2020-11-22 1934 浏览
不會再幫襯的蛋糕店店舖位置搵唔到打電話去hotline 問又答唔到完全幫唔到我好失望蛋糕係幾好食唔甜但個實物跟圖都好大出入最大問題係朱古力牌中文字好核特非常不專業
不會再幫襯的蛋糕店
非常不專業
2020-10-20
  • 生日蛋糕
2019-08-22 2849 浏览
最先認識cake 2 係以前做part time party assistant時好多客人都訂呢間cake shop的birthday cake跟住客人每次都會請我食,一試有驚喜而且味道仲好好味,不甜不膩跟住就開始上網search有關呢間餅店的資料之後有爺爺﹑女麻女麻生日也分別訂左幾次呢間的cake,外型﹑味道和餡料都有好多唔同味道選擇外型唧花/糖皮等。。。蛋糕口味朱古力﹑綠茶﹑原味﹑earl grey等。。。餡料夾心朱古力脆脆﹑紅豆﹑粟子﹑雜果等最愛朱古力海綿蛋糕拼朱古力脆脆夾心
跟住客人每次都會請我食,一試有驚喜
而且味道仲好好味,不甜不膩
跟住就開始上網search有關呢間餅店的資料

外型
唧花/糖皮等。。。
蛋糕口味
朱古力﹑綠茶﹑原味﹑earl grey等。。。
餡料夾心
朱古力脆脆﹑紅豆﹑粟子﹑雜果等

最愛
朱古力海綿蛋糕拼朱古力脆脆夾心
  • 生日蛋糕
2017-09-12 5964 浏览
屋企人生日,唔想去連鎖餅店買餅,於是選了幾間有特式的,最後訂了Cake2,因為見蛋糕用紫花蝴蝶配搭好靚好夢幻,價錢又實惠。整個訂購過程都好快好簡單,用FB落單,跟住過數,就可以生日當天自取。選了紅豆口味蛋糕,雖然沒有其他餅店層次咁多,但味道清香不甜膩,岩長輩細路食。
2017-05-13 4694 浏览
高級創作蛋糕店還是可以做點零售小食吧!店家出名必試非海綿蛋糕莫屬,平日除於店或網上訂造磅蛋糕之外,其實老闆在火炭工廈同樣有設傳統麵包店。鬆軟個裝蛋糕蛋味香而不會太重牛油味,不甜膩,很健康。另外門市不時推出新烘焙或朱古力產品:香辣芝士脆條 - 辣味不算太過份,酥脆且輕巧。惟獨芝士味不夠濃,如果加重口味一定會更吸引。腰果牛油曲奇 - 腰果烘過很香脆一開樽蓋濃濃曲奇牛油香已經湧出,味道剛好不太甜。玫瑰雜果仁黑朱古力 - 玫瑰花乾味不太突出我的是試食版,果仁因未經完成包裝而有點失去脆口黑朱古力味濃,食出並不是平價製作。絕對適合各位愛吃又愛美的靚女們。PS: 當然本著有點私心,還是會覺得此店出品就會加分。因應各人口味,此店一向用不死甜,不造作的味道取勝。惟等產品出推,大家再定論吧!
高級創作蛋糕店還是可以做點零售小食吧!
其實老闆在火炭工廈同樣有設傳統麵包店。
鬆軟個裝蛋糕蛋味香而不會太重牛油味,不甜膩,很健康。

另外門市不時推出新烘焙或朱古力產品:
香辣芝士脆條 - 辣味不算太過份,酥脆且輕巧。
惟獨芝士味不夠濃,如果加重口味一定會更吸引。

腰果牛油曲奇 - 腰果烘過很香脆
一開樽蓋濃濃曲奇牛油香已經湧出,味道剛好不太甜。

玫瑰雜果仁黑朱古力 - 玫瑰花乾味不太突出
我的是試食版,果仁因未經完成包裝而有點失去脆口

PS: 當然本著有點私心,還是會覺得此店出品就會加分。
因應各人口味,此店一向用不死甜,不造作的味道取勝。
惟等產品出推,大家再定論吧!
外卖自取
  • 海綿蛋糕,朱古力軟心脆脆
2016-10-23 5278 浏览
呢兩年係呢間公司一共幫襯過五次,每次一開個盒都好有驚喜,但今次真係有驚無喜……唔知係做起左有咩咩咩明星幫襯定換左個師父,總之就失望,唯一好彩係味道無改變今次呢個顏色撞到七彩估到係咩字嘛? 係15,我以為麥兜啲字係2015年買嘅,已經話跟足呢個做,係唔要下面堆英文字同轉粉紅色

今次呢個顏色撞到七彩
估到係咩字嘛? 係15,我以為麥兜啲字
2016-05-23 5036 浏览
話說.....上2個星期知道 '尖東忌廉哥' 既報紙檔既將會係5月底結業......而霖霖又好喜愛肥嘟嘟既忌廉哥同忌廉嫂.....所以就抽時間帶埋霖霖去同佢地見吓影吓相!影完想之後, 我地就週圍行吓拍吓拖.....行行吓就行左入去一個商場個度......說時遲那時快, 我同霖霖就被一間蛋糕店吸引到....... 而霖霖仲提議話: 不如買幾件蛋糕返去一齊同爸爸食啦咁......好啦! 見你咁乖, 就買3件返屋企大家開心SHARE啦!況且, 有時我覺得唔開心既時候都會買蛋糕食吓, 令自己開心吓架! 而呢3件蛋糕係霖霖佢自己選架! 佢真係好貼心, 唔會只係叫我買俾佢食......^^返到屋企, 食飽晚餐, 霖霖已經好心急叫我攞出黎食啦! 呀, 霖霖佢PICK左呢3款, 包括有:Cream Burlee with Almount tart 法式燉蛋配上吉士杏仁醬撻 - $38 外觀很吸引, 口感幾好同幾好架! 仲真係好似食緊Cream Burlee咁滑溜^^ 第2件就係 - 72%黑朱古力配上傳統法式 Brownise - $38 濃濃既朱古力味, 而朱古力蛋糕好夾好MATCH, 不過唔太好黑

好啦! 見你咁乖, 就買3件返屋企大家開心SHARE啦!

法式燉蛋配上吉士杏仁醬撻 - $38
濃濃既朱古力味, 而朱古力蛋糕好夾好MATCH,

不過唔太好黑朱古力既朋友可能會覺得會濃味少少架......
霖霖佢係朱古力怪黎架, 幾濃味佢都食到架^^
仲有就係Coconut pineapple cake, 椰子mousse 配菠蘿粒 - $38
呢款相對係最唔甜既, 我奶奶就最BUY....因為老人家唔食得太甜.....
蛋糕內仲有菠蘿粒, 同椰子既搭配幾MATCH, 好清新好FRESH!
霖霖3件CAKE都食曬....... 佢真係好鍾意食甜點.....^^

唔.... 下次去開尖東都去買返幾件CAKE同婆婆開心SHARE先!

Cake square: 成立於2000年,本身業務為客人提供結婚,生日,百日宴,公司宴會等不同類別蛋糕,而每個蛋糕都可以配合客人要求而設計由一磅至數十磅不等......
2016-04-30
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
纪念日
用餐优惠
試食活動
  • 72%黑朱古力配上傳統法式 Brownise
自從轉到北角上班後 開始對港島區熟悉了點早前朋友介紹我到尖東的Cake Shop在天后都有分店 就趁Lunch time過來買蛋糕原來天后總店主要負責訂造結婚蛋糕只有一個大雪櫃和結婚蛋糕陳設當然也可訂購其他蛋糕和cupcake在這邊取坊間原來有很多自家蛋糕店都有很多顧客幫襯可能大家已經見慣一些城中熱店便想搜尋一下有沒有城市驚喜?XD這次幫襯的Cake 2(Cake Square)位於天后清風街從天后地鐵站出來 沿維多利亞公園那條街行5分鐘就到Cake 2的蛋糕無論是蛋糕還是cupcake賣相都很精巧 對女生來說一定心動售價方面 精裝蛋糕($228/2-4人份量)以磅裝蛋糕來說略嫌偏高不過當你試過味道之後 材料價錢的確喺返度Aminn選了兩個先帶回公司同事們見到後立刻齊心地合力解決了Mike Chocolate Mousse Cream Burlee Cake香濃朱古力蛋糕配上法式燉蛋 外圍圍着朱古力薄脆男女同事都好喜歡這一個Aminn也分到一角呢~至於Aminn喜歡的Strawberry Mousse Cake就帶了回家做Weekend Brunch甜甜的士多啤梨Mousse Cake
自從轉到北角上班後 開始對港島區熟悉了點

便想搜尋一下有沒有城市驚喜?XD

從天后地鐵站出來 沿維多利亞公園那條街行5分鐘就到

Cake 2的蛋糕無論是蛋糕還是cupcake
賣相都很精巧 對女生來說一定心動
售價方面 精裝蛋糕($228/2-4人份量)
以磅裝蛋糕來說略嫌偏高
不過當你試過味道之後 材料價錢的確喺返度

Aminn選了兩個先帶回公司
香濃朱古力蛋糕配上法式燉蛋 外圍圍着朱古力薄脆
男女同事都好喜歡這一個
Aminn也分到一角呢~

就帶了回家做Weekend Brunch
甜甜的士多啤梨Mousse Cake 面層薄薄一層士多啤梨啫哩
在家配上自己沖的手調咖啡 完美地增強了視覺效果

一次過吃了兩個矛盾口味的Cake 2蛋糕
無論賣相和質素也相當不俗 雖然價格略為偏高
不過性價比仍然甚高 值得推介
2016-04-22
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2015-04-04 5021 浏览
去年已經很想為你準備A la Folie Patisserie的拉糖蛋糕,不過因為要一星期前預訂,時間上來不及,所以決定今年提早安排。殊不知原來加藤師傅已經離職,所以今年也只能飲恨了,幸好後來找到Cake 2。根據openrice來到Cake 2的舊址門口,看見人去樓空,頓時心裡很慌。立刻打電話詢問店主搬到哪兒去了?幸好只是搬到後街。來到新址門口,有種怪怪的感覺,可能因為店方主打婚禮蛋糕,所以店內很有婚禮統籌公司的氣氛。甫坐下,店員便詢問我想要什麼蛋糕,起初毫無頭緒,只想找簡單清新的生日蛋糕,但後來店員展示了一些款式,心裡的概念便漸漸澄明起來。男友鐘情手錶和咖啡兩種元素,於是就想造一個咖啡味的勞力士蛋糕。平時經過錶舖,男友總會停下來多望兩眼,又會跟我碎碎唸說這個是什麼款,那個值多少錢。此刻我卻有點後悔沒有好好聽他講錶經,唯有在網上找出最經典的Daytona款式。就這樣,店員按着我的心思在紙上飛快地起稿,再確認錶表的細緻度、真實感、裝飾的花紋、生日名牌等等細節部份。忌廉底下的蛋糕分三層,上下兩層海綿蛋糕有原味、朱古力、咖啡、綠茶四種口味可以選擇。中間的夾心層可配鮮雜果、朱古力軟心脆脆、黑
就這樣,店員按着我的心思在紙上飛快地起稿,再確認錶表的細緻度、真實感、裝飾的花紋、生日名牌等等細節部份。忌廉底下的蛋糕分三層,上下兩層海綿蛋糕有原味、朱古力、咖啡、綠茶四種口味可以選擇。中間的夾心層可配鮮雜果、朱古力軟心脆脆、黑森林、紅豆或粟子。
生日當天帶着男友回來,店員打開盒子那刻,我們都不禁笑了出來。我說過蛋糕不求像真度100%,時分秒針全用人手拉線圈畫便可。結果眼前的Rolex蛋糕真的全人手唧,就連秒針也很細緻,整體看起來有種笨拙的可愛感,正正是我想要的感覺。
咖啡海綿配朱古力軟心脆脆蛋糕(1磅)
我選的是咖啡海綿蛋糕配朱古力軟心脆脆,忌廉不是我喜歡的奶cream,而是比較挺身帶油。海綿部份嚐到有咖啡香,但不會很濃厚。夾心層的朱古力脆脆有點像甘脆朱古力,入口不太甜,但因為有硬度所以令切蛋糕時有點狼狽。
咖啡海綿配朱古力軟心脆脆蛋糕(1磅)
一切到此為止本來很美好,不過當我們品嚐蛋糕上的朱古力醬時就出事了,因為師傅在調色時混了黑色墨水,啡色其實是黑色,雖然之前店員亦已經注意過,不過四月最後還是不小心弄髒了衣服。最搞笑的是合照咧嘴而笑時才發現我們的牙齒都是黑黑的,就像剛吃完墨汁意粉一樣。個人真的不建議店方加入黑色墨水,可憐我是前天才去洗牙的呀...(哭)。不過,我相信這份小意外,定能令你的生日更難忘吧~

题外话/补充资料: 1. 天后店方已搬去轉角興發街54地舖,要注意哦~ 2. 只是買一個生日蛋糕,店員都可以那麼有耐性的解釋和幫忙,這點令人最印象深刻。
2015-02-26
外卖自取
$179 (宵夜)
咖啡海綿配朱古力軟心脆脆蛋糕(1磅)
每個月身邊總有朋友生日, 很多時都會為他們預備生日蛋糕。有時生日的朋友都來自同一圈子, 加上很多也是識食的朋友, 城中熱店如 Tony Wong、Chi by Gioia、Ms.B's、甚至酒店熱選如文華、帝苑 等也統統試過, 又不想重覆太多, 因此便開始搜索一些較為冷門的店子, 看看能否為大家帶來驚喜?這個星期剛巧要為數位朋友慶祝生日, 意外地給「檸茶」發現了這家名叫 Cake 2 (2 解作 Square, 正確讀音為 Cake Square) 的蛋糕店。Cake 2 位於天后興發街, 如不太熟悉這區的話, 只要你不是八十後, 還記得當年 Esprit 總店的所在地, 你便知道興發街的位置。簡單點來說, 其實是從天后地鐵站出來, 面對著維多利亞公園那條街; 沿著這條街往海邊走過去, 便會經過 Cake 2。來到店子門前, 看到 Cake 2 的招牌下面有一行小字寫著「Wedding Cake」, 便知道這裡並不是一家普通餅店, 而是結婚蛋糕專門店。無論從店外還是店內看, 這家店子像結婚用品店多於一家蛋糕店。貴為結婚蛋糕專門店, 其生日蛋糕的售價卻不算太高, 半磅蛋糕價錢為 $148

貴為結婚蛋糕專門店, 其生日蛋糕的售價卻不算太高, 半磅蛋糕價錢為 $148, 一磅則為 $288; 選擇方面, 除了外型設計上的自由度甚大外, 味道選擇上亦甚多, 顧客可從多款海綿蛋糕味道 (包括原味、朱古力、咖啡、綠茶 等) 和餡料 (忌廉、朱古力忌廉、芒果、黑森林、紅豆 等) 自由配搭。
為一個八人晚宴選擇了這個一磅的生日蛋糕, 以紫色為主, 賣相非常高貴, 感覺相當震撼。
除了蛋糕主體外, 旁邊配上極具華麗的玫瑰花狀忌廉。
蛋糕頂部鋪滿以糖霜製成的小花兒和蝴蝶, 相當精緻, 每朵小花形狀工整, 製作認真。
除了蛋糕頂部的蝴蝶外, 店方於蛋糕旁邊配上帶有閃粉的蝴蝶, 增強視覺效果。
如果沒有特別要求, 便會由餅師隨意製作祝賀名牌 (須另附$20), 同樣以紫色製作心形祝賀名牌, 效果美觀, 顯出店方的誠意。
隨壽星女的喜好, 選擇了綠茶蛋糕, 質感軟滑, 綠茶味濃; 餡料則配上綠茶的最佳伴侶 - 紅豆, 效果毋庸置疑, 唯略嫌比例較小, 卻適合怕肥的朋友, 因海綿蛋糕相對比例較多。

Cake 2 的產品質素也相當不俗, 雖然價格略為偏高, 但以生日蛋糕的華麗賣相來說, 其性價比仍然甚高, 絕對是現時生日蛋糕市場上的一個 Hidden Gem, 值得推介。
外卖自取
$288 (其他)
2013-05-30 3722 浏览
幾個月前已為老公訂過生日蛋糕, 今次特別為小女的一歲生日再次落Order, 前去落單前先上網參考過多張蛋糕相片, 希望為小女的第一個生日留下難忘印象........ 喜歡這地方的寧靜同舒適, 可以令客人靜心選擇, 特別是店員小姐的記性, 只見過小女一次已記得小女的名字, 好窩心的感覺!! 由於小女只有一歲大, 所以今次選了原味海綿蛋糕加鮮雜果餡, 外層由原圖的粉藍色改為粉紅色, 另外頂部改用了大粒棉花糖, 一般情況下, 蛋師傅會為蛋糕設計一個特別的圍邊裝飾, 不過我怕盒子太大, 家用雪櫃儲存不了, 所以要求不用加上特別裝飾.到了取cake的日子, 心中特別期待, 第一眼看見蛋糕............ 蛋糕真的很美, 粉紅色的cream加上粉色棉花糖, 配合得好好.回娘家和家人一同分享, 小女兒見到靚靚的生日蛋糕, 不禁用小手抓了一下, 各人都不停讚賞蛋糕新鮮好味, 蛋糕軟, cream滑, 生果新鮮, 真是物有所值, 小女兒還食了好多海棉蛋糕.美麗的蛋糕, 新鮮的食材, 殷勤的服務, 真是物有所值.
美麗的蛋糕, 新鮮的食材, 殷勤的服務, 真是物有所值.
2013-03-16
生日
2011-05-20 3479 浏览
以前都唔知呢間店係餅店。因為個店面好華麗,我一直以為係一間結婚用品或wedding planner 之類的店,直到今年生日。因為老公趕唔切收鋪前去攞蛋糕,唯有叫我去攞自己的生日蛋糕。因為我冇單又會比預定時間早到,所以我出門前打比店家問明,聽電話個女士好斯文,好nice。直至嗰刻我都唔知我要去的就係呢間店,尤其是附近都有幾間出名的餅店,我以為係另一間,到車到門口,我仲問司機間餅店响邊,邊度有餅店,佢就指住呢度個門口,我半信半疑咁推門入去,因為當時兩位店員都有其他客人,我就四圍望下,入面有幾個人咁高的大型蛋糕外,店的一角有個餅櫃,放滿咗一排排好靚好精緻的迷你蛋糕,睇返之前的食評 (即係啱啱) 我先知呢D迷你蛋糕就係佢地的cup cake,因為靚得太緊要,同有好多唔同款,我以為佢哋係假架~ 我以為嗰D只係sample,即係食店嗰D dummy。真係失禮嘞其實都等咗十分鍾有多,但店內個氣氛,我趕趕地時間都唔好意思打斷人哋去催,我當時心諗仲有我入門時己經有另一個客人等緊,都唔知要等幾耐添。好在呢個時候其中一個店員(老細?)忙完過嚟問我有咩幫到我,我同佢講我想攞蛋糕佢就知道我係邊個,我諗佢就係聽電

其實都等咗十分鍾有多,但店內個氣氛,我趕趕地時間都唔好意思打斷人哋去催,我當時心諗仲有我入門時己經有另一個客人等緊,都唔知要等幾耐添。好在呢個時候其中一個店員(老細?)忙完過嚟問我有咩幫到我,我同佢講我想攞蛋糕佢就知道我係邊個,我諗佢就係聽電話嗰位女士。

當佢攞個蛋糕出嚟時,我一望到即刻心諗(係咪應該用從心讚歎貼切D呢?) "好靚呀<3"~ 唔知佢有冇發現我雙眼發光嗰一吓呢?

但我保持冷靜同佢講個蛋糕好靚,表示OK,呢位女士就一邊同我傾偈一邊將個蛋糕入盒包好。可能佢哋平時D蛋糕要多D空間去保存/保護蛋糕上的裝飾,雖然我個蛋糕只係一磅,但造"帽邊"個底令佢整個底大咗,所以我個盒好大,唔知以為我買咗個5磅的蛋糕
。好在咁啱嗰日清咗個雪櫃,但個盒個高度我要攞出一個層格先放得入。

因為個蛋糕款唔係老公揀而係落單的女士話幫佢設計,所以切蛋前全屋只有我見過吓個蛋糕, 我打開個盒前同佢哋講我個蛋糕靚得好緊要,但當時我形容唔到個樣比佢哋聽(因為我都望咗一望),到個盒打開一刻,全家人都嘩咗出嚟

一層過的圓型蛋糕墊响一張圓型的硬咭上,但唔係放响正中,放過咗少少,做到一頂禮帽咁樣。全個蛋糕同墊住的硬咭都鋪咗一層淡粉紅色的忌廉,再响上面用白色忌廉唧咗好似古典/歐式牆紙/窗簾嗰d "S" 花紋,圍住個蛋糕係一條1吋多闊的紫色"絲帶",條絲帶的質地好似細路仔玩嗰d泥膠咁,上面壓咗好清晰的花紋,其實呢D"泥膠"係用咩做呢? 仲有好多同"紫色絲帶"一樣質地的彩色小花"隨意"咁鋪响"帽"上面裝飾。前面的"帽邊" 上放咗大大塊絲帶形狀的白朱古力牌,寫齊咁多個人名,日期同個message, 足足三大行字。

到食蛋糕嘞,因為佢咁靚,我好鄉里咁諗住都係好睇唔好食多,點知入面係一層又一層的朱古力蛋糕同朱古力夾心,層朱古力夾心係好似好多脆米的甘脆朱古力咁,唔太甜,又勁朱古力,真係冇諗過個蛋糕原來睇得又食得,真係好surprised x 2!

無論造型,味道,包裝以致服務都令我哋滿意滿分,我覺得絶對超值
。嚟緊下個月囡囡生日,諗住再定一個立體蛋糕攞去學校比佢開生日會,所以上嚟想搵返個電話問下應該幾時落ORDER。睇到其他食評的相,先知原來佢哋的CUPCAKE都已經咁靚,我諗我會改訂CUPCAKE比佢哋一人一個,唔洗切餅分餅,又可以有好多唔同款式同試到唔同味道。到時一定逐個影靚靚相再post上嚟。
2011-04-12
外卖自取
$275 (其他)
生日
2011-04-05 2854 浏览
第一次想去搵呢間店,但係行左內街,所以搵唔到,經朋友指點,原來就係對正馬路,而且而家外面有棚架圍住,好容易認得出!門面真係好靚!而家俾d棚架遮住徙晒了︰(一入到去,女店員就好nice咁同我講,現成o既蛋糕只有某幾款,其他都要訂造,不過唔緊要啦,反正我都係想試一試先,就買件cup cake size o既黎試下啦!原來每款cake都有唔同味,例如係原味蛋糕配芒果餡,綠茶蛋糕配栗子餡,而我就揀左個朱古力蛋糕配朱古力脆脆餡,一件38蚊,店員仲好細心咁幫我包好,有個靚盒,有條絲帶,仲有個紙袋仔,比起paul lafayet的更精緻!離開後同朋友一齊share左個蛋糕,味道okay呀!一直都覺得外表太靚o既蛋糕都係唔好食的,但呢個都唔錯,不是太甜,唔會覺得好漏!值得一試!其實店舖開o係興華街果個位,真係好少人會路過,唯有靠專登去搵,但我覺得呢間舖真係好有誠意,所以專登上黎推介俾大家,如果有咩紀念日呀生日果d,都不妨黎訂個蛋糕,或者就咁買件cake都好,女孩子一定鍾意呢d style!佢仲有個website,大家可以參考下︰www.cake2.com
靚!

門面真係好靚!而家俾d棚架遮住徙晒了︰(

2011-04-04
纪念日
靚!
2011-03-06 2385 浏览
搭車時常經過, 不過真的不知道原來有cookies售賣, 還有可預定結婚蛋糕, 很週度!!有一天經朋友推介cake2做緊買一送一cookies的優惠, 所以便即管試一試, 並且買了二罐, 共四罐, 可以送給朋友。有六款口味, 我選擇了杏仁酥和朱古力cookies, 因為我的朋友大多都愛吃朱古力cookies。見到外觀的黑色鐵罐已經很吸引, 心想朋友一定喜歡的。回家開了一罐試試, 朱古力cookies細細粒, 一口一粒, 很方便, 不會弄污地方!分別送了給兩位朋友, 他們都非常喜歡, 並且不相信這個價錢有如此的質數cookies呢!
朱古力cookies

見到外觀的黑色鐵罐已經很吸引, 心想朋友一定喜歡的。

杏仁酥
紙袋
2011-02-25
朱古力cookies
紙袋
2011-02-27 2081 浏览
團購瘋系列 – 有次去開維園閒逛,踱步到興發街,發現維園道遊樂場附近有間婚紗店,再跓足細看,啊!原來並非婚紗舖,而是一間專門製作西式結婚蛋糕的店舖。門外橱窗還擺放了一座如真人大小的立體婚紗糖衣蛋糕,看來做得極為仔細,幾可亂真。某天發現有團購網站推出以 $38 便可購買這店原價 $76 的限量版曲奇禮物套裝兩罐,既然結婚蛋糕就無機會再買喇,試吓那裡的曲奇餅質素如何亦無妨呀,反正個曲奇罐看來的的骰骰,也頗為精緻。據說這間擁有近十年歷史的店舖,是由金巴利道的二三百呎迷你小店開始,直至近年坊間愈開愈多精品蛋糕店,店主見時機成熟,才搬到天后這間巨店。這天放工後去天后換餅,首次踏足這間過千呎的店舖,內裡米白的牆身、亮晶晶的水晶燈加上橱窗內典雅的婚紗裙,在水晶燈掩映下,顯得非常優雅。進店後向店員表明是來換曲奇,女店員領我到一張放滿一罐罐小曲奇的白色長檯邊,叫我自行選擇,還說歡迎先試味後換取。原來這款曲奇套裝有六種口味可供選擇,包括原味牛油、朱古力果仁、咖啡牛油、杏仁酥、咖啡及椰子,不過由於我不愛吃牛油及椰子,所以雖然有得試食,心中亦早已認定了要揀杏仁酥和朱古力果仁。據店員介紹,這些曲奇全部新鮮製造
門外裝飾彷如婚紗店
橱窗內的立體婚紗糖衣蛋糕
曲奇有機主義
原來這款曲奇套裝有六種口味可供選擇,包括原味牛油、朱古力果仁、咖啡牛油、杏仁酥、咖啡及椰子,不過由於我不愛吃牛油及椰子,所以雖然有得試食,心中亦早已認定了要揀杏仁酥和朱古力果仁。據店員介紹,這些曲奇全部新鮮製造,屬《有機主義》系列,即是採用全天然有機麵粉製造,令小麥內藏的酥香、鬆脆經餅師烤焗而引發出來。由於製作過程中加入了法國農莊的低盬淡牛油,故可提升曲奇的質感和味道,而且入口香濃而不膩,別具清新口感。
曲奇罐的的骰骰,頗為精緻
杏仁酥
杏仁酥脆度只是一般
朱古力果仁曲奇
朱古力果仁,外形嬌小可愛
翌日回公司後讓同事分吃這兩款曲奇,首先試的杏仁酥,外形非常迷你,曲奇外皮裹著糖霜以及薄如紙般的杏仁,可惜千層厚度不足,外皮咬落毫無彈性,薄得來又唔夠鬆化,酥脆度只是一般,幸而味道方面入口帶有淡淡的杏仁香,而且整體口感不會過甜,亦不會過油,多吃了也不會有膩滯的感覺。至於另一款朱古力果仁,味道明顯比杏仁酥棒得多,加入了果仁的曲奇,口感豐富,但又沒有蓋過朱古力的濃味,當然其酥脆及鬆化度仍嫌不足,但甜度頗為適中,而且外形嬌小可愛,也算不錯。雖然這些曲奇的口感,唔算令人十分驚艷,但進店內欣賞一吓那些精美的結婚蛋糕,還蠻不錯的。

原來這裡並非單一只做結婚蛋糕,還有生日蛋糕和 cupcake 可供選擇,看來下次有人生日都可以考慮一吓。

2011-02-25
門外裝飾彷如婚紗店
橱窗內的立體婚紗糖衣蛋糕
2010-08-25 1924 浏览
同事生日又有生日飯食,蛋糕當然係必要架啦。不過今次買蛋糕唔係我負責的,我都係食個刻先知原來係cake square預備左生日蛋糕。我地 4 個人,所以分別有 4 個小小的蛋糕。不過呢度既蛋糕外型真係幾靚,相信女仔見到都會覺得幾開心的,起碼是日既主角都非常鍾意。雖然主題都係花,不過有兩款做型都唔一樣的,表面D花花同裝飾食落覺得好滑身,開初驚佢好似糖霜咁好甜,但又唔會喎,感覺唔錯。忌廉食落覺得奶味唔算太重,所以唔會有好膩既感覺,感覺好輕巧呢。蛋糕內裡係海綿蛋糕來的,不過中間會有幾層唔太厚既朱古力,所以會食到微甜既朱古力味。蛋糕好軟熟,而且食落唔會太乾身,一路食既時候會食到淡淡的朱古力味,但又唔會覺得甜到膩。而且因為佢SIZE唔係好大個,作為飯後甜品真係剛剛好。如果係女性朋友生日大家可以考慮下係呢度訂蛋糕呢。=)))

如果係女性朋友生日大家可以考慮下係呢度訂蛋糕呢。=)))
訂左 4 件
呢個俾我食左