2025-07-16
哇!真係超正啊!去左銅鑼灣食醬油蟹放題,主打**醬油蟹**,仲有**醬油蝦、醬油扇貝、醬油鮑魚**,連**炸雞同腸仔年糕**都係任食,正到爆! 首先講吓個**醬油蟹**,真係新鮮到爆!第一轉上嘅係**雌蟹**,一拎起個蓋,嘩!啲蟹黃多到漏出嚟,金黃色咁,撈飯食真係無得頂!啲肉質又滑又甜,一啲都唔腥,醬油味醃得啱啱好,唔會太鹹,仲帶少少甜味,正到暈!第二轉上咗**公蟹**,雖然無蟹黃,但啲肉更加飽滿,啖啖肉,咬落去仲有少少黏口嘅膠質感,好鮮甜啊! 跟住試埋**醬油蝦**,啲蝦大大隻,肉質爽彈,醃得入味得嚟又唔會蓋過蝦嘅鮮味。**醬油扇貝**同**鮑魚**都正,扇貝厚肉,鮑魚彈牙,撈埋啲醬油汁食,真係停唔到口! 仲有呀,佢哋嘅**炸雞**同**腸仔年糕**都係任叫!炸雞外脆內嫩,仲有蜜糖味同辣味揀,我哋encore咗兩轉!腸仔年糕就煙煙韌韌,啲醬汁甜甜辣辣,好開胃!