2017-12-05
話說嗰日想食孔夫子但竟然FULL哂 所以就上咗嚟呢間Angel & Devil 試下,睇咗陣餐牌,其實比起平時觀塘啲普通cafe還要平,我同同事們就毫不猶豫坐低咗~ 一嚟到就係個餐湯Lobster Cappuccino , 初頭嚟嗰時我地同個侍應講,我地無叫cappuccino 啊~ 後來聽清楚啲先知原來係個餐湯,嘩! 使唔使搞到成個分子料理咁呀, 食個lunch啫。表面嗰層飲到淡淡嘅龍蝦湯味,仲有啲龍蝦肉係表面,再飲埋個湯,味道啱啱好,唔算太咸,入口幼滑,溫度唔算太熱,真係可以一飲而盡。呢一道羅勒醬配魚子醬帶子,賣相真係好吸引,我本身好鍾意羅勒醬嘅香草味,而且linguine 嘅質地比較厚身,其實食完呢個就已經好飽,而個帶子真係好肥美,佢無煮得太老,入口好似刺身咁嫩,我最鬼怕啲人煮到成粒瑤柱咁,但係呢度就無呢個問題。我偷食咗少少我同事嘅 Ribeye steak,賣相都好精緻,我同事叫咗7成熟,入口都仲好嫩,而且牛味都算唔錯,唔似係雪咗好耐嘅cheap牛~ 呢個甜品單係睇個名都覺得好型 --- Tiramisu Deconstructed ,真係甜品都有崩壞,其實係Tiramisu
呢個甜品單係睇個名都覺得好型 --- Tiramisu Deconstructed ,真係甜品都有崩壞,其實係Tiramisu 蛋糕變成個egg roll咁,入面嘅cheese真係好滑,芝士味又rich。
總括嚟講,呢間野其實唔算貴,我地每人都係100蚊唔使,而家觀塘食飯,下下都係中環咁嘅價,咁我要返個中環咁嘅環境,都差唔多啦。