2021-11-30 445 浏览
因為疫情,同朋友有一段時間冇見,早排講起,不如一齊食餐飯出來見下,順便同我慶祝生日,所以今次個飯局就成行了🎉🎉🎉朋友一早經openrice book左枱,所以七點鐘人齊就直入,唔洗等位。餐廳安排我地坐卡位,但枱同凳距離有少少窄,坐得唔算好舒服😓坐低望一望餐廳四周,有面粉紅花牆,影相打卡幾唔錯😊(不過我冇影低😂)睇一睇menu討論左一陣,叫左個明太子釀雞翼、香煎西班香煎西班牙黑毛豬配黑松露薯蓉、海鮮意大利飯、兩杯Rose Latte同一杯Matcha latte。食物都算來得快~明太子釀雞翼 ($128)一份四隻,幾香口,叉住食D餡食都唔會散開~香煎西班香煎西班牙黑毛豬配黑松露薯蓉 ($238)上枱個陣望一望,比想像中細碟🤦‍♀️黑毛豬得五小條,薯蓉得一小份😕黑毛豬唔算太熱,但個薯蓉幾好食😋海鮮意大利飯 ($188)都係大路嘅番茄汁,呢個感覺一般見有網友個飯有魷魚,但我地今次得蝦、青口同蜆……不過海鮮相對係幾多嘅,蝦都幾新鮮,算係拉返D分😂野飲方面,明明叫完食物冇耐就嗌野飲,但唔知點解上齊晒食物(除左甜品)先來野飲😓Rose Latte ($48)Matcha latte ($48)味道正
因為疫情,同朋友有一段時間冇見,

餐廳安排我地坐卡位,但枱同凳距離有少少窄,坐得唔算好舒服😓

坐低望一望餐廳四周,有面粉紅花牆,影相打卡幾唔錯😊
(不過我冇影低😂)

食物都算來得快~

明太子釀雞翼 ($128)
一份四隻,幾香口,叉住食D餡食都唔會散開~
明太子雞翼

香煎西班香煎西班牙黑毛豬配黑松露薯蓉 ($238)
上枱個陣望一望,比想像中細碟🤦‍♀️
黑毛豬得五小條,薯蓉得一小份😕
黑毛豬唔算太熱,但個薯蓉幾好食😋
香煎西班香煎西班牙黑毛豬配黑松露薯蓉 (

海鮮意大利飯 ($188)
都係大路嘅番茄汁,呢個感覺一般
見有網友個飯有魷魚,但我地今次得蝦、青口同蜆……
不過海鮮相對係幾多嘅,蝦都幾新鮮,算係拉返D分😂
海鮮意大利飯

野飲方面,明明叫完食物冇耐就嗌野飲,
但唔知點解上齊晒食物(除左甜品)先來野飲😓

Rose Latte ($48)
Matcha latte ($48)
味道正常,甜度適中😚
Rose Latte

最後甜品方面,本身見到openrice個玫瑰荔枝芝士蛋糕 幾吸引,想食呢個……
但點知事前朋友問餐廳,話轉左menu,冇得叫😓
於是朋友就叫左粉夢星球~

粉夢星球 ($138)
餐廳提供嘅錘子有D鬆,敲左好耐都敲唔爛個殼,
反而係將上半個殼移左位,最後攞叉搬走佢就算😂

個球係朱古力外殼,入面有粒馬卡龍、cream同D脆米(?!)
打卡幾唔錯😏
但食落有D膩🤦‍♀️
粉夢星球

服務一般,唔可以話唔好,但又唔可以話好好,不過不失……
但當時唔忙,隔離枱走左一輪,都未有人執枱🤷‍♀️
同埋餐廳任我地坐,冇趕我地走,呢樣幾好😂

成餐飯大概$930,三個人食……
真係志在食環境同打卡,但如果單純食物的話,呢個價位會有其他更好選擇🤷‍♀️
2021-11-29
明太子雞翼
Rose Latte
粉夢星球
  • 明太子釀雞翼
2021-11-29 352 浏览
假日同妹妹訂咗呢間嘅Afternoon Tea set, 由安排座位到整個用餐嘅時間都感受到服務員嘅細心同用心。尤其係經理Mike嘅服務態度,知道我哋當中有人生日,除咗幫我哋影相之餘,亦都即刻送上即影即有嘅服務,最欣賞嘅係隨相附有手畫嘅心意卡,係少有同心嘅餐廳。整個用餐嘅過程都留意到我哋嘅需要,唔使開口已經不時為我哋嘅花茶加熱水,重要幫我哋斟埋花茶( 真係有少少唔好意思😉)好欣賞佢嘅用心同細緻,令到我同妹妹可以好悠閒舒適咁享用個下個茶。合理嘅價錢,舒適嘅服務,而且個Tea嘅味道都唔錯。值得再試
2021-11-28
下午茶
2021-11-29 190 浏览
除咗環境靚 食物靚 員工態度友善親切主動影相 啲主食同甜品都係得個樣 好難食 豬扒乾柴 大蝦意粉冇味 心太軟個流心味道奇田純打卡影相或想搵個舒適安靜地方坐低傾偈飲野食薯條還可以接受
純打卡影相或想搵個舒適安靜地方坐低傾偈飲野食薯條還可以接受
2021-11-28 210 浏览
一喺門口見到以粉紅色做主題嘅餐廳就好想入去食一餐打卡好好彩哋無訂位都有得walk in 🙈Afternoon Tea Set - Flowery Garden有一個好似鏡面鑽石首飾盒💎裝住幾個鬆餅🥞有得沾士多啤梨果醬 或者忌廉 個人比較鍾意前者因為呢隻鬆餅都係比較乾身 相對起嚟 都係鹹餅味道出色過甜餅香草牛肉卷🫔牛油味好香 酥皮鬆化脆籃外觀特別又吸引 夾著一啲鹹香嘅蟹肉同鮮甜嘅三文魚籽為咗減輕甜餅膩嘅感覺 其中一款選擇以瑪利餅或者消化餅做餅底 因為大多甜餅都有一堆忌廉喺面 單單一塊餅都可以令口感無咁單一 另外當佢用白朱古力嘅時候 都會加番返牛奶朱古力餅 再加入面嘅cream 平衡一下 用吓柚子/ 莓/ 紅桑子去配合係有啲驚喜同清新嘅感覺嘅一開始望落份量唔多 但都真係幾飽😬整體嚟講純粹體驗嘅話 試一次都要嘅🤨
一喺門口見到以粉紅色做主題嘅餐廳就好想入去食一餐打卡

脆籃外觀特別又吸引 夾著一啲鹹香嘅蟹肉同鮮甜嘅三文魚籽

用吓柚子/ 莓/ 紅桑子去配合係有啲驚喜同清新嘅感覺嘅
一開始望落份量唔多 但都真係幾飽😬
整體嚟講純粹體驗嘅話 試一次都要嘅🤨
星期四約咗朋友去K11musea 睇戲所以約早啲食lunch 成日經過呢間粉紅花花餐廳都話想食 今次終於食到😆12點去到 應該係第一枱客人🤣安排咗我哋去坐卡位 但係花花檣咁靚🌸梗係過咗去打卡先啦靚仔Staff見我地影相 問我地係咪想坐花花牆個邊可以幫我地調過去 好細心☺️跟餐沙律香烤雪鱈魚伴白酒檸檬牛油汁 $198個魚好滑個皮又剪得香脆🤤白酒檸檬牛油汁少少酸好開胃北海道帶子南瓜意大利飯 $168帶子好好食😋呢隻Risotto係我鍾意個款偏向硬 而南瓜味又好出Hot lemon tea🍋 🫖 可以沖3杯 但食完要睇戲唔敢飲咁多😆經OpenRice book位見到有優惠廣告 但唔識用😂 有個靚女staff好好人逐個step教我哋禁🥰成間餐廳嘅staff都好nice🥰🥰🥰食物又靚又好食 服務又好 會下次再食同推介比朋友☺️❤️
星期四約咗朋友去K11musea 睇戲
12點去到 應該係第一枱客人🤣

安排咗我哋去坐卡位 但係花花檣咁靚🌸梗係過咗去打卡先啦

跟餐沙律
火箭菜沙律 🥗

香烤雪鱈魚伴白酒檸檬牛油汁 $198
個魚好滑個皮又剪得香脆🤤
白酒檸檬牛油汁少少酸好開胃
Roasted Halibut with wined sauce

北海道帶子南瓜意大利飯 $168
帶子好好食😋
呢隻Risotto係我鍾意個款偏向硬 而南瓜味又好出
Pumpkin Risotto with Hokkaido Scallop

Hot  coffee

Hot lemon tea🍋 🫖
可以沖3杯 但食完要睇戲唔敢飲咁多😆
Hot  lemon  tea

2021-11-18
午餐
  • 香烤雪鱈魚伴白酒檸檬牛油汁
2021-11-20 491 浏览
✧ 尖沙嘴|𝘾𝙖𝙢𝙚𝙡𝙡𝙞𝙖 ✧ 全新少女心爆棚下午茶set 🧚🏻‍♂️ 食過最飽肚的hightea😂這個新出的high tea set 份量真的超級多,感覺三個人吃都夠飽😂 一眼看過去真的眼花瞭亂,不知從何入手~ 餐廳一向都是以粉紅少女主題為主,這次也不例外,還加上乾冰製作煙霧彌漫的效果增添仙氣(?)😂꧁ Camellia Fiesta (For 2) (HKD988/788 for member) ꧂✧ Savory 鹹點整體覺得鹹點水準都ok,都算合口味,如果鹹點比例可以更多就好了🥰❀ 香草牛肉卷味道同質地都唔錯,幾鹹香,酥皮都夠脆❀ 三文魚慕絲脆多士三文魚有少少腥🙈 不過脆多士又真係好脆bo~❀ 紅菜頭蟹肉牛油果三文魚籽脆❀ 迷你菠菜酥菠菜酥也不錯,味道不錯,但可以更酥脆❀ 黑松露忌廉芝士雪糕筒這個加上食用花真的好美唷!黑松露香氣突出,不過好多creamcheese確實有點膩,而且雪糕筒有點變稔,整體覺得ok但可以更好✧ Sweets 甜點作為一個鹹點控,我覺得甜點對我來說都有點太甜了,不過造型打卡一流~❀ 雲朵鮮果乳酪杯這杯杯棉花糖蓋著的乳酪杯造型真的太可愛了吧~除了乳酪之外還

✧ Savory 鹹點
❀ 香草牛肉卷
味道同質地都唔錯,幾鹹香,酥皮都夠脆
❀ 三文魚慕絲脆多士
三文魚有少少腥🙈 不過脆多士又真係好脆bo~
❀ 紅菜頭蟹肉牛油果三文魚籽脆
❀ 迷你菠菜酥
菠菜酥也不錯,味道不錯,但可以更酥脆
❀ 黑松露忌廉芝士雪糕筒

✧ Sweets 甜點
❀ 雲朵鮮果乳酪杯
這杯杯棉花糖蓋著的乳酪杯造型真的太可愛了吧~除了乳酪之外還有好多草莓,紅桑子和藍莓,還有點餅碎增添口感。整體味道很不錯哦!而且這款甜度不算太高,酸酸甜甜的。

❀ 紅寶石香桃雪糕
❀ 香橙瑪德質地其實ok但面頭的糖霜真的太甜太硬了🥲
❀ 伯爵茶忌廉泡芙
之前吃過這款天鵝造型的泡芙覺得很不錯~但這次泡芙皮已經軟掉了😢 而去這次eael grey cream覺得有點乳酪的酸味,有點奇怪🥲 還是喜歡上次吃過的版本
❀ 流心芝士撻
❀ 迷你芝士蛋糕
❀ 柚子慕斯
❀ 紅寶石朱古力雲卷
❀ 紅桑子馬卡龍
其實馬卡龍質地不錯,如果沒有面頭的糖粒會更好😂
❀ 英式鬆餅配雜莓果醬及德文郡忌廉
質地不算是我最愛的,有點黏牙鬆散,好在味道ok~ 如果是配clotted cream 就好了啦

✧ Drinks
免費咖啡/檸檬茶/奶茶/紅茶,或者半價升級至無酒精飲品
這次試了蜜桃冰茶覺得好喝,茶味突出甜度低🤟🏻
ᴛʏᴘᴇ ᴏғ ғᴏᴏᴅ #168hk_hightea⠀⠀⠀⠀ Lᴏᴄᴀᴛion #168hk_tkt
Rᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ Camellia Fiesta

📍 Camellia (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下033號舖
之前係網上見到K11 MUSEA開左間粉紅山茶花為主題既西餐廳,牆身係用多朵不同粉色系山茶花打造已成,非常適合打卡🌷今次就同朋友一齊黎食Tea Set,除左有粉紅色花牆外,連座位都係粉紅色梳化,少女心滿滿🍭_💜全新茶聚Camellia Fiesta原價: $988/二人FOODIE會員尊享: $788 或 19,700積分換領 / 二人◾️甜點:🍬雲朵鮮果乳酪杯賣相好吸睛👏🏻用左棉花糖做雲朵已經好吸引,裏面仲用左新鮮水果加乳酪做甜品杯,唔會太甜幾健康😋🥧流心芝士撻咬落佢嘅時候真係有少少流心嘅感覺,好滿足🍰迷你芝士蛋糕芝士味道濃郁,細細舊食落去唔會太膩🍫紅寶石朱古力雲卷口感鬆軟輕盈,朱古力味濃郁🥠伯爵茶忌廉泡芙外皮香脆,咬一口仲食到香甜伯爵茶味道💜🥧柚子慕斯柚子味道清新,慕斯入口順滑另外仲有香橙瑪德琳、紅桑子馬卡龍、紅寶石香桃雪糕、英式鬆餅配雜莓果醬及德文郡忌廉等等😎◾️鹹點:🌱香草牛肉卷食落口感厚實,食落去幾香口🐟三文魚慕斯脆多士味道好似係多士塗上三文魚醬,估唔到又幾夾🦀紅菜頭蟹肉牛油果三文魚籽脆籃蟹肉鮮甜,牛油果入口順滑,配上脆籃層次感豐富🥦迷你菠菜酥酥皮香脆,菠菜蓉夠綿滑🍦黑松露忌廉芝

_
💜全新茶聚Camellia Fiesta
原價: $988/二人

◾️甜點:
🍬雲朵鮮果乳酪杯

🥧流心芝士撻
咬落佢嘅時候真係有少少流心嘅感覺,好滿足

🍰迷你芝士蛋糕
芝士味道濃郁,細細舊食落去唔會太膩

🍫紅寶石朱古力雲卷
口感鬆軟輕盈,朱古力味濃郁

🥠伯爵茶忌廉泡芙
外皮香脆,咬一口仲食到香甜伯爵茶味道💜

🥧柚子慕斯
柚子味道清新,慕斯入口順滑

◾️鹹點:
🌱香草牛肉卷
食落口感厚實,食落去幾香口

🐟三文魚慕斯脆多士
味道好似係多士塗上三文魚醬,估唔到又幾夾

🦀紅菜頭蟹肉牛油果三文魚籽脆籃
蟹肉鮮甜,牛油果入口順滑,配上脆籃層次感豐富

🥦迷你菠菜酥
酥皮香脆,菠菜蓉夠綿滑

🍦黑松露忌廉芝士雪糕筒
滿滿黑松露香,喜歡食黑松露既朋友一定會好鐘意👍🏻
_
套餐附送普通飲品,不過今次小編就叫咗兩款特色飲品試吓,味道都唔錯㗎😍

🍑Pinky Peach Lassi
乳酪飲落甜中帶點酸,味道剛剛好,不會太甜,亦有啖啖桃香

🍓Butterfly Pea & Oolong Fruit Tea
黎到見到茶色係紫色已經感覺好夢幻,裏面有蘋果同士多啤梨,帶有少許甜味,有助解膩
2021-11-18 242 浏览
Had a nice catch up lunch date here the other day, The food was so good, especially their seafood spaghetti! The decor with pink flowers is very nice for photos too. I love the pink decor. The staff are ok nice, not very warm, but I think the food and atmosphere makes up for that!
2021-11-15
2021-11-17 262 浏览
同好姐妹慶生就嚟左呢間花花餐廳嚟打卡🌸環境優美,好多靚靚既花,打卡一流🤤點知食物都好有驚喜wor👅Grilled Hanging Tender with Chimichurri Sauc香烤封門柳配意大利香草汁牛柳煮得啱啱好,牛肉味重,軟滑好食美味程度(5/5):👅👅👅CP值(5/5):⭐️⭐️⭐️Blue Mussels with White Wine Cream Sauce 澳洲藍青口配白酒忌廳汁&Classic Carbonara Linguine 傳統卡邦尼扁意粉青口都幾新鮮,無雪藏味‼️意粉就普普通通,正常發揮~美味程度(5/5):👅👅CP值(5/5):⭐️⭐️—————————————————————💲人均消費:$300回頭指數(5/5):🌟🌟
同好姐妹慶生就嚟左呢間花花餐廳嚟打卡🌸
環境優美,好多靚靚既花,打卡一流🤤
點知食物都好有驚喜wor👅

香烤封門柳配意大利香草汁

牛柳煮得啱啱好,牛肉味重,軟滑好食
美味程度(5/5):👅👅👅
CP值(5/5):⭐️⭐️⭐️

青口都幾新鮮,無雪藏味‼️
意粉就普普通通,正常發揮~
美味程度(5/5):👅👅
CP值(5/5):⭐️⭐️

—————————————————————
💲人均消費:$300
回頭指數(5/5):🌟🌟
2021-11-05
2021-11-17 220 浏览
本人和女友7週年記念日 點了餐品 賣相極佳 ,西餐來說 味道及性價比也在中上 全程點餐 轉位 都服務到位 特別讚揚服務員阿mike因為我們用餐後埋單時發現優惠卷的使用方式有誤經一番嘗試都無法解決(已購買6張折扣卷)唯有使用現金 及後再跟進退款,最後用了現金結帳 。 (時間快到10點)阿mike再來與本人嘗試其他方法結果成功了 ,還退款現金給我們 ,最後多番祝福我們7週年快樂 。 本人也曾任職飲食業清楚那段時間快要清場及埋數 這番舉動實在太細心和令人感動一般員工確實無須理會及快快打訴收工但阿mike選擇耐心細讀折扣卷使用條款多番嘗試為客人解決疑難 甚至犧牲了下班時間去重新結算帳目, 在此感謝這種服務員 一間餐廳 環境 食物品質固然重要但聘請到一位餐食客用餐得非常滿意的員工確實是貴公司的優勢 ,在此感謝貴公司給本人愉快的週年體驗 謝謝!
全程點餐 轉位 都服務到位 特別讚揚服務員阿mike
因為我們用餐後埋單時發現優惠卷的使用方式有誤
經一番嘗試都無法解決(已購買6張折扣卷)
唯有使用現金 及後再跟進退款,
最後用了現金結帳 。 (時間快到10點)
阿mike再來與本人嘗試其他方法
優惠券
  • 香烤比目魚
  • latte
2021-11-15 171 浏览
踏入佈滿9999朵粉紅山茶花嘅Camellia,連媽咪都少女心都爆發!近排推出嘅全新teaset 𝘾𝙖𝙢𝙚𝙡𝙡𝙞𝙖 𝙁𝙞𝙚𝙨𝙩𝙖,上枱嘅時候煙霧彌漫 充滿仙氣 打卡一流!仲要份量十足,三人行都難免食到飽飽先走~⠀𝘾𝙖𝙢𝙚𝙡𝙡𝙞𝙖 𝙁𝙞𝙚𝙨𝙩𝙖 (for 2) $988 (會員 $788)♠️ 𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 ♠️🌛香草牛肉卷🌛三文魚慕斯脆多士🌛紅菜頭蟹肉牛油果三文魚籽脆籃🌛迷你菠菜酥🌛黑松露忌廉芝士雪糕筒五款鹹點都幾有水準!酥皮、多士、撻底全部都夠晒香脆!🐮香草牛肉卷 酥皮夠晒酥脆有層次,又唔會太油。🐟三文魚慕斯脆多士 同樣超脆!絲絲三文魚 肉味又幾岀,不過調味就偏鹹左啲。🥑紅菜頭脆籃 有三文魚籽鹹香之餘,又有軟滑牛油果增添一絲清新嘅感覺。🥰不過講到最有驚喜嘅一定係黑松露忌廉芝士雪糕筒!黑松露味超濃,質地軟滑,不過呀妹就覺得偏酸左啲。♠️ 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 ♠️🌜香橙瑪德琳🌜伯爵茶忌廉泡芙🌜流心芝士撻🌜迷你芝士蛋糕🌜柚子慕斯🌜紅桑子馬卡龍🌜紅寶石香桃雪糕🌜英式鬆餅配雜莓果醬及德文都忌廉🌜雲朵鮮果乳酪杯甜鹹點比例有啲唔平均,如果可以多啲鹹點就好啦~ 甜點造型相當唔錯,打卡一流!味道都算OK,無乜伏野。

♠️ 𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 ♠️
🌛香草牛肉卷
🌛三文魚慕斯脆多士
🌛紅菜頭蟹肉牛油果三文魚籽脆籃
🌛迷你菠菜酥
🌛黑松露忌廉芝士雪糕筒

五款鹹點都幾有水準!酥皮、多士、撻底全部都夠晒香脆!
🐮香草牛肉卷 酥皮夠晒酥脆有層次,又唔會太油。

♠️ 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 ♠️
🌜紅桑子馬卡龍
🌜紅寶石香桃雪糕
🌜英式鬆餅配雜莓果醬及德文都忌廉
🌜雲朵鮮果乳酪杯

💓甜點之中,印象最深刻嘅一定係天鵝造型嘅忌廉泡芙🦢 造型相當有心思!忌廉軟滑,伯爵茶味突出,不過泡芙質地偏軟腍,個人就比較鍾意超脆身個種。

🌹玫瑰造型嘅紅寶石香桃雪糕 外層薄脆,但雪糕桃味偏淡。

🌱柚子慕斯杯 唔錯喎!慕斯輕盈,柚子味突岀,幾清新~ 底下仲有berries同香脆嘅餅底。
☁️雲朵鮮果乳酪杯 有棉花糖蓋住超夢幻!有好多士外啤梨、藍莓、紅桑子、火龍果等生果,加埋乳酪同抹茶味嘅餅碎,酸酸甜甜清新開胃,層次豐富。

🍯估唔到馬卡龍同英式鬆餅質地都OK喎,馬卡龍外酥內軟,鬆餅外層香脆 唔會太黏牙 不過就有小小鬆散。

🍊香橙瑪德琳 蛋糕濕潤 橙味突出,不過上面層白朱古力真係太厚,仲好甜添。

♠️ 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 ♠️
免費美式咖啡、檸檬茶、檸檬水、奶茶、紅茶,或半價升級至無酒精飲品
2021-11-15 191 浏览
作為港女當然唔少得周圍食tea set今次就試吓呢間裝修好靚嘅cafe先而且佢嘅T set都算抵食$398兩位,+$88仲有兩杯酒講返嘢食先鹹點有三款煙三文魚撻 黑松露魚子撻 同埋脆蝦卷甜點就有6款當中最好食嘅就係鹹蛋泡芙鬆軟又有香味食物質素方面真係有改善空間不過通常呢啲tea都唔會好高期望而且其實嘢食都唔係重點重點係間餐廳裝修好靚呀!背後個花花長打卡一流影相影到啲酒都冇泡同埋scone都唔熱了如果想打卡同埋坐得舒舒服服傾下計我都幾推薦呢間呀!
作為港女當然唔少得周圍食tea set

鬆軟又有香味

食物質素方面真係有改善空間
不過通常呢啲tea都唔會好高期望
而且其實嘢食都唔係重點
重點係間餐廳裝修好靚呀!
背後個花花長打卡一流
影相影到啲酒都冇泡
同埋scone都唔熱了
如果想打卡同埋坐得舒舒服服傾下計
我都幾推薦呢間呀!
🎀这绝对是城中最粉嫩最少女的下午茶之一吧!!花花墙,粉红色,所有的细节都会让女生拍到停不下来!即使平时已经脱离粉红色的我,到店里还是忍不住举起手机大拍特拍。-🎀最新下午茶Set998两位,分量真的超级无敌足,完全可以再叫多一个姐妹一起!!没有人会拒绝粉红色下午茶的邀请吧。-🎀食物的质量也是非常棒,同去的姐妹说是她在香港吃过味道数一数二的下午茶啦~咸甜点都很好,更有特有的棉花糖和冰淇淋,真的不要太懂女孩子。-抓紧时间快来打卡吧~📷

抓紧时间快来打卡吧~📷
2021-11-10 242 浏览
💎總評分:8.0/10-屬於Foodstory旗下嘅餐廳,其他品牌例如日山同37 steakhouse小編都有介紹過。Camellia 喺山頂有分店,但係似乎K11 Musea呢間靚D☺️,由外到內都充滿花花嘅粉紅色餐廳🌸,打卡影相一流📸。好多人嚟食afternoon tea,小編今次就食dinner,假日set menu 約$300左右,不過小編都係散叫。1️⃣ Pan-fried Tuna Quinoa Salad with Ponzu Sauce $148煎得半熟嘅吞拿魚四邊沾滿黑白芝麻更加惹味,足足有6片好HONG KOI,青蘋果🍏、cherry tomato、奇異果🥝同沙律菜🥗嘅配搭好refreshing,加埋D柚子醋好開胃。2️⃣ Mentaiko Mayonnaise with Mango Prawns $138因為menu上張相好吸引就叫嚟試下。芒果肉厚身鮮甜🥭,蝦好大隻夠彈牙,配搭明太子蛋黃醬好match,推介👍🏻!3️⃣ Seared Duck Foie Gras with Fig $148鴨肝偏薄而且煎得略嫌乾身😕,賣相亦不夠誠意,只係將所有野堆上隻碟度,Jam仲要用個兜裝住,
💎總評分:8.0/10

鴨肝偏薄而且煎得略嫌乾身😕,賣相亦不夠誠意,只係將所有野堆上隻碟度,Jam仲要用個兜裝住,好似order薯條另上醬料咁😅...唔係小編expect 嘅鴨肝 presentation。Jam一食就知道係超市買嚟食MIN包嗰種🙊,用嚟配鴨肝太甜。烤多士太薄,似薄脆多D🥴,失去食材搭配嘅味道層次感👎🏻。

4️⃣ Blue Mussels Linguine with Lobster Sauce $158
用左龍蝦汁嚟煮嘅 Pasta sauce味道濃郁👌🏻,俏為偏鹹,藍青口大隻但就無咩鮮味,普通質素,同價錢對等🤭。

5️⃣ Camellia Latte $48
粉紅色成功俘虜在場女士嘅心💕,好多人都有叫。Menu寫住係紅菜頭,紅豆同Earl Grey味,不過小編就淨係飲到奶同少許紅豆味,完全唔似Latte😅,不過都OK好飲,打到卡就唔緊要啦😂。

總括嚟講,餐廳係好適合打卡📸,食物無驚喜但對得住個價錢,同等價位嘅餐廳又未必會有咁少女心心眼嘅裝潢😍,想low budget慶祝呢度係唔錯嘅選擇。服務方面還可以,唯獨係當晚嚟晒D main先上starter,店員解釋係兩個唔同部門負責😅,除此之外用餐體驗都唔錯。
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐⭐
题外话/补充资料: 🚗 K11商場有泊車優惠,詳情請參閱。
2021-10-17
2021-11-09 234 浏览
我們五人來吃生日飯,叫了多款菜式,大部分都是好吃的, 但是那果香烤法國春雞雞令人非常失望,它是厨師推介,但雞是沒有味, 好像只是把不新鮮雞放入焗爐,淡而無味, 我們懷疑雞是否調味過,當我們同經理反應,她竟然說從來沒有客人說過,所有雞是一起醃製,沒有聽客人見面去了解,整件事令人失望,建議大家不要食餐廳環境不錯 ,裝修很靚, 上菜時間合理,生日蛋糕都是精緻,地點方便,冷氣有點涼,平時時間沒有限時間 都很好😀😀😀
超唔點的香烤雞
2021-11-09