放工諗住飲杯嘢去chill下,同事提議去尖東麼地道一帶有唔少bar & restaurant都好正。揀咗呢間Bhood,我地坐outdoor位置比較舒服。 Ginpacho ver.2:呢度嘅signature cocktail好有特色🍸,最後揀咗呢款比較特別,有得飲,有得食嘅。呢杯以西班牙凍湯為靈感,Gin酒mix埋冷壓哈蜜瓜汁同埋蘋果汁🍈🍎, 仲有洋蔥、青蔥、芝麻、青瓜🥒、 喜馬拉雅鹽等來提味,味道清新。配合埋風乾嘅煙肉🥓,額外醒胃。 蟹肉龍蝦汁蛋餅:見到差不多每檯都有點呢個菜式,我哋都唔執輸,蛋餅用個鐵pan 盛載住🍳,上檯時熱辣辣,聞到啲香味已經覺得好吸引。蛋餅外脆內軟,切開仲有少少流心嘅感覺,流出蛋液,食落唔會太過乾身。蛋入面有薯塊,同埋一絲絲嘅蟹肉,咬落有口感。伴碟有4款:茄汁豆、紫椰菜、、蕃茄粒🍅、龍蝦醬汁。 鳳尾蝦意大利飯🦐🍚:鳳尾蝦爽口彈牙,都有好多隻意大利飯保持煙韌,粒粒分明,唔會過份地creamy。

2023-03-29
2023-04-02 116 浏览
尖東海傍防近都有唔少酒吧餐廳係馬路旁邊有間特色酒吧好岩同朋友飲野傾偈餐廳門口有唔少高櫈坐較靜而室內牆身以畫為主行歐陸風味裝修設計都幾特別又靚原來依間餐廳除左有調酒師之外佢地咖啡都大有來頭 由專業咖啡品質鑑定師研製有唔少獨家特色飲品最後店員推介左杯dopamine俾我係用「虹吸技術」萃取咗好幾種酒 果汁 香料好岩打卡影相之外味道都好易入口另外見到餐牌都有唔少燒物我點左份汁燒白鱔 配埋酒一流醬汁好香 而且肉質燒得剛剛好彈牙旁邊仲有醃製過嘅酸甜青瓜估唔到佢串燒咁出色主食就點左佢地出名嘅西班牙蛋餅同窩夫因為即烤關係所以需要少少時間製作店員都有提醒小心鐵鍋燙手香噴噴嘅蛋餅新鮮出爐入邊有薯仔 蟹肉可以加埋配料蕃茄 洋蔥 茄汁豆 龍蝦汁味道偏淡 但食落口感好新鮮其次人氣食品就係佢哋嘅法式油封鴨脾窩夫鴨脾無油膩感配埋個醬汁好夾我覺得起左啲鴨肉夾集窩夫食入口會更加好整體間酒吧餐廳氣氛比較清靜適合同朋友坐低傾吓偈輕食可以揀意粉 窩夫 或者燒物等特色飲品見到調酒師嘅熱誠不妨一試佢手勢
尖東海傍防近都有唔少酒吧餐廳

汁燒白鱔
dopamine
法式油封鴨脾配酥皮窩夫
2023-03-30 36 浏览
法式油封鴨脾•酥皮窩夫 🧇 酥皮窩夫好香口再配搭配清新橙味醬就更加好食😋 鴨脾入口酥香,肉嫩鹹香😋一杯芝士咖啡打卡必備❤️ #芝士控 🙋🏼‍♂️🙋🏻‍♀️🙋🏻咸芝士加啖咖啡☕️好衝擊味蕾 黑松露薯條🍟cafe 必點❤️份量好多 仲要係即叫即整熱辣辣送到枱上 一流蒜蓉包同樣即叫即焗 熱辣辣脆卜卜香香牛油味🧈 同埋三五知己聚餐必叫小食 環境舒服😌餐牌經常會轉可以有新既感覺🌤️朝早係高質打卡cafe🌙 夜晚係環境舒適bar

咸芝士加啖咖啡☕️好衝擊味蕾

蒜蓉包同樣即叫即焗 熱辣辣脆卜卜香香牛油味🧈

🌤️朝早係高質打卡cafe🌙 夜晚係環境舒適bar

2023-03-18
午餐
  • 蒜蓉包
2023-03-26 43 浏览
尖東海旁特色酒吧🍸1. 經典西班牙蛋餅 $118第一次係香港試西班牙蛋餅 食落都幾有蛋味 咬落口感都幾厚實 入面仲有啲火腿煙肉粒 薯仔粒 同洋蔥粒 食落咸咸香香 又有咬口 仲要熱辣辣2. 油封鴨髀窩夫 $128鴨髀幾有油香 但佢唔太肥膩 所以食落都唔會太漏 仲配左啲窩夫 咬落香脆 有蛋香味 點埋啲果醬 酸甜酸甜 唔會heavy3. Hanakotoba $160呢個係間鋪嘅signature cocktail 用黎氹女仔開心嘅一流選擇 打卡都唔錯 佢有一堆花圍住 好似一束banquet咁 飲落都易入口 柚子藍梅果醋Mix有氣莓果茶 微微辛辣又不失甜味 仲有啲酸酸mei mei 嘅感覺………………………🌝幾有格調 好多有趣口味嘅酒 🌚少少嘈………………………
尖東海旁特色酒吧🍸

1. 經典西班牙蛋餅 $118

2. 油封鴨髀窩夫 $128

3. Hanakotoba $160

………………………
🌝幾有格調 好多有趣口味嘅酒
🌚少少嘈
………………………
2023-03-23 37 浏览
2023.03.22今日放工去左尖東食晚餐🍴呢間餐廳特別之處係🌞日頭係coffee shop ☕️🌝晚上係酒吧🍻而晚上既酒吧形式除左有多款美酒供應🍷🍺🥂🍹🥃🍸🍾亦有多款美食提供💁🏻‍♀️仲有埋甜品🍰Hanakotoba 🍹 $160呢杯係餐廳大賣cocktail 之一🌟呢杯酒既中文名係花語🌷所以以花束💐入面擺放住杯cocktail 🤩難度店員講無一位女士不心動🥰而新配方加入GIN同薑後,味道較第一代無咁甜🙃入落相對會多左份辣味🌶️蟹肉🦀️黑松露長通粉 $128蟹籽鋪係最上層⬆️之後就會見到每條長通粉都沾滿忌廉同黑松露粉😆加上絲絲蟹肉🦀️每口都好creamy濃郁👍🏻燒香腸拼盤配薯條🍟 $158大大碟👏🏻有三款唔同既香腸🤘🏻每款都煎到剛剛好👍🏻薯條炸到好金黃香脆💛仲有新鮮既沙律菜🥗平衝番個油膩感🙂
2023.03.22

今日放工去左尖東食晚餐🍴

Hanakotoba 🍹 $160

蟹肉🦀️黑松露長通粉 $128

燒香腸拼盤配薯條🍟 $158

2023-03-21 41 浏览
Blue Monday同朋友決定放工去尖東食餐好,行經百周年紀念公園,遇角見到呢間小店插就入去試吓。餐廳環境寧靜舒服,同朋友叫咗個黃咖喱蟹肉蒜蓉包做小食,蟹肉份量頗多,咖喱香濃,配上脆邊軟心蒜蓉包,yummy!食完仲想去食多兩塊。主食叫咗蟹肉蟹子黑松露忌廉長通粉,忌廉汁香濃,蟹肉鮮味,長通粉軟硬度適中,菜式看似簡單,但整個配搭及質素都不錯。另外叫咗經典西班牙蛋餅,熱辣辣嘅蛋餅非常吸引,當中加了煙肉同腸仔,味道更加豐富,下次有機會再試另一款蟹肉龍蝦汁蛋餅。餐廳有不少特色咖啡同酒精類飲品,朋友點了一杯叫Dopamine的highball,vodka加接骨木花甜酒同蘋果汁,用虹吸萃取,易入口又有層次,如果可以睇到調製嘅過程,應該係一番享受。

2023-03-20
尖東靜靜地傾偈嘢食有相當唔錯嘅酒吧今次係我哋第二次嚟到呢一間酒吧餐廳,貪呢度靜靜慢慢地傾偈都得,我們點了三道菜品——黃咖喱蟹肉蒜蓉包、泰式冰鎮生蝦和麻香辣椒雞絲意大利粉。首先是黃咖喱蟹肉蒜蓉包,這道菜是以蟹肉和咖喱醬為主打,搭配上蒜蓉包,讓這道菜的口感豐富多樣,香味四溢。蟹肉的鮮甜味道和咖喱醬的香辣味道相互融合,令人回味無窮。蒜蓉包的口感也很棒,外皮酥脆,內裡柔軟,讓人忍不住一口接一口。接著是泰式冰鎮生蝦,這道菜擺盤很精美,生蝦非常新鮮,肉質鮮嫩,配上清爽的青草醬,最有趣係蝦頭炸到脆卜卜,可以直接咀嚼,一蝦兩食。最後是麻香辣椒雞絲意大利粉,雞肉的鮮嫩質感和香辣的味道相互融合,而意大利粉的口感也很棒,柔軟的口感和辣味的搭配,讓人感到一種特別的滿足感。至於飲品方面,我哋叫咗Ginpacho Ver.2 同Dopamine, Ginpacho Ver.2 以Gin酒配合冷壓哈密瓜汁和蘋果汁,再加埋洋蔥、芝麻、青瓜同喜馬拉雅鹽調味,加埋側邊嘅脆煙肉一齊,感覺好似飲緊一碗cocktail 凍湯咁~Dopamine就係主要是Grey Goose Vodka, 接骨木花甜酒和蘋果,再加入熱情果、黑加
尖東靜靜地傾偈嘢食有相當唔錯嘅酒吧

Dopamine就係主要是Grey Goose Vodka, 接骨木花甜酒和蘋果,再加入熱情果、黑加倫子茶、檸檬、迷迭香同埋刁草,感覺甜起上嚟好refreshing~
  • 泰式冰鎮生蝦
  • 黃咖喱蟹肉蒜蓉包
2023-03-18 31 浏览
tampus hourglass呢杯cocktail igable, 而且店員既講解令繁忙既香港人放鬆一下。 cocktail 飲之前都要啲耐性㗎,因為一開始要俾啲 gin 一分鐘時間萃取晒咖啡既精華, 撳個掣令啲gin 滴漏落去隻杯度, 而且啲冰呢係用americano製成㗎, 越飲越濃咖啡味,gin酒同埋咖啡味互相輝映。Like!蟹肉龍蝦汁蛋餅蛋餅入面有滿滿嘅蟹肉,內裏有啲薯仔,份量足夠。side dish 有焗豆,椰菜絲,蕃茄蓉,同埋鮮味龍蝦汁,同個蛋餅好夾。好食!燒雞扒酥皮窩夫呢個用牛角包壓製而成窩夫嘅樣子好特別,配上雞扒啦, 雞扒上面仲有荷蘭汁同埋藜麥,正。
tampus hourglass

燒雞扒酥皮窩夫

2023-03-18 640 浏览
餐廳裝修都幾舒服超適合傾計飲野因為吾會話好嘈點鋪主打係cocktail 好多不同的特色飲品有部份cocktail 咖啡味都幾香下次再黎要試下其他款網上訂座怕星期五happy hour 會無位6 點朋友到左叫左杯 cocktail 邊飲邊等Barrel-age咖啡配合酒完全沒有違和感仲好有香酒同咖啡香Fruitage呢杯吸人好清新的感覺除左用黎打卡外味道同香味都完全另人陶醉Hanakotoba一般cocktail 都會好甜呢杯不但只吸引女士之如仲要吾係好甜完全合乎吾太喜歡甜的人士大板燒薯條醬汁吾會太多(剛剛好)出面吾會食到的風味經典西班牙蛋餅呢個就甘食吾會覺得太特別配上4款吾同款的配菜(酸椰菜、茄汁豆、蕃茄、仲有一個吾知係咩醬)又有一番新景象烤雞窩夫•柚子沙律朋友超喜歡柚子沙律味道吾會好濃柚子的淡淡香另人清新感雞肉滑溜溜羊扒(吾記得菜名)5成熟吾會好生同好重羊騷味會再黎一嘗其他款式飲品
餐廳裝修都幾舒服

呢杯不但只吸引女士之如
仲要吾係好甜
完全合乎吾太喜歡甜的人士

大板燒薯條
醬汁吾會太多(剛剛好)
出面吾會食到的風味

• 經典西班牙蛋餅
  • Hanakotoba
  • Barrel-age
2023-03-14 43 浏览
昨日趁白色情人節我在這間特色酒吧餐廳,手拿著這花束💐💐 心情特別興奮,全因點了他們皇牌cocktail : 充滿少女味 的 Hanakotoba !一紮花呈上包裹著這雞尾酒🍹,好浪漫💕,它以柚子及Gin酒再加莓果及接骨木花非常清新,飲下更有點薑味中和,更顯層次!聽說是得獎調酒師創作呢!經典西班牙🇪🇸蛋餅 🥞除了cocktail 要點,這款經典蛋餅🥞同樣吸引!煙煙韌韌內裏有些海鮮、薯仔等配料使我口胃大增!B’hood 地址:尖沙咀麼地道75號南洋中心地下32-35號舖
充滿少女味 的 Hanakotoba !

經典西班牙🇪🇸蛋餅 🥞
除了cocktail 要點,這款經典蛋餅🥞
同樣吸引!煙煙韌韌內裏有些海鮮、薯仔等配料使我口胃大增!

B’hood
地址:尖沙咀麼地道75號南洋中心地下32-35號舖

位於尖東既開揚酒吧餐廳,晏晝可以飲咖啡,夜晚可以嚟飲番杯cocktail😌 佢哋既咖啡同cocktail都調得好有心思😆 賣相非常獨特,適合打卡💖 而且主食選擇都多😋 適合放工同朋友食個dinner chill吓~🤩🔸🧇法式油封鴨脾•酥皮窩夫 $128窩夫非常酥脆🤤 食落有好香既牛油味同蛋味😆 而且個醬甜甜地好開胃😋 鴨脾一啲都唔乾身,多肉,好juicy,鹹鹹香香👍🏻🦀蟹肉龍蝦汁蛋餅 $118蛋餅用成個煎pan上🍳 一切開有流心蛋醬😍 蛋香味濃😋 裏面有滿滿既蟹肉,仲有薯仔,就咁食會好滯,所以配埋4個伴碟,醃酸菜、番茄粒、茄汁豆、龍蝦汁,一齊食味道豐富好多~😍☕️Barrel-age $78咖啡豆用冧酒桶發酵,所以帶點酒香味, 加上冧酒提子乾雪糕球🍨 等佢慢慢融化,就會變成latte,口感厚重順滑,帶點甜味🤤 🍸Hanakotoba $160超級靚好fancy🥹💖 好適合打卡📸 上菜嘅時候就好似收花咁💐 杯cocktail被滿天星包圍住,好香乾花味😆 cocktail飲落都有淡淡既花香味,酸酸甜甜😚🍞即焗麵包布甸 $78新鮮熱辣,外脆內軟,外層甜,布甸好滑溜🤤
🔸

🧇法式油封鴨脾•酥皮窩夫 $128

🦀蟹肉龍蝦汁蛋餅 $118

☕️Barrel-age $78

🍸Hanakotoba $160

🍞即焗麵包布甸 $78
新鮮熱辣,外脆內軟,外層甜,布甸好滑溜🤤

2023-03-09
2023-03-11 72 浏览
今日去左尖東約左個好耐無見既朋友,傾下少女心事。見到有間提供創意cocktail嘅餐廳, 就入去chill 下。 氣氛暗暗的,牆上壁畫好colourful, 好Relax。Singature highball Ginpacho ver.2 $100店員勁力推薦佢地勁有創意嘅cocktail。以蘋果、哈蜜瓜做base為飲品基礎味道,再用浸泡幾日嘅洋葱🧅汁,再青葱汁、黑芝麻汁去調配。 最後再加入檸檬汁及落幾滴麻油提鮮。飲落幾清新、Refresh 頭腦。超有創意嘅cocktail。蟹肉龍蝦汁蛋餅 $118 西餅牙特色蛋餅,未食已經聞到好強烈嘅蟹肉味,望落去似蛋糕🍰。 我哋分成四舊,再放落自己碟上食。 一口咬落去,成口都充滿住蟹肉味,好味到爆。 成腦都係蟹,愛食蟹嘅人士真係必點此蛋餅,好足料。黃咖喱蟹肉、蒜蓉包 $88超香濃黃咖喱,再陪上蟹肉汁。再以附送嘅五片蒜蓉包,點來食。 超惹味! 食到唔停口。黑松露帶子意大利飯 $128賣相非常吸引,超濃黑松露味,附送4粒帶子。 意大利飯煮到剛剛好唔會過硬或過淋,飯粒吸收晒黑松露同帶子味超正。
今日去左尖東約左個好耐無見既朋友,傾下少女心事。

蟹肉龍蝦汁蛋餅 $118

黃咖喱蟹肉、蒜蓉包 $88

黑松露帶子意大利飯 $128
2023-03-08
  • 蟹肉龍蝦汁蛋餅
2023-03-09 52 浏览
係網上見到介紹呢間餐廳有隻酒係用花花包裝💐所以去開尖東就同朋友黎食野打卡影相🫶🏻🫶🏻果然杯酒真係好靚 岩晒鐘意花花既女仔💓如果女朋友鐘意花 帶佢黎飲實冇死😆朋友叫左杯芝士咖啡 老闆介紹話係攞左全港第三🤫朋友都話味道好特別 好好飲👍🏻-食物方面:帶子意粉啲帶子好彈牙 好好味🤤西班牙蛋餅 配埋啲醬食落好特別 其他地方好似都冇得食🤤值得一試😋-同埋黎食記得book位 餐廳都幾full下😗😗
係網上見到介紹呢間餐廳有隻酒係用花花包裝💐
食物方面:
帶子意粉啲帶子好彈牙 好好味🤤
同埋黎食記得book位 餐廳都幾full下😗😗
2023-02-18
尖東站出直行行到南洋中心就見到B’hood。上網見佢d窩夫好吸引就約朋友黎試下。❤️行過黎口渴想飲杯野。睇下drink list見到d cocktail幾特別就嗌左杯Signature Highball-Ginpacho ver. 2試下。店員同我介紹呢杯飲品,話落左哈蜜瓜、青瓜、富士蘋果、黑芝麻,另加了少少麻油以增添鮮味,務求整到好似西班牙凍湯咁。青瓜味特別突出,好清新~重有煙肉🥓,店員建議我一邊食煙肉一邊飲。煙肉十分香口,有香濃煙肉味,有咬口。❤️海鮮龍蝦汁意大利扁麵有多款海鮮:蜆、青口、蝦和爽脆八爪魚🐙,足料又豐富!😍 扁麵軟硬適中。加左$58有是日餐湯和精選甜品。❤️是日餐湯係蘑菇忌廉湯食到蘑菇粒,真材實料!👍🏻好香蘑菇味。❤️精選甜品係芝士蛋糕。蛋糕口感實淨,唔會太甜又唔會膩。甜品上有一片檸檬乾。好奇去咬一啖試吓。本身以為會好苦,點知冇苦味只有酸味,幾特別。❤️另外散嗌左一個甜品:「咖啡奶油雪糕酥皮窩夫🧇」。咖啡奶油好輕盈,好似飲緊咖啡。上面放左d藍莓🫐和桑子。雲尼拿雪糕好大球呀!😍一啖雪糕一啖窩夫啱啱好👍🏻。走嘅時候見到門口蛋糕櫃放了一些好有特色嘅蛋糕仔,下次試下先!

❤️海鮮龍蝦汁意大利扁麵

加左$58有是日餐湯和精選甜品

❤️是日餐湯係蘑菇忌廉湯
食到蘑菇粒,真材實料!👍🏻好香蘑菇味。

❤️精選甜品係芝士蛋糕。
蛋糕口感實淨,唔會太甜又唔會膩。

❤️另外散嗌左一個甜品:「咖啡奶油雪糕酥皮窩夫🧇」。

尖沙咀打卡有情調酒吧餐廳B’hood 📍尖沙咀麼地道75號南洋中心地下32-35號舖➰朋友話之前嚟過依間餐廳飲酒幾有特色,就帶左我嚟一齊試試。✥Hanakotoba ⭐️4.2/5⭐️一杯相信係依間餐廳招牌必點之作嘅Cocktail,女仕們一定鐘意,因為依杯飲品被滿天星圍繞住,吸睛打卡程度滿分,飲落酸酸甜甜,亦非常容易入口,推薦。𖥕蟹肉龍蝦汁蛋餅 ⭐️4/5⭐️差不多見到每枱都見到有人叫依款蛋餅,木盤上枱幾精緻,蛋皮焗到幾脆口,但餡料味道唔算突出,份量幾豐富,正常水準發揮。𖥕大阪燒風味薯條 ⭐️4.1/5⭐️淋上大阪燒汁同沙律醬,仲有木魚碎,幾有特色,味道酸酸甜甜好夾,送酒一流。.𖥕雞泡魚乾 ⭐️4/5⭐️雞泡魚乾焗得都好脆口,都係佐酒一流小食。𖥕蟹粉蒜蓉包 ⭐️3.8/5⭐️賣相吸引,滿滿蟹黃非常吸睛,但係味道比較淡,同預期有d出入,中規中距。➿➿➿#B’hood #尖沙咀美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger#食好西 #相機食先 #香
尖沙咀打卡有情調酒吧餐廳

B’hood
📍尖沙咀麼地道75號南洋中心地下32-35號舖

朋友話之前嚟過依間餐廳飲酒幾有特色,就帶左我嚟一齊試試。

✥Hanakotoba ⭐️4.2/5⭐️

𖥕蟹肉龍蝦汁蛋餅 ⭐️4/5⭐️

𖥕大阪燒風味薯條 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕雞泡魚乾 ⭐️4/5⭐️
雞泡魚乾焗得都好脆口,都係佐酒一流小食。
雞泡魚乾

𖥕蟹粉蒜蓉包 ⭐️3.8/5⭐️
蟹粉蒜蓉包

➿➿➿
#B’hood
#食好西 #相機食先 #香港美食
#Hanakotoba

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻
賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️
有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
請大家Follow下我IG,比D支持,多謝✨:@healoop.foodie

雞泡魚乾
蟹粉蒜蓉包