2022-04-30 556 浏览
😍 必食酸菜魚 (9/10)*魚份量多,魚質嫩滑,食落去非常有魚味*有很多配菜:金針菇、寬粉、芽菜*湯底超超超好味,建議先飲幾啖湯(好清),再將辣椒(辣度自己揀選)及酸菜撈埋一齊,味道會轉為更酸更辣(哩度嘅辣唔係麻個款)😍 皇牌口水雞 (9/10)*肉質嫩滑,脂肪不多*紅油味道香口,有少量花生,好脆口*午市只需+$25,性價比高*呢一站荔枝角*#荔枝角美食 #九龍美食 #酸菜魚 #四川美食 #火鍋 #雞煲
😍 必食酸菜魚 (9/10)
*魚份量多,魚質嫩滑,食落去非常有魚味
*有很多配菜:金針菇、寬粉、芽菜
😍 皇牌口水雞 (9/10)
*肉質嫩滑,脂肪不多
*紅油味道香口,有少量花生,好脆口
*午市只需+$25,性價比高
*呢一站荔枝角*

• 口水雞
iFOOD_ProMax小編作為肉類愛好者,就算係疫情環境下,經濟低迷,收入少咗都唔緊要,堅持無肉不歡!講返舖頭地理位置,如果唔係有心人士,真係好難搵到。始終呢間『BB辣』座落於荔枝角工業區其中一間工業中心的地庫,平時揸車都會冇咩可能有位泊,亦都唔近地鐵站,就算行街真係連門口都搵唔到🤣落到地庫已經直到門口,午市等位人數唔多,非常好!直接有得坐!😎作為熟客真係餐牌都唔使睇,櫈都未坐暖已經忍唔住叫侍應快手落個單先:尖椒牛肉飯一個‼️🔥食嘢都不外乎色香味,呢個尖椒牛肉飯真係世界級,唔係講笑1️⃣色:綠色的尖椒和啡色的牛肉相映成輝,望落尖椒炒到啱啱好熟,仍然處於爽口階段,牛肉都係啱啱變色,應該係大火快炒再落鑊爆椒,火候十足2️⃣香:尖椒斜切,辣椒籽微微滲出少少刺鼻的香辣,空氣中仲聞到夾雜着新鮮滑牛肉味3️⃣味:尖椒脆嫩爽口,牛肉爽滑彈牙,辣辣地鹹鹹地,非常惹味由落單到嘢食嚟,前後都冇3分鐘,即叫即炒,$48有呢種質素,真係香港最強尖椒牛肉飯🔥

食嘢都不外乎色香味,呢個尖椒牛肉飯真係世界級,唔係講笑

尖椒牛肉飯
2022-04-21
尖椒牛肉飯
2022-01-31 399 浏览
全部用料豐富,有鮑魚海參花膠,8個人都食唔哂既6人盆菜!全部料都好入味同炆到好淋。我阿婆95歲都食得好滿足☺️☺️☺️加埋個麻辣汁真係無得頂,超好味😍😍😍
外卖送餐
2022-01-19 458 浏览
🌈BB辣🥢招牌酸菜魚-有大辣、中酸、小辣、BB辣-除左酸辣仲好夠麻-叫左小辣 係普通人都食到的辣度-好多魚片、唔會係一夾就散的肉質-魚肉亦都算幾厚身-芽菜量多-寬粉質感比較散 如果能夠更入味同煙韌就好了-以呢個價格黎講食得開心同覺得抵食嘅🥢無骨口水雞-口水汁香辣惹味-辣度等同小-中辣-例牌2-3人分食已經很足夠-雖然是說無骨但其實都有不少細骨🥢酸辣海帶絲-海帶絲爽韌有口感-蔬菜類食品推薦點BB辣就很足夠了
🌈BB辣

🥢招牌酸菜魚
-有大辣、中酸、小辣、BB辣
-除左酸辣仲好夠麻
-叫左小辣 係普通人都食到的辣度
-好多魚片、唔會係一夾就散的肉質
-魚肉亦都算幾厚身

-雖然是說無骨但其實都有不少細骨

🥢酸辣海帶絲
-海帶絲爽韌有口感
-蔬菜類食品推薦點BB辣就很足夠了
朋友係荔枝角收工想食酸菜魚,上網搵到呢間係工廈嘅小店,地方都幾隱世🤣餐廳名叫BB辣,好多野食都可以自選辣度(我地叫左中辣都仲係覺得可以再辣啲😆)二人餐加左個小食,三個人share其實都幾夠食架啦~🔸2人套餐 (HK$358)🔸酸菜魚魚片份量都幾多,冇骨食落都滑滑的,如果再酸啲就好啦😉仲有啲寬粉同豆芽,配住黎食無咁悶呢🐟🔸蔥爆牛肉呢個小菜配飯食好match,就好似食緊乾炒牛河咁,唔會太鹹😎🔸紅油蒜蓉青瓜開胃小食好爽口,不過青瓜就略嫌唔夠入味啦,蒜蓉同辣味都可以再濃郁啲🥒🔸黑糖糍粑食落煙煙韌韌,外皮就有啲脆口,配黑糖醬甜甜地唔錯呢🔸炸饅頭(HK$36)見到隔離枱食都想試下,新鮮炸起嘅炸饅頭熱辣辣配埋煉奶,好味道🤤

🔸2人套餐 (HK$358)
🔸酸菜魚

🔸蔥爆牛肉

🔸紅油蒜蓉青瓜
紅油蒜蓉青瓜

🔸黑糖糍粑
食落煙煙韌韌,外皮就有啲脆口,配黑糖醬甜甜地唔錯呢
黑糖糍粑

🔸炸饅頭(HK$36)
炸饅頭
xxg想過川菜癮 咁啱見到OpenRice訂位有68折優惠😱 即刻9衝🏃🏼‍♀️▪️7.5/10▫️<< 水煮魚(例)>> $218 水煮湯大大碗 魚塊份量多 冇骨 肉質嫩滑有驚喜🤩 湯底濃郁 夠辣 鍋底有大量芽菜、金菇、青瓜等配料 索晒啲湯汁 好入味👍🏻 如果花椒味重d就更正!◾️7.5/10▫️<< 重慶麻辣雞煲(半)>> $168 原煲即煮 秘製醬汁濃稠 重麻香 好有火喉🤤🔥 材料豐富入味 非常惹味 質感嫩滑 美中不足係雞件較細碎🧐🌿店舖地方寬躺 燈光光猛 港式餐館風格 卡位私隱度非常好😆 店員服務一流 熱情專業🐽總括嚟講 餐廳crossover川菜館同香港茶餐廳 價錢平民 但質素唔差 夠晒鑊氣 重點係全部都大大鍋 勁滿足‼️ openrice 訂座 15:00 - 17:30前仲可以用68折早鳥優惠 抵到爛🔥

2021-11-22 352 浏览
-{荔枝角酸菜魚🍲}黎左依度食左個酸菜魚🥰再加啲料打邊爐🤪食個晚飯🙌2人套餐358🤤海帶絲🤤 食落爽脆!味道就正常嘅 冇乜特別👀👖褲評: 7/10🤤酸菜魚🤤雖然叫冷鍋但係熱食嘅~魚肉全部都冇骨 好多魚肉又夠滑☺️真係好多嚿魚片😂個湯底要bb辣 酸辣味都好出 !😎酸菜都夠脆同入味🥳仲有寬粉同金菇 個鍋已經好多野食😂👖褲評: 8/10🤤蔥爆牛肉🤤好似食緊乾炒牛河!連醬汁都似 牛食得出係冇用鬆肉粉嘅🥰又係勁多😂👖褲評: 7.3/10🤤黑糖糍粑🤤 好推介!!!第一次食好似糯米糍皮咁好咬🤩😆層外皮係脆嘅入面又軟糯 再加黑糖汁係好好嘅配搭🤓👖褲評: 7.8/10又一間高質嘅酸菜魚 魚嘅份量真係好多😂去荔枝角可以試下☺️性價比: 8.3/10服務: 8/10環境: 8/10🚩BB辣🚩地址: 荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1A室 #fuudjai #fuudjai港式 #fuudjai中菜 #fuudjai荔枝角
{荔枝角酸菜魚🍲}

🚩BB辣🚩

海帶絲
海帶絲
2021-11-15 190 浏览
《BB辣》以前成日同朋友去香工買衫😆😆知道有間口碑唔錯既食酸菜魚既餐廳~ 都有一排冇食有啲心癢癢~ 就入左去食!🍭酸菜魚($218)佢仲有$318 加大碼版,不過叫呢款例牌都已經好夠~ 辣度係有得選擇,弱雞的我就緊係揀同店名一樣既bb辣😆 嚟到成盤好香好靚!呢個辣度剛好唔算太辣~ 啲魚有咬口,同幾鮮甜,同埋都幾多~ 啲粉就好彈牙同煙靭,食落好飽足~ 唯獨酸菜可以多少少~ 🍭鴨血($35)🍭凍豆腐($30)🍭龍蝦丸($36)食酸菜魚食到咁上下仲可以打邊爐!我地淨係叫咗少少因為食盤酸菜魚都已經飽飽地!鴨血咬落煙靭,同埋吸到湯底的味~ 凍豆腐就吸晒啲湯汁好惹味~ 龍蝦丸正常~ 🍭杞子六花茶($15)🍭石斛竹蔗茅根水($15)
《BB辣》

🍭酸菜魚($218)

🍭鴨血($35)
🍭凍豆腐($30)
🍭龍蝦丸($36)

🍭杞子六花茶($15)
🍭石斛竹蔗茅根水($15)
這間餐廳在荔枝角的工業中心地庫,坦白來說地理位置上是有點難找的🙈看見網上的人說要從地面下去不要從工業中心裡進去🤔應該是對的因為我從工業中心進去完全是迷路了哈🤪雖然有點隱世但都值得推薦喔!!!-🌟2人火鍋套餐 $438每次都眼闊肚窄😮‍💨這個已包了酸菜魚或水煮魚或麻辣雞煲,再有手切安格斯肥牛、蔬菜拼盤及水晶寬粉~看上去不太多但吃起上來其實太多了,我和男朋友仔還要另加配料呢😳-🎈必食酸菜魚🐟 (小辣)等了一會兒期待已久的酸菜魚終於到了😍吃酸菜魚是必點辣的喔😚(小辣真的不辣,吃起上來是舒服的,下次應該可以吃中辣)🙆🏻‍♀️份量真的很多,魚吃起來嫩滑又很爽口,都算入味的😋而鍋底有超級多的配菜包括芽菜、寬粉、酸菜、金菇、青瓜片等~-🎈手切安格斯肥牛 肥牛色澤很美😎餐廳真的超有誠意一點也不吝嗇,份量很多喔~而牛肉吃起上來很有牛肉味🤩高質🤤-🎈蔬菜拼盤🥬分別有生菜金針菇娃娃菜等~其實最終是吃不完全部蔬菜🙈-🎈水晶寬粉 其實一開始酸菜鍋裡已經有少許水晶寬粉,因為不知道所以又在套餐裏選擇了寬粉🤣男朋友仔說早知如此便選擇烏冬哈🙈不要緊我還是很喜歡吃寬粉的~雖然要打臉地說真的有點多😮‍💨已瘋狂夾但還有很多在鍋
2099 浏览

🌟2人火鍋套餐 $438
🎈必食酸菜魚🐟 (小辣)

🎈手切安格斯肥牛

🎈蔬菜拼盤🥬
蔬菜拼盤

分別有生菜金針菇娃娃菜等~其實最終是吃不完全部蔬菜🙈
🎈水晶寬粉
其實一開始酸菜鍋裡已經有少許水晶寬粉,因為不知道所以又在套餐裏選擇了寬粉🤣男朋友仔說早知如此便選擇烏冬哈🙈不要緊我還是很喜歡吃寬粉的~雖然要打臉地說真的有點多😮‍💨已瘋狂夾但還有很多在鍋裡的ㅋㅋ
🎈炸響鈴 $30
炸響鈴

正常發揮都炸得很脆的🥳完全索哂酸菜魚的湯底😆
🎈午餐肉 $48
午餐肉

厚切的午餐肉🙆🏻‍♀️但略嫌它們家的午餐肉比較鹹偏重口味了一點🙈
整體還是很可以的,特別喜愛它們的酸菜魚😌有空會再回訪,可以試其他如水煮魚毛血旺等🥰
🔸BB辣
2021-10-11
蔬菜拼盤
炸響鈴
  • 手切安格斯牛肉
2021-10-28 197 浏览
近幾年好多川菜館開咗喺香港而我大愛酸菜魚約埋朋友一齊去食辣辣酸菜魚😋✨必食酸菜魚 (例牌)同完朋友就帶咗個二人嘅份量例牌,啱啱煮滾熱辣辣嘅酸菜魚成個湯底奶白色熬製魚湯,每一啖飲落去嘅湯底有麻辣慢慢淡出配上辣椒乾、花椒、酸菜、生魚同川粉,魚肉新鮮滑啫啫😍配埋川粉吸收晒湯嘅精華好濃郁,我同朋友嗌左小辣,如果鍾意食辣嘅朋友 小辣係唔會唔夠喉😛, 但係呢個份量啱啱夠兩個人食😋😋😋✨無骨口水雞 (例)花椒油都冇晒口水雞鋪滿白芝麻芫荽蔥,雞肉比較厚實,雞皮比較薄,不會太肥膩😆配埋一碗白飯就Perfect😋✨手撕包菜用辣椒乾炒椰菜夠晒鑊氣,椰菜新鮮爽脆辣度有少少辣,下次要order大辣先😋

✨必食酸菜魚 (例牌)

✨無骨口水雞 (例)

✨手撕包菜

2021-10-25
唔知有幾多人同我一樣,係無辣不歡既人,尤其好鍾意食酸菜魚,食過麻辣風雲、十二少,一直都搵緊香港最好食、夠麻夠辣夠酸既酸菜魚係邊間。今次發現到原來荔枝角都有川菜食,就帶左女朋友一齊食。BB辣係一間荔枝角工廈入面主打川菜既餐廳,係上年年尾開業,招牌有冷鍋酸菜魚、冷鍋麻辣魚、雜錦香鍋、口水雞等,最特別既係可以食完酸菜魚個啲煲羅去打邊爐,野食都可以揀辣度或者唔辣。餐廳位置唔易搵,因為佢係工廈既地庫,而且入口好多,香港工業中心可以係長沙灣道同青山道入去,我係青山道入去就好易見到有BB辣指示牌,指示我行樓梯落去,落到去就見到成個地庫就係得BB辣呢間鋪。七點幾去個時人流唔算多,但食到八點幾九回就差唔多滿座,以呢間餐廳既位置,係工廈仲要係地庫都咁多人,可見佢既人氣程度。餐廳格局係茶餐廳,環境幾光猛,地方乾淨,座位算寬落,有好多卡位。Openrice如果預約可以有正價9折,不過只係主餐牌,如果套餐就無呢個優惠。睇下餐牌,唔駛煩既就有招牌2人餐、2人烤魚套餐、2人火鍋套餐,有一頁係唔同既煲類同打邊爐配料,煲好似有麻辣小龍蝦煲、香鍋、酸菜魚同牛肉、水煮魚同牛肉、肥腸、毛血旺、雞煲、烤魚等,配料有肉類、海產類

睇下餐牌,唔駛煩既就有招牌2人餐、2人烤魚套餐、2人火鍋套餐,有一頁係唔同既煲類同打邊爐配料,煲好似有麻辣小龍蝦煲、香鍋、酸菜魚同牛肉、水煮魚同牛肉、肥腸、毛血旺、雞煲、烤魚等,配料有肉類、海產類、其他類、丸類、素豆類、蔬菜類、配料類、粉麵類,種類有50、60款。主餐牌方面有主菜好似辣子雞、麻婆豆婆,炒蔬菜好似酸辣土豆絲,涼菜好似口水雞、夫妻肺片,小食好似冰粉,主食好似炒飯、炸饅頭,飲品好似菊花蜜等。
招牌二人餐💰 358
呢個套餐非常抵食,包一個酸菜魚/牛肉或者水煮魚/牛肉、回鍋肉或者蔥爆牛肉、紅油蒜香青瓜或者酸辣海帶絲、兩杯酸梅湯、兩碗白飯同埋一個黑糖糍粑,菜色都可以揀辣度,由唔辣、BB辣、小辣、中辣到大辣。
🥤酸梅湯 💰 15 單點(👅: 7.5/10)
酸梅湯
酸梅湯飲落唔會太甜,酸酸甜甜,解膩一流,解辣都唔錯。
1️⃣ 紅油蒜蓉青瓜 💰38 單點(👅: 7.5/10)
紅油蒜蓉青瓜
青瓜咬落爽口,浸住紅油,我覺得食落唔辣,不過唔係太食得辣嘅女朋友就覺得辣,我覺得上邊有多啲辣椒籽既青瓜會辣少少。
2️⃣ 蔥爆牛肉 (大辣) 💰 88 單點(👅: 8/10)
蔥爆牛肉
呢一碟係咁多個餸最唔辣嘅一碟,即使叫左中辣都完全唔覺得辣。

蔥爆牛肉炒得好有鑊氣好香,牛肉夠大塊,咬落去肉質夠腍無筋,食落去唔會太乾身,有小小牛味,味道非常惹味,幾有驚喜,因為有好多京蔥所以好香口,味道夠重,所以送飯一流。
3️⃣ 必食酸菜魚 💰188 單點(👅:8/10)
必食酸菜魚
呢度嘅辣度比起出邊嘅酸菜魚冇咁辣,平時食開中辣既我叫呢度中辣覺得唔算辣同麻,之後問店員可唔可以加辣同埋麻,佢就俾咗一碗濃縮嘅酸菜同麻汁,加咗落去真係夠酸夠麻,所以如果平時鍾意食酸啲麻啲可以直接叫大辣,唔夠仲可以叫店員加,湯底酸味非常出,夠麻,尤其係花椒爆開嘅位,非常惹味開胃,而且食到底會更加酸同麻,基本上每一啖湯都會有啲辣同麻,湯底味道酸酸的但不會鹹,飲落唔會覺得口渴,不過魚味就唔突出。

魚方面係用生魚黎整,夠大塊,份量夠多,唔會一夾就散開,新鮮程度正常,咬落算嫰滑,食落唔會有雪藏味,食哂成碟都無一舊有骨。

配料仲有芽菜、寬粉、酸菜、金菇,芽菜同金菇比較小見,酸菜份量夠多,份量豐富,酸菜唔會死鹹,寬粉吸哂湯汁,令每一啖都食到酸味同麻味,非常惹味,淨係食呢碗都已經飽飽地。
4️⃣⃣ 黑糖糍粑 💰32/48單點(👅: 8.5/10)
黑糖糍粑
黑糖糍粑算係套餐既甜品,係即叫即,所以上枱時熱辣辣,吃完辣同重味既野食,食返啲甜野中和一下就岩哂。

糍粑外皮炸到黃金,糯米糍外層咬落脆身,入面係非常煙韌軟糯,上面有黃豆粉,食落完全唔會覺得甜,所以點小小黑糖糖漿,甜度就岩岩好,非常滋味,比起係十二少食到個個更加好食有驚喜。
💥食物黎講,食開酸菜魚既我係滿意,叫左中辣一開始覺得唔太夠麻同酸,不過加左辣之後就非常足夠,女朋友都好滿意,而蔥爆牛肉就唔辣,不過味道夠濃送飯一流,黑糖糍粑有驚喜,比起係十二少食落更加熱辣辣、更加煙韌,整體係可以再食既川菜,野食種類都幾多,下次可以試打邊爐同烤魚。

店員服務幾好,問可唔可以加辣都好樂意,會問你糍粑係咪分開上,問你啲野岩唔岩食。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $358 (服務費: NA)
2021-10-07
必食酸菜魚
  • 酸梅湯
  • 紅油蒜蓉青瓜
2021-10-14 1144 浏览
[ #caloriefoodie荔枝角 ]• 𝙱 𝙱 辣 •🦦🐿好少可會係荔枝角食嘢🤣係OpenRice見到呢間餐廳嘅評分都幾高呢日係附近做運動就順便試下ʕʽɞʼʔ-🐟招牌酸菜魚 💰$188我哋叫咗bb辣~酸菜魚份量都幾多 湯底微酸幾開胃配料仲有酸菜、金菇、芽菜、寬粉寬粉索曬湯底嘅精華🤤好正就算嗌bb辣都覺得有啲辣🥵另外店員好好問我哋洗唔洗要個爐熱住食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 不過就算冇爐食到最後都keep到暖暖哋嘅溫度!-🐥無骨口水雞 💰$68(例)口水雞都好正 啖啖肉 仲要唔洗咁麻煩要噒骨雞肉好滑 味道又香又辣又麻 -🥖炸小饅頭 💰$36外皮脆脆哋嘅饅頭配上煉奶 呢個組合點都會好食!😋-🍯凍蜂蜜柚子梳打 💰$26柚子落得一啲都唔孤寒👍🏿不過蜂蜜味唔係好出味道好fresh好適合配辣野食🥰-🍊柑橘青檸蜜 💰$26好重柑橘味~ 味道清新 解膩!-📍荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1A室-#caloriefoodie
[ #caloriefoodie荔枝角 ]
• 𝙱 𝙱 辣 •
🦦🐿
好少可會係荔枝角食嘢🤣
係OpenRice見到呢間餐廳嘅評分都幾高
呢日係附近做運動就順便試下ʕʽɞʼʔ
🐟招牌酸菜魚 💰$188
我哋叫咗bb辣~
酸菜魚份量都幾多 湯底微酸幾開胃
配料仲有酸菜、金菇、芽菜、寬粉
寬粉索曬湯底嘅精華🤤好正
就算嗌bb辣都覺得有啲辣🥵
另外店員好好問我哋洗唔洗要個爐熱住食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
不過就算冇爐食到最後都keep到暖暖哋嘅溫度!
招牌酸菜魚

🐥無骨口水雞 💰$68(例)
口水雞都好正 啖啖肉 仲要唔洗咁麻煩要噒骨

不過蜂蜜味唔係好出
味道好fresh好適合配辣野食🥰
凍蜂蜜柚子梳打

🍊柑橘青檸蜜 💰$26
好重柑橘味~ 味道清新 解膩!
柑橘青檸蜜

#caloriefoodie

無骨口水雞
炸小饅頭
凍蜂蜜柚子梳打
柑橘青檸蜜
  • 招牌酸菜魚
2021-10-14 235 浏览
話說朋友有次說香工有間吃酸菜魚出色,筆者好奇問: 荔枝角香工,乜唔係時裝批發?乜有食店咩?好奇之下,朋友帶隊一試⋯⋯果然真係在批發市場內地庫有間食店,真係唔帶唔會知⋯⋯初時以為食客在門口等位,後來才知道原來大部分是外賣居多,可想言知,他們有一班附近外賣客。由於朋友訂位,食店規定入座起90分鐘,所以朋友們未到,筆者決定唔入去⋯⋯後來在門口等了好一陣子,老闆娘見食店內有位,於是叫筆者入座先,稍後落單先開始計算⋯⋯葱爆牛肉~牛肉算滑,濃味者喜。酸菜桂花魚~桂花魚以這價錢來說,未算豐富。整體來說由於吃了小菜後,才吃一鍋魚,如果吃酸菜魚後再作火鍋配料的話,以90分鐘來說,未免有點趕,所以最後我們一行四人,只點了好幾個配料後,為了配合時間就沒有再點了。趕得連其他食照都忙了拍。
好奇之下,朋友帶隊一試⋯⋯

果然真係在批發市場內地庫有間食店,真係唔帶唔會知⋯⋯

葱爆牛肉~
牛肉算滑,濃味者喜。

葱爆牛肉

酸菜桂花魚~
桂花魚以這價錢來說,未算豐富。
酸菜桂花魚

整體來說
趕得連其他食照都忙了拍。

2021-10-08 920 浏览
去荔枝角接朋友收工隨順係附近食埋飯~~ 朋友帶左我去佢lunch成日食既中餐廳, 話呢道既酸菜魚好好味咁話喎....講真唔係朋友帶路既話都真係唔會搵到呢間餐廳~事關佢就係香港工業中心地庫, 都唔係咁易搵呢餐廳地方都唔細, 有好多car位, 空間足夠, 坐得幾舒服~~食物方面就主要就係食中菜~除左小炒外, 仲有酸菜魚, 雞煲, 烤魚同火鍋等等.... 有好多選擇晚飯可以單點或揀套餐..... 多數款式都有套餐選擇呢!!我自己就覺得叫套餐係抵食d, 所以我今次都係叫套餐呢~~我地2人叫左個招牌2人餐 $358 (免加一)好少地方食晚飯唔洗加一, 超開心紅油蒜蓉青瓜 (走辣)餐廳好好可以俾我地走辣丫~青瓜好新鮮, 咬落去青脆爽口~~蒜蓉就非常之香, 配埋特製醬汁食超開胃!!酸菜魚 (小辣)酸菜魚唔辣會冇咁好食~ 所以就算唔係好食得辣都要點小辣呢~~~呢道既小辣就真係小辣, 唔會話好辣, 唔食辣既朋友應該都ok酸菜魚上枱好吸睛丫!!! 大大鍋色彩豐富~~淨係見個面都有滿滿既魚塊, 份量好澎湃酸菜魚酸酸辣辣的, 好開胃, 會愈食愈停唔到口~~魚塊片上, 非常新鮮, 而且完全冇骨, 肉質嫩滑份量多
去荔枝角接朋友收工隨順係附近食埋飯~~
講真唔係朋友帶路既話都真係唔會搵到呢間餐廳~
事關佢就係香港工業中心地庫, 都唔係咁易搵呢

食物方面就主要就係食中菜~

晚飯可以單點或揀套餐..... 多數款式都有套餐選擇呢!!
我自己就覺得叫套餐係抵食d, 所以我今次都係叫套餐呢~~

我地2人叫左個招牌2人餐 $358 (免加一)
好少地方食晚飯唔洗加一, 超開心

紅油蒜蓉青瓜 (走辣)
餐廳好好可以俾我地走辣丫~
青瓜好新鮮, 咬落去青脆爽口~~
蒜蓉就非常之香, 配埋特製醬汁食超開胃!!
酸菜魚 (小辣)

酸菜魚上枱好吸睛丫!!! 大大鍋色彩豐富~~
淨係見個面都有滿滿既魚塊, 份量好澎湃

酸菜魚酸酸辣辣的, 好開胃, 會愈食愈停唔到口~~
魚塊片上, 非常新鮮, 而且完全冇骨, 肉質嫩滑

份量多到好似食極都有

鍋入面仲有幾款配菜~
例如大量大豆芽, 酸菜, 薯粉等

蔥爆牛肉
餐廳用上大量既大蔥爆香, 火候十足, 非常惹味!!!
牛肉大大塊, 肉質軟腍嫩滑

醬汁味道剛好, 唔會太咸或就淡~~

黑糖糍粑 (細)
最後就上埋甜品喇~~~
係我好鍾意食既黑糖糍粑丫!!!
黑糖同糍粑分開上幾好喎....
食幾甜可以自己決定!!
糍粑熱辣辣, 外脆內軟, 口感軟糯Q彈

個餐本來包埋2碗飯, 但真係太豐富喇, 食到好飽食唔落飯喇

餐飲既酸梅湯凍冰冰, 開胃解渴
  • 黑糖糍粑
  • 酸菜魚
  • 蔥爆牛肉
上次食完川菜對酸菜魚念念不忘,於是四處尋找其蹤影。呢間酸菜魚位於夜晚杳無人煙嘅荔枝角香港工業中心地庫,唔刻意搵都唔知嗰到內有乾坤,仲要非常旺場,睇嚟大家都好識食呢(っ・д・)=⊃)゚3゚)'∴:.。;招牌酸菜魚 bb辣 $188魚肉滑,完全唔腥仲要無骨,份量極多!個湯帶微酸,非常開胃;除咗魚,仲有爽口嘅芽菜、聽日見嘅金菇、脆口嘅酸菜、滑溜嘅寬粉,吸盡湯底精華,朋友表示超鐘意食啲寬粉!有興趣嘅話食完酸菜魚仲可以加料打邊爐,一鍋兩食。;手撕鹽焗雞 $78鹽焗過嘅雞絲特別香口,撈埋新鮮爽口嘅青瓜絲一齊食,正可以平衡一下重口味嘅酸菜魚。;柑橘青檸蜜 $26;蜂蜜生薑茶 $26兩杯嘢飲養生滋潤又解渴,但因為叫咗少甜,所以飲到後期偏淡。

;招牌酸菜魚 bb辣 $188

;手撕鹽焗雞 $78
手撕鹽焗雞

;柑橘青檸蜜 $26
;蜂蜜生薑茶 $26
兩杯嘢飲養生滋潤又解渴,但因為叫咗少甜,所以飲到後期偏淡。
2021-09-30
手撕鹽焗雞