2017-03-12 5391 浏览
之前響雜誌見到非常之吸引,去韓國首爾明洞時特登拜訪!賣相同味道都十分滿意!見到而家香港都開左分店,熱愛韓風cafe嘅我又點會錯過呢?原來坐落喺登龍街街頭,呢度裝修後有好多新嘅食肆進駐,睇黎我又多個美食新蒲點!Cafe 門口非常易認,兩大杯signature 生果杯紙牌響度,非常吸引!未食先興奮!招牌Bon Bon!😍響櫃檯落order後就可以返埋位等,係自助形式。除生果Bon Bon外,仲有特色飲品!嚟到呢度當然要食返bon bon!! 原來bon bon 就係好吃嘅意思!芒果大大舊啖啖肉!咬落充滿整個口,好甜美!士多啤梨亦好甜!我忍唔住一口接一口!兩款bon bon中間有大量滑滑嘅cream, 芒果冰同士多啤梨冰!個人認為士多啤梨冰稍勝一籌,像真度較高!很好味!芒果冰味道則有點人工化。見到新推出仲有一啲西餅,我哋就叫左個藍莓撻試試。藍莓size大,新鮮,撻皮用上朱古力撻皮,谷古味頗濃郁,中間吉士不太甜,整體不錯。呢度嘅食物同裝修都同韓國嘅有九成相似,一解我思念韓國嘅哀愁。銅鑼灣登龍街呢度開咗咁多新嘅食肆, 為食又鍾意食新野嘅我今次發達啦!呢間cafe 坐落環境好輕鬆,全晚都播住k p

除生果Bon Bon外,仲有特色飲品!

銅鑼灣登龍街呢度開咗咁多新嘅食肆, 為食又鍾意食新野嘅我今次發達啦!呢間cafe 坐落環境好輕鬆,全晚都播住k pop, 韓迷不要錯過啊!
  • Strawberry Bon Bon
2017-03-12 196 浏览
女人不是有四個胃 而係總有能力令自己胃部釋放出更多空間容納美食🤣就咁目測呢個芒果杯都不止一隻芒果 加上cream... 😍😋🤗「愛不釋手」由外到內,帶著以為只有一砣忌廉嘅心情挖挖挖 到中間有新層次露出 係mango slushy!!!當堂好開心💋❄️好冰凍🌬另外我個人認為最著數之最係西柚汁,原因可見以下分析:1)份量其大 大概500ml2)有半個西柚並已細心起肉3)乾淨衛生 有位坐慢慢飲🔙要知道西柚不便宜,再諗下銅鑼灣灣仔區 一紙杯200ml要介乎$18-25🆚有人會切果肉提供埋叉羹?沒有。🆖一般都係橫街小巷小店 紙巾自備買完下位仲未必知部機今日榨過乜汁mix&match🌈最好時光緊係同另一半分享啦🌞💞食完記得有手尾執好枱啊🙌🏿
芒果杯
另外我個人認為最著數之最係西柚汁,原因可見以下分析:
1)份量其大 大概500ml
2)有半個西柚並已細心起肉
3)乾淨衛生 有位坐慢慢飲
🆚有人會切果肉提供埋叉羹?沒有。
西柚汁
最好時光緊係同另一半分享啦🌞💞食完記得有手尾執好枱啊🙌🏿
宵夜
芒果杯
西柚汁
過江龍早於上年十二月已經來到登龍街,現在才去朝聖實在有點outdated🤣登龍街裡裝修最精緻的的小店,藍白色主調就是不能抗拒的,隨便找知角落當背景也很美。到處也有巴黎鐵塔小擺設,女生們就是會喜歡吧。(不是粉到爆那種 我受不了🤦🏻‍♀️)糾結於點mango or strawberry Bon Bon,既然第一次來,就選較吸晴那款。吃士多啤梨總是好怕酸,但這一杯 沒有!沒有!沒有一顆是酸的!😳每顆大小一致,稱不上很甜,但就是跟一層層甜甜的忌廉配合得非常好。吃蛋糕從不吃忌廉的我竟然覺得很好吃!裡面還有沙冰,中和忌廉的甜度。一開始看見價錢覺得好貴,吃完就覺值得。買一盒質素較好的士多啤梨都不便宜吧!另外點了一壺青檸花茶,茶壺會不會太可愛了😍 味道很清香,老實說沒太多青檸味,但也很好喝。大概有三杯的份量,以$38的價錢比很多cafe都便宜。環境這麼舒適,不吃Bon bon杯也可過來喝杯茶吧。☕️

Strawberry  Bon  Bon

青檸花茶
2017-03-06
Strawberry  Bon  Bon
青檸花茶
2017-03-07 207 浏览
聽聞呢間鋪頭係韓國好出名,而家終於嚟到香港開分店梗係要試吓,我一開頭仲以為成杯都係雪糕,去到先知原來係士多啤梨加cream跟住中間會有啲沙冰,其實味道係唔錯嘅,我相信佢嘅士多啤梨係韓國運來,但係真係太貴了!佢有好多唔同嘅生果可以揀,但係士多啤梨就特別貴,要$128一杯!!環境方面都幾企理乾淨,以白色藍色為主。不過我去到嘅時候就得兩台客可能係因為價錢比較貴。另外一台客人都係大約15,16歲左右嘅後生女,可能先比較熟悉呢間鋪頭
2017-03-06 4056 浏览
與朋友於銅鑼灣閒逛後,想找個地方休息一下,順便吃點甜品,就來到這間來自韓國的甜品店~ 店內裝潢明亮,簡潔的白色牆身配上落地大玻璃,把室外自然光線引進來,感覺舒適自在. 自行購買食物後,店員會給予一個電子牌,當它響起時,便可領取食物了. 記得享用食物後要自行清理餐枱呀~ Strawberry bon bon ($128) 大約等了10mins,我的士多啤梨杯製作完成了. 巨大的士多啤梨杯,面層舖滿大量紅噹噹的士多啤梨,香甜多汁,內裡的cream相當幼滑,中間部份是冰凍酸甜的士多啤梨沙冰,超喜歡吃士多啤梨的我覺得喜歡極了~ Mango bon bon ($98) 友人則選了芒果杯,同樣大杯吸引. 塊塊香甜的芒果肉,配上幼滑忌廉及芒果沙冰,吃罷令人心情愉快. 西柚汁 ($58) 鮮榨的西柚汁,面層放上一大片橙紅色的西柚肉,相當誘人~ 喝一口,味道頗酸,但相當醒胃,有解膩作用. 橙汁 ($48) 友人本想要罕有的石榴汁,可惜當日沒有供應,改為了橙汁. 與西柚汁相比,這款賣相就比下去了. 幸好入口是天然鮮榨橙汁,清新怡人,如果冰凍一點更好. 雖然水果杯的價錢很

Strawberry bon bon ($128)

Mango bon bon ($98)

西柚汁 ($58)

橙汁 ($48)

雖然水果杯的價錢很進取,但可於如此舒適的環境休息個多小時,付出多一點金錢是在所難免的!

銅鑼灣登龍街18號V Point地下5號舖

6436 2181
2017-03-06 96 浏览
早排幾乎一上網就會見到這杯來自韓國的mango bon bon 芒果杯,自己也是比較喜歡吃芒果的,所以襯姐姐在港就拉她去陪我吃。雖然這家小店是在一條小街上,但在遠處已看到店面baby blue的招牌很搶眼,一點都不難找。一推門進去前面就是ordering counter,右邊是一台一台的桌子而左邊是bar table. menu上主打當然是生果杯, 有芒果車厘子和士多啤梨. 除了這些外還有新鮮生果汁, 茶或咖啡可選, 我們點了一杯芒果bon bon.十分鐘後我們的芒果杯到了, 鋪在面頭的芒果都很甜,然後開始吃到下一層芒果的時候就有一點酸,可能不是季節的關係吧。然後最底下的就是芒果冰沙,芒果冰沙就不過不失都是加了糖水打成的,整體來說這杯也不錯不過有點貴。
Mango Bon Bon
Mango Bon Bon
晚上跟男友食完晚飯,好像不夠飽不夠滿足,行經過這間餐廳,被它門口的宣傳牌吸引到~作為外貌協會會員,就被吸引到入內光顧啦~它內於銅鑼灣登龍街,登龍街近來都開設不少餐廳,很多選擇,所以一到用餐時間,這條街都特別人多~這間餐廳是自助形式的,到Cashier付款點叫食物/飲品,再自行找個位置座下,也設有窗邊的座位,佈置時尚悠閒~餐廳主打就是這些水果製作成的杯杯,水果選擇都是大路的款式~也有果汁、茶類及咖啡等選擇~枱上有不少巴黎鐵塔小裝飾,影相握Like真係唔係問題~士多啤梨杯(HK$128)實物如圖,擺放得十分用心又吸晴的士多啤梨黎到啦~透明的杯內都放滿我至愛士多啤梨~最上層的士多啤梨都灑上糖霜作裝飾~而底下有士多啤梨味沙冰,點綴一下整杯的口感,不錯~除了沙冰,也有Cream,有點像吃蛋糕一樣~士多啤梨份量好足料,將杯裡塞到滿滿,超滿足!香草焦糖茶(HK$38)好美的茶壺及杯子,上面是茶壺,而下層就是杯子~香草焦糖聞落有一陣陣溫尼拿香味,飲到最尾才有焦糖味,茶壺份量都飲到3杯多,可以消下滯!

作為外貌協會會員,就被吸引到入內光顧啦~

餐廳主打就是這些水果製作成的杯杯,水果選擇都是大路的款式~

也有果汁、茶類及咖啡等選擇~
枱上有不少巴黎鐵塔小裝飾,影相握Like真係唔係問題~

士多啤梨杯(HK$128)
實物如圖,擺放得十分用心又吸晴的士多啤梨黎到啦~

透明的杯內都放滿我至愛士多啤梨~
最上層的士多啤梨都灑上糖霜作裝飾~
而底下有士多啤梨味沙冰,點綴一下整杯的口感,不錯~
除了沙冰,也有Cream,有點像吃蛋糕一樣~

士多啤梨份量好足料,將杯裡塞到滿滿,超滿足!

香草焦糖茶(HK$38)
好美的茶壺及杯子,上面是茶壺,而下層就是杯子~
2017-02-17
$150 (宵夜)
2017.02.10【 2.10 芒裡偷閒芒果杯 Cafe de Paris Est. in Korea 】 終於來到傳說中勁靚又勁好吃的甜品店:Cafe de Paris Est. in Korea 即時點了Mango bon bon芒果杯和咖啡 為什麼要吃甜品?因為有芒果啊! 看到豐盛的杯子,那個女生不喜歡啊?! 超喜歡這裡的擺設和裝潢耶 (為什麼用了台灣腔?我也不知道耶~可以是OPPA的關係啦~) 芒果大大塊的從高而下,果肉厚切 賣相已經滿分,再品嘗就是超級鮮甜 多汁又有果香!實在是令人心動! 內裡亦有乾坤! 層層厚厚的忌廉,令果味同時滑在奶香之中 實在好吃!然後,內裡是一粒粒的芒果,既是水果又有忌廉香氣 令人停不下來! 中間夾雜了香甜的沙冰,配上芒果粒粒粒 是既冰涼又清甜! 喝著香濃的咖啡,吞著美味的泡沫 香滑提神,只是,因為在韓國的甜品店 不禁令人想起:只是坐著都會帥得令人「討厭」的男神OPPA! 這是看了《鬼怪》的後遺症! 看來,我要多點到這裡思念OPPA了! 坐著都會帥得令人「討厭」的男神孔劉OPPA? NO~是勤力的店長OPPA

即時點了Mango bon bon芒果杯和咖啡

為什麼要吃甜品?因為有芒果啊!

看到豐盛的杯子,那個女生不喜歡啊?!

超喜歡這裡的擺設和裝潢耶

芒果大大塊的從高而下,果肉厚切

賣相已經滿分,再品嘗就是超級鮮甜

多汁又有果香!實在是令人心動!

內裡亦有乾坤!

層層厚厚的忌廉,令果味同時滑在奶香之中

實在好吃!然後,內裡是一粒粒的芒果,既是水果又有忌廉香氣

令人停不下來!

中間夾雜了香甜的沙冰,配上芒果粒粒粒

是既冰涼又清甜!

喝著香濃的咖啡,吞著美味的泡沫

香滑提神,只是,因為在韓國的甜品

不禁令人想起:只是坐著都會帥得令人「討厭」的男神OPPA!

這是看了《鬼怪》的後遺症!

看來,我要多點到這裡思念OPPA了!

坐著都會帥得令人「討厭」的男神孔劉OPPA?

NO~是勤力的店長OPPA!

用上9折劵,抵呀~

盛惠HKD$123

環境:♥♥♥♥♥

服務:♥♥♥♥♥

衛生:♥♥♥♥♡

抵食:♥♥♥♡♡

♡ Cafe de Paris Est. in Korea ♡

♡ 鑼灣登龍街18號V Point地下5號舖 ♡
2017-02-10
  • Mango bon bon芒果杯
2017-02-26 115 浏览
成日見到人post呢間野,終於有人捉我過嚟一齊食啦!友Yan話呢度啲設計好靚特別係呢一個燈,二寫話呢一度好童話式,女仔一定鍾意😅所以環境來講一定係滿分之後我叫左呢一杯芒果杯,個價錢絕對唔係平,但係都值嘅,因為佢啲芒果真係好多而且好甜!而中間個沙冰唔會太凍而且好多水味,所以整體來講你其他好出名嘅甜品係比較好食嘅。而友人就食咗士多啤梨味,都係果句好足料,而且比芒果跟足料而佢比較欣賞個cream ,好滑且不會太甜之後我哋仲帶咗杯茶。個茶杯同個茶壺好有特色,好吸引。但係個茶包就同普通係City Super買嘅冇乜大分別,而且杯野又唔係好漏所以可以唔叫haha
成日見到人post呢間野,終於有人捉我過嚟一齊食啦!
而友人就食咗士多啤梨味,都係果句好足料,而且比芒果跟足料
而佢比較欣賞個cream ,好滑且不會太甜
2017-02-14
  • 士多啤梨杯
I'm sure you've seen this from people who've gone to Korea. The huge towering cup of strawberries and cream from Cafe de Paris. It's huge. It leaves people awestruck. SO MUCH STRAWBERRIES AND CREAM! But you needed to go to Korea for this.Well ... not anymore. A new branch has opened in Hong Kong. Causeway Bay's very own Tang Lung Street. It's located right across from Midtown. Serving drinks and coffee, they also serve their famous strawberries and cream creation called a bon bon. If you don't l

Well ... not anymore. A new branch has opened in Hong Kong. Causeway Bay's very own Tang Lung Street. It's located right across from Midtown. Serving drinks and coffee, they also serve their famous strawberries and cream creation called a bon bon. If you don't like strawberries, they also have a mango and grape version. But if you want the strawberry version, it's not cheap. It costs $120. Seriously. $120!

Curiosity will always be the death of me. And I was curious. For this price, I can have a decent lunch. Was it worth it?

The shop has a limited number of seating but it is spacious enough. Menu is in Chinese and English. There is no 10% service charge and it's cash only. After ordering at the cashier, they give you a pager that will ring when it's ready for you to pick up. How long did I wait? Probably about 10 minutes.

This is how it looked like. A towering cup of Korean strawberries. The strawberries were piled on the top and encircled the sides of the cup that you can see. This filled with whipped cream on the top and bottom. It's all completed with a sprinkle of powdered sugar.
In the middle of all this is strawberry sorbet. This also fills the bottom of the cup where the paper label covers the cup.
Thoughts? The strawberries were sweet and wonderful. I have yet to come across a sour Korean strawberry. You do get a lot of  strawberries so if you love strawberries like me, this was more than delightful. The whipped cream was lightly sweet and went well with the strawberries. The strawberry sorbet was icy and had a sweet strawberry taste.. This was really good. But for one person, this was ONE huge  portion.

For $120, I'm unsure if it was worth it. It was  bit expensive but then I did get a really huge portion with a lot of strawberries. It tasted pretty good and I did love it. Though as the price was a bit high, I'm unsure if I'd return again.
2017-02-01
2017-02-22 172 浏览
銅鑼灣登龍街儘管有好幾家西餐廳甚至韓國食物,給我的印象一向都仍是吃拉麵。但近年形象已砌底改變了!繼前陣子吃過龍蝦包和火鍋後,今次可以吃到韓國來的甜品呢!下班的晚上和朋友吃過晚飯後,走到了登龍街的一家甜品店。我們被吸引的並不是其賣相,反而是其鐵塔擺設。和朋友都是鐵塔愛好者,所以都可以瘋狂地拍照。點了個士多啤梨杯和芒果杯。看到有堆得高高的生果杯,大杯的程度和朋友也不禁哇了一聲出來。生果都廷新鮮!無論士多啤梨抑或芒果也不錯。原來結構是最內層是生果冰,外層有忌廉,再外面才鋪滿了生果。如果兩個整體比較下,我個人是比較喜歡士多啤梨的。士多啤梨味道較全面和有層次,味道又不會太假。雖說整體生果新鮮,可惜價錢可能會令人卻步呢。幾個人分享也可接受。

下班的晚上和朋友吃過晚飯後,走到了登龍街的一家甜品店。

點了個士多啤梨杯和芒果杯。
生果都廷新鮮!無論士多啤梨抑或芒果也不錯。

原來結構是最內層是生果冰,外層有忌廉,再外面才鋪滿了生果。
如果兩個整體比較下,我個人是比較喜歡士多啤梨的。
士多啤梨味道較全面和有層次,味道又不會太假。

雖說整體生果新鮮,可惜價錢可能會令人卻步呢。
幾個人分享也可接受。
2017-01-06
2017-02-21 172 浏览
講真佢個樣吸引咗我先。初初覺得冇咩大不了。沙冰,生果加埋Cream,會好食到邊?第一次同朋友試咗 士多啤梨,青提味。冇啤我地失望。跟著落黎幾日,同好姊妹都好掛住呢個味道終於又搵到時間再黎食有新口味 車厘子Bon Bon。 喇喇聲叫咗試住先,都好味,車厘子酸酸甜甜勾埋清啖cream ,perfect match! 其實都唔會話好肥,生果同沙冰都冇咩fat ,cream 食少少啦!比起传统品,西饼 我反而觉得呢個仲健康D !記住一定要叫壺熱茶!
講真佢個樣吸引咗我先。

初初覺得冇咩大不了。沙冰,生果加埋Cream,會好食到邊?

第一次同朋友試咗 士多啤梨,青提味。冇啤我地失望。

跟著落黎幾日,同好姊妹都好掛住呢個味道

終於又搵到時間再黎食

記住一定要叫壺熱茶!

車厘子  Bon  Bon
2017-02-20
車厘子  Bon  Bon
  • 士多啤梨杯
2017-02-19 68 浏览
當日同男朋友去左登龍街食lunch,食完發現原來隔離就係依間我想食好耐既水果塔店,係來自韓國既。我就好吾爭氣加好港女甘同佢講,可吾可以陪我食雖然明知係貴,但都勁想食!士多啤梨杯$128草莓勁大粒,好甜,每粒都甜既!比較起泥我鐘意草莓多啲,因為佢水果係多啲既同埋無甘多cream既感覺!或者要撞手神~芒果杯 $98芒果都好大塊同埋好似呂宋芒甘甜,但下面個層就係芒果粒泥既,所以滿足度無甘高而兩杯既沙冰都吾係完全似杯中既水果味,如果再天然啲既味道就更好了!
我就好吾爭氣加好港女甘同佢講,可吾可以陪我食

雖然明知係貴,但都勁想食!
士多啤梨杯$128

芒果杯 $98

2017-02-18 83 浏览
今日終於到咗星期五可以輕鬆同休息一下 所以就去咗銅鑼灣一間甜品店 因為個間開左好幾耐 又見佢裝修得幾令!我哋去到叫左個草莓Bon Bon 杯入面d士多啤梨真係幾甜 可能而家當做 唔會話好酸 而且份量都好多 至少有10幾粒完整既士多啤梨 出邊買一盒士多啤梨都要$50-60 而家飲一杯只係$100左右 係呢個地方來講算系差不多 入面除左有cream仲會有沙冰 吾會話好甜 不過我就覺得d cream少反dd會好d 如果吾系會好溜仲叫左個芒果Bon Bon杯入面芒果多都吾再講 至少擺左半個芒果落去 而且芒果好甜 食完仲想再食 不過d芒果吾夠凍 如果凍d既話效果會更架好!由於佢份量多,基本上一杯可以2個人share黎食總括而言,我又多左個食甜品既地方 吾洗次次都食個幾間,下次得閒都會再去食呀!
我哋去到叫左個草莓Bon Bon 杯
仲叫左個芒果Bon Bon杯
由於佢份量多,基本上一杯可以2個人share黎食
2017-02-17
$100 (宵夜)
2K
2017-02-17 99 浏览
人氣大熱的Bon Bon Series出了多款口味, 有大熱士多啤梨味、芒果味、青提味、同埋車厘子味 選了士多啤梨味、芒果味 水果好鮮甜,份量又多,大大粒好好味 Bon Bon 上層鋪滿了鮮果,中間夾了香軟滑溜的cream ,下層有冰凍富豐富果味的沙冰,大大杯,又好吃,絕對不能錯過! Strawberry Bon Bon ($128) Mango Bon Bon ($98) 西柚汁($58) 西柚汁也可算是店內招牌之一,原個西柚放在飲品上,底下放有濃郁可口的西柚汁,甜而不澀。

Strawberry Bon Bon ($128)

Mango Bon Bon ($98)

西柚汁($58)

2017-01-13