終於等到星期六放假可以放鬆一下,特地到了新界遠離塵囂的郊外生活咖啡店,可以散散步呼吸新鮮空氣,同時又可以買些精緻生活用品,為家居增添生活品味。沿路走進咖啡店都是綠油油,走得輕鬆自在。裝修不是最好,卻有說不出的自然用色佈置都能看得出心思當日天氣熱,點了杯cold brew black coffee 和一件banana banoffee pie, 因咖啡沒被烘焙,咖啡味道入口自然。Banoffee pie 甜而不膩,可以一試再試。此店提供咖啡,茶類飲品及一些輕食。 喝完下午茶,準備走時可以看看店內生活精品用品,店主整齊擺放著由外地進口的家居用品,每件造工都很細緻。

沿路走進咖啡店都是綠油油,走得輕鬆自在。

裝修不是最好,卻有說不出的自然
用色佈置都能看得出心思

2017-07-29
  • Banana  Banoffee  Pie
2017-05-25 1225 浏览
補寫是日剛好特地去了林村許願樹那邊逛逛,之前在網上看別人介紹過大埔有這麼一間「隱世」的cafe, 於是在林村再轉搭巴士再走過一大段路終於到了(老實說地點很僻,不太好找,幸好是冬天,夏天應該未到先熱死吧)原來是一間「前鋪後居」式的店,入面只有數張台,主要一半是用來擺賣一些杯碟、廚具的。menu不算豐富,可能是因爲只想給客人作一個休息和呼吸大自然的落腳點吧。我們點了個scone, 花茶。吃了這裡的scone後我已返唔到轉頭!因為太好吃了實在!牛油味香,茶上cream是十分搭!鬆化!花茶份量可算多,倒出來差不多都有4小杯!整體來說,想腦袋清靜一下、呼吸大自然空氣和遠離塵囂的話就來這個小小的避風港吧!
補寫
花茶份量可算多,倒出來差不多都有4小杯!
2017新開始迎接忙碌既一年當然先要慢活一下先Take a break林村大菴村盡頭,綠蔭包圍住既地方有間小藍屋就係今日既目的地簡樸既設計只有六人枱同二人枱其實係一間賣生活用品既小店全部都係好著名既用品好似 Astier de Villatte陶瓷餐具,森林精靈等等店主好著重細節所以揀既都係一級另外仲有茶葉,咖啡賣都係黎自公平貿易既出品店主好主張有機同自然既產品沐浴液,Hand Cream都有大家可以好放心係度買野不過記得要帶現金同自備購物袋每星期都會有幾款輕食可以揀但至於係咩就大家要黎到先知道喇因為每個星期都會唔同架仲有各款茶同Black Coffee每次都有三款甜品但無想食既Banoffee Pie連Organic Passion Fruit & Choco Cake都賣完只好點Raspberry Friand($30)法國既小糕點外面焗得好脆入面鬆軟既蛋糕加上Raspberry微酸更好味 Green Rose Tea($42)先焗起三分鐘一沖就有超香玫瑰茶味對住一大片草園飲住咁香既茶真係好舒服Panama Black Coffee($50)少少甘少少酸對無飲Black Coffe
2017新開始

迎接忙碌既一年當然先要慢活一下先Take a break

林村大菴村盡頭,綠蔭包圍住既地方

有間小藍屋就係今日既目的地
簡樸既設計只有六人枱同二人枱

其實係一間賣生活用品既小店

全部都係好著名既用品

店主好著重細節所以揀既都係一級
另外仲有茶葉,咖啡賣

都係黎自公平貿易既出品

店主好主張有機同自然既產品

沐浴液,Hand Cream都有

大家可以好放心係度買野

2017-01-01
  • Raspberry Friand
  • Green Rose Tea
2016-11-26 1534 浏览
週未同女友遊車河,雖然下雨,但無阻我們遠離繁囂的決心。 今日來到林村再入少少的藍色小屋 - a beautiful store, 無打錯係store, 因為店內主打的是天然風手作廚具及生活用品,配上簡約陳設及輕音樂,再忙碌也可以輕鬆下來。相信店主是想透過咖啡及食品造到體驗營銷效果,間中店內會傳來陣陣薰香,令店內格調感覺優雅。不過有心來的朋友留意,店內位置不多,只有十數個。如果駕車人士可泊於公廁旁的標位,約十個,再步行五分鐘就到達。小弟揀了一杯Panama Black Coffee, 喜歡濃的朋友可能未必鍾意,但與這裡的氣氛配合得很和諧。
週未同女友遊車河,雖然下雨,但無阻我們遠離繁囂的決心

2016-11-26
$50 (其他)
2016-09-10 1655 浏览
早前見不少雜誌介紹大埔cafe 藍屋小店, 今天午飯過後便去林村走一趟。這店子的地點真夠偏僻,要在大埔墟街市附近轉乘小巴,下車後還要走一段大概15分鐘路程。走進店子,地方比想像中小得多,只有約10個位子,另一邊是售賣廚具,中間有個 pop-up store。這裡只有數款蛋糕及飲品,店員因應我選的蛋糕而推介飲品,最後點了 carrot cake 及 green rose tea。Carrot cake 的賣相非常精緻,不太甜,蛋糕上層加了幾款生果乾使味道更清新。Green rose tea 是綠茶加淡淡的玫瑰香味,不知是否有機茶的關係,又好像比一般綠茶更甘香,跟同樣清新的蛋糕確實是挺相襯的搭配。在這裡感覺像是到了外國的小店,渡過一個舒服的下午餐時光。

在這裡感覺像是到了外國的小店,渡過一個舒服的下午餐時光。
2016-05-23 1801 浏览
店子位於村子蠻入的位置, 若不是遇上村民問路, 恐怕得花上一定時間找路。店子主打並非飲食, 而是售賣家品, 商品大多設計簡約, 價錢一般為中高價。雖然店子主打非食飲食, 但能夠在此用茶吃餅享片刻的寧靜, 實在難得!想推介Toffee Black Team, 茶泡在不锈鋼茶壺裡, 茶香味醇, 水的温度剛好, 用茶倍感順滑。Banoffee Pie賣相討好, 一個個圓點, 層次分明, 忌廉香滑, 香蕉新鮮, 整體不太甜。 店子周圍只有樹木和疏落村屋, 環境恬靜, 忙碌中有此地方偷閒, 人生多美好!

Toffee Black Tea
2016-05-02
下午茶
Toffee Black Tea
2016-03-21 2008 浏览
今日天氣唔係咁好架! 但target左去..就要去 去到好采冇雨...仲有小小陽光tim~ a beautiful store地方不太!門面冇我想像中咁靚! 但也不錯! 藍色的小屋! outdoor有幾個位~另外入面位置也不多! 好特別既係佢有點陶瓷賣! 有點茶葉賣...今日我帶埋我隻小狗黎所以坐左OUTDOOR!對住大自己去喝咖啡, 食蛋糕感覺也不錯! 店員也很細心地問會唔會好多蚊? 幫我點左個俱蚊既野(唔知咩來)...食物多面選擇也不多! 咖啡, 茶或蛋糕!我就更係飲咖啡啦! Panama Black Coffee 朋友飲 Lemon Grass Ginger (organic tea)..因為哩隻茶唔知係咩味, 店員都會先比茶葉我地聞一聞!另外order 左2個cake, 一個係Banoffee Pie另一個係blood orange and chotolate cake!飲品味道不錯! Panama Black Coffee不太過苦澀,. 但帶一點酸酸的味道! 哩度既咖啡係serve沒有奶的! 真係好啱我!另外Lemon Grass Ginger (organic tea)佢既
今日天氣唔係咁好架! 但target左去..就要去

門面冇我想像中咁靚! 但也不錯! 藍色的小屋!
outdoor有幾個位~另外入面位置也不多!
好特別既係佢有點陶瓷賣! 有點茶葉賣...
今日我帶埋我隻小狗黎所以坐左OUTDOOR!
對住大自己去喝咖啡, 食蛋糕感覺也不錯!
食物多面選擇也不多! 咖啡, 茶或蛋糕!
因為哩隻茶唔知係咩味, 店員都會先比茶葉我地聞一聞!
哩度既咖啡係serve沒有奶的! 真係好啱我!
另外Lemon Grass Ginger (organic tea)佢既味道好特別, 薑味又帶一點香茅...
飲落去好fresh! 第一次試, 好特別呀!
另外蛋糕方面2個我都覺得好出色! Banoffee Pie 佢面層係用chotolate既mousse加d可可粉咁!
包住好多好多banana+棒子醬~ 仲有脆脆既餅底! 真係好正!
至於blood orange and chotolate cake佢係cup cake入! 朱古力味都幾香!
最特別係入面有酸酸的blood orange..甜中帶酸! 美味呀!

總括餐廳係好接近大自然! 如果你係野蚊人士(即係我咁樣)記得記得要帶蚊怕水呀!
餐廳周邊環境寧靜, 好適合relax既地方!

2016-03-19
2016-03-18 1020 浏览
放假日 不想待在港島 於是拉著朋友開車往沙田 大埔地區遊玩既然出遊 當然是免不了 要找些特色小店去坐坐逛逛 在沙田吃過中飯 繼續前往外在大埔林村的小店。 抵達附近park好車 問路人如何前往 可能是新開的關係 竟然都不知道 於是我們就膽子放大 朝著在google map上看到的小藍屋前進 繞過一片空地 經過一間養著黑色狼狗的村屋(狗狗好乖 沒有吠叫)有點怕怕的推開門 眼前所見 竟然是另一個天地。有圖為證。 當日是星期一 店內只有友人和我 享受著整個寧靜。 老闆娘是個年輕的fashion買手 所以店裡的角落 販賣著她的獵物 每一樣小物件都非常吸引我 恨不得都搬回家 但畢竟價錢不便宜 所以最後只買了一罐茶葉$390/2oz 回家繼續聞香品嚐。坐了約1個半小時 該是回歸現實的時候了(其實是避塞車)下次見咯 小藍屋
放假日 不想待在港島 於是拉著朋友開車往沙田 大埔地區遊玩

2016-03-14
2016-03-16 898 浏览
天陰陰...今天是有心來到這家咖啡店享受一個下著雨的SATURDAY越過樹林才看到!隱藏在大埔角落的藍色小屋…簡單卻休閒的生活方式!如果不是有直車直接到達的話,我也不知怎樣來...在香港生活,大概腳步總要比別人快一點,才能夠活久一點。大埔林村的角落,有這麼一家蔚藍色的小屋,卻無時無刻提醒香港人這個道理。這裡不僅是一間咖啡店,卻也是小小的家品店,裡面擺放著店主Wallis親自採購的貨品,有簡單卻實用的意大利陶煲跟木製碗筷,也有微香的大豆蠟燭。貨品置放在屋中不同的角落,更像置身朋友的家裡。店主在小屋裡放著古舊的傢俱,雖然沒有古堡大屋那種氣派,卻給人一種溫暖厚實的家的感覺。這裡只在週末才開放,不少林村的過客偶爾會進來喝杯茶,吃件蛋糕,好提醒自己,什麼才是生活。蛋糕沒有花巧的裝飾,卻有一種簡約的美。走進店內...當然要看看MENU點了這個蛋糕....鬆軟的蛋糕配上慕斯,細滑好吃,可總覺得味道有點熟悉。因為店主下了無花果的精華落去...感覺份外新鮮..慕絲的質感亦到相當細滑......跟住我再嗌多左個Banoffee pie這個我超需要讚好的...因為真係好好味..面頭已經有忌廉同朱古力既mou

如果不是有直車直接到達的話,我也不知怎樣來...
在香港生活,大概腳步總要比別人快一點,才能夠活久一點。

走進店內...當然要看看MENU
點了這個蛋糕....
感覺份外新鮮..慕絲的質感亦到相當細滑......
跟住我再嗌多左個Banoffee pie
這個我超需要讚好的...因為真係好好味..
面頭已經有忌廉同朱古力既mousse係到包住件蛋糕,之後再有好大粒既香蕉撈埋啲榛子醬放底,,最底係壓碎左既威化餅的啊~~~
真的超好吃啊...
因為遠離市區,新客人想去這家小屋到訪,也不是那麼容易。大家可以帶著這張店家親繪的藏寶地圖,在村內細步慢走,相信總會在日落以前到達哦。

题外话/补充资料: 因為遠離市區,新客人想去這家小屋到訪,也不是那麼容易。 如果係元朗搭64K過去...那應該是在水窩站落車的啊
2016-03-12