餐厅: Cafe 2 Oyster n Grill
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-06-07 344 浏览
今晚和朋友係西環嘅Cafe 2 Oyster n Grill食晚餐👩‍❤️‍👨早早就約好左呢間西餐廳,星期六的晚上竟然都咁多人,真係好彩提早book咗位喇!廚師好有禮貌咁為我地烹調最先上場的香煎豬柳伴蒜蓉汁。那股香煎時的香氣,好誘人啊!肉片的外層煎得微微酥脆,內裡卻保持咗肉汁,蒜蓉汁增添咗個香味,好香口😋。另一款我地選擇的田園雜菜意大利飯,那混搭的蔬菜和米飯,食上口去好滑潤,嘴裡好似打開咗一個清新既小世界,呢碟真係好出色!😍意大利飯煮得口感適中,尚帶一點嚼勁,夏天的時候最適合配少少雜菜,食落口感覺清新自然。廚師嘅獨到眼光同巧手,無論係香煎豬柳定意大利飯,都烹調出清新可口,營養均衡嘅美食,真心推薦!菜餚的擺盤同裝飾都好用心,你可以感受到廚師每個烹飪動作帶嚟嘅視覺享受,和佢創造出嚟嘅美食藝術都好搭喇!✨️物超所值,推介大家都嚟試下呢個新餐廳。

展開我嘅呢個美食旅程,我今晚嚟到咗位於西環嘅「Cafe 2 Oyster n Grill」餐廳。原來視覺👀嗅覺👃🏻味覺👅在廚師嘅手藝上都可以發揮得淋漓盡致,而這一切都令我食得好滿足。首先我就要講吓👉🏻👉🏻👉🏻佢地嘅主角 - 生蠔,呢個生蠔新鮮、飽滿、口感有勁,一試之下就知道,佢地嘅生蠔真係有一種不同嘅美妙。仲要有著濃厚鮮味,實在令人一試愛上,更加迫不及待嚟第二口品嚐!🦪😋 接住我就開始嘗試佢哋嘅西班牙蒜蓉蝦。廚師會將每隻蝦放係pan上,加蒜蓉同時將牛油及香草並用熟練的手法煎至完美的狀態。其蝦肉質鮮甜富有彈性,吃落去實在是鮮嫩彈牙,整個人都為之振奮,讓我越吃越覺鮮美,而麵包上更是吸收咗所有嘅美味!🦐🥖🤤西班牙海鮮燴飯,雖然只係一碟主菜,但真係好好食。飯質軟熟、口感扎實,再配上新鮮海鮮同巴馬臣芝士,每一口都好有層次感。青口、帶子、地中海蝦帶來嘅海洋鮮味與燴飯完美咁融合喺一齊,味道真係極佳到令人讚不絕口。美國安格斯肉眼牛扒12安士,肉味十足。呢塊肉質超軟腍,肉質特別細嫩,帶有嚼勁。肉汁隨著切開滲出,布滿整個口腔🥩🙌完美嘅晚餐團圓之作就係佢們嘅Lychee Martini , 當清甜嘅荔枝味道

完美嘅晚餐團圓之作就係佢們嘅Lychee Martini , 當清甜嘅荔枝味道混合上馬丁尼嘅香醇,就係perfect match!!~~
2024-06-05 301 浏览
半年前,我就與老公在OpenRice上發現了這間位於西環的Cafe 2 Oyster n Grill。那一次的美好經驗讓我們印象深刻😉,於是在我們即將離開香港之前,決定再來一次菜單全新的主題晚餐🌙。首先,【加拿大帶子泡菜燴飯】🍲,味道十足的巴馬臣芝士交織著番茄醬的香氣,混搭新鮮的帶子💥,真正做到了跟帶子的完美搭配👍🏻接下來的【西班牙蒜蓉蝦】,每一隻蝦都鮮嫩可口,蒜蓉與牛油烘烤得恰到好處,香氣四溢。蝦肉脆嫩,每一口都是極致鮮美的享受😍。【白酒蜆肉扁意粉】震撼了味蕾的不只是新鮮的蜆,還有搭配的白酒染上的一絲醉人的餘香,再加上一撮羅勒🕺🏻【Lychee Martini】🍹是這次完美晚餐的最佳結尾。這杯含有淡淡荔枝香的果酒,不僅口感醇厚,而且清新宜人,讓一頓豐滿的晚餐劃下完美的句點。Cafe 2 Oyster n Grill無論是從亮麗的環境,還是獨特的飲食概念著手,都在香港的美食地圖上留下鮮明的一筆。獨特的口感,會讓人懷念不已。

食飯有時就關乎一種心情,一種選擇。呢次我就揀咗西環嘅「Cafe 2 Oyster n Grill」🔵滑心薯仔沙律🔵薯仔沙律好似一個驚喜包裹🎁,一啖食落去就會有一種醬仔、紅蘿蔔、酸豆同埋雞蛋嘅滋味湧上心頭,真係好開心😄!CP值🔋🔋🔋🔋🔋🔥燒得正嘅8oz紐西蘭菲力牛排🔥好重嘅炭香味道,再配埋新鮮嘅蒜蓉牛油🧈,真係好滿足👍!CP 值:🔋🔋🔋🔋🔋💢美國安格斯肉眼扒💢光聽名字就好吸引人,更何況佢甘好食?!肉質新鮮,軟滑無比,置於口中,一啖肉汁四溢,餘韻猶存㗎啦🤤!CP值:🔋🔋🔋🔋🔋🍮法式焦糖燉蛋🍮最後一味甜品,焦糖色澤閃爍誘人,甜而不膩😊!CP值:🔋🔋🔋🔋🔋「Cafe 2 Oyster n Grill」嘅食物好讚,我相信我哋以後定會再嚟!
CP值🔋🔋🔋🔋🔋
CP 值:🔋🔋🔋🔋🔋
CP值:🔋🔋🔋🔋🔋
CP值:🔋🔋🔋🔋🔋
從未嚟過西環咁舒服而悠閒的Cafe 2 Oyster n Grill🍽,好有感覺喎👍👍。環境乾淨簡單,服務態度又非常好,真正放鬆心情。食物方面,首先要稱讚一下佢地的生蠔🌊,揀了新鮮飽滿嘅口感,每一粒都食得出海水嘅鹹香,大滿足之至😋😋。每粒都白白嘅,食落感覺好滑,從此愛上生蠔喇🐚!薯仔沙律和蘑菇炭燒牛排🔥都非常出色。薯仔沙律的醬仔、紅蘿蔔、酸豆、雞蛋都非常好食,我會因為薯仔沙律而再次黎呢度 lunch🐠。牛排烹調得恰到好處,火候掌握得非常好,每一口都可以品嚐到牛肉的鮮香,金黃的蕈菇和蒜蓉牛油更加豐富了口味。吃的時候,可以感覺到嫩滑的肉質在口中融化,這種感覺真的非常美妙😌。和牛野菌燴飯🍚真的很推薦,和牛肉、蘆筍、野菌、巴馬臣芝士,每一個配料都非常新鮮,飯質粒粒分明,味道非常濃郁。特別鍾意裡面的蘆筍。能吃到這樣的燴飯真的舒服極了☺️☺️。蘆筍和巴馬臣芝士的組合真的很棒,喺口腔裡甜味與咸香互相融合,一貫嘅美味令人歎為觀止👏。最後,當然要試一下甜品,朱古力熔岩伴雲呢拿雪糕🍮🍦朱古力味道夠,雪糕味道很鮮美,雙重味感令人回味無窮,結束了我們的晚餐。朱古力與雲呢拿雪糕交疊,正正好好,充滿幸福感😍。總的來說

總的來說,Cafe 2 Oyster n Grill的食物新鮮,環境舒適,價錢合理,真的是我來過西環最好的選擇。如果你想來西環放鬆心情,吃幾款好食的西方料理,我十分推薦呢度👌👌
2024-05-29 229 浏览
環境靚、影得靚相嘅餐廳,就揾「Cafe 2 Oyster n Grill」啦!坐低黎好舒服😌,明亮嘅燈光照到落地窗邊嘅飲品架,真係夠氣派有型!👍1️⃣我最鍾意嘅🥘「西班牙海鮮燴飯」!海鮮新鮮,飯燴得特別香口!每一啖都載滿海洋味,食落口超滿足😋。2️⃣再嚟就揀嗰個「紐西蘭特級西冷牛扒 」🍖!我見佢8安士嘅牛扒煎得恰恰好! 一cut落去係好tender,好juicy,但又有微微既焦香!食完大餐,當然唔少得點甜品!眼前嘅🍮「法式焦糖燉蛋」與🥮「朱古力熔岩伴雲呢拿雪糕」輕輕一吃,滋味立即湧上心頭,我同男朋友都直讚美味😮!飽得不得了😂!間靚餐廳,就係咁樣令人滿足!

飽得不得了😂!間靚餐廳,就係咁樣令人滿足!
今晚朋友生日,於是我哋決定去西環嘅"Cafe 2 Oyster n Grill"。 因為聽講呢到既西餐係好食同埋d地方好大,好好坐, 所以今晚我哋就去到咗呢間西餐廳🙀🙀。🍗脆皮春雞🍗  脆皮春雞看到就覺得很誘人!一咬落去,咁juicy既點解,d皮又脆wo,肉又嫩,高汁仔😍。🍽️ 檸汁醃八爪魚🍽️檸汁醃八爪魚賣相靚仔,酸酸尾尾,好開胃阿,同埋呢個好配白酒🍝 白酒蜆肉扁意粉🍝  意粉做到al dente!每一口都有鮮味,加埋白酒嘅氣味,好夾總括嚟講,呢個食物質素,服務態度同埋價錢都係好好既

總括嚟講,呢個食物質素,服務態度同埋價錢都係好好既
2024-05-17 218 浏览
今晚真係超開心😄,因為黎左間好特別嘅Cafe 2 Oyster n Grill食晩飯🍽。呢度整個環境真係好special,見到個環境,我已經感到好興奮同期待啦!😜🔸 出面飲飲嘢,我總有呢個習慣想揀啲特別或者新鮮嘅嘢試吓,就好似今晚揀咗一個全新體驗:生蠔!超新鮮,口感絕對上線!每次食呢d海鮮,我都會特別注意佢嘅新鮮程度,呢度嘅一定唔會令你失望的!😉🔸 薯仔沙律一出場我已經超興奮,超豐富配料包括醬仔、紅蘿蔔、酸豆、雞蛋,直接令我味蕾起舞,每一口都係享受!😊🔸煙三文魚忌廉汁扁意粉,聽落好奇怪,不過我又點可能錯過嘅!我真係愛驚喜,呢個組合就真係驚喜到我!😍🔸美國安格斯肉眼牛扒12安士,入到口嘅時候,個味令我好驚喜,好彈牙、好濃郁、完全係一流!我已經從頭到尾都鍾意佢啦!🤤🔸朱古力熔岩伴雲呢拿雪糕食到我味蕾跳舞,朱古力濃郁得來又唔會太甜,真係甜入心頭,俾我返到個笑容!🥰Cafe 2 Oyster n Grill嘅每一樣食物都係一個新驚喜,我好開心可以喺呢度享受到美食帶嚟嘅快樂!😄

今日想食好食嘅西餐,於是嚟咗呢間位於西環嘅Cafe 2 Oyster n Grill食啦!✨ 香煎豬柳伴蒜蓉汁。我想講係好好好食🤗🤗 個豬柳煎得啱啱好,再加上滑嫩嘅肉質!金黃色澤,吸引之餘,一切上去都喺好香,好好食!🥩✨ 經典芝士牛肉漢堡配薯條 。喂,乜又係肉嘅!🤭,份量超大,極贊!漢堡扒超香,又飽口!10個香有10個香!😣😣配上金黃薯條,加分無數!✌🏼總括嚟講,呢間餐廳嘅西餐整得好精緻,口感豐富,價錢都唔貴,份量大,絕對係一間值得推介嘅餐廳!
嘩嘩嘩💥今晚我同另一半度過咗一個美味之夜,食物美味得我哋驚訝,真係好要分享俾大家知呢個體驗‼️‼️ 我哋齊齊欣賞咗四款好食嘅菜,價錢合理且份量驚人,讓我同老公食到超級滿足‼️✅檸汁醃八爪魚呢個菜order嚟一試,八爪魚被檸檬汁醃製,食落去充滿檸檬清新同八爪魚嘅海鮮鮮味。每一口咬落,口感扎實同有咬勁🦑💁‍♀️超爽!✅醬香煎帶子接著就嚟個醬香煎帶子,份量好足!煎帶子外面香脆的感覺煎得剛剛好,而內部煎至柔軟,配上絲絲煙韌,輕輕一咬就覺得賣相先係一流,味道更是極品👌🙆‍♀️。✅雙人烤海鮮拼盤船頭嘅雙人烤海鮮拼盤,款式豐富,包括海魚、海螺、八爪魚、帶子和大蝦,食得好滿足!🦐🐙烤得恰到好處,商品色香味都好吸引人!✅白酒蜆肉扁意粉呢碗白酒蜆肉扁意粉,味道出乎意料之外咁好食!🍝🍷滿滿嘅鮮蜆肉與白酒香,配埋扁意粉,不得了嘅好食,真係大大推薦!總括而言,Cafe 2 Oyster n Grill嘅晚餐真係好出色! 每一個菜式都有自己獨特嘅風味同口感,令人充滿好感!服務員嘅服務都好好,環境更是雅致舒適。 下次唔知道要食咩?快啲嚟試吓呢度啦!👍
✅檸汁醃八爪魚
✅醬香煎帶子
✅雙人烤海鮮拼盤
✅白酒蜆肉扁意粉

最近發現了一間喺西環嘅西餐廳—Cafe 2 Oyster n Grill,每一款都讓我有驚喜嘅感覺,真系十分推薦!💕🐚生蠔🐚蠔身飽滿,鮮美入口,真系要試過先會知得咁美味。每次諗起都流口水,整體口感就係爽!👌🥔薯仔沙律🥔薯仔沙律一試便愛上。😍 唔同嘅醬同薯仔綜合落去就係一種絕妙嘅口感,喺呢度,你可以食到最正宗的薯仔沙律。🍞烤法式香草蒜蓉牛油麵包🍞就似新出爐嘅麵包咁香,鬆軟入口,即刻令人開胃,香草味馥郁,在口中悠悠然。🍤雙人烤海鮮拼盤🍤無論係海鱸魚、海螺、大蝦,每種海鮮都鮮美無比,燒烤得恰到好處,就算食咗好多,仲會覺得唔夠,真是人間美味。😋🥩美國安格斯肉眼牛扒12安士🥩食過好多次牛扒,但呢款扒味醇厚,又保持到原汁原味,煎得恰到好處。喺向大家推薦呢間西餐廳嘅同時,我自己都期待下次會黎食咩好嘢。如果你都鍾意西餐,那你一定要試試Cafe 2 Oyster n Grill,一定會有驚喜嘅!😊💕
🐚生蠔🐚
🥔薯仔沙律🥔
🍞烤法式香草蒜蓉牛油麵包🍞

🍤雙人烤海鮮拼盤🍤

🥩美國安格斯肉眼牛扒12安士🥩

有口碑好嘅朋友推薦我試試Cafe 2 Oyster n Grill,話佢哋嘅食物有特色,獨一無二,跟住佢咁講我都忍不住去嗌咗次。延吓我一齊睇睇我試咗啲咩嘢!特別推介大家試以下呢幾款嘅特色菜:西班牙蒜蓉蝦推介指數🌿🌿🌿🌿🌿蒜蓉香味濃郁,配合嘅鮮蝦美味可口,配上烤法國麵包更甚!醬香煎帶子推介指數🌿🌿🌿帶子與Verde醬完美結合,味道搭配得絕對好食。雙人烤海鮮拼盤推介指數🌿🌿🌿🌿🌿海鱸魚、海螺、八爪魚、帶子、大蝦等海鮮相得益彰,加上沙律搭配,真系美味之至!和牛野菌燴飯推介指數🌿🌿和牛後腿肉與野菌佐以巴馬臣芝士同煲飯確實配合得天衣無縫。朱古力熔岩伴雲呢拿雪糕推介指數🌿🌿🌿🌿朱古力薄糕加上雲呢拿雪糕,令甜點變得更美味。每款菜都獨特又有特色,做得好心機,不講定你都會想試嘅!雖然佢唔係主流嘅酒樓菜式,但味道卻無可挑剔,真系你要試一試先知!

特別推介大家試以下呢幾款嘅特色菜:
西班牙蒜蓉蝦
推介指數🌿🌿🌿🌿🌿
蒜蓉香味濃郁,配合嘅鮮蝦美味可口,配上烤法國麵包更甚!
醬香煎帶子
推介指數🌿🌿🌿
帶子與Verde醬完美結合,味道搭配得絕對好食。
雙人烤海鮮拼盤
推介指數🌿🌿🌿🌿🌿
和牛野菌燴飯
推介指數🌿🌿
和牛後腿肉與野菌佐以巴馬臣芝士同煲飯確實配合得天衣無縫。
朱古力熔岩伴雲呢拿雪糕
推介指數🌿🌿🌿🌿
朱古力薄糕加上雲呢拿雪糕,令甜點變得更美味。

呢度喺我嘅好值得推介之選:Cafe 2 Oyster n Grill,位於西環的一間獨特西餐廳。啲菜式好創新,保留住傳統同時又注入新鮮元素,加上佢哋用嘅食材新鮮好質,同埋厨師煮嘅手藝,真係令我驚喜唔斷。🥓 巴馬火腿薄餅🍕開始就有巴馬火腿薄餅,隻薄餅滿滿嘅火腿同芝麻菜,再撒上醇香嘅水牛芝士同香脆嘅甜椒,每一口都令人感到極之滿足,係佢嘅創新組合同豐富風味真係無得頂!我感覺到好豪華又好有滿足感!👍😋🥳🥢 醬香煎帶子 🥢接住就有醬香煎帶子,用上加拿大帶子,配埋Verde醬和芝麻菜,最後撒上珍貴嘅巴馬臣芝士,每一口都令人嘅味蕾感到一派新鮮,喺清新嘅口感完美結合鮮味嘅海鮮同芝士滑潤味道。😘👌😁 🍖 紐西蘭特級西冷牛扒🍖最後紐西蘭特級西冷牛扒8安士,炭烤嘅味道係肉嘅香味中烘托出來,口感鮮嫩得黎又好,係佢嘅特色菜之一。呢道菜品都非常出色,皮香肉脆,食到我停唔到口。🍖😍👏喺Cafe 2 Oyster n Grill度食晚餐,真係係一種享受。唔止得佢嘅食物好味,環境舒適,價錢又實在,絕對值得推薦!如果你都喜歡西餐,不妨試下!👑🍽️🎈
🥓 巴馬火腿薄餅🍕
🥢 醬香煎帶子 🥢

🍖 紐西蘭特級西冷牛扒🍖
在我生日的晚上,男朋友帶我黎到位於西環的Cafe 2 Oyster n Grill,仲話有種獨特的西餐氛圍,好有時尚感🏮🍷。餐廳簡約又有格調,充滿了西餐的優雅與獨特,食物係一級棒👍🤤。食物🍽🤤🤤🤤🤤🤤環境🎉🎊🏮🏮🏮服務👍👍👍👍👍首先,呢度的經典芝士牛肉漢堡,又大又豐富🍔。牛肉質地鮮嫩,共融配上芝士和新鮮的生菜,好似總係能吸引到我嘅舌頭,口感既豐滿又彈牙,仲有點融化口感。漢堡在口中的化開的時候就好香牛味,令我有一種莫名的喜悅和滿足🍓🍔。跟住,就係田園雜菜意大利飯。意大利飯糙米飽滿,與豐富新鮮的雜菜混合煮成的香味撲鼻而來。顔色分明,白飯相互交錯,即使只是看一眼,都好似已經有種說不出的美味感覺😊。在這幅美好的生日畫面中,每一口食物都像是在為生日加分,讓這個特別的日子變得更加熱鬧🎉🎊。在Cafe 2 Oyster n Grill這家餐廳裡,無論是在慶祝生日還是想要尋找特別的美食體驗,這裡都是一個值得一試的好地方😊🌟。要我點評這家餐廳的話,我只能說無論是食物、環境還是服務,都無得頂👍👍👍👍👍。從經典芝士牛肉漢堡到田園雜菜意大利飯,每一道菜都令人讚不絕口。再加上這個特別的日子,就讓我們在享用美食的
食物🍽🤤🤤🤤🤤🤤
環境🎉🎊🏮🏮🏮
服務👍👍👍👍👍

要我點評這家餐廳的話,我只能說無論是食物、環境還是服務,都無得頂👍👍👍👍👍。從經典芝士牛肉漢堡到田園雜菜意大利飯,每一道菜都令人讚不絕口。再加上這個特別的日子,就讓我們在享用美食的同時,充分享受到了生日的喜悅感🎁🎉,一想起呢個晚餐,我就覺得幸福滿滿😙🌮
就喺阿媽生日嘅一日,我們來到了位於西環的café 2 Oyster n Grill。呢度環境舒適,又物超所值😊。我哋叫咗四道西餐菜單,菜單非常豐富,喺度我哋可以品嚐到五道自家烹調嘅佳餚。1️⃣第一道菜就係加拿大帶子泡菜燴飯,係番茄醬🍅和頂級巴馬臣芝士在巧妙的火候下溶化,帶子嘅甜,番茄醬嘅酸,芝士和泡菜嘅鹹,三種味道混合在飯裡,令人舌頭舞動不已。2️⃣接下來就係我哋嘅主動攻擊檸汁醃八爪魚,輕輕嘅烹調方法就將牠嘅美味完全展現出來,檸檬🍋的香氣瀰漫,加上爽口的莎莎醬,根本無法抗拒唔繼續品嚐。3️⃣然後我哋點咗人氣熱賣嘅紐西蘭特級西冷牛扒,香噴噴的炭燒味充滿口腔,每一口都讓人忍不住微笑,完美的燒烤技巧讓人垂涎三尺😍。4️⃣飯後甜食派對就要來啦,是Lychee Martini,伏特加和荔枝口感千變萬化,喺口腔裏面回響,而且愈過愈香🥂。café 2 Oyster n Grill 真心值得你去嘗試,一個獨特咁好嘅西餐體驗,風味嘅美食一定會讓你長記憶指數加倍。如果你想品嚐自家製的西餐,感受專業廚師的獨家配方,還等什麼,帶同家人朋友們,一起來café 2 Oyster n Grill試試,保證你會愛上呢些美食🍽️😊。