2023-04-05
放工諗住飲杯嘢去chill下,同事提議去尖東麼地道一帶有唔少bar & restaurant都好正。揀咗呢間Bhood,我地坐outdoor位置比較舒服。 Ginpacho ver.2:呢度嘅signature cocktail好有特色🍸,最後揀咗呢款比較特別,有得飲,有得食嘅。呢杯以西班牙凍湯為靈感,Gin酒mix埋冷壓哈蜜瓜汁同埋蘋果汁🍈🍎, 仲有洋蔥、青蔥、芝麻、青瓜🥒、 喜馬拉雅鹽等來提味,味道清新。配合埋風乾嘅煙肉🥓,額外醒胃。 蟹肉龍蝦汁蛋餅:見到差不多每檯都有點呢個菜式,我哋都唔執輸,蛋餅用個鐵pan 盛載住🍳,上檯時熱辣辣,聞到啲香味已經覺得好吸引。蛋餅外脆內軟,切開仲有少少流心嘅感覺,流出蛋液,食落唔會太過乾身。蛋入面有薯塊,同埋一絲絲嘅蟹肉,咬落有口感。伴碟有4款:茄汁豆、紫椰菜、、蕃茄粒🍅、龍蝦醬汁。 鳳尾蝦意大利飯🦐🍚:鳳尾蝦爽口彈牙,都有好多隻意大利飯保持煙韌,粒粒分明,唔會過份地creamy。