2018-11-22 132 浏览
同大學同學又係時候一聚,個日先講起以前一齊返學食飯,今日朋友就話帶我去重捨昔日美好,去食返餐英國菜咁話,我地去左呢間BRICK LANE Deli食。餐廳係需要店員安排入座,但其餘一切,拎水拎餐具,甚至叫野食都係各下自理,幾自由嘅感覺!裝飾方面用上代表英國嘅單車做擺設,再加上鋼材屏風及鐵絲網,滿有代表工業革命嘅色彩,非常英倫風。餐牌方面,傳統All Day Breakfast係必備的,Eggs Benedict,Ribs 同Grilled Chicken 都算係英式大路菜式,佢有齊晒,一幕幕舊時嘅畫面湧出黎!而且仲有Pasta 同Pastry,菜式非常到位。我地一人點一個餐,另外再叫左個Egg Benedict 分黎食。首先我叫左個1/2 Grilled Beer-Marinated Chicken $108,再配餐湯、沙律、飲品。今日個餐湯係薯仔忌廉湯,薯仔味好rich,個湯creamy得黎,又咬到d薯仔粒,唔錯!沙律係沙律菜配上上蕃茄及粟米,黑醋嘅微酸,非常開胃。呢個烤雞雖然半隻都幾大份下,望到都驚驚呀。不過一切落去,有驚喜wo,肉質一d 都唔粗糙,無overcooked!口感結實

Soup+salad

呢個烤雞雖然半隻都幾大份下,望到都驚驚呀。不過一切落去,有驚喜wo,肉質一d 都唔粗糙,無overcooked!口感結實,非常多汁嫩滑,燒汁加雞肉非常合拍!重點: 無雪味! 呢個真係好難得,西餐經常會出現嘅問題,呢度處理得好好。配菜就包括燒薯仔、茄子同翠玉瓜,最值得一讚係茄子,爽口有較口,但又好鬼多汁,好好味呀!

Lobster Eggs Benedict $168
呢款龍蝦Eggs Benedict 成件藝術品咁,黎到都唔捨得食住,唯有比相機食先。呢個荷蘭醬鮮黃色好搶眼,岩岩好包住左成隻水煮蛋,龍蝦肉鮮甜,加上夾住青蘋果同酸酸嘅紫椰菜,so fresh!吉開水煮蛋,蛋黃即刻好似瀑布流出黎,流心效果,心心眼呀!隻水煮蛋好滑身,蛋黃加荷蘭醬撈埋龍蝦肉,又係另一個層次!配上英式鬆餅,色、香、味俱全,視覺同味覺嘅享受。

水果茶

水果茶帶有少許西柚味,裏面加上藍苺及士多啤梨粒,味道偏淡,不會太甜,飯後飲用,中和返剛才嘅味濃口感,又係時候食甜品

特濃朱古力蛋糕

最後追加每日精選蛋糕 $48,我揀左特濃朱古力蛋糕,佢成粒子彈咁,好cute cute呀,食落蛋糕幾軟滑,朱古力味都濃,值得推介!

Overall,CP值高嘅一間英國菜餐廳,食物選擇多之選,質素亦奇高,由其個Lobster Eggs Benedict,一定會再食,真係好好食!呢餐好滿足,多謝朋友帶路~
2018-11-20
Soup+salad
特濃朱古力蛋糕
2018-11-22 67 浏览
英國讀完書之後,我同同學都會定期聚一聚,個晚講起野食,大家都好懷念英倫風嘅野食。香港其實唔多餐廳主打英國菜,要高質嘅更加少之有少,不過我地住嘅附近有一間,所以今日就約左係沙田見面,我地食嘅餐廳係BRICK LANE Deli呀~餐廳設計比較簡約,只運用簡單鐵通作分間,成開放式環境,感覺比較開揚。雖然係由店員安排入座,但餐具、清水都係自助,點餐亦需要自行前往櫃台,但有樣好,無加一!餐牌都幾多選擇,All Day Breakfast、Eggs Benedict 呢d當然唔少得,另外仲有燒豬肋骨 同燒雞,又有意粉、薄餅,食乜都得。我同朋友點左個Eggs Benedict share 黎食,再一人一個餐。首先講下個龍蝦班尼廸蛋配鹹蛋黃荷蘭醬($168),一上枱就好有氣勢,成隻龍蝦頭係度,水煮蛋配上荷蘭醬,蛋黃一篤,蛋汁流到成個都係。下面夾住龍蝦肉沙律,混和左青蘋果係裏面,食起黎比較清新,底部再配上紫椰菜加上少少黑醋,配上荷蘭醬,微酸令龍蝦肉味更特出。夾住鬆餅一齊食,口感非常豐富,必食之選。之後我就點左個燒豬肋骨($128) 另外加$45 配埋餐湯、沙律同飲品。餐湯係薯仔火腿忌廉湯,好濃郁嘅薯

餐湯及沙律

餐湯係薯仔火腿忌廉湯,好濃郁嘅薯仔味,加上火腿微微咸香,幾特別。沙律就簡單沙律菜 加上蕃茄、粟米,面頭淋上黑醋,幾開胃。

燒豬肋骨

燒豬肋骨都幾大份,BBQ醬汁味道偏濃,略帶微酸,緊緊包滿成舊豬肋骨。豬肋骨非常厚肉,咬落依然軟腍,唔會燒到乾晒,值得一讚。薯條係粗身大薯條,沾上BBQ醬汁,好夾!加埋個配菜燒茄子,有口感之餘都幾juicy,出色。

Earl Grey

飲品叫左杯凍嘅 Earl Grey,清清地,味唔太濃,食完濃味野飲就岩哂。

奧利奧慕絲蛋糕

最後叫多左件蛋糕,奧利奧慕絲蛋糕($48),面同裹面都有Oreo 夾住,慕絲好滑,有coffee味,甜度適中,為晚餐劃上完美句號。

總括黎講,呢間BRICK LANE Deli食物質素幾高,而且價錢算實惠,唔洗加一。環境亦算優雅,坐得幾舒服,遲d 會同朋友再黎試其他!
2018-11-20
餐湯及沙律
Earl Grey
奧利奧慕絲蛋糕
2018-11-21 55 浏览
雖然在沙田區工作,但我卻很少留在沙田覓食。碰巧這天男友要在沙田上課,就索性去新城市吃一個簡單的晚餐!之前我在尖沙咀吃過Brick Lane Gallery,最記得它的egg benedict質素不俗,原來沙田這兒有一間姊妹店--Brick Lane Deli,主打輕食,而且不收加一服務費,價錢非常貼地!我點了海鮮意粉($128),有四五隻大蝦和青口,海鮮份量頗多!意粉亦煮得剛剛好,不會太淋,而且茄汁外還加入番茄蓉增添口感!以這個價錢來說,很有誠意的一客意粉!一般的Egg Benedict都是配火腿或煙三文魚,很少見到以龍蝦入饌的,男友又聽到我說Brick Lane Gallery的Egg Benedict好食,就決定點Lobster Egg Benedict($168)。Lobster Egg Benedict擺了一個龍蝦頭伴碟,賣相吸睛。輕輕切開水波蛋,蛋汁已經洶湧而出,墊在底下的muffin不會烘得太硬,吸收蛋汁後變得更加鬆軟。可惜的是入面餡料是龍蝦沙律,略為被荷蘭醬遮掩了龍蝦鮮味,有點可惜。餐廳有dinner combo,+$30可加配湯和沙律,想飲咖啡的我就散點了一杯Rose

餐廳有dinner combo,+$30可加配湯和沙律,想飲咖啡的我就散點了一杯Rose Latte($30),想不到連咖啡都有一定水準!咖啡味香濃,入口順滑,帶有淡淡玫瑰花香!平時經過單點咖啡亦推薦呢!
2018-11-20 67 浏览
有朋友推薦我地食呢間,所以決定黎試下。我地叫咗兩杯飲品,我超鍾意oreo cookies frappe,佢有好香濃嘅曲奇味,上面仲有成塊oreo添,一邊食晚餐一邊飲呢個真係一大享受!見到餐牌上面寫住lobster eggs benedict,好特別!eggs benedict食得多,有埋lobster真係第一次見,意想不到地好味。好多龍蝦肉之餘,佢個蛋都整得好好味,撈埋d龍蝦一齊食好正!美國牛肉漢堡都整得好靚好出色,牛肉子厚身,一切開就見到好多肉汁,食落去d肉汁jit 晒出黎。pizza同意粉都係一個唔錯嘅選擇,個人好鍾意忌廉汁,佢煮到好creamy,加埋d磨菇令到佢好有口感。個red velvet cake甜品為晚餐畫上完美句號,佢整到好有層次感,兩層蛋糕之間有芝士,食落去有好香濃嘅芝士味,好滿足呀!
有朋友推薦我地食呢間,所以決定黎試下。

2018-11-20 55 浏览
呢度d野真係算抵食,唔洗一百蚊有好大碟意粉,仲60蚊有pizza食,呢個廣場裏面好難搵到咁嘅價錢。另外,呢度嘅服務我好鍾意,佢地好有禮貌,而且仲好醒目添!首先我哋叫咗個黑松露蘑菇天使面,啲忌廉汁非常香口,而且仲好重黑松露味,同天使麵好夾,而且天使麵 好彈牙好好味。全晚嘅重點就係個龍蝦egg benedict, 一睇就好想食,因為好多龍蝦肉,而且佢整得好fresh,因為有d青蘋果喺度,食落去淡淡肉,每一啖都係龍蝦鮮味!極力推薦呢個egg benedict,又創新又好味!龍蝦湯都好香濃嘅濃蝦味。雞肉青醬pizza,餅底好脆口,上面仲有d脆脆豐富口感 ,雞肉都好嫩滑,唔錯!我地仲叫咗個burger添,好juicy!飲品都好多選擇,我地叫咗oreo frappe同hazelnut latte,飲完好滿足。甜品都好多選擇,呢個red velvet賣相好,食落甜而不膩,好清香!

龍蝦湯都好香濃嘅濃蝦味。

我地仲叫咗個burger添,好juicy!

2018-11-20 62 浏览
仲記得六年前開始流行食All day breakfast ,一定要去尖沙咀嗰間bricklane!啲朱古力又好好飲,等到頸都長,佢終於係沙田開咗分店😝🎇Eggbenedict除左平時smoked salmon,今日搞搞新意思試吓佢個龍蝦鹹蛋黃荷蘭醬😋切開流心,d蛋汁係湧出黎🤤配埋菠菜味道岩岩好~下層嘅龍蝦肉切開細細粒雖然食唔出係龍蝦,不過都爽口彈牙😎👍🏻我自己就習慣加黑椒~香口好多~ 炸魚配粗薯條,上個月喺法國成日食!而家返嚟香港都要食🤣講真佢嘅炸粉一啲都唔厚而且魚肉嫩滑,咬口非常香脆唔會油膩!必order!燒春雞係差唔多每一台都有order!未去到驚為天人,不過呢一個價錢我同屋企人都覺得好抵👍🏻"芝士煙肉意粉"配料非常滿足我呢一種芝士控💓意粉軟硬好適中!每一啖係肥到爆嘅罪惡感但係非常滿足👍🏻🤣
仲記得六年前開始流行食All day breakfast

• 英式炸魚薯條
2018-11-14 57 浏览
今晚約左朋友仔食晚餐,見近期新城市開左間小CK,平日無黎開呢頭都趁機過來行下街食下野👭唔熟呢頭所以都行左一陣諗下食咩好,見呢間唔駛等,之前又見好多人post係tst果間食brunch,同朋友就決定試下喇,係門口已經見到人食fish and chips 好吸引👅所以最後我地點左個野生豬肉蕃茄辣準長通粉同一個fish and chips share , 再以$45加配個餐湯+沙律+咖啡☕️🥗同埋+$42配bottled beer 🍺 意粉方面,份量我同朋友都覺得比較少而且要加Tabasco 先夠辣,cp值唔算高啊。Fish and chips 中最考質量應該係條魚,都夠滑身,份量亦合理,難怪眼見到餐廳入面叫呢樣 share食o既人都唔少🐟🍟餐配o既只係普通咖啡,配coffee creamer 都ok 👌🏻

同埋+$42配bottled beer 🍺

2018-11-13 1884 浏览
難得平日放假,便到沙田行街搵食。行過見到Brick Lane,之前在尖沙咀分店食過,已經過得不錯,而沙田這間分店是自助形式,不用加一,感覺更為抵食,便帶屋企人入內試試。這間餐廳在叫餐及餐具供應都是自助的,比較causal。裝修同都是開放式設計,感覺開揚舒服。平日有午餐供應,更為抵食。每個餐都有沙律,主食及飲品。我們4 個人,一人點了一個餐share 食。1: 黑啤酒燉牛肉配糙米飯,黑啤在煮的過程中已揮發,所以不會有半點啤酒苦味,用黑啤燉牛肉,令牛肉多一份麥香味,牛肉燉得淋身而又不痴牙,配上糙米飯,更覺健康。2: 黑松露蘑姑天使意粉,幼身天使麵遇上香濃黑松露蘑姑汁,再配上大量蘑姑,香氣十足,正。溫馨提示: 這個意粉要襯熱食,涼了意粉就會變得一餅餅。3: 巴馬火腿班尼迪蛋,我一向都欣賞這間餐廳的班尼迪蛋,蛋黃一篤,蛋汁滿瀉,配上荷蘭醬,巴馬火腿,紫椰菜,夾住鬆餅一齊食,口感豐富,連媽媽都讚好。4: 特色雞肉牛油果醬漢堡,雞肉好厚身,配上近期大熱的健康食品-牛油果醬,沙律菜,蕃茄,整體好健康,好岩怕肥的女士,如果烘一烘底會更好。有小朋友一齊食,當然要有薯條及蛋糕給他們開心一下。另外加$18

平日有午餐供應,更為抵食。每個餐都有沙律,主食及飲品。

我們4 個人,一人點了一個餐share 食。
黑啤酒燉牛肉配糙米飯

溫馨提示: 這個意粉要襯熱食,涼了意粉就會變得一餅餅。
黑松露蘑姑天使意粉

巴馬火腿班尼迪蛋

特色雞肉牛油果醬漢堡

有小朋友一齊食,當然要有薯條及蛋糕給他們開心一下。另外加$18 要了松露薯條和$20 加了一款蛋糕,小朋友極度開心。
松露薯條
朱古力特濃蛋糕

飲品我推介Rose Latte 及水果茶,Rose Latte賣相靚,有好香的玫瑰花味。水果茶有藍妹及士多啤梨在內,好香。
2018-11-12
黑啤酒燉牛肉配糙米飯
黑松露蘑姑天使意粉
巴馬火腿班尼迪蛋
松露薯條
2018-11-08 54 浏览
係OPENRICE 上面睇到依個英式既餐廳 特登走黎試下既~我地兩個人嗌左一個egg benedict同一個burger~兩樣野都幾有份量, 而且價錢亦唔貴egg benedict 啲蛋黃係真係流出黎既~加埋三文魚一齊食依個配搭真係好正~
係OPENRICE 上面睇到依個英式既餐廳
特登走黎試下既~
兩樣野都幾有份量, 而且價錢亦唔貴
egg benedict 啲蛋黃係真係流出黎既~
加埋三文魚一齊食依個配搭真係好正~
2018-11-07 77 浏览
早幾日約去沙田睇戲,買完飛就去附近睇下有冇野食,見到呢一間仲有位,就入左呢一間。叫左一個pizza 一個長通粉。名係咩就唔記得太清楚。Pizza好似叫綠醬雞肉,咁見到綠醬就估佢係咪牛油果🥑,本來幾中意牛油果。咁叫到返黎,當然發覺自己太天真。竟然以為綠醬係牛油果,更天真嘅係見唔到係綠色。雖然咁講,味道都係唔錯嘅。咸左啲,不過pizza好似食過嘅都覺得偏咸。所以應該係單純我嘅問題。另外,個長通粉就食到好大嘅蕃茄味。味道偏重偏咸,食落有芝士味。係幾好食嘅。不過食半份都okay,成份食哂就不了。

2018-11-03
2018-10-31 90 浏览
尖沙咀 Bricklane 水準很高,一直都想再次到訪,剛好沙田開了,當然要一試,可能還是初開幕,店員服務有點生疏.食物質素也跟其他Bricklane 有太大差別了吧~蘑菇忌廉湯味道浠而且很淡,好像溝了很多水的感覺;天使麵上碟賣相欠誠意,忌廉汁與天使麵撈得不均勻; 素肉漢堡輓回一點分數,素肉雖然味道一般,但其他配料反而有點意外特出。總的來說,這間Bricklane 在服務及食物上多加努力才能追上其他分店水凖。

2018-10-28 1651 浏览
今日放假難得一日假期當然要好好珍惜,今日約了家姐到沙田新城市食 Brunch ,一早就上 OpenRice 手機搜尋好地方,Brick Lane Deli 之前在其他分店食過都有相當水準就決定呢間喇!👏👏🤞🏻原來位置就係前身食三文治舖位都好開揚就腳。我兩各自點了一客午餐仲追加餐湯,是日餐湯係薯仔忌廉湯,清香薯仔味道淡淡的打開味覺!黑啤酒燉牛肉配糙米飯 $108食得有營又健康,用黑啤酒燉牛肉有著講不出獨特味道,其汁帶出牛肉味道更為濃郁軟腍香彈,回味無窮!👍龍蝦班尼廸蛋配鹹蛋黃荷蘭醬 $168班尼廸蛋下層是龍蝦肉鮮甜惹味😍,咬一口足已俘虜我嘴巴了😋不單是味覺感官都十足,呢個班尼廸蛋我比滿分💯追加雞翼一客香脆可口外脆內軟帶肉汁火候剛剛好。Rose Late 型男店長推薦👍玫瑰🌹隨著☕️咖啡熱氣發出陣陣幽香彌漫在空氣中香氣撲鼻,淺嚐一口醇厚香滑,Enjoy My Brunch Time 實在太幸福了!$30甜點好吸引不過要留下次再品嚐了花款十分多,實有一款滿足您要求手工啤酒 $38 🤤喎⋯⋯下次一定要飲翻杯冰凍手工啤酒食得盡興,坐得舒適這個 Brunch 值叫我捧腹而歸。
👏👏🤞🏻
原來位置就係前身食三文治舖位都好開揚就腳。
我兩各自點了一客午餐仲追加餐湯,
是日餐湯係薯仔忌廉湯,清香薯仔味道淡淡的打開味覺!

黑啤酒燉牛肉配糙米飯 $108

龍蝦班尼廸蛋配鹹蛋黃荷蘭醬 $168
班尼廸蛋下層是龍蝦肉鮮甜惹味😍,咬一口足已俘虜我嘴巴了😋

不單是味覺感官都十足,呢個班尼廸蛋我比滿分💯

追加雞翼一客
香脆可口外脆內軟帶肉汁火候剛剛好。

Rose Late 型男店長推薦👍
🌹  Late

甜點好吸引不過要留下次再品嚐了

花款十分多,實有一款滿足您要求

手工啤酒 $38 🤤喎⋯⋯下次一定要飲翻杯冰凍手工啤酒

食得盡興,坐得舒適這個 Brunch 值叫我捧腹而歸。
2018-10-26
🌹  Late
  • 龍蝦班尼迪蛋配鹹蛋黃荷蘭醬
  • 玫瑰咖啡
今日放假同朋友到沙田逛街,滿載而歸後要找個地方休息兼大吃一頓😋上星期黎附近晚餐已經留意到呢間吃西餐的,位置開揚,坐位舒適,感覺優閒坐低後先到柜枱購票,然後侍應很快便將食物送上!價錢方便午餐跟附近餐廳差不多,而下午茶價錢則非常超值(而且沒有加一)!跟餐加$14有是日餐湯,估唔到$14有黑松露湯飲味道跟出面晚餐幾十蚊碗既不相伯仲,而且更大碗,超值😍跟餐+$18松露薯條薯條新鮮即炸,亮點在黑松露醬,口感幼滑濃郁,很香黑松露味!芝士煙肉意粉$95黑松露磨菇意粉$921/4隻燒雞$68配上焗薯、翠肉瓜及茄子可選1/4隻半隻及一隻,即使雞胸位肉質亦不會粗糙,口感結實及有燒烤香味👍炸魚配粗薯條炸魚很大件,皮薄夠脆但有少少硬,肉身超厚入口啖啖肉,比平常吃到的更有魚味及嫩滑😋

坐低後先到柜枱購票,然後侍應很快便將食物送上!

跟餐加$14有是日餐湯,估唔到$14有黑松露湯飲
味道跟出面晚餐幾十蚊碗既不相伯仲,而且更大碗,超值😍

跟餐+$18松露薯條
薯條新鮮即炸,亮點在黑松露醬,口感幼滑濃郁,很香黑松露味!

芝士煙肉意粉$95

黑松露磨菇意粉$92

1/4隻燒雞$68
配上焗薯、翠肉瓜及茄子

炸魚配粗薯條

2018-10-22
午餐
2018-10-18 145 浏览
晚上收工去沙田新城市,見到Bricklane deli 新開張,比次機會佢。點了1.蘑姑湯(有菇味但很稀,開了水,鬼佬叫呢啲係wishy washy)唉。。2.雞肉沙律,少得可憐.菜駛你幾多成本?而且唔新鲜。食沙律去cafeholic 食好過,一面食一面嬲。3.全日早餐,不提也吧·又係細細碟咁。staff 服務算可以,但食物材料堅係垃圾,份量少。死罪!吃完一餐以後,心想:可否比返以前oliver sandwiches 焗薯,蘑菇湯我呀!伏味濃呀。

蘑菇湯
all day breakfast
雞肉沙律
2018-10-18 250 浏览
一向都鍾情英國菜,今日係沙田shopping完同女友嚟到brick lane deli撐下枱腳。環境都算舒服,今日揀左梳化位,仲有cusion俾你用!menu一眼都睇哂,有all day breskfast都有pasta,都一定夠飽肚。見到menu隻烤雞咁正,就點左半隻試下。賣相好精緻。雞肉烤完口感仲好滑,無雪藏味!呢點好重要!的確幾好味!另外仲叫左脆香雞翼,外表好脆,但又唔會好乾,配燒烤醬好惹味!我地仲叫左兩個班尼狄蛋,一個龍蝦、一個煙三文魚。龍蝦果個內𥚃有龍蝦肉,切開蛋汁滲透下面英國鬆餅,好食到不得了!上面既咸蛋黃醬調得好好,少少咸,多多香!碟既旁邊有個龍蝦頭,入面既龍蝦膏好濃郁!煙三文魚就清新好多,入面有菠菜,岩哂怕肥既女仔!每碟都有兩件,其實都好夠飽身為意粉迷,點都要叫返個意粉。芝士煙肉本來就係perfect match,佢地用既cream的確好creamy意粉有咬口!好味一杯水果茶都係$20,唔怕夜晚訓唔著,一定要試佢地既咖啡!

環境都算舒服,今日揀左梳化位,仲有cusion俾你用!

見到menu隻烤雞咁正,就點左半隻試下。
賣相好精緻。
1/2  grilled  chicken
雞肉烤完口感仲好滑,無雪藏味!呢點好重要!的確幾好味!
脆香雞翼
我地仲叫左兩個班尼狄蛋,一個龍蝦、一個煙三文魚。
龍蝦班尼迪蛋配咸蛋黃荷蘭醬
上面既咸蛋黃醬調得好好,少少咸,多多香!

碟既旁邊有個龍蝦頭,入面既龍蝦膏好濃郁!

煙三文魚就清新好多,入面有菠菜,岩哂怕肥既女仔!
每碟都有兩件,其實都好夠飽
煙三文魚班尼迪蛋
身為意粉迷,點都要叫返個意粉。
芝士煙肉意粉

意粉有咬口!好味
一杯水果茶都係$20,唔怕夜晚訓唔著,一定要試佢地既咖啡!
2018-10-08
1/2  grilled  chicken