(已結業)
Hachiban Ramen
8番拉麵 (已結業)
Petrichor.T
抵食嘅拉麵套餐
Petrichor.T
2020-06-27
关注
一個人行吓誠品,有啲肚餓,去到food court唔知食咩好,見到呢間八番拉麵嘅套餐都幾抵50幾蚊至60幾蚊就有一碗拉麵一份小食一杯嘢飲,要咗一份8番拉麵轉粗麵,個面嘅質地都己有咬口,湯底嘅味道呢亦都唔會好鹹,剛剛好,小食係芝麻香脆雞翼,雞翼炸得好鬆脆,加埋有一粒粒嘅白芝麻,令到成隻雞翼更加香。查看更多
芝麻雞翼
潔西卡飲食旅遊紀錄
Food Court 平價拉麵
潔西卡飲食旅遊紀錄
2020-02-06
关注
叉燒拉麵 (細麵/醬油豬骨湯) + 綠茶學生餐 HK $47芝麻雞翼 (2隻)學生餐加配小食 HK $5最近8番拉麵推岀左學生餐,有三款拉麵同一款撈麵可以選擇。價錢比起同款拉麵單點嘅平。如果揀其他單點拉麵同炒飯,可以照價減$5。學生餐亦可以用優惠價加配兩款小食中嘅其中一款。叉燒拉麵嘅湯底係醬油豬骨湯,而麵係細麵,即係幼麵。之前都有食過8番拉麵,但曾經會覺得佢嘅湯底比較咸同油膩,好多時食完都會覺得口渴。但今次再食嘅時候,湯底好明顯改善了不少,湯底尚算濃味,但就明顯少左份油膩感同過咸嘅感覺 👍🏻 拉麵依舊彈牙。叉燒有三塊,但就較簿身,不過食落都五會好鞋。芝麻雞翼食落外皮微脆,肉質滑身。查看更多
+ 8
eatmud7hk
888,發發發!
eatmud7hk
2020-01-07
关注
😋粟米拉麵 $42回顧番我地eatmud7hk第一個post,都係希慎廣場嘅food court靜靜坐喺度食的拉麵。湯底不如其他拉麵店嘅特別,為一般質素嘅拉麵,最可取的係豐富嘅香蔥。而日式叉燒同其他配料都麻麻地。總而言之,不太吸引,但勝在有888嘅喻意,希望香港2020年平平安安,健健康康。查看更多
检举
ChiYingLaw
食材質素好差 無下次 :(
ChiYingLaw
2019-12-03
关注
LUNCH去左希慎FOOD COURT食個晏見到呢間有拉麵又日本野咁應該都唔差啦...叫左個LUNCH SET 牛肉麻辣拉麵 跟 炸餃子三隻  GREEN TEA $ 65牛肉份量勁少得兩三片 重要勁碎。。。。好似係人地食淨咁。。。。炸餃子應該都已經放左好耐-_- 凍晒又唔脆 杯GREEN TEA重恐怖,飲得出係用粉沖,但溝左好多水,已經淡到差D 飲唔出係GREEN TEA 以為係水 恐怖EXPERIENCE 呢個價錢係FOOD COURT有更多更好選擇 -_- 冇下次 查看更多
fattybrownbrown
素質普普通通
fattybrownbrown
2019-11-24
关注
窮Fatbrown 月尾又系慳錢的時候,同女朋友仔拍拖去食下food court Fatbrown好耐冇食過拉麵,見到八番拉麵好想整返一碗<中華面配餃子$63>晚市有套餐賣,拉麵再加一個小食大概係60至$70左右,唔算好平,但係打工仔都負擔得起嘅最後叫咗一個中華麵配餃子,中華面原來得壹塊叉燒,有少少失望叉燒都幾薄,而且燒得唔夠好,食完好唔夠喉牙菜份量幾多,不過湯底濃度啱啱好,唔會太鹹,食完太口乾,不過面底就差啲,始終可能因為價錢嘅問題,同平時拉麵好食嘅質素有差別,拉麵咁個場同阿信屋買嘅拉麵差唔多,麻麻哋至於餃子本身見到有五隻,覺得好吸引,原來都幾細舊下肉餡都算幾多,皮薄好食,不過唔系好夠熱60幾蚊一個餐叫做食得飽,不過質素就見仁見智啦查看更多
為食思
一般的日本拉麵😥
為食思
2019-08-24
关注
星期五收工之後係銅鑼灣附近想揾野醫下肚仔,自己一個行近商場food court,想食碗日本拉麵,就試下呢間餐廳。我叫左碗蕃茄湯雞絲拉麵,落order到有拉麵大概要5分鐘,份量都叫大大碗,一個人食足夠有餘。蕃茄湯底尚算濃郁,但拉麵應該煮得太耐,比較無咬口。另外雞絲份量只有好少,大概有6 7條,個人認為唔太足夠。半熟蛋味道還好,唯一美中不足係雞絲份量可以有多少少。因為自己好中意食泡菜,所以加錢叫左碟泡菜。將拉麵夾泡菜一齊食,好好味!唯一係份量方面都係比較少,價錢同份量有少少唔成正比。店員另外提供左一小舊檸檬,相信係比客人加入蕃茄湯去提升湯底嘅味道。但我比較怕食太酸嘅食物,所以無加到。大家有興趣都可以試一試呢個組合!查看更多
foodvibes.sy
🙁Bad Raman Experience
foodvibes.sy
2019-05-23
关注
It was not a good experience for lunch in this place - The Hachiban Ramen was quite mediocre. The meat was too tough. I would say my homemade instant ramen soup is way better than this one. Beside that, the seasame chicken wing was lack of flavor. All in all, the price is cheap but I do not recommend you come here for raman.查看更多
TheBigEatSister
功力-般
TheBigEatSister
2019-05-23
关注
朝早同阿爸阿媽喺銅鑼灣睇完戲, 睇到十二點幾, 諗住都到食晏時間啦, 就到希慎嘅food court睇下有啲乜嘢好食。 阿媽鍾意食拉麵, 就揀咗八番拉麵嚟食。<吉列豬扒拉麵餐$76>大食妹比較鍾意食小食, 所以揀咗吉列豬扒拉麵餐。因為除咗拉麵之外, 仲會有一碟嘅吉列豬扒同埋一種小食可以選擇。整體嚟講, 份量係會比其他拉麵餐更加大, 又可以食到多一款嘅小食, 一舉兩得。<極黑醬油野菜拉麵餐$73>而呀爸就揀左個黑醬油拉麪餐, 真係重口味。<叉燒拉麵餐$70>媽子就揀左個比較standard嘅叉燒拉麪。因為拉麵味道太相似, 大食妹就整體咁介紹—下啦。八番拉麵湯底功力-般, 雖然保有熱力, 但味道比較淡。拉麪麪質亦做唔到Q彈, 口感—般。小食雖然量大, 但比較standard。(好味: 2.5/5) (抵食: 3/5)查看更多
+ 1
BudgetDiner
不化算的日本拉麵
BudgetDiner
2019-04-22
关注
今日復活節放假,嚟到呢一頭。 行經呢間諗住食個拉麵, 所以就揀咗一個似模似樣嘅黑蒜油拉麵, 承惠58港元。結果嗌到返嚟, 肉都冇多塊,多就多芽菜同埋生菜。 講味道嚟講係幾好味嘅,都幾濃黑蒜油味。但係講用料就好唔合格囉, 得一塊薄薄嘅 豚肉同埋一塊大概2cm乘5cm嘅肥牛物體 ,根本就唔夠做成個麵餸。我覺得嘥咗58蚊。 食pepper lunch都冇咁嬲。食肉獸嚟講真係唔使考慮呢間,除非你再加番廿幾三蚊價錢加個小食啦。查看更多
antidote007
性价比高的拉面常餐
antidote007
2019-04-06
关注
希慎广场十一楼美食街上的一家日本拉面店,餐厅就是很简单的那种大食代形式的食品,价格比正儿八经的拉面店便宜不少。点了八番拉面➕八番饺子,坐在座位上大概五分钟就取餐了,拉面的味道还可以吧,汤底不是很浓,面的口感一般般,但是配菜还可以。饺子分量少少的,口味还不错。总得来说常餐或者逛街随便吃吃还可以,毕竟性价比不错。查看更多
+ 3
流浮山小雲
拉麵控
流浮山小雲
2018-12-17
关注
一大清早要去cwb返工,收工都只不過係一點,咁早就緊係叫男朋友出黎陪我食飯啦!估唔到佢竟然撩返我食拉麵話好耐冇上希慎喎!好啦,反正係拉麵我都唔會拒絕幾經辛苦上到誠品上面嘅Kitchen11搵返「8番」,同埋搵個靚位今日太肚餓,所以必須要一人一個麵呀!吩咐左男朋友買麻辣牛肉拉麵餐同八番野菜叉燒拉麵睇相都覺吸引先講講麻辣牛肉麵餐,佢跟餐係有多份餃子,一個人食唔曬,同男朋友些牙就fit曬麻辣牛肉麵個湯底有好強勁嘅花椒味,而且牛肉都絕對唔姑寒,絕對係真麻辣牛肉!至於野菜叉燒拉麵緊係啲野菜最特別啦,平時食拉麵最怕油膩同冇菜食,而家佢加埋菜落去煮,個湯又甜左,又健康左!成餐除返都只係$68一個人,好抵啦!查看更多
麻辣牛肉麵
八番野菜叉燒拉麵
超級馬利
睇完書醫肚一流呀
超級馬利
2018-12-13
关注
今日放假,一個人走左去誠品睇書,睇到攰攰地都要醫下肚上左去樓上Kitchen 11食個一個人快飯一上電梯就見到8番幾熱鬧,拿拿聲落完單就搵個窗邊位坐下先呢個food court都真係幾寫意,雖然冇海景,但勝在D卡位夠闊落,今日閒日又唔算多人講返個麵,今日係叫左個喇沙拉麵套餐,拉麵搭多半份餃子見到張相夾住隻蝦就知唔錯喇係food court呢個平價市場,碗麵落呢個size既蝦,有D驚喜仲有半隻溏心蛋,少少唔夾個湯底,但隻蛋恰得標準查看更多
Buuuuuu
Ramen againnnnn
Buuuuuu
2018-12-12
关注
What a tough morning today, I need a quick but comfortable lunch. That’s why I went to food court in Hysan place. Get me a Ramen pleaseeee!I have ordered a Roasted Pork ramen w/vegetable & an add-on Pan-Fried Dumplings. The ramen served w/ 3 slices of Porks, which taste good but quite thin.  And the pan-fried dumplings are juicy & crispy.The set comes with Green tea. Portion is rich, hardly finish the whole set!To conclude, the price is reasonable and the food quality is quite good!查看更多
慈雲山靚太
下午茶開心share
慈雲山靚太
2018-11-20
关注
約埋成班靚太過海做facial, 嘆完爽完就上左希慎行街行到攰攰地, 其中一個建議去food court食個tea上到去環境其實唔錯, 對住lee garden食food court, 天氣唔錯, 感覺都唔錯係8番拉麵叫左三個拉麵麻辣牛肉拉麵 - 喇沙拉麵- 8番叉燒野菜拉麵三個之中個人最鐘意食麻辣牛肉牛肉好薄但份量好多, 好似一座山仔咁, 一D都唔姑寒湯底都好濃味, 同出面米線舖有D比較其次就係喇沙拉麵, 都一樣好足料, 但隻蝦就用雪藏food court可以接受啦叉燒拉麵就有好多菜, 中規中矩查看更多
siuhinleung420
一支棒哩
siuhinleung420
2018-11-07
关注
日日都係CWB做野,每日最煩惱既係要諗食D咩,今日放LUNCH就有個同事又帶左我去希慎食好西,真係非常期待啊。 因為呢個同事一向食開好西架。可能仲係朝早既關係,依度都幾光猛 環境舒服有自然光真係唔同D就係美景配美食,點樣都係超值。雖然呢度係food court 可能因為依度真係環境舒適既關係真係一D頹頹地既感覺都無。黎到8番拉麵當然要食番個 8! 番! 拉! 麵! $54送埋野飲,扺食之選! 講番個麵先,湯非常濃郁 配上肥而不膩既叉燒,再加埋彈彈既拉麵, “一支棒哩!”,仲要D配菜吸晒D湯,差D連個碗都食埋查看更多
相关食记
30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记