2023-07-06 2002 浏览
呢間麵包店應該大家都有聽過就係好千層吐司麵包店🤭店主係好有心咁整麵包,真係每一款都好好食而且足料又唔貴🥹行過一定要去買啊❣️🔸芝士粒吐司 $22吐司好軟熟,芝士粒都偏多🧀吐司上面嘅邊邊都有芝士💛如果即日唔洗焗熱食都好好食但第二日焗熱食更好食🥰🔸黑松露蘑菇法包 $20真係好大個$20真係好抵,性價比係超高😽而蘑菇嘅份量真係好多切開去蘑菇係會瀉出黎🤪而黑松露味都偏重🖤法包都唔會係好硬咬唔到就咁食都可以但焗熱咗會外脆內軟😆🔸芝士洋蔥煙肉包 $15本身以為法包點知係軟包,麵包真係好軟熟🤩而內饀真係有好多煙肉同洋蔥都分別滿滿的🥓🧅芝士係車打芝士可以微拉絲!!

🔸芝士粒吐司 $22

🔸芝士洋蔥煙肉包 $15
芝士洋蔥煙肉包
芝士洋蔥煙肉包

2023-07-01 1868 浏览
由第一次買脆皮吐司湯種吐司全麥吐司開心果可芬肉桂卷。 第二次就買開心果熱情果可芬洒漬果乾法包酸種法包牛角包。 今日第三次湯種生吐司開心果可芬酒漬果乾法包合桃提子法棍包千層生吐司... 因為千層生吐司太受歡迎早前老細停止做這款麵包原來老闆都會喺得閒嘅時間不聽其咁做今日好好彩買到呢一個 吐司好好食...😋😋😋😋😋 開心果可芬第一次食簡直非常之有驚喜和值性價比非常高, 因為係原粒開心果裏面開心果醬非常之滿。但係第二次和今次買開心果粒就變咗碎冇之前咁香( 還是轉咗開心果品種)又可能係因為切開咗走曬啲味... 依然都好食不過係冇咁香囉...😜😜 酒漬果乾法包好好食因為佢係有好多乾橙皮喺裏面呢煙韌韌酸種法包都好好食... 總括全部都性價比高...😊😊😋😋
2023-06-01 1207 浏览
我其實對牛角包🥐麻麻 因為我係碳水星人 但係哩間的牛角包真係顛覆佐我之前的看法 可以做到酥脆的同時又不失食麵包的碳水質感但又比麵包輕薄 真是太感動了🥹哩間店黃油同麵粉的混合質感同口味正👍🏻在我心中勝過bakehouse同埋contran cherrier
牛角包

牛角包
2023-05-22 831 浏览
第一次去6點左右已經買哂所有麵包🥲第二次咁岩係附近就又去咗睇吓買唔買到🤪今次竟然買到!🔸芝士火腿酥 $22 一拎上手仲係暖暖地㗎😍酥皮表面有芝士入面同樣都有🧀入面嘅火腿都係份量十足的,酥都好酥脆❤️

🔸芝士火腿酥 $22
2023-05-18 656 浏览
擺係收藏中好耐 依嘎先食到😭太感動了 非常接近本人自己的手作 似裸麥硬歐我如果自己用酸種整至少需要48-72h 哩間店買嘅包質素都幾好 用的麵粉品質👍🏿(特別提示 唔係酸種發酵 至於係唔係波蘭種就食唔出 不過係冇咩酸味嘅 麵團中的芝麻葵花籽非常香 大眾接受度很高 因為冇咁酸同埋裸麥佔比唔係好高 所以都不需要放置24h以上 包體唔熱就可以切開保存-如果熱切個包中心會濕濕哋)天日試埋個杏仁牛角包🥐店員小姊姊人好好👍🏿會維持秩序 阻止啲人插隊❤️
擺係收藏中好耐 依嘎先食到😭

2023-05-18
雜穀裸麥麵包
杏仁牛角包
2023-05-13 693 浏览
本來都是看到報道慕名而來,亦沒有機會試他爆紅的千層生吐司,但一場去到都會試他其他作品,試過之後,我也變了他的恒常顧客,每個作品都是水準之作,不論是牛角包🥐做得非常之酥脆,穀物麵包十分厚實,絕不是一陣風,更是抵食之作。咁的價錢係非色超值,睇得出佢一人小店經營,成本應該不低,但CP 值非常高。唯一不足是要等待出爐時間,有時去到會沒有太多的存貨,好像一出爐就被賣完一樣,所以大家要記住抓住麵包的出爐時間。否則有機會白行一趟。

2023-04-04
外卖自取
$50 (早餐)
  • 吐司,牛角包
2023-04-15 1091 浏览
非常出名嘅麵包舖,好多唔同平台都有報導過,Youtube channel米紙仲搵店主拍過片去深入了解~上個月為咗試佢哋遠近馳名、每日出爐三次,每次只有8份嘅千層生吐司,特登十一點到,排咗三個鐘😭🥐牛角酥 $18排緊隊嗰時,適逢牛角酥出爐,M小編即刻去買咗個😋一到手,暖暖哋,香氣飄逸!外皮由好多層簿簿嘅酥皮堆疊而成,令口感好酥脆 內部軟腍,好有牛油香😌 M小編覺得可以媲美Gontran Cherrier🍓草莓酥 $24同牛角酥一樣好有牛油香,不過就冇牛角酥咁酥脆,但多咗份草莓嘅清新鮮味。食落粒草莓幾甜,再有少少練奶提味,而且酥皮之上有水果,口感好豐富,好味!!🍞千層生吐司(已停售)正正方方嘅形狀,同其他包一樣香到爆炸!撕開第一層試試,充滿拉扯感🤤新鮮出爐嘅外皮微脆,內餡軟綿綿,層次分明。不過食到中間,可能係凍咗,會易咗搣爛😣宜家由於太過爆紅令店舖、員工心力交瘁,店主都想要啲時間沉澱吓,所以已經唔再賣千層生吐司,但其他種類都一樣好好味㗎😋👍🏻

🥐牛角酥 $18

🍓草莓酥 $24

🍞千層生吐司(已停售)

2023-03-31 1013 浏览
試過幾款麵包:朱古力維也納、火腿流心蛋酥、朱古力生吐司、朱古力酥、吞拿魚包。全部也非常美味,有五臟六腑被善待的感覺食完大滿足!以前食包會想多餡料,但呢間最好食係個包本身,餡料反而係其次。流心蛋酥而家沒有了,期待有其他更美味的麵包面世!
食完大滿足!
流心蛋酥而家沒有了,期待有其他更美味的麵包面世!
吞拿魚包
吞拿魚包
2023-03-28 957 浏览
停售左千層吐司之後第一次再去買麵包終於買到佢哋既牛角包!🥐杏仁牛角包 $26(大推!⭐️)超級驚艷!主角系中間夾左好濃厚既杏仁醬,杏仁醬細膩得黎仲會有少少顆粒感,食落口潤滑得黎仲好重天然既杏仁味,冇平時部分杏仁製品會有藥味既感覺。酥脆既牛角包唔會比中間濕潤既杏仁醬整到個包淋哂,忍唔住一啖食一啖。🍋檸檬牛角酥 $26食完個杏仁牛角包適合食番個開胃既檸檬口味牛角酥🤤夾心層系甜入口即溶甜蛋白脆餅+酸酸地檸檬醬,成個配搭好開胃。本身食蛋白餅+牛角酥既配搭會覺得比較乾少少,但加埋檸檬醬就啱啱好~🍓草莓酥 $24咬緊酥皮既時候已經聞到中間粒士多啤梨超香🤣中間仲加左煉奶~呢個甜品配搭冇得輸!之前都有試過原味既牛角包🥐同埋酸種吐司🍞。牛角包外皮酥脆而且好重牛油味,裡面有完美嘅蜂巢紋,兩三啖就ko左!🤣酸種吐司好適合用氣炸鍋/焗爐烤脆外皮黎食,外脆內軟,整pizza/揸醬都好好食。每款麵包無論味道定內部組織都食到誠意滿滿既感覺,好值得去試!
停售左千層吐司之後第一次再去買麵包
終於買到佢哋既牛角包!

🥐杏仁牛角包 $26(大推!⭐️)

🍋檸檬牛角酥 $26

🍓草莓酥 $24

2023-03-23
  • 杏仁牛角包
2023-03-21 1204 浏览
AOZORA Bakeryあおぞら #enfoodsiast_天后📍天后天后廟道14號地下B及C號舖營業時間:早上八時至晚上七時半(星期日休息)最近天后AOZORA Bakery因為佢嘅千層吐司🍞爆紅,搞到小編們都忍唔住慕名而來想試下呢個食過都讚好味嘅千層包!😋當日係星期一,我哋大概十一點半去到,竟然都只係排第三位😨真係超人氣呀❤️‍🔥❤️‍🔥不過一場嚟到,冇理由淨係試佢嘅招牌包,所以試多咗幾款包,睇下有邊款值得encore!🤤千層生吐司($30)由十一點半排到一點先開始派籌俾錢嘅千層包,小編們一開始俾咗好大期望佢🤩過咗半個鐘先有得拎,因為係啱啱出爐所以好新鮮熱辣。搣落真係好拉絲,一片片撕落嚟食都幾得意。好香嘅牛油味,食落幾軟熟。不過由於有牛油嘅關係會有少少油膩。味道比我哋想像中冇咁大驚喜,似比較好食啲嘅方包。不過整體而言都係好食。酸種脆皮吐司($18)吐司外皮偏硬,內籠都幾煙軔,口感比較紮實,有啲似黃糖糕同埋白糖糕!🤣麵包帶淡淡嘅酸味,食完之後都唔會覺得負擔好重~朱古力生吐司($23)吐司入面好多朱古力,熱食會有爆漿效果🤤亦都係因為加咗朱古力嘅關係,成個包嘅朱古力味好濃,個餡係黑朱古力,
AOZORA Bakeryあおぞら
#enfoodsiast_天后
📍天后天后廟道14號地下B及C號舖
營業時間:早上八時至晚上七時半(星期日休息)

千層生吐司($30)

酸種脆皮吐司($18)

朱古力生吐司($23)
吐司入面好多朱古力,熱食會有爆漿效果🤤亦都係因為加咗朱古力嘅關係,成個包嘅朱古力味好濃,個餡係黑朱古力,所以甜度適中👍🏻麵包質地就偏軟,不過不失。

牛角酥($18)🌟
呢度嘅牛角酥都好出名,咁啱我地攞千層包嘅時候見到佢啱啱出爐🤩即刻買返個試下!果然名不虛傳,牛角酥表面非常酥脆,而且酥皮薄,入面好濕軟,勁重牛油香,但攞上手又唔會好油膩。正~推薦大家去試吓!

紅豆生吐司($22)🌟🌟
食咗咁多款包,差啲冇打算買嘅紅豆生吐司反而最有驚喜!因為係湯種麵包所以質地好軟熟,而且好重奶香味,紅豆亦都好綿密~ 麵包本身嘅香加上紅豆蓉嘅甜,絕對係呢個包嘅點睛之筆✨今次mvp仲唔係你😍😍非常值得一試!

雖然小店日前宣布咗停售千層生吐司😿但係小編認為其他包都唔錯,經過都可以買返個包食下~

#hkfoodie #香港飲食 #hkig #hkfood #foodiehk #香港 #香港美食 #食好西 #hkblog #好食 #foodie #eatgoodwest #foodstagram #香港好去處 #香港麵包店 #麵包 #天后 #hkbakery #天后美食 #天后麵包店
  • 紅豆生吐司
2023-03-02 7635 浏览
每日只出爐三輪 (9:30am, 1:30pm, 4:30pm),每次只賣八個,非常搶手,手快有手快冇不過大家買唔到呢個可以買佢其他酥/吐司,望落一樣吸引🥐今次都唔係自己買而係朋友買俾我🥹感激不盡▶️ 千層生吐司🍞聞落已經好香,散發着陣陣好似牛角包嘅味正正方方好似一舊磚咁,攞上手都幾重 (大概180g)數一數足足有15層🤤面層特別啲,以為係一層芝士haha嘗試好似人哋咁搣黎食,頭一兩層係好易滅嘅,不過之後嗰啲比較薄🙈開始搣爛口感軟綿柔潤,帶少少韌性☁️外圍嗰層酥好似個框框咁,令佢外酥脆內鬆軟,層次豐富👍🏻個人覺得一層咁食就太過簿身,未必欣賞到佢最佳口感,所以可能三層咁食會最完美~本身已經帶有好香濃嘅牛油味🧈因此無需特別搽醬鍾意佢帶有其他麵包酥餅pastries同一種味道 (因為都係一層麵粉一層牛油咁層層疊式整出嚟)但感覺冇咁heavy唔需要特別烘烤都好好食-難怪大家「一包難求」嘅時候,都依然肯排隊搶,的確好食又考功夫老闆一日只買24個並非想營造「限量」效營,而係唔想只係專注做一款麵包,堅持熱愛做麵包嘅理念佢哋啲麵包全部用靚材料,仲要人手新鮮製做,非常有心💕同時價錢相對平民,絕對值得支持嘅小

不過大家買唔到呢個可以買佢其他酥/吐司,望落一樣吸引🥐
今次都唔係自己買而係朋友買俾我🥹感激不盡

▶️ 千層生吐司🍞
聞落已經好香,散發着陣陣好似牛角包嘅味
正正方方好似一舊磚咁,攞上手都幾重 (大概180g)
數一數足足有15層🤤面層特別啲,以為係一層芝士haha

千層生吐司

本身已經帶有好香濃嘅牛油味🧈因此無需特別搽醬

唔需要特別烘烤都好好食

佢哋啲麵包全部用靚材料,仲要人手新鮮製做,非常有心💕同時價錢相對平民,絕對值得支持嘅小店!

千層生吐司
天后新開左一間麵包店,短短幾個月已掀起話題。佢嘅招牌千層生吐司每日出爐三輪,每輪只有8個,真係可遇不可求。❧ 千層生吐司好得意!可以一層層撕出嚟!麵包柔軟綿密,牛油味香濃。佢層次分明,睇得出係師傅嘅心機之作。❧ 牛角包非常鬆脆,一切開已見到好靚嘅蜂巢形狀。搽少少jam 加埋杯咖啡,超正!❧ 酸種脆皮吐司外表雖然平平無奇,但麵包質感柔軟,有微微嘅煙韌口感,好食!呢度價錢合理,麵包質素高,亦感受到店主對麵包嘅熱誠,絕對是值得支持的小店!

❧ 千層生吐司
好得意!可以一層層撕出嚟!

❧ 牛角包

❧ 酸種脆皮吐司
外表雖然平平無奇,但麵包質感柔軟,有微微嘅煙韌口感,好食!

• 千層生吐司
  • 牛角包
2023-02-18 2703 浏览
今天行經此小店,見有小人龍10個左右. 好奇下上前問問,才知道是近期網紅麵包店. 排隊的人又叫我不用排隊,追究原來在等👉每輪出爐 *「千層脆吐司」* 我只好進店看看它還有什麼出品. 剛好碰見店主正準備將千層吐司要放進烘焙櫃. 再望望店內有5/6 人正在輪候點算包櫃內剩餘貨品.既然到了小店,不執輸🤭也買了兩件!1 件出爐不久 「小棍」1件 「Hazelnut Turnover 」👈走到附近一家常到咖啡店嚐此甜點!驚喜是脆脆皮很香,很薄,不覺油膩蓉🌰有心思有大細不一小果仁粒👍很好口感配單品咖啡一流👏👏吃得出老闆背後花心思,但傾談間見到他一臉疲態,我見猶憐!老闆,好好保重🙏🙏好好給自己乂電💪💪💪

2023-02-18 2514 浏览
無意中碌openrice , 發現左依間位於天后廟道既新開張麵包店 。 位置上需要行上小小斜路,但唔算離地鐵站好遠,以偏日系感覺的裝修都相當吸晴店舖開8am ,但我唔小心早到左 , 惟有等一陣😅 估唔到未到8點,都會有街坊排隊買。準時8點開門,因為岩岩開門關係 , 店內好多麵包都出爐,只有小量大路既麵包出售。聽聞依期賣緊依間既「千層生吐司」,但係真心「一排難求」😅 。 根據官方ig, 千層三吐司全日得3個時段,每次出8個 ,仲有每人只限賣一份,真心超受歡迎最早時間大概9-9:30am。 最後決定下次有機會先去再試試今日購買既係「牛角酥」($18) 同埋「芝士木腿酥」($22) 。 價格黎講仲算大路。先講牛角酥, size比想像中大舊 拍得住出面bakehouse等店。 牛油味比想中重。而芝士火腿酥, 包皮相當鬆軟又牛油味濃,味道都相當good。

原味牛角酥及芝空酥
早餐
原味牛角酥及芝空酥
2023-02-11 3037 浏览
今日睇到食評,特別去睇吓,14:30 左右到,間舖好似俾人打劫完,只有三個牛角包。 膽粗粗買咗個食,發現真心好味。 外脆內鬆,好香牛油味,包內有蜂巢型 (專業)希望下次好運啦。 面包賣晒,三個staff 唔知可以做乜
麵包舖
麵包舖