2017-08-09
某次坐巴士望出窗外經過呢間餐廳,當時都有好奇而即時喺網上睇過餐廳嘅資料,得知係間cafe一路話要試下,週一約左朋友食晏,就選定小店。餐廳位於怡和街,老實講地理位置唔太差,仲要係地鋪,但幾次經過人流都唔算多,未知係咪因為大廈有棚架,將小店嘅門面遮左一部分所致。店內位置闊落,高枱高櫈靠窗,另有幾張細枱,空間感足,水泥地、吊燈、高樓底、開放式水吧,帶點工業風格。平日下午茶時間,只有兩三枱客人,坐得舒適,我同朋友傾下計食住野,不知不覺坐左個半鐘。不得不提,店員挺多,而且幾友善。全日供應4款套餐,有闊條麵、長通粉、沙律及意大利麵,定價 $78/$108,包括餐湯、飲品。而我地入座時剛好係下午茶時間,亦有8款tea set,以輕食為主,價錢唔貴,例如有漢堡、三文治、窩夫、蛋糕等,包括飲品。咖啡選擇多樣,另有茶、朱古力等。餐湯:蘑菇湯蘑菇湯用料十足,啖啖菇蓉,味道香濃,不過質地較稠身唔係個個喜歡。白醬挪威三文魚扒配闊條麵 $108三文魚扒極大件,非常厚身,魚皮煎到香脆冇燶味,急凍野唔好講啲咩鮮味,但咁厚身都冇煎到過熟,三文魚扒肉質唔粗唔鞋,輕輕以黑椒、海鹽調味點都好食麵用白醬煮成,但醬汁唔多,未至於
餐湯:蘑菇湯
蘑菇湯
白醬挪威三文魚扒配闊條麵 $108
三文魚扒極大件,非常厚身,魚皮煎到香脆冇燶味,急凍野唔好講啲咩鮮味,但咁厚身都冇煎到過熟,三文魚扒肉質唔粗唔鞋,輕輕以黑椒、海鹽調味點都好食麵用白醬煮成,但醬汁唔多,未至於creamy,食到尾會有少少乾身,單食麵調味比較淡,混合帶鹹嘅三文魚扒食較好。闊條麵嘅份量其實都多,我同朋友分享再加一份三文治已經好飽,而佢就好喜歡鋪喺面頭嘅沙律菜喇
白醬挪威三文魚扒配闊條麵
特選意式香草三文治 - 巴馬火腿 $56
下午茶餐嘅三文治都幾抵食,除左巴馬火腿,仲可選什菌芝士或煙三文魚,裡面夾有蕃茄、沙律菜、青瓜、芝士等,本來我就唔太喜好呢啲健康野,但估唔到好啱食啊因為仲食緊闊條麵,三文治就未有即時食,隔左陣都依然鬆脆,但口感唔會乾,巴馬火腿鹹鹹地搭配沙律菜一流,底層嘅芝士、醬汁份量剛好,唔會溢出,但又唔會太少。三文治混有少量香草,味道特別,又加左少少口感。
硬要雞蛋裡挑骨頭的話,就係蕃茄切得較厚身,一口放唔入 (笑)。
特選意式香草三文治 - 巴馬火腿
玉桂蘋果窩夫 $88
細食啲或者人少啲可以揀 $68,窩夫有兩件。店員細心留意我地食到咁上下,就幫我地預備窩夫,因為製作需時,到我地食完就啱啱做好。
揀嘅係玉桂蘋果,賣相呢就唔算好靚,但味道不俗。窩夫焗得脆身,稍為時間耐左少少,幸好食落都唔會太乾硬,配上玉桂蘋果清新不膩,只係玉桂味道突出,稍為蓋過蘋果。窩夫有兩款,有機會會試埋香蕉朱古力榛子醬嗰隻,應該會更加啱食。
玉桂蘋果窩夫
凍檸茶 +$2
凍檸茶
餐廳環境舒適,食物頗有水準,暫時唔算好多人留意到,喺附近唔知食乜好,可以試下呢!
餐牌: