2018-03-02 144 浏览
同姊妹出完銅鑼灣食午餐和逛街,返元朗吃下午茶,朋友想順便行形點,我都無行過,行一會便去這裡吃甜品。由於姊妹請我,我都無記住幾錢(大約$35),又不能影收據,連蛋糕名都忘了,不過味道我幾喜歡,可能有人覺得會有點膩,但它很有層次,中間有些脆脆,香濃朱古力味又不覺得太甜姊妹吃飯糰和飲凍檸茶,據她所說飯糰好吃,我相信都真的好吃,因她很會挑只是我覺得偏細份,還好就是午餐吃的飽飽,我們志在坐下聊下影下我們在外邊坐的很舒服,聊天亦很暢快,用餐地方感覺有點童真

我們在外邊坐的很舒服,聊天亦很暢快,用餐地方感覺有點童真
2018-01-28
2018-02-19 171 浏览
今日同小朋友試下鴨仔主題餐廳,去到見個門面都幾靚,小朋友入到去已經好開心。睇一睇個Menu,食物選擇唔算多,但好明顯為小朋友而設。我哋叫咗一客粟米腸仔肉醬意粉、一份B.Duck雞肉咖哩飯、一份炸雞腿薯條。飲品叫咗兩杯,菠蘿荔枝鮮果茶同埋士多啤梨白桃鮮果茶。肉醬意粉有少少咸,但粟米同腸都算多。另外雞肉咖哩飯真係做俾小朋友食,個飯做成一隻鴨仔,咖哩汁甜甜地同唔辣,小朋友應該喜歡。炸雞薯條炸得比較乾身咗少少,咁啱餐廳薯條售罄,用薯角代替。飲品方面,兩杯都算有特色而幾有生果味,甜度尚算適中。B.Duck Cafe真係幾啱小朋友,要親子食嘢都係個好選擇~
B.Duck雞肉咖哩飯
B.Duck雞肉咖哩飯
B.Duck士多啤梨白桃鮮果茶
B.Duck菠蘿荔枝鮮果茶
2018-02-05 2006 浏览
天氣還是那麼冷,甜魔家方位又向北,更加冷得驚人,所以除了午睡時間,週末盡量都會外出。上週日就一家人去了AIA,玩完後兩兄妹超餓了,就在形點 B.Duck Cafe 吃晚餐~ 之前幫襯 Gozen 御前上茶 時也來了望餐牌,發覺甜品定價很高,小小慕絲蛋糕$45起,但主食卻十分合理$42起,環境又可愛逗趣,一早就想同時帶兩兄妹來朝聖了,這晚時機剛好~堂食位置不多,不過週日晚上食客仍然不多,我們還可選坐最特色的黃鴨圓桌;加上可愛又用心的特色裝修,小孩來到簡直是超歡喜! 店內除了連橙汁的煙熏蜜糖火腿霸王餐 ($128) 及 B.Duck 兒童餐 ($88 送浮水鴨),其他$42-86都是散點,內容包括焗飯、意粉、炸雞、窩夫、熱狗、三文治、飯團等,都幾適合小孩。自助落單付款後,會收到一個通報器,食物來到就會閃動。 妹妹選的 和風三色飯團 ($45) 先到,紅色那杯飲品是爸爸的 雜莓凍飲 ($34),而 芝士蘑菇炸雞腿配通粉 ($66) 則是媽媽的餐點。 和風三色飯團口味有香味、芝麻海苔及蟹籽,中間加了不少飯之素,我覺得不錯,還附送一小兜椰菜花/西蘭花更健康。不過妹妹只吃了一個飯團,之後

和風三色飯團口味有香味、芝麻海苔及蟹籽,中間加了不少飯之素,我覺得不錯,還附送一小兜椰菜花/西蘭花更健康。不過妹妹只吃了一個飯團,之後都改吃我的通粉,不要緊,這正也是我點通粉的原因,而且通粉份量非常大,單憑我也吃不完!

不想點甜飲品,也可以向店員拿清水,我們之後就拿了兩杯水來對沖飲品。爸爸的餐點是 皇牌焗豬扒飯 ($68),豬扒有點太厚,面層多士也有點太燶/過脆,但焗飯味道是OK的,份量又足,分出一些給Matthew也夠吃!

最後是Matthew挑選的 香脆炸雞配薯條 ($48),單吃這個他當然不夠飽,但分享了妹妹一個飯團、媽媽一些通粉、爸爸一些焗飯後,其實已經很飽,最後我們還吃剩了少量雞腿及薯條!

這頓消費不過$264,在 Grand YOHO 商場內應該是最平親子之選了,以後也會返兜。不過店內全使用即棄餐具,是有點小浪費,下次要帶自家餐具來呢~

2018-01-28
2018-02-02 213 浏览
第一次來元朗呢個大型商場食野,專登同契仔來試下呢間咁得意的cafe,來到比我想像中細間,不過都唔駛等位。未齊人就去睇定食咩先!d賣相真係好吸引,小朋友大朋友都鍾意呀!呢個香濃蝦湯農夫包好好味,個湯真係好濃好香,個包好脆,值得推介呢個兒童餐係叫比契仔食,味道唔差,最主要係跟餐有隻膠鴨仔,吸引到唔少細路仔!卡邦尼煙肉意粉,正正常常,都好味的。泰式咖哩雞飯,賣相都贏曬啦!個汁好好味好香,冇得輸呀!皇牌焗豬扒飯,冇乜特別,個汁係好味,不過d豬扒唔係好得,口感怪怪地。雞翼配薯條,大人細路都鍾意!食飽飽再飲杯野好滿足!中間果杯士多啤梨白桃鮮果茶好飲!總括來說,呢間cafe係比到驚喜我,可以再來食呀!

香濃蝦湯農夫包

兒童餐

卡邦尼煙肉意粉

卡邦尼煙肉意粉,正正常常,都好味的。
泰式咖哩雞飯

泰式咖哩雞飯,賣相都贏曬啦!個汁好好味好香,冇得輸呀!
皇牌焗豬扒飯

雞翼配薯條,大人細路都鍾意!

食飽飽再飲杯野好滿足!中間果杯士多啤梨白桃鮮果茶好飲!

總括來說,呢間cafe係比到驚喜我,可以再來食呀!
2018-01-26
香濃蝦湯農夫包
兒童餐
卡邦尼煙肉意粉
泰式咖哩雞飯
2018-01-11 264 浏览
周日親子遊,香港卡通餐廳唔多。寶俊好鐘意卡通,便由港島老遠搭車直入YOHO Mall 搵小黃鴨。環境店鋪細細,位置唔多。坐梳化位可以攞咕𠱸。坐梗台嘅櫈係高度適合小朋友而且可以兩邊轉,岩啲Patpat 尖小朋友。全店滿佈B duck ,單是幅牆已好靚,入口的 B Duck 是必到影相位。食物但熱食,甜品選擇非常多。有飯有麵有burger今次點了個雞肉漢堡配薯條🍟份量非常大,要兩個成人才能K.O仔仔單吃薯條已投降。雞肉為白肉味道較淡,可能牛肉味道會濃一點。漢堡夾著蕃咖生菜同煙肉。我們還點了士多啤梨新地⋯ 一個見到都開心士多啤梨新地。本人不嗜甜,但仔仔吃了大半杯,份量好多,大大杯好抵食。 服務店員不多,自助形式,訓練小朋友幫手好時候。食物即製,要耐心等候。

食物
但熱食,甜品選擇非常多。
有飯有麵有burger
今次點了個雞肉漢堡配薯條🍟
份量非常大,要兩個成人才能K.O
仔仔單吃薯條已投降。
雞肉為白肉味道較淡,可能牛肉味道會濃一點。
漢堡夾著蕃咖生菜同煙肉。

雞肉漢堡
士多啤梨新地
2018-01-07
雞肉漢堡
士多啤梨新地
2017-12-23 226 浏览
今日,來元朗行街,到點搵飯食,見到可愛的duck ~即刻比佢吸引入來,點左皇牌焗豬扒飯同有可愛鴨仔形狀的泰式咖哩雞肉飯😋😋😋😋。味道0k,就系咖哩雞肉飯有D硬,但系唔硬,又做唔到鴨仔造型,所以都接受到。 服務就一般般,一入來唔知道問邊個有冇位。
服務就一般般,一入來唔知道問邊個有冇位。

2017-11-02 572 浏览
好開心,上星期終於去左元朗既b duck cafe,整間餐廳以bduck主題為主,作為b duck迷既我 100%推薦比大家 因為真係好好食!價錢又合理 好適合一家人或情侶過黎食 由其係下午茶都比較平宜款式都好多 有小食、主餐、甜品分類 食物方面極力推薦農夫包個包好脆好好味 一點都唔硬 湯好濃好好飲 一個字正!同埋個雞肉長通粉都好好食 雞肉既外皮脆卜卜 咬落去個肉好juicy!而家成個長通粉既味都岩岩好 唔好太咸 真係要比個good!
2017-10-20 512 浏览
一直覺得主題餐廳都是又貴,又唔好食!雖然每次都覺得唔值,但又會仍然願意陪同兩位寶貝仔去試不同的主題餐廳⋯但今次呢間就讓我令眼相看了! 今次係行商場,無意間看到原來B. Duck 喺度開咗間cafe...價錢又唔算貴喎,當然入去試吓啦! 間鋪嘅坐椅設計又幾得意,一坐低兩隻小魔怪就不停玩張椅,好煩呀 先講吓嚟到好多人都會叫嘅B.Duck 雞肉咖哩飯,賣相贏晒,隻鴨仔真係好可愛。咖哩唔辣嘅,但咖哩香味及椰漿味濃郁,不錯!只是飯身較實(應該是因為要造型問題,以防鬆散吧)⋯其實只要用多點咖哩汁伴飯吃,也沒太大問題,也很美味!B.Duck 什菌忌廉麵包濃湯,很細的一個湯⋯但味道不錯,最喜歡是麵包焗得很脆,一讚!還有芝士蘑菇炸雞腿通粉,雖然只插了一枚黃鴨旗仔,影相賣相比咖哩飯略嫌失色,但味道就真的很好吃!雞腿入味,炸得香脆之餘,肉質嫩滑。B.Duck 至尊牛肉漢堡配薯條朱古力 咖啡,一邊是朱古力,一邊是mocha,一杯兩味,跟寶貝仔一起喝也不錯

B.Duck  雞肉咖哩飯

朱古力.  咖啡
B.Duck  雞肉咖哩飯
芝士蘑菇炸雞腿通粉
朱古力.  咖啡
B.Duck Cafe, 就是以B.Duck為主題。主題性的食店,一般賣點就是食物賣相,其次就是店內裝潢和擺設,以便客人呃讚呃like。而以主題食店來說,這家店面其實算蠻細的,估計最多也只能招待50人同時進店用餐。而我們十一時多去到餐廳,就要開始排隊了。 店很小本來是導致排隊原因,另一原因就是那完全不檔光的玻璃。試想想,中午時份,烈日當空,陽光靠過玻璃拆射店內,加上商場冷氣本來就不算涼快,坐在玻璃旁的那幾張枱,感覺真的如同在外面暴曬一樣的悶熱。而我們去到餐廳時,其實不是沒有位,而是我們看到有一個坐在玻璃前的客人竟然在店內打著傘進餐! 看到如此狼狽的畫面,還是寧多等一會,坐一個涼快的位子以免影響食慾。主題店的食品本來就不會是親民價,不過個人覺得,食物的定價也算中等,主食大概在70至120元不等,不包括飲品。而飲品定價則略貴,跟別的咖啡店所賣的款式其實差不多,只是飲管多了一個B.Duck的公仔。同樣的價格,可以在星巴克買到一杯更大size的飲品。我和朋友本來只是為朝拜B.Duck而來,所以我們最後都不過是只點了兩個主食 (泰式咖哩雞肉飯和炸雞親子飯)。1. 咖喱雞肉飯 (6.5 / 10)

1. 咖喱雞肉飯 (6.5 / 10)

賣相是很精緻,而咖喱味道尚算中規中舉。
辣度近乎零,愛辣者一定大感失望。飯稍硬,咖喱汁很少,根本不足夠配飯。

2. 炸雞親子飯 (6/10)

賣相也算是精緻, 但不及咖哩飯吸晴。這款飯比咖喱雞飯更硬,炸粉有一點厚,而且味道也很淡。

整體評分: 6(10分最高)

環境:9*
衛生:8.5
賣相:8
味道:5.5
價格:6.5

*如果還要考慮到陽光會透過玻璃折射所帶來的問題,我只會給7分。真的建議餐廳安裝黑色窗簾!開陽的店面不是不好,但中午坐在玻璃附近用餐真的會大減食慾!

跟一般的主題餐一樣,不要期待味道就好。而對住在九龍市區的食客來說,山長水遠來到元朗,東西試過了就夠,可一不可再!
2017-10-01
等候时间
15 分钟 (堂食)
2017-09-29 431 浏览
今日去yoho mall 1 同阿女試b duck cafe, 本身都好歡喜,因為阿女好鍾意沖涼玩鴨鴨。我12點45分買焗飯同磨菇意粉,可是等到1310先有得攞,個時間等好耐令小孩有點不耐煩。等到有都仲可以,順便問店員攞隻碟啦,點知頭幾隻都污糟,佢背住我搵塊布抹抹就俾我,真係嚇死人。其實間餐廳好多影相位,每款菜都有鴨仔,顯出心思,但餐具好唔環保,全部都用完即棄餐具,將個原先幾好印象破壞晒,概念好似一般商人要賺就唔理咁多社會責任。食了174蚊,焗豬68蚊+意粉68蚊,橙汁38蚊,抵唔抵就見但見智。
2017-09-29
等候时间
25 分钟 (堂食)
2017-09-27 261 浏览
炎炎夏日正好給我倆一個機會到商場走走看看,這樣的天氣留在室內還是比較適合大汗的我。B Duck Cafe之前都有留意過,每次都好多人排隊,今次都唔例外。結果我倆大概是一邊看餐牌一邊等了20分鐘左右吧,這小鴨子真受歡迎啊!這裡的裝潢和餐牌也蠻有意思,就算對小鴨子無感也能感受到那份可愛。選了一會兒,我們點了: 卡邦尼意粉, 意粉比較淋,醬汁有點咸,烟肉扒則煎得香噴噴又夠厚,蠻好吃的。也點了雞肉咖哩飯, 咖哩很香也不算好辣,雞扒煎得香脆好味。鴨仔形狀的飯團夠可愛,我倆久久都不想把它弄散,但太肚餓才唯有吃了它啊!另外還點了杯芒果奇冰樂,有得食又有得飲,好有趣,也可以為這炎夏消消暑!
選了一會兒,我們點了:
卡邦尼意粉
雞肉咖啡飯
2017-07-30
等候时间
25 分钟 (堂食)
用餐时段
2017-09-26 195 浏览
身為Bduck迷又點可以錯過一開業已經想試但都係等穩定啲再試好一點Yoho1行入啲就會見到店舖有好多bduck!!!!好靚 打卡一流我仲坐左係隻bduck公仔隔離用餐😋泰式咖哩雞肉飯($72) 其實我都係為左隻鴨鴨仔係用好痴嘅糯米飯整 其實飯質一嚿一嚿 有啲硬不過為左影相就忽略左咖哩濃度好高 少辣 小朋友未必岩食雞扒不錯 又大嚿多肉都ok飽肚!整體味道ok!南瓜甘筍湯農夫包($35)其實湯類有啲唔抵 好細個仲要根本無乜湯 得果3,4啖個底好厚身 睇落會呃到人不過個包幾脆 吸左啲湯又入味點湯食一流 可惜 好少湯諗下為影相開心就會抵翻😂佢仲有好多好多甜品好吸引 坐低食下傾下計影相真係不錯👍有得影 有得食 圍起就唔算貴😋不過位置好少 要自己搵位出去叫野食所以一到人多 都唔好意思坐太耐 避過午飯晚飯時間會好啲!
身為Bduck迷
又點可以錯過

一開業已經想試
但都係等穩定啲再試好一點
Yoho1行入啲就會見到
店舖有好多bduck!!!!好靚 打卡一流
我仲坐左係隻bduck公仔隔離用餐😋

泰式咖哩雞肉飯($72)
其實我都係為左隻鴨

鴨仔係用好痴嘅糯米飯整
其實飯質一嚿一嚿 有啲硬
不過為左影相就忽略左
咖哩濃度好高 少辣 小朋友未必岩食
雞扒不錯 又大嚿多肉
都ok飽肚!
整體味道ok!

南瓜甘筍湯農夫包($35)

其實湯類有啲唔抵 好細個

坐低食下傾下計影相真係不錯👍
有得影 有得食 圍起就唔算貴😋
不過位置好少 要自己搵位出去叫野食
所以一到人多 都唔好意思坐太耐
避過午飯晚飯時間會好啲!
2017-09-26
等候时间
15 分钟 (堂食)
2017-09-20 302 浏览
餐廳不設Book 台,唯有自己收工去等位啦!星期二夜晚同朋友兩個人食,入到元朗都8點幾,咁岩有枱唔駛等位鋪頭細細,位唔算多。餐廳形式係大家樂咁,要自己出去買野食,返位等佢部機仔響自己再出去拎野食,如果得媽媽帶住BB 黎食野就唔多方便啦餐牌相片係只供參考既:個忌廉湯農夫包個包頂無左個鴨鴨樣& 無麵包粒牛肉漢堡個薯條無鴨鴨杯裝薯條 (我係為左B duck 個樣黎架嗎)個飯有鴨鴨樣啦,但個飯唔熱架囉,雞扒勁乾要讚個薯條,好脆,成晚最好味係佢但份量唔多餐具,紙巾,飲管都有鴨鴨樣客人唔算多,9點後半成客都無!我地食完見有大把位就坐係度繼續傾計。未夠9點半,餐廳姐姐就收曬我枱既野,係收曬!感覺好似趕我地走既~熱飲只有3款,我地無飲野呀!叫左1湯+2主食,埋單$189 ,咁係抵既,但唔好食囉~尊登入黎明元朗真係為左影相呃like先會黎

鋪頭細細,位唔算多。

餐牌相片係只供參考既:
個忌廉湯農夫包個包頂無左個鴨鴨樣& 無麵包粒

牛肉漢堡個薯條無鴨鴨杯裝薯條

(我係為左B duck 個樣黎架嗎

個飯有鴨鴨樣啦,但個飯唔熱架囉
,雞扒勁乾

要讚個薯條,好脆,成晚最好味係佢
但份量唔多

餐具,紙巾,飲管都有鴨鴨樣

尊登入黎明元朗真係為左影相呃like先會黎
题外话/补充资料: 係openrice 見話有印印卡,但我地無呀~ 所以都唔會再黎lu~~
2017-09-19
用餐时段
2017-09-12 327 浏览
好男朋友去食可愛嘅B duck cafe! 原本都諗住要等半個鐘以上,諗住走架啦⋯⋯咁即係我等左5分鐘嘅時候突然同我講話有兩位喎咁我哋就叫左火雞比,美祿朱古力凍飲, 咖喱雞扒飯。飲品就冇咩特別火雞就咁岩俾咗隻比較大嘅我地,而且肉質都好鮮嫩唔會好鞋咖喱雞飯都幾香幾好食一試無妨係咁影相其實都OK嘅~好可愛呢 BDuck!!!!!!!全場大部份都係一家大細同小朋友泥,小朋友玩得食得好開心!好似去咗兒童樂園⋯⋯😂
好男朋友去食可愛嘅B duck cafe!
原本都諗住要等半個鐘以上,諗住走架啦⋯⋯
咁即係我等左5分鐘嘅時候突然同我講話有兩位喎

咁我哋就叫左火雞比,美祿朱古力凍飲, 咖喱雞扒飯。

飲品就冇咩特別

火雞就咁岩俾咗隻比較大嘅我地,而且肉質都好鮮嫩唔會好鞋

咖喱雞飯都幾香幾好食

一試無妨

係咁影相其實都OK嘅~好可愛呢 BDuck!!!!!!!
2017-09-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
今次試既係主題餐廳-B Duck。基於之前試既主題餐廳,大部分都係得個樣,味道好麻麻,但呢間算係打破我對主題餐廳既想法。講真鋪頭位置唔大,絕對唔多適合一大班朋友去食,我發現形點1有幾間都係商場food court形式咁。不得不提服務態度,好貼心,送佐唔少小禮物丫,而且會推介你試咩菜式咁,最後我揀佐招牌火雞脾,3色飯團,咖哩飯同埋1杯朱古力,最後仲加佐個楊枝金露。講番味道先,首先上場既係飯團同咖哩飯,其實飯團3個都係一樣味道,只係一個淋上蟹子一個淋上紫菜碎一個原味咁解,味道都幾好既;到咖哩飯,呢個好食,同出面食既唔差得去邊,而且造型可愛;到最後上既係火雞脾,哇,原來真係好大隻既,但有樣野真係好負評...就係唔記得俾手套我地,搞到真係唔知點食好,得刀叉....仲要好脆好硬,估唔到呢隻火雞脾勁多筋,搞到搞佐好耐...最可憐係見到之後既人個個都有手套...都幾sad既,個火雞脾仲有份薯條同有b duck樣既餅仔一塊,個薯條不過不失啦,至於塊餅仔都幾難食...。講番野飲杯朱古力好香丫又唔太甜,推介😋最後就係甜品啦,唔...同福圖唔似既d色,算啦,仲以為會有埋隔離個橙色汁淋落去,點知係冇既...呢點有少少騙人既感覺..味道既話個布甸味道同羅拔臣個隻一樣既...我就對呢個味麻麻啦,個汁都唔錯既。總括黎講,有時間可以再試。
2017-09-08