今次就嚟到呢間位於尖沙咀嘅 Barista Caffe 嚟個 Tea~環境真係唔錯~我大約成4:30先到~(本身係超多人...)到差唔多6:00就開始無人~因為佢收6:30如果想嚟試嘅話就要留意時間啦~一開始就點咗呢個香蕉窩Waffle $38大約10分鐘到就嚟到~味道都OK~佢嚟到除咗咖啡出名之外最多人推介嘅係 Waffle~只係外表差咗啲啲~一嚟到店員就同我講啲Cream轉頭再比我~因為個支Cream頭先啱啱用完~(其實點解唔再加咗先比上台呢?)對於我嚟講一碟食物賣相真係好重要~哈哈~Anyways 味道都OK~但無太大驚喜~再嚟就點咗呢個 Coffee Flour Dutch Baby Pancake with Mixed Berries And Movenpick Ice-cream $78呢個反而令我有驚喜~生果配襯Pancake~個Pancake皮好Q Q感~正~配埋Honey真係幾好食~反而配佢今日雪糕嘅味係好唔夾~(因為個雪糕味道比較濃同好多nuts~單食雪糕係好食嘅~)所以兩者分開食比較好~到我最期待嘅咖啡~店員推介「Mocha Snowball」$48賣相好得意~嚟
環境真係唔錯~

我大約成4:30先到~(本身係超多人...)

到差唔多6:00就開始無人~

因為佢收6:30
如果想嚟試嘅話就要留意時間啦~
一開始就點咗呢個香蕉窩Waffle $38

大約10分鐘到就嚟到~

只係外表差咗啲啲~

(其實點解唔再加咗先比上台呢?)

對於我嚟講一碟食物賣相真係好重要~哈哈~

Anyways 味道都OK~但無太大驚喜~

呢個反而令我有驚喜~

反而配佢今日雪糕嘅味係好唔夾~

(因為個雪糕味道比較濃同好多nuts~單食雪糕係好食嘅~)

所以兩者分開食比較好~
到我最期待嘅咖啡~

店員推介「Mocha Snowball」$48
賣相好得意~
嚟到店員同我講中間有杏仁片~

其實個下我有啲呆咗~(因為本人唔太好...)

初時只係話面頭係棉花糖下層係 Mocha~

我一開始飲頭兩啖都係泡~......

嗯~個人感覺成杯野好混亂咁~

一開始只係飲到泡~之後再飲就係杏仁片同Mocha~

至於棉花糖係起碼飲到一半先一次過飲到~

棉花糖係軟身嘅,啲泡係軟身,杏仁片係有口感,Mocha係液體~

或者呢杯嘢裡面有兩樣嘢(成半杯係泡同杏仁片)我都係唔鍾意嘅關係~

再加上店員叫我連埋放係咖啡隔離個塊曲奇一齊食...

OH MY GOD...係我唔鐘意嘅肉桂味...

成杯我真係唔鍾意...我寧願只叫杯咖啡就算~

因為佢嘅咖啡味道確實唔錯㗎~

或者只係我唔識欣賞呢杯咁特別嘅咖啡啦~
  • Pancake
2017-01-09 1079 浏览
平日、早上、此店,非常寧靜。坐在窗邊,悠然地享受一個早餐。要了一客煙三文魚比高包。菜呀菜,早餐不易見到呀。很是驚喜,居然有一叢新鮮的沙律配菜。濃濃的黑醋汁,先開了胃口。比高包外皮暖烘烘,脆的是夾著餡料的內面。煙三文魚片雖不太慷慨,夾著新鮮的蔬菜,味道已經不錯。神來之筆是一片醃青瓜,把味道提昇至美味的層次。配上有牌子的咖啡,我不懂用好壞來品評咖啡質量,只知配合了食物和環境,值得一個笑臉。48元,無加一,超值啦。
平日、早上、此店,非常寧靜。坐在窗邊,悠然地享受一個早餐。
煙三文魚比高包
熱咖啡
48元,無加一,超值啦。
2017-01-05
$48 (早餐)
2017-01-02 974 浏览
聖誕假最後一日, 依然係不停咁食. Tea time 約咗friends 去尖咀. 之前有喜愛咖啡嘅朋友介紹過, 咁就決定嚟試吓. 喺一間service apartment 入面, 大堂單約企理, 幾時尚. 上到3樓, 有小店的感覺. 座位唔多, 2:50PM 去到已經坐滿人了. 等了大概10分鐘就有位. 客人好多都好好, 佢哋食完見有人等都會埋單走人.嗰日係假期冇tea set, 不過睇個menu 個價錢好reasonable. 我哋4個人叫咗一個pizza, 一個意粉, 一個雞扒早餐, 一個mix berries waffles 加3杯coffee. 個雞扒炒蛋配多士好吸引,雞扒大件又juicy, 炒蛋都好滑, 係多士唔熱. 個pizza 好特別, 係酥皮底, 又多cheese, 好正! 黒松露汁蝦意粉就正正常常. 最後個mix berries waffles 真係好surprise, 係新鮮熱辣, 我哋加$10 多一球雪糕, 係movenpick 雪糕! Waffles 係厚身嗰隻, 似咖啡弄, 不過我更加喜歡呢度嘅waffle, 蛋味香濃, 外脆內軟, 好多mix berrie

嗰日係假期冇tea set, 不過睇個menu 個價錢好reasonable. 我哋4個人叫咗一個pizza, 一個意粉, 一個雞扒早餐, 一個mix berries waffles 加3杯coffee. 個雞扒炒蛋配多士好吸引,雞扒大件又juicy, 炒蛋都好滑, 係多士唔熱. 個pizza 好特別, 係酥皮底, 又多cheese, 好正! 黒松露汁蝦意粉就正正常常. 最後個mix berries waffles 真係好surprise, 係新鮮熱辣, 我哋加$10 多一球雪糕, 係movenpick 雪糕! Waffles 係厚身嗰隻, 似咖啡弄, 不過我更加喜歡呢度嘅waffle, 蛋味香濃, 外脆內軟, 好多mix berries. 仲要比較便宜.
咖啡可能expectation 太高, 所以就感覺一般. 但比起一般餐廳似然係好味的!

呢間cafe 入座時冇話限時, 所以我哋食得好enjoy, 但係如果見到有人等位而自己又已經坐了一段時間, 就做個好人客, 俾個位其他人, 而家性價比高嘅小店越來越少, 大家都想可以再嚟幫襯吖
2016-12-26
  • 野莓窩夫伴雪糕
2016-11-29 1944 浏览
朋友推介下,得知這店咖啡沖得不錯,鍾意飲咖啡的我又怎會放過呢!隱藏於亞士厘道Citadines服務公寓3樓的一間Cafe,間中不忘光顧一下,享受咖啡的魔力。在香港寸金尺土的地方,單看服務時間,這店怎樣維生呢? 真的不吃人間煙火!相隔一段時間再次光顧,菜單上已經沒有套餐了,現在就只有單點,相對下就變相加價,但仍可接受,終於回到人間了!我揀選了牛油果咖哩印度薄餅單靠賣相已經相當吸引,我很喜歡吃牛油果,含豐富維生素的,維生素E是超級強的抗氧化物,能延緩衰老,令皮膚、頭髮、指甲健康漂亮!貪靚的我除了顧及外表外,得知牛油果所含的脂肪以單元不飽和脂肪為主,研究證明它有效幫助降低膽固醇,對健康也很重要,但不能吃得太多會肥呢!這咖哩帶有濃濃咖哩香味,但只有輕微的辣,我覺得可以再辣多一點,增加刺激感!印度薄餅~脆口中又帶點煙韌,感覺一點也不肥膩!熟透牛油果又香又滑,上面放了洋蔥、煙肉、磨菇再加上芝士一起焗,真的太吸引,我吃到不停口啊!Cappuccino我至愛這裡的 Cappuccino,亦是我飲過最合我口味的泡沫咖啡,濃郁的咖啡味混合滑滑奶香泡沫,奶和咖啡的比例平均,香滑之餘又香醇,真是味蕾的福氣啊!

在香港寸金尺土的地方,單看服務時間,
這店怎樣維生呢?
真的不吃人間煙火!
我揀選了牛油果咖哩印度薄餅
印度薄餅~脆口中又帶點煙韌,感覺一點也不肥膩!

Cappuccino
唯一不足的地方,就是太細杯了,真的有點“到喉唔到肺”,可能正是這樣,所以特別吸引特別好飲!

後記 : 之前吃過薄餅和waffle都好好味!
這店不是快餐型式,但沒有加一服務費
真是難得!
2016-11-05
  • 牛油果咖哩印度薄餅
  • 野莓窩夫伴雪糕
2016-10-10 1659 浏览
此處的咖啡出品一向有水準,通常都是週末來這裡邊歎窩夫邊飲咖啡,今天閒日約了朋友在這裡午膳。午市套餐款式不多,大概有5至6款,均有餐湯及飲品附送。餐湯是一般忌廉湯,味道普通,比罐頭湯好飲些。隨意點了螺絲粉,同樣是忌廉汁,配上露筍、青瓜、粟米粒等,非常簡單的一個主菜。朋友點了紅酒燴牛尾紅米飯,試了一口,調味不錯,夠惹味。來這裡當然要喝杯咖啡,即使是午餐繁忙時段,依然保持水準,香濃得來奶泡亦夠厚實。

午市套餐款式不多,大概有5至6款,均有餐湯及飲品附送。

餐湯是一般忌廉湯,味道普通,比罐頭湯好飲些。

朋友點了紅酒燴牛尾紅米飯,試了一口,調味不錯,夠惹味。

2016-10-07 1171 浏览
一個人的午餐,四處都很容易找位子。今天食下這家餐廳長期排隊的樓上cafe. 這餐廳的座位唔係咁多,成曰爆滿。午餐定價65至72, 選擇只有五款,包湯,主菜同餐飲,在尖沙咀而言,算是合理了!連曰勁食,今午食下三文魚凱撒沙律清下腸胃。餐湯是扁豆蕃茄清湯:見湯料十足,有菜有豆同番茄粒,味道清清地,酸酸地,很住家風味,一定吾係罐頭貨。三文魚卷在一起,有三小片,是比想像中的份量少,眼見鄰坐的牛尾份量十足,心𥚃有點覺得選錯了。煙三文魚唔係最靚個隻,顏色有點黯淡,但味道是正常的,唔會腥。個沙律菜九成八都只是生菜,可能是成本問題吧,但都爽的!沙律汁很少,所以只有淡淡的凱撒芝士味道。幸好,我加十元要了mocha 咖啡!這mocha 沒有加甜膩的糖漿,咖啡泡沫豐富,質地香滑,透出淡淡朱古力的香甜,正呀!埋單加埋一先至78, 杯咖啡起碼值30蚊!下次再來要點其他再upgrade 杯咖啡!這倒是可以再訪的食堂。
連曰勁食,今午食下三文魚凱撒沙律清下腸胃。

幸好,我加十元要了mocha 咖啡!
2016-10-07
2016-08-16 2446 浏览
星期日約朋友行街街,正式動身之前,先嘆個醒神的早午餐~點了一個All Day Breakfast及野莓窩夫伴雪糕,都十分美味。All Day Breakfast是一般standard的份量及配料,有麵包、蛋、茄汁焗豆、沙律、煙肉、腸仔,味道亦中規中距。窩夫味道香甜,咬下去時外脆內軟,現在想起都十分回味。但可惜友人與我食量都比較少,最後未能完成整個窩夫。忘記了確實價錢,但依稀記得每位少於一百元正,如此質素的早午餐,實在是十分抵食,有機會會再光顧~
星期日約朋友行街街,正式動身之前,先嘆個醒神的早午餐~

All  Day  Breakfast
野莓窩夫伴雪糕
All  Day  Breakfast
野莓窩夫伴雪糕
  • All Day Breakfast
2016-08-06 1701 浏览
呢度出名係窩夫抵食,但今日再黎,已經改哂Menu, 價錢高左,但味道冇變得更好。窩夫冇得叫半份,又冇埋下午茶,意粉包類唔太吸引,Menu 上唯一亮點是牛油果咖啡薄餅。賣相幾好,但份量實質好少,一塊薄餅再切,牛油果用左半隻焗,上面鋪滿炒過既洋蔥同少量蟹柳絲,加上芝士。薄餅幾好,唔會好似傳統印式勁油。咖哩香料唔夠,冇乜味。牛油果焗完淋身,可以當醬茶,但上面既配料調味唔夠,連芝士都冇乜味。即係將所有野夾埋一齊都好乏味,冇發揮到呢個好好既組合⋯特登黎排隊試就唔好。
薄餅幾好,唔會好似傳統印式勁油。
咖哩香料唔夠,冇乜味。
即係將所有野夾埋一齊都好乏味,冇發揮到呢個好好既組合⋯

特登黎排隊試就唔好。
2016-08-06
2016-08-02 1208 浏览
為什麼總是那麼的疲憊呢? 明明並沒有多到天天OT的工作量。可能是因為生活愈來愈一成不變,缺乏新鮮惑吧。 所以今天就跟同事去一間從未去過的餐廳食飯吧! 位於服務式住宅的大廈裡,可是還是不乏知名度。我們到達的時候,已經有3、4個人在等位。不過我們大概就等了5分鐘左右就可以入座了。 店員很勤快呢。午餐menu,大概都是$60幾左右,包餐湯和一杯飲品。問過店員了,餐牌會每星期轉一次。不過這餐廳霸氣的不做晚市喔。我選的是牛扒香草包 $66。單是賣相已經十分精緻,還有一小份的沙律附送。順便說一下,這天的餐湯是南瓜湯,不算很濃郁,但味道還不錯,中上水平。香草包裡面有一執薄薄的香煎牛扒還有新鮮沙律,再配上烤過的香草包。蔬菜新鮮,牛扒不會很韌。可見選材有用心。蔬菜的清爽口感配上牛扒的肉香和油香,有90分啦! 偶爾吃一頓這樣的午餐,還是很refresh的!! 另外,我選的餐飲是橙汁,雖然明顯是加了糖和水的橙汁,但有橙汁飲也是不錯的。有機會再來喔!

為什麼總是那麼的疲憊呢? 明明並沒有多到天天OT的工作量。

可能是因為生活愈來愈一成不變,缺乏新鮮惑吧。

所以今天就跟同事去一間從未去過的餐廳食飯吧!

不過我們大概就等了5分鐘左右就可以入座了。 店員很勤快呢。

午餐menu,大概都是$60幾左右,包餐湯和一杯飲品。

我選的是牛扒香草包 $66。

單是賣相已經十分精緻,還有一小份的沙律附送。

蔬菜新鮮,牛扒不會很韌。可見選材有用心。

蔬菜的清爽口感配上牛扒的肉香和油香,有90分啦!

偶爾吃一頓這樣的午餐,還是很refresh的!!

有機會再來喔!
2016-07-10 814 浏览
上次黎排曬隊食唔到,今次專登早d 出門口去,都要等,但冇上次咁多人。waiter 服務唔錯,幾有禮貌。叫左2樣食物同同事share.湯唔會好稀,濃淡適中,上邊有香草同埋餅干,唔係茶記質素,幾好薄切牛扒配沙律其實都唔係好薄,牛唔un ,加埋蘋果沙律幾清新。鏍絲粉味道好好,開頭見佢冇咩色水,仲驚唔夠味,夠汁,呢個幾驚喜聽講呢間的咖啡唔錯,加錢叫左杯latte.唔加錢可配橙汁。咖啡不錯,係等得耐左小小。
上次黎排曬隊食唔到,
今次專登早d 出門口去,都要等,但冇上次咁多人。
waiter 服務唔錯,幾有禮貌。
叫左2樣食物同同事share.

薄切牛扒配沙律

其實都唔係好薄,牛唔un ,加埋蘋果沙律幾清新。
聽講呢間的咖啡唔錯,加錢叫左杯latte.
唔加錢可配橙汁。

咖啡不錯,係等得耐左小小。
2016-06-29
2016-06-08 1172 浏览
今次嚟到Barista cafe搵食!喺尖沙嘴返咗幾年工~呢間係少數嘅心愛餐廳雖然睇住佢不斷加價~但佢味道好而員工又友善!所以每隔一段時間又會去潮聖跟餐忌廉蘑菇湯近來每次去都係紅湯~終於俾我等到白湯了!忌廉比例好~夠滑~唔會有一舊舊煲唔溶嘅情況而且有加餅乾,加多一層口感大蝦螺絲粉沙律因為唔食沙律醬嘅關係~落單之前問咗友善店員原來係醋!即叫!果然好味!蝦夠新鮮而醋的酸味不會嗆喉肉醬千層麵比想像中細,但因為芝士+肉醬好膩所以份量上可以接受味道的話茄汁味可再重一點麺的厚度適中~層次分明Pizza呢間cafe必食之作!佢嘅pizza皮比較似酥皮芝味濃郁!上面有少量菜可中和返膩度但一個女仔係冇可能食哂嘅!平時我哋都要share返!呢間餐廳每次去都會遇上不同的menu非常佩服他們的創意但佢哋係唔做晚市的!要注意啊!
今次嚟到Barista cafe搵食!
喺尖沙嘴返咗幾年工~呢間係少數嘅心愛餐廳

跟餐忌廉蘑菇湯
近來每次去都係紅湯~終於俾我等到白湯了!
忌廉比例好~夠滑~唔會有一舊舊煲唔溶嘅情況
而且有加餅乾,加多一層口感
大蝦螺絲粉沙律
蝦夠新鮮而醋的酸味不會嗆喉
肉醬千層麵
比想像中細,但因為芝士+肉醬好膩
所以份量上可以接受
味道的話茄汁味可再重一點
麺的厚度適中~層次分明
Pizza
呢間cafe必食之作!佢嘅pizza皮比較似酥皮
芝味濃郁!
上面有少量菜可中和返膩度
但一個女仔係冇可能食哂嘅!
平時我哋都要share返!
呢間餐廳每次去都會遇上不同的menu
非常佩服他們的創意
但佢哋係唔做晚市的!要注意啊!
2016-05-16
2016-05-17 3457 浏览
這餐廳很久前已經系my list, 但過了點時間已忘記了!突然間係腦海中飄浮,剛又在尖沙咀亞士厘道,決定去試!較特別營業時間至去到六點!午市人多,較嘈䕌及要等位。有好多咖啡工具午餐包括餐湯,主菜,飲品餐湯每日一款,質素不俗,不是開麵粉水!七味雞粒炒意粉,香氣樸鼻,七味粉帶小小辣,可以提升食慾!牛柳絲配紅米飯,健康之選!忘記了這個是什麼味道pizza, 依稀記得pizza 很淋,不脆,太多醬汁,味道麻麻!試了凍香蕉咖啡,很香香蕉味,很特別,配合得宜!Mocha 不會只是朱古力味!小店供應早餐,午餐及下午茶,質素平均不錯,又不設加一,服務友善,怪不得午市客似雲來!
這餐廳很久前已經系my list, 但過了點時間已忘記了!
突然間係腦海中飄浮,剛又在尖沙咀亞士厘道,決定去試!

較特別營業時間至去到六點!
午市人多,較嘈䕌及要等位。
有好多咖啡工具
午餐包括餐湯,主菜,飲品

餐湯每日一款,質素不俗,不是開麵粉水!
七味雞粒炒意粉,香氣樸鼻,七味粉帶小小辣,可以提升食慾!
牛柳絲配紅米飯,健康之選!
試了凍香蕉咖啡,很香香蕉味,很特別,配合得宜!
Mocha 不會只是朱古力味!
2016-04-06
  • 香蕉咖啡
其實想試咗Barista 好耐,不過咁啱之前次次醒起想食嘅時候都係佢休息果日(提提大家星期日佢哋休息嘅)所以到今日先第一次嚟食Brunch😆 我哋2個人大概2點幾去到,雖然星期六但餐廳唔算多人,可以畀我哋坐4人枱,坐得好舒服😽 我哋總共叫咗2份主食share, 一個係all day breakfast 🍳一個係mixed berries waffle with ice cream 🍓(因為聞到隔離再隔離張枱飄過嚟好香嘅waffle味🙈) 雖然依份all day breakfast只係$65,但係一啲都唔馬🐯!多士:脆卜卜又夠熱沙律:Dressing 係帶甜味嘅黑醋汁Bacon:炸得好脆同冇乜肥糕嘅😋仲有:腸仔、火腿、半熟煎雙蛋、茄汁豆,蕃茄(喺啲茄汁豆下面,都幾特別嘅食法!) 落單果陣waiter仲好細心咁問waffle洗唔洗後上😊👍🏼 一嚟到,忍唔住「哇~~」好多士多啤梨同埋好大舊呀啲waffles 😁本人認為個waffle可以再外脆內軟啲,不過勝狂夠新鮮,加上$68真係好抵,仲要有埋雪糕同好多caramel + strawberry 醬😍 至於飲品,我哋叫咗 Mac

多士:脆卜卜又夠熱

沙律:Dressing 係帶甜味嘅黑醋汁

Bacon:炸得好脆同冇乜肥糕嘅😋

至於飲品,我哋叫咗 Macchiatto + Iced Vanilla Latte

Macchiatto 咖啡味夠濃,唔會有酸味,奶味又唔會蓋過咖啡味❤️

Iced Vanilla Latte 就偏甜,冇咩咖啡味,唔鍾意太濃咖啡味嘅朋友啱飲
食咗2樣嘢,仲要一人一杯嘢飲,每人都唔洗$100!坐咗接近2個鍾~超休閒 😌

係到最後食完,大概4點先開始多人,然後有2位坐咗喺我哋隔離(同一張枱 )

如果想relax一個晏就同朋友吹水嘆咖啡,可以上嚟搏一搏😜
P.S. 第一次打食評,請多多包涵😊🙏🏻
2016-05-14
2016-05-14 624 浏览
Cafe is always a good choice for girls gathering and that would be fantastic if it is serving yum food. Therefore, this cafe is a perfect place I have never tried baked avocado before and I found it tasted quite different from the fresh one. It was topped with cheese and bacon. The avocado was so soft that we could spread it on the Roti Prata. The funny thing was we found there was a taste of durian from the avocado. We just wondered if the baked avocado gave this taste. Curry wasn't spicy but i
I have never tried baked avocado before and I found it tasted quite different from the fresh one. It was topped with cheese and bacon. The avocado was so soft that we could spread it on the Roti Prata. The funny thing was we found there was a taste of durian from the avocado. We just wondered if the baked avocado gave this taste. Curry wasn't spicy but it was rich in curry favour. Actually, I would recommend to have curry and the avocada separately rather than put them together on the Roti Prata as both had strong taste.
While the menu stated you can enjoy the waffle served with Movenpick with adding extra $10, it came out adding an extra scoop of Movenpick
 Well, 2 scoops were just perfect to us
 The waffle looked massive with lots of berries and cream on the plate. Waffle surface was crispy while inside was like a sponge. Movenpick was as good as usually. Berries balanced the sweet taste. It satified my expectation.
Coffee was as good as their food. As a coffeeholic, this one just fit my taste. Strong coffee base but wasn't too bitter, after taste was good and the foam was finely made

I definitely would recommend this cafe to my friend as it is a really nice cafe in TST with reasonable price and good food

2016-03-28
2016-04-22 880 浏览
同同事兩個人諗lunch食咩,兩個人比較易等位,決定黎呢間cafe。只要遲左黎就會好多人排隊,一放lunch就同同事衝黎,剛好有人埋單。menu聽講每星期都會轉。同朋友決定叫一個香炒芝麻醬煙鴨胸意大利麵,一個帶子菠蘿薄脆比薩批shareset lunch包湯及餐飲。今日既紅湯比較清,但有大量小蕃茄,少許辣上主菜啦,因為湯有點辣,意粉比較淡口,食唔出有芝麻味,但仍保持口感,最怕煮得太軟既麵食。煙鴨胸非常厚身,而且煙薰味好香,油脂適中pizza聞落好香,芝士都唔少,但料就比較少,底鬆化餐飲揀左橙汁環境唔錯,不過地方少,一遲左就會好多人排隊,適合少數人黎
menu聽講每星期都會轉。
set lunch包湯及餐飲。
今日既紅湯比較清,但有大量小蕃茄,少許辣
煙鴨胸非常厚身,而且煙薰味好香,油脂適中
pizza聞落好香,芝士都唔少,但料就比較少,底鬆化
餐飲揀左橙汁
環境唔錯,不過地方少,一遲左就會好多人排隊,適合少數人黎