2K
舒適午餐體驗
Jflyw
2025-10-16
Follow
最近我同朋友去到位於佐敦的一家Cafe,地點非常方便,容易搵到。一進入餐廳,就比舒適嘅環境和寬敞座位吸引。餐廳採用了落地式玻璃,比我能夠欣賞到外面種植綠色植物,整體感覺好放鬆。我們點了幾道菜:Healthy Salad Bowl這款沙律食材非常新鮮,擺盤都好精緻。配上蜜糖芥末檸檬汁,整個味道十分醒胃,清新。Margherita Pizza依款Pizza的份量相當足夠,仲可以選擇多種配料,自由搭配,貼心。Paella依款係餐廳招牌菜,真係-不負盛名。服務話比我知,海鮮係每日新鮮運到,比到依份海鮮飯充滿鮮味。裡面仲有西班牙肉腸,口感非常豐富。特別值得一提,服務員細心為我提供了一個空碗,等可以方便咁將食完嘅海鮮殼放入去,周到服務,細心。同埋餐廳都提供了多種咖啡選擇,令我用餐體驗更加完美。係依個繁囂都市中,能夠係咁舒地方享用精緻午餐和優質咖啡,真是一個可以令我輕鬆嘅美好一天。讚。Read More
iiaa
颱風下的美味午餐
iiaa
2025-10-04
Follow
每次去到餐廳,都感覺好舒服,設計優雅,枱與枱之間不會有迫窄的感覺, 在室內透過落地玻璃望到雨粉, 有種置身歐洲小鎮的感覺. 🥗 Healthy Salad Bowl - 這不是你印象中的「例行」沙律。新鮮的牛油菓,粟米,糖心蛋加上新鮮蔬菜配上 honey mustard 的醬汁,還有些許堅果點綴,口感清爽卻不單調.🍝 Spinach Ricotta Ravioli Bolognese 這道主菜絕對是亮點。Ravioli 與 ricotta cheese 的餡料細膩柔滑,搭配濃郁的肉醬,番茄的微酸味層次分明. Read More
Fionaly
性價比高餐廳
Fionaly
2025-10-04
Follow
位於佐敦區的一間餐廳,今次試咗佢哋的比目魚配紅菜頭意大利飯。魚肉外脆內嫩,味道真係好食,搭配紅菜頭意大利飯,口感滑順,還帶有一點甜味,整體都幾開胃,而且份量岩岩好。Drink list 都好多野揀,咖啡款式都好多,味道都唔錯。座位好舒服,環境輕鬆,朋友一齊食lunch,或者自己靜靜享受都唔錯。服務態度都令人滿意,服務員都幾有善,仲會主動幫助。算係係佐敦區食lunch嘅好地方,值得推薦!下次想試吓個海鮮飯,聽到隔離枱都有讚。Read More
小胃子
食物可以,坐位唔錯
小胃子
2025-09-04
Follow
平日午餐時間都易有位餐廳環境不錯感覺尚舒服點了一個lunch set菠菜肉醬里可塔芝士意大利雲吞前菜,吞拿魚粟米沙律飲品,點了一杯熱齋啡埋單連加一$140沙律普普通通,係自己喺屋企都整到的質素,整碗沙律有6粒粟米,多返少少粟米伴吞拿魚會更好。意大利雲吞,共八塊,上鋪有滿滿的茄粒肉醬,酸甜度不錯,配埋雲吞一起食,夾得來啊,不錯!熱啡上枱時很燙,要待一點時間才可享用,質素普通,但可以接受。午飯想坐得舒服點,呢間都可以係考慮之選。Read More
+ 3
LCYdine
尋找高性價比西餐廳午餐要來的目的地!
LCYdine
2025-03-25
1K views
Follow
呢間餐廳喺木的地酒店入面樓上,樓下只有一個易拉架,所以街客未必咁容易察覺,但我覺得實在係佐敦區一間hidden gem。另一特別之處係佢只係做早餐、午餐及下午茶,而唔做晚餐。假日去食lunch set連前菜、飲品都係$118-198不等,我叫咗個最平嘅香辣茄汁鮮蝦墨魚汁意粉,不過味道、份量同賣相都係遠超呢個價錢所值:有四隻新鮮嘅大蝦(無雪藏味),鮮車厘茄蓉,加埋少少辣味配合墨魚汁真係整得非常合宜。如圖所見意粉份量應該都夠大部分成年人食。香辣茄汁鮮蝦墨魚汁意粉 ($118) ★★★★★前菜我選擇沙律,飲品選擇美式咖啡 ★★★★✰Americano唔算劣質,好過出面嘅capsule咖啡。薯仔藜麥沙律配酸汁好開胃,一小碗份量啱啱好。我仲加$28要咗個甜品Tiramisu,聞説係每日限量發售。佢唔係典型用手指餅加雞蛋嘅tiramisu,甚至可能唔係用mascarpone,但整體食落好輕盈,有少少似豆腐蛋糕嘅質感,好有耳目一新嘅感覺。Tiramisu (跟餐+$28) ★★★★★餐廳環境非常舒服,座位闊落,有自然光同户外露台位。而且店員人數足夠亦用心serve。期待下次嚟試下呢度招牌嘅西班牙海鮮飯。Read More
+ 7
舒適的餐廳
dianaiong
2025-01-11
Follow
這裏第二次到訪今次留意到他們原來有放一個”share your comment” 的牌。很欣賞他們對意見正面看待,這樣的餐廳一般不會差到哪裏。點了flat white, 手撕豬肉漢堡包, iced lemon tea, 味道都是中上。 我們二人同行,漢堡包還主動提議幫你分半送上,很貼心。環境企理,乾淨舒適。他們的服務員態度認真有禮,讓人整個體驗都是覺得愉快的。唯一就是覺得他們的背景音樂還是比較大,這是第一次去已有的感覺。整體體驗也是很好,同區來說是不錯的選擇。Read More
Big_Ben
星期六偷得浮生半日行的午餐
Big_Ben
2024-11-30
Follow
我今日星期六在佐敦附近打完流感針, 在下午茶時間搵到呢間Cafe Bonita食午餐。餐廳在木的地酒店內,環境唔錯,但lift 上到三樓後要經過一段露天平台,如果落雨會有啲不便。 餐廳係用會所形態經營,需要免費即時入會。餐廳地方細細但環境好舒服,每張枱有段距離,而有輕音樂一直在播。係同朋友相聚談天的好地方。 因為唔係太肚餓,我只叫咗一份牛肉三文治輕食。三文治底部夾咗煮熟嘅甜洋蔥,牛肉加上生菜、芝士同醬汁、好好味。 職員會自動嚟幫倒水,這個服務值得加讚。有機會中午時會再同事嚟試下餐廳的午餐。Read More
牛肉三文治
Keeeeeeeee
餐廳有誠意,食得有驚喜
Keeeeeeeee
2024-11-27
Follow
難得想寫食評星期六想去附近食個 tea, 記得之前有人介紹過呢間 cafe. 就揀左喇❗餐廳喺佐敦目的地酒店3樓,環境好乾淨,又光猛!下午3點幾嚟到,可以單點,都可以叫雙人下午茶,鹹食甜食都有,1200-1430仲有lunch❗menu選擇都幾多款式,最後我地揀左一個蕃茄水牛芝士意粉,一個西班牙油條 churros, 一杯泡沫咖啡,一杯黑芝麻竹炭 latte蕃茄水牛芝士意粉:★★★★★意粉口感好,唔會太淋,蕃茄味好濃,一拎出嚟已經聞到好香,唔膩都唔重口味西班牙油條:★★★★★係 signature dish, 外脆內軟,灑上糖,唔加朱古力醬,就咁食已經好好食,加左朱古力醬就食唔停,用手食都唔會食完成手油,好推介泡沫咖啡:★★★★個人口味鐘意啡味濃d黑芝麻竹炭 latte: ★★★★好足料,有芝麻糊既濃度總括嚟講,好推介,由環境,到食物賣相,再到品質都好有誠意Read More
+ 2
西班牙油條
Related Review
Reviews submitted by the same member to the same restaurant within 30 days.
Wkywong
鬧市中的一片寧靜
Wkywong
2024-10-01
Follow
無意中搵到間食隱世下午茶既好地方☺️放假出開佐敦,想搵間舒服既cafe,一般都又迫又多人。無意中發現佐敦橫街嘅木的地酒店,上3樓有一間悠閑Cafe,遠離鬧市。鋪面長形加落地玻璃,雖然望出去景觀唔算開揚,但窗外有擺設番一啲綠色植物,好relaxing,係嘆下午茶嘅好地方!☺️三人行食個brunch,order左西班牙海鮮焗飯、蕃茄大蝦扁意粉、西班牙油條,全部都好好食。😋除左環境舒適,店員既service都好好,值的一讚Read More
西班牙油條
yeeho
有质量的下午茶
yeeho
2024-08-18
Follow
完全无罪恶感,色香味俱全。环境优美。厨师用心制作。咖啡雪糕好好吃,窗外植物绿油油。心境分外放松。职员用心有礼貌。餐具很精致。地点交通方便。值得一试再试。合理价钱,高质享受。Read More
Jasmine Yau
✨佐敦站高質西餐廳🍴🪴
Jasmine Yau
2024-07-18
Follow
位於佐敦一間世外桃源既cafe—Cafe Bonita,餐廳內設有落地玻璃既設計,令室內採光度十足,配上窗外走廊放滿各種綠色植物既配搭,令整體氛圍清幽、自在又寫意🪴 而食物方面,主要以西式菜式為主,推介香辣蕃茄蝦扁意粉,香辣蕃茄醬汁配上新鮮蝦肉,意粉軟硬度剛剛好,食落非常開胃;而脆炸蕃薯條,炸得金黃香脆又好味,另外值得一讚既係,點左兩款特色咖啡既味道都相當唔錯,整體而言,係幾值得假日同朋友專程到訪既餐廳🍴Read More
+ 3
k_b_y.foodairy
ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 吃什麼的話可以考慮這裡喔!
k_b_y.foodairy
2024-07-13
Follow
位於佐敦服務式住宅及酒店「木的地」三樓藏著超有氛圍的西班牙餐廳 ᴄᴀғᴇ ʙᴏɴɪᴛᴀ有透光度 ᴍᴀx 的窗邊位 平台放滿舒適植物陽光投射下來時好愜意𝟷𝟸:𝟶𝟶 ɴ.ɴ 起供應 sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 跟主菜等幾款 sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 從 ʜᴋᴅ 𝟾𝟾 起 整個超划算單點餐牌也有西班牙風小食 主菜 跟甜品等我們就點了好幾款嚐嚐看𓋪 sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ғʀɪᴇs𓋪 sᴀʟᴀᴅ ʙᴏᴡʟ    ᴡ/ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʟᴇᴍᴏɴ ʜᴏɴᴇʏ ᴅɪʟʟ ᴠɪɴᴀɪɢʀᴇᴛᴛᴇ沙律碗看賣相已經知道材料超豐富又健康有牛沙果 蘿蔔 青瓜 希臘芝士 藜麥 杏仁片等配上酸甜開胃特製檸檬蜂蜜油醋汁清新輕盈又帶點果腹感 女生很適合蕃薯條份量二人分享很滿足如果有茄汁 / 特色醬汁會更惹味𓋪 ᴘᴀᴇʟʟᴀ ( sʜᴀʀɪɴɢ )招牌西班牙海鮮飯每天限量供應鋪滿大蝦 青口 蜆 魷魚等鮮味十足的海鮮 飯粒呈完美金黃色 且吸收了海鮮的精華 整體的口感偏濕軟𓋪 ʟᴇᴄʜᴇ ғʀɪᴛᴀ甜品除了常見的肉桂多士跟 ᴄʜᴜʀʀᴏs 還有特色的西班牙炸牛奶 外面炸得酥脆 內裡則是嫩滑牛奶 小心燙口甜膩度不會太高 還可以灑上肉桂粉增加口感 𓎾 ʟᴀᴛᴛᴇ𓎾 ʙʟᴀᴄᴋ sᴇsᴀᴍᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ除了是間西班牙餐廳 它還是一間高質 ᴄᴀғᴇ提供各種高質咖啡飲料拿鐵醇厚 沒有西餐廳常見的苦澀 很滿意友人的黑芝麻拿鐵還有高難度飛馬拉花 好厲害ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 坐在窗邊吃著超高 ᴄᴘ 值的 ʟᴜɴᴄʜ享受了一個很 ᴄʜɪʟʟ 的悠閑中午Read More
+ 6
瑪莉奧娜
佐敦鬧市中嘅清泉☘️
瑪莉奧娜
2024-07-13
Follow
位於佐敦木的地酒店竟然搵到一間小清新環境坐得舒適 餐桌距離闊落透過落地玻璃望住綠色植物設戶外座位不過當日落雨並無開放▫️西班牙海鮮飯 ($288) (大)豐富海鮮鋪滿飯煱有大蝦、青口、蜆同魷魚🦐🦑海鮮非常新鮮熟度亦控制得剛好食落口彈牙飯粒煮得乾身有咬口不過如果海鮮汁可以滲更多落飯粒就更好~▫️Iberico ham番茄多士 ($128)咬落口起初覺得火腿同蕃茄兩隻味都比較搶但食完火腿都會喺口中留有餘韻▫️香煎美國頂級西冷牛扒伴法邊豆及脆炸番薯條($208)薄切牛扒依然煎得肉質粉嫩帶juicy🥩輕輕加點黑醋汁減膩炸番薯條更有驚喜🍠外層炸得鬆脆內裡藏住香甜番薯肉切成粗條更覺外脆內軟😋👍🏻▫️西班牙油條 ($68)層層疊起嘅擺盤好靚鬆脆 churro沾朱古力醬作結呢個甜品又飽又滿足🥰▫️COLUMBIA CATURRA ($68)飲品比食物更有驚喜哥倫比亞咖啡豆沖得有層次上顎嚐到荔枝味條脷嚐到回甘味仲有帶少少酸嘅aftertaste荔枝香氣會停留在口中😍▫️PINE SMOKED SOUCHONG BLACKTEA ($40)松煙香小種紅茶入口煙熏味勁濃味道會留喺口中兩款飲品味道特別令人好有記憶❤️❤️Read More
+ 8
lamlee1025
鬧市中的慢活Cafe
lamlee1025
2024-07-03
1K views
Follow
Cafe Bonita 位於佐敦木的地酒店R 3樓,餐廳室外周圍都有擺設不同的植物,環境優雅,室外設有小花園,餐廳充滿大自然氣息,風格又清新又文藝,有如城市中的小綠洲。巴拿馬火腿及蜜瓜伴迷你馬蘇里拉芝士波巴馬火腿鹹香,配烤哈蜜瓜和馬蘇里拉芝士波一齊食,甜味中和了巴馬火腿的鹹味,味道恰到好處。香蒜蜆肉扁意粉意粉香氣撲鼻,蜆肉處理得好好,沒有沙,蜆肉飽滿新鮮,意粉火喉剛剛好,軟硬適中,蒜香味濃郁,每啖都食到濃濃的牛油蒜香味意粉非常出色。西班班海鮮飯(每日限量供應)海鮮飯配料豐富,有海蝦、魷魚、青口,蜆,海鮮新鮮鮮甜,海鮮飯飽滿且紅澄澄的米粒色澤,讓人忍不住食指大動。西班牙油條西班牙炸油條,外層沾上滿滿的砂糖,再沾上朱古力醬,極度邪惡。Read More
+ 8
hkfoodgasm
佐敦人氣樓上西餐廳😍
hkfoodgasm
2024-07-02
Follow
侍應服務態度好好👍🏻,會主動換碟同餐具。番茄蝦扁意粉有成四隻蝦😋,意粉醬汁微辣,好惹味🤩。意粉幾彈牙。西班牙海鮮飯真係值得一試😍😍。海鮮飯上面鋪滿海鮮,有魷魚圈、蝦、青口同蜆。啲海鮮好新鮮。西班牙飯有飯焦,好好食😋parma ham 有好多塊🤤🤤,連埋芝士波食會相對無咁鹹。芝士係淡芝士,唔會太重芝士味,所以感覺無咁飽膩。心太軟夠熱,外脆內軟🤩🤩。朱古力醬幾流心😋。🍽香辣番茄蝦扁意粉: HK $88🍽️西班牙海鮮飯(sharing portion):HK $288🍽️巴拿馬火腿及蜜瓜伴迷你馬蘇里拉芝士波:HK $148🍽️心太軟伴雲尼拿雪糕:HK $68Read More
+ 4