好多年前已經去過銅鑼灣Cafe R&C 個時個個入去都話要三眼仔latte今時今日唔興呢d啦而係「Pepe 🐸」同「連登狗🐶」黃店先有呢啲咖咋🎗.《新鮮薑磨鮮奶咖啡💛☕️》成羹新鮮薑蓉俾你自己加落杯latte到我緊係落哂啦 飲完暖笠笠有d似薑汁撞奶咖啡版完全唔覺辣 好舒服 再俾多d薑我都仲得.《芝麻鮮奶咖啡🖤☕️》非常香濃的芝麻香 早已經好吸引飲落更加香 唔似芝麻糊咁杰但就將咖啡同芝麻融合埋一齊.其實除左menu上既圖案店員話你想tailor make自己想要既其他圖案都得咖下次想試下要連豬🐷🎗

好多年前已經去過銅鑼灣Cafe R&C
個時個個入去都話要三眼仔latte
今時今日唔興呢d啦
而係「Pepe 🐸」同「連登狗🐶」
黃店先有呢啲咖咋🎗
其實除左menu上既圖案
店員話你想tailor make自己想要既其他圖案都得咖
下次想試下要連豬🐷🎗
2020-03-10 202 浏览
一直都想黎呢間Cafe R&C好耐終於因為慶祝朋友生日而黎了🥳🥳鋪面唔算太大,所以冇特登影內部環境😂其實黎到之前已經好想試吓佢個意大利飯仲有班拿迪都好吸引😍😍但因為想試多啲嘢同朋友都決定食佢個lunch set😋雖然選擇比較少🥺我叫咗個忌廉蕃茄煙鴨胸肉扁意粉首先佢個意粉嘅質地同平時嘅扁意粉唔一樣,煙銀之餘,唔會太硬或者太軟,啱啱好!然後佢個醬汁我都幾鍾意!因為本身我個人唔太鍾意食蕃茄,但係加埋忌廉同埋芝士就顯得個番茄醬唔太酸最出色係個煙鴨胸肉😍 真係好有驚喜肉質同佢切既厚度啱啱好,推介!朋友叫咗個青口扁意粉醬汁帶着好濃嘅芝士味青口都唔錯不過份量有啲多,加上個芝士醬,好容易會食膩😂😂建議叫呢個嘅朋友,嘢飲唔好叫奶類嘅飲品我跟餐叫做杯peach fruit tea有少少甜 不過都ok但即使半價都要差唔多$30 以呢個份量來講有啲貴至於我朋友就叫咗杯抹茶latte個外觀就真係幾靚同幾得意但味道就麻麻哋😢朋友覺得佢用嘅綠茶粉質地太粗最後因為朋友生日我私底下叫咗件red velvet cake仲可以留言吩咐畫乜嘢圖樣真係畫得幾靚㗎😍😍味道都OK嘅,不過如果蛋糕嘅種類再多啲就好😂—如果大家係想食佢
一直都想黎呢間Cafe R&C好耐
終於因為慶祝朋友生日而黎了🥳🥳

鋪面唔算太大,所以冇特登影內部環境😂

其實黎到之前已經好想試吓佢個意大利飯
仲有班拿迪都好吸引😍😍
但因為想試多啲嘢
同朋友都決定食佢個lunch set😋
雖然選擇比較少🥺
鮮茄忌廉煙鴨胸肉扁意粉

我叫咗個忌廉蕃茄煙鴨胸肉扁意粉
然後佢個醬汁我都幾鍾意!
最出色係個煙鴨胸肉😍 真係好有驚喜
肉質同佢切既厚度啱啱好,推介!
芝士忌廉青口扁意粉

朋友叫咗個青口扁意粉
醬汁帶着好濃嘅芝士味
青口都唔錯
不過份量有啲多,加上個芝士醬,好容易會食膩😂😂
建議叫呢個嘅朋友,嘢飲唔好叫奶類嘅飲品
Peach  fruit  tea

最後因為朋友生日
我私底下叫咗件red velvet cake
仲可以留言吩咐畫乜嘢圖樣
真係畫得幾靚㗎😍😍
味道都OK嘅,不過如果蛋糕嘅種類再多啲就好😂

如果大家係想食佢嘅嘢食,我都推介俾大家
但千祈唔好因為佢拉花既咖啡以來🤣🤣會失望
2020-03-10
庆祝纪念
生日
鮮茄忌廉煙鴨胸肉扁意粉
芝士忌廉青口扁意粉
Red  velvet  Cake
2020-03-08 156 浏览
呢間黃店其實都食過幾次個人鐘意食risotto😋幾乎次次都係食risotto😂餐單上另外兩款risotto已經食過好味😋今次呢款未食過Spicy tuna & Japanese clams risotto$128🐟🐚我完全唔食得辣所以對我黎講有少少辣但唔會辣到食唔到味道好好有少少可惜有一啖食到有殼😣D蛤蜊食到少少沙😣忌廉青口扁意粉$118🐚🍝Sauce好食唔會太漏意粉入味👍🏻但青口無乜味😣醫護人員出示員工證仲有免費打氣拉花latte❤️良心黃店一定要支持💪🏻
呢間黃店其實都食過幾次

良心黃店一定要支持💪🏻

2020-03-07
忌廉青口扁意粉
2020-02-26 238 浏览
在IG內見到有人在這裡打咭,便約了喜歡Pepe The Frog 的朋友一起作一個相機食先的咖啡約會。在希雲街的小店,門口的餐牌已有我們最期待的角色之相片。除了兩個大熱角色,還有其他超可愛的拉花公仔可選。未食lunch的我,加點了一客Parma ham salad,size 不算大,但好味。主角出場!帶了口罩的pepe the frog超得意,是matcha latte。漂亮粉紅色的連登豬是士多啤梨味latte。味道已不是重點,最緊要是靚!
在希雲街的小店,門口的餐牌已有我們最期待的角色之相片。

除了兩個大熱角色,還有其他超可愛的拉花公仔可選。

2020-02-25
下午茶
Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_cafe#pigfoodiexhk_黃店=======📍希雲街靚靚拉花 -- Cafe R&C☕銅鑼灣希雲街都幾多黃店,前排就同朋友去咗其中一間拉花好出名嘅cafe食晚餐,支持一下黃色小店💛--------⭐Black Truffle Cream Pasta ($110黑松露味道濃郁💕一上枱就聞到好香🙈扁意粉煮至Al dante,好有咬口,醬汁濃厚滑身,掛滿每條意粉,每啖都充滿黑松露嘅香味,好滿足😋--------⭐Smoked Salmon and Asparagus Risotto ($118)醬汁同樣濃厚creamy,包住每粒飯,唔會乾身😋飯粒煙韌,粒粒分明,唔會煮到太腍👍三文魚有三大塊,鹹香十足😆整體不錯💕--------⭐Honey Latte ($45)賣相好吸引好靚😍第一啖飲落去有啲似酒味😂😂之後就慢慢飲到蜜糖嘅甜味🥰咖啡香濃幼滑,兩者配搭和諧👍--------⭐Rich Chocolate ($48)面頭畫咗Snoopy💕好有心思好可愛😙飲落朱古力香濃,開頭會有甜味,之後
#pigfoodiexhk_cafe
#pigfoodiexhk_黃店
=======
📍希雲街靚靚拉花 -- Cafe R&C☕
--------
⭐Honey Latte ($45)
--------
⭐Rich Chocolate ($48)
面頭畫咗Snoopy💕好有心思好可愛😙飲落朱古力香濃,開頭會有甜味,之後就有微微嘅苦澀味滲出來😍中意飲朱古力嘅朋友仔不妨試試
--------
整體食物質素唔錯,飲品有心思有誠意,店員服務亦好有禮貌,臨走時仲比咗佢地鋪頭自家製嘅文宣我地,絕對值得支持💛
店舖資料
#foodie #latte
#foodphotography #latteart
2020-01-15
2020-02-24 144 浏览
呢間cafe既拉花好有心思 每次拉出黎造型都吾同 總會令人心情變好💓 2杯咖啡上都有懶洋洋既3D貓貓🐾 奶泡震果陣就好似貓貓個大肚腩郁緊 好治癒❣️係呢度飲下咖啡 食下蛋糕就可以好充實咁過一個下晝 好寫意既生活❣️

• Iced 3D Latte
  • Cappucino
2020-02-03 321 浏览
Homemade Cheese CakeHK $55蛋糕黎到時發現原來系藍莓醬芝士蛋糕黎。Cheesecake 質感實,芝士味都算濃。而餅底厚度適中,但餅底嘅味道就一般。整體味道普通,不過不失,但就未能夠留下深刻印象。Iced 3D LatteHK $62餐牌上嘅大部分飲品,好似咖啡類,甚至乎係Matcha Latte, Sesame Latte等等嘅飲品,都可以揀要3D Latte。抹茶控嘅我就揀左 Matcha Latte。因為咁啱黎到店鋪時五算好多人,所以落單之後等左一陣好快就有。3D系兩隻熊仔頭黎。雖然話系凍嘅,但其實飲品入面係冇冰嘅。抹茶飲落濃味,而且帶有微苦。

HK $55

HK $62

Homemade Cheese Cake,  Iced 3D Latte
2020-01-31
下午茶
2020-01-21 224 浏览
今次黎到出名既黃街-希雲街試試入面既黃店,鋪面位置唔多,大概serve到廿拎個客人,野食選擇都唔算多,主打特色飲品多😋今次自己一個人黎就叫左個小食加一個主食首先係松露薯條,相信大家對呢道菜都唔陌生,但要特別提一提呢到個松露醬,因為真係特別香同埋好多松露,松露味非常之出,只要點少少都已經夠味,利伸最後我係食哂成兜醬😍主食就叫左個牛油果醬烤雞扁意粉,個牛油果醬好濃郁,烤雞都正常,總括嚟講,味道都係中上既😉而唯一要講講既,就係呢到野食既份量真係偏少既,一個人食哂兩份都唔係好冇飽肚既感覺😂😂同埋呢到收信用卡淨係會收AE卡,但可以payme埋單既,最重要係佢係黃店麻🤤貴少少都抵啦😉
松露薯條
烤雞牛油果醬扁意粉
松露薯條
2020-01-17 213 浏览
即慶黎呢度HEA, 睇MENU時竟然有XMAS 限定PEPE 同連豬樣揀呀~正呀!!!!連豬士多啤梨LATTE SIZE 夠大杯, 夠HEA 一個下午~ 唔太甜, 有士多啤梨香~個圖案畫得好靚~小食拼盤. $168 可以揀炸蠔/肉丸. 我地揀左炸蠔~~ 個黑松露醬不得了呀!!!!食物夠熱~得閒坐係度吹下水, 咬下野. 都幾舒服~重有PEPE LETTE 只PEPE 好得意~~~ 一路飲個樣一路變, 好搞笑.佢地重有好多唔同款式圖案既LATTE, 無面人, 三眼仔等等..都值得黎呃LIKE~

連豬士多啤梨LATTE
SIZE 夠大杯, 夠HEA 一個下午~
 唔太甜, 有士多啤梨香~
個圖案畫得好靚~
小食拼盤. $168 可以揀炸蠔/肉丸. 我地揀左炸蠔~~
 個黑松露醬不得了呀!!!!
食物夠熱~得閒坐係度吹下水, 咬下野. 都幾舒服~

重有PEPE LETTE
只PEPE 好得意~~~ 一路飲個樣一路變, 好搞笑.

呢間黃店有有罷市💛!出名🐸🐷拉花!定價貴 當荷包厚嘅時候可以去懲罰下!This “yellow” cafe supports the protest in HK to fight for democracy! The latte is quite expensive. If you think it is affordable to u, punish them!💛-1️⃣「草莓拿鐵🐷🍓($62)」有好可愛嘅連豬拉花🐷💖有士多啤梨醬做點綴🍓但飲落士多啤梨🍓味唔係好出 不過用黎做飲得嘅文宣呢點就好出色🥰 LIHKG pig latte art of the strawberry latte🐷🍓($62) is super cute.🐷💖Strawberry jam is used for decoration.🍓 Although it looks pink, the strawberry flavour is not that rich. It is good to be used as propaganda.🥰-2️⃣「3-D拉花泡沫咖啡🐻($62)」有別於傳統嘅平面拉花!好特別!🤩雖然飲落
2️⃣「3-D拉花泡沫咖啡🐻($62)」有別於傳統嘅平面拉花!好特別!🤩雖然飲落都只係泡沫咖啡 但打卡一流 小編少女心大爆發😚The 3-D latte art Cappuccino is gorgeous! 🤩It tastes normal but it is instagammable! I can’t stay not taking pics of it😚
💰:$60 - $130 (+$10%)
📍:銅鑼灣希雲街22-24號地舖 G/F, 22&24 Haven Street, Causeway Bay
性價比CP value:🤤🤤⚪️⚪️⚪️
飽肚fullness:🤤⚪️⚪️⚪️⚪️
味道taste:🤤🤤🤤⚪️⚪️
環境environment:🤤🤤🤤🤤⚪️
服務service:🤤🤤🤤🤤⚪️
Score:63/100
2020-01-13 139 浏览
是日要食個快dinner,揀左呢間黃店,地點離地鐵站少遠。點左Grilled Chicken Salad,份量大,有塊烤toast, 沙律sauce 好味,grilled chicken 同朋友每人都食左好多件Main 點左black truffle cream pasta, 都係份量大,意外地好味,因為平時我麻麻地truffle,佢有啲mini asparagus, mixed mushroom 好爽身,芝士味濃郁今次趕時間試唔到咖啡拉花下次再試

今次趕時間試唔到咖啡拉花
下次再試
自己一個人黎到cwb, 梗係想搵間cafe 嘆下lunch 時間入去,位比較小我一個人梗係坐bar 台位店員隨即比左個menu 我,因為bar 台有攝住其他menu, 甘我隨手拎黎睇,正諗住問店員係咪叫得店員即刻搶走menu 話無得叫,態度都幾差甘我唯有睇番一開頭個本,之後不斷聽日態度差既店員同另一位店員係甘大吐苦水,甘佢應該係自己既野唔開心,所以態度甘差因為佢甘呻完一輪之後明顯態度有好轉黎得既都係有心支持,如果係第二間,我應該即走。。。carbonara 汁夠杰身,味道夠濃,超水準黑芝麻latte, 我加錢轉埋燕麥奶,味道比起牛奶更加夾,而且公仔都好有心機依間店食物野飲都唔錯,係服務再加強就更好
自己一個人黎到cwb, 梗係想搵間cafe 嘆下

lunch 時間入去,位比較小

我一個人梗係坐bar 台位

店員即刻搶走menu 話無得叫,態度都幾差

因為佢甘呻完一輪之後明顯態度有好轉

黎得既都係有心支持,如果係第二間,我應該即走。。。

carbonara

carbonara 汁夠杰身,味道夠濃,超水準

黑芝麻燕麥奶

依間店食物野飲都唔錯,係服務再加強就更好
2020-01-04
carbonara
黑芝麻燕麥奶
2020-01-06 199 浏览
去開銅鑼灣想飲杯嘢,就揀咗呢一間cafe嗱。 地方唔係好大,但係屬於喺橫街入面,都比較清靜嘅。呢間餐廳特別在呢除咗有個3D啲拉花之外,重有好多唔同拉花圖案嘅cafe飲嘅。咁我就揀咗我最鍾意嘅龍貓😍 職員都好細心呀,因為龍貓款,有兩款嘅。一隻係有咖啡嘅/一隻呢係冇咖啡嘅,咁我就揀咗mocha有咖啡底嗰隻啦😋隻龍貓有幾靚,唔使我講啦,大家睇相都會知喇…味道都唔錯又唔太甜,咖啡底都幾好。環境又清靜,價錢唔算貴。下次try其他款先。
咁我就揀咗我最鍾意嘅龍貓😍
職員都好細心呀,因為龍貓款,有兩款嘅。
下次try其他款先。
拉花咖啡
拉花咖啡
2019-12-21 274 浏览
✨聖誕限定🎄Pepe連豬拉花😍✨————————————————-💛#littlefatwest良心小店 💛Cwb最黃既希雲街!一條街起碼有6間黃店🤟🏻入左間有pepe拉花既cafe有好多pepe公仔 x 聖誕裝飾🎄餐廳ig 有表態 亦多次參與罷工 ————————————————-🍵Pepe 芝麻鮮奶 $65 (7.5/10)🐷連豬 士多啤梨鮮奶 $65 (4/10)Xmas限定版先有連豬同聖誕帽🥰飲落似芝麻糊 芝麻味香濃 正但士多啤梨奶就真係甜!到!漏!影完相啜兩啖就冇飲喇🤣想要綠色pepe可以叫番抹茶 ..🥪法式西多士配雪糕 $72 (6.5/10)多士外表煎得香脆 不過焦糖太多又有糖霜所以甜少少 好彩有雪糕中和番☺️.🍟黑松露薯條 $58 (8.5/10)炸得幾脆 黑松露醬好惹味🤤
✨聖誕限定🎄Pepe連豬拉花😍✨
————————————————-
💛#littlefatwest良心小店 💛
Cwb最黃既希雲街!
一條街起碼有6間黃店🤟🏻
入左間有pepe拉花既cafe
有好多pepe公仔 x 聖誕裝飾🎄
🍵Pepe 芝麻鮮奶 $65 (7.5/10)
🐷連豬 士多啤梨鮮奶 $65 (4/10)
Xmas限定版先有連豬同聖誕帽🥰
飲落似芝麻糊 芝麻味香濃 正
但士多啤梨奶就真係甜!到!漏!
影完相啜兩啖就冇飲喇🤣
想要綠色pepe可以叫番抹茶 .
🥪法式西多士配雪糕 $72 (6.5/10)
多士外表煎得香脆 不過焦糖太多
又有糖霜所以甜少少 好彩有雪糕中和番☺️
🍟黑松露薯條 $58 (8.5/10)
炸得幾脆 黑松露醬好惹味🤤
2019-12-19 279 浏览
見到Pepe已經覺得呢間餐廳黃💛但都成$68兼有啲苦🤢不過食物質素真係幾高汁🤤同行四人嗌咗2個小食4個主食🤤1️⃣黑松露薯條🍟2️⃣Crispy wings (Grapefruit) 開頭以為grapefruit 溝雞翼會有啲奇怪,點知比出乎意料地夾😍好好食!🤤3️⃣ Classic Benedict eggs 都幾出色🤤一切落去真係流哂心又足料🥳4️⃣ Smoked salmon avo-penne 呢個都好好食,勁勁勁足料,每一啖都有salmon伴🥺5️⃣ Chef’s Recommendation 🥳青醬扁意粉都好好食,好惹味6️⃣ Mentairo pasta 睇落好heavy,食落又唔太覺,反而啱啱好creamy🥰整體而言,食物質素同環境都high juice🤤
見到Pepe已經覺得呢間餐廳黃💛
Pepe

但都成$68兼有啲苦🤢
不過食物質素真係幾高汁🤤
同行四人嗌咗2個小食4個主食🤤

1️⃣黑松露薯條🍟
French  fries

2️⃣Crispy wings (Grapefruit)
Cruspy  wings  (grapefruit  )

3️⃣ Classic Benedict eggs
都幾出色🤤一切落去真係流哂心又足料🥳
Classic  eggs  benedict

4️⃣ Smoked salmon avo-penne
呢個都好好食,勁勁勁足料,每一啖都有salmon伴🥺
Smoked  salmon  avo-penne

5️⃣ Chef’s Recommendation 🥳
青醬扁意粉都好好食,好惹味
Chef’s  recommendation

6️⃣ Mentairo pasta
睇落好heavy,食落又唔太覺,反而啱啱好creamy🥰
Mentaiko  pasta

整體而言,食物質素同環境都high juice🤤

Pepe
French  fries
Cruspy  wings  (grapefruit  )
Classic  eggs  benedict
Smoked  salmon  avo-penne