2015-04-24 571 浏览
下午外出看醫生,路過這商場便和媽咪來嘆茶休息。這裏的下午茶都想試,可惜中午已有人請吃飯,所以只能來嘆茶。飲品也尚算不錯,希望下次來試食物。**************************這餐廳在商場內,是開放式的。因為想找個地方坐下喝杯飲品,便來了杯綠茶鮮奶,和即磨咖啡。綠茶鮮奶帶著淡口的綠茶味,鮮奶沒什麼味道,但把這杯飲品質感帶出滑溜,整杯飲品不會太甜,個人較愛香濃綠茶味多一點點。媽媽飲的即磨咖啡香濃,細細杯收費來算也是貴了點,但以味道來說是不錯。
飲品也尚算不錯,希望下次來試食物。

**************************

這餐廳在商場內,是開放式的。
因為想找個地方坐下喝杯飲品,便來了杯綠茶鮮奶,和即磨咖啡。
Spaghetti Carbonara Rocket Leaves Only 3 minutes, my dish was on my table! The speed can be compared with fast food. As the avocado was mashed, not in dices as other cafes usually do so, the whole dish was green and beautiful. However, the first taste was oily and bubble-feeling, not creamy. Oh! I could see much oil under the plate. After finished the dish, there were about 3 tablespoons of oil left which I could not accept if it was artificially added. (I could not tell the oil was came from th

Only 3 minutes, my dish was on my table! The speed can be compared with fast food. As the avocado was mashed, not in dices as other cafes usually do so, the whole dish was green and beautiful. However, the first taste was oily and bubble-feeling, not creamy. Oh! I could see much oil under the plate. After finished the dish, there were about 3 tablespoons of oil left which I could not accept if it was artificially added. (I could not tell the oil was came from the avocado or artificially added.) There were several slices of button mushroom, bacon and onion. Though the name of dish had rocket leaves, it was so few in amount that no need mentioned in the name of dish. The texture of spaghetti was acceptable and had very mild of avocado flavor.
2014-05-24
2014-04-26 1729 浏览
早前偶爾經過荃灣灣景廣場的Balencia看到tea set的餐牌, 它的碎蛋丹麥酥三文治令我念念不忘雖然曾經在尖沙咀及沙田的博洛尼亞已經試過同款食物, 但碎蛋沙律的香滑(蛋香)、丹麥酥的香脆(牛油香)尌我仍然有相當吸引力在博洛尼亞吃一個三文治set要一百元以上, 但這裡供應的同款食物只需要一半的價錢!在旺角新世紀店的tea set menu是一樣的:1) 碎蛋沙律丹麥酥三文治 ($46) + 餐湯 (加$10)丹麥酥稍為烘得過燶, 脆得有點乾硬; 牛油味不及博洛尼亞的香濃碎蛋沙律味道不過不失, 不會太稀或太乾, 但份量太少伴碟的沙律最讚! 沙律菜新鮮不馬虎, 而個sauce竟然是我最愛的日式芝麻汁!! 只可惜份量太少, 吃完真是意猶未盡加了$10要了餐湯, 是最普通的意式什菜湯, 味道不過不失, 只收$10都不能要求太多吧2) 蕃茄牛肉烏冬鍋 ($52) + 餐湯 (加$10)原本一個普通的牛肉烏冬是没有甚麼賣相好與不好可言, 不過這烏冬鍋上的一隻荷包蛋反而令整體的感覺降了grade, 它令我想起以前在中大眾志堂的頹飯牛肉不錯但不及吉野家的牛肉滑烏冬口感合格但味道是平價烏冬的味道整體

在旺角新世紀店的tea set menu是一樣的:
碎蛋沙律味道不過不失, 不會太稀或太乾, 但份量太少

2) 蕃茄牛肉烏冬鍋 ($52) + 餐湯 (加$10)
牛肉不錯但不及吉野家的牛肉滑
烏冬口感合格但味道是平價烏冬的味道

整體來說, 這質素是乎合這價錢, 若碰巧對的時間地點, 也會再來吃!

環境方面, 這分店內部環境比較迫, 枱與枱差不多零距離
而且由於門面相當Open, 內部有點越食越熱
2014-02-28 1764 浏览
北上工作,先食個豐富的上午餐先!喺旺角搭火車,就喺新世紀搵食啦!經過《Cafe Balencia》就試下啦餐包~~~包包的味道同質感都不錯,暖暖的配上凍凍的牛油GOOD WOR 餐湯~~~蕃茄雜菜湯,味道好淡,有D似蕃茄水,NO GOOD,重點是又唔熱唔凍的牛油果卡邦尼意粉~~~味道比較清淡,意粉質感都不錯,牛油果配上卡邦尼醬汁好好味喎時間仲係好早,未夠12點所以食客好少呢!
北上工作,先食個豐富的上午餐先!
包包
蕃茄雜菜湯
牛油果卡邦尼意粉

時間仲係好早,未夠12點所以食客好少呢!
2014-01-09
2014-01-19 1519 浏览
四位Ladies o既聚餐揀o左呢個地方~ 貪佢可以慢慢坐d o野又好食~ 叫o左四個main course...又加o左沙律...湯...同埋南瓜餅~ 前菜樣樣都好好味~ 南瓜餅真係一流~ 餅面炸得好鬆好味~ 正!!!主菜我地無share...不過我都試o左其他人o個d~ 炸豬扒o既皮就厚o左少少...大蘑菇飯真係好好味~ 不過都幾漏~ 好彩份量無咖哩豬扒飯咁多~ 忘記o左試卡邦尼意粉...睇個樣真係唔錯~ 下次再試~ 我自己叫o既漢堡扒餐真係好好味~ 塊漢堡扒又厚又juicy~ 仲有一大片芝士同成隻蛋~ 又有勁多薯角...仲有一碗飯...最後真係食唔晒碗飯lor...不過真係估唔到咁大份...勁!!!飲品我地都加$15叫特飲~ 我杯野莓凍茶酸酸地真係好正~ 我地6點幾開始食到9點都無人趕...慢慢食...食飽先加order叫o野飲~ 好正好開心~ 下次一定會再嚟~
主餐牌加$10南瓜餅正!!!

主菜我地無share...不過我都試o左其他人o個d~
炸豬扒o既皮就厚o左少少...
忘記o左試卡邦尼意粉...睇個樣真係唔錯~ 下次再試~

飲品我地都加$15叫特飲~ 我杯野莓凍茶酸酸地真係好正~
好正好開心~ 下次一定會再嚟~
2014-01-18
主餐牌加$10南瓜餅正!!!
2013-09-15 1222 浏览
對於一個平反小女子,一個Balenciaga我就唔捨得買 ;但對於一個為食小肥妹,一個Balencia tea set就濕濕碎,而且舒根活絡 Tea Set 價錢$40-50一個,粉/面/飯包一杯飲品,要沙律/小食/甜品,另外再加$10。於是一於黎個early light dinner,同友人各選一個,兩者咁岩都係蕃茄汁/湯底既 先上飲品,要了鮮橙汁(果汁先生正常質素),檸茶(叫少冰真係有少冰,做到客人要求喎)茄汁梘肉意粉份量都算細,夾起都係三大撮,男仔食係唔會夠。汁做得幾好,掛住曬o係d意粉度既,幾清新。梘肉無沙,細又甜,配菜份量都好多,有青紅椒,鮑魚菇,西蘭花。雞扒鮮茄烏冬店員會有問你雞蛋選擇流心定全熟,由於我地唔好蛋黃,要後者。我最欣賞係d茄子,炸過後,吸收左D汁好正。烏冬我個人覺得稔左D,唔夠煙un。可能係蕃茄湯底,雖然味精味唔重,但略覺淡左D。 不過坐得都舒服,望住新世紀既人熙來攘往,自己既生活節奏卻慢了起來,自覺舒適。
對於一個平反小女子,一個Balenciaga我就唔捨得買

Set drinks

Spaghetti with clams and mushrooms in tomato sauce
茄汁梘肉意粉
份量都算細,夾起都係三大撮,男仔食係唔會夠。
汁做得幾好,掛住曬o係d意粉度既,幾清新。
Udon with chicken and mixed veggies
雞扒鮮茄烏冬
店員會有問你雞蛋選擇流心定全熟,由於我地唔好蛋黃,要後者。
我最欣賞係d茄子,炸過後,吸收左D汁好正。
烏冬我個人覺得稔左D,唔夠煙un。
可能係蕃茄湯底,雖然味精味唔重,但略覺淡左D。

2013-09-13
2013-09-12 962 浏览
自行找座位未有被阻止或勸籲, 首印象良好。晚間沒有套餐供應, 主菜加HK$9有溫泉蛋一隻, 再加HK$10可選是日指定例湯或沙律或茶或咖啡一份, 又或者加HK$14可選指定特飲系列一款; 其實或加HK$20可選其它普通飲料。主菜菜式算款多。本人點了一客芝士咖喱牛肉溫泉蛋飯(HK$67)另配一杯熱海盬焦糖咖啡(HK$14)而男朋友則點了一客焗海鮮飯(HK$69)另配一份(HK$10)。溫泉蛋可選全熟或保黃>>>保留蛋黃之意呀。唯侍應目無表情又似乎不耐煩, 當問她其它特飲有否優惠時只冷冷地回應「要正價」, 態度挺差噃..., 次印象扣分! 不過,本人亦懶管她甚麼態度, 跟人共晉早/午/晚膳時不該被無謂人和事影響心情嘛~結果, 芝士咖喱牛肉溫泉蛋飯中捧客的牛肉是比肉醬形狀大一點的肉粒而保黃溫泉蛋能見度為25%, 其餘部份或者在上桌前已不知不覺被器皿的熱力煮熟了... 至於焗海鮮飯中捧客的海鮮包括魚塊、蝦、魷魚圈、青口俱全而沙律下的是橄欖油, 真估不到喎... 整體來說, 所有食物味道不錯的, 份量也足。最估不到的卻是侍應連結賬都能夠忘記, 究竟是職員培訓不足? 是職員
自行找座位未有被阻止或勸籲, 首印象良好。

最估不到的卻是侍應連結賬都能夠忘記, 究竟是職員培訓不足? 是職員一時疏忽? 抑或未肯做好本份?

2002-09-11
2013-07-20 819 浏览
大概5點幾, 開完會見餓餓地, 所以去左尼度食。點左個南瓜雜菜餅+白汁海鮮焗飯+草莓芭菲。南瓜雜菜餅: 好味因為外面炸得夠脆, 食落口又唔油, 入而個南瓜蓉熱騰騰軟綿綿, like^^而且抵食, 一碟total兩大件, 食完都飽飽地白汁海鮮焗飯: 個白汁希左d, 但海鮮靚同好食, 不過食個蜆肉時食到碎殼......草莓芭菲: 因為限定, 所以點左尼個。不過可能期望過大, 到真正食覺得好好好普通, 甚至覺得自己似食甜品拼盤......
大概5點幾, 開完會見餓餓地, 所以去左尼度食。

點左個南瓜雜菜餅+白汁海鮮焗飯+草莓芭菲。

南瓜雜菜餅: 好味

白汁海鮮焗飯: 個白汁希左d
, 但海鮮靚同好食, 不過食個蜆肉時食到碎殼......

草莓芭菲: 因為限定, 所以點左尼個。

2013-07-18
  • 南瓜雜菜餅
之前喺上水食過,叫咗個「溫泉蛋煙肉南瓜意粉」好好食,好懷念! 今天,在旺角找到此公司另一分店,怎料,差很遠/_\ 意粉是水汪汪的,聞起來,只有未全熟的洋蔥的氣味,吃意粉的時候,也只吃到洋蔥味。 失望!
今天,在旺角找到此公司另一分店,怎料,差很遠/_\
失望!
2012-11-16 603 浏览
經過N次從沒幫襯, 這類高檔麵包店一個包最少都要八至十蚊, 對我這類小市民來講實在太貴.有次放工趕去新世紀睇戲, 由於時間緊迫, 諗住買個包頂肚.最後麵包放棄了,反而買了三粒冬甩球, 入場前快快影張相...三粒不同口味, 兩個芝麻餡, 一個吉士餡.口感煙韌, 但味道一般無特別; 好彩芝麻餡分量適中又夠香, 挽回少少分數.另一粒則吉士餡過多, 變得過甜.小小的三粒, 食完兩粒已經覺得滯.是次感覺一般, 而且都算貴; 或者下次再試其他產品.

有次放工趕去新世紀睇戲, 由於時間緊迫, 諗住買個包頂肚.

三粒不同口味, 兩個芝麻餡, 一個吉士餡.
另一粒則吉士餡過多, 變得過甜.

小小的三粒, 食完兩粒已經覺得滯.

是次感覺一般, 而且都算貴; 或者下次再試其他產品.
外卖自取
2012-10-02 494 浏览
新世紀o既食店話多唔多 , 話少唔少 , 但我地 lunch 要食都食到唔知揀咩好 , encore 得最多o既 , 應該就係電梯一想黎呢間西餐廳 Balencia cafe , lunch set 大約 $ 50 - $ 70 左右 , 有湯/沙律 , 飲品可以揀橙汁 , 我同媽媽都幾鍾意食餐湯試過雓菜湯 , 但好稀無乜蕃茄味 , 配料都唔多 , 而且多數唔夠熱 ,所以我地多數都係要沙律 , 材料有生菜 , 粟米 , 青瓜 , 蘿蔔絲 , 清新可口醬汁有兩款o既 , 有時係芝麻沙律醬 , 較香滑 , 有時係日式醋汁 , 較開胃主菜有意粉 , 意大利飯 , 咖喱蛋包飯 , 漢堡扒定食等等 , 全部都幾唔錯 其中我最鍾意o既係蕃茄海鮮湯意粉 , 香濃蕃茄湯 , 帶香草及蒜香 最鍾意佢 d 意大利粉浸住熱湯都唔會過淋 , 仲有滑好煙韌 , 份量仲好多海鮮同樣好足料 , 魷魚圈軟滑彈牙 , 青口都幾肥美 , 仲有好多粒蜆仔 ,仲有一隻搣左殼留尾o既大蝦 , 肉質爽口甜美 , 簡直可以成碗食晒清埋湯呀飲品最抵就係叫橙汁 , 係菓汁先生出品 , 唔會太甜 , 仲好夠凍 ~## 呢間 cafe

## 呢間 cafe 除左堂食有西餐之外 , 店內仲有 d 位係比人食甜品o既
皆因呢度另一邊係賣甜品面包o既 , 相信係 A 1 出品 , 有一定質素
  • 蕃茄海鮮湯意粉
2012-09-15 321 浏览
favour quality bakery can fullfill those who want western lifestyle without rice as meal cafe Balencia is one of my favour bakery those their stock most is in sweet favour only, their supply start early from 7:20am, some of the big size bread like cereal walnut soft but chewable with lot walnut , it can by half ($13) of the load & slice instantly for customer, then mini-cup-cakes ($15 for 3) have chocolate , raisin & original favour, taste not that oily but acceptable butter rich small crisp wal

small crisp walnut french-bread ($8) is another precious bread non-sweet to me !
I try another new one which is red-bean ($13) bun 3 in 1 , then found the paper with the printing is A1-bakery

then the croissant ($10) (too hungry to give a snap !) taste good & crispy, but is a little bit small & one is not enough for a breakfast ^^
diappointed when there is no longer have the yummy apple-crumble (log-style) on the shelf anymore !
题外话/补充资料: ~ can pay by octupus ; ~ also provide drinks & sandwiches on the fridge
2012-08-31
外卖自取
  • walnut bread
  • croissant
  • cupcake
2012-09-01 169 浏览
當晚,因為約了朋友去新世紀廣場睇 <Batman>! 她還建議坐 Motion chair!So fun! 所以,我找一間較為就腳的餐廳 <Cafe Balencia> !正是地下近入口位置!幸好!不用等位,當時未夠 7:00 即可入座!太好嘞!第一眼已經喜歡上的 Cafe!裝修簡潔!格調柔和! 帶點和式風格!佈置也見心思!還有舒適的梳化位配 cusion! 另外的一邊,則售賣麵包!打開 Menu,連加一計,也是經濟的!這裡上菜快,完全配合我們趕時間的步伐!值得一讚!由於時間關係,我們沒有叫飲品!只靠女店員給予的水來解渴!我的選擇:挪威蘆筍三文魚南瓜意大利飯 $59 ( 什麼也不包 )賣相真討好! 南瓜汁味道清甜,均勻地融入意大利飯粒中,剛剛夠味!又不會過分肥膩!如果,喜歡重口味的食客會覺得淡口一點!混合三文魚粒一起食的話,增添美味!蘆筍爽口!整體感覺清新! 更適合女生食!她的選擇:漢堡扒伴忌廉芝士醬配飯 $74漢堡扒相信是自家出品!漢堡混合牛肉及洋葱粒!肉質鬆化、鮮嫩多汁不在話下,洋葱帶出的香味更惹人垂涎! 香口的薯角實在令人難以抗拒! 整個味道配起
當晚,因為約了朋友去新世紀廣場睇 <Batman>!
她還建議坐 Motion chair!So fun!
<Cafe Balencia>
幸好!不用等位,當時未夠 7:00 即可入座!太好嘞!

第一眼已經喜歡上的 Cafe!裝修簡潔!格調柔和!
另外的一邊,則售賣麵包!
帶點和式風格!佈置也見心思!
還有舒適的梳化位配 cusion!
打開 Menu,連加一計,也是經濟的!
這裡上菜快,完全配合我們趕時間的步伐!值得一讚!

由於時間關係,我們沒有叫飲品!只靠女店員給予的水來解渴!

賣相真討好!
更適合女生食!
挪威蘆筍三文魚南瓜意大利飯
她的選擇:漢堡扒伴忌廉芝士醬配飯 $74
香口的薯角實在令人難以抗拒!
整個味道配起來也是很不錯!那麼大份真物有所值呢!
食完塊漢堡扒及大部分飯相當飽肚!
漢堡扒伴忌廉芝士醬配飯
漢堡混合牛肉及洋葱粒!肉質鬆化、鮮嫩多汁!
如果,下次去新世紀廣場睇戲的話,又可考慮這間餐廳!勝在快而廉!

2012-08-08
$73.2 (晚餐)
<Cafe Balencia>
打開 Menu,連加一計,也是經濟的!
帶點和式風格!佈置也見心思!
還有舒適的梳化位配 cusion!
挪威蘆筍三文魚南瓜意大利飯
漢堡扒伴忌廉芝士醬配飯
漢堡混合牛肉及洋葱粒!肉質鬆化、鮮嫩多汁!
2012-08-02 43 浏览
難得自己一個睇戲,又可以自由選擇食咩都幾FELL GA!買好飛,輕輕鬆鬆搵食.成日都經過呢度,好啦.叫左個SET有湯,有意粉先嚟意式羅宋湯3.5分:無平時飲咁濃,仲有少少BASIL 餐包少少熱,OK主菜3.5分:一人前剛剛好 芝士汁配鮭魚. 再加ANGEL HAIR又幾MATCH! 炒得好香餐茶加錢叫CAPPUCCINO3分:打得奶泡好滑,不過就唔係太熱,但都OK大商場內,起碼唔會淨係大XX.
難得自己一個睇戲,又可以自由選擇食咩
都幾FELL GA!
買好飛,輕輕鬆鬆搵食.
成日都經過呢度,好啦.
叫左個SET有湯,有意粉
先嚟意式羅宋湯
3.5分:無平時飲咁濃,仲有少少BASIL
餐包少少熱,OK
主菜
3.5分:一人前剛剛好
芝士汁配鮭魚.
再加ANGEL HAIR又幾MATCH!
炒得好香
餐茶加錢叫CAPPUCCINO
3分:打得奶泡好滑,不過就唔係太熱,但都OK
大商場內,起碼唔會淨係大XX.
2012-07-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
2012-07-29 24 浏览
這間位於新世紀廣場內的Cafe Balencia, 每次到商場也會經過, 但卻一次也沒有光顧過. 是日與老姊配完眼鏡後, 本想到Baby Cafe試試, 卻誤打誤撞地到了這商場. 於是將錯就錯, 就在這間Cafe吃午飯. 星期六中午時候, cafe門外已經有人在等位, 不過人數不多, 等了約十分鐘後, 為了快點有位子, 我們同意便被安排在商場通道的枱. 雖然是通道位置, 幸好是靠牆, 所以不太吵, 亦不會被路人眼望望, 不過卻比較熱. 看過餐牌後, 點了兩個Lunch Set. 最先來的是餐包. 店方送上兩款不同的麵包, 這間Cafe同時也賣麵包, 所以出品應該不會太差. 雖然不知是甚麼麵包, 但入口又香又軟, 味道不俗, 如果可以熱一點的話應該更好. 我與老姊分別點了餐湯和沙律. 餐湯是羅宋湯, 看起來紅紅的好像很辣, 但其實味道只是微辣, 酸味較重而且很稀, 蔬菜也不多, 不太喜歡. 沙律菜尚算清新, 加了點像千島醬的沙律醬提味; 不過沙律被雪得有點過久, 入口比較冰凍, 口感一般.明太子元貝意粉 ($55)意粉內有不少元貝, 大小像貝柱, 可惜完全沒有味道, 鮮味當然更不用說!
看過餐牌後, 點了兩個Lunch Set.
明太子元貝意粉 ($55)
意粉內有不少元貝, 大小像貝柱, 可惜完全沒有味道, 鮮味當然更不用說! 幸好明太子粒的味道帶鹹味, 使意粉不致於無味! 意粉的汁很杰, 入口比較黏稠;
意粉比平常吃到的較幼身, 入口有咬口, 是al dente 的一類, 意外地好.
意式香草醬意粉伴意大利巴馬火腿 ($57)
意粉賣相很吸引, 上面有巴馬火腿一大塊, 看起來很不錯, 不過入口較硬. 香草醬意粉雖然看起來青綠, 但可惜吃起來一點香草味也沒有.
餐飲方面, 點了橙汁和咖啡. 橙汁是典型的盒裝果汁味道, 令人失望; 咖啡則比預期的好, 尚算香滑, 入口沒有苦澀味, OK.

侍應服務態度尚算有禮; 食物方面除了意粉和咖啡之外, 其他的只是一般水準. 不過, 以這個價錢來吃個午餐來說, 要求不能太高, 須知在旺角的茶記吃個午餐, 也要四十多元! 不過, 要是再光顧的話, 寜願多等一會, 也不會選擇在通道的位置用餐.
2012-05-06
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 意粉
  • 麵包