尖沙咀天文臺道有一間充滿異國風情嘅墨西哥菜,採取半露天嘅裝潢,坐喺外面可以望到尖沙咀嘅行人路,適合帶寵物或者吸煙人士,而室內嘅座位寬敞,啱晒一班朋友聚會!🌮🌯🥙❤️❤️❤️Mushroom Cappuccino 蘑菇湯$78估唔到份量咁大,侍應用一個鐵製嘅壺,即場將熱辣辣嘅蘑菇湯,倒落去碗入邊,夠兩個人分,而且味道濃郁,足料!推介!Buffalo chicken Nachos 水牛城雞肉玉米脆片$138辣辣哋嘅水牛城醬配上雞肉🍗,味道香口,香脆嘅紅色紫色Nachos 沾上Sour Cream同牛油果醬享用,充滿墨西哥風情!Pulled pork quesadilla手撕豬肉墨西哥酥餅$ 138❤️❤️❤️大推quesadilla!!外面烤到金黃酥脆,夾雜住手撕豬肉同埋濃厚芝士,咬落去有拉絲效果,而且好飽肚!可以自己配搭返番茄莎莎醬/牛油果泥/酸忌廉,令到味道層次更加豐富!Mexico Beef salad 墨西哥牛肉玉米餅沙律$138材料有醃製過嘅碎牛肉、玉米餅、切片牛油果、石榴粒、車厘茄、羅馬生菜、Sour Cream等等,撈埋一齊食,口感清新

• 水牛城辣牛肉墨西哥酥餅
  • 蘑菇卡布寄諾
2024-02-21 36 浏览
見平時好多外國人係門口的位置飲啤酒,今日late lunch 同同事黎試下佢的野食。Ceviche Tuna-吞拿魚切粒,魚生份量好多,mix 埋少量菜-配厄瓜多爾醬,酸酸甜甜好開胃,做前菜一百分Mexican Caeser Salad-沙律菜爽甜,一大碟-有脆麵包同脆ham,同沙律菜一齊食口感好好Chilli lime shrimp Quesadilla -姐十分歡喜的一碟!Quesadilla 外皮酥脆,內在的芝士鹹香味好足-Chilli lime shrimp 唔辣,香甜的蝦味同芝士好爽-沾上墨西哥sauce, 好有風味Rib eye steak 14 Oz-牛味十分濃郁,叫左5成熟,真係deliver到!切開後牛肉非常嫩滑,係粉紅色的!-重點係牛唔係薄切,食起來口感好好👍🏻
Ceviche Tuna
-吞拿魚切粒,魚生份量好多,mix 埋少量菜
-配厄瓜多爾醬,酸酸甜甜好開胃,做前菜一百分

Mexican Caeser Salad
-沙律菜爽甜,一大碟
-有脆麵包同脆ham,同沙律菜一齊食口感好好

Chilli lime shrimp Quesadilla
-沾上墨西哥sauce, 好有風味

Rib eye steak 14 Oz
-重點係牛唔係薄切,食起來口感好好👍🏻

2024-02-20 23 浏览
晚上去完佐敦交文件,諗住試下D新菜式,最後去呢間係TST的餐廳飲返杯食墨西哥菜😆Pork Al Pastor Tacos豬肉粟米餅賣相100分,送酒開胃之選。配料多多,一啖入邊有齊豬肉洋蔥百里香菠蘿辣椒,多個願望一啖fullfill到。經驗來講,建議用手拎住黎食過癮同岩feel d。因為如果用刀切開食,D材料唔小心瀉咗出來,唔係太方便🤣Ceviche Tuna吞拿魚伴厄瓜多爾醬沙律都有好多種,呢款經典檸汁醃魚生,真係要呢D地方先有,食凱撒沙律食到悶啊!除咗吞拿魚,可以揀三文魚or蝦。除左個水晶球好精美打之外,吞拿魚的數量也十分多,至少有1X粒...👍👍👍Seafood Mexican Paella 西班牙海鮮飯即叫即炒,上菜時仲出晒煙注意! 一定一定要小心碟邊,非常辣手🔥!基本上係海鮮多過飯,炒飯夠乾身,有齊青口大蝦魷魚。份量正常,黎BAR傾計食少少碳水,就無咁易飲🍹🥂醉了😎Avocados Smoothie牛油果沙冰Creamy得來,牛油果味都好重,奶和牛油果的比例剛剛好,用來解辣/🥑愛好者必點🥰當晚雖然係平日,但係都坐到7成滿。附近有外國人有local,中英文都有,環境唔會話好嘈
Pork Al Pastor Tacos
豬肉粟米餅
賣相100分,送酒開胃之選。

Ceviche Tuna
吞拿魚伴厄瓜多爾醬
除咗吞拿魚,可以揀三文魚or蝦。

Seafood Mexican Paella
西班牙海鮮飯
即叫即炒,上菜時仲出晒煙

注意! 一定一定要小心碟邊,非常辣手🔥!
基本上係海鮮多過飯,炒飯夠乾身,有齊青口大蝦魷魚。
份量正常,黎BAR傾計食少少碳水,就無咁易飲🍹🥂醉了😎

Avocados Smoothie
牛油果沙冰

當晚雖然係平日,但係都坐到7成滿。
附近有外國人有local,中英文都有,環境唔會話好嘈 (可能坐接近路邊,音樂聲較小?)
加埋枱上燭光,這個晚餐我比90分,TST來講都係一個新嘗試🤗
题外话/补充资料: 天文台道其實同the one 相距5-10分鐘,不妨行多D去下不同地方食新野啦!
2024-02-15
新年假期走左去咗尖沙咀嘅8five2 Restobar 食西餐,主打墨西哥菜,都有唔少選擇。環境都幾有情調,幾chill,好啱情侶談心。墨西哥牛肉玉米餅沙律 $138有車厘茄,牛肉碎,芝士碎,牛油果,沙律菜,同sour cream 拌匀,各款配料同牛肉味道完美結合,蔬菜的清爽也增加了口感層次。 燒豬仔骨$188一上枱,香氣迎面而來,豬仔骨個汁酸酸甜甜,令人垂涎欲滴。豬仔骨肉質鮮嫩,仲有薄餅同香脆薯條,整體不錯。 西班牙海鮮飯 $198裡面有小蝦、蜆、魷魚,魚,青口等各種美味的海鮮。一上桌就被它香氣所吸引。飯融合了各種海鮮的鮮味,個飯個汁都幾特別,而且份量十足,兩個人一定夠食。

環境都幾有情調,幾chill,好啱情侶談心。

墨西哥牛肉玉米餅沙律 $138

燒豬仔骨$188

西班牙海鮮飯 $198

2024-02-19 29 浏览
這間位於尖沙咀的墨西哥菜酒吧,主打特色墨西哥菜,餐廳設有大型吧台及室外用餐區,配合狂熱的音樂背景,讓食客可以一邊品嚐墨西哥菜一邊感受墨西哥的熱情氛圍。🍀Ceviche 吞拿魚配厄瓜多爾醬 $138軟嫩的吞拿魚粒粒加上青瓜及洋蔥,令口感層次豐富,配上微辣的厄瓜多爾醬,香辣惹味,每一口都充滿南美洲風情。🍀Rib eye steak 14oz 燒肉眼扒14安士 $238份量十足,可供二人份,牛扒表面煎得夠香,肉質鬆軟,肉汁豐富,帶來啖啖肉的滿足感。🍀Calamari Frito 炸魷魚 $128新鮮炸起的炸魷魚,香脆可口,炸皮不算太厚,魷魚本身味道偏淡,配兩款不同特色的醬汁,增添不少風味。

🍀Ceviche 吞拿魚配厄瓜多爾醬 $138

🍀Calamari Frito 炸魷魚 $128

2024-02-18 18 浏览
這家餐廳是主要供應墨西哥菜和歐洲菜,食物美味。餐廳的內部燈光較暗,情調浪漫。有餐枱、酒吧枱和露天座位,座位舒適。店員服務殷勤。墨西哥牛肉牛油果沙律$138。墨西哥牛肉微辣,有嚼勁。牛油果綿滑,味道濃。蕃茄和蔬菜均鮮甜。石榴新鮮。芝士味濃。酸忌廉汁美味。牛油蒜蓉大蝦$138,大蝦被脆漿包圍,蝦肉彈牙,牛油忌廉醬汁惹味,很有特式。西班牙海鮮飯$198,大蝦被脆漿包圍,蝦肉彈牙,青口肉嫩味鮮甜,魷魚粒爽口,飯粒吸收了醬汁,很滋味。
2024-02-17 33 浏览
午餐想悠悠閒食吓墨西哥菜的輕食Tacos 、Quesadilla 之類,嘆吓咖啡有啲咩好選擇,今日就路過位於天文臺道嘅 「8Five2 Restobar」墨西哥餐廳,餐廳位置非常開陽,仲有露天位置,晚上就係酒吧餐廳,日頭環境非常唔錯,可以一面望住街,一邊食下嘢,感覺relax👍🏻🥗▪️Ceviche Tuna吞拿魚伴厄瓜多爾醬 $ 138吞拿魚粒新鮮肥美,而且份量頗多,更有青瓜、洋蔥粒增添口感,配合厄瓜多爾醬汁,酸酸哋好清新,非常開胃的前菜🌮▪️Crispy Fred Fish Taco 炸魚塊 $ 142必食的Taco🌮,餅皮煙靭充滿麥香,配上炸得皮脆肉嫩的炸魚,香辣的番茄醬汁,香口又惹味🫔▪️Chilli Garlic Chicken, Green Onion $ 152香港酥餅夾住香辣大蒜雞肉、大蔥和熱溶芝士,味道豐富又美味,另外佢有三種醬料,蕃茄莎莎、牛油果醬、乳酪,配合酥酥餅更滋味🥑▪️Mexican Avocado Smoothie $ 88牛油果奶昔,味道非常天然,就是牛油果和牛奶的味道,口感香滑,沒有添加糖,好美味☕️▪️Americano $ 45再嘆一杯濃郁的美式咖啡,悠閑的午

☕️▪️Americano $ 45
再嘆一杯濃郁的美式咖啡,悠閑的午餐

• Crispy Fred Fish Taco
  • Mexican Avocado Smoothie
新年嚐新食物,這次選了墨西哥菜,品嚐與中菜不一樣的味道。店內以黑色為主調,設有大量座位和半露天座位,提供各款墨西哥菜和酒類。Buffalo Chicken Nachos (雞肉墨西哥脆玉米片) ($138),包括脆玉米片、雞肉、辣水牛城雞翼醬和大量芝士。芝士量多,其煙韌配搭香脆的玉米片,形成獨特的口感。水牛城雞翼醬令玉米片變得更惹味,同時突出雞肉的鮮味。Spicy Shrimp Burrito (辣椒蝦墨西哥卷餅) ($148),用上蝦、辣醬、飯和牛油果醬(guacamole)。卷餅本身沒有獨特的味道,而牛油果醬是卷餅的靈魂所在,拌飯粒和蝦肉,為整個卷餅加上香滑的口感。飯量甚多,飯粒入味,適合二人吃。蝦肉增添爽口感,為軟稔的飯粒添上層次。Chicken Enchiladas (雞肉辣醬玉米餡餅) ($168),辣醬不算太辣,令雞肉變得更惹味。芝士味濃郁,上桌時亦有濃郁芝士香。雞肉量多,餡料足,所以非常惹味。由於用上大量芝士,吃一條已很飽肚。Garlic Mushroom (蒜蓉雜菌) ($48),如鐵板燒的蒜蓉雜菌,上桌時散發着烤過的蒜蓉雜菌香氣。可作伴酒吃的小食,蒜蓉味足,伴墨西哥卷
Buffalo Chicken Nachos

Garlic Mushroom
Garlic Mushroom (蒜蓉雜菌) ($48),如鐵板燒的蒜蓉雜菌,上桌時散發着烤過的蒜蓉雜菌香氣。可作伴酒吃的小食,蒜蓉味足,伴墨西哥卷餅非常香口,而單吃更能細嚐菇類的爽口和菇香。
题外话/补充资料: 加一服務費
2024-02-11
Buffalo Chicken Nachos
Garlic Mushroom
新年快樂呀🥳❤️! 祝大家身體健康、心想事成、萬事如意。每年新年都好繁忙😬,要到處拜年,雖然好忙,但看到一班親戚,都是好開心的(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~大年初四,晚上才要拜年,中午便約朋友吃個午餐囉。很久沒去墨西哥餐廳 🇲🇽 𝟖 𝐅𝐢𝐯𝐞 𝟐 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐨𝐛𝐚𝐫,便帶朋友去感受一下墨西哥風情吧😂~☆ 𝐁𝐁𝐐 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐑𝐢𝐛𝐬🍖$𝟏𝟖𝟖𝐁𝐁𝐐 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐑𝐢𝐛𝐬香氣撲鼻,濃濃的𝐁𝐁𝐐醬香,好吸引呀~𝐑𝐢𝐛𝐬煮得又腍又入味,肉骨分離,質素不錯。但附有薯條🍟及玉米餅呀~☆ 𝐂𝐡𝐢𝐩𝐬 𝐧 𝐆𝐮𝐚𝐜𝐚𝐦𝐨𝐥𝐞🥑$𝟓𝟖談天說地必備的墨西哥脆片,吃完一盆又一盆😂! 脆片又紅又紫又脆,寓意新一年繼續大紅大紫呀😂!☆ 𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞☕️$𝟓𝟐這幾天拜年都弄得好晚回家,就來杯咖啡提提神吧。
新年快樂呀🥳❤️! 祝大家身體健康、心想事成、萬事如意。
☆ 𝐁𝐁𝐐 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐑𝐢𝐛𝐬🍖$𝟏𝟖𝟖

☆ 𝐂𝐡𝐢𝐩𝐬 𝐧 𝐆𝐮𝐚𝐜𝐚𝐦𝐨𝐥𝐞🥑$𝟓𝟖

☆ 𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞☕️$𝟓𝟐

這幾天拜年都弄得好晚回家,就來杯咖啡提提神吧。
2024-02-15 54 浏览
有間墨西哥菜喺尖沙咀 實質上就好鬼近Poly嘅 所以小編有日放學就去左同朋友一齊試下呢間咁特別嘅餐廳啦~.🐷Buffalo Chicken Nachos 超脆嘅玉米片搭配香辣雞肉 上面再加一層濃郁嘅芝士同埋青瓜同埋番茄 口感豐富味道又正~ 加上仲有佢哋嘅特製醬汁 酸酸甜甜 超級開胃 一路食根本就止唔住手 真係太好食啦😋.🐷Chilli Garlic Chicken, Green Onion Quesadilla 外層煎到金黃酥脆 入面有多汁嘅辣椒蒜香雞肉 超級香~ 同埋佢哋嘅特製酸忌廉同埋番茄醬🌶️🧀 非常正~.🐷Pulled Beef Burrito 真心嘅 呢個真係冇得挑剔 餐廳獨家秘製嘅牛肉醬汁同埋芝士包裹住多汁嘅牛肉 再加入啲豆仔同埋墨西哥米飯 小編親測好大份! 兩個人食一定食唔曬。。。 多人食嘅話可以叫呢個~🌯😍.🐷Corn Cheese Ball, Jalapeño Cheese Sauce 呢個Corn Cheese Ball真係好受歡迎 見到人地枱枱都有叫~ 金黃酥脆嘅玉米球外層 切入去就係融化嘅芝士 外脆內軟又拉絲~ 再配埋香辣嘅墨西哥辣椒醬 啖啖都係滿滿嘅濃郁芝士味
🐷Buffalo Chicken Nachos
🐷Pulled Beef Burrito
呢個Corn Cheese Ball真係好受歡迎 見到人地枱枱都有叫~ 金黃酥脆嘅玉米球外層 切入去就係融化嘅芝士 外脆內軟又拉絲~ 再配埋香辣嘅墨西哥辣椒醬 啖啖都係滿滿嘅濃郁芝士味 大家一定要試下🌽🧀
8Five2 Restobar
📍尖沙咀天文臺道8號地下2號舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #九龍 #九龍好去處 #九龍美食
2024-02-15 27 浏览
很久沒有與King 姐食飯,前日一齊早班,下班後一起去尖沙咀8Five2 Restobar食個晚餐。我們坐在近門口的位置,一邊閒聊,一邊享受我們的晚餐。墨西哥脆玉米片 $138- 雞肉玉米片脆薄硬身的有咬口,加有雞肉和特制醬料,墨西哥風味濃。旁邊有另外兩款醬,酸辣牛油果醬和sour cream,蘸上特色醬,增添味道層次。墨西哥酥餅 $152- 大蔥,大蒜雞肉酥餅皮薄,夾心芝士,十分邪惡。有雞肉的口感,又有拉絲芝士質感,滋味可口。有點辣,但開胃醒神。略蘸調味醬,美味可口。西班牙海鮮飯 $198由蝦、青口、魷魚等海鮮炒的西班牙海鮮飯,飯粒呈幼小、修長狀,每粒都炒得夠乾身,有咬口,口感佳。

墨西哥脆玉米片 $138
- 雞肉

墨西哥酥餅 $152
- 大蔥,大蒜雞肉

西班牙海鮮飯 $198
2024-02-06
2024-02-15 36 浏览
情人節前夕和另一半到尖沙咀天文臺道的8FIVE2共進午餐,享受一下暖暖的冬日艷陽和特色的墨西哥菜。餐廳半開放式,有户外部份,裝修有南美風格,外籍服務員,讓人有置身外國的感覺。我選了帳蓬下的座位,特別無拘無束。服務員向我推介了一款特色前菜:「吞拿魚配厄瓜多爾醬」,鮮甜甘香的吞拿魚,下面有個充滿煙霧的冷凍容器,讓吞拿魚保持新鮮口感,別緻又實用。吞拿魚的份量不少,足夠兩人食用,配上香草和特色的醬汁,使魚肉的味道發揮得淋灕盡致。「香辣碎牛肉墨西哥玉米餅」,賣相精美,用心擺設,配上粉紅色香草,份外迷人。香脆的玉米餅夾住香辣的碎牛肉特別滋味。玉米餅的口感勝過麵粉做的薄餅,有一份粟米的甜味。墨西哥辣醬的辣度剛好,少辣帶香,令人回味無窮。「燒豬肋條」,雖然叫半份(half),但豬肋條已經一大條,更配有薄餅、薯條、新鮮蔬菜等伴碟。豬仔骨腍軟可口,配上特製的燒烤醬,口感酸甜,非常醒胃,越食越想食。Espresso ,最後來杯特濃咖啡,為今天的滋味午餐畫上句號。一頓豐富午餐,讓我享受到美味而富特色的墨西哥菜,而且價錢合理,是高性價比之選。

「吞拿魚配厄瓜多爾醬」
「香辣碎牛肉墨西哥玉米餅」
「燒豬肋條」
2024-02-14 24 浏览
小編對於墨西哥菜有種情意結,之前食過唔同餐廳,今次上網搵到尖沙咀有間墨西哥餐廳,見係星期五就帶b🐷過嚟食啦。7點半去到已經好旺場好多客人了,餐廳氣氛好好👍🏻,坐喺吧枱方便傾偈。落單需要用英文溝通。Al Pastor Taco $142 5/5一碟4份,同人share最開心🥳,賣相精緻,配料係豬柳粒菠蘿蒜茸香蔥,夠曬juicy,加埋檸檬汁🍋味道帶出香味,辣椒粉令到個味道更豐富,食下一件又一件🌮。Chips and Salsa $48 5/5佢有2種味道既粟米片,深黑色就鹹啲重口味啲,淺色就淡口啲,無論邊種只要點咗獨特嘅莎莎醬,微微辣既刺激,係會令到我哋不斷咁食🫣🫣。Devil Chicken Quesadilla 🫔 $152 4/5我哋嗌咗辣椒雞,雞柳都濕潤,唔會乾噌噌,辣辣地嘅辣椒醬,加埋佢嘅配菜撈埋好好食。佢總共有4份,可以點牛油果醬,莎莎醬同埋蛋黃醬。每一種醬都好夾呢個墨西哥餅😙🥰。Pina Colada 🍍🥛🍹 4/5調酒師用心嘅準備,賣相精緻,用咗香橙乾嚟做裝飾,仲另外裝咗dark rum比我。味道清新,椰奶味重,但係如果菠蘿汁再酸啲有更加好。地點:位於尖沙咀天文臺道,韓國菜

Al Pastor Taco $142 5/5

Chips and Salsa $48 5/5

Pina Colada 🍍🥛🍹 4/5

地點:

位於尖沙咀天文臺道,韓國菜金巴利街嘅盡頭,人流集中地。

環境:

半室內嘅用餐環境,可以坐室外吹下風,又可以坐室內享受工業風環境😊。

價錢:

我哋嗌咗兩樣主菜一個小食兩杯飲品埋單都係每人$250 左右,我哋仲要坐兩個鐘🤣。

服務:

店員好忙,要想辦法吸引佢哋注意,要用英文溝通,但係上菜就比較耐,每樣嘢都等咗差唔多半個鐘,如果可以改善下就更加好🫣😂。
年初三唔需要去賀年,想搵間環境好嘅餐廳嘆吓。搵到尖沙咀天文臺道呢間真係好舒服,半開放嘅餐廳,可以望向街景,餐廳內燈光柔和有氣氛,伴隨音樂,壁畫有個靚女,真係賞心悅目!🤭🤭Buffalo Chicken Nacros唔知係咪配合新年,粟米片係紅色同埋紫紅色,好有過年氣氛,雞肉惹味,搭配好多醬汁,喜歡喜歡!Spinach Nopales Cheese Quesadilla我刻意叫素食,菠菜加芝士係最好嘅搭配,這些墨西哥薄餅雖然乾,但係惹味,係米飯外嘅好選擇。Garlic Mushroom蒜蓉味,蘑菇味都好重,但係蘑菇就有些乾!Carrot Cake with Walnuts Cake好多塵,蛋糕好鬆, carrot味唔係好濃,整體好味。Matcha Latte啱晒我,因為濃,沒有甜味,可以盡情感受抹茶嘅香😋😋😋Mocha Latte呢杯就有好濃郁嘅朱古力同埋甜味,平衡得不錯。

Buffalo Chicken Nacros

Garlic Mushroom
蒜蓉味,蘑菇味都好重,但係蘑菇就有些乾!

Carrot Cake with Walnuts Cake
好多塵,蛋糕好鬆, carrot味唔係好濃,整體好味。

Matcha Latte
啱晒我,因為濃,沒有甜味,可以盡情感受抹茶嘅香😋😋😋

Mocha Latte
呢杯就有好濃郁嘅朱古力同埋甜味,平衡得不錯。
2024-02-13 162 浏览
新正頭每餐都要氣氛滿滿應應節,找來色彩繽紛的墨色哥菜開放式門口設計加上寬敞環境,非常有格調型格的裝修,強勁的音樂,設有大型吧台及室外用餐區提供各式的調酒,適合舉辦與三五知己的聚會素菜之選蘑菇卡布奇諾!侍應會在餐桌上把熱湯倒進碗裏,菇菌味道濃郁一大盆雞肉墨西哥脆玉米片,黃、藍、紅的配搭配料豐富燒豬仔骨非常入味,肉質軟嫩配有薯條及墨西哥薄餅檸檬乾薑花草茶暖胃之餘提神醒腦,愛茶人士的妥帖之選熱美式咖啡促進新陳代謝,減漫身體吸收碳水化合物
新正頭每餐都要氣氛滿滿應應節,找來色彩繽紛的墨色哥菜
開放式門口設計加上寬敞環境,非常有格調
型格的裝修,強勁的音樂,設有大型吧台及室外用餐區
提供各式的調酒,適合舉辦與三五知己的聚會
蘑菇卡布奇諾
一大盆雞肉墨西哥脆玉米片,黃、藍、紅的配搭配料豐富
雞肉墨西哥脆玉米片
燒豬仔骨非常入味,肉質軟嫩配有薯條及墨西哥薄餅
燒豬仔骨
檸檬乾薑花草茶暖胃之餘提神醒腦,愛茶人士的妥帖之選
Lemon & Ginger
熱美式咖啡促進新陳代謝,減漫身體吸收碳水化合物
Americano
午餐