2021-05-27 127 浏览
尖沙咀出名多韓國餐廳,今日帶大家來墨西哥一趟,係一種另類嘅風味。黑豆豬肉腸湯真係好好飲,聽講係墨西哥,啲人係飲呢一個湯做正餐。特登嚟試一次,果然係冇令我失望,湯入邊有啲豬肉嘅味,有少少咬口,陣陣嘅豬肉香味加埋啲豆嘅營養,可以話直接刺激我味蕾同埋嗅覺,令我一口氣飲咗好多。提一提大家,佢都幾飽幾Rich㗎,所以大家要留定肚食後邊嗰啲嘢,如果唔係你叫佢太多嘢嘅話就食晒㗎啦。蘑菇卡布寄諾湯呢個湯同平時嘅蘑菇湯都差唔多,所以其實冇乜特別。但係同豬肉黑豆湯一樣,都係誠意之作,前菜黎講,好能夠感受餐廳嘅用心。而且能夠喺正餐之前可以品嚐到一個咁好味咁濃郁嘅湯,都係一種樂趣。燒肉眼扒14安士大大塊,呢個價錢來講算係咁啦。佢個醬汁都幾特別,令到原本食落好漏嘅牛扒變得更易入口。其實我更加鍾意佢嘅薯條,除咗好好味之外,佢選用嘅茄汁係甜嘅,十分之好味,亦都滿足到我對食物多樣性嘅需要。雞肉Nachos味道好就不在話下,佢有兩個醬汁一個係牛油果一個係酸味芝士嘅醬汁。除咗真係好好味之外,我想講就係佢完全係墨西哥嘅口味,可以食到真正墨西哥式嘅菜式,我覺得係好難得。通常啲餐廳都係就咗我哋香港人嘅口味,但係要品嚐到異國風情

黑豆豬肉腸湯

蘑菇卡布寄諾湯

燒肉眼扒14安士

雞肉Nachos
味道好就不在話下,佢有兩個醬汁一個係牛油果一個係酸味芝士嘅醬汁。除咗真係好好味之外,我想講就係佢完全係墨西哥嘅口味,可以食到真正墨西哥式嘅菜式,我覺得係好難得。通常啲餐廳都係就咗我哋香港人嘅口味,但係要品嚐到異國風情,真係要去啲餐廳係原汁原味奉上佢哋嘅拿手菜式。呢度就係你要搵嘅地方。

2021-05-27 123 浏览
星期日唔想留係屋企,想出去chill下,天文臺道有好多選擇,我比佢裝修吸引,話晒餐廳嘅環境靚靚心情都好d😝💕一坐低睇menu 先知食墨西哥野,唔緊要試下新野😚 starter拿拿聲叫左個雞肉nachos try try,野飲就叫左peach iced tea野食5分鐘左右就黎啦,比想像中大勁多!中間嘅雞肉同酸甜醬夾埋桃紅色嘅脆粟米片,成件事幾開胃,仲有d pickles, 呢碟野都係$120 咋之後main就叫左墨西哥酥餅連豬肉絲加勒比海醬,原來加勒比海醬同岩岩個nachos 有重複~我個人鐘意白色戈個,青色就有d食唔慣個口味,重點來啦個酥餅熱騰騰,食落勁creamy又有d芝士嘅口感,個豬肉絲調味一流,唔洗點醬都好好食,成餐飯我最鍾意呢個💓!最後有d唔夠飽就叫左鐵板牛肉,無得揀生熟度,原來仲會比d餅你夾住d醬食~都幾得意Peach 🍑 iced tea 唔會好甜,味道正常,都解渴

之後main就叫左墨西哥酥餅連豬肉絲加勒比海醬,

2021-05-26 3755 浏览
星期六下午去尖沙咀Chill下, 想去D少人少少的地方, 就行了去天文台道附近, 那裡比較多餐廳, 行下行下就發現呢暗8 Five 2, 坐底先發現原來係墨西哥餐廳, 就咁睇真係睇唔出, 不過打開menu都有好多啱食的菜式~ 因為天氣開始熱, 所以客都坐晒入入面, 如果晚上坐出面吹下水應該幾舒服, 墨西哥我只諗到栗米片同個夾餅, 所以就點下, 估唔到碟栗米片咁大碟下, 旁邊的綠色cream有D似牛油果蓉, 另一個似酸忌廉個種, 配埋雞肉絲食都幾飽下!一片一片食, 又吹下水, 真係啱晒同朋友Chill下成個下午, 不過栗米片沾了醬會慢慢變淋, 所以都係食了最上層的先, 下面的可以再沾下牛油果醬食!原來我識的墨西哥夾餅係叫墨西哥酥餅, 羊肉碎的份量又比想像中多喎, 唔算好勁的羊羶味,可接受的, 不過一食就知係羊肉! 中似有青色個D辣椒同酸瓜的朋友, 我食了一個都辣的, 中途抽走咗佢, 因為本身已經有芝士加羊肉夠晒味, 可以唔使再沾醬, 紅色個醬好似番茄醬個碟酸酸甜甜咁, 都幾好味~朋友見到menu有一碟牛油蒜蓉大蝦, 墨西哥餐廳有中國菜?! 就叫埋試下, 上碟時見原來同想像中又有些唔同,

牛油蒜蓉大蝦

朋友見到menu有一碟牛油蒜蓉大蝦, 墨西哥餐廳有中國菜?! 就叫埋試下, 上碟時見原來同想像中又有些唔同, 係用西式的做法, 有5隻大蝦, 外面有炸粉的增加口感, 再配上勁濃烈的牛油醬, 又幾好食! 蝦夠大隻同彈牙, 蒜蓉味唔多留意到, 但牛油味超級香濃, 值得一試~
蘑菇卡布奇諾

另外點了蘑菇卡布奇諾 , 即係蘑菇濃湯, 我以為係一杯仔啦, 點知見個女侍應拎了個大碟同一個大熱水壺, 然後由水壺倒了一大碗湯出來, 真係估佢唔到喎, 個湯好濃蘑菇香, 飲得出放了好多蘑菇整的, $68咁大碗, 抵飲

另外叫了個可樂飲下, 越坐越多人, 旁邊有2個人點2杯飲品又吹下水~ 坐返幾個鐘都幾寫意~ 而且食物都唔錯啱晒香港人口味~
2021-05-22
蘑菇卡布奇諾
2021-05-25 100 浏览
今日同fd 去到經常經過的天文台道的8 Five 2,呢間墨西哥菜的酒吧/餐廳,成日都有一班固定的鬼佬客,能夠keep住一班熟客,應該味道都唔錯。7點幾到已經滿左一大半,被安排坐了最入面的座位,由於朋友揸車,我們都沒有點酒精飲品,整本滿滿的飲品list 都不適用。叫了個Beef Nacho,來到很色彩繽紛,粟米片不會太厚過硬,牛肉碎非常入味,最喜歡還是哪牛油果醬,成碟都俾清光。BBQ pork ribs,點這個純粹是不想吸收太多澱粉質,但原來佢係come with 薯條,薯條仲要炸到好脆,引唔住又食埋。仲有點一份Chicken Veede Burrito , 呢個好飽,內有炒過的飯,雞肉,蛋絲等,帶微辣,飽肚之選。整體嚟講食物質素好高,環境夠chill, 可以再去。

整體嚟講食物質素好高,環境夠chill, 可以再去。
Beef Nachos
Burrito
ribs
iced lemon tea
Beef Nachos
ribs
2021-05-24 76 浏览
入到餐廳好有feel, 強勁嘅音樂節拍,有shisa水煙飯,星期六日嘅happy hour時段都唔少人飲嘅傾緊,出面咁熱,唔去沙灘都行商場,傾計飲野最好去呢d早開嘅餐廳酒吧雞肉nachos, 有紅黑色嘅粟米片,唔太熱,加咗醬同配料之後淋淋地,無咁熱氣,易d入口。有芝士,雞肉絲。兩款醬,分別係乳酪醬同牛油果。Burrata cheese salad超有驚喜!上枱嘅時候有個半球型玻璃罩,入面有d白煙。打開之後散出黎,聞到嘅味同食落口一樣,少少辣,帶墨西哥風味。主要係生菜同茄蓉,burrata cheese一大舊!好正,新鮮,偏淡嘅奶味,似mozzarella 但無咁拉絲。每道菜都有好signature墨西哥菜嘅醃青椒定辣椒夾雜,偏咸醒,似中式咸酸菜,好醒胃Lamb mince quesadillas羊肉碎芝士夾餅,羊肉勁香,肉汁偏油,一路食有滴出黎。。。好熱辣辣,上咗枱之後我地仲食緊其他野,食嘅時間都仲係辣手出煙!有埋芝士,滿足晒我又鐘意羊肉又鐘意芝士Pulled pork burrito超巨型burrito!!!巨大kebab咁樣!本身切開咗,望到入去入面,超多餡omg好多芝士,手撕豬肉

Burrata cheese salad

Lamb mince quesadillas

Pulled pork burrito
好多芝士,手撕豬肉汁偏甜少少,平衡返其他食物嘅味道,仲有飯,食咗少少已經勁飽
飽肚黎講性價比超高!

2021-05-24 68 浏览
去bar 最怕有煙味,呢度一D都冇。原來以為呢度係諾士佛台,去錯咗先至知道,幸好離諾士佛台不遠。裝修有特色。有半戶外位置,不過好快Full. 打開Menu係墨西哥菜,有新鮮感。Sex in the City 係草莓+ 橙,酸酸甜甜好適合女士飲。辣羊Taco 好惹味。墨西哥雞肉脆玉米片,見OpenRice好多人推介,果然不錯,配drink 一流。鐵板烤豬肉原來仲送4 塊餅,烤肉本身有醬汁,仲有牛油果, 莎莎及乳酪醬,可以食到不同風味。待應會主動添水,服務好!
去bar 最怕有煙味,呢度一D都冇。

裝修有特色。有半戶外位置,不過好快Full.

打開Menu係墨西哥菜,有新鮮感。

辣羊Taco 好惹味。

待應會主動添水,服務好!
2021-05-22 64 浏览
尖沙咀滿多西餐廳,大多以扒類、生蠔等作主打,或以漢堡、魚柳薯條作主食,特色菜卻比較少,墨西哥菜就更稀罕,因此8 Five 2 Restobar平日人流也多。與朋友喝水煙的可選擇室外、吃正餐或帶小朋友則可選擇室內。Hoegaarden與朋友聊天肯定要點酒,百元一杯差不多一公升的啤酒,價錢簡直不怕暢飲。冰凍啤酒入口,爽利滑喉,消暑解渴又降溫。墨西哥脆玉片 雞肉送酒佳餚,很難以言語形容,師傅以脆玉米片墊底,於表面鋪雞肉絲,再拌辣水牛芝士醬,味道奶香中帶香辣。Pulled Pork Quesadillas餅皮落鐵板再煎烤酥脆後,加入起司、豬肉絲、餡料及加勒比海醬,外脆內香嫩多汁,一口咬下層次分明。Rib eye steak 14oz大件厚肉牛扒伴粗薯條,抵食飽肚。薯條熱辣辣外脆內軟,薯香惹味。總括來說,晚上呷一口冰凍啤酒,拌一口香脆墨西哥酥餅玉米片,還是很寫意。
與朋友喝水煙的可選擇室外、吃正餐或帶小朋友則可選擇室內。

Hoegaarden

墨西哥脆玉片 雞肉

Pulled Pork Quesadillas

Rib eye steak 14oz

• Quesadillas
2021-05-22 2626 浏览
尖沙咀一向都係香港其中一個美食天堂,而且又係港島區同九龍區嘅連接點,所以收左工之後多數都會約朋友喺尖沙咀見面~ 上星期四就約左朋友去尖沙咀食飯,呢到真係無論日夜都係咁有氣氛~🥳我地本身打算去韓國街食韓國菜,但朋友見到呢間餐廳既裝潢設計別具特色,就提出想入去試下。話說一年前我都曾經黎過呢間餐廳食墨西哥菜,今次係我二度光臨,睇下係咪依然咁高質素先~至於朋友就係第一次試墨西哥菜,畢竟墨西哥餐廳喺香港仲未係主流菜式。我地一入到餐廳內,已經感受到濃濃既異國風情。昏暗橙黃既燈光,加上色彩繽紛既吊燈作為襯托,左側仲有一個大bar 枱同一堆水煙工具。至於餐枱一早已經佈置好,放置左餐具、杯、紙巾等,感覺好整潔。餐牌同一年前比,大同小異。內容簡潔俐落,除左少量西班牙文,大部分都係中英對照,並劃分左唔同種類既菜式,例如前菜、捲餅類、餡餅類、蔬菜類同埋飲品 🐟🌮🥓🥗🍻我地點左三道菜,每一道都非常精緻,色香味俱全。除左賣相吸睛之外,味道比之前更好~ 😋👍🏻Buffalo Chicken Nachos $120呢道係墨西哥脆玉米片配雞肉,份量十足!脆玉米片🌽有兩種顏色,一種係黑色,一種係橙紅色。個人認為味道上橙紅

Buffalo Chicken Nachos $120

呢道係墨西哥脆玉米片配雞肉,份量十足!脆玉米片🌽有兩種顏色,一種係黑色,一種係橙紅色。個人認為味道上橙紅色比較好食,香脆微辣。

Buffalo chicken 好好味,仲要好足料,啖啖都食到鮮嫩香辣嘅雞肉。將雞肉同脆玉米片夾埋一齊,再沾上白醬sour cream或者牛油果醬🥑,真係惹味👍🏼 雖然佢個名叫buffalo chicken,但係唔算好辣,唔食辣嘅朋友都食得津津有味 😋

Pork Al Pastor Tacos 🌮 $128

第二道菜就係材料好豐富嘅豬肉玉米餅,即係好著名既墨西哥菜tacos。佢嘅材料包括生菜絲、番茄🍅、洋蔥同豬肉絲等,未食已經知道冇揀錯!

佢嘅豬肉絲好煙韌,唔係普通炒或煎既豬肉片,食落好似pulled pork 😋Pulled pork 即係煙燻慢煮手撕肉,係一種源自墨西哥既烤肉,亦係美國南部料理既代表作之ㄧ。

呢種烹調方法既特點係 low and slow ,用低溫久烤並煙燻,製作出黎既豬肉係入口即化,一拉開豬肉就會散開。

食之前加啲青檸汁,可以令到個味道更清新,層次更豐富。

Grilled Beef Fajitas $188

最後一道菜係墨西哥式既鐵板燒肉配三色醬,呢道菜真係好高質,一上枱仲係燒得吱吱聲。鐵板燒有不同種類既肉類可以選擇,包括豬肉、牛肉同羊肉。因為上次黎食已經試過羊肉,所以今次就點左我地都好中意食嘅鐵板烤牛~🐮🥩🔥

三色醬即係上面講述過既白醬 sour cream同埋蕃茄醬,再加上牛油果醬 🥑 每一款都帶出不一樣既風味,我最中意食牛油果醬🥑。另外仲配有幾塊玉米餅,可以自己包唔同嘅餡料入去 🌮

呢道菜其中一個賣點係可以自己包捲,肉同菜既份量由你話事,再點上自己喜歡既醬料,味道好正。厚切牛肉非常惹味,肉質細嫩,我地都食唔停口 😋😋

墨西哥菜其實本身係偏辣,不過可能為左配合香港人嘅口味,我覺得今晚嘅菜色都唔算辣。

今晚大家都食得好滿足,餐廳氣氛熱鬧之餘,食物質素亦有所提升~餐廳店員既服務態度都友善,我同朋友都打算遲啲再黎過 😋👍🏼
2021-05-20
  • Buffalo Chicken Nachos
  • Grilled  Beef  Fajitas
  • Pork  Al  Pastor  Tacos
2021-05-21 48 浏览
尖沙咀一帶比較多食肆,而且有各國美食雲集。今次食呢間係墨西哥菜,環境係典型嘅酒吧餐廳設定,開洋熱鬧,喺晚上再加埋啲燈光都幾有風味,而內裏就昏暗製造情調。見到餐廳嘅餐牌款式都幾多,我同朋友兩個叫咗四碟野,非常滿足。作為前菜,我哋點左湯,揀咗墨西哥豆玉米片湯。個湯味道都幾濃郁,用料豐富,而且唔算太稀。而重點推介就係雞肉粟米片,好好食。本身見到餐牌有玉米片同埋玉米餅,玉米片好似輕盈啲,所以揀左。可以揀配搭唔同嘅材料,例如牛肉、雞肉、素菜、雜豆、粉絲、蝦或豬肉。最後揀咗雞,雞配玉米片呢一款再配上沙律,成個配搭好特別,值得一試。另外我哋點左芝士玉米球,一共有四粒,賣相唔錯。芝士汁撈係底,鍾意芝士嘅一定唔可以錯過。最後點左燒豬仔骨配水牛城辣醬,仲有啲厚身薯條。厚身薯條係我嘅最愛,而豬肋骨嘅醬汁都幾入味,肉質亦都鮮嫩。

2021-05-21 72 浏览
好耐冇約朋友出嚟飲嘢今日特別約朋友揀選位於尖沙咀的墨西哥餐廳,我期待已久的第一次墨西哥菜,店內裝修得很有格調型格 ,另外設有戶外露天座位,無論坐室內或露天都好relax可以放鬆地傾談。我們點了兩款食品前菜是吞拿魚伴厄瓜多爾醬,waitress 端來細細杯的圓形器皿裝滿了好多呑拿魚粒粒、還有生洋蔥,爽脆青瓜加上醬油麻油的香料酸酸辣辣中又有fresh 的口味好有層次感!第二道選了墨西哥雞肉脆玉米片一口香汁雞肉一口脆脆的玉米片再加上伴碟的牛油果芥青醬和白色乳酪醬增添了豐富的味道!在這刻當然飲品唔少得我同朋友分別order了classic 的Sex on the beach 及Mijito 好飲是我預期的味道,這裏的雞尾酒都好出色其他款口味我會下次一一逐款試試。

2021-05-19 68 浏览
如果你係想食墨西哥菜而又諗緊揀邊一間好,唔好猶豫就揀呢間啦!先唔講嘢食,呢間餐廳嘅佈置同埋氣氛已經好正好吸引,完全係可以慰勞辛苦工作左成日嘅自己我哋都唔多食墨西哥菜,所以都研究咗餐牌一陣先諗到叫咩好,又咁好彩叫嘅所有嘢都超好食!前菜我哋叫咗吞拿魚伴厄瓜多爾醬,仲叫左芝士菠菜墨西哥酥餅,牛油果加黑豆墨西哥卷餅,同埋雞肉墨西哥玉米餅。本來我係唔食生嘢嘅,當我見到前菜嘅時候真係呆咗,但都鼓起勇氣試咗一舊,點知又食到喎,同以往好腥好奇怪嘅口感唔同,識落好清爽好開胃,突破到自己真係好開心其餘嘅嘢都好好食,特別係牛油果加黑豆墨西哥卷餅,之後去一定會encore

2021-05-16 163 浏览
我們一行三人一早訂了枱吃晚飯。晚上取位時,被安排到一張小圓桌。桌子很小,眼見還有很多桌,有些四人桌也只有三人坐。我們便詢問可否搬到四人桌。職員說桌子一早被人訂了,有信心小桌子足夠我們使用。我們便繼續坐著吃。點了的菜色上枱,但桌子根本不夠位,要將兩碟餸菜混在同一碟上,有點失望,胃口下降。建議吃飯訂枱時,如果三人,訂到大些桌子才好去。食物味道方面一般,但飲酒的話,不錯,很有特色,氣氛和音樂好好。洗手間方面,建議要有人清潔下。十分需要潔淨的人,可能不想去。總的來說,如果只飲酒,輕輕鬆鬆感受下音樂,是不錯的選擇。

總的來說,如果只飲酒,輕輕鬆鬆感受下音樂,是不錯的選擇。
2021-05-16 101 浏览
週末出尖沙咀同朋友飲嘢傾計 黎咗呢間8Five2 Restobar 貪佢環境relax 坐得又舒服叫咗幾款小食同兩杯飲品 就足以消磨一個下午Chicken Nando 雞肉酸酸辣辣配埋nando食 非常開胃 而且份量都幾大 可以慢慢送酒Buffalo Wings 合共有六隻 汁醬反而似bbq sauce 雞翼外皮帶有少少脆 都係送酒既好伙伴Truffle Fries 佢唔似坊間其他餐廳係薯條配黑松露醬 呢度係用松露油炸薯條 所以松露味非常香 店員仲幫薯條配上芝士碎 又啱啱炸起 非常香脆好味 超推介Margarita 喺今日嘅天氣底下呢杯打成Smoothie咁 酸酸甜甜嘅Cocktail 簡直就係天堂 Mint Julep 清新得黎帶點酒味 而且好夠凍 真心幾推介呢度嘅Cocktail而且呢度播嘅音樂 令人感覺去咗一個好relax嘅地方 整體黎講我都幾鍾意呢度
叫咗幾款小食同兩杯飲品 就足以消磨一個下午
2021-05-15 68 浏览
In short, the comments are slow delivery of foods and poor attitude and service. We ordered and waited our food for more than half an hour for just some tacos and nachos. An Indian bald manager then came and reminded us we have 15 mins left to return the table. I mean, come on, are you expecting us to pour all the food within 15 mins. It doesn’t make sense at all and that manager did not give a shxt and just ask his guys to send us a bill to pay. Food are great though not really special, but service is truly rubbish. Sorry no next time.

2021-05-14 103 浏览
黎尖沙咀附近揾野食, 見到間墨西哥餐廳,。價錢合適環境優美, 好chill, 就試吓佢嘅lunch set. Lunch set 都係100蚊左右。前菜有地中海凱撒沙律配烤雞,份量不過不失, 沙律新鮮,烤雞好味。再來了個吞拿魚配呃多瓜爾醬,好美麗,有乾冰更添加了雅趣。叫了個牛肝菌蘑菇意粉,意粉係扁身的, 醬汁濃郁, 加上小蕃茄, 解暑又開胃。再叫了個牛肋眼扒, 牛扒半成熟,有好香嘅炭木味,唔會太老。 餐廳係尖沙咀天文臺道附近, 有半開放嘅座位, 平日或者閑逸日和友人來喝一杯, 十分chill. 食物質素不錯, 仲要價錢係尖沙咀黎講 相當合理。最後原來有dessert, 係拖肥朱古力cake. 成個set lunch 都係120蚊, 好掋食🤣🤣

Lunch set 都係100蚊左右。

再來了個吞拿魚配呃多瓜爾醬,好美麗,有乾冰更添加了雅趣。

再叫了個牛肋眼扒, 牛扒半成熟,有好香嘅炭木味,唔會太老。