2017-01-31 787 浏览
新年流流Langham plaza唔係間間食肆都開,廢是左搵右搵,直接上頂樓就應該冇衰架啦。見Bistro Bloom之前未食過就比個機會佢啦。佢個lunch有就禁set lunch同埋semi buffet lunch。由於唔大食,所以我同友人就揀左set lunch試一試便知龍與鳳👀環境都算好,但要預比較多遊客,唔足夠人手,所以連水我都自己斟啦作為一個fish and chips既愛好者,嚴重唔收貨,個fillet差過麥當當果份魚柳,無魚味,啲薯條都唔夠熱而且偏實身🙈朋友話係citysuper買盒返屋企焗都仲可能好食啲🤔由於第一樣已經太差,搞到第二樣已經唔記得影相🙈😂 依個都係set lunch既 xx天使麵,個麵冇汁定唔知索曬啲汁,anyway冇咩味道可言同埋好乾😅個set lunch甜品得個甜字,完。總括而言,餐野唔係唔食得人,但如果對食物有返少少要求,就應該唔會揀佢🤔
個set lunch甜品得個甜字,完。

2016-12-10 1409 浏览
今日要同某人慶祝(還是搵藉口亂慶祝吧!),所以就去左Langham13樓搵野食。哩層一直感覺上都比較高檔,價錢偏貴,所以食物理論上質素都係比較好(理論上咋!)。機緣巧合下就去左間新開既餐廳試一試。佢有semi buffet等選擇,感覺上都幾新鮮,驟眼望餐廳都有頗多人選擇semi buffet,不過最後我同某人就選擇咗個龍蝦餐,因為佢話係有買一送一優惠,即係658包2人份量。先來既係海鮮拼盤,有面包蟹,青口,蝦等海鮮,但抱歉,成盤海鮮都係無味,反而蟹腳都有少少鮮味,其他係宗全無味呀,感覺係唔知自己食緊乜。接住係2個頭盤,點咗三文魚沙律(忘了拍照)同鵝肝。個三文魚沙律只有薄薄幾片,亂放响一堆菜上面,請問可否花多少少心思,例如將三文魚卷成一朵花既模樣?不過果幾片三文魚可能係太薄,捲都捲唔起吧…另一款鵝肝,睇相都知,黑過舊炭,食落去,哇!咁鹹嘅!下面仲要配蘭度豆,不如配塊toast吸一吸油吧,同埋可否唔好咁鹹?終於去到main course。哩款係和牛拼大蝦,都係全晚最正常既一味。個和牛整得不錯,大蝦食落都係新鮮材料。至於另一個龍蝦拼鱈魚柳,個龍蝦都還可以,可能有sauce調一調味吧,至於個鱈

海鮮拼盤

頭盤~鵝肝
和牛拼大蝦
至於另一個龍蝦拼鱈魚柳,個龍蝦都還可以,可能有sauce調一調味吧,至於個鱈魚,仲有急凍魚既感覺囉,中間硬掘掘,整得好既魚柳係會有少少油份,食落滑口既感覺,但哩個魚柳好似岩岩向雪箱拎出黎就放落碟,完全唔得呀!
鱈魚柳拼龍蝦
總結,餐廳都係名大過實,Mr. Steak公司 還是專心整牛扒吧,其他海鮮類都處理一般,哩658還是算了……
和牛拼大蝦