很久沒吃蛋包飯啦😍,原來荃灣有間走昭和風的日式咖啡店 🇯🇵 𝐀𝐃𝐎洋食屋𝐘𝐨𝐬𝐡𝐨𝐤𝐮𝐲𝐚。環境裝潢都好有特色,好適合打卡,女生必愛呀~食物價格約$𝟏𝟎𝟎+,價格不貴,長期排長龍呀🙈。【 明太子奶醬蛋包飯🌟$𝟏𝟏𝟖 】蛋包飯賣相好吸引呀😚,蛋包滑嫩有蛋香,造得非常不錯。米飯彈牙煙靭,明太子醬鹹香,米飯略為太小,多一點更好(≧▽≦)。【 𝐀𝐝𝐨’𝐬自家手打漢堡排❤️$𝟏𝟎𝟖 】手打漢堡扒也不錯,肉厚彈牙又有肉汁☺️。配的白飯多,好滿足。【 夏の風 芭菲杯💕$𝟔𝟖 】芭菲杯有雲尼拿雪糕🍦、自家製曲奇🍪、芒果莎莎🥭、波子汽水,好吃又好打卡。•🇯🇵 𝐀𝐃𝐎洋食屋𝐘𝐨𝐬𝐡𝐨𝐤𝐮𝐲𝐚🗝#荃灣 享成街8號香城大廈地下5A號舖
很久沒吃蛋包飯啦😍,
環境裝潢都好有特色,好適合打卡,女生必愛呀~
食物價格約$𝟏𝟎𝟎+,價格不貴,長期排長龍呀🙈。

【 明太子奶醬蛋包飯🌟$𝟏𝟏𝟖 】

【 𝐀𝐝𝐨’𝐬自家手打漢堡排❤️$𝟏𝟎𝟖 】

【 夏の風 芭菲杯💕$𝟔𝟖 】

🇯🇵 𝐀𝐃𝐎洋食屋𝐘𝐨𝐬𝐡𝐨𝐤𝐮𝐲𝐚
🗝#荃灣 享成街8號香城大廈地下5A號舖
2024-08-25 278 浏览
之前佢開係大圍既時間都已經想食,但原來已經要搬食唔切。知道原來搬左去荃灣,我就即刻襯放假就黎食返佢。入到去真係好有日本嘅味道🐥自制手打漢堡扒飯漢堡扒幾厚,外層煎得微焦,肉質鮮嫩,鎖住哂肉汁。搭配咖喱醬汁,側邊有好多沙律菜,飯係另上份量足夠。🐥 經典日式牛肉醬汁蛋包飯蛋厚煎好放喺白飯上面,一刀輕輕鎅開蛋汁一瀉而下,蛋皮柔滑完全覆蓋白飯,下面係茄汁炒飯有洋蔥同椒粒,好有濃厚既日式風味。+$25有前菜、餐湯、飲品餐湯係好濃嘅粟米湯,幾好飲。前菜係漬物,酸酸甜甜 開胃🐥日本密瓜梳打+8清新爽口,有淡淡的密瓜香氣,氣泡感十足,好飲🐥 波子汽水梳打+8波子汽水梳打甜度適中,成杯淺藍色好靚,有懷舊味道🐥夏の風パフェ芭菲杯整體口感清新,水果新鮮多汁,與綿密奶油完美結合,是夏日理想甜品。

🐥自制手打漢堡扒飯

🐥 經典日式牛肉醬汁蛋包飯

+$25有前菜、餐湯、飲品
餐湯係好濃嘅粟米湯,幾好飲。前菜係漬物,酸酸甜甜 開胃

🐥日本密瓜梳打+8
清新爽口,有淡淡的密瓜香氣,氣泡感十足,好飲

🐥 波子汽水梳打+8
波子汽水梳打甜度適中,成杯淺藍色好靚,有懷舊味道

🐥夏の風パフェ芭菲杯

≋幸得店員完美示範切開!≋第三次到訪 帶著住荃灣朋友來到 友人完全不知道餐廳存在 形容為荃灣hidden gem 小店雖然鋪仔細細 但裝修充滿昭和復古風味 非常有日式氣氛每枱必有一碟蛋包飯 最期待是一次切開機會這次得到店員完美示範點切 學到野♪▸ 濃厚芝士肉醬蛋包飯 食咗幾次明太子 今次試另外一款芝士肉醬芝士碎碎輕薄 食落超香 加埋肉醬撈飯如果你第一次來到試蛋包飯 個人推介明太子/肉醬是首選▸ 奶油味噌野菜燉雞腿肉味道比起蛋包飯不會那麼濃 又有野菜夠健康是日式家庭料理感!  牆上玻璃畫出當季甜品 Summer Edition有▸ 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐁𝐫𝐞𝐞𝐳𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐟𝐚𝐢𝐭有報導指藍色會令人食慾下降 而我看到的波子汽水啫喱卻有大增的感覺 昭和風的環境配合波仔汽水藍非常日!營造夏天感以芒果配料。值得留意脆脆夾雜住很多星星形狀的硬糖 細緻地配合主題 不過有d硬▸ 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐒𝐨𝐝𝐚加了vanilla雪糕球的Strawberry soda很可愛▸ 𝐖𝐢𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞很少餐廳會出現的維亞納咖啡 在維亞納是找不到的日本興起發明的飲品 一大舊cream漂浮在濃郁咖啡上喝上半有厚忌
≋幸得店員完美示範切開!≋

第三次到訪 帶著住荃灣朋友來到
友人完全不知道餐廳存在 形容為荃灣hidden gem
小店雖然鋪仔細細 但裝修充滿昭和復古風味
非常有日式氣氛

每枱必有一碟蛋包飯 最期待是一次切開機會
這次得到店員完美示範點切 學到野♪

▸ 濃厚芝士肉醬蛋包飯
食咗幾次明太子 今次試另外一款芝士肉醬
芝士碎碎輕薄 食落超香 加埋肉醬撈飯
如果你第一次來到試蛋包飯 個人推介明太子/肉醬是首選

▸ 奶油味噌野菜燉雞腿肉
味道比起蛋包飯不會那麼濃 又有野菜夠健康
是日式家庭料理感!

牆上玻璃畫出當季甜品 Summer Edition有
▸ 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐁𝐫𝐞𝐞𝐳𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐟𝐚𝐢𝐭

▸ 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐒𝐨𝐝𝐚

▸ 𝐖𝐢𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞
很少餐廳會出現的維亞納咖啡 在維亞納是找不到的
日本興起發明的飲品 一大舊cream漂浮在濃郁咖啡上
喝上半有厚忌廉的滑與下半咖啡的苦 在口中融合 感覺幾特別

看到很多人在談論性價比 只是覺得比起坊間單點all day breakfast都要百多元 這裡可以同樣價錢食到個full set有湯有野飲
所以唔覺話CP值低 推薦俾多個選擇
喜歡認真製作食物的小店 喜歡日式風情氛圍 喜歡可以切開的蛋包飯很好玩 喜歡留港消費又偽日遊
已經想好了下次到訪應該會想試試他們的下午pancake
𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐁𝐫𝐞𝐞𝐳𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐟𝐚𝐢𝐭
𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐒𝐨𝐝𝐚
奶油味噌野菜燉雞腿肉
2024-08-24 300 浏览
今日來訪依間為於荃灣,仿日式喫茶店設計嘅靚靚餐廳😚 內裡裝修充滿復古氣息,茶木色嘅牆身和餐桌,精緻典雅嘅吊燈,以及一眾別具特色嘅飾品點綴,打卡絕佳❤️㨂咗經典必食嘅蛋包飯😋 蛋包整得好靚👍 客人可親自慢慢切開,欣賞內裡嘅滑蛋傾瀉而出,超級賞心悅目❤️ 餐廳還提供簡單教學,展示如何完美切開蛋包,好貼心👍 嫩滑又多汁嘅蛋包,配搭香濃嘅紅飯和鹹香嘅牛肉汁,滋味馥郁迷人,不論是造型還是味道都非常出色❣️🐧❣️ 加錢還可升級為套餐,附有前菜、餐湯和餐飲✅ 好豐富😘 多添了一客Summer Breeze Parfait❤️ 內含雲呢拿雪糕、自家製曲奇、芒果莎莎以及波子汽水啫喱🫶 芭菲外觀精美吸睛,好啱打卡🤩 食落甜美無比,清涼又可口,真係好啱夏天食😙

經典日式牛肉醬汁蛋包飯

榛子鮮奶咖啡

Summer  Breeze  Parfait
午餐
經典日式牛肉醬汁蛋包飯
榛子鮮奶咖啡
Summer  Breeze  Parfait
2024-08-22 281 浏览
本身開係大圍既日本洋食屋依家開左係荃灣😗方便左好多終於就到時間約朋友黎食啦😍➣ 明太子奶醬蛋包飯(💰𝟏𝟏𝟖) 蛋包飯賣相好吸睛😍明太子奶醬好濃郁~加埋滑蛋超級夾😋裡面包住蕃茄飯唔會太單調😌➣自家手打日式漢堡(💰𝟏𝟎𝟖)漢堡扒厚厚一大塊都幾𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲😍加埋醬汁唔會太咸👍🏻漢堡排配埋飯、沙津都幾豐富🥰➣ 夏の風芭菲杯 (💰𝟔𝟖)非常打卡𝐚𝐛𝐥𝐞既芭菲杯😗係雪糕、曲奇、芒果沙沙同波子汽水啫喱既芭菲🥰食埋口感豐富好夾啊!🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟖/𝟏𝟎💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟏𝟓𝟎🚩 𝐀𝐃𝐎洋食屋荃灣享成街𝟖號香城大廈地下𝟓𝐀號舖

➣ 明太子奶醬蛋包飯(💰𝟏𝟏𝟖)

➣自家手打日式漢堡(💰𝟏𝟎𝟖)

➣ 夏の風芭菲杯 (💰𝟔𝟖)

🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟖/𝟏𝟎
💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟏𝟓𝟎
🚩 𝐀𝐃𝐎洋食屋
荃灣享成街𝟖號香城大廈地下𝟓𝐀號舖
2024-08-22 196 浏览
一直都很喜歡昭和風的喫茶店看到荃灣的這間𝙰𝙳𝙾當然不可以錯過在門外已經感受到滿滿的昭和風情推開門,每一個角落都很美感覺仿佛置身於日本當然少不了日式洋食我最愛的オムライス蛋包飯😍📋 𝚖𝚎𝚗𝚞☑ 經典日式牛肉汁蛋包飯☑ 和風醬香奶油野菌雞肉燉飯☑ 蜜瓜梳打☑ 焙茶巴斯克芝士蛋糕蛋包飯的飯底是用茄汁炒過蛋是我們自己切開的儀式感滿滿燉飯的醬汁很𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢但不會太膩, 十分好吃愛吃飯的我一粒不留😆蜜瓜梳打加了雪糕也不錯是來喫茶店必點的𝚒𝚝𝚎𝚖芝士蛋糕的焙茶味非常濃郁喜歡焙茶的朋友千萬不要錯過🤍

一直都很喜歡昭和風的喫茶店
看到荃灣的這間𝙰𝙳𝙾
當然不可以錯過

在門外已經感受到滿滿的昭和風情
推開門,每一個角落都很美
感覺仿佛置身於日本

蛋包飯的飯底是用茄汁炒過
蛋是我們自己切開的
儀式感滿滿

燉飯的醬汁很𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢
但不會太膩, 十分好吃
愛吃飯的我一粒不留😆

蜜瓜梳打加了雪糕也不錯
是來喫茶店必點的𝚒𝚝𝚎𝚖

芝士蛋糕的焙茶味非常濃郁
喜歡焙茶的朋友千萬不要錯過🤍
  • 經典日式牛肉醬汁蛋包飯
2024-08-19 305 浏览
蠻日式正宗的旦包飯🧡店子風格摩登東洋,雖然有comment 說被不禮貌對待,但我卻沒有被惡言相向。用膳感覺良好。明太子旦包飯好好吃,明太子迷必點🧡茄汁炒飯底係日式旦包飯精粹,一口明太子奶油醬+茄汁加旦香炒飯底超愛。咖喱炸豬排飯,日式帶甜口味既香濃咖喱汁配乾爽脆口炸豬排,熱飯相配,非常滿足。
明太子旦包飯
2024-08-18 423 浏览
🤑價錢約$200 - 400🪑成間店都好木系 好似去左日本gum 牆上面仲有d插畫 其中有人氣公仔chiikawa 🤪➀ 自家手打日式漢堡排 $108見係餐廳嘅signature 就叫黎試吓 漢堡排配埋飯、沙律菜🥗、青瓜及蕃茄 都幾豐富 漢堡排質素都唔錯➁ 奶油味噌野菜燉雞腿肉 $82個sauce幾好味 😋 有唔少雞腿肉 幾腍仲去埋骨 😆 伴碟仲有薯仔同西蘭花🥦都好入味+$25 配埋餐湯、前菜及飲品栗米湯好creamy 好rich 前菜有輕微胡椒都幾開胃 飲品就叫個green tea latte 茶味都幾rich 唔會有好假ge味➂ 夏の風芭菲杯 $68係夏天期間限定 有雲尼拿雪糕🍦、曲奇🍪、芒果沙沙🥭、波子汽水啫喱

🤑價錢約$200 - 400

➀ 自家手打日式漢堡排 $108

➁ 奶油味噌野菜燉雞腿肉 $82

+$25 配埋餐湯、前菜及飲品

➂ 夏の風芭菲杯 $68

📍 復古咖啡廳裝潢🛋️總是有種莫名的吸引力 外牆以檀木深啡色作為主色 配上磨砂菱格玻璃 復古小吊燈 帶點年代感🕯️ 滲出淡淡日系昭和風格 空間細細 不過加埋暖色燈光 輕易營造出溫暖感🌞! 🌀 咖哩蛋包飯餐廳只售賣幾款單品 蛋包飯幾乎每台必點! 脹卜卜蛋包置於蕃茄炒飯上 一切開半熟蛋就好似瀑布咁傾瀉出☺️ 口感嫩滑濕潤 配合甘甜惹味既咖哩汁 就算無加其他配料都輕鬆清碟!🙈 不過蕃茄炒飯味道都偏甜 令整體層次感略有不足 有點可惜! 🌀 明太子和風奶醬意粉原以為醬汁太少會太乾身 但不會欸! 奶醬忌廉很香濃 微辣口感慢慢係奶香中散發出黎🙈 配料簡單咁加入菌菇 但已經好食可加 $25 配套餐 包括是日餐湯+前菜+飲品🙋🏻‍♀️ 餐湯係粟米忌廉湯 味道偏甜 建議非繁忙時間黎 因為座位有限 所以輪候時間頗長🫠
📍

🌀 咖哩蛋包飯

🌀 明太子和風奶醬意粉

有預約左所以唔使等,門口已經充滿日式喫茶店感覺,入面好似去🇯🇵昭和風cafe咁😮波子汽水味梳打經典富士山🗻藍白色,現場見唔少人有叫,同枱小朋友表示好味😂🍋檸檬紅茶無預計過有咩特別,係一杯正常好飲甜度適中嘅檸茶經典日式牛肉醬汁蛋包飯🍛除左切奄列蛋有儀式感之外,蛋都十分滑,半熟程度岩岩好,茄汁炒飯不過不失,牛肉醬汁略嫌唔夠香同無乜牛味🥹濃厚芝士肉醬蛋包飯🍛加左肉醬同同芝士嘅蛋包飯彌補左牛肉汁既不足,個人覺得哩個吸引啲飯連飲品平均要100幾蚊一位,性價比唔算好高,而且見到隔離枱叫左布丁($52),份量幾精緻😂當日坐近廚房位置,場內唔滿嘅情況下店員一直黑面企係面前(除左叫嘢食無叫過店員亦有講唔該🥲),希望餐廳可以改善情況📣

波子汽水味梳打
經典富士山🗻藍白色,現場見唔少人有叫,同枱小朋友表示好味😂
檸檬紅茶

🍋檸檬紅茶
無預計過有咩特別,係一杯正常好飲甜度適中嘅檸茶

經典日式牛肉醬汁蛋包飯🍛

濃厚芝士肉醬蛋包飯🍛

2024-05-13
2024-07-08 733 浏览
平日五點幾去到完全無人,不用排隊。小店裝修充滿昭和復古風味,非常有氣氛。相信唔少人尼依間餐廳都係為咗食蛋包飯,一於就叫兩個唔同味道試下啦!明太子奶醬蛋包飯 $118賣相相當吸引,一𠝹開奄列蛋啲蛋就好似瀑布般瀉晒出嚟,係完美既流心效果😍飯就係蕃茄炒飯含有洋蔥粒,炒得夠乾身而且味道非常入味,但略嫌有啲散。明太子醬亦相當濃郁,帶有丁點兒既辣味。經典日式牛肉醬汁蛋包飯$86醬汁有好厚牛肉味,醬汁味道比明太子奶醬好食。飯都係一樣既蕃茄炒飯,份量都唔細。雞蛋同樣濕潤又滑,𠝹開後亦同樣完美包覆住啲飯。雖然餐廳裝修同蛋包飯都好打卡,但性價比好低,依個價錢仲要再收加一,只係得蛋、飯同無餡無肉既醬汁係幾貴。試過一次,下次都唔會再去,打過卡就算。

明太子奶醬蛋包飯 $118

經典日式牛肉醬汁蛋包飯$86

明太子奶醬蛋包飯
經典日式牛肉醬汁蛋白飯
明太子奶醬蛋包飯
經典日式牛肉醬汁蛋白飯
  • 經典日式牛肉醬汁蛋包飯
2024-07-07 921 浏览
小店座位少,喺門外等左45mins,天氣炎熱辛苦完一輪入到店內諗住休息一下,點知遇上個別店員態度惡劣,苦上加苦,已經冇乜心機食野😥............點左牛肉汁蛋包飯x2,明太子忌廉蛋包飯,肉醬意粉意粉,埋單成$500,都唔算平,食物味道可以........路過如果唔駛排隊又好鐘意蛋包飯都可以試下,突登過黎食就唔值得。做飲食服務同食物質素都重要,希望店家之後會有所改善.............

原址大圍,搬咗出嚟荃灣一段時間,依家先有機會試。周六㍚幾仍然要排隊,不過有QR code可以排隊,行個圈返去就到。小店由內到外都滿滿 ㍼ 復古風,店中央的彩色玻璃吊燈好吸睛。店內只有10枱座位,難怪要排隊。人氣蛋包飯完全品嚐到日本の味道,分量剛好,omelatte蛋漲澎澎,用刀輕輕一𠝹,流心瀑布咁反開。𓈏濃厚芝士肉醬蛋包飯 $108茄汁炒飯底唔太酸,但好開胃,粒粒分明。外面既肉醬亦唔會太濃太膩,伴滑蛋一啖食,剛剛好。略嫌芝士不夠,若有拉絲感更美味。𓈏明太子和風奶醬意粉 $118 意粉有彈性,硬度適中,整體正常發揮𓇨雲尼拿鮮奶咖啡 𓇬午餐 +$25 享餐湯+前菜+飲品𓇬見隔離枱order焦糖雞蛋布甸,但分量比平時細一半,所以最後冇試𓎴

𓈏濃厚芝士肉醬蛋包飯 $108

𓈏明太子和風奶醬意粉 $118
意粉有彈性,硬度適中,整體正常發揮

𓇨雲尼拿鮮奶咖啡

𓇬午餐 +$25 享餐湯+前菜+飲品𓇬

2024-06-08
  • 濃厚芝士肉醬蛋包飯
2024-06-15 368 浏览
🔹明太子奶醬蛋包飯 $118雞蛋都幾滑!飯底係蕃茄炒飯,即使唔加明太子醬都好夠味!覺得明太子唔夠濃🤏🏻如果濃啲就更加滿足~🔹和風洋蔥煙肉奶油意粉 $98洋蔥同煙肉炒得幾香,份量都幾多!整體而言係一個中規中矩嘅奶油意粉,唔會食完覺得好漏~
🔹明太子奶醬蛋包飯 $118

🔹和風洋蔥煙肉奶油意粉 $98
2024-06-12 757 浏览
見食評介紹呢間嘢幾好食,經過又覺得佢門面幾特別,於是我同屋企人去試下,叫咗一份pancake同一份碎旦三文治加3杯野飲,等左15-20分鐘左右,見隔離兩張枱遲我入座嘅都已經上菜(all day breakfast, 蛋包飯同一個炸物既飯),pancake無理由仲耐過炸野同旦包飯🤔於是問下個女店員咩進度!跟住佢先同我講三文治餐賣晒(但隔籬枱有「旦」包飯,all day breakfast有「多士」🙄!我問個店員點解賣哂你唔一早同我講,要等20分鐘後我問你先同我講賣哂😑!個佛系店員連一句唔好意思都無😮‍💨!跟住送餐後連碟都無隻比我 (可能佢以為我係印度人🙄),嗱嗱臨食完埋單跟住走人,得一份野加3杯野飲唔知點解都可以計錯數,係cashier等你好耐都未計掂😏成餐飯嘅體驗好差,嘥我時間😩!希望下次行過見唔到你間鋪!

2024-06-10
下午茶