在4月中的朋友饭聚,之所以选择这间位於元朗形点一期的 2楼 B.Duck Cafe,是因为朋友仔锺意 B Duck, 同时,可约埋住在元朗的一家三口朋友,我们一行5人,4大1细!当晚星期日,大家首次走到 B Duck 主题餐厅!我们约在晚上 6:30 到,当时算少人,就算 walk in 都可以不用等位,食到 7:00,这里已经 full 哂! 然而,最近平日夜晚再帮衬,可能是平日的关系吧!相对好冷清! 最高峰只有3枱客,包括我一个人!平日及周末的生意差天共地呢!(可经 Openrice app 订座,只限星期一至五)好可能少客的关系,加上我预先两日在 Openrice 订座吧!店方安排一张印有 B Duck公仔图案的小圆枱给我!这间主题餐厅亦适合亲子呢!因此,店方会提供 BB 椅,非常周到!细小的商场舖位自成一角,每一个角落也见到主角 B Duck 踪影!靓女店员又会聊吓 BB 呀!十分亲切又 nice!Menu:晚餐:套餐包括沙律或餐汤 (周末)沙律简单又新鲜的沙律配上车厘茄,淋上酸咪咪的黑醋!健康又开胃!忌廉火腿粟米饭 $98最吸引我莫过於其立体 B. Duck 鸭仔造型! 用提

然而,最近平日夜晚再帮衬,可能是平日的关系吧!相对好冷清!
(可经 Openrice app 订座,只限星期一至五)

靓女店员又会聊吓 BB 呀!十分亲切又 nice!

Menu:
晚餐:套餐包括沙律或餐汤 (周末)

沙律
忌廉火腿粟米饭 $98
最吸引我莫过於其立体 B. Duck 鸭仔造型!
 用提子乾做眼,真是为肖为妙,实在太趣致嘞!
 都不知道先食鸭头还是鸭 pat pat 先!
 忌廉火腿汁的味道,令我重拾中学年代食到粟米肉粒饭那种口味!既稳阵又美味!
 还加入西兰花及蟹籽,口感更多元化!
忌廉火腿粟米饭
B. Duck 至尊牛肉汉堡薯条 $89
这款汉堡包绝对啱哂喜欢食菠萝嘅朋友仔嘞!单看卖相,似乎不见有 B Duck 的样子!
 打开包身,包身内里压印 B Duck 的样子,令他由失望变成开心及惊喜!

配料亦丰富!牛肉、煎蛋、生菜...等, 菠萝香甜多汁!

另外,炸粗薯条令人食上瘾呢!
B. Duck 至尊牛肉汉堡薯条
叉烧猪骨汤拉面 $90
加上鸭仔形鸡蛋的确生色不少!
 拉面汤底未至於重口味,胜在热辣辣及份量足够!
最适合忙於喂 BB 的妈妈朋友!
叉烧猪骨汤拉面
朱古力系列 menu
黑糖朱古力 升级特饮+$19
加入棉花糖可见心思,
 入口带有黑糖的清甜及朱古力的甜美,总括而言颇甜!

黑糖朱古力
薄荷朱古力 升级特饮+$19
薄荷跟朱古力都几夹,平衡口味,令整体不会好甜!

薄荷朱古力
士多啤梨窝夫 $52
窝夫烘焗得恰到好处!香脆又质感绵密,配上酸甜的士多啤梨酱及士多啤梨,可减低罪恶感!
 大家又可以开心 share,每人也嚐到甜品,为这餐鸭仔主题晚餐画上完美句号!

士多啤梨窝夫
晚餐:套餐包括沙律或餐汤 (只限星期一至五供应)
比较单叫贵十多元,多了餐汤或沙律及餐饮有优惠吧!

晚餐:皇牌焗猪扒饭
粟米忌廉汤
热辣辣的粟米忌廉汤,甜美度适中,夹杂爽脆清甜的粟米粒,还有面包粒,不过已经不香脆了!
皇牌焗猪扒饭 $89 晚餐
单点价 $72,热辣辣香喷喷!
加入切条又入味的炸猪扒,蕃茄、茄子、菠萝...等,口味丰富!白饭不算炒底,饭有点软腍之余,亦没有沾上蛋黄汁,纯粹混合炒蛋而已!
皇牌焗猪扒饭
(热) 樱花白朱古力牛奶 (原价 $38) 跟餐半价 +$19
白色与粉红色的花形拉花,卖相好吸引,
 而且未嚐已见到奶泡打得幼滑细腻,入口好似饮药水的味道!甜得好怪啊!

(热) 樱花白朱古力牛奶

B. Duck Cafe 的晚餐约 $100 已有交易,口味多元化又有创意,价钱合理,质素是合格之上,最紧要有主角坐镇,满足大家视觉又食得开心啦!
2019-04-14
忌廉火腿粟米饭
B. Duck 至尊牛肉汉堡薯条
薄荷朱古力
士多啤梨窝夫
皇牌焗猪扒饭
2019-10-13 30 浏览
与朋友聚旧又唔想太拘谨,之前下午茶试过觉得都几好所在就订了平日晚上,虽然坐得有点似快餐因爲人不多所以比较舒适!平日晚上也有套餐,我们也决定叫套餐有沙律、主食和一杯饮料🥤食物以西餐为主有意粉、焗饭⋯而食物味道其实是不错的!而店员服务也不错呀!
最近因为减肥一直在寻找好吃的沙律,特别喜欢蔬菜种类多元化的沙律,吃起来才不会太闷😂。今天难得来元朗,选了在YOHO B Duck Cafe 午餐。点了个沙律挺不错,有4-5款蔬菜,还有些水果,烟三文鱼份量适中,唯一不够好的是那只水煮蛋,有点煮得太熟,如果换成是温泉蛋就更好了🤣。旁边那款特饮上面的冰块其实是B duck的大头,不过好像完全看不出来,有点可惜啊🙈。基於对B Duck满满的爱,我是怀着十分愉快的心情去享用这顿午餐💓💓💓
2019-08-23 213 浏览
芝士通粉好好味,好juicy,好岩小朋友食黄小鸭饭,系南瓜味既饭,同样都系好岩小朋友食饮料:橙朱古力,个人觉得不太好味,橙味太重甜品:窝夫都唔太好味,比较淋唔够脆身成间餐厅里里外外都系b duck公仔,任影唔嬲,小朋友影到唔舍得走😜
芝士通粉好好味,好juicy,好岩小朋友食
黄小鸭饭,系南瓜味既饭,同样都系好岩小朋友食
饮料:橙朱古力,个人觉得不太好味,橙味太重
甜品:窝夫都唔太好味,比较淋唔够脆身
2019-08-18 192 浏览
话说,女友要庆祝农历生日,而上一次系Yoho食过一次饭同睇过一场戏,而今次都搵吓Yoho有咩好食~系Openrice睇吓,开头谂住食Outback,搵搵吓,就见到有B.Duck Cafe,睇吓人家啲食评同相,睇落去又唔错窝,咁就试吓啦~搞笑:~离一离题先~系Openrice订座,原本订晚上6:30,㩒错16:30,好彩职员帮我搞番掂,咁就可以储番飞行里数啦~餐厅位置偏僻咗少少,可能系商场大兼又分咗区啩~餐厅门面好靓,女友一见到B.Duck好开心,餐厅系开放式,所以好似无咩冷气咁,可能系早嘅关系,我哋系第一枱,所以可以无遮挡咁影吓相~餐厅虽然细细,但环境装饰都好靓~我哋叫咗~叉烧乌冬套餐,+$20配件果仁朱古力旦糕,有碗餐忌廉汤,+$21升级特饮~(女友饮)~樱花白朱古力牛奶乌冬似系手打乌冬,够烟韧弹牙,猪骨汤底够浓味,只旦旦仲要系只鸭,正至尊牛肉汉堡薯条,一上菜,不禁~“哗”咗一声,个汉堡超大个包,仲烙印有B.Duck个样,有超厚牛肉,有超大片洋葱,有超大片厚蕃茄同菠萝,仲有只旦同2片烟肉+生菜,配埋脆粗薯条,简直无得输~我就饮~B.Duck菠萝奇冰乐,沙冰好够菠萝味,里面仲有几旧新鲜

搞笑:

餐厅位置偏僻咗少少,可能系商场大兼又分咗区啩~

餐厅虽然细细,但环境装饰都好靓~

我哋叫咗~

我就饮~B.Duck菠萝奇冰乐,沙冰好够菠萝味,里面仲有几旧新鲜菠萝片,另外仲有一个B.Duck样嘅蒟蒻,影相超一流~

虽然已经好饱饱,始终生日都要食番件旦糕嘅~外型虽则无咩特别,但胜在整件旦糕有外脆皮兼唔算太甜,亦好好味窝~

开头准备叫嘢食时,女友一早睇中杯~朱古力珍宝芭菲,到而家我真系相信,女子食甜品系有另一个胃了……好,就叫埋佢啦…~

话明~珍宝芭菲,真系非浪得虚名,大杯到呢~有超厚B.Duck样朱古力,有一角窝夫,有缤纷乐,有朱古力棒棒,有绵花糖,有香蕉,有宏哩嗱雪糕,有粟米片,有麦片,有朱古力酱,超邪恶喔~
,问职员姐姐有无蜡烛,竟然又有窝,咁杯珍宝芭菲就变咗成~“生日旦糕”被影相啦~

今餐整体嚟讲系好好食喔~主题餐厅,但又唔算好贵,再夜少少,就见好多家长带小朋友嚟食~不错的生日餐喔~

至尊牛肉汉堡
2019-08-15
庆祝纪念
至尊牛肉汉堡
2019-08-15 149 浏览
话说我次次经过呢间餐厅 都比佢只鸭仔吸引住😍😍😍但每次都好多人排队所以无食今日难得平日下午茶时间竟然唔使排队就有得入咁当然要试下啦就有好友善嘅职员带我地入去坐而啲职员就安排左一个b duck嘅公仔隔离嘅座位可以近距离同b dick影相架打开餐牌 每个餐价钱都唔贵 而且选择好多而佢地既特饮都好吸引所以我就简左猪软骨拉面 份量好足大大碗 而且猪软骨闷得好淋好入味 肥瘦适中😋😋😋唯一唔好既地方就系张枱太细啦 唔系好够位放食物同餐盘 食得比较伦尽但食物质数比我想像中好呢
今日难得平日下午茶时间

而佢地既特饮都好吸引
但食物质数比我想像中好呢
2019-08-13
2019-07-31 129 浏览
期待左好耐想来呢间B duck Cafe, 终於一常所愿。假日食lunch真系好多人,1:30pm 来到, 要排到2:00pm 才有位入座,因为没有用餐时限,所以人龙也较长....如果设用餐时限会比较好。午餐叫左3个set , 有配忌廉汤/沙津!忌廉汤:似系罐头忌廉汤脆鸡鎚芝士肉酱番茄通粉:鸡鎚炸得好脆,芝士蕃茄通粉亦好入味,稍嫌通粉过淋鲜茄焗鸡扒饭:鸡扒香脆,焗饭好入味,有茶餐厅水准鲜忌廉火腿粟米饭:呢个卖点真系个B Duck立体饭,眼睛系提子乾,近睇唔算精致,忌廉汁似系罐头忌廉汁,而系用烟肉唔系火腿,亦都好多肥膏饮品:可配特饮,我拣左冻热情果绿茶,绿茶味偏淡
期待左好耐想来呢间B duck Cafe, 终於一常所愿。

午餐叫左3个set , 有配忌廉汤/沙津!

忌廉汤:似系罐头忌廉汤

鲜茄焗鸡扒饭:鸡扒香脆,焗饭好入味,有茶餐厅水准

饮品:可配特饮,我拣左冻热情果绿茶,绿茶味偏淡

2019-06-23
元朗 B Duck Cafe 元朗 元龙街9号 形点一期2楼年初二拜年後顺道到了元朗的型点商场,这商场有1期2期,睇完电子版的餐厅资料,决定试试主题Cafe — B.Duck Cafe, 希望满足到饮杯咖啡之余,仲可以有啲特色野影下咁 一去到门口,就开心咁影左张相~ 幸运地,唔使等位我地就坐左入去啦,俾左个4人位我地,张凳系可以左摇右摆添架  叫左两样野食右两杯野饮,食到好饱咁离开 先来两杯饮品 鲜奶咖啡 $34 (单叫$34 跟餐加$18) 朱古力特饮 $38 主食。鲜忌廉火腿粟米饭 set $128 (Set 包汤或沙律,咖啡 & 特色甜品)   有点丑的鸭子啊 但还真是鸭仔的造型!Anyway, 这个饭几好食,以为饭可能是较硬,但都唔伯,够软绵的,配上忌廉汁吃有喜欢! 个汤是粟米汤,细细杯,没什麽特别~ 甜品。士多啤梨窝夫 $52  Yummy~~仲有只B.Duck 朱古力牌on top XD 来张食物大合照: 餐厅环境:  这个设计也太正了可爱的B.duck融入於食客当中!小朋友定必大爱  楼底高高的,虽然我地坐既位系硬凳唔系话好舒服,

一去到门口,就开心咁影左张相~

叫左两样野食右两杯野饮,食到好饱咁离开
先来两杯饮品

鲜奶咖啡 $34 (单叫$34 跟餐加$18)

朱古力特饮 $38

主食。鲜忌廉火腿粟米饭 set $128
(Set 包汤或沙律,咖啡 & 特色甜品

个汤是粟米汤,细细杯,没什麽特别~

甜品。士多啤梨窝夫 $52

来张食物大合照:

餐厅环境:

楼底高高的,虽然我地坐既位系硬凳唔系话好舒服,但胜在有空间感,2人又坐左张宽敞的枱,也是不错罗有机会都可以探下啲鸭仔⋯⋯

2019-07-12 131 浏览
睇Toy Story 4前去B Duck Cafe食午餐,估唔到唔只有绰头,食物质素都几好 炸鸡搥磨菇通粉套餐,啖啖肉,白汁磨菇好香浓。配涷咖啡,糖同奶另上,一啲都唔hea。小朋友食儿童餐,样样都好啱口味,仲有一杯橙汁同软雪糕添

炸鸡搥磨菇通粉套餐,啖啖肉,白汁磨菇好香浓。

配涷咖啡,糖同奶另上,一啲都唔hea。

小朋友食儿童餐,样样都好啱口味,仲有一杯橙汁同软雪糕添
2019-07-08 134 浏览
今日同家人黎到元朗,家人中有小朋友,当然要搵下有冇特式餐厅,令他们可以愉快用餐🤓到商场後发现了B duck cafe 嘅踪影🐤当然要试下喇😏小朋友见到这间店,布置了很多b duck 的装饰,已嚷着要影相,幸好我们到达的时候,店内不算多人,大人小孩都可以影下相☺️餐牌都几多选择,有饭,乌冬等等。平均一个set 大约130-150左右。我们叫了鲜忌廉火腿粟米饭及卡邦尼烟肉意粉。粟米饭做成了B duck 的造型,小孩们劲开心,抢住同鸭子影相,味道方面,忌廉味较浓,配上饭食刚好😌另一个系意粉,烟肉系厚身的,口感比较像火腿,烤得适中,意粉配上流心蛋非常饱肚😋整体黎说,食物美味,价位适中,份量很多🤤

整体黎说,食物美味,价位适中,份量很多🤤
2019-07-07
2019-06-30 152 浏览
话说小朋友迷上了这只小黄鸭所以趁假期都带佢来朝圣!餐厅面积唔系算大,座位也不算多,只有几个位是可以同到B. DUCK 坐想坐到B. DUCK 隔离要睇彩数了!不过墙身都有唔少可爱装饰,打卡一流!坐低拿拿林落左ORDER,然後就疯狂影相了餐跟粟米汤同沙律!个 粟米汤意外地好饮,Creamy reamy 加上甜甜粟米,引得小朋友自己主动要饮!炸鸡脾茄汁芝士通粉炸鸡脾对任何一个小朋友都有无比的魔力连平时唔太肯咬嘢的小朋友,见到只鸡脾都抢住要食调味不错,但对小朋友来说就略为过浓味,通粉酸酸的,化解了一点加上今次只脾就真系颇硬身大人的卡邦尼意粉其实系我自己忘记左卡邦尼意粉有生蛋,所以在未 笃烂只蛋前,分左少少俾小朋友酱汁creamy, 意粉硬度适中,块烟肉是厚身的,烟熏味好香,所以食落好有口感,而且好大块,实在抵食!饮品个野莓杂饮好好饮!! 酸酸甜甜!! 正!!主题餐厅好多时都系得个睇字,今次难得系 睇得又食得!加上每款食物都有B. DUCK 加持,小朋友自己肯主动食,妈妈自然食得更舒服!
话说小朋友迷上了这只小黄鸭
所以趁假期都带佢来朝圣!

餐厅面积唔系算大,座位也不算多,
只有几个位是可以同到B. DUCK 坐
想坐到B. DUCK 隔离要睇彩数了!

不过墙身都有唔少可爱装饰,打卡一流!

坐低拿拿林落左ORDER,
然後就疯狂影相了

餐跟粟米汤同沙律!

引得小朋友自己主动要饮!

炸鸡脾茄汁芝士通粉
炸鸡脾对任何一个小朋友都有无比的魔力
连平时唔太肯咬嘢的小朋友,见到只鸡脾都抢住要食

调味不错,但对小朋友来说就略为过浓味,
通粉酸酸的,化解了一点
加上今次只脾就真系颇硬身

大人的卡邦尼意粉
其实系我自己忘记左卡邦尼意粉有生蛋,
所以在未 笃烂只蛋前,分左少少俾小朋友

酱汁creamy, 意粉硬度适中,
块烟肉是厚身的,烟熏味好香,所以食落好有口感,
而且好大块,实在抵食!

饮品

个野莓杂饮好好饮!! 酸酸甜甜!! 正!!

主题餐厅好多时都系得个睇字,
今次难得系 睇得又食得!
加上每款食物都有B. DUCK 加持,
小朋友自己肯主动食,妈妈自然食得更舒服!
2019-06-25 124 浏览
首次食呢间,食物真系麻麻,太咸啦.儿童餐嘅粟米使唔使咁咸,可能加了salted butter, 其实开盒罐头已可以。另外我叫了意粉配炸鸡,D意粉亦系好咸。希望下次唔好睡咁重手,话晒做小朋友生意。
2019-06-23 138 浏览
大乡里出城去yoho mall,见呢间几特别,好有童真感觉,又刚好有位,都入去试下。初初谂住呢d主题餐厅有d伏,多数好睇唔好食,但几台都带小朋友来食,而且食得好开心,等食嗰时都抱有希拉...好彩2个饭来到都好有惊喜,手机食先,左影右影再打卡先食,鸭仔饭造型实在太吸引,真系唔舍得食,虽然整到好细,原来饭都好实净而且好饱肚,白汁最大路一定啱小朋友食,咖哩汁唔太辣,好日式咖哩味,小朋友都食到,炸鸡脾都好食好大只。忌廉汤饮得出系金宝汤,不过我都知大部分cafe都系无火煮食,所以都无乜所谓。可能系大商场租金贵,所以价钱都稍贵,不过难得黎元朗,试一次无坊
大乡里出城去yoho mall,见呢间几特别
,好有童真感觉,又刚好有位,都入去试下。

咖哩鸡脾饭
白汁蛋火腿饭
菠萝核打冰,杂莓梳打冰
忌廉磨菇汤
2019-06-15
2019-06-01 207 浏览
今日,特登带埋小朋友过黎,咁啱可以坐向只鸭仔隔离,叫左两个set,一个忌廉火腿粟米饭,我见好多枱都有叫呢个set,因为饭的形状成只鸭仔咁,好得意。另外一个set系鲜茄焗鸡扒饭,味道唔错!只要加少少钱,可以叫特色野饮,唔使成日饮奶茶柠茶咁dry!
2019-05-21 251 浏览
刚刚去完B. duck cafe, 位於元朗站,形点一商场 ,很开心,周围都系B. duck 嘅 装饰物, 真系会系咁影相,食物都系鸭仔嫁,搞到我唔舍得食,食物不过不失啦,哈哈,都系影相为住,去个时无咩人,!大约6点左右,早少少不用落booking, 愉快的一餐唷😜😜