2021-02-20 58 浏览
Relax 環境,可坐室外或室內,播放西班牙文歌,輕鬆感覺。小食:Tuna Ceviche 吞拿魚魚生,牛油果及厄瓜多爾醬,帶著少少酸,清新及賣相好吸引。,Spicy Lamb Tacos:脆皮玉米餅夾著辣碎羊肉,碎生菜,,羊肉用香料醃,好入味,帶着微辣,食時加上青檸汁,清新Tex Mex Nacho:端上一大盤Nachos,色彩鮮艷,紅,黑色玉米片,配豆,Cheddar Cheese,Jalapeno Pepper (墨西哥辣椒)及Guacamole 牛油果醬,帶著辣及芝士香味,配著啤酒傾心事

2021-02-07
2021-02-16 1010 浏览
提早放新年假,一於跟老公出去尖沙咀食lunch 再休閑地四周圍走走吧!尖沙咀天文臺道一帶比較多異國餐廳,而且環境比較開揚舒適。Signature Mocktail - Sex in the city 野莓、青檸、橙汁調配而家,味道酸酸甜甜,非常醒胃。Calamari Frito酥炸魷魚-外皮香脆,魷魚鮮甜美味,沾上酸忌廉/鮮蕃茄香草汁,特別滋味。Spinach Nopales Quessedilla 芝士菠菜墨西哥酥餅-餅皮烤到焦香脆口,芝士呈半溶流心狀態,中間夾住菠菜,入口香脆芝味,菠菜鮮嫩多汁,再伴上3款不同口味的醬汁(鮮蕃茄香草他他、牛油果青檸辣醬、酸忌廉),味道增添不少變化,而且可以減低油膩感覺。Pulled Pork Enchiladas 豬肉辣肉醬玉米餡餅-餡餅入面包住手撕豬肉絲,拌碟淋上蕃茄辣肉醬,食落口感似千層麵,豬肉絲香辣而充滿肉汁,餡餅外皮軟淋,伴上醬汁一齊食,味道豐富肉味香濃,堅正!而家Openrice book檯仲有85折,非常抵食!
尖沙咀天文臺道一帶比較多異國餐廳,而且環境比較開揚舒適。

野莓、青檸、橙汁調配而家,味道酸酸甜甜,非常醒胃。

Calamari Frito

Spinach Nopales Quessedilla

Pulled Pork Enchiladas

而家Openrice book檯仲有85折,非常抵食!
午餐
2021-02-13 83 浏览
近排想食墨西哥菜,先發現灣仔執左好多間,宜家選擇少左好多,今次就揾間新餐廳試下。呢間係酒吧,菜式選擇唔算多,但有啲款式較少見。Corn cheese ball $78粟米粉做既脆皮,入面係流心芝士,好滿足!出面有少少千島醬減低油膩感。quesadillas lamb mince $108女友最鍾意芝士夾餅quesadillas,呢度既口味都幾特別,有呢款羊肉碎薄荷乳酪。啱啱焗起,個皮香脆,裡面羊味香濃,薄荷就唔多覺,有啲熱辣辣芝士,唔錯。酸忌廉(以為希臘乳酪添)、牛油果醬同番茄莎莎醬份量都Ok既,後兩個醬都幾辣,好彩有酸忌廉可以解辣。nachos w/ mex chorizo $118佢每一款肉都配左一款醬汁,反而令女友揀唔啱,最後揀左呢款配墨西哥香腸既,原來係好幼既西班牙臘腸,有小小咸香幾香口既,粟米片浸住醬汁淋左啲,佢係紅色紫色既,味道同平時黃色嗰啲唔同,唔係好識形容,成個組合幾清爽開胃,但唔多飽,唔係嗰啲芝士味牛油果味好飽肚既comfort food,同我期望唔係好同。margarita frozen $88唔係好識飲酒,覺得幾好飲,味道清新,適合配墨西哥菜。多謝招呼導盲犬Del

Corn cheese ball $78
corn cheese ball

quesadillas lamb mince $108

nachos w/ mex chorizo $118
nachos w/ mex chorizo

margarita frozen $88
唔係好識飲酒,覺得幾好飲,味道清新,適合配墨西哥菜。
margarita

多謝招呼導盲犬Delta, 呢度真係好chill好好訓呀
2021-02-05
margarita
  • Quesadilla Lamb Mince
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分8Five2 Restobar尖沙咀天文臺道8號地下2號舖-雞肉墨西哥脆玉米片(左下)呢間餐廳好墨西哥feel🤪個玉米片都好脆好香☺️最正係有dd辣醬feel 好惹味😀入面仲有d牛油果所以整體都好fresh🤗平時好少食呢類嘢都好特別🤪羊肉墨西哥酥餅(右上)個酥餅幾好食😄好香既羊肉味😁佢有3款醬可以有唔同配搭😋cream啦牛油果同埋辣醬😁小肥一次過加曬係有5個味道🤣🤣🤣🤣🤣墨西哥玉米餅(右下)唔好以為同一個差不多🤣🤣係完全唔同☺️呢個餅外脆內軟😁入面有d芝士爆出黎有拉絲效果😆雖然都係有個紅色醬但係同酥餅個個辣醬又有d唔同😆整體都唔錯不過上面2個好食d豐富d☺️-🚽(5🌟滿分)🌟🌟🌟🌟🌟個廁所🚽好新好乾淨😊同埋個裝修都有d特別😁仲有齊紙巾🧻同埋消毒用品🤣幾好😛
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分
8Five2 Restobar
尖沙咀天文臺道8號地下2號舖
雞肉墨西哥脆玉米片(左下)

羊肉墨西哥酥餅(右上)

墨西哥玉米餅(右下)
🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟🌟🌟
2021-02-10 90 浏览
疫情關係一直不能出國旅行,唯有在香港搜尋異國美食。雞肉墨西哥脆玉米片是我吃墨西哥菜必點的食物,這裏的玉米片是特別的紅色和紫色,現上雞肉和少辣醬汁非常好吃。這裏的午餐非常之實惠, 價錢只是$88至118,已經包了前菜、主餐、甜品和一杯凍檸茶。Set B: 地中海凱撒沙律配烤雞,正常,菜非常新鮮。豬肉墨西哥玉米餅,豬肉的味道不錯,有菜加少少青檸汁好清新。Set C: 布拉達芝士沙律+$15食物上菜時有玻璃罩罩住,打開後芝士上有煙燻的味道,芝士好creamy,加上辣的蕃茄醬,絕配!辣雞肉玉米餡餅,如果鍾意食芝士和蕃茄醬,必須叫這個!超級多芝士!甜品是西班牙油條churro,和想像中有點出入,口感一般。其實食物非常好,環境亦舒適有氣氛,可是當日兩個女外籍服務員服務一般。前菜和主菜中間等了很久,飲品亦需要提醒他們才給你。
疫情關係一直不能出國旅行,唯有在香港搜尋異國美食。

Set B: 地中海凱撒沙律配烤雞,正常,菜非常新鮮。

豬肉墨西哥玉米餅,豬肉的味道不錯,有菜加少少青檸汁好清新。

Set C: 布拉達芝士沙律+$15

甜品是西班牙油條churro,和想像中有點出入,口感一般。

2021-01-28
  • 辣雞肉玉米餡餅
  • Buffalo Chicken Nachos
🇲🇽餐廳位置相當便利顯眼👍🏻,有戶外、室內和吧枱用餐位置,播放墨西哥音樂🎵🎶,濃厚墨西哥氣氛🇲🇽📍鐵板魚🐟($178)無骨炸魚塊,以墨西哥香料炒香,配菜辣椒蕃茄同樣濃郁🌶🍅👍🏻配合一盤四塊的薄餅,沾上醬汁,惹味好吃😋📍玉米芝士炸丸子🧆($78)外皮裹上麵包糠酥炸,相當酥脆,裡面充滿芝士,一咬下去拉出長長芝士。配上墨西哥醬汁,酸酸辣辣,解膩開胃👍🏻👍🏻😍😍📍手撕雞拌土豆🐓🥔($98)連皮土豆,焗至香脆可口😋,上面放著滿滿以孜然為主調的手撕雞❤️👍🏻📍吞拿魚伴厄瓜多爾醬🌶🐟($108)吞拿魚新鮮可口,配合青瓜洋蔥芫荽辣椒等,特色調味,香辣香辣,相當清爽,很推薦給食得辣的朋友🔥😋👍🏻

📍鐵板魚🐟($178)

📍玉米芝士炸丸子🧆($78)

📍手撕雞拌土豆🐓🥔($98)

📍吞拿魚伴厄瓜多爾醬🌶🐟($108)

2021-02-10 46 浏览
星期日同女朋友行街行到攰,去左尖沙咀一間餐廳坐低食下野休息下經過天文台道,有間環境好chill既餐廳,開揚又有氣氛,原來主打墨西哥菜。餐廳好多外國人,幾有旅行feel我地3:00到餐廳,叫啲小食,休息下。女朋友叫左一個沙律,吞拿魚刺身,加上大量香料調味,入口酸香開胃,魚肉掛上醬汁,微辣酸甜,少少洋蔥粒,好醒胃我地再叫左兩款tacos,炸魚和羊肉好驚喜!炸魚配上他他醬,香口味道豐富,羊肉少少辣,羊肉味突出,加上香科醬汁,口感豐富出色!女朋友讚好
我地再叫左兩款tacos,炸魚和羊肉
2021-02-05 66 浏览
今天不用上班,相約朋友到尖沙咀散步和吃午餐。餐廳設有露天座位區,空氣流通,心曠神怡。豬肉絲加勒比海醬墨西哥酥餅108元,外層酥餅香口,肉層醬汁微辣惹味,豬肉絲口感軟,再加上溶化了的芝士和醃製過的酸瓜,十分滋味,配有三碟特色醬汁酸忌廉、蕃茄和牛油果,味道層次之豐富。牛油果加黑豆墨西哥卷餅118元,綠色的卷餅口感有點像麵包,饀料有牛油果、黑豆、黃椒、蕃茄、橙色的飯、酸忌廉和微辣的醬汁,份量大,很飽肚,蔬菜味加上酸味和微辣味,是一道健康的美食。鹹焦糖芝士蛋糕68元,質感軟滑的芝士蛋糕配上焦糖餅,又甜又滑。巧克力軟糖蛋糕68元,上層巧克力軟糖的朱古力味很濃,下層朱古力蛋糕又甜又鬆軟,配上冰凍的雲呢拿雪糕,很美味。總結:墨西哥特色食物很美味。

總結:墨西哥特色食物很美味。
2021-02-05
2021-02-02 49 浏览
疫情下 無晚市相信而家只可以happy hour 稍作輕鬆一下經過尖沙咀天文臺道見到一間好大嘅bar Restaurant 好有格調 所以同老公坐底飲返杯原來呢度係墨西哥酒吧餐廳Tuna Ceviche $108入口少少辣 好開胃吞拿魚粒撈咗厄瓜多爾醬入口即刺激味蕾開胃菜好靚 放到好似一盆花咁Spicy Tomato Tacos 🌮 $108薯仔炸到卜卜脆包喺薄薄嘅墨西哥粟米片有洋蔥等配料 色彩已好鮮艷仲要好有口感 脆脆辣辣 Buffalo Chicken Nachos $118份量好大 Nachos好脆 有紅色同啡色同平日食開嘅味道差唔多咸咸地 本身已經好惹味但再加上咗醬汁同好惹味嘅雞絲真係食指大動另外點咗 Sex on the beach $88同Citrus Fruit Tea $42 價錢尚算合理想試下墨西哥菜 真係可以試下
疫情下 無晚市

價錢尚算合理
想試下墨西哥菜
真係可以試下
2021-01-29 64 浏览
這間位於尖沙咀的墨西哥餐廳,食物質數非常有水準,環境舒適有mood有氣氛,眾外藉服務員又親切友善。我和朋友先來個前菜吞拿魚伴厄瓜多爾醬,醬汁甜甜酸酸的美味開胃,吞拿魚全杯滿滿的食得又睇得。炸魚塊墨西哥玉米餅,是非常地道的墨西哥菜,加點點青檸汁能令炸魚塊更鮮味,配搭Hunts Chardonnay白酒真是一流享受。牛油蒜蓉大蝦,蝦真的很大隻,入口啖啖肉且充滿蒜香味,最驚喜的是與越南咖啡奶昔很夾,咖啡奶昔甜滑香濃,又能中和大蝦的微辣,是個很神奇的搭配。
2021-01-23
  • 吞拿魚伴厄瓜多爾醬
2021-01-25 43 浏览
想搵個舒服嘅地方輕鬆吓,行入內街見到呢間餐廳個名好得意,諗咗一陣先知原來係香港代號呢間餐廳勝在地方夠大,如果想同朋友坐低飲杯嘢,呢個絕對係一個好嘅選擇。見到好多人食吞拿魚伴厄瓜多爾醬,好奇心驅使之下,都叫黎試吓。估唔到佢嘅吞拿魚好肥美好新鮮,個汁好酸味味,好開胃!本身想叫薯條食,點知叫錯咗,但錯有錯着,呢個chips配吞拿魚又出奇地夾。另外好欣賞佢呢個chips嘅配色,好似一團火咁另外仲試咗個烤雞肉墨西哥卷同埋羊肉辣醬玉米餡餅,佢兩個嘅配料有啲相同,都幾辣,但好香,平時好少食到呢類菜式,都幾特別。

2021-01-24 59 浏览
朋友突然很懷念在墨西哥背包旅行的時候。閒聊間,說起墨西哥菜是世界五大菜系之一,上網搜一搜就見到8Five2 Restobar這間位於尖沙咀天文臺道8號的地舖,決定去回味墨西哥之旅。餐廳設有室內和室外的座位,無論是餐廳佈置、傢俬和音樂都具有墨西哥風情,朋友話感覺很像置身於墨西哥,而且餐廳的空間感很大,座位非常寬敞舒服。前菜點了吞拿魚伴厄瓜多爾醬(Tuna Ceviche $108)玻璃杯內有一陣陣白煙, 感覺很迷幻,賣相很吸引。味道方面,吞拿魚新鮮之餘還夾雜着黑醋的微酸和墨西哥菜獨有的辣味。來到吃墨西哥菜的餐廳,當然要叫墨西哥脆玉米片。金明蝦墨西哥脆玉米片(Chimichurri Shrimps Nachos $118)份量很足,蝦爽滑彈牙,下面是墨西哥脆玉米片,配以一上檯時奉上的牛油果沾醬和酸忌廉,口感上有很多層次。另外還點了深受墨西哥人喜愛的墨西哥玉米餅。炸魚塊墨西哥玉米餅(Crispy Fried Fish Taco, Chilli Lime Seasoning $118)玉米餅是墨西哥的經典代表菜之一,玉米餅上夾了炸魚塊和生菜,炸魚塊很香脆,山菜夾雜着辣汁,配上青檸檬汁,味道很夾

來到吃墨西哥菜的餐廳,當然要叫墨西哥脆玉米片。

金明蝦墨西哥脆玉米片

另外還點了深受墨西哥人喜愛的墨西哥玉米餅。

炸魚塊墨西哥玉米餅
玉米餅是墨西哥的經典代表菜之一,玉米餅上夾了炸魚塊和生菜,炸魚塊很香脆,山菜夾雜着辣汁,配上青檸檬汁,味道很夾。

2021-01-16
2021-01-23 48 浏览
以前對墨西哥菜不太認識,自從朋友介紹試過後便喜歡上,是日又與朋友到天文臺道的一家墨西哥餐廳午膳。吞拿魚伴厄瓜多爾醬 Tuna Ceviche - 有點像吞拿魚他他,但用上微辣的厄瓜多爾醬汁,辣味慢慢才滲出,底下的煙令吞拿魚沾上些煙燻香氣,還有洋蔥粒、青瓜粒等,味道富層次。經典墨西哥菜怎少得 tacos,雞肉鋪在生菜上,再加了辣椒醬、孜然粉及芫荽粉,十分惹味。Avocado & black bean burrito - 牛油果新鮮軟滑,還有黑豆、生菜、飯等,玉米卷餅帶點菠菜味,表面輕輕烘過更可口,伴著墨西哥辣椒、沙律及醬汁,即使份量多也不覺飽滯。另外還點了胡椒玉米餅及 sauteed veggies 作小食,同樣用上不同香料,風味十足。在香港要數出色的墨西哥餐廳並不多,8Five2 環境夠 chill,款式多兼有水準,想食高質墨西哥菜時又有好選擇。

吞拿魚伴厄瓜多爾醬 Tuna Ceviche -

2021-01-19 43 浏览
今日係尖沙咀行街街,經過呢間酒吧餐廳, 座位有露天與室內選擇, 因當天都有點凍同大風, 故我選擇了室內, 座位舒適闊落,感覺很放鬆. #吞拿魚伴厄瓜多爾醬上菜時杯底下會有白煙噴出, 好仙境啊~吞拿魚刺身嫩滑,配上青瓜, 加上酸辣的醬汁,味道清爽,層次感豐富, 令人很開胃。#迷你漢堡包🍔的的式式很可愛,內有疏菜,雞肉,配上特制醬,味道很特別。#羊肉腰豆墨西哥卷餅墨西哥卷餅很好食, 所以一定要叫一份黎食,今次點了羊肉加腰豆卷,羊肉味濃郁,餡料豐富,除了羊肉腰豆之外,還有辣椒、肉碎、醬汁,米飯在內,增加口感,餅紮實份量很大。#酥餅配芝士菠菜菠菜配芝士是很好的配搭,芝士的鹹香,酥皮皮薄而且香脆,醬汁有3種-牛油果🥑,酸忌廉同酸辣醬,各有千秋,味道一流。#炒什菜墨西哥炒什菜個味道都幾特別,內有脆內瓜、青瓜,炒得很惹味。 跟朋友在此談天說地,慢嘆食物,真是很好的享受😌
今日係尖沙咀行街街,經過呢間酒吧餐廳,

#吞拿魚伴厄瓜多爾醬

#迷你漢堡包🍔
的的式式很可愛,內有疏菜,雞肉,配上特制醬,味道很特別。

#羊肉腰豆墨西哥卷餅

#酥餅配芝士菠菜

#炒什菜
墨西哥炒什菜個味道都幾特別,內有脆內瓜、青瓜,炒得很惹味。

跟朋友在此談天說地,慢嘆食物,真是很好的享受😌
2021-01-19 33 浏览
試這間店基於氣氛吸引,用餐空間看看也大,因缘下用openrice訂座,主餐牌半價(不包括餐飲類),咁就試試土耳其菜色。 豬肉酥餅-手撕豬肉加土耳其米加小米豆做內層,內容滿足,豬肉是嫩口的,地道士耳其米也是第一次嘗試,口味非常新鮮。酥餅加上酸酸的蕃茄蓉,層次豐厚,香口美味。今天一點小驚喜紅酒,入口OK。

今天一點小驚喜
紅酒,入口OK。
2020-12-30