2017-10-15 155 浏览
八號風球下,到距家不太遠地方覓食,踏進這餐廳未過傍晚六點,還有假日午餐可點。見時間尚早,跟老公決定叫3個餐,分別是新加坡海南雞飯、巴東牛肉飯和馬來咖哩牛腩飯。我吃的是海南雞飯,見隔鄰的油飯不俗,決定不改轉白飯,果然沒有令我後悔,雖然不屬最優質,比起其他食肆為佳,至少不會滿口油膩。雞肉味道肉質不俗,只覺略欠爽口彈牙,汁醬和湯也不錯。再試巴東牛肉飯,牛肉嫩滑腍身,微辣而入味。而馬來咖哩牛腩飯,牛腩軟滑,咖哩味道濃郁。套餐包飲品可選羅漢果水和檸檬薏米水,我們選了後者。味道甜度適中,還有許多薏米。整體質素,讓我們吃的很滿意。價錢方面,正價套餐定價似略貴,如果我們趕不及可點假日午餐的話,有機會到別的食肆吃。
2017-10-15
用餐优惠
信用卡優惠
2017-10-11 193 浏览
响正屋企樓下的新舖頭,幾大都要試下先適逢開張,超多人,反正不太趕,就去等一等吧,結果一等,就半小時了。。。最後,我點左 馬來咖喱牛腩飯,我老婆點左 海鮮叻沙。出菜速度尚可,大概15分鐘左右就到了,以新開業來說,挺不錯的馬來咖喱色澤泥黃色,不稠,輕水性,富流動性,很好,味道夠香夠辣,而且更有辣的後勁,非常不俗。海鮮叻沙,色澤呈微橙色,微辣,餸料充足。講真,咁既價錢响屯門來說是貴,但响VCITY來說,是差不多的了,整體來說,是一間不錯的餐廳,會再來的~
响正屋企樓下的新舖頭,幾大都要試下先

最後,我點左 馬來咖喱牛腩飯,我老婆點左 海鮮叻沙。

海鮮叻沙,色澤呈微橙色,微辣,餸料充足。

整體來說,是一間不錯的餐廳,會再來的~
2017-07-30
  • 馬來咖喱牛腩飯
2017-10-05 165 浏览
一個人無無聊聊行V city,膽粗粗入去試吓佢嘅海南雞飯,雞好滑,仲去骨又juicy😮有湯,有個油飯都係$64。一d都吾貴吖!味道不錯食物質數ok,下次再試吓其他野食先!

食物質數ok,下次再試吓其他野食先!
2017-08-30 413 浏览
和媽媽去食午餐,點了一個肉骨茶和一碗叻沙。肉骨茶只有一塊肉,而個湯沒有胡椒味,也沒有藥材味,真不知道是哪門的肉骨茶。至於叻沙,可算是我食過最難吃的一碗,除了兩隻蜆和兩隻蝦尚算新鮮,個麵同同湯完全唔掂。真的很難會再有第二次光顧。
2017-08-13 477 浏览
可能新開 好多人試食 第一日去食唔到 全部岩岩先開始食 要第二日lunch早點去先有d位首先叫左海南雞飯 配有冬瓜湯 個湯都夠熱雞都夠嫩滑 配上不同醬汁 味道不錯 可惜個飯係敗筆 個人認為唔夠油然後係我最期待的海鮮喇沙參參 個油湯底唔錯 辣度適中 不過配料 得蝦 蛽 豆腐卜 魚片 半個蛋就叫海鮮參參 有d勉勉強強囉 價錢都成六十幾元 食完都未必個個飽肚 呢個就夠飽la 肉配上蛋 係冇乜特色姐每個餐都有跟野飲的 飲品都還可以 另外 驚唔夠飽 佢仲有小食可以加 最值得一讚 係個男侍應 由於我地好多人 本身分開坐 佢幫我地拍埋d枱。等我地可以一齊坐 之前落左單 又幫我地取消 等我地聚埋重新點過 服務好好吖👍🏻

首先叫左海南雞飯 配有冬瓜湯 個湯都夠熱

呢個就夠飽la 肉配上蛋 係冇乜特色姐
2017-08-12 401 浏览
VCity 新開了一間海南雞飯喇沙專門店。諗住佢係海南雞出名,質素應該唔錯。叫左個海南雞飯試一試,點知味道超一般。跟快餐店沒分別。海南雞的雞肉超鞋,一d都唔滑,又無雞味,油飯係味精飯,係份量比較足,但味道一d都唔好食。叫左個小食米紙春卷,個春卷見到都唔想食,仲要係番炸既,春卷皮硬到食唔到。好失望。反而個冬瓜湯比較好,但湯內的冬瓜有點硬,明顯未煲焾。整體來說68元一個極普通的海南雞飯實在不值,沒有下次。
反而個冬瓜湯比較好,但湯內的冬瓜有點硬,明顯未煲焾。
整體來說68元一個極普通的海南雞飯實在不值,沒有下次。
海南雞飯
米紙春卷
2017-08-06 423 浏览
今晚試下V-City新開張既Bugis。海南雞飯非常有水準,雞無骨(雞翼除外),皮爽肉嫩滑,即使雞胸都好好食,飯大碗又夠味。椰漿飯跟新加坡既味道相近,但有個非常可惜既係D魚仔好硬好鹹,花生太大粒但好脆,同飯一齊入口,有D哽口。肉骨茶係馬來西亞風味,藥材味好重,好味,但好細碗,又得有一條仔排骨同一小圈油炸鬼,有點兒孤寒。最後,個斑蘭檸檬薏米水,無斑蘭同檸檬味,只係普通薏米水一杯。會再幫襯,下次再試叻沙同巴東牛肉。

會再幫襯,下次再試叻沙同巴東牛肉。
2017-08-06
  • 海南雞飯
今日,5/8/2017, 去左屯門 V City揾食,剛巧見到有新開店(呢間舖位原先係越南菜舊店), 新加坡過江龍,一定要試下佢,係咪真材實料。我地叫了:新加坡海南雞飯 $68, 海鮮叻沙摻摻 $72, 午餐就包一杯檸檬薏米水 or羅漢果茶。新加坡海南雞飯:雞都算軟滑,但有雞毛,食落味道ok, 但未算好正,包中湯:冬瓜湯,ok啦。海鮮叻沙摻摻:有3隻蝦,3片魚片,3 件開邊豆卜,半隻蛋,有芽菜,內有半米粉+油麵。味道一般,湯底唔夠味道,奶多左d, 唔多有椰香味,還可以吧。材料真充足,可能就係咁,價錢都唔平。但過江龍黎講,係唔夠突出,無想像中咁好味。我未食過正宗新加坡的食物,但以呢間黎講,我唔太鐘意食。
材料真充足,可能就係咁,價錢都唔平。
海鮮叻沙摻摻
海南雞飯