餐厅: Bistro on the Mile
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-05-01 4144 浏览
My friend birthday so I celebrate here with our friends, this buffet don't have a lot choice, but it is more than enough to choose from, if you are looking for value, this is the place to visit, HSBC credit card normally gets 15~20% off, I remember it was special discount that month with 25% off.The Chinese soup & deserts was nice and main course beef, seafood & Sashmi was ok too.

2020-01-23
生日
用餐优惠
信用卡優惠
2020-01-22 8809 浏览
上一次嚟係六年幾前,嗰次印象唔係咁好,今次嚟真係唔同晒。食物質素唔錯,Refill得快,座位亦編排得好,職員勤力又有禮貌,雖然全場爆滿,但所有客人都好斯文,openrice coupon有全單75折優惠,優錢Ok。即開生蠔,密密手開,又快手,蠔肉新鮮又多肉,鹹淡適中。龍蝦部份有膏,啲膏唔實,肉質彈牙,蝦都新鮮。蟹腳多肉但有啲淡,青口都係無咩味。刺身都好新鮮,係甜蝦肉唔係咁新鮮,肉質有啲碎,最出色係帶子,鮮甜又大片。壽司都好味,雖然唔係細細件,除咗上面嘅肉外連壽司飯都做得好好。天婦羅炸漿幾薄脆,係蝦好幼好細,好似食唔到肉咁。卡邦尼長通粉同糯米飯都可以。片皮鴨切好自取,唔需要排隊,蒸元貝嘅肉有啲細,不過上面嘅粉絲好味。羊腩煲肉多過配料無欺場,不過一係太肥,一係就有啲鞋。燒牛肉同雞肉都幾嫩。一開始先有嘅煎三文魚好味,唔乾唔鞋,之後就得返煎朧脷柳。羊架有啲瘦同熟咗啲,有少少鞋。牛仔骨無特別,我拎嘅時候咁啱係得返呢啲細細件,之後見有啲多肉好多。三款湯都做得好好:螺頭圓肉杞子雞肉瘦肉燉花膠湯湯全晚最受歡迎,無停過不斷有人攞,非常足料,湯清澈又夠味。白菌蘑菇忌廉湯,啖啖都食到蘑菇茸,一啲都唔稀。野葛
上一次嚟係六年幾前,嗰次印象唔係咁好,今次嚟真係唔同晒

即開生蠔,密密手開,又快手,蠔肉新鮮又多肉,鹹淡適中

龍蝦部份有膏,啲膏唔實,肉質彈牙,蝦都新鮮

蟹腳多肉但有啲淡,青口都係無咩味。

天婦羅炸漿幾薄脆,係蝦好幼好細,好似食唔到肉咁。
卡邦尼長通粉同糯米飯都可以。

片皮鴨切好自取,唔需要排隊,
蒸元貝嘅肉有啲細,不過上面嘅粉絲好味。
羊腩煲肉多過配料無欺場,不過一係太肥,一係就有啲鞋。

燒牛肉同雞肉都幾嫩。
一開始先有嘅煎三文魚好味,唔乾唔鞋,之後就得返煎朧脷柳。
羊架有啲瘦同熟咗啲,有少少鞋。

三款湯都做得好好:
,湯清澈又夠味。
白菌蘑菇忌廉湯,啖啖都食到蘑菇茸,一啲都唔稀。
野葛菜紅蘿蔔羅漢果煲生魚湯,下火又好飲,有半煲都係湯料。

甜品亦令我驚喜,好多都好足料,蛋糕好鬆軟,唔會太甜令你食到唔想食,件件都好精緻,食得出用心製作

麵包布甸,百合紅豆沙正常,豆腐花算做得幾滑。

任食Haagen-Dazs雪糕有三款選擇。

熱飲有咖啡,茶,熱朱古力。

2020-01-15
2020-01-20 2646 浏览
除夕黎左呢到食Buffet, 要提早比錢先有得Book.Member book好似約$550一位, 都OK!一去到檯面已有D Party用會發聲既裝飾同玩具, 可惜今年新年因為社會環境關係, 其實無咩氣氛.食物都有幾多選擇.凍食有龍蝦蟹腳都新鮮鮮甜.熱食我就食得比較小, 焗龍蝦 &都OK, 而且都refill得快, 唔洗好似要同人搶食咁.最中意係佢既細細碗既燉湯, 好暖胃.甜品有deco寫住2020, 就算唔食望到都幾靚架.雪糕有哈根大師, coffee, 曲奇味係我既最愛!
除夕黎左呢到食Buffet, 要提早比錢先有得Book.
Member book好似約$550一位, 都OK!
食物都有幾多選擇.
凍食有龍蝦蟹腳都新鮮鮮甜.
最中意係佢既細細碗既燉湯, 好暖胃.
甜品有deco寫住2020, 就算唔食望到都幾靚架.
雪糕有哈根大師, coffee, 曲奇味係我既最愛!
Me, my family and friends used to enjoy gatherings @Bistro over the past 12 years. And we always enjoy and love the hotel dining experience. Unfortunately, we will NOT come to this hotel restaurant buffet anymore in the near future.ProsNear the MTR and close to Tsim Sha Tsui areasThe management has employed one ?American or ?British or ?Australian restaurant ?manager/?leader who only looked at us but never come any closer to my table and she was wearing a suit. I thought she was a customer. Howe

Pros

The management has employed one ?American or ?British or ?Australian restaurant ?manager/?leader who only looked at us but never come any closer to my table and she was wearing a suit. I thought she was a customer. However she may be employed only serving those non chinese speaking guests simply because she was only speaking to those non chinese speaking customers from what i saw at the end.

Hygiene. The environment and toilet were clean

Cons

Sushi. Used to have salmon sushi and they are not available.

Salad. Used to have white button mushrooms. Not anymore. Instead they are replaced by cooked mushrooms which were toooooooooooo salty to eat. No more sweetcorns.

Fresh Fruits. At about 14:05hr (closing at 14:30hr). Only a few left till closing time.

Staff attitudes. At 14:30hr sharp. One waitress staff came to our table and started taking away our drinks, forks, spoons, table mat, coffee, water, tea............away. She did inform us that she was clearing up now. However we have not finished our food, coffee, tea, fruits, ice cream...........as yet.

Bistro used to be real good and it is always FULL. Unfortunately now i know why there are many many empty tables. With nearly HKD 310 per head after discount. There are many excellent hotel dining choices to be honest

In short, I will NOT recommend this hotel restaurant to anyone and will tell all of my colleagues and friends/family to avoid dining @ any restaurants in the Golden Mile Holiday Inn Hotel. Tsim Sha Tsui. Hong Kong
2020-01-17
等候时间
1 分钟 (堂食)
团年饭
2020-01-06 1662 浏览
除夕當日下午收工唔知食乜好,上網睇下自助餐會唔會有位,估唔到都仲book到位,注定我地要試下呢間,之前睇過食評話呢間少野食,所以一直都無諗住試,但除夕佢都有位仲要有8折,訂咗食頭輪6點入座,餐廳地方唔太大,款式都有限,個估唔到都有凍龍蝦同生蠔,每張枱都有啲節日例牌🥳紙皇冠👑同彩帶比你影下相,增加節日氣氛,亦為2019年畫上完美的句號🎉
2019-12-31
除夕
2019-12-31 1529 浏览
一般嘅下午茶buffet通常都係食三文治、沙律、粥粉麵飯、甜品之類,但4星嘅金域假日酒店就有d唔同,會有好多熱盤同任食Haagen-dazs ,所以每人$260算合理。🍴冷盤刺身(三文魚、吞拿魚、鮑片、䲞魚)、壽司、冷烏冬、蝦、藍青口、沙律、三文治、芝士🍴熱盤蟹粥、炒麵、燒賣、菜肉包、海鮮𡙡、西蘭花湯、咖喱魚蛋、草菇西蘭花、泰式魚餅、炸餃子、忌廉汁漢堡扒、西冷牛扒、炆牛腩蘿白、燒雞、雞肉串燒、白汁魚塊、葡汁海鮮、香橙骨、煎德國腸、泰式豬頸肉、炸春卷、煎腐皮卷、車仔麵🍴甜品香橙蛋糕、檸檬蛋糕、brownie、芝士蛋糕、葡撻、芒果布甸、牛奶布甸、Haagen-dazs雪糕、窩夫、雞蛋仔後記:1)熱盤間中轉菜式,差不多每次出去都會有驚喜,可惜大部份菜式都唔夠熱2)冷盤如魚生同海鮮都無雪住或冰鎮住,新鮮感大大減低二人共消費:$518.40(Openrice訂座8折優惠)

🍴冷盤

🍴熱盤

🍴甜品

後記:
2)冷盤如魚生同海鮮都無雪住或冰鎮住,新鮮感大大減低

二人共消費:$518.40(Openrice訂座8折優惠)
2019-12-29
2019-12-26 1035 浏览
早前訂購平安夜的自助餐價錢於假日來說算相宜食物款式不多沙律配菜選擇多但沙律菜只有兩款而且屬於菜乾類吃自助餐一向不大吃熱盤蒜蓉粉絲蒸扇貝不錯燉湯也好喝海鮮有蟹腳龍蝦青口熟蝦而生蠔擺放於魚生位置很隱蔽青口質素正常蟹腳幼生蠔拿了一份4隻之後我們都沒有動力再拿第2份魚生質素還是可以甜品賣相還好但以吃自助餐習慣比較喜歡少少一件的甜品對於一整個蛋糕自己切不吸引 所以甜品幾乎沒有吃豆腐花 味道還可以但質地跟平常的有不同於是吃2個哈根大師雪糕杯服務一般想要匙羹拎攪拌棒最後說只有中式湯匙拎燉湯等左一陣都係冇人要行個圈再返去先可以拎不如加人手整體不推薦

早前訂購平安夜的自助餐

要行個圈再返去先可以拎
不如加人手

整體不推薦
2019-12-18 1119 浏览
講吓今次宵夜自助餐有咩好食先,回本推介當然海鮮啦,凍蝦同長腳蟹,仲要堅新鮮同不停都 會拿出嚟,不用擔心會突然冇晒。特別有熟蠔但會用不同醬汁整成,食了個半鐘都轉咗2款款 式,龍蝦仔就見人見至,我就唔岩,仲有青口。其他凍食都不錯。刺身都有4款,正常唔差都新鮮。壽司就不得啦,好睇唔好食,飯太硬身。熱食選擇都絕對夠 食,好味有驚喜 : 漢堡扒好味道牛肉味濃郁,炒麵幼身炒得夠乾身吾油,蘿蔔牛腩好淋身又入 味,魚蛋都幾彈牙有咖喱味,咖喱雜菜堅辣惹味。正常唔差 : 沙爹雞串,蝦餅,燒賣,菜肉包 ,牛仔骨,菠菜龍利柳,西蘭花扒菇,蘿蔔糕,喇沙。唔好食 : 燒牛肉,燒味,海皇羹。甜品有十款多,但拿了大部份都勁甜,必食有: 朱古力蛋糕,葡撻,豆腐花,當然仲有3款生 果。這餐廳有不同的優惠,星期日至四用了匯豐信用咭有65折,所以連加一都係$216。

2019-12-15 967 浏览
其實我都是第一次出評語, 因為實在要給大家知道,  一行28人, 首先在燒牛肉的廚師,我前面的客人因為唔想要一塊一早切定的燒牛肉(又黑又熟),廚師黑面的說都是剛切出來,都唔知有咩野分別,及後只給了客人一塊2吋x2吋的燈影牛肉,當然到我都一樣待遇,及後我再見這位廚師被調去切魚生,心想簿一點也沒問題,但望真些,這位廚師正在吱暗嗆,食品好一般,龍蝦乾爭爭,全程冇人收碟,向一名自稱經理投訴,他好像也沒有甚麼辦法,只是間中有人收下碟,以這個價錢,確實一次過,永不考慮。
2019-12-05
生日
  • Nil
2019-11-04 7342 浏览
週六才於半島吃飯預祝老公生日,沒想到週日又「被逼」一起再度慶祝... 事緣我們週六提早入住了金域假日酒店,方便慢慢嘆 半島生日飯,卻沒想到週日下午同區遇上 TG 放題,為了安全就一直留在室內,並在酒店吃完生日晚餐再 Uber 離開。也是一種緣分!    我們這次「秋冬家庭住宿計劃」有 $500 dining credit,不過中午在龍苑飲茶已經用完;這些稍遲再作分享,總之昨晚酒店彌敦道大閘全鎖,麼地道入口也只留一扇小門供住客出入,晚餐在 Osteria 意大利餐廳 及 Bistro on the Mile 中選了後者。最開心的,當然又是兩兄妹~上網找了找資料,餐廳再次推出叫好叫座的滋味龍蝦自助餐;週五六比較貴,週日至四都是成人 $598/位、小童 $418/位,酒店住客又有75折,當晚場內不少都是像我們一樣的 walk-in 住客。龍蝦是主題,一入去就是龍蝦蟹肉 Cocktail、龍蝦卷、龍蝦茴香沙律、龍蝦凍批、龍蝦牛油果沙律、龍蝦橘子沙律等主題美食。留意這批美食用的是小龍蝦而非龍蝦,但味道也不錯,特別推介軟滑清新的龍蝦牛油果沙律~少不了凍海鮮,場內供應海蝦、波士頓龍蝦/龍蝦鉗、蟹

少不了凍海鮮,場內供應海蝦、波士頓龍蝦/龍蝦鉗、蟹腳、青口,另一邊還有即開生蠔,海鮮迷應該會滿足~~~

自助沙律吧/現成沙律選擇也不少,也設有芝士區,以及蒜泥白肉、涼拌四季豆、Cold cut、扒雜菜黑醋汁、煙三文魚等冷盤美食。

去到日式美食區,場內供應即點即切的帆立貝、三文魚、甜蝦、吞拿魚、鯛魚、仿鮑片等刺身,另外也有冷麵、吉列美食,以及妹妹大愛的炸蝦天婦羅等。

後方則是即開生蠔,以及選擇不少的壽司/卷物以及頗美味的日式煎蛋,囝囝幫襯了超多的!

回到 buffet 長檯,供應著龍蝦湯、中湯、燉湯(當晚是花膠螺頭燉老雞,十分推介!)、蒜茸粉絲蒸帶子、高湯龍蝦蒸蛋、龍蝦帶子粒炒飯等美食,選擇都十分吸引。

接下來是西式燒烤扒海鮮、鹹魚炒芥蘭、薑蔥炒龍蝦鉗,還有印度風味的印式烤雞、印度烤包、咖哩角、印度薄脆等等。不得不說,這裡的印式菜咖哩及印度黃咖哩魚都好好吃!

接著還有菠菜汁龍利卷、龍蝦海鮮薄餅,以及甜魔媽媽最愛的北京填鴨!最高紀錄是吃了8件,不過這晚要保留實力與龍蝦大戰,只吃了三件,已經很滿足。

接著又有香煎牛仔骨、燒羊扒配薄荷啫喱、薯絲蝦、脆皮豬手(這個十分推介!)、龍蝦釀大圈意大利粉、薯餅、煙肉洋蔥炒豆角等多款西式美食。

最後還有囝囝大愛的粉麵檔(可惜當晚沒有喇沙湯),以及巨大的燒西冷,選擇十分豐富。

之後回到場中央是自助飲品機,這晚兩兄妹也沖了熱朱古力;另一邊則是中式木桶豆腐花、檸檬磅蛋糕、士多啤梨蛋糕、件裝 Tiramisu、焦糖鹽味蘋果蛋糕、日式芝士蛋糕、香橙朱古力蛋糕、杏仁酥條、朱古力棒棒等~

其中鮮果忌廉蛋糕賣相精美,質感又輕柔,便成了老公的替代生日蛋糕之選;另一邊凍櫃內尚有士多啤梨忌廉、橘子啫喱、希臘乳酪奶凍、青蘋果啫喱、榛子脆脆朱古力蛋糕、熱情果蛋糕、青蘋果蛋糕、三層朱古力慕絲蛋糕、四款切件水果等甜品/水果選擇,款式真不少!

最後場內還有炒雪糕、Haagen Dazs 迷你杯、葡撻、麵包布甸等,對於一段日子沒吃 buffet 的兩兄妹,自然是興奮又開心不得了,兩口子看到他們開心,也感到份外滿足~

每款食物都取了一些回來,來張開心正式生日飯大合照後,我們不客氣開餐了!龍蝦、生蠔及更多海鮮固然是主打,同時燉湯、北京填鴨及咖哩都十分好吃,需要留肚好好品嚐~

不過媽媽沒時間逐一仔細拍照,因為除要照顧妹妹的鹹胃、甜胃,也要物色適合的生日甜品啊!最後目標鎖定上面看到的鮮忌廉蛋糕,就趁出去取甜品的空檔,向職買索問了蠟燭及火柴後,就可以自製生日驚喜了~除了蛋糕,媽媽及兩兄妹秘密準備的生日卡也是爸爸生日禮物之一,收卡一刻真的充滿驚喜!

吃完蛋糕還有一點點空檔,隨便選了幾款小甜點(希臘乳酪奶凍很好吃!),加上又香又滑的豆腐花(配上薑汁糖水更合心!)及雪糕杯,很滿足了~時間大概8pm,交通回復正常,埋單取回行李後就搭 Uber 回家,結束這趟既驚嚇但也算平安感恩的生日小旅行~
2019-10-27
2019-10-27 2641 浏览
喺香港冇咩玩,週末除咗行吓山,仲有一家人去食自助餐。大家都知道香港最近咩環境所以好多酒店buffet都做特價,呢間自助餐之前屋企人嚟過話好多嘢食又抵食,所以決定今個星期日下晝就嘆返個lunch。Lunch時段係12點到2點半,11點九我哋已經到齊啦,但係要啲廚師準備好先入得我哋俾人安排左坐最近攞嘢食嗰張枱,開頭仲以為啲人行嚟行去會覺得好唔舒服,坐落咗發現其實都唔係,因為同攞嘢食嘅地方其實都有段距離。一開波梗係食個沙律先啦,返香港之後都冇食過SALAMI,今日都係要破戒啦!午餐嘅選擇比晚餐少,但係已經夠食到飽飽。雖然冇生蠔,但係炸蠔,小龍蝦,長腳蟹,蝦,青口,都係無限量供應仲好新鮮,爭咁隻蠔都冇乜嘢姐。壽司俾人清得好快,想影相都係剩返幾舊咋。呢度啲蕎麥面都幾值得推介,有烏冬同埋蕎麥面俾你揀,仲有唔同嘅toppings,有芝麻醬、芝麻、蟹柳、蔥同埋蛋絲。中式菜嗰邊有中式點心,咖喱魚蛋,羊肉,炒麵等等。最令人深刻就係呢個小炒王,仲好食過我樓下間酒樓啊。飯後就梗係要食甜品啦!呢度啲甜品多不勝數,雪糕仲喺Häagen-Dazs,有雲呢拿朱古力同埋曲奇味!仲有各式各樣嘅蛋糕仔添!之後仲有生果,有菠

壽司俾人清得好快,想影相都係剩返幾舊咋。

之後仲有生果,有菠蘿西瓜同蜜瓜。菠蘿好抵讚非常之甜!又有紅豆沙,真係食到個肚脹卜卜先走呀!啲湯都好抵讚,有蟲草花同埋洋蔥湯,中式西式任你揀!提提你蟲草花真係好搶手架,唔記得咗拎嘅話行埋去就整返蟲草渣。

呢度啲服務又係一流,走嗰時仲同我地講多謝哂慢慢行添。喺香港已經好耐冇試過有啲咁好嘅服務態度,今日嘅下午非常愉快!
2019-10-27
  • 凍海鮮
  • 小炒王
  • 菠蘿
最近心情都懷透了,很多事情都是不由自主地發生,越來越感到無奈!無助!不想心情持續低落,早前相約了一班朋友來到 Holiday Inn 盡情吃番餐,希望美食能令人忘卻煩憂...... 也有一段時間沒有前來 Holiday Inn 的 Bistro,這夜,Bistro on the Mile 的 Buffet 還要以 BeautySearch 最愛的龍蝦做主角,真叫人樂透! 先來冷盤凍龍蝦,吸睛度相當高,不但大大隻,而且滿載蝦膏,既鮮且甜,開邊而上,吃時更為方便。 近年吃自助餐時,也甚少揀選沙律,不過,這次不一樣,因為是雜菓龍蝦沙律,當中除了龍蝦仔還有各式各樣的新解水果,鮮甜味味,清新可口。 雖然餐廳內有蟹肉龍蝦湯提供,不過說到湯,BeautySearch 還是最愛中式湯,尤其中式燉湯就更為喜愛,花膠螺頭燉雞湯不但足料,而且火候十足,真的不能錯過喔! 繼續龍蝦,今次是高湯龍蝦蒸蛋,雖然細細盅,餡料也不少,而且蒸蛋注入高湯,份外鮮味,口感細滑。 薑蔥炒蟹真的吃過不少,原來薑蔥炒龍蝦鉗又別有一番風味,中式烹調真是出神入化,以薑蔥搭配龍蝦鉗令龍蝦更為香口,那濃濃的薑蔥

薑蔥炒蟹真的吃過不少,原來薑蔥炒龍蝦鉗又別有一番風味,中式烹調真是出神入化,以薑蔥搭配龍蝦鉗令龍蝦更為香口,那濃濃的薑蔥汁令人有衝動想添一碗白飯呢!

連薄餅都舖上龍蝦,龍蝦海鮮薄餅看得見的龍蝦,不但有氣勢,而且更矜貴,口感亦更豐富。

臨走前,剛巧遇上即場炒雪糕,BeautySearch 當然不會錯過!除了廚師的炒雪糕,還可自行搭配喜歡的配料及雪糕,真的大滿足!
2019-10-01 8714 浏览
身邊朋友都好喜歡食龍蝦,食自助餐可以沒有生蠔,但不可以沒有龍蝦!那麼,就一定要去金域假日酒店Bistro on the Mile咖啡廳啦!即日起至10月31日推出滋味龍蝦自助餐,可以一次過嚐盡多款龍蝦菜式,讓龍蝦迷如我大快朵頤。肉質爽嫩鮮甜的波士頓凍龍蝦,一人一隻不在話下。凍海鮮還有凍蝦、藍青口、日本長腳蟹及即開生蠔。冷盤有龍蝦凍批、龍蝦卷,我比較喜歡龍蝦卷,鮮甜肉爽嫩,口感較實在。鮮雜菓龍蝦沙律,好靚,不止鮮雜果,還有沙律菜,龍鉗肉為主, 甫放上桌,又是被秒殺了。我倒是喜歡龍蝦芒果莎莎醬,酸甜度適中,更讓人感到開胃。另外,推介龍蝦海鮮薄餅,餅底夠薄脆,濃郁芝士與香口的龍蝦肉,豐富口感,不覺飽滯。高湯龍蝦蒸蛋,蒸蛋才是主角,非常滑溜,大人小朋友都愛吃。想有點鑊氣的,薑蔥炒龍蝦鉗就對了,好惹味。 蒜蓉粉絲蒸扇貝,粒粒都又圓又大粒,搶手﹗雖說海鮮也會吃飽,但扒類同樣不能錯過。口感幼嫩燒火腿、粉嫩誘人燒牛肉。還有,每次都必吃的燒羊扒,沒有羊羶味。 極受歡迎的片皮鴨,確是好味﹗皮薄沒有脂肪,油脂適中帶有鴨香﹗ 菠菜汁龍利卷,高水準之件,非常幼滑,沒有過多醃料,配上菠菜汁的蔬菜甜,剛好是那個鮮甜

肉質爽嫩鮮甜的波士頓凍龍蝦,一人一隻不在話下。

凍海鮮還有凍蝦、藍青口、日本長腳蟹及即開生蠔。

我倒是喜歡龍蝦芒果莎莎醬,酸甜度適中,更讓人感到開胃。

高湯龍蝦蒸蛋,蒸蛋才是主角,非常滑溜,大人小朋友都愛吃。

想有點鑊氣的,薑蔥炒龍蝦鉗就對了,好惹味。

蒜蓉粉絲蒸扇貝,粒粒都又圓又大粒,搶手﹗

還有,每次都必吃的燒羊扒,沒有羊羶味。

菠菜汁龍利卷,高水準之件,非常幼滑,沒有過多醃料,配上菠菜汁的蔬菜甜,剛好是那個鮮甜味。

中西湯、咖啡奶茶無限供應,這晚是花膠螺頭燉雞湯,好滋養﹗女士們至愛呢﹗
龍蝦湯味道頗濃郁。

日式方面,有多款刺身、即製天婦羅、壽司

雪糕除了是Haagen Dazs雪糕杯,依然還有鐵板炒果味冰卷伴Haagen Dazs雪糕﹗

最喜歡這裡的糕點,一小件的,自己吃光也不會太飽滯。

芒果熱情果蛋白餅、豆腐芝士蛋糕、意大利芝士餅、海鹽焦糖忌廉卷等,還好杯裝甜品,全部甜度控制得宜,好美味呢﹗

Bistro on the Mile滋味龍蝦自助餐, (晚上6時至晚上9時15分)

星期日至四

成人HK$598;長者HK$478;小童HK$418

星期五至六

成人HK$668;長者HK$534;小童HK$467
2019-09-16
2019-09-25 6206 浏览
前晚談起尖沙咀凱悦的活龍蝦,就想起剛剛上星期吃過尖沙咀另一長期受歡迎的Holiday inn酒店自助餐,一年一度的龍蝦主題,今年又番黎啦。時光飛逝,去年叫好叫座的主題,今年捲土重來,誓要叫你再次有個難忘經歷,去年訂不到的朋友,又可以再黎食啦,不如睇下今年有冇新野。海鮮還是重頭戲,凍蝦,青口,長腳蟹和人人都愛的凍龍蝦,每次出龍蝦,吸引左一大班fans排隊,如果你一樣係熱愛龍蝦嘅朋友,一定要睇實。以bistro on the mile 的價錢,有肥美的生蠔任你攞,仲要唔使點樣等,唔使等佢開,鍾意食幾多就幾多。而前菜有好多係龍蝦主題出品,龍蝦忌廉芝士卷,龍蝦蟹肉蝦咯嗲,龍蝦配芒果莎莎醬和龍蝦卷,全部都好靚,唔係淨係得個樣,仲要全部都幾好食。想不到係龍蝦都好多元化,龍蝦茴香沙律,雜菓龍蝦沙律,泰式柚子龍蝦蟹肉沙律,龍蝦橘子沙律, 龍蝦牛油果沙律,種類之多你會覺得好驚嘆其創作力,一定有款啱你口味。刺身有三文魚,吞拿魚,鯛魚,八爪魚和次次必食的鮑片,不過吃得龍蝦太多,今日就連刺身,都冇乜興趣食。蟹肉龍蝦湯,是不能容忍不飲個夠的,不要問,只要飲,濃郁香醇,加塊餅乾,更是美事。粉麵檔的喇沙,看你有沒有

粉麵檔的喇沙,看你有沒有癮要食澱粉質吧。

燒牛肉及羊扒是穩贏嘅項目,還有有骨肉眼扒,加上燒火腿,食肉獸嘅天堂。

這裏的燉湯一向享負勝名,今晚佳麗有花膠螺頭燉雞湯,唔飲兩碗都對唔住自己,同蟹肉龍蝦湯,要攞返個平衡。

其他熱葷如芝士焗龍蝦, 炸大蝦,龍蝦肉卷意大利粉,仲有龍蝦海鮮薄餅,熱食差唔多樣樣都用上龍蝦,誠意十足。

估不到連熱食都有中有西分隔,不過同樣係龍蝦為主,用上龍蝦嘅中菜有高湯龍蝦蒸蛋,滑到可以直接呑。還有好惹味的薑蔥炒龍蝦鉗,粒粒靚的龍蝦帶子粒炒飯,當然少不了蒜蓉粉絲蒸扇貝 ,這個bistro on the mile 的all time best。

個晚特別仲有個薑蔥蠔,好肥美,好大隻,好低調,如你見到千祈唔好錯過。

甜品方面一樣咁有氣勢,麵包牛油布甸、野莓蛋糕、熱帶水果焦糖蛋糕、咖啡牛奶朱古力撻、日式芝士蛋糕、香蕉檸檬撻、鮮果忌廉蛋糕、朱古力脆脆蛋糕、意大利芝士餅、芒果蛋糕等等,仲有其他生果,咖啡和茶,就這樣享受你要的完美句號。

當然,仲有少見嘅炒雪糕,八點一出,人人都好興奮排隊攞。

如果你同樣愛龍蝦,誠邀你來這個俱樂部享受全晚由前菜到尾聲一樣在龍蝦懷抱裡一樣的晚上。

Bistro on the Mile

尖沙咀彌敦道50號金域假日酒店1樓
2019-09-09
2019-09-25 2289 浏览
或者Holiday Inn 酒店內的Bistro on the Mile 是我接觸過轉換主題最快的餐廳之一。蠔、鮑魚、和牛都做過,而近日又推出以龍蝦作主題的自助餐。既然今次主題是龍蝦,就先挑龍蝦講。鮮龍蝦配芒果莎莎醬芒果莎莎好甜香,而龍蝦肉沾上了,亦變得可口。泰式柚子龍蝦蟹肉沙律口感清新怡人,酸酸地幾開胃。   雜果龍蝦沙律有蜜瓜及哈蜜瓜,與龍蝦肉好合拍,難怪好快就比人消滅了。高湯龍蝦蒸蛋蛋漿滲入了龍蝦汁,多了一分鮮味,食落幾滑溜。龍蝦帶子粒炒飯配料十足,炒得亦乾身,有水準。龍蝦釀大圈意大利粉意大利粉有嚼口,龍蝦肉亦不少,但幾飽下,試過就算。龍蝦海鮮薄餅幾多龍蝦肉,薄餅邊位少少焦香,火喉啱啱好。炒龍蝦鉗不定時推出,炒得好入味,而且啖啖肉,正。龍蝦湯可以任飲,但放心,味道絕不欺場,質感濃稠,每口都是龍蝦的香味。另外,仲有龍蝦卷、龍蝦凍批及龍蝦茴香沙律。生蠔 美國生蠔質數比起數年前是好得多,又係任食。海鮮 波士頓龍蝦refill得幾快,食到尾都仲有,想回本話咁易。仲有長腳蟹爪、藍貝及海蝦,質素都不錯,食得過。刺身有帶子、赤貝、八爪魚、甜蝦、仿鮑、鯛魚、三文魚及吞拿魚。帶子

蠔、鮑魚、和牛都做過,而近日又推出以龍蝦作主題的自助餐

既然今次主題是龍蝦,就先挑龍蝦講。

鮮龍蝦配芒果莎莎醬

芒果莎莎好甜香,而龍蝦肉沾上了,亦變得可口。

泰式柚子龍蝦蟹肉沙律

口感清新怡人,酸酸地幾開胃。

雜果龍蝦沙律

有蜜瓜及哈蜜瓜,與龍蝦肉好合拍,難怪好快就比人消滅了。

高湯龍蝦蒸蛋

蛋漿滲入了龍蝦汁,多了一分鮮味,食落幾滑溜。

龍蝦帶子粒炒飯

配料十足,炒得亦乾身,有水準。

龍蝦釀大圈意大利粉

意大利粉有嚼口,龍蝦肉亦不少,但幾飽下,試過就算。

龍蝦海鮮薄餅

幾多龍蝦肉,薄餅邊位少少焦香,火喉啱啱好。

炒龍蝦鉗

不定時推出,炒得好入味,而且啖啖肉,正。

龍蝦湯

另外,仲有龍蝦卷、龍蝦凍批及龍蝦茴香沙律

生蠔

美國生蠔

質數比起數年前是好得多,又係任食。

海鮮

波士頓龍蝦

refill得幾快,食到尾都仲有,想回本話咁易。

仲有長腳蟹爪、藍貝及海蝦,質素都不錯,食得過。

刺身

帶子、赤貝、八爪魚、甜蝦、仿鮑、鯛魚、三文魚及吞拿魚

帶子肥大肉厚、赤貝爽口加埋柔韌既八爪魚,收貨有餘。

Carving Station

燒西冷

第一條燒得出奇地好,就算未到中間位都呈medium rare的生熟度,灑點鹽來提鮮,味道更佳。

其餘一款是燒豬手

熱葷

蒜蓉粉絲蒸扇貝

每次都食,尤其是粉絲好惹味。

北京填鴨

家陣好多自助餐都有,食落有油香,幾好。

燒羊扒配薄荷啫喱同香煎牛仔骨,不會煎得過火,肉質緊熟,羊扒蘸點mint jelly會減輕羶味。

加上咸魚炒芥蘭、砵酒焗蠔、洋蔥煙肉炒青豆角、菠菜汁龍利卷、瑞士薯餅、印度烤雞件、印度式菜咖喱及咖哩魚,好多都啱香港人口味。

燉湯是花膠圓肉燉老雞,火喉十足,入口醇厚甘甜,當然要飲多兩碗。

雪耳木瓜雞腳豬肉湯

又係好夠火喉,有家常湯的感覺。

麵檔

有米線及油麵選擇,而湯底是清湯,配料有龍蝦丸、貢丸、豆卜、紅腸及芽菜,但沒有了之前好正既喇沙。

前菜

扒雜菜黑醋汁、蒜泥白肉、涼拌四季豆、煙三文魚及凍雞肉

甜品

炒雪糕

好少自助餐有炒雪糕食,有機會當然要試下。

雪糕是哈根大師,有香草、草莓及咖啡味,而且係杯裝,夠衛生。

甜品白朱古力橄欖油奶凍、橘子啫喱 、青蘋果啫喱、意大利芝士蛋糕、熱帶生果蛋糕、白芝士蛋糕 、咖啡牛奶朱古力撻、Oreo朱古力慕絲、青蘋果蛋糕、芒果熱情果蛋白餅、熱帶水果焦糖蛋糕、豆腐芝士蛋糕、朱古力脆脆蛋糕、朱古力棒棒、海鹽朱古力蛋糕、鮮果忌廉蛋糕、葡撻及紅棗茶

始終個人喜歡意大利芝士蛋糕,加埋清清地食杯啫喱。

茶及咖啡是任飲。

現凡以匯豐銀行信用卡於9月30日前簽賬即可獲65折優惠及送紅或白酒一杯

星期日至星期四

成人$598 / 長者$478 / 小童$418

星期五及星期六

成人$668 / 長者$534 / 小童$467

近日酒店做緊優惠,連加一都不過$450左右,以家陣求其去快餐店食碟飯都要幾十蚊,仲未計飲品,如果一家慶祝,或者想食好少少,400幾又好合理,難怪近排都幾爆。