟的千層薄餅, 帶有蕃紅花,罌粟籽及杏仁,酥軟下帶點果仁口感,整體帶少少甜,所以單食已經好好食💯反而加咖喱會蓋咗薄餅的原有味道.🟦Classic House Kebab 🍖 $158 🟪餐牌上寫tandoori 3式 有免治半肉卷及自家製芝士球。開頭以為有3個item, 但上菜只見免治羊肉卷(不過店員話啱的),但食落又真係混合咗雞肉味&芝士香
<<Very Fine 的印度Fine Food >>
✨!! 必食推介 !!✨
🟨 皇室烤餅 🌮 $48 🟩
🟦Classic House Kebab 🍖 $158 🟪
餐牌上寫tandoori 3式 有免治半肉卷及自家製芝士球。開頭以為有3個item, 但上菜只見免治羊肉卷(不過店員話啱的),但食落又真係混合咗雞肉味&芝士香!!唔通真係三合一?🤣一路食肉汁係咁滴,仲帶少少香料味,而辛辣慢慢滲出黎,係辣椒的攻,配上薄荷醬甜甜地可以解辣,仲突顯羊肉味添,一d 都唔臊。
⬛茅屋芝士球🧀洋蔥蕃茄腰果蓉奶油咖喱 $128⬜
超好味💓可能有洋蔥及腰果蓉的加持,蕃茄汁好香甜同食到鑊氣,之後先會有似咖喱的甜辣。而芝士球其實係芝士粒,creamcheese 口感,唔濃烈的芝士味但帶酒香(可能發酵過),所以食落一d 都唔漏,我係全清!😆
🟫印度甜奶球🥛 🟫
曾經聽過朋友試過呢道甜品,見到餐廳有,即點試試。好似吸咗花奶的濕水海綿🤣講真有d 甜,但你又唔會抗拒呢個味道,good try
飲品🍸
✨Dilli Kesari
上次另一餐廳試過覺得好獨特但難接受,特別提醒媽咪,不過佢依然好熱心想試一試,結果佢愛上了🤣但呢間餐廳製作嘅比較易接受,先有檸檬梳打味,然後有胡椒及香料氣,其後會有少少鹹及薄荷葉嘅清新,非常有層次,好新鮮嘅人可以一試。
睇睇menu 原來餐廳唔止供應印度菜,仲有地中海菜,下次可以過嚟試第樣啦🥰

• 新德里懷舊三式小食拼盤
放假最好就係周圍去遊食陪屋企人去尖咀覆診,之後行到寶勒巷,有印度哥哥派單張,見好耐無食過印度菜,就上去食個午餐吧😅以前去重慶大廈食印度菜,總會聞到好大陣味道😅呢度一啲都聞唔到,而且餐廳擺設除左好印度風外,亦都好乾淨及坐得好舒服,卡位幾張大梳化,又有cushion, 好有家的感覺👍🏻不但室內座位外,亦都有戶外位置👍🏻侍應大多數是外籍人士,全程用英語落單,唔太識講英文都唔緊要,餐牌係中英對照,落單手指指都可以😝天氣太熱,飲番杯有氣Sparkling,舒服晒呢度食物質素都幾高,色香味俱全🤤🤤Margherita Pizza🍕材料有水牛芝士,配上濃郁蕃茄醬及淡淡羅勒香氣,而薄餅底脆卜卜,熱辣辣外脆內軟,加埋有拉絲效果😋雜菌雞肉忌亷意粉:雖然好簡單既意粉,不過好好食麵條軟硬適中,再撈埋濃濃忌亷,已經好入味🤤🤤再加上雜菌雞肉,咬感豐富😋Lachha Paratha: 平時食印度餐都會點傳統印度薄餅,今次試試呢個印度手抓餅,都幾香口,外酥裡面軟層次多👍🏻另外亦都叫左個蔬菜類點呢個手抓餅👇🏻Bhindi Masala(秋葵洋蔥蕃茄) : 秋葵爽口之餘,配上蕃茄濃郁味道,酸酸甜甜,點埋手抓餅好夾🤤🤤
放假最好就係周圍去遊食

天氣太熱,飲番杯有氣Sparkling,舒服晒

呢度食物質素都幾高,色香味俱全🤤🤤
Margherita Pizza🍕

雜菌雞肉忌亷意粉:
雖然好簡單既意粉,不過好好食

Lachha Paratha:
2022-07-19
嚟緊有六合彩金多寶🤑同男朋友計劃要去寶勒巷嗰間全港最旺嘅投注站🤪入手幾張六合彩飛🤭買完六合彩飛之後~發現隔離橦大廈有間隱世上樓由印度人開嘅印度菜👳🏽‍♂️👳🏽‍♀️最近食得清淡咗啲!突然想食啲刺激味蕾嘅食物😋同男朋友想法一樣!一拍即合🤝🏻即刻衝上去品嚐正宗印度菜😆餐廳地方幾大 分室同內室外兩部分👍🏻最近天氣咁熱🥵我哋當然就坐係入面嘆住冷氣食印度菜啦🤗餐牌款式有好多 睇到我地眼花撩亂😵‍💫不過最後都係決定試下傳統印度菜野😋咁先食得出餐廳嘅真功夫!CARAT Butter Chicken🐔 $138食印度菜當然唔可以錯過佢哋嘅Butter Chicken咖喱雞啦🥰我就最鐘意用Naan配搭咖喱一齊食🍛所以蒜香烤餅就一定要叫埋!另外order咗個平時好少見到嘅小茴香籽烤餅😋點咖喱一齊食都唔錯👍🏻🐔咖喱雞唔算好辣🌶加左洋蔥同蕃茄🍅甜酸辣 辣酸甜混埋一齊♻️三者味道互相合作令印度香辛料嘅味道充斥住口腔👅凝而不散!雞肉全部都冇骨😍啱晒我哩類怕骨嘅懶人😂而且雞肉超!級!嫰!滑!唔會嚡口😋食到我哋一直唱“Chiki(🐔)Chiki(🐔) Ban(棒)Ban(棒)”呀👍🏻明就明 唔明就派對咖孔明🤣Garlic

CARAT Butter Chicken🐔 $138

Garlic Naan🧄 $38
蒜香烤餅一上枱就俾佢嘅香蒜味震撼到🤯重蒜香熱辣辣新鮮出爐🔥外皮脆卜卜🤤咬落去就俾蒜香攻陷味蕾☺️本身味覺已經岌岌可危嘅戰況🍛加埋咖喱雞嘅助攻😎得返舉手投降嘅選擇🙌🏻身心都被美食所俘虜😆而家回憶起都回味無窮!

Ajwani Lachha $48
小茴香籽烤餅反而唔似naan🤔有少少似roti感覺!一層又一層嘅薄餅配上小茴香籽獨特嘅香氣😄食落味道都唔錯!不過我哋都係鐘意蒜香烤餅多啲🧄所以之後再encore嗌一個🤤

孜然香料煮薯仔🥔 $108
哩道菜極其令人驚艷🤯薯仔炆到溶晒嘅同時🤤孜然同其他香料滙聚一堂!盡得印度菜嘅精粹👍🏻香料好成功咁打入薯仔嘅內部🎯舊舊都入晒味😝同時又唔會覆蓋左薯仔本身嘅薯仔味道🤔平衡掌握得好好味😋

椰子雪糕 🥥 $58
最後甜品時間就叫左芒果lassi🍹同椰子雪糕🍦椰子雪糕充滿椰子味不但之🥥仲食到佢有椰絲溶入雪糕裡面!食完我哋不得不佩服咁講句“好野(椰)呀!”👍🏻

芒果Lassi 🥭 $68
Lassi係印度菜常見嘅飲料!用新鮮生果加乳酪製成🥛哩到嘅做法都係用新鮮芒果汁加乳酪😝入口酸甜 食完濃味野飲返啖特別清爽!另外不得不提餐廳好有心思💕用芒果汁拉花拉返個舖頭名出黎😆連芒果lassi都做到拉花效果🌸真係意想不到!

好慶幸我們買六合彩都能夠遇上哩間高質嘅印度餐廳!如果今期咁lucky中埋六合彩就好啦🙏🏻到時要包起間餐廳宴請咁多個支持我們嘅朋友仔先得👯🏻‍♀️Like者有份😝👍🏻
2022-07-20 73 浏览
最近睇緊有咩好食又特別既brunch食,就見到原來尖沙咀既印度地中海餐廳 Carat 推出左印度及地中海風情週末及假日自助餐喎。咁岩七月去成人仲有優惠價$288 (原價$328),即刻約埋朋友去啦。餐廳環境相當靚,staff都好nice。今次既印度菜式自助餐係由曾經任職孟買君悅酒店既印度大廚主理,可以見到各款食物用左多款香料,搭配印度既常用食材,有勁多款頭盤,小食,慢煮咖哩,仲有唔可以錯過既印度烤餅,燒肉同芝士等等。咖喱魚,免治羊肉串,辣炒大蝦同黑胡椒醬雞我地都好推介。唔食肉既朋友亦都有多款沙律同印度素菜例如秋葵洋蔥咖喱可以選擇。其中一款十分好味既千層麵Lasagne 就係用各款蔬菜製成,我同朋友都encore左幾次😂。紅黃綠色既咖喱都齊哂,怕辣既朋友可以逐少逐少拎返去試下味先。印度甜品好少地方食到,宜度都有d地道d既甜品例如摩洛哥果仁蛋糕,果仁蜜餅,同螺旋形既炸甜品Jalebi可以食到,味道又唔錯喎。餐廳仲有一個戶外花園,雖然最近天氣比較熱唔會坐出去,但環境優美,仲可以即場睇到廚師示範印度街頭小食例如pani puri既泡製流程,相當特別。飲品方便就梗係要飲mango lassi啦,

咖喱魚,免治羊肉串,辣炒大蝦同黑胡椒醬雞我地都好推介。

飲品方便就梗係要飲mango lassi啦,面頭有餐廳精美既logo😂,飲落味道濃郁又勁香芒果味。

2022-07-17 1031 浏览
近來都甚少搵到同食到東南亞菜式,當然只需要用一用手就可以搵到唔少優質選擇。不過如果想一個價錢食盡晒咁多樣嘢食嘅話咁當然都係以放題或者自助餐形式就最好啦。😋就好似今次食嘅依間Carat咁,見佢哋推出印度及地中海風情自助餐,只需要一個價錢就已經可以享用到正宗嘅印度及地中海美食,而出邊係一個花園露台,印度廚師喺環境一流的戶外花園🥰,即場示範印度街頭小吃的泡製流程,讓食客體驗印度🇮🇳飲食文化。難得喺香港亦都甚少溫度咁多選擇而且夠晒正宗嘅印度菜,所以亦都係一個好好嘅新嘗試😗因為擔心假期人流多,所以都有預早幾日訂枱😌訂枱嘅時候,可以同侍應用簡單英文對答,佢哋都好熱心好客氣👍🏻入咗嘅時候都已經感受到印度及地中海風情,店員安排我哋坐近自助區旁邊,真係好方便🤣香烤茅屋芝士— 🧀可以實現芝士自由絕對係少少芝士愛好者嘅夢想,而呢一個就係茅屋芝士嘅天堂,🧀會見到一大盤嘅茅屋芝士每一粒都係大大嚿嘅正方體,🧀呢個食落去其實就冇mozerella 或者車打芝士咁厚重咁膩,🧀餐廳除咗用烤嘅方法之外仲包上自家嘅醬料,味道會更豐富🧀咖喱雞肉香飯 配咖喱辣椒汁— 🍛食印度菜當然唔少得各式各樣嘅咖喱啦,🍛而呢一個咖喱雞肉奶味

香烤茅屋芝士

咖喱雞肉香飯 配咖喱辣椒汁— 🍛食印度菜當然唔少得各式各樣嘅咖喱啦,🍛而呢一個咖喱雞肉奶味相對就重啲,🍛辣味就喺即將完結嘅時候就會慢慢咁滲出來,🍛另外再配上非常有特色嘅印度飯,🍚除咗顏色各有不同之外仲要係粒粒分明每一條都喺長身,💛, 至於雞肉當然因為長時間浸咗係咖喱再加上調味之後已經上晒色,🍛伴隨嘅就係充滿咖喱味道嘅雞肉🍖
咖喱雞肉香飯

北印度香料阿姆利則魚— 🐟一條條嘅炸魚亦都係印度菜嘅常客,而佢哋所整嘅炸魚就唔係用鱈魚,反而沿用返家鄉嘅特產阿姆利則魚,🐟特色就係魚肉經過油炸之後仍然保持咁濕潤,冇鱈魚咁一片片分明不過仍然有結實嘅肉,🐟至於外皮當然亦都唔淨係脆漿咁簡單,包左一層咖喱醬,🍛咁就可以唔使點汁嘅情況之下都仍然感受到咖喱炸魚柳嘅感覺,🐟當然旁邊有咁多款嘅咖喱亦都可以每一款都點一下睇吓邊一款咖喱最啱自己口味😂

爐燒特色乳酪雞— 🐔呢一款香料雞主打嘅就係香料嘅運用,🇮🇳喺燒雞嘅基礎上面再包上乾身嘅咖喱同埋有少少咖喱粉,🍛就好似醃製一樣隨着烹調時間越長時間越耐咁就會更入味更香濃🐔

馬沙拉咖喱烤雞— 🍛馬沙拉係一種由多種香料混合起來的調味料整成嘅咖喱。😋整體嘅質感都係偏乾身糊狀。🍛至於味道嘅話就會以大蒜、薑、洋蔥及以印度辣椒製成嘅醬。🍛所以整體嘅味道係又濃又有少少辣,🌶用嚟點飯食或者一點薄餅絕對係一流🤤
馬沙拉咖喱烤雞

孟買脆脆— 🟠可能睇啲社交網站都會知道脆球絕對係印度嘅一大小食,炸好嘅脆球每一個都乾身脆卜卜,😝食嘅時候員工就會先喺頂頭開一個窿,之後放入拌薯仔,🥔另外再比多一倍選擇用嚟喺食嘅時候擺入幾羹酸汁,😗即刻邊度係一個幾新奇嘅開胃菜 🟠
孟買脆脆

烤咖喱土豆泥煎餅— 🥔印度菜都會有煎嘅時候,亦都係對薯仔呢一個食物有多一重嘅烹調方式,🥔將咖喱土豆一煎煎到係深黃色,唔使再加調味都已經聞到咖喱嘅香味,🍛至於裏面當然就係熱辣辣嘅薯仔蓉,🥔如果係作為街頭小食絕對係一流🤤
烤咖喱土豆泥煎餅

鮮奶布甸— 🍮除咗咖喱同埋脆球出名之外,甜品亦都係印度嘅一大特色,🥛呢一個鮮奶布甸驟眼睇就好似同我哋喺甜品店嘅一樣,🥛食落口嘅感覺就真係有些少唔同,🍼係會感受得到成個布丁都結實啲,🍮而且都有一定嘅黏性,奶味依然係充足,🥛通常印度甜品俾人感覺都係好甜,呢一個就出乎意料甜度適中啱啱好🥛
鮮奶布甸

Mango Lassi— 🍹飲品之中以芒果Lassi呢一個最為出名,🥭非常濃郁嘅好似乳酪質地再配上甜嘅芒果,🥭絲毫都感覺唔到酸味,🥭非常飽滿而且喺喉嚨裏面到有拖延嘅甜味感,頓時就真係感覺去咗印度一樣🥭

香烤茅屋芝士
鮮奶布甸
  • Lassi mango
  • CARAT TANDOORI CHICKEN
2022-07-12 118 浏览
有時候會想吃一些不同國家的菜式,印度菜亦是我最愛之一。放工突然想食印度菜,在網上找到這間餐廳似乎不錯便來了🤣這裏環境給人一種很高級的感覺,燈光柔和,還有室外的座位,是個約會的好地方呢😝食印度菜一定不可少得印度薄餅,平時一般會吃原味或是蒜蓉薄餅,但這次看到皇室薄餅,很是特別的,便點了這款薄餅。這款薄餅加了一些香料:番紅花、罌粟籽、杏仁等,味道是香辣的。食印度薄餅當然要點咖喱吃啦☺️人間一大美味之一😋😋這款牛油咖喱不會很辣,是少許甜甜的帶點椰香味,雞件嫩滑,啖啖肉的很是滿足。兩個人吃不想太濟,於是便選擇了沙律,食材份量很足呢!有水牛芝士、沙律菜、菠蘿片、雞肉卷、青瓜、蕃茄、烚蛋、橄欖等。菠蘿片很鮮甜,並不是罐頭的那種,這個很讚呢👍🏼天氣這麼熱,當然要喝點冷的消消暑🤣這款芒果拉西在印度菜並不陌生啦,芒果味濃,是乳酪飲品,也似奶昔,非常解辣。
皇室烤餅

牛油咖喱雞
廚師精選沙律
Mango lassi
2022-07-11 68 浏览
📍尖沙咀印度風情自助餐‼️• $288任食3.5小時🤩 -- CARAT Fine Indian & Mediterranean Cuisine🥘🇮🇳·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_印度菜=======================Carat位於尖沙咀寶勒巷,係一間佔地2000平方呎嘅印度菜餐廳~菜式係由曾任職孟買君悅酒店嘅大廚主理,最近佢哋推出weekend brunch buffet,$288就可以任食各款印度美食如頭盤小食、咖哩肉類、naan等等😙👍🏻而且仲每人包一杯特飲呢!時間係由中午12:00-3:30💖------------------------------⭐️Indian Brunch Buffet $288/per head第一次食印度菜嘅buffet!!幾有新鮮感~😻前菜方面,有pita read配有唔同調味嘅鷹咀豆泥,仲有各款沙律等等~我就最中意一款煙燻味嘅鷹咀豆🤩主食方面,有各款蔬菜、南北印度咖哩肉類如雞、羊、魚柳等等~butter chicken帶微辣,加
#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_印度菜
=======================

第一次食印度菜嘅buffet!!幾有新鮮感~😻

主食方面,有各款蔬菜、南北印度咖哩肉類如雞、羊、魚柳等等~butter chicken帶微辣,加埋印度黃薑飯或者配naan一齊食好惹味😙另外我自己都好中意paneer tikka,係香烤茅屋芝士,帶少少煙韌同奶香🍼

除此之外,喺outdoor位置仲有廚師即製小食,其中一款係risotto ball再淋上醬汁,口感酥脆👍🏻

湯品方面,當日係西蘭花湯,飲落清新唔會有草青味😙

甜品方面,有rasmalai、baklava、水果😙rasmalai係甜奶球,係浸住甜牛奶,食落口感有啲似煙韌嘅麵包,幾得意😂baklava係千層酥,中間夾住混合堅果粒嘅蜜糖,都幾甜下,個人就麻麻哋🙈

飲品嘅mango lassi質感濃稠,唔會太甜,比較適合香港人口味😻
整體嚟講食物種類豐富,而且味道有一定水準!店員嘅服務態度都唔錯,會keep住幫手換碟斟水同問下客人意見,都可以一試呢😛
賣相:3.5/5
味道:4/5
性價比:4.1/5
推介度:4/5
店舖資料
名稱:CARAT Fine Indian & Mediterranean Cuisine
地址:尖沙咀寶勒巷盈豐商業大廈 4 樓
前往方法:尖東站N2出口