2016-03-14 139 浏览
有榴槤口味的食物KAT KAT都不會放過,半年前起在香港人氣高企的半熟芝士撻,推出了新變奏——榴槤味,榴槤迷當然不能錯過啦!除了原味的半熟芝士撻,Candy Shake就額外推出香芋、綠茶、芝士烤薯口味,作為榴槤迷,當然是吃榴槤味啦!榴槤味十足!!都做到BAKE一樣高身賬卜卜,仲有半熟芝士撻滑溜creamy的質地,榴槤餘韻久久不散,十分滿足!不用排隊等1,2小時,就食到榴槤味半熟芝士撻,值呀!KAT KAT覺得榴槤芝士雪糕的榴槤味更強烈!每一口都是香滑的貓山王榴槤,完全和雪糕融合呀!Candy Shake以糖果為賣點之一,雪糕灑上珍珠糖果及朱古力漿,唯一是芝士味不重,榴槤味太香太突出嚕~連吃兩款榴槤小食,還得來一杯飲料,本來打算榴槤吃太多,怕自己會膩,就選了宇治抹茶芝士奶昔 (HK$28)。宇治抹茶芝士奶昔帶抹茶香,還有星星朱古力賣相加分,但味道有點酸,食完兩款榴槤甜品,飲一杯非榴槤飲品,難免有點失落,作為忠實榴槤迷,食幾多榴槤食品都不會厭架!下次還是飲埋「貓山王芝士奶昔」,一次過食哂三款榴槤食品,滿足對榴槤的慾望啦!XD
有榴槤口味的食物KAT KAT都不會放過,
榴槤迷當然不能錯過啦!
除了原味的半熟芝士撻,
Candy Shake就額外推出香芋、綠茶、芝士烤薯口味,
作為榴槤迷,當然是吃榴槤味啦!
榴槤味十足!!
都做到BAKE一樣高身賬卜卜,
仲有半熟芝士撻滑溜creamy的質地,
榴槤餘韻久久不散,十分滿足!
不用排隊等1,2小時,就食到榴槤味半熟芝士撻,值呀!
貓山王榴槤芝士雪糕
KAT KAT覺得榴槤芝士雪糕的榴槤味更強烈!
每一口都是香滑的貓山王榴槤,完全和雪糕融合呀!
Candy Shake以糖果為賣點之一,
雪糕灑上珍珠糖果及朱古力漿,
唯一是芝士味不重,榴槤味太香太突出嚕~
宇治抹茶芝士奶昔
連吃兩款榴槤小食,還得來一杯飲料,
本來打算榴槤吃太多,怕自己會膩,
就選了宇治抹茶芝士奶昔 (HK$28)。
宇治抹茶芝士奶昔帶抹茶香,
還有星星朱古力賣相加分,
但味道有點酸,
食完兩款榴槤甜品,飲一杯非榴槤飲品,難免有點失落,
作為忠實榴槤迷,食幾多榴槤食品都不會厭架!
下次還是飲埋「貓山王芝士奶昔」,
一次過食哂三款榴槤食品,滿足對榴槤的慾望啦!XD
2016-03-13
貓山王榴槤芝士雪糕
2016-03-13 151 浏览
candy shake:芝味創意芝味吸引的一個角落芝士竟然可以同糖果奶昔變為一體你以為係oreo奶昔咩,其實芝士味更濃你以為係綠茶雪糕咩,其實除了入口一陣陣綠茶香之後都所有內涵都係芝士的氣息沒有想到的MATCH層次也很多,而且味道到位基本上當下午茶吃,這個價位,有這種奇趣十分抵食!
candy shake:芝味創意
芝味吸引的一個角落
芝士竟然可以同糖果奶昔變為一體
你以為係oreo奶昔咩,其實芝士味更濃
你以為係綠茶雪糕咩,其實除了入口一陣陣綠茶香
之後都所有內涵都係芝士的氣息
沒有想到的MATCH
層次也很多,而且味道到位
基本上當下午茶吃,這個價位,有這種奇趣
十分抵食!
2016-03-10
2016-03-12 191 浏览
有次冇意中見到飲食雜誌話旺角有間奶昔店係用糖果黎做,聽到係糖果奶昔真係第一次,於是就去試一試!店入面有30種糖果或朱古力任你揀,仲好似夾糖咁一格格放晒各種糖果或者朱古力。咁鍾意榛子口味嘅我,當然就試下佢店長推介既金箔金莎奶昔($28)啦~~店員係用金莎朱古力加自家製既奶昔放入攪拌機打碎成。第一啖已經飲到本身個陣金莎味,再飲落去好重榛子味,面頭有幾粒脆脆,好有咬口,配埋香濃軟滑的奶昔,味道唔算太甜,口感豐富,仲有果仁碎同朱古力味,真係好似食緊金莎咁呢!另外我還見到有大熱的半熟芝士撻,除了原味,還有半熟藍莓芝士撻($18)。半熟藍莓芝士撻一口咬下味道帶少少酸,感受到芝士流心的感覺,中和了芝士的漏。濃濃的芝士中帶粒粒新鮮藍莓口感,牛油皮香脆,正宗皮薄餡靚食,完整個都不覺膩。
金箔金莎奶昔
半熟芝士撻
半熟藍莓芝士撻
金箔金莎奶昔
半熟芝士撻
半熟藍莓芝士撻
2016-03-11 173 浏览
行過呢邊見開左間芝士撻, $18一件, 見有少少肚餓就即管入去買件試試! 入到店內, 見到有好多芝士撻放喺度, 撻既SIZE都唔細喎, 大過崇光嗰間既芝士撻 而且呢度既芝士撻有好多口味! 第一次吃就當然試試原味先啦! 原味芝士撻賣相唔差, 點知買完拎上手先發覺原來件撻唔熱的, 只是有點暖的..一咬落口第一個感覺係撻皮太硬, 唔鬆化..撻皮都係曲奇皮, 但比較薄身同埋唔太重牛油香味. 對撻皮有點失望, 造得麻麻地.芝士餡方面..質地算幾滑, 但略為太稀 有點水汪汪感覺..唔屬於正宗"半熟"既口感...用既芝士亦都太酸..出黎個效果係芝士味唔夠香濃同埋味道會偏酸. 不過不失. 總括而言..呢一間既芝士撻唔係我杯茶個人黎講都係鍾情半熟工房既版本..下次都係食番佢地既半熟芝士撻穩陣啲..不過我下次有機會都會試下呢一間既主打-奶昔嘅!
 而且呢度既芝士撻有好多口味! 第一次吃就當然試試原味先啦!

總括而言..呢一間既芝士撻唔係我杯茶
不過我下次有機會都會試下呢一間既主打-奶昔嘅!

原味半熟芝士撻
2016-03-10
外卖自取
昨天路過旺角的「食街」,萬綠叢中一點紅,見到一間在店門口擺放令人亮眼的撻類,更聞到好香的焗撻味道,就停下來看看! 進店後,發現原來這間食店不止有亮眼的焗撻,還不甜點蛋糕、馬卡龍等,最特別係有十多二十款不同的口味奶昔,都是以不同牌子的朱古力及糖Crossover製作的!看吧看吧!是否好吸引呢?所以我就跟男友買了原味芝士撻及香芋味芝士撻試試!其他口味還有抹茶、焗薯、榴槤等,一個價錢HK$18-25不等! 食內牆身也擺放好多糖果,好Colorful! 原味芝士撻焗到脹卜卜,金黃色的芝士撻,令人有想一口咬下去的衝動!而撻皮是曲奇皮的!一口咬下去!撻是微溫的,曲奇皮好脆身,而芝士餡是半流心的,芝士味濃,但不會太'so',芝士味剛剛好,怕太膩的人食應該都覺得OK易接受的! 香芋芝士撻好特別的口味,好像也是第一次見,愛試新野的就買了它!跟原味一樣是曲奇皮,好脆口! 相反香芋芝士餡就焗得熟一點,不是太流心,微微的的香芋味,中間帶點芝士味,比起原味的芝士味淡一點,但食完口中有點芝士酸味,可能香芋跟芝士味有點不夾,還是不錯,不過原味比較好味!後記:近來芝士撻盛行,喜歡芝士的朋友可以

看吧看吧!是否好吸引呢?

所以我就跟男友買了原味芝士撻及香芋味芝士撻試試!

食內牆身也擺放好多糖果,好Colorful!

原味芝士撻

香芋芝士撻
好特別的口味,好像也是第一次見,愛試新野的就買了它!
跟原味一樣是曲奇皮,好脆口!

後記:

近來芝士撻盛行,喜歡芝士的朋友可以一試!
2016-02-27
2016-02-19 350 浏览
抹茶芝士撻 ($18)呢個撻都幾大個,所以18蚊都吾算好貴。半流心既芝士餡好正,芝士味幾濃,系偏向酸既果種。以一個普通芝士撻黎講,呢個質素吾差。不過,以一個抹茶芝士撻黎講,呢個系完全吾合格😞 好失望,抹茶只系得個色,一d抹茶味都食吾到。系食完成個撻之後,先感覺到個口有少少抹茶味😩呢個,食一次就夠。食番原味好過。
抹茶芝士撻 ($18)

呢個,食一次就夠。

食番原味好過。
抹茶芝士撻
2016-02-19
2016-02-18 286 浏览
當日買了一杯飲品外加一個芝士撻先評味道芝士撻有射燈照是微暖的,入口時覺得味道還好雖然都是沒有流心但尚有一些軟軟的微流質感芝士味會比平日的芝士偏酸些少撻皮微脆有點硬,沒有軟下來不過吃下去第三口時就已經感到甜膩加上撻皮的牛油味過重,一件來說已經很飽整體甜膩感過重而飲品是麥提莎奶昔,很濃稠恕我不能準確地形容味道甜,都有一些奶味吧然後麥提莎呢?喝不出,朱古力味都不多的確喝完都不覺甜膩,不過又是頂肚之物再者,店員的態度讓我白目店內的音樂太大聲,收銀位置與客人有一點距離要求店員多說一次後他已經黑面,最後更收錯錢明明有優惠的套餐變成無優惠無意再光顧了
當日買了一杯飲品外加一個芝士撻
先評味道
芝士撻有射燈照是微暖的,入口時覺得味道還好
雖然都是沒有流心但尚有一些軟軟的微流質感
芝士味會比平日的芝士偏酸些少
撻皮微脆有點硬,沒有軟下來
不過吃下去第三口時就已經感到甜膩
加上撻皮的牛油味過重,一件來說已經很飽
整體甜膩感過重
而飲品是麥提莎奶昔,很濃稠
恕我不能準確地形容味道
甜,都有一些奶味吧
然後麥提莎呢?喝不出,朱古力味都不多
的確喝完都不覺甜膩,不過又是頂肚之物

再者,店員的態度讓我白目
店內的音樂太大聲,收銀位置與客人有一點距離
要求店員多說一次後他已經黑面,最後更收錯錢
明明有優惠的套餐變成無優惠
無意再光顧了
2016-02-11 211 浏览
其實我好少去旺角食嘢,不過咁啱要整電話保護貼,所以就去咗。唔知點解,我對嗰啲魚蛋大腸真係零興趣,都搵咗一陣先搵到間特別啲嘅可以食個下午茶。估唔到芝士撻熱潮真係好勁,重要開始進化有唔同口味,今次就俾我見到有藍莓味嘅芝士撻。整個撻都唔錯,芝士心都好gooey,藍莓味都幾出,因為有藍莓果醬,成件事同食藍莓cheesecake 差唔多, 只係呢個係暖嘅,同埋啲芝士係軟嘅。個撻皮都幾好,係我最鐘意既牛油皮,佢地做得好好,香脆得嚟又唔太漏,增加咗成個撻既層次。18蚊,不過不失。
其實我好少去旺角食嘢,不過咁啱要整電話保護貼,所以就去咗。

18蚊,不過不失。
2016-01-30
2016-02-11 265 浏览
28 DEC 2015/ MK旺角登打士街有好多美食就係人都知,但好多本地小店壽命都不長,舊店轉眼又變成新店。每次經過candy shake門口,都被佢地的裝潢吸引,實在太夢幻啦~~~(對於我呢啲細個想住糖果屋既傻妹黎講xd) 入面有好多唔同類型的糖果,好多都係日本糖,有果味,奶味重啲的都有,太多款式選擇,真係好難揀。 話雖如此,我都係很快揀左佢地重點推介既金莎奶昔,加9蚊要多一件芝士撻。total 36蚊。服務員做事都相當被動,都唔會講多謝的,不過我都無所謂的,但我俾錢時都同佢講係拎走,佢地係唔會幫你將個撻入袋的,要自己入袋,奶昔就好像沒有膠袋,一定要手拎住杯飲品,其實都幾狼狽,係店內食會方便點。店內環境很漂亮也很舒適,但沒有座位,是典型的外賣店,只有數個企位,我去到公園坐下慢慢食,芝士撻不暖,撻皮受熱不均,樣子不太好,而芝士餡不是多到流心的,帶點酸味的芝士餡較濃稠,不太幼滑,整體沒有驚喜,不差,但9蚊一個性價比頗高,如果以原價購買就不值得了,相信店家也頗懂得做生意呢。金莎奶昔可以算是signature drink嗎?很濃郁的榛子味,完全沒有用多餘的水溝淡的味,是真材
28 DEC 2015/ MK

店內環境很漂亮也很舒適,但沒有座位,是典型的外賣店,只有數個企位,我去到公園坐下慢慢食,芝士撻不暖,撻皮受熱不均,樣子不太好,而芝士餡不是多到流心的,帶點酸味的芝士餡較濃稠,不太幼滑,整體沒有驚喜,不差,但9蚊一個性價比頗高,如果以原價購買就不值得了,相信店家也頗懂得做生意呢。金莎奶昔可以算是signature drink嗎?很濃郁的榛子味,完全沒有用多餘的水溝淡的味,是真材實料的感覺,咀嚼奶昔的小顆粒,是有些果仁的味道,層次豐富,飲完十分飽肚,而且不太甜也不太膩,不錯。
  • 半熟芝士撻
2016-02-02 433 浏览
今天約咗妹妹去油麻地食lunch,去食飯前路經了一間《candy share》,這間小店除了賣糖果、蛋糕及飲品外,都有售賣各款不同口味的芝士撻,例如有藍莓、榴槤、原味等…讓我好奇來一試品嚐下萊士撻再去食飯啦!半熟綠茶芝士撻$18~一咬開個撻皮都挺身好脆,可是沒有牛油香,可是芝士味及綠茶好弱,不過吞噬後都有少許綠茶微甘味,整體水準真是好麻麻。半熟日本芝士烤薯~最後試多個鹹食,撻面是有焗過的芝士,食落都好夠熱,芝士味都還可以,有一片片已切開的薯仔片,都是一樣,內餡的芝士晤夠濃郁及晤夠香口。
2016-02-02
2016-02-01 270 浏览
今日係Candy Shake 買左貓山皇榴蓮芝士撻,抹茶芝士撻,同酥皮芝士撻。唔係新鮮出爐,不過都仲係暖暖地。先試個榴蓮芝士撻,榴蓮味都幾香,真係可以食到榴蓮肉,但係唔係貓山皇就食唔出啦。芝士味唔算好濃,所以唔會好酸,不過口感都幾滑。抹茶味都幾香,不過就無乜特別。酥皮芝士撻係細個D葛,酥皮好香脆,一咬芝士就會飆出來,食完唔會覺得好滯。三個入面最鍾意酥皮葛,感覺榴蓮葛都算貴。

2016-01-16 420 浏览
上星期約左朋友在旺角~出到旺角,餓餓地又唔想食咁大碟~咁經過 Candy Shake,就試試啦!店內一筒筒糖 ge 陳設好靚呀~一入門口就聞到好香!因為有新鮮出爐的芝士撻~再行入少少,就見到玻璃櫃入面好精緻 ge cake!仲有多款奶昔~露比叫左呢款 "金莎奶昔"!"金莎奶昔" 飲落去果然有金莎的味道,不會太甜;金莎又不會搶了奶昔的味道,依然有奶的香味~面頭的一粒金色大餅是脆的,食落一樣好滋味!主角 "芝士撻" 出場~食左最面個層芝士,裡面就係咁 ga 喇~芝士好香口,咬落好香;裡面的撻材料主要是奶味,食落好軟好滑;一樣唔會俾芝士搶左個味,各有各好!來張合照先啦!呢餐少少地但都好飽肚,岧晒冬天凍凍地!
上星期約左朋友在旺角~
出到旺角,餓餓地又唔想食咁大碟~
咁經過 Candy Shake,就試試啦!
店內一筒筒糖 ge 陳設好靚呀~
一入門口就聞到好香!
因為有新鮮出爐的芝士撻~
再行入少少,
就見到玻璃櫃入面好精緻 ge cake!
仲有多款奶昔~
露比叫左呢款 "金莎奶昔"!
"金莎奶昔" 飲落去果然有金莎的味道,
不會太甜;
金莎又不會搶了奶昔的味道,
依然有奶的香味~
面頭的一粒金色大餅是脆的,
食落一樣好滋味!
主角 "芝士撻" 出場~
食左最面個層芝士,
裡面就係咁 ga 喇~
芝士好香口,
咬落好香;
裡面的撻材料主要是奶味,
食落好軟好滑;
一樣唔會俾芝士搶左個味,
各有各好!
來張合照先啦!
呢餐少少地但都好飽肚,
岧晒冬天凍凍地!
2016-01-15 316 浏览
今日係旺角東行街驚見有半熟芝士tart!之前一直都想試下~舖頭都幾多人排隊 我地都急不及待排隊買~ 我同友人一人買一個我就買左半熟芝士tart~因為我實在太愛芝士了~個tart好新鮮滾熱辣~而且係我鍾意嘅曲奇皮😻芝士味好香濃~仲要係流心 好滑~ 而友人因為熱愛榴蓮 就買左榴蓮味~ 榴蓮味好香~ 喜歡束食榴蓮嘅可以一試~ 小妹絕對會想再買黎食~~

今日係旺角東行街驚見有半熟芝士tart!

之前一直都想試下~

舖頭都幾多人排隊

我地都急不及待排隊買~

我同友人一人買一個

我就買左半熟芝士tart~

因為我實在太愛芝士了~

個tart好新鮮滾熱辣~

而且係我鍾意嘅曲奇皮😻

芝士味好香濃~

仲要係流心 好滑~
半熟芝士tart

而友人因為熱愛榴蓮 就買左榴蓮味~

榴蓮味好香~

喜歡束食榴蓮嘅可以一試~
榴蓮味

小妹絕對會想再買黎食~~

2016-01-14
半熟芝士tart
榴蓮味
  • 半熟芝士撻
2016-01-15 299 浏览
每次路過登打士街總會想試試這間新店,可惜我對milk shake 談不上喜愛,所以遲遲未踏進店內。。。直至,它推出了近期全城熱話的芝士撻,我終於忍不住進店相會◇本來只想食芝士撻,但見店內推廣"奶昔×芝士撻"優惠,本着一試無妨的心勢亦買了新產品~ 金莎奶昔奶昔的質地很thick,味道其實是榛子味,最特別的反而是那金黃色,小小的,居然是脆脆,可惜多飲便覺"漏",我和友人share亦飲不完。可是沒關係,我的重點其實是它♡雖然不算新鮮出爐,但仍是熱呼呼的,芝士味很重,亦有流心效果,雖不至驚艷,倒也不會令人失望,在寒冷的日子中捧在手心吃著,也總叫人感動♡

2016-01-14 402 浏览
While I'm shopping with a friend around mongkok area, we are atttacted to this colourful little shop. The smell of the cheese tarts from this shop is fairly strong. It was not crowded today. We took a look of the menu of the drinks and they look special. I have never tried to get a drink which contains candies or chocolate inside! There are a lot of choices for the milkshake, and I actually want to try most of them.As I saw a lot of people ordered the same flavour of milkshake, I ordered their s

As I saw a lot of people ordered the same flavour of milkshake, I ordered their signature milkshake, which is the 金莎奶昔 as well, as I believe it is the safest choice and it should be the best drink in the shop. At first, I was a bit worried about the taste, whether or not it will be too sweet, or taste weird. However, when my order arrived, it actually tastes good than I have expected! The sweetness is moderate, with crunchy texture of the chocolate. The smooth and milky texture of the milkshake is great, and the taste of the milkshake and the chocolate balanced well.
金莎奶昔
I also ordered the blueberry cheese tart. The blueberry flavour stands out quite strongly, and the cheese flavour slowly comes out. The cheese flavour is not too sweet, as the fresh blueberry taste has helped to balance the overall sweetness. I think blueberry cheese tart tastes better than the original flavour one.
藍莓芝士撻
When I can get a nice cheese tart where I don't have to queue for too long, I was thinking, why not try another flavour of cheese tarts next time!
I also bought an extra cheese tart to share with my brother, he is not a cheese lover but he said he quite like it too!
2016-01-09
10 分钟 (外卖自取)
金莎奶昔
藍莓芝士撻