2010-03-02
冇咩特別理由,只係為o左have fun,咁就去o左bonheur 食lunch,百幾蚊唔係話俾唔起,只係覺得好貴,食lunch唔洗咁豪嘛~ 不過,據專家話,早餐似皇帝、中午似平民、晚餐似乞兒,百幾蚊... 的而且確係平民價啦... 講咁耐,只係因為俾個友人話本宮連中午都食到咁crazy,諗o左好多o野自辯... 算啦,反正本宮食完之後,真係好滿足,滿足到下午返工都落力o左... 開心就得啦~~~~3個crazy 友一齊去,小二好細心咁講解menu有咩食,每人order o左唔同o既o野食,為o左樣樣都可以試下...首先o黎o左個包,個包係凍o既意大利包,可以點o既醋太少,唔係太好食,開始懷疑佢係唔係名不副實呢??entree係Beef Carpaccio,係小二o既推薦,味道唔錯o既vinaigrette~ 好香,牛肉雖然好薄,但味濃,好好食~ 友人1唔食生o野,所以叫o左碗湯,佢話味道好好~ 食完個entree,開始期待佢個main~友人1叫o左個fish of the day,咩o野fish本宮就已經唔記得,不過試o左一啖,皮煎得香,雖然係fillet,但係冇雪味。友人2叫o左個
友人2叫o左個tomato risotto with prawn,試o左一啖,risotto有d硬,正宗半生熟,但絕對唔係本宮e個軟飯王杯茶...不過茄汁味濃~ 仲有d茄肉tim~
本宮叫o左roasted french duck confit,叫之前都係小二o既推薦,不過小二講明有d咸,咸唔緊要,因為我唔怕咸,鴨脾真係好好味,皮好趣,d肉奄到有d粘,而真係有d咸,不過薯仔side dish襯落去好好味,如果薯仔多d會好d~
甜品,亦係真正主角mille-feuille of mango,好好味,尤其個酥皮,芒果應該用o左萍果芒,雖然甜,但唔夠呂宋芒香,唔知係唔係呂宋芒而家唔當月呢?
咖啡,冇好似d假洋鬼子餐廳咁連煲過濃都唔知,呃客人話炭燒,好香,杯奶係煲過o既~ good!!
service好好,環境唔差,grand中帶relax,好怕太靜o既我,鍾意嘈嘈o地o既餐廳~ 去洗手間,雖然冇好似近年好興咁裝潢,但係一個勁濕o既日子,洗手間可以十分乾爽舒服~ good!