2022-05-09 3728 浏览
之前幫襯過下午茶今次係母親節晚餐!食物雖然嘅種類唔多,但老實講差不多每樣都好好食!呢度嘅招牌沙律我係推介嘅!每次食親都覺得用料好,而且份量都算多!基本上每一樣嘅份量都好好!松露薯條好好食香脆鬆脆黑松露味亦都好重青口真係有啲失望囉,份量係可以嘅,但係有啲腥同埋肉質太實樣同味道都OK,但係實在太細件囉性價比唔得,太誇張喇,大概兩吋咁長!呢個薄餅就一般正常冇乜特別如果嚟呢度食都係推介大家要叫主餐牌嘅主菜。黑毛豬扒真係非常之好食,肉質有質感但有肉汁,入味!呢個辣蝦意粉就所有屋企人都勁讚!少少辣好惹味!春雞就見佢賣相都好好!連埋皮嘅髀同埋有皮嘅肉會比較香口一啲!如果淨係食中雞胸部份呢,就啲肉質麻麻哋啦!其餘嘅配菜黑松露薯蓉都係好正!呢個封門柳我覺得係必食!以咁多樣主菜來講,呢個嘅性價比係最好!肉質好好!牛嘅香味亦都非常之重!同埋份量都算係足夠同樣所有主餐牌嘅配菜都係差唔多,有啲菜同埋都係黑松露薯蓉但係好好味!仲有一個係叫做薯粉粒,呢度唔夠位放相,但係嗰個都係有驚喜嘅冇諗過居然係咁好味!如果叫粉面類,值得叫推介因為比較特別!甜品最好食係芋頭窩夫!同埋係口感做得非常之好!外脆內軟橙味嘅cream b

Camellia    Salad

松露薯條好好食香脆鬆脆黑松露味亦都好重

黑松露薯條

青口真係有啲失望囉,份量係可以嘅,但係有啲腥同埋肉質太實
青口

鵝肝多士

樣同味道都OK,但係實在太細件囉
性價比唔得,太誇張喇,大概兩吋咁長!

煙三文魚薄餅

呢個薄餅就一般正常冇乜特別

黑毛豬扒

辣蝦意粉

呢個辣蝦意粉就所有屋企人都勁讚!少少辣好惹味!

燒春雞

封門柳

仲有一個係叫做薯粉粒,呢度唔夠位放相,但係嗰個都係有驚喜

Orange    cream  Brûlée
香芋窩夫

甜品最好食係芋頭窩夫!同埋係口感做得非常之好!外脆內軟

橙味嘅cream brûlée就偏向比較甜,一般

另外嗰個粉紅星球就玩味比較重啲,但係非常之靚!打卡一流!食嘅味道都可以,個殼朱古力唔太甜㗎,多人分都可以!攞嚟影相就一流啦!

整體來講成晚嘅晚餐都係值得有8.5分!平均每人大約差不多$300晚餐差唔多!

Camellia    Salad
  • 封門牛柳
  • Camellia  Salad
  • 芋頭窩夫
2022-04-30 311 浏览
尖沙咀🐶寵物餐廳🍴唔多,食物質素亦需要提升,要做到寵物友善而且有美食提供係難上加難🥹.有一個下午茶☕️時間,只想攝一下咖啡時刻,找到呢個商場,人流不多,只可坐在門口位置,環境感覺坐在街邊,有點無遮無掩,點咗份輕食同咖啡☕️,能與小狗🐶同桌成為唯一賣點🥸———————————————————————————🍽牛油果🥑龍蝦🦞窩夫🧇💬以為會係室溫或是微暖,可惜是凍的,只將各材料放在一起,就是這樣吧🥸.☕️焦糖咖啡、泡沫咖啡💬反而咖啡☕️幾好飲,賣相精美,味道香濃,稍能舒緩壓力還不錯🥸
———————————————————————————
🍽牛油果🥑龍蝦🦞窩夫🧇
☕️焦糖咖啡、泡沫咖啡
2022-04-27 290 浏览
我同朋友補祝生日,餐廳職員十分細心,安排靚座位,又免費在蛋糕上,寫happy birthday, 各位職員殷勤服務,非常專業& 細心,我已推介餐廳予身邊朋友,希望他們都可以有一樣咁好的體驗。
2022-04-27
庆祝纪念
生日
  • 明太子釀雞翼
  • 比目魚
2022-04-15 583 浏览
今日同同事趁着復活節假期去K11 Musea食個afternoon tea,本身就想去半島或者F and M食哂,但因為都full Booking左就去左K11 Musea見到有位就去咗呢間餐廳坐低食個tea set.Flowery Garden $488由下層鹹點講起香草牛肉卷&迷你菠菜酥完全感覺到係來貨嘅quality,味道一般。牛肉卷🫔有午餐肉/廚師腸咁嘅味,唔夠熱,連暖都唔係。酥皮比較油膩無鬆脆嘅感覺。紅菜頭蟹肉牛油果三文魚籽脆籃呢個真係比較好食,牛油果同蟹肉幾夾,有少少油香,加埋三文魚籽會幾juicy 又唔太咸。日式蟹魚可樂餅食落好creamy 唔係空心,係好食,但略嫌唔夠熱上層甜點草莓忌廉泡芙入面忌廉太油,令人失望。黑芝麻馬德琳,馬德琳上一層薄朱古力 好甜如果無咁甜就會夾D粉紅番石榴撻&熱情果牛奶朱古力慕斯石榴撻可以擺入口但唔可以叫好食牛奶朱古力慕斯完全唔可以擺入口,好有廉價牛奶朱古力嘅感覺迷你芝士蛋糕呢件芝士蛋糕已經係全部甜點入邊最好食嘅一件但質素就好似K buffet嘅芝士蛋糕咁呢餐飯最好竟然係嗰一煲茶左邊:Rose and jasmine fruit tea $78再

Flowery Garden $488
由下層鹹點講起

香草牛肉卷&迷你菠菜酥
完全感覺到係來貨嘅quality,味道一般。

紅菜頭蟹肉牛油果三文魚籽脆籃

日式蟹魚可樂餅
食落好creamy 唔係空心,係好食,但略嫌唔夠熱

上層甜點

草莓忌廉泡芙入面忌廉太油,令人失望。
黑芝麻馬德琳,馬德琳上一層薄朱古力 好甜
如果無咁甜就會夾D

粉紅番石榴撻&熱情果牛奶朱古力慕斯
石榴撻可以擺入口但唔可以叫好食
牛奶朱古力慕斯完全唔可以擺入口,好有廉價牛奶朱古力嘅感覺

迷你芝士蛋糕

呢餐飯最好竟然係嗰一煲茶

左邊:Rose and jasmine fruit tea $78再半價
味道一般 可以不試
右邊:Orange and ginger fruit tea $78再半價
薑味好出好夠味,但無咩橙味,但總括依然,成個tea最抵讚係佢。

另外,你坐個半鐘就一定趕你走,比哂單你叫你碌卡,想坐耐少少都唔得,不斷提你夠鐘啦!要走啦!其實做呢D tea set生意唔係都預左人坐底耐少少咩。
埋單$630兩位,加多少少半島下午茶都食到了。

2022-04-15
2022-03-22 666 浏览
最鍾意真係同班好姊妹放假周圍去食嘢大家都咁鍾意喺IG打卡咁今日就係尖沙咀K11又食過呢個都要早book先有得食㗎咁就叫咗個$788嘅我最愛嘅甜品啦唔好睇佢細細件食完都超級飽賣相好靚,可以影相📸️真係係部相機食飽晒睇完都賞心悅目勁高興玫瑰伯爵latte香到呢喺呢度係充滿浪漫粉紅泡泡嘅氣氛呢度消費緊啲乜嘢?環境囉珍貴嘅相聚一刻
最鍾意真係同班好姊妹放假周圍去食嘢
大家都咁鍾意喺IG打卡
咁今日就係尖沙咀K11又食過
呢個都要早book先有得食㗎
咁就叫咗個$788嘅我最愛嘅甜品
唔好睇佢細細件食完都超級飽
賣相好靚,可以影相📸️
真係係部相機食飽晒
睇完都賞心悅目勁高興
玫瑰伯爵latte香到呢
喺呢度係充滿浪漫粉紅泡泡嘅氣氛
呢度消費緊啲乜嘢?環境囉
珍貴嘅相聚一刻

2021-04-06
2022-03-03 679 浏览
Camellia (K11 Musea)平日hightea 一定有位之選唔洗驚book唔切冇tea食成間餐廳都係粉紅色 適合愛打卡的美女們📸但野食好普通 非常一般🍽可以話冇咩特別好食但呢個價錢尚可接受 加埋一HKD537/2人💰咖啡ok但略為細杯總括 呢個價錢 臨急臨忙唔洗book位 又可以同frd吹水一個下午還是可以的推介指數 ⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️
Camellia (K11 Musea)
平日hightea 一定有位之選
又可以同frd吹水一個下午還是可以的

推介指數 ⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️
2022-03-03 375 浏览
Every time when I walk past this place, my eyes would be automatically drawn to the pretty rose-covered walls inside. Finally, on the 2nd day of the lunar new year, it’s my turn to immerse myself in this pink cafe! We didn’t book in advance and being a public holiday, we had to wait for an hour before we could go in. Ideally, it would be fab to try their signature afternoon tea. However, my friend is on a dairy-free diet so we had to be careful with our choice of food. We ordered a Strawber

We ordered a Strawberry and Passion Fruit tea ($78) and a Peach Oolong ($48). The fruit tea came with a tea lite stand to keep the pot warm, it’s properly reflected in the price 😜. Taste wise, nothing extraordinary…….
Our  pots  of  tea

We both loved the sweet potato fries! Came with 3 dips: truffle mayonnaise, guacamole and ketchup.
Sweet  potato  fries

We went for a vegetarian set. My friend loved it, I thought the rice was a bit dry and the vegetables too oily.
Wild  vegetables  with  onsen  egg

Overall, there’s definitely room for improvement regarding the food. The service and decor were great though. Our booth was spacious, even though it wasn’t one of those in front of the pink-flowered walls. We couldn’t possibly leave this place without taking pictures with those roses, so before we left, we asked one of the friendly staff to take a photo of us in front of their signature pink background 💖💖💖.

Even though there’s a 10% service charge, there’s also a ‘Fight together 25% off’ discount😊.
2022-02-02
Sweet  potato  fries
2022-03-02 236 浏览
K11 Musea出名多靚靚餐廳,而呢間@camelliahongkong 聞名以花花環境為主題,有多個打卡位📸 佢哋嘅Truffle Sweet Potato Fries即叫即整,配上幾種唔同味道嘅醬汁,外脆內軟😋除咗食物之外佢哋嘅酒bar都好famous, cold drinks, hot drinks, alcohol or non alcohol 都好正,今次試咗荔枝味嘅Senorita Cocktail🌸就fit晒我嘅afternoon tea portion.
2022-02-27 2304 浏览
成間餐廳都好eye-catching,每個位都啱晒打卡😚小仙子一早book左,所以唔使等位就可以入去,被安排坐卡位😚叫左tasting menu同其他款式:4-course $48x鴨肝多士配無花果醬(+$2x): 鴨肝表面煎得好香,配上無花果醬好match,一啲都唔油膩😉法式蟹肉龍蝦湯 ($1x): 連碗都係用左粉紅架😍好靚😙 蟹肉龍蝦湯好香濃👍🏻慢煮牛面頰配黑松露薯蓉: 以沙律同花瓣裝飾,未食到即刻加分😉慢煮牛面好淋好入味,黑松露薯蓉都好出色😋甜品係草莓朱古力蛋糕,蛋糕好實😅麻麻地另外點左:炸魷魚圈 ($8x): 魷魚炸得好香脆,炸皮唔會鬆散👍🏻香辣茄汁虎蝦扁意粉 ($16x): 味道較普通,虎蝦都算爽口Golden Mango Lassi ($8x): 有點失望😅味道好淡,冇芒果味,完全唔甜😅好健康飲品Peach Oolong Fruit Tea ($5x): 正常桃味果茶😂甜品都好有特色㗎,不過實在太飽所以無試到😅Overall質素唔算太出色,勝在多打卡位😂食物擺盤都好靚,不過杯Mango Lassi真係麻麻😅有機會再試埋甜品先

4-course $48x

甜品係草莓朱古力蛋糕,蛋糕好實😅麻麻地

另外點左:
炸魷魚圈 ($8x): 魷魚炸得好香脆,炸皮唔會鬆散👍🏻

2022-02-21 201 浏览
同妹子爭一日生日,每年都要慶祝今年又多咗一個電燈膽陪我哋揀咗呢間餐廳好靚佢嗰個花花牆,本來諗住勁影相嘅點知嗰排心情好差,冇乜點影🥲仲要而家先至記得寫返呢個食評🥲可能心情就會影響食慾我印象中佢哋嘅每一個甜品都好甜甜到我都唔想食反而我覺得佢哋啲鹹點好食啲牛油果三文魚子同埋可樂蟹肉餅比較Okay 妹子仲忍唔住嗌咗個炸番薯條嗰三個醬先係靈魂👍🏻唔開心嘅我都食咗好多👍🏻反而嗰啲Tea set 食唔晒🙈餐廳出面仲有好多裝飾俾我哋影相都幾靚㗎
同妹子爭一日生日,每年都要慶祝
今年又多咗一個電燈膽陪我哋
揀咗呢間餐廳好靚
佢嗰個花花牆,本來諗住勁影相嘅
點知嗰排心情好差,冇乜點影🥲
仲要而家先至記得寫返呢個食評🥲

餐廳出面仲有好多裝飾俾我哋影相
都幾靚㗎

2021-11-07
下午茶
浪漫粉紅靚裝🌹港女打卡之選Happy Valentine's Day送大家一個咖啡心❤️情人節平平安安🥴我就係工作中渡過💁🏻‍♀️餐廳環境幾靚😳充滿粉紅玫瑰花嘅牆🌹白色雲石枱+優現代風嘅金屬吊燈🤩 真係好elegant打卡一流🥰 打發不少時間點左MOCHA☕️味道都ok ☺️幾香濃朱古力味咖啡味都唔錯~黎到暖暖地~不過之前因為5點幾去似乎員工都未準備好🙈等左30分鐘⏱杯野飲先到達我張枱🥺
浪漫粉紅靚裝🌹港女打卡之選

打卡一流🥰 打發不少時間
點左MOCHA☕️
Mocha
味道都ok ☺️幾香濃朱古力味
咖啡味都唔錯~黎到暖暖地~

不過之前因為5點幾去
似乎員工都未準備好🙈
等左30分鐘⏱
杯野飲先到達我張枱🥺
Mocha
2022-02-12 253 浏览
聽講佢環境幾好,打卡一流,所以就黎試下啲野食順便打個卡😁Lunch set 叫左個瑪格麗塔薄餅同埋香煎雞扒窩夫配BBQ醬汁,跟餐配龍蝦湯,嘢飲叫做杯dirty 同caramel latte 。先講個pizza,一個字,咸,配料都算正常,都係芝士蕃茄火箭菜個啲,但真係偏向咸左。第二個set 個雞扒窩夫真係攪唔掂,塊雞扒係鹹嘅但個窩夫又甜甜地嘅,又咸又甜咁一啲都唔夾,兩樣嘢分開食會比較好。再講佢個跟餐龍蝦湯,兩個字,超咸,完全唔知發生咩事懷疑個廚師自己都冇試過味,咸到飲左一啖就完。另外野飲杯dirty,都唔知乜黎,又唔係熱,又唔係凍,又好似有咖啡味,但又唔係好香咖啡味,總知好怪,又係一啖就完。成個lunch set 最正常竟然係杯caramel latte,就係普通正常既caramel latte。總括黎講,唔會再去,唔洗錢都唔會再去😡
聽講佢環境幾好,打卡一流,所以就黎試下啲野食順便打個卡😁

呢間靚靚花花牆餐廳都算久仰大名但通常靚境餐廳嘢食都麻麻,所以🤰🏻對佢食物都冇抱咩期望結果都係不出所料嘅🤣🌒黑松露薯條$88落咗單冇耐就上到,所以一定唔會新鮮即炸,食落係凍嘅,不過都算脆身,附上嘅黑松露醬算幾香,但隔離綠色牛油果醬唔知遭遇過啲咩,首先隻色已經唔係平時鮮青色,係暗綠色🤔食落又冇牛油果味怪怪的🤨其實佢寫話黑松露薯條嘅話,就咁比黑松露醬咪算囉🤣何必畫蛇添足🦎🌚意大利水牛芝士配原種番茄$128超失望🙍🏻番茄竟然係車厘茄,仲要得幾粒,計埋都唔知有冇平時切開咗番茄嘅一舊份量而且水牛芝士又唔香又唔滑大伏🚁🌒海鮮意大利飯$188飯係龍蝦汁飯,龍蝦味唔太突出,而且份量又係超少,薄薄一層咁😂海鮮又青口、蜆、帶子,全部都係急凍貨色冇乜味🌗黑松露雜菌手工薯仔粉$158對比之下呢碟都算正常返啲,起碼手工薯仔粉係幾好食,幾彈牙軟糯口感幾特別,黑松露都幾香,但食到尾會有啲漏🌗香烤燒春雞配薯菜$228呢碟算係咁多碟之中比較唔錯🤣燒春雞係搽上咗香茅醬黎燒,所以幾惹味香口,隻雞冇乜肉汁嘅,但雞髀位肉質都算滑,胸口位就鞋咗啲,配菜就冇味冇另外炒過…薯角就軟淋淋…
呢間靚靚花花牆餐廳都算久仰大名
但通常靚境餐廳嘢食都麻麻,
所以🤰🏻對佢食物都冇抱咩期望
結果都係不出所料嘅🤣

🌒黑松露薯條$88
落咗單冇耐就上到,
所以一定唔會新鮮即炸,
食落係凍嘅,不過都算脆身,
附上嘅黑松露醬算幾香,
但隔離綠色牛油果醬唔知遭遇過啲咩,
首先隻色已經唔係平時鮮青色,
係暗綠色🤔食落又冇牛油果味
怪怪的🤨
其實佢寫話黑松露薯條嘅話,
就咁比黑松露醬咪算囉🤣

飯係龍蝦汁飯,
龍蝦味唔太突出,
而且份量又係超少,
薄薄一層咁😂
海鮮又青口、蜆、帶子,
全部都係急凍貨色冇乜味

🌗黑松露雜菌手工薯仔粉$158
對比之下呢碟都算正常返啲,
起碼手工薯仔粉係幾好食,
幾彈牙軟糯口感幾特別,
黑松露都幾香,
但食到尾會有啲漏

🌗香烤燒春雞配薯菜$228
呢碟算係咁多碟之中比較唔錯🤣
燒春雞係搽上咗香茅醬黎燒,
所以幾惹味香口,
隻雞冇乜肉汁嘅,
但雞髀位肉質都算滑,
胸口位就鞋咗啲,
配菜就冇味冇另外炒過…
薯角就軟淋淋…

2022-02-04 288 浏览
係openrice提早訂位想幫朋友慶祝生日。有要求到要坐花牆同埋我會拎蛋糕去,要求欄有寫幫畫碟。當日去到侍應表示冇花牆位,都冇乜所謂,有卡位都okay。提早拎定個蛋糕過去,比佢地放好,佢哋當日先講明要收200蚊切餅費,都okay。嘢食差唔多食完,個侍應直接比左張單我,我超級無奈,我個蛋糕呢? 唯有直接係壽星公面前問侍應個蛋糕點,咩驚喜都無曬。之後個侍應反應好震驚,好明顯唔記得,仲要係壽星面前講多次收200蚊切餅費。。。無言最後拎上黎連畫碟都冇。。。只可以講 無下次

係openrice提早訂位想幫朋友慶祝生日。
有要求到要坐花牆同埋我會拎蛋糕去,要求欄有寫幫畫碟。
當日去到侍應表示冇花牆位,都冇乜所謂,有卡位都okay。

最後拎上黎連畫碟都冇。。。
只可以講 無下次
2022-02-03
庆祝纪念
生日
2022-01-28 250 浏览
爆紅的港女Tea餐廳💜少女心爆棚打卡必去❣️Camellia整間餐廳以粉花山茶花海為主題,一共9999朵的花花牆,全程拍照都回本!Tea set甜品都做得非常精緻~浪漫🌹𝑹𝒖𝒃𝒚 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑻𝒆𝒂 𝑺𝒆𝒕 𝑓𝑜𝑟 𝑡𝑤𝑜 $468吞拿魚三文治⠀雖然顏色好像很鮮豔 但其實都是用天然材料做的喔~沒添加色素的⠀紅火龍果奇亞籽乳酪健康之選,紅火龍果同奇亞籽味道十分平衡,酸酸甜甜好開胃牛油果煙三文魚塔撻皮做得夠香脆,帶淡淡地cheese味牛油果同煙三文魚都非常match⠀魚子松露芝士撻松露味道頗突出⠀紅寶石朱古力雲卷好soft好creamy又唔會太甜紅莓荔枝慕斯酸酸甜甜好fresh柚子白朱古力撻蘋果金寶撻crumble好脆口,撻皮有牛油香,爽甜的蘋果粒粒,配上玉桂粉口感更香更豐富雜莓酥皮條伯爵茶英式鬆餅 奶油醬及紅寶石朱古力醬低咖啡因拿鐵分別有山茶山拿鐵﹑藍蝶花拿鐵2款,飲落去有一陣花香味,暖暖地甜度適中
爆紅的港女Tea餐廳💜少女心爆棚打卡必去❣️
Tea set甜品都做得非常精緻~浪漫🌹

吞拿魚三文治⠀

紅火龍果奇亞籽乳酪
健康之選,紅火龍果同奇亞籽味道十分平衡,酸酸甜甜好開胃

牛油果煙三文魚塔
撻皮做得夠香脆,帶淡淡地cheese味
牛油果同煙三文魚都非常match⠀

雜莓酥皮條

伯爵茶英式鬆餅 奶油醬及紅寶石朱古力醬

低咖啡因拿鐵
分別有山茶山拿鐵﹑藍蝶花拿鐵2款,
飲落去有一陣花香味,暖暖地甜度適中