2020-08-24
同事見上網eatitgo有做半價優惠,大家見放假悶悶地就約埋一齊上去整蛋糕啦!今次係我第一次整蛋糕所以都好期待,仲一早諗定整咩款添!開頭上網見佢減價款只有幾款,點知上到去竟然有超過10幾種蛋糕或者餅乾款式都有優惠就即刻好興奮諗吓轉整邊款好,諗咗好耐之後就決定整草莓拿破崙🍰喱間bake your own顧名思義係靠自己去做一個蛋糕而唔係普遍市面上上堂去教你整蛋糕。揀好整咩蛋糕後就會比部iPad你,裏面已經係你揀嗰款蛋糕嘅食譜。佢每一張slide都係排好咗次序嘅跟住做就得。首先就係去材料區執齊你所需要嘅材料同份量,之後就開始製作過程。由於我第一次整蛋糕連電子磅都唔識用😂但在場都有導師在旁所以都可以問佢哋。我整拿破崙第一個步驟就係製作吉士醬,然後就要去焗製酥皮最後裝飾蛋糕就完成。過程睇落好簡單但冇乜煮食經驗嘅我就搞到好狼狽,但好在都有導師可以問,最終都能夠完成個蛋糕😍整個烹飪過程雖然好狼狽但都幾好玩,呢度啱晒屋企冇設備但又想整吓蛋糕消磨時間嘅人嚟,最好嘅係所有用過污糟咗嘅儀器都有人幫我哋清潔😍而且逐步跟着食譜整好個蛋糕出嚟好有成功感,嗰日眨吓眼就整咗大半日時間用嚟消磨時間一流!如果下次我有朋
而且逐步跟着食譜整好個蛋糕出嚟好有成功感,嗰日眨吓眼就整咗大半日時間用嚟消磨時間一流!如果下次我有朋友生日或者得閒冇嘢做都會再次上嚟整蛋糕!而且佢有一度玫瑰花牆用嚟幫你嘅蛋糕製成品打卡一流,啱晒你上網呃Like!