餐厅: Bamboo Thai (如心廣場一期)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-03-05 85 浏览
🧸困得太久, 決定去如心廣場走走! 定下目標,今日要開放肚子,🍻大吃大喝一番! 路過新開的🎋Bamboo Thai 泰國🇹🇭餐廳, 好有泰式渡假feel...🛖一於入去feel 一feel!先來個開胃小吃~🐟紅咖喱魚餅,魚肉口感滿分💯,QQ彈彈的;配上紅咖喱,更惹味、更Juice 😋虎蝦檳榔菜包🍃~☝🏽第一次吃檳榔葉很是清新,獨特嘅香味捲著虎蝦、蝦乾、柚子肉! 很豐富的味道👍🏼厲害了🌋火山排骨($118 小)超大唷!🐷我手起刀落豪氣地品嘗,肉超焾連著豬軟骨加上泰式香料,就是骨肉相連的美味!🍖招牌蟹肉臘腸炒飯~叫得招牌,🏆果然不負眾望!配搭新鮮又合拍, 炒飯乾身粒粒分明....泰好味!😙🏝最後來杯~Pina Colada 菠蘿🍍+椰子🥥 ...帶來了椰林樹影!泰好食了🌟
2021-03-05 85 浏览
見到咁多好評,又自己去試吓,食物質素又幾高質,食物味道都有層次,餐廳🍴環境幾舒適,大部分都係高圍板卡位,在疫情下更加放心😌———————————————————————————🥢柚子沙律🥗💬青木瓜絲加上柚子好清新同爽口,椰糖辣汁夠滋味,不錯☺️.🥢炭烤豬頸肉🐽💬略嫌唔夠香口,可以再濃烈啲會更惹味,配埋醬汁味道剛剛好😌.🥢肉碎生菜包🥬💬配有炸豬皮嘅肉碎生菜包,增強口感,超級Fresh,絕對係停不了口☺️.🥢鹹肉炒芥蘭🥬💬比起鹹魚,鹹肉更勝一籌,更豐富又不失鹹香味道,火侯十足🔥.🥢臘腸蟹肉炒飯🦀💬雖然份量確實係少咗啲,但味道超掂,顆粒分明,蛋白、豆角提升層次☺️
———————————————————————————
🥢柚子沙律🥗
💬青木瓜絲加上柚子好清新同爽口,椰糖辣汁夠滋味,不錯☺️
🥢炭烤豬頸肉🐽
💬略嫌唔夠香口,可以再濃烈啲會更惹味,配埋醬汁味道剛剛好😌
🥢肉碎生菜包🥬
🥢鹹肉炒芥蘭🥬
💬比起鹹魚,鹹肉更勝一籌,更豐富又不失鹹香味道,火侯十足🔥
🥢臘腸蟹肉炒飯🦀
午餐
2021-03-04 63 浏览
泰國菜係其中一樣我最鍾意食嘅菜式,今次知道喺呢個商場開咗好多新嘅食肆,於是去咗探店😊😊點知呢間真係比都好大驚喜我,識到一啲我平時喺泰國餐廳食唔到嘅菜式🤣🤣最令我驚喜嘅係火山排骨😱😱我地兩個人叫咗一個細粉,但係都係超級大份,啲肉多到不得了!🤣🤣🤣醬汁隻係酸酸甜甜泰國風味,呢一個火山排骨真係我第一次食,估唔到係咁驚喜🥶🥶建議可以幾個人食碟細份,真心抵食!另外,食得泰國菜點會少得豬肉碎生菜包😍😍呢個生菜包連棵菜都新鮮過人🤣🤣啲豬肉碎粒粒分明,仲有少少微辣,食得好惹味😎最特別之處係,佢仲加咗好多嘅香草🌿可以夾埋一齊食,好似喺泰國食緊正宗嘅生菜包咁😁😁食泰國菜點少得我最鍾意食嘅小食炸軟殼蟹紫米卷🥳🥳紫米卷用了豐富,除咗有五顏六色嘅蔬菜之外,仲加咗芒果,以及軟殼蟹,點埋泰式酸辣汁食就更加好味啦!😉👏🏻第四個餸係泰式大蝦炒金邊粉,金邊粉唔會太乾,亦都唔會太癡粒粒,炒到乾濕度適中😏😏三隻大蝦都真係好大隻,而且啲肉係好實,好新鮮,絕對唔係會梅蝦☺️☺️真係好比貨啊!飲埋兩杯特飲就正到一流啦,一杯係鹹柑桔加梳打水,一杯係青檸薄荷梳打🥰🥰😋😋😋呢間泰國菜真係新派得來,又大件夾抵食呢!

2021-03-02 107 浏览
Bamboo Thai地址:荃灣楊屋道8號如心廣場商場一期1樓105-107號舖▫️泰式生蝦刺身一般坊間嘅生蝦刺身都只有六隻,而呢度嘅份量就比較多,有八隻。擺盤同一貫做法都差唔多,下面有用冰底墊住,生蝦上面亦都配有生蒜、辣椒,食嘅時候再沾上特條嘅醬汁,味道酸酸辣辣。▫️清新柚子蝦沙律叫嘅時候都冇為意原來係辣嘅,柚子味道清新,酸酸甜甜,配上爽口嘅大蝦,味道開胃。▫️火山排骨(小)雖然只係少份量嘅火山排骨,但係其實份量都算多。火山排骨所用嘅排骨有啲似平時煲湯嘅骨,喺坊間都冇乜見過類似嘅菜式,食嘅時候都會用手食,餐廳亦都有提供手套,衛生乾淨。而醬汁方便就加入左大量嘅芫荽、雨露等等,充滿泰式嘅風味。▫️招牌蟹肉臘腸炒飯招牌嘅蟹肉臘腸炒飯感覺就相對中式啲,食落冇乜泰式嘅元素,但係蟹肉同埋臘腸嘅味道都幾突出。
Bamboo Thai

地址:荃灣楊屋道8號如心廣場商場一期1樓105-107號舖

▫️泰式生蝦刺身

▫️清新柚子蝦沙律

▫️火山排骨(小)

▫️招牌蟹肉臘腸炒飯
2021-03-01 110 浏览
一直都好想食火山排骨!今次終於拉到朋友一齊試試!餐廳樓底高,卡位舒適。泰式紅咖喱魚餅 $68泰式魚餅彈牙無腥味,淡淡紅咖喱香,調味恰到啱啱好,唔會過鹹。當中有粒粒爽脆食材,增添口感。旁邊酸酸甜甜既醬汁有啲似醃蘿蔔嘅味道,加埋爽口既醃蘿蔔絲,作為前菜相當開胃。泰式大蝦炒金邊粉 $112金邊粉麵質唔會煮到好軟爛,食落幾有咬口,亦唔會炒得過濕。就咁食會覺得味道偏淡,當加埋旁邊嘅花生碎、辣椒粉同青檸,酸辣開胃。芽菜爽口,蝦大隻肉質彈牙。泰式虎蝦檳榔菜包 $88有驚喜!檳榔菜中包有Caramelised coconut、薑、柚子、虎蝦,酸甜交織,香口清新,略嫌檳榔葉有啲鞋口。火山排骨(小)$118雖然係小既火山排骨,但上枱個下相當震撼,份量超大!餐廳好貼心咁提供左手套,直接用手食真係方便過用筷子好多!仲好爽添!排骨肉質軟腍唔柴,醬汁酸酸地 好開胃,仲好香蒜味。食下食下發現骨既比例較肉高,所以兩個人都唔洗怕食唔晒!椰林飄香 $42沙冰消暑解辣一流!淡淡椰奶同菠蘿香,少甜左之後甜度啱啱好。玫瑰黑糖薑茶 $42薑茶微辣暖胃,唔會太濃太辣,相當容易接受。薑茶中加有粒粒玫瑰,飲落淡淡花香。

泰式紅咖喱魚餅 $68
泰式紅咖喱魚餅

泰式大蝦炒金邊粉 $112
泰式大蝦炒金邊粉

泰式大蝦炒金邊粉

芽菜爽口,蝦大隻肉質彈牙。

泰式虎蝦檳榔菜包 $88
泰式虎蝦檳榔菜包

火山排骨(小)$118

椰林飄香 $42
椰林飄香

沙冰消暑解辣一流!淡淡椰奶同菠蘿香,少甜左之後甜度啱啱好。

玫瑰黑糖薑茶 $42
玫瑰黑糖薑茶
2021-02-26 318 浏览
好耐冇同朋友出街食飯,約得出嚟就想食啲特色嘢,揀咗呢間泰越菜卡位私隱度好高,坐得舒服泰式生蝦刺身$148-賣相好靚,蝦刺身連蒜片同辣椒點埋個辣汁一啖食好滋味軟殼蟹米紙卷$88-軟殼蟹炸得好酥脆,加上青瓜紅蘿蔔絲等配料感覺好清新火山排骨(小)$118-必試!排骨疊到成座山咁好一定要打卡啦。肉質整到夠腍,點啲酸酸地嘅湯汁好醒胃唔會覺得膩泰式火車頭和牛炒飯$128-炒飯好有鑊氣,啲飯粒粒分明,同軟腍嘅和牛粒食味道香濃玫瑰黑糖薑茶$42-薑茶夠曬驅寒,呢杯有薑嘅辣味亦有玫瑰嘅香甜中和返,唔錯

卡位私隱度好高,坐得舒服

玫瑰黑糖薑茶
2021-02-25
  • 火山排骨
  • 泰式火車頭和牛炒飯
  • 軟殼蟹米紙卷
2021-02-26 79 浏览
星期六原本諗住去食個甜品下午茶,見Bamboo Thai門口有張火山排骨嘅相,幾特別,就入去試吓。兩個人食細份都好多,諗唔到啲汁係酸酸地,加埋大量葱花,食多幾嚿都唔覺膩😋,大大嚿排骨好淋,唔黏牙。有埋手套、濕紙巾,可以盡情用手食👍🏻再叫多三款小食:軟殼蟹米紙卷,有水準,軟殼蟹好香脆,米紙唔韌黃金蝦餅,熱辣辣有蝦味,飲啤酒或有氣飲品就一流招牌冬蔭雞翼,諗住係冬蔭公湯味,原來係普通炸雞翼,不過不失。今次下午茶很滿足,食完火山排骨已經飽咗一半,雖然啲小食全部係炸物,但食晒都唔覺油膩😋
有埋手套、濕紙巾,可以盡情用手食👍🏻
再叫多三款小食:
軟殼蟹米紙卷,有水準,軟殼蟹好香脆,米紙唔韌

黃金蝦餅,熱辣辣有蝦味,飲啤酒或有氣飲品就一流

2021-02-24 90 浏览
近來都留喺荃灣搵食,發現都有唔少新開嘅餐廳,真係食極都仲有新選擇!! 某日經過見到呢間新開嘅泰國菜,好似坐得幾舒服,又來試吓新野先!! 有一排冇食過生蝦刺身了,呢間幾好食,隻蝦鮮甜新鮮爽口!! 火山排骨真係聞名不如見面,難以相信呢個係細份,兩個女仔食都相當吃力,肉質煮到軟淋淋配酸酸辣辣嘅醬汁,相當好食!! 第一次見泰國餐廳有呢個菜式,非常推介!!另外和牛炒飯都好推介,牛肉粒嘅份量都幾多,一食就知道係靚牛肉冇得呃人!! 另外仲食咗軟殼蟹米紙卷,個卷皮比較煙韌,軟殼蟹食嘅時候都仲係脆口!! 食物質素唔錯,會再嚟食呀!!

有一排冇食過生蝦刺身了,呢間幾好食,隻蝦鮮甜新鮮爽口!!

食物質素唔錯,會再嚟食呀!!
2021-02-24 201 浏览
來到荃灣西才發覺好吃的真多!今天就吃個泰國菜吧。泰式生蝦刺身($148)是吃泰菜必選,生蝦刺身共八件,配上辣椒、蒜頭及醬汁真好吃!軟殼蟹米紙卷($88)比較少見,軟殼蟹香脆,被脆口的蔬菜及軟腍的米紙包著,配上醬汁,口感味道都很豐富呢!火山排骨(小 $118)非常澎拜,一大堆排骨!很驚喜的是醬汁/湯底酸酸甜甜,很是開胃入味,排骨又煮得軟腍入味,推介喔!招牌蟹肉臘腸炒飯($128)看似簡單,味道豐富又足料,兩個人輕鬆吃完!龍眼椰子冰($42)足料,就是略甜。紅豆珍多冰($42)同樣足料,也不錯呢!店員有禮,桌子之間隱私度高,食物質素也很好呢!
來到荃灣西才發覺好吃的真多!今天就吃個泰國菜吧。

龍眼椰子冰
紅豆珍多冰

店員有禮,桌子之間隱私度高,食物質素也很好呢!
龍眼椰子冰
紅豆珍多冰
荃灣如心廣場泰國餐廳Bamboo Thai,各款泰國美食都有,更不得不提是主打菜火山排骨。但與其他街外泰國菜餐廳相比,Bamboo Thai 環境舒適,設計也時尚型格, 落地有玻璃窗, 配上木系檯凳卡坐,與及綠色色調牆身及各種泰式配飾物 的配搭 ,坐得舒服, 加上樓底高,食食生菜包也食得安心。豬肉碎生菜包每次去泰菜館都會點這個來吃,香濃惹味的肉碎,加上各式泰式香料作調味, 尤其是一棵棵勁新鮮的九層塔,整份豬肉也散發出濃郁的泰國味道,生菜清新爽脆又開胃,口感地道。清新柚子蝦沙律來一點清新的吧。柚子蝦沙律,柚子清甜不會苦 ,加上爽口彈牙的鮮蝦, 還有青木瓜洋蔥等做底 ,以魚露、香料、青檸做成的dressing 酸香鹹香,加埋炸蒜、炸乾葱等完全不得了。火山排骨超人氣超吸睛!豬肋排肉質軟嫩無筋。ribs以香茅、南薑、芫茜、青檸葉等煮上個半鐘,再淋上用泰國香草、 調味料及 辣椒等製成的秘製醬汁,酸酸辣辣,富泰國風味又有特色。喝一口湯會有一時爽YY的程度。讓人 抗拒不了,回過神後有 又回想起剛才的酸爽。和牛炒飯牛肉分量給得超多,即叫即炒, 飲炒得粒粒夠乾身,和牛粒軟嫰,這一道我覺得可以。味道卻不會

豬肉碎生菜包

清新柚子蝦沙律

和牛炒飯

牛肉分量給得超多,
即叫即炒, 飲炒得粒粒夠乾身,和牛粒軟嫰,這一道我覺得可以。味道卻不會過鹹 , 滿滿的和牛味, 極富層次。

西瓜沙冰

非常清新涼快,無得彈。
珍多冰

泰式必點的飲品,
椰奶超好渴,
珍多質感爽滑,整杯飲品味道清甜,
超涼快的說。
2021-02-16 95 浏览
I came to here for lunch on Friday. I think this is valuable!!Mountain of Rib Bone Small $118The size is so big for 2 people! I think 3~4 people can order this as well. It taste good and meat is so soft!! Bone are fine anyway Tom Yum Koong $68This one is so appetizing!! Amazing that I can finish other meal that day because of this soup!!!Seafood and mushroom is so match! lemongrass is so nice!!Thai Shrimp Sashimi 8pc $148The sauce is a little bit spicy. Thai Shrimp Sashimi actually is flavorless

Tom Yum Koong $68

Thai Shrimp Sashimi 8pc $148
The sauce is a little bit spicy. Thai Shrimp Sashimi actually is flavorless, so you must eat it with sauce!

Frozen Cappuccino $48
Ginger Tea with Lemongrass $42
2021-02-16 79 浏览
荃灣呢間Bamboo Thai 裝修都幾靚仔。坐得舒服😎。唔講真係以為去咗泰國🇹🇭😌。食泰國菜一定點泰式生蝦刺身🤪。生蝦爽口彈牙。冰鎮上👍🏻。軟殼蟹米紙卷~軟殼蟹大隻厚肉。每一口都甘滋味🤤。火山排骨~Size有大同細選擇。呢個排骨酸酸的。好開胃。仲煮到好淋。米睇以為得排🦴。其實好多肉架。食落都唔少Tim 。兩個人share岩岩好❤️。泰式大蝦炒金邊粉~大蝦新鮮彈牙。如果多兩隻就非常好😛。配料有蛋絲。豆干。芽菜。九王。撈勻食好滿足😋。洛神花黑糖薑茶~薑味重。飲完暖苙苙。
荃灣呢間Bamboo Thai 裝修都幾靚仔。坐得舒服😎。
唔講真係以為去咗泰國🇹🇭😌。
食泰國菜一定點泰式生蝦刺身🤪。生蝦爽口彈牙。冰鎮上👍🏻。
軟殼蟹米紙卷~
軟殼蟹大隻厚肉。每一口都甘滋味🤤。
火山排骨~
Size有大同細選擇。呢個排骨酸酸的。好開胃。仲煮到好淋。
泰式大蝦炒金邊粉~
洛神花黑糖薑茶~
薑味重。飲完暖苙苙。
  • 火山排骨
  • 泰式生蝦刺身
2021-02-11 3251 浏览
上一次到段純貞食飯經過這家泰國餐廳,跟太太說下一次要來試試,當天終於第一次光顧呢位置:同樣在如心廣場中央,段純貞旁邊環境:裝修現代與東南亞混合風,座位舒適服務:店員有禮貌,上菜快食物:新派東南亞菜,味道偏辣泰式生蝦刺身 $148生蝦刺身是其中一款本人最愛,新鮮的草蝦,配合蒜片及辣椒,是很傳統的泰國菜而這裡的草蝦非常新鮮,加上香濃的酸辣醬汁,非常開胃順口冬蔭公湯 $88冬蔭公是二人份量,有開邊鮮蝦一對,以及大量的香料,味道濃郁而略為偏辣,頗為刺激火山排骨(小) $118火山排骨是餐廳主打菜,當然要下單一試。上台時感覺震撼,看上去份量不少及後發現主要是肋骨位置,所以骨比肉多但無損其口感,以及配合泰式酸辣汁及大量香蔥的香氣及清新口味,很快便能吃光泰式火車頭和牛炒飯 $128主食點了和牛炒飯,以芥蘭、香蔥及芫茜炒,米飯粒粒分明且頗入味,配合很嫩滑的和牛粒,味道不錯九層塔青檸梳打 $38青檸梳打加入了九層塔,多了一份獨特香味,同時亦有本身的開胃消化功效菠蘿薑梳打 $38菠蘿配合薑汁很特別,薑不會辣,帶有微甜的梳打,值得一試總體感覺這家餐廳是較新派泰菜,味道著實不錯,座位舒適亦沒有壓力,喜愛東南亞

位置:同樣在如心廣場中央,段純貞旁邊

環境:裝修現代與東南亞混合風,座位舒適

服務:店員有禮貌,上菜快

食物:新派東南亞菜,味道偏辣

泰式生蝦刺身 $148
而這裡的草蝦非常新鮮,加上香濃的酸辣醬汁,非常開胃順口

冬蔭公湯
冬蔭公湯 $88

火山排骨(小) $118
及後發現主要是肋骨位置,所以骨比肉多

泰式火車頭和牛炒飯 $128

九層塔青檸梳打
九層塔青檸梳打 $38

菠蘿薑梳打
菠蘿薑梳打 $38
菠蘿配合薑汁很特別,薑不會辣,帶有微甜的梳打,值得一試

總體感覺這家餐廳是較新派泰菜,味道著實不錯,座位舒適亦沒有壓力,喜愛東南亞菜的朋友可以來試試
2021-02-09
冬蔭公湯
九層塔青檸梳打
菠蘿薑梳打
2021-02-11 159 浏览
這間位於荃灣西站附近的新式東南亞菜館,主打火山排骨及多款泰國及越南菜,食物款式甚多,令人看到眼花撩亂。泰式肉碎生菜包豬肉碎配合了泰式香料爆炒,再以新鮮翠綠的生果包裹,十分惹味,最抵讚是炸豬皮,鬆脆又香。軟殻蟹米紙卷即叫即做的軟殼蟹炸至金黃香脆,但又不會油淋淋,入口外面米紙卷煙韌,裏面脆口,又有蔬菜去平均炸物的油膩感。火山排骨排骨炆至肉質鬆化,連軟骨都炆至軟身,醬汁帶點青檸酸及泰式風味,平衡了食肉飽滯感。泰式火車頭和牛炒飯炒飯炒至粒粒乾身爽口,和牛肉粒牛肉味濃,帶點牛油脂香味,所以炒飯充滿光澤。

泰式肉碎生菜包

軟殻蟹米紙卷

2021-02-07 147 浏览
今日去了荃灣,如心廣場!同朋友食泰國菜!我們點了泰香魚餅好香好爽口!魚餅內面有豆角粒粒!好爽口增加青爽豐富的口感!😋😋軟殼蟹米紙卷軟殼蟹香香脆脆,內面有芒果、青瓜...好青爽,芒果好香,米紙滑滑!👍🏻👍🏻👍🏻火山排骨嘩好!壯觀好高大的山......味道酸酸甜甜!和牛炒飯和牛好香好好味!飯炒得剛好粒粒分明!😍😋真多冰紅豆好軟糯!綠色粉粉好爽口彈牙!洛神我黑糖薑茶洛神花酸酸,黑糖甜甜,薑茶小辣辣!出奇地好配合!
今日去了荃灣,如心廣場!
同朋友食泰國菜!
我們點了
泰香魚餅

火山排骨
嘩好!壯觀好高大的山......
味道酸酸甜甜!

和牛炒飯
和牛好香好好味!飯炒得剛好粒粒分明!😍😋

真多冰
紅豆好軟糯!綠色粉粉好爽口彈牙!

洛神我黑糖薑茶
洛神花酸酸,黑糖甜甜,薑茶小辣辣!
出奇地好配合!