2004-12-09 17 浏览
舊老細同另一同事請我食生日飯,本來打算去Isola試佢的pizza,誰不知有人包左場,於是轉而book左舊老細至愛的Cafe Landmark。聖誕將近,大堂幾有節日氣氛,卡位望落去係幾好view。大家各要左一壺薄荷茶配檸檬同蜜糖,茶是成壺上的,而且用的是茶葉,幾香,侍應不停添水,一壺可以飲好耐。這裡環境好,確是嘆茶的好地方。當晚大家都叫左「連卡佛晚餐」﹝即用連卡佛咭有八折的特別套餐﹞,做東的兩位都要洋蔥湯配龍蝦幼麵,我就要龍蝦湯同鮑魚牛扒。龍蝦湯好鮮味,濃淡適度,而且好多龍蝦肉,唔錯。兩位女士的洋蔥湯睇落都幾對版,聽講都好好味。鮑魚煮得幾入味同腍身,要medium rare的牛扒卻有點過熟,味道同質感只屬一般,食左兩啖就放棄了。伴碟的是野米飯,味道卻是麻麻。都試左幾箸對家的龍蝦幼麵,龍蝦夠新鮮,幼麵亦煮得剛好,配上簡單的香草忌廉汁,是相得益彰,但亦有D「漏」,一個女仔食晒都幾係。甜品我就要了香蕉蛋糕配薑味雪糕,蛋糕味道都OK,反而係薑味雪糕令人有驚喜,非常夾略甜的蛋糕。對面兩位女士都要左紅莓千層酥配胡椒雪糕,同樣亦係雪糕令人驚喜。總括而言,這裡的食物都OK,價錢以環境計亦算合理吧!h

當晚大家都叫左「連卡佛晚餐」﹝即用連卡佛咭有八折的特別套餐﹞,做東的兩位都要洋蔥湯配龍蝦幼麵[linguine],我就要龍蝦湯同鮑魚牛扒。龍蝦湯好鮮味,濃淡適度,而且好多龍蝦肉,唔錯。兩位女士的洋蔥湯睇落都幾對版,聽講都好好味。鮑魚煮得幾入味同腍身,要medium rare的牛扒卻有點過熟,味道同質感只屬一般,食左兩啖就放棄了。伴碟的是野米飯,味道卻是麻麻。都試左幾箸對家的龍蝦幼麵,龍蝦夠新鮮,幼麵亦煮得剛好,配上簡單的香草忌廉汁,是相得益彰,但亦有D「漏」,一個女仔食晒都幾係。甜品我就要了香蕉蛋糕配薑味雪糕,蛋糕味道都OK,反而係薑味雪糕令人有驚喜,非常夾略甜的蛋糕。對面兩位女士都要左紅莓千層酥配胡椒雪糕,同樣亦係雪糕令人驚喜。

總括而言,這裡的食物都OK,價錢以環境計亦算合理吧!home made雪糕值得一試。
2004-10-06 25 浏览
見dbs card有個$288既晚餐,嚟咗試試頭盤:蟹肉沙律,係亞洲色彩,ok咁啦湯:蘑菇忌廉湯,用街市「本菇」,麻麻主菜:芝士龍蝦拼牛柳,份量足,牛要medium,龍蝦本身其實幾嫩,但整法十足十高級版「港式」西餐,舊牛本身尚可,但同樣係非常「港式」甜品:tiramisu跟芝麻雪糕,跟本唔係tiramisu,亦頗差,雪糕一般貨色飲品:iced peach tea,激差食完好飽,但唔開心服務真係好一般價錢唔算貴,亦唔平,非常港式,唔會去,max concept係得mezz較為西式,個人畀>_<佢
見dbs card有個$288既晚餐,嚟咗試試
頭盤:蟹肉沙律,係亞洲色彩,ok咁啦
湯:蘑菇忌廉湯,用街市「本菇」,麻麻
飲品:iced peach tea,激差
食完好飽,但唔開心
服務真係好一般
2004-10-02 40 浏览
好耐以前o係cafe landmark 食過高質素o既暖心朱古力布甸, 今日天氣轉涼, 就叫家姐tea time時陪我黎食暖下胃. 印象中o既布甸係一切開就有緩緩o既白朱古力漿流出黎, 味道好好, 但係今次個布甸只係微暖o既朱古力sponge cake, 而且同之前食評o既情況一樣, 完全無白朱古力漿, 只係蛋糕中心處稍稍濕, 隱約都有少少白色o既!!!雖然配o既雪糕依然好味(我揀左榛子味), 但係我今日黎o既目的molten chocolate pudding 呀!好失望!
好失望!
2004-09-23 24 浏览
一開工就要遠行, 遠行前又過黎食早餐. 再次要返egg benedict. 上次食早餐時見到人地檯上o既果汁又黃又青, 就問下個waiter係咪有d options 無show o係menu上. 原來仲有啤梨汁,楊桃汁同青瓜汁揀. 我就試左楊桃汁. 杯楊桃汁上檯時起晒泡, 呈非常淡o既黃色, 賣相幾吸引, 飲落清清地, 有淡淡o既甜味, 幾清新幾特別. 可以一試.不過要彈o既係今次o既egg benedict整得好求其, 隻蛋同canadian bacon之間仲有d poach egg時用o既醋水, 整到塊english muffin 濕漉漉!
2004-09-11 24 浏览
It's definitely a fine and cosy restaurant by itself.In daytime I hate the lousy and clumpy environment, especially during lunch time. So when a friend propose to have snacks after the crowds, I simply can't say no.We have first class of service as there is only two or three tables occupied. Waiters and waitresses are young and eager to serve. Tables overlooking the fountain is the best place to sit in. Tables with black round partitions are reserved for smoking people, I think.There are not man

There are not many drinks to choose from, except wines. But I am impressed by the mixtures of fresh juices of different fruits.

Snacks are also of limited choices, less than ten in total. But I have to say they were very exquisite and taste very good.

We tried the crab meat and seafood platter. Both of them were fresh and tasteful.

Though we didn't have any dinner, we tried the dessert. We chose tiramisu with sesame ice cream after struggling for awhile.

My friend said the taste of the tiramisu is very close to that in Starbuck's, where I can't make any comments on that. My own impression is that it is light and with suitable amount of rum used.

People going to this restaurant may blame its openess, but I've found it is not when you really sit in there.
2004-09-06 23 浏览
今朝要同老細早餐會,匯報公司的大小事情,約左佢在這裡。八點幾都唔算多人,得四、五檯客在嘆報紙,而早來有早來的好處,是比較靜一點,九時多附近就一定人來人往。早餐都係以往果幾味,西式就歐陸早餐、波蛋多士、炸魚解果及牛扒蛋等,而中式就粥及炒麵。要傾野,食物以輕便為主,要了炸魚柳加鮮果,鬼婆老細就叫了粥及中國茶。先來的是果汁,我的西柚汁都幾新鮮,有點點澀,味道算不錯;主菜前有多士、包及牛角包,不算精緻,只淺嚐;炸魚份量一般,炸得不錯,而都不覺有腥味,魚柳的品質尚可。鮮果是西瓜、蜜瓜等,新鮮而都幾清新;老細的蝦粥就未見佳處,是橫看豎看都不知道何解要在這裡吃。服務仍不錯,年青的侍應都幾週到的。連添飲但味道一般的咖啡或茶,二百多,酒店餐廳價錢。張單雖然唔使我埋,但都覺得幾貴。當然可能在這裡飲食是有其戰略地位,如有野傾都算是個不太焗促的好地方,除此之外就覺得唔係太抵。
服務仍不錯,年青的侍應都幾週到的。
2004-09-05 28 浏览
今日優優閒閒咁同家姐去中環食brunch. 本想去Madison, 點知食閉門羮, 就轉黎cafe landmark. 我同家姐都叫左egg benedict. egg benedict 係poached egg + canadian bacon (有d餐廳會用牛舌) + english muffin, 再淋一層hollandaise sauce. 我好鍾意食egg benedict, 但係o係坊間一般餐廰都唔會供應, 只能o係酒店食早餐或者係brunch時先有得食...首先上檯o既係開胃醒晨o既鮮榨西柚汁, 再黎就係麵包籃同cappuccino. 慢慢搽下多士, 飲下野, 15分鐘之後, egg benedict就上檯啦! 一客有兩件egg benedict. 切開第一件o既蛋黃, 鮮黃色o既蛋黃漿流出黎, 配埋bacon同muffin食, 好正呀! 可惜第二件overcooked, 蛋黃變左溏心, 有些少遺憾! 埋單兩個人$200, 中上價錢, 食物水準唔錯, 服務態度都幾好. 我地都覺得值. 我同家姐都話會翻炒, 希望下次佢地唔會overcook隻蛋啦!
我同家姐都叫左egg benedict.
2004-07-13 15 浏览
試左個Club Sandwich,嘩,塊cheese勁正,仲要佢地尊登整到塊cheese半溶, 真係好味到不得了.試埋個黑白朱古力布甸,呢個就有d失望啦,入面唔夠白朱古力, 完全無溶出黎個種feel....
2004-07-12 12 浏览
哎呀, 等人放工等到頸都長...就去landmard度坐下,因為唔知食咩, 個waitress介紹我, 經佢安排下我叫左scones同passionfruit sorbet,sorbet上先...唉, 早知就叫佢後上啦...起初食好正ga, 因為我食到一半scone就到了, 我就放在一邊走左去食scone, 食食下scones我見佢巳半溶, 就拿拿聲食返個sorbet, 因為巳溶, 所以有d似飲passionfruit juice咁...好有藥水味...唉~$28一球,好食既就抵, 藥水味就唔抵了...講下個scones, 一碟有八粒$78, 一啖一粒的size, 係raisin scone的, 另上左兩樽全新的strawberry同orange既jam比我, 同一兜奶油, 一pat jam, 一pat奶油在scone上食, 一絕!^^順帶一提, 小妹當然冇食過哂全港既scone, 但暫時黎講我覺得landmard既scone最好食呀, 係食到人夜晚在床上都會好掛住果種咬落下既感動!^^

2004-06-16 16 浏览
這裹的環境不錯,最喜歡來吃早餐。有很多選擇,大概$70-90 左右。每份早餐包括麵包(可選白或麥多士或牛角包)、鮮窄果汁一杯(我最愛青蘋果或木瓜汁)、主菜(有很多選擇,例如普通的煎蛋、Egg Benedict、Egg Florentine、吉列石斑配鮮果、煎牛扒、海鮮pancake等)、咖啡或茶(免費refill)。雖然價錢比較貴,但假期來吃一頓豐富的早餐,坐上一、兩小時,真是人生一大快事!注: 星期日的早餐供應至11:30 a.m. 真的可以當Brunch 呢!
2004-04-14 11 浏览
昨天去左呢到食TEA :食左暖心朱古力蛋糕覺得似好特別~ 佢個心係用白朱古力~~祈望幾大~~ 希望好好食點知....唉! 連一件普通的朱古力蛋糕亦不如又唔熱, 個心又無"汁" 溜出來(同唔多覺有白朱古力)不過, 佢拌碟的ICE-CREAM 好好食~ 好滑,又唔係太甜.丫, 仲有~食TEA 時, 有許多"自由行"的國內同胞..坐我隔離枱果位"太太" 仲脫了對鞋. "Q"起隻腳坐........幾驚下....
昨天去左呢到食TEA :
食左暖心朱古力蛋糕
覺得似好特別~ 佢個心係用白朱古力~~
祈望幾大~~ 希望好好食
點知....唉! 連一件普通的朱古力蛋糕亦不如
又唔熱, 個心又無"汁" 溜出來
(同唔多覺有白朱古力)
不過, 佢拌碟的ICE-CREAM 好好食~ 好滑,
又唔係太甜.
2004-03-03 17 浏览
呢度係收酒店早餐價錢,以前來這裡食個Egg Benedicts都係要成百蚊,材料亦是波蛋、煙肉及鬆餅,咖啡及鮮果汁任選。招呼唔錯,裝修過後的大疏化椅位坐得更舒服。當然抵唔抵食是見仁見智,我還是欣賞酒店餐廳多D。
當然抵唔抵食是見仁見智,我還是欣賞酒店餐廳多D。
上次tea time同個frined黎食過佢個黑白軟心朱古力布甸. 個pudding會跟一球雪糕,我改左要hazelnut, 我個friend就要sesame. (cafe landmark o既ice-cream係homemade,有好多唔同o既口味)個pudding好的式, 係食過咁多間最細個o個個. 個叉一篤落去,即刻有白朱古力漿流出黎!味道唔錯! 不過個雪糕先係我最欣賞o既地方!好鍾意個hazelnut味,呢個flavour第二度好難食到,而且好好味!食過咁多間warm chocolate pudding, 覺得論朱古力漿, dan ryan's做得最出色, d朱古力漿夠晒份量,好似溶岩咁!但係論心思,grand hyatt新出o既最有,因為用chocolate hazelnut做中間個fillings,仲加d 開心果蓉, 個chemical reaction好得!但係個雪糕就landmark o既最出色!呢個dessert$48一位, 價錢okay!
呢個dessert$48一位, 價錢okay!
2004-02-29 22 浏览
呢間d早餐&Tea Set幾好,但鍾意食早餐多D,SERVICE好,但LUNCH Set超貴,兩個lunch都成5xx.咁不如去山頂食.....如果Tea Time去有時會見到edison,謝賢,等...幾好!